Az orosz gazdaság számokban

2022-03-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ukrajna lerohanása miatt hozott kereskedelmi szankciókkal kapcsolatban érdemes megnézni, mekkora is az orosz gazdaság, mennyit veszíthet a szankciókkal az Unió és mennyit Oroszország.

(Az Egyesült Államok könnyen hoz szankciókat, neki nincs szüksége az orosz gázra, műtrágyára vagy búzára. Az Uniót azonban sokkal jobban érintik a szankciók miatt fellépő áruhiány és az ebből fakadó áremelkedés.)

Az Unió GDP-je 2021-ben 17,1 billió dollár.

Oroszország GDP-je 1,7 billió dollár volt 2021-ben, hála a magas gáz és olajárnak. (2020-ban még csak 1,48 billió dollár volt az orosz GDP.)

(Összehasonlításul néhány uniós GDP adat: Németország 4,21 billió dollár, Olaszország 1,92 billió dollár, Franciaország 2,69 billió dollár, Spanyolország 1,36 billió dollár)

Az orosz gazdaság teljesítménye erősen ki van téve az olaj és a gáz árának:

A legnagyobb orosz tőzsdei cégek között elvétve találni olyat, ami nem olajjal vagy egyéb nyersanyaggal lenne kapcsolatos:


Oroszország adja a világ GDP-jének a 1,31%-át.

Ha a szankciók egyforma mértékben sújtanák az uniós és az orosz gazdaságot is, akkor egy 30%-os orosz GDP esés (ami megfelel az 1929-es világválság hatásának, tulajdonképpen egy teljes összeomlás lenne) 3%-os mínuszt jelentene az Uniónak, ami megfelel egy kellemetlen, erős recessziónak.

Az orosz gazdaság főként a nyersanyag kivitelén és az abból vásárolt fogyasztási termékek importján alapul.

Az orosz kivitel (407 milliár dollár 2020-ban) közel felét adta a kőolaj és feldolgozott olajtermékek (190 milliárd dollár 2020-ban). A számunkra oly fontos gáz ehhez képest elhanyagolható, évi 26,3 milliárd dollár volt 2020-ban, majd a megugró árak miatt ez megduplázódott 2021-ben.

Orosz árbevétel a földgázból az elmúlt években:

Vagyis az orosz olaj kitiltása a világgazdaságból lefelezné az orosz exportot, míg a gáz ehhez képest negyedannyi kárt okozna még a mostani magas ár mellett is.

Európa 183 milliárd köbméter gázt vásárolt 2021-ben (2018-ban még 201 milliárd köbmétert, de ez természetesen nagyban függ az időjárástól is)

Kína ezzel szemben csak 10 milliárd köbméter orosz gázt vett meg.

Legnagyobb vásárlói az orosz vezetékes gáznak:

Európa gázigényének jelenleg 41%-a származik Oroszországból, a probléma leginkább az, hogy nagyon egyenetlen az elosztás. Míg Franciaország alig szorul rá az orosz gázra, Bulgária csak orosz gázt használ.

Európa a kieső orosz gázt nem könnyen, de néhány éven belül tudja nagyrészt pótolni, hajón szállított cseppfolyósított gázzal (de ehhez fogadóállomásokat kell építeni, illetve a többi országgal versenyezni az elérhető kapacitások lekötéséhez), a holland gázmezők újranyitásával, a lengyel palagáz engedélyezésével, a román gázmezők termelésének megkezdésével és így tovább. A németek is időlegesen vissza tudnák kapcsolni az erőműveiket, az is szintén jelentősen csökkentené a földgázra való igényt.

Nem lesz örömteli a következő pár év, ha át kell állni egy orosz gáz nélküli állapotra, de végre felébredtek az Unió vezetői a csipkerózsika álmukból, rájöttek, hogy Északi Áramlat helyett LNG fogadókat kellett volna építeni az elmúlt években.

Azonban Oroszország sokkal rosszabbul jár, mert az Unión kívül vezetékes gázt érdemi mennyiségben csak Kínának tudna eladni, azt is csak néhány év múlva, amikor kiépülnek a vezetékek. Ezzel azonban Kína csicskája lesz az ország, mert Kína, amelyik minden tekintetben legalább tízszer akkora, mint Oroszország (a kínai GDP 17,7 billió dollár volt 2021-ben, bő tízszerese az orosznak), pontosan tudja, hogy más komoly vevő hiányában annyit ad az orosz gázért, amennyit akar. Eddig is megvolt orosz gáz nélkül, ezután is meglesz, ha akar.

A legtöbb közép-ázsiai országnak van saját földgáza, Mongólia nem lenne egy nagy felvevőpiac, India pedig messze van vezetékes gáz számára. Ilyen mennyiséghez kiépíteni LNG szállítási kapacitást rövid időn belül pedig lehetetlen küldetés. (A gazdaságilag közel tizenötször nagyobb és sokkal fejlettebb Egyesült Államok erőltetett fejlesztés mellett is a mai napig sem érte el az Európa által jelenleg Oroszországtól vásárolt mennyiséget az LNG piacán.)

Az orosz olajipar ráadásul nagyon rá van szorulva a nyugati technológiára, egyre nehezebb körülmények között kell kibányászni az olajat és a földgázt, amire Oroszország magától már nem képes. Az Északi áramlat vezetéket sem véletlenül főleg nyugati cégek építették és nem véletlenül kell az oroszoknak minden kitermelési projektbe nyugati cégeket bevonnia.

Oroszország a legnagyobb gabona exportőr a világon, 8,14 milliárd dollár értékben, a második az USA 6,94 milliárd dollár értékben, Kanada, Franciaország majd Ukrajna (3,11 milliárd dollár) a további sorrend.

Az orosz és az ukrán búza kiesése a világpiacról az Uniónak maximum annyiban fáj, hogy drágább lesz a kenyér és a pizzatészta, ezért kevesebb jut majd Iphone-ra vagy nyaralásra.

Azonban rengeteg szegény országban, ahol az emberek a jövedelmük zömét energiahordozókra és alapvető élelmiszerre költik, nagyon nagy bajt, konkrétan éhezést okoz a 14 éves csúcson lévő búza és olajár. A legnagyobb gabona importőr országok Egyiptom (4,67 milliárd dollár), Indonézia (2,32 milliárd dollár), Törökország, Olaszország és Fülöp-szigetek.

Gabonaár változása az elmúlt öt évben:

Szintén jelentős exportőr Oroszország a műtrágya tekintetében, az éves 24 milliárd dolláros piacon Oroszország a második legnagyobb exportőr Kína után, évi 3,36 milliárd dolláros kivitellel, megelőzve Marokkót és az Egyesült Államokat. A legnagyobb importőrök Brazília és India.

Az orosz kivitel 13%-a Kínába megy, a maradék nagy része viszont azokba az országokba, amelyek most szankciókkal sújtják Ukrajna lerohanása miatt:

Jelentős tétel még az orosz kivitelben a kőszén, ebben a harmadik legnagyobb exportőr Oroszország, évi 17,6 milliárd dollár értékben, a legnagyobb vásárlók a világpiacon Dél-Korea, Kína, Japán és több európai ország.

Szintén a legnagyobb exportőr Oroszország a félkész acéltermékek tekintetében, évi 7 milliárd dollár értékben, illetve a nikkel kivitelében, évi 4 milliárd dollár értékben.

Amint látszik, Oroszország teljes leválasztása a világpiacról komoly áremelkedést okoz/okozna számos termék tekintetében világszerte, akár élelmiszer, akár nyersanyag szempontjából. Ide tartozik az olaj, a kőszén, de a nikkel is, ami egyre fontosabb az elektromos autók miatt. Ezek áremelkedése biztosra vehető.

Ami nagyon sérülékennyé teszi Oroszországot, hogy bár búzája és olaja van elég, tehát éhen nem fognak halni és meg sem fagynak, de minden másból komoly behozatalra szorul.

Az orosz jólét fenntartásához elengedhetetlen az import, legyen szó autóról, mobiltelefonról, bányászati gépekről, modern technikáról, vagy bármi másról.

Az orosz import összetétele:

Megfelelő processzorok nélkül, repülőgép-alkatrész nélkül az orosz hadipar is lehúzhatja a rolót. De bármilyen gép építésénél elég egyetlen alkatrész hiánya, hogy ne lehessen legyártani. (Ezt az európai autógyárak már megtanulták az elmúlt két évben.)

Ha nem lesz Iphone, Samsung telefon, új autó és nagyjából semmi más, ha nem lesz hová menni nyaralni és nem lesz mivel repülni, akkor elég nehéz lesz az orosz középosztályt meggyőzni arról, hogy de helyette most van büszke nemzeti öntudatuk.

Ha folytatódnak vagy elmélyülnek az orosz gazdasági szankciók, akkor az egész világon elég komoly inflációnövekedésre kell felkészülni a nyersanyagok terén, de igazán rosszul az oroszok fognak járni.

Ha esetleg Kína segít is egy ideig kijátszani a nyugati embargót, ha választania kell majd Kínának, hogy Oroszországot segíti és 25%-os vámot kap a nyakába a legfontosabb piacain vagy inkább megtartja a mostani pozícióját, de elengedi Oroszország kezét, egy pillanatig sem lesz kérdés, hogy mit fog választani, diktátorok kölcsönös dacszövetsége ide vagy oda.

Azzal, hogy megtámadták Ukrajnát, nagyon elszámították magukat. Azt gondolták, hogy az Unió megosztott és egyébként is sakkban tartják a gázzal Európát. Soha ilyen egységes még nem volt az Unió, a rebellis, orosz érdekek számára megvett államok sem mertek kilógni a sorból és végre felfogták a döntéshozók, hogy nem függhetnek tovább egy diktatúra energiaellátásától.

(S csak tényleg zárójelben, de a félelmetes orosz haderő mítosza is megtört, inkább nevetséges, mint félelmetes az eddigi orosz hadi teljesítmény, nem sokat fejlődött a szovjet idők óta. Az elképesztő túlerő, a félévi felkészülés és az agresszoroknak kedvező figyelmeztetés nélküli támadás ellenére mindennel kudarcot vallottak Európa legszegényebb országával szemben, nincs két fegyvernem, ami együtt tudna működni, még akkor sem, ha éppen nem fogytak ki az üzemanyagból. Az állítólagos precíziós fegyverek nincsenek sehol, vagy már elhasználták mind a tízet. Ezért aztán maradtak a régi, jól bevált receptnél: ész és válogatás nélkül porig ágyúznak minden várost, mit sem törődve azzal, hogy a kelet-ukrán városok lakóinak 80%-a szintén orosz nemzetiségű. Ezután nehéz lesz fenyegetni a világot az orosz hadi teljesítménnyel, az orosz hadsereg elrettentő mivolta nagyjából a nullára zuhant. Nem hogy Berlinig, még a határtól ötven kilométerre sem tudtak eljutni tíz nap alatt egy náluk elvileg sokkal gyengébb ellenséggel szemben sem. Legújabb hír hétfőről, hogy már civil járműveket, teherautókat, buszokat, tartálykocsikat szállítanak a frontra, hogy az orosz hadsereg ellátást biztosítani tudják)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram