Ez már viccnek is rossz lenne

Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó 30 ezren meg is nyertek.

De mivel az uniós pénz csak nem akart megjönni, a kasszában pedig nem volt elég pénz a támogatások kiosztására, hosszú időhúzás után inkább betiltották a hálózatra csatlakozást egy huszárvágással. Csak úgy, lazán, ahogy szokták, bejelentették egy kormányinfón, derült égből villámcsapás módjára, társadalmi egyeztetés ezzel letudva.

Két héttel később időpontot is adtak hozzá, október végéig lehetett kérelmet benyújtani napelem telepítésére.

Erre többen jelentkeztek a határidőig, mint a jelenleg összesen működő háztartási napelemek száma. Ha az összes jelentkező tényleg telepít napelemet, az már valóban meg fogja terhelni a tíz éve elhanyagolt elektromos hálózatot.

Ezért november közepén titokban megjelent egy jogszabály a Magyar Közlönyben, ami első olvasatra is egy nagy katyvasz volt, de nagyjából azt lehetett belőle megérteni, hogy még 10 évig marad a szaldós elszámolás. Ha egy újságíró nem veszi észre a Közlönyben a hírt, a mai napig nem tudnánk egy ilyen fontos változásról.

Ez így rendben is lett volna, ez lenne az a jogszabály, amire már egy évtizede várunk, hogy tervezhető legyen a lakossági napelem-telepítés, megéri-e napelemet rakatni a házra. Erről írtam is annak idején:

Végre megtudtuk, meddig marad a napelem szaldós elszámolása

Azonban még a szakembereknek sem sikerült eddig dekódolni, miről is akar szólni pontosan a szóban forgó rendelet, a jogalkotók és az érintett cégek pedig csak hallgatnak azóta is.

Mostanra olyat sikerült belőle kiolvasni, hogy egyrészt mindenkit megszívatnak, aki volt akkora balfácán, hogy ebben az országban két napnál hosszabb távra mert tervezni, másrészt el akarják venni a kedvét azoknak, akik majd ezután akarnának napelemet telepíteni.

A portfólió mai cikke alapján a legvalószínűbb dekódolása a rendelkezésnek, hogy 2024 januárjától mindenkinek megszűnik az éves szaldós elszámolás, helyette havi elszámolás lesz.

(A jogszabály magyarázatában le van írva, hogy az okosmérősöket (ilyet kaptak azok, aki napelemet szereltek fel az elmúlt években) átteszik havi elszámolásba. Ami nem derül ki sehonnan, hogy mindenkit, vagyis a lakossági napelemeseket is, vagy itt csak cégekre gondoltak. Az szól a lakossági ügyfelek értelmezés mellett, hogy “ezek az ügyfelek ne kerüljenek a gazdálkodó szervezetek díjszabása alá”. Ezen megy az agyalás, mit akart mondani ezzel a jogalkotó.)

Mivel a napelem nyáron termel, de a háztartások télen használnak több áramot, a havi elszámolás miatt az eddigi 10-12 éves megtérülés valószínűleg 20 év fölé fog nőni, ami már közelíti a háztartási napelemrendszerek tervezett élettartamát.

S mivel a túltermelést jelenleg 4,8 forintért veszik át, míg az áramot a lakosságnak 38/70 forintért, a közületeknek pedig jóval 200 forint felett adják, nagyon sokára fog megtérülni a napelemes telepítés.

Persze lehetne korrekt áron is átvenni a megtermelt áramot és nem felszámolni a helyben megtermelt áramra a teljes hálózatfenntartási költséget és áramveszteséget, ha egyszer nem Pakstól (vagy egy francia erőműtől) kell szállítani az áramot, csak tőlem a szomszédig, vagy rossz esetben a szomszéd bevásárlóközpontig, ahol el is adják az általam megtermelt áramot. Esetleg a lakossági termelők is kaphatnának annyit az áramért, amennyiért céges napelemparkok szállítják ugyanezt az áramot. De ilyen biztos nem lesz, mert ez Magyarország.

Röviden, most éppen úgy néz ki, ha napelemet tettél fel, valószínűleg csúnyán ráfizettél.

De biztosat majd akkor fogunk tudni, ha végre valaki megszólal, mit is akartak mondani a jogszabállyal. Addig marad a szokásos bizonytalanság.

 

Update: két héttel később annyit sikerült nyilatkoznia a szabályozó hatóságnak, hogy még maguk sem tudják, hogyan lesz egy év múlva, de korai még erről beszélni. Tényleg, ezt így mondták. Egy titokban meghozott törvényben eldugott értelmezhetetlen kitételre két héttel később ennyit sikerült reagálni. Egyszerűen elképesztő. Így tervezzél bármivel ebben az országban…

Share

251 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  “hamarabb neveznek ki vezetőnek szociálisabb embereket,”

  Vagy pszichopatát.
  monster.com/career-advice/article/your-boss-could-be-a-psychopath-1016

  Biztos egyébként, hogy két kézzel kellene osztogatni diagnózist boldog-boldogtalanra? “Antiszociális”? (Az antiszociális személyiségzavar egy ún. pszichiátriai diagnózis, amely a „nem szeret – nem tanul – nem szorong” triásszal írható le. Az ebben szenvedő páciensek magatartásukból fakadóan képtelenek a társadalomba való beilleszkedésre. stb., stb.) Tényleg ilyen lehet szegény Álomország?

 • nyman
  “Te vagy az a tarsadalmi reteg akit megvesz a ner:) ”

  :)) Hát igen.Nem is lenne pofám szidni a kurmányt, mert vagonszámra adja a krumplit.:)

  Képmutatónak, gerinctelennek tartom, azokat, akik szidják a rezsimet és igénybe vették a felújítási támogatást (3M), CSOK-ot (600e-10M), kedvezményes hitelt, illetékkedvezményt, autóvásárlási kedvezményt, babavárót, diákhitelt, zöldhitelt, adókedvezményeket stb.

  “De elobb utobb eljon a ner mindenkiert:) lasd a postot a napelemekrol”
  Szerintem ha vkielmúlt harminc, annak van annyi tapasztala, hogy a pillanatnyi körülmények, jogszabályi környezetből nem extrapoláluk 5-10 évre. De 3-ra sem. A jogszabályi környezetet még minding kiszámíthatóbbnak látom, mint a befektetések elemzését a jövőben. Ami ügye a blog szerzőjének egyik profilja. Persze lehet ahhoz nem értek. (egy hét múlva van vizsgám befektetésekből a közgazdász szakkörön 🙂 )

 • nyman
  “a környezetem 30 alatt meg épp nem tud haladni az égig pumpált ingatlanárak mellett..”

  Szerintem várható visszaesés. Illetve reálértéken el is kezdődött.

  “nem tudnak az átlag emberek ketten se egy családnak optimális otthon megvenni, de bérelni se.”

  Miért nem törekednek arra, hogy a felső 20%-ba tartozzanak és ne az átlaghoz? Lásd: https://kiszamolo.hu/igy-lettem-anyagilag-sikeresebb/

  A gyerekszám csökkenés nem csak hazai jelenség.

  29 évesen vettem az első ingatlanom, egy tetőtéri garzont a VI kerben ugródeszkának. Bankhitel nélkül, de még céges kamatmentes támogatással. Majd két évre rá egy 115 nm-est a VII kerben. Ez akkor kb. 300 havi br. minimálbér volt. Az akkor kb. 1,5 évnyi nettó jövedelmem volt. Szerintem az a recept ma is használható. Áldozattal jár, de működik. 35 évesen úgy dolgoztam, ahol a bérelt lakással a bejárónőt is a cég fizette.Ez is működik most is.

 • Blend Ahmed
  Kedves Álomország!

  Tumpara nevében is szeretnék elnézést kérni tőled, amiért Tumpara ilyen meggondolatlanul “leantiszociálisozott”.

 • Csinolina
  Másik: a CHF ah elmúlt időszak egyik nyertese, mivel olyan szinten jól van diverzifikálva az energia beszerzése/zöld energia.. 5% alatt a hivatalos infla.. még a jelenlegi helyzet sem fog ki rajtuk.. elég nevetséges felhozni problémásként őket, akik ebből az energia körüli feszkós helyzetből is kimaradhatnak.. nyilván nem tökéltesek ők se, na de ne a majdnem nyertes kategóriát “szidni” magyarként, akik 10 év alatt inkább rezsicsökkentéseztek elég tré szerintem
 • törzsmókus
  Energiaközösség. Lehet profibban is csinálni, mint átdobott hosszabbítóval
 • Joy
  Ugyan, miért lenne a világon mindenhol így? Van összehasonlítási alapod, vagy csak vagdalkozol, és így próbálod relativizálni az itthoni jogalkotás ügyetlenkedéseit?
  Ha bevonják az egyeztetésekbe a szakmai szervezeteket, és az ott kialakított konszenzus után szövegezik a törvényeket, akkor eleve nem fordulhatna élő, hogy mindenki találgat.
  Legfeljebb az, hogy pl a szakma jelzi, hogy az általa is ismert szándék nem jól került megfogalmazásra a törvény szövegében.
 • Csinolina

  “Képmutatónak, gerinctelennek tartom, azokat, akik szidják a rezsimet és igénybe vették a felújítási támogatást (3M), CSOK-ot (600e-10M), kedvezményes hitelt, illetékkedvezményt, autóvásárlási kedvezményt, babavárót, diákhitelt, zöldhitelt, adókedvezményeket stb.”

  Szerintem meg te vagy a képmutató, mert azz adod elő, hogy ez ajándék a kormánytól, nem pedig az általunk a közösbe bedobott adó..
  Ja, és én aztán semmit nem vettem igénybe tőlük, mielőtt ez lenne a válaszod, ezt a kört megspórolom
  És miértne szidhatnám az összes politikust, mivel szétlopják a hazám??

 • Csinolina
  Kit érdekel mi volt anno 56-ban, amikor bagóért dobálták a lakásokat?

  Melyik cég ad manapság értelmes összegben kamatmentes hitelt??? Senkitől se hallottam ezt sem mostanság 30 alatt/körül…
  30 alatt nem látok ágazati igazgatókat se a saját cégemnél, de máshol sem nagyon..

  “Miért nem törekednek arra, hogy a felső 20%-ba tartozzanak és ne az átlaghoz?”
  Ez volt a best talán.. tanulok rendszeresen befektetésekről (forex,etf, ingatlan stb. téren), tanulok angolul, 2 évente megyek jobban fizető munkahelyre, megcsináltam 2 diplomát (nem, nem bölcsész egyik sem..)
  De egy olyan pénznemben kapom itthon a fizum, ami a világon szeptemberben majdnem a legrosszabbul szerepelt.. az idei váltást is kb. eláshatom, mert elkúsznak az árak..
  Illetve nőként felróható volna, hogy nemcsak ilyen dolgokban próbálok fejlődni, hanem szeretnék pl egyre jobbakat főzni/foglalkozni a bőrápolással is?????

 • Csinolina
  Illetve ha Svájc olyan rossz, Mo meg olyan jó, akkor miért Svájcban volt a covid után baby boom? Itthon meg a modern statisztikai mérések létezése óta a legkisebb születési számok jönnek ki…
 • Atheist

  Szerintem a gerinctelenség meg büszkén mutogatni a zsák krumplit, főleg mivel nem ez áll (szó szerint) közted és az éhezés között. (Élni a lehetőséggel nem, büszkén hirdetni ezt igen.)

  Amellett ezeket minden adófizetőtől kaptad (nagyon szívesen), nem személyesen a vezértől, de még csak a malacperselyétől se.

  A megalkuvás elfogadhatatlan szintjének gondolom az összes, korábban említett komoly probléma elfogadhatónak minősítését megfelelő 30 ezüstért cserébe.

 • Csinolina 2
  – Svájc energiabiztonsága olyan fantasztikus, hogy most éppen az elektromos kocsik betiltását tervezik.

  Schweiz erwägt Fahrverbote für E-Autos:
  spiegel.de/auto/schweiz-erwaegt-fahrverbote-fuer-e-autos-a-0852896b-db48-44da-8fab-a2d0f6d03081

 • Copywriter
  @tumpara – Ursula már német Hadügyminiszterként ismert volt korrupt beszerzési ügyeirôl. Nemhogy megütötte volna a bokáját, de még felfele is bukott.

  politico.eu/article/the-scandal-hanging-over-ursula-von-der-leyen/

 • tumpara
  Blend Ahmed: Álomország maga írta, hogy kifejezetten idegesíti, ha a munkatársak próbálnak vele nem a munkáról beszélni. Ez a közbeszédben antiszoc viselkedés. Akkor is, ha ez a kifejezés a pszichiátriában teljesen mást jelent. (Azt csak utólag írta, hogy a pletykákat utálja, nem úgy en bloc a társalgást.) Egyébként mondhatok bármit, legfeljebb megcáfolják és helyre raknak. Teljesen rendben van az úgy. Például hogy ez címkeosztogatásnak is beillett, és így átgondolva jogos. Mea culpa.
 • attila
  ” Képmutatónak, gerinctelennek tartom, azokat, akik szidják a rezsimet és igénybe vették a felújítási támogatást (3M), CSOK-ot (600e-10M), kedvezményes hitelt, illetékkedvezményt, autóvásárlási kedvezményt, babavárót, diákhitelt, zöldhitelt, adókedvezményeket stb”
  gondolom akkor te nem hatósági áron tankolsz a kuton, mert azt is a nagyvezér intézte így ! 😀

  viccesek ezek a hozzászólások, az én adóforintjaimból vannak a támogatások és ne vegyem igénybe őket ? nagyon vicces ! 🙂 A családi pótlékot is vissza kéne adnom, ja, meg az önkéntes pénztári befizetés utáni szja jóváírást is, sőt, bemegyek a MÁK-hoz és megmondom nekik hogy amik nálam vannak állampapírjaik azok után én nem kérek kamatot ! 😀

 • Gary
  (vagy aki kölcsönvette a nevét):
  Igen, ez legalább hasonlít valamire, amit problémának lehet nevezni, bár a cikkből azt vettem ki, hogy az esetből sokminden (még) nem (volt) ismert.

  2 (vagy aki kölcsönvette a nevét):
  Terveket állítanak fel arra az esetre, ha korlátozások válnának szükségessé. Ez még önmagában elég keveset jelent.
  Az egész meg ott van elszúrva, hogy egy régi hiszti miatt nincs elég atomerőmű.

  @QTT:
  Igen, ismerős amit mondasz, meglepődnek, hogy kint is munka a munka, felháborodnak, hogy a legkönnyebb azokhoz a munkákhoz hozzájutni, amit a németek nem szívesen végeznek, és olyan összegekről tudnak magyarázni (még mielőtt kimennének), ami teljesen irreális, pláne az ő tudásukkal.

  Ugyanakkor – bár személyes tapasztalatom nincs, de a legtalálóbb hasonlat amit eddig hallottam – olyan lehet kint magyarnak lenni, mint itthon albánnak vagy indiainak.

 • csizkek
  ” A jogszabályi környezetet még minding kiszámíthatóbbnak látom”
  Latszik, hogy nem vallalkozol. En nem kaptam semmi kedvezmenyt a fentiek kozul, ellenben a kar amit a kiszamithatosag hiany, random torvenykezes, de legfokepp az urambattyam rendszer okozott, az a cegunknek 100m-os nagysagrendu karok.
  Kiszamithatosag Mo.-on? Hat kicsit alomvilag ha ezt gondolod.
 • csizkek
  “ahol naponta nagyon sok embernek kell az ügyes bajos dolgat elinteznem,de semmilyen alazatot nem vagyok hajlando gyakorolni egy olyan tarsasagban ahol velem akarjak elvegeztetni a sz@r munkat mert nekik ahhoz semmi kedvük.”

  Te vagy az asszisztens, aki azt hiszi, hogy a sz.r munkat csinalja a mernok, mernokora koltseggel?:)
  Az aranyok megintcsak. Nemeto. baromi eros a jogvedelem. Visszalokheted a munkat, mondvan, hogy nem a te dolgod, nincs benne a munkakori leirasodban. Senki nem szol egy szot se. Legfeljebb morognak. Jogilag semmi.
  Mo.-on meg kivagnak mint macskat eü setara. Es mehetsz pereskedni, legfeljebb kirohognek. Latszik, hogy nagyon reg dolgoztal Mo.-on

 • csizkek
  “Ugyanakkor – bár személyes tapasztalatom nincs, de a legtalálóbb hasonlat amit eddig hallottam – olyan lehet kint magyarnak lenni, mint itthon albánnak vagy indiainak.”
  Nemetorszagba es ugy altalaba nyugatra, de akar Mo.-on belul is olyan munkakra tudsz menni konnyen, ahol
  1., nem kell versenyezni, azaz olyan melo akit senki nem akar, orulnek ha vki jon.
  2., szakmailag top vagy, vagy olyanhoz ertesz amibol itt sincs tudas es azert “nem kell versenyezni”.
  Atlag Pistak, atlag Jozsik jonnek minden orszagbol, ott a legnagyobb averseny. Nyilvan huzzak a szajukat, ha felvesznek vkit tucat melora es nem hozza az elvart szintet. Ott allnak sorban meg 1000-en.
  Mivel egyebkent kozos kulturkorbol jossz es Mo.-nak nagy szerepe volt a berlini fal lebontasaban, alapvetoen van egy renomenk. Persze a jelenlegi ner garda ezen nem javit.
  Svajc meg mas teszta..
 • csizkek
  “olyan lehet kint magyarnak lenni, mint itthon albánnak vagy indiainak.”
  Es ezt a temat modulalja meg a terulet ahova koltozol.
  Kepzeld el ha Bp.-rol elkoltozol vhova “falura”, magyarkent:) Te leszel a gyuttment, mert meg losz.rt se tudsz lapatolni. Videken allatokat tartanak, Jozsi bacsit pont nem erdekli ha gumicsizmaval kell futeni epp. Bp.-rol aggloba koltozonek meg vannak elvarasai. Sajat orszagon belul is feszultseg es eros kulturalis kulonbsegek vannak. VAgy ha videki kisvarosbol Mo.-on Bp.-re koltozol..
  Most kepzeld el ugyanezt amikor a magyar csalad sporolasbol inkabb vmi nemet kisvaros/faluba koltozik a multikulti de draga nagyvaros helyett. Es akkor jon a tapasztalat, hogy a jujj engem kutyaba se vesznek kulfoldon:)
 • Attecte
  én pedig szervilisnek, amiből következik, hogy más formában de szintén gerinctelennek azt, aki felveszi, és EMIATT szavaz a Fideszre. Ez mindennek a legalja, a “nem szarok oda ahonnét eszek” ősi csicskító mentalitása, a kaloda-világnézet, az igazi genetikailag dekódolt önsorsrontás.

  Mondjuk alapból érdekelne az is, mit szólsz a jogtipráshoz, a kisebbségek elnyomásához, a szegénység növekedéséhez így két állítólagos protestszavazattal, de ezen a blogon sokan mutattak már tanúbizonyságot az empátia teljes hiányáról szóval nincsenek tévképzeteim.

  Erre szoktam mondani, hogy mindenkivel szemben annyi empátiát kell tanúsítani, amennyit ő tanúsít mások felé. Most még biztos finom lesz a töltött káposzta a tízmilliós kecóban, de majd egyszerm amikor konfliktusra kerül a sor, és fog, úgyis minden kiderül.

 • dinnyésbácsi
  egyébként még havi szaldóval sem nettó hülyeség a napelem, csak nem annyit kell telepíteni, ami az éves fogyasztást kitermeli, hanem kicsit kevesebbet.
  Itt egy példa egy kisebb rendszer termeléséről: i.imgur.com/sllbvUl.png
  Ahogy nézem június / július az éves termelés 12-14%-át adja általában (havi egyenletes termeléssel 8.3 lenne ugye), míg egy február vagy október is kiadja a termelés 6-8%-át.
  tehát ha az éves termelésnek megfelelően telepített valaki, akkor kb. április / májustól max októberig lesz egy kis túltermelése ami kvázi elveszik, de a túltermelt mennyiség az éves termelés 20-30%-a körül van kb. szóval ha az éves fogyasztásnak megfelelően telepítünk, akkor a termelés max harmada megy a levesbe, b verzióként meg lehet kb. harmadával kevesebbet telepíteni, akkor nyáron egy egész minimál túltermelés lesz, cserébe ugye fix költségek ugyanúgy vannak a telepískor.
 • nyman
  Egy cikk a témában: index.hu/gazdasag/2022/12/05/napelem-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-aram-napelemek-megujulo-energia-napenergia/
 • HSzabolcs28
  Megszívtam! Te miről beszélsz, barátom??!! Havi elszámolás esetén ugyan hogy fedeznéd az éves energiaszükségletedet? :)))) Télen a napelem gyakorlatilag nem termel, ebből következően a hálózatból kell megvenned az áramot. Namármost ha a nyári nagy túltermelésdet 5 Ft-ért veszi meg tőled az “igen tisztelt” szolgáltató, neked meg 40-ért adja el télen, akkor hol vagy a pénzednél? Nálunk 7,3 kW-os rendszer van fent, iszonyatosan felháborítónak tartom, hogy ez a mocskos brigád egy tollvonással keresztül húzza magyar családok több tíz éves terveit. A többi bugris kommentelőnek meg, akik a tenyerüket dörzsölve kárörömködnek az állami támogatást igénybe vevőkön: szerintetek kizárólag állami támogatással valósultak meg napelemrendszerek? És akinek nem volt 18 év alatti gyereke, így nem is pályázhatott, ellenben bízott a hosszú távú tervezhetőségben, az most mit szól??? Gondolkodjatok már!!!
 • nyman
  “Van összehasonlítási alapod, vagy csak vagdalkozol, és így próbálod relativizálni az itthoni jogalkotás ügyetlenkedéseit?”

  Van összehasonlítási alapon. Jó pár évet éltem három különböző országban. Plusz azért voltak kollégáim és egyetemi évfolyamtársaim jó pár országból és meséltek sztorikat. Most is napi szinten olvasok pár dolgok, beszélek külföldi kollégákkal.

  De szerintem a brüsszeli bürokratikus rendszerről is látunk elsőkézből infókat. Most ne a politikai oldalra gondolj, hanem a műszaki részre.

  Kétségtelen, hogy vannak jó döntések is, de irgalmatlanul hosszúak a folyamatok.

  Mivel a 900 karakter kevés, csak egy példát mondok, az egységes mobiltöltő. Mennyi idő volt erre? Majdnem egy évtizede kezdődött. 2020-ban terjesztették végre be a jogszabályt és 2022-ben fogadták el. 2024-től lép életbe. Kétségtelen, hogy műszakilag volt benne háttérmunka. (elfogyott a karakter)

 • nyman
  “Szerintem meg te vagy a képmutató, mert azz adod elő, hogy ez ajándék a kormánytól, nem pedig az általunk a közösbe bedobott adó..”

  Jelenleg többet dobtam be, mint amit kivettem. Engem nem zavar, ha engem tartasz képmutatónak.

  “Ja, és én aztán semmit nem vettem igénybe tőlük, mielőtt ez lenne a válaszod, ezt a kört megspórolom”
  SZJA-t fizetsz? Járulékokat is? Akkor hasonlísd össze a 2022-es szintet a 2010-essel. Azt a zsebedbe hagyják. Nem lopják el.

  És miért ne szidhatnám az összes politikust, mivel szétlopják a hazám??
  Szidhatod nyugodtan, én is ezt teszem.

  Azért lehet, hogy tévedek, de szerintem az a pénz, amit szétosztottak, vagy az emberek zsebében hagytak, azt nem lopták el. Pl. volt egy KATA adózás is, szintén milliókat hagyva egy-egy ember zsebébe. Itt az oldalon is ment az ekézés, amikor bekorlátozták.

 • nyman
  “Mondjuk alapból érdekelne az is, mit szólsz a jogtipráshoz, a kisebbségek elnyomásához, a szegénység növekedéséhez így”

  Milyen jogtipráshoz, milyen kisebbségek elnyomásához? Mire gondolsz pontosan? Szerintem egyenlő jogokat biztosít sok területen Mo mindenkinek. A nőknek, egyes kisebbségeknek meg többlet jogai vannak sok esetben.

  A szegénység növekedését nem értem, amikor jön egy szaki és akár egy órai melóért elkér 45 ezer forintot, csak díj (kazán beüzemelés és három hetet vártam rá), vagy a felújításon dolgozók is napi 30-50-100 ezret keresnek. Keresek asztalost és szigetelőt jövő évi munkára. Még árajánlatot sem sikerült kapnom hetek óta. Ne jöjjön már senki, hogy nincs jólfizető munka, mert körbe röhögőm. Ebben a kérdésben csak az önhibáján kívül munkaképtelen felé van empátiám. Valószínű azért, mert mélyszegénységből indultam és sokat küzdöttem.

 • nyman
  “Ha bevonják az egyeztetésekbe a szakmai szervezeteket, és az ott kialakított konszenzus után szövegezik a törvényeket, akkor eleve nem fordulhatna élő”

  Vettem, vehettem volna részt néhány mérnöki kérdést érintő jogszabály előkészítésben. Amikor nem foglalkoztam vele, az inkább a lustaság, időhiány. Vannak kollégáim, akik aktívabbak. Szakmailag bele lehet szólni sok mindenbe. Itt a szakmaiságon van a hangsúly. 🙂

  A mostaninak is volt előzménye. Csak tiszta 1984 van, hogy pl. a hozzád hasonlók is elfelejtik mi volt pl. tavaly.

  hvg.hu/tudomany/20210923_mme_67_vandorgyules_napelem_hmke_halozat_reziliencia
  vandorgyules.mee.hu/ “Központi téma: A villamosenergia-szektor alkalmazkodóképessége (rezilienciája)”

  Szakmai oldalról erről már régebben is beszéltek. Kétségtelen, hogy kommunikációban nem túl erős a kurmány.

 • nyman
  “Melyik cég ad manapság értelmes összegben kamatmentes hitelt???”

  Erre nem tudok válaszolni. De ha jársz interjúra megkérdezheted. Én a 36 hónapos jövedelmem 30%-át kaptam, gyakorlatilag ügye egy évnyi és akkor egy közepesen igénytelen garzon kb. 2/3-ra elég volt Bp. VI kerületében. Most szerintem rosszabb az arány, de várni kell, amíg a válság begyürüzik az ingatlanárakba. (erről is volt kiszamolo poszt)

  Örülök, hogy képezed magad. Ha a forintos jövedelemmel nem vagy elégedett, váltani kell eurósra. Szerintem fiatalon nem probléma a külföld, akár pár év, vagy ha jobban megtetszik, több is. Van Work holiday vízum pl. Új-Zélandra, nyelvtanulás, szórakozás stb. meg van van pontrendszerű bevándolás is több országba.

  Önképzés oldalon mindenki azt csinál, amit szerente. Az is pozitív, hogy elfoglalod magad.

 • Attecte
  “Szerintem egyenlő jogokat biztosít sok területen Mo mindenkinek. A nőknek, egyes kisebbségeknek meg többlet jogai vannak sok esetben.”

  :))))))))))) erről őket is megkérdezted?

  “Valószínű azért, mert mélyszegénységből indultam és sokat küzdöttem.”

  Ez annyira tipikus amúgy, mindig az ilyen embereknek van valahogy a legalacsonyabb empátiaszintje. Ezen a blogon legalábbis brutális a korreláció, őszintén remélem a valóságban jobb a helyzet.

  Hát márpedig nem kell mindenkinek sokat küzdenie ugyanazért, ne is kelljen. Más körülmények, más életutak.

  Úgyhogy az a baj hogy nem, nagyon nem mindkét oldalt ekézed. Te is csak elfogult vagy, önző, és vagy egyenesen ellensége az elesetteknek, vagy minimum kollaboráns az elnyomásukban.

  Te is hozzájárulsz ahhoz, hogy élhetetlen ez az ország. Neked biztos élhető, de ti vagytok kevesebben.

  Csak az érdekel, mikor vállalod fel ezt a felelősséget

 • Csinolina

  “Melyik cég ad manapság értelmes összegben kamatmentes hitelt???” Erre nem tudok válaszolni

  Nyilván, mert a lehetőségről mindenki hallott, de ismerőse nincs az embernek, aki ilyet kapott is:D a korábbi állami munkahelyemen jogszabályba volt foglalva a LEHETŐSÉGE, de közben valami nagyon minimális összeget adnak..
  Tök jó nyilván, hogy volt ilyen lehetőséged anno, de ne vetítsd ki a mai világra általánosságban..

  Női jogokról is szóltál:D:D 30 alatti nőként tudod mit gondolnak a cégek az interjún? Sokszor van ám azon a hangsúly, hogy ja te majd szeretnél gyereket is, ez így nem túl jó..

  Adózás szintjén kéne azt a rendszert értékelni, ahol az ÁFA világbajnok?:D:D

  de összeségében én csak piaci viszonyokat szeretnék.. mindenki fizesse meg a felvett hitelének kamatát, rezsijét, az élelmiszer piaci árát.. én dolgozom magamért, de nem mások támogatásáért akarok.(rászoruló az más)

 • videkrol-jott-ember

  Empatia temara, en peldaul elsosorban a sajat gyerekeimet tamogatom, aztan johetnek olyan szervezetek akik masok gyerekeinek segitenek kitorni.
  A felnottekkel szemben nem tudok empatikus lenni, ahogyan az idoseket is keptelen vagyok tisztelni.
  (A gyerekkoromban leginkabb latott “modell” nagy resze vilageleteben alkoholista volt, vagy leszazalekolva otthon dekkolo, aki valamit dolgozott az meg szetlopta a gyarat/orszagot/a jovonket.)
  A gyerekeket muszaj tamogatni, az oktatasukat, boldogulasukat, rajtuk mulik a jovo, nem a semmirekellokon (illetve azokon is mulik, csak epp negativ ertelemben).

 • Álomország
  nem,en vagyok az,aki az ugyanolyan beosztasu,vegzettsegü ember helyett nem vagyok hajlando elvegezni a munkat.Sem otthon sem itt.Ha pedig ezt a fönök siman elnezi,esetleg meg ö is szova teszi,hogy miert van ez vagy az igy meg ugy akkor elmondom mi ujsag.
  Egyebkent otthon SOHA nem volt erre pelda,pedig nem keves evet dolgoztam.
  Ez csak itt divat,akkor is ha többet tudok..
  Es ezt nem tudom azzal magyarazni,hogy hat pechem volt itt a munlahelyekkel..
 • Álomország
  Ahmed köszi:-D antiszocialiskent tenyleg nehezen tudnam ezt a mukakört ellatni.
 • Attecte
  amit a gyerekekről írsz az nagyon pozitív, 100% egyetértek, plusz értékes és ritka kincs hogy nem vagy arrogáns a véleményedben, de azért mégse “jön ki a matek”.

  Részvétem a rossz tapasztalatokért, csak többmillió embert nem lehet így megítélni. Lehet hogy a gyerekek a jövő de a társadalmat a te és én korunk beliek alkotják.

  Egy szolidáris társadalom nem lehet szelektív, meg kell erőltetnie magát mindenkinek ezen a téren mindenkivel szemben. Max olyan van aki nekünk nem tetszik annyira, nekem is van olyan, csak az ezen csámcsogással nincs előrelépés.

 • videkrol-jott-ember

  Nyugdijasoktol a “bezzeg Kadar idejeben”-t hallom vissza, a szavazokepes felnottek jelentos resze pedig folyton ujravalasztja a Partot, raadasul elsopro tobbseggel, pillanatnyi velt vagy valos elonyokert cserebe, vagy butasagbol.
  Nem erdekli oket se az orszag jovoje, se a gyerekeinke, csak a 15% SZJA meg az eppen most olcso benzin (tudom mar az nincs).
  Amikor a vizitdij meg az internetado kicsapta a biztositekot utcara vonultak miatta, de az hogy lassan nincs aki tanitsa a kovetkezo nemzedeket az le van tojva.
  Masodszor voltam a tanarok mellett “tuntetni”, kb. zart falak kozott osszegyulik 20 ember, kimegy par kep FB-ra es ennyi, szegyen.
  En ezzel a felnott tarsadalommal nem tudok mar szolidaris lenni, sajnalom nem megy, kiabrandultam.

 • Attecte
  ok így tisztább a kép, más okok vezérelnek mint amit fentebb pedzegettem másokkal. Ha így vesszük, teljesen megértelek, minden betűvel tudok azonosulni amit leírtál. Én is voltam kint a Kunigunda úton kétszer is, én is gigantikusat csalódtam.

  Sőt, most talán segget csinálok a számból, de elég sok szolidaritást EZ a része belőlem is kiölt, nem is szakadnék meg a munkától hogy ilyen emberekért tegyek bármit.

  Viszont én picit hajlok rá hogy nagyrészt áldozatok. A “krumplival megvett” cigányság és a városi magyar nyugdíjas is be lett szuszakolva ebbe a buborékba. Vagy nem látnak más életet, vagy ha igen akkor is kiszolgáltatottak. Nem tudok úgy gondolni rá, hogy tudja mit beszél, és ettől vérzik a szívem.

  Aki független, gazdag, vagy akár a rendszer élvezője és cselekvőképessége teljes birtokában tolja ezt a szekeret, na AZ akivel nem kell szolidarítani. Halálbüntetés.

 • nyman

  “Ez annyira tipikus amúgy, mindig az ilyen embereknek van valahogy a legalacsonyabb empátiaszintje. ”

  Sok segítséget kaptam és igyekeztem sok embernek segíteni. Önzetlenül. Példákat nem írok, nehogy azt modd, fényezem magam. Segíteni csak azokon lehet, aki szeretné.

  “Te is csak elfogult vagy, önző, és vagy egyenesen ellensége az elesetteknek, vagy minimum kollaboráns az elnyomásukban.”

  Beállíthatod így is. Ha csövön keresztül nézzük, még akár igazad is lehet. Egészséges, munkaképes emberek előtt rengeteg lehetőség van. De pl. az ebben a bejegyzésben lévőkkel te mit csinálnál? https://kiszamolo.hu/a-melyszegenyseg-kozelrol/

  Kb. 2-3 hete a facebookon megjegyzetem egy post alatt, hogy ha csak 500 ezrem van, nem kocsit keresnék, hanem önképzésbe fektetném. Nekem ez a receptem. A válaszolók 100%-a anyázott. Hogy legyek velük empatikus?azquotes.com/quote/849234

 • nyman
  .
  “Szerintem a gerinctelenség meg büszkén mutogatni a zsák krumplit, főleg mivel nem ez áll (szó szerint) közted és az éhezés között”

  Nem büszkén mutogatom, tényszerűen leírtam..

  “Amellett ezeket minden adófizetőtől kaptad (nagyon szívesen)”

  Adóvisszatérítést csak az kap, aki fizet is be, illetve néhány dolog feltétele a TB jogviszony. így szerintem az egyén kap vissza abból amit befizet.


  “Mert azz adod elő, hogy ez ajándék a kormánytól, nem pedig az általunk a közösbe bedobott adó..”

  Abból kapsz vissza, amit befizetsz. Szerintem. Lásd feljebb. Az nem kapott vissza 800 ezret januárban, aki nem fizetett annyit.

  “Adózás szintjén kéne azt a rendszert értékelni, ahol az ÁFA világbajnok?:D:D”
  Ez egy tényező. Ha olvasod a blogot, több téma is volt már erről. Mo-n pl. nincs ingatlanadó, vagyonadó stb. A 15%-os SZJA is magasan a legjobb az Unióban.

 • nyman

  “Latszik, hogy nem vallalkozol.”
  Már nem. Lassan három éve szüntettem meg a kft-met. Most alkalmazott vagyok. Nekem elég ez jövedelemi és kockázati szint. De ebből is el lehet lenni Mo-n is.

  “de legfokepp az urambattyam rendszer okozott, az a cegunknek 100m-os nagysagrendu karok.”

  A lehetőség szerint kerültem a közszférával a kapcsolatot. Illetve olyan céghez se mentem dolgozni, aki sok közpénzt kap. Mondjuk nem tudom mit csinálsz, de az emberek többségének elég a havi 1-2 millió megélhetésre, illetve azért kevesebből is ki lehet jönni. Lásd:

  https://kiszamolo.hu/kozkivanatra-oszd-meg-a-koltsegvetesed-ujra-2/
  https://kiszamolo.hu/mennyi-az-eleg/

  Nem vágyok százmilliós jövedelmekre veled szemben. Persze lehet bennem van a hiba, de nem vagyok ennyire kapzsi. 🙂

  (ok, tudom, hogy ez lehet több ember megélhetése, csak sarkítani akartam 🙂 )

 • nyman
  “majd szeretnél gyereket is, ez így nem túl jó..” ide nem kell menni.

  Jogról beszélgetünk. Alaptörvény : “A nők és a férfiak egyenjogúak.”

  Női többletjog is megjelenik benne. “Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.” Tucatnyi jogszabály van még.

  Fokvárosban a bőrszín miatt két állástól estem el, az egyiket már az interjún megmondták, a másiknál csak utaltak rá. Szaud-Arábiában azért kaptam volna kevesebb fizetést, mert magyar az útlevelem. Egyik alkalommal sem vitt volna előrébb a picsogás.

  Szerintem sok külföldi állástól elestem diszkrimináció miatt. De mi visz előrébb, hogy rágódok, van lesz@rom?Az utóbbit választom. Az íreknél talán az első melóm volt kicsit átlag alatt, de ezt betudom, hogy nem volt a piacon tapasztalatom. Közép-Amerikában már annyit kaptam, mint bármelyik nyugat-európai.

 • nyman
  “Ez annyira tipikus amúgy, mindig az ilyen embereknek van valahogy a legalacsonyabb empátiaszintje”

  Ez lehet az enyhe asperger szindrómám miatt van. Csak a lineáris, logikusan egymásra épülő, racionális paneleket látom, az érzelmi síkot kevésbé. Ezért találom jónak az itteni írások jelentős részét. Amibe érzelmet visz a szerző, azt jellemzően nem 🙂

  Egyszer CEU-s szociológia kutatásban vettem részt. A téma a “mindenki maga szerencséjének kovácsa”, mondván, hogy mélyebbről indultam. Akkor Svédországban tanultam éppen. Annyira nem illettem az előre megírt konklúziókba, hogy a két “nagytudású doktor úr” elkezdett lejáratni visszaélve az IRL adataimmal. Bővebben nem tudok erről írni a korlát miatt.

  Egyébként szívesen elbeszélgetek egy sör mellett, mert minding kíváncsi vagyok arra, hogy hol hibás a gondolatmenetem. Ezekből lehet tanulni.

 • Atheist

  Na akkor még egyszer:

  “”Amellett ezeket minden adófizetőtől kaptad (nagyon szívesen)”

  Adóvisszatérítést csak az kap, aki fizet is be, illetve néhány dolog feltétele a TB jogviszony. így szerintem az egyén kap vissza abból amit befizet.” – Mivel pontosan 0 forint volt a vezér SZEMÉLYES hozzájárulása a történetben, pontosan NULLA hálával tartozol neki. A bűnei megbocsátásával meg végképp nem.

  “Nem büszkén mutogatom, tényszerűen leírtam..” – értékítéletet is kapcsoltál hozzá, hogy ezek után nem éreznéd helyesnek nem rá szavazni. Az adott helyzetből – bármilyen helyzetből – a legtöbbet megpróbálni kihozni természetes dolog. Az, hogy ez – egy ennyire abnormális/extrém helyzetben, mint a NER 12. éve – meghatározza a politikai preferenciádat, szegénységi bizonyítvány.

 • Csinolina

  “Abból kapsz vissza, amit befizetsz. Szerintem. Lásd feljebb. Az nem kapott vissza 800 ezret januárban, aki nem fizetett annyit.”

  Igazi kamu duma:D 30 alatti gyermektelenek nem kaptak semmit.. illetve te nem úgy látod, hogy az inflációval nagyon szépen kilapátolják ezt a pénzt az emberek zsebéből?? mert a hosszabb távú letörésére nem tudok említeni példát, ellentétben inflációt emelő intézkedéseket annál inkább pl: különadók, árbefagyasztások…

 • Attecte
  oké, nem fogok hazudni, félremértelek mentálisan egy kicsit. Hozzászoktam hogy tele van arrogáns seggfejekkel ez a szellemi közösség.

  Pár dologban mást gondolunk, sőt a Fidesz protestszavazást továbbra is kifejezetten károsnak tartom, de el kell ismernem, nem olyan rossz a szitu mint feltételeztem, intelligens vagy, sokkal nagyobb problémát jelentenek más emberek erre a társadalomra.

  Az önmagunkba befektetéssel egyetértek, aki 500 gurigából inkább vesz autót azzal én sem tudok sokat kezdeni. Mondjuk én picit úgy is érzem hogy az ő dolga, és ez nem befolyásolhatja az empátiámat, de az igazat megvallva nekem is vannak Asperger-es tüneteim, és talán részben emiatt, félremérem az empátiát mint jelenséget.

  A diszkrimináció meg olyan szerintem hogy egyéni szinten leszarni kell, össznépi szinten viszont tűzzel-vassal irtani. Amiket felsoroltál, az kurvára nem normális se ott se sehol.

 • Zabalint

  Attól, hogy egyéni szinten érdemes továbblépni, ha diszkrimináció van, társadalmi szinten nem célszerű hagyni a diszkriminációt, hiszen ha két hasonló képességű ember közül az egyiket egy rakás helyen diszkriminálják, akkor hiába lép tovább mindig, hosszútávon sikertelemebb lesz a másiknál, szóval a problémát nem oldja meg az, hogy leszarjuk.

  Ha logikus lenne a gondolkodásod a politkában is, akkor egyrészt rövidtávú előnyökért, pl. pénzosztogatásért nem választanál pártot.

  Meg azt is felfognád, hogy deficites államháztartás idején ha visszakapsz a befizetett adódból, azt valójában nem visszakapod, mert zat már elköltötték, hanem hitelből kapsz osztogatást. Az adót meg alapból az állami szolgáltatások fenntartására fizeted.

  Minden ember alapvetően érzelem vezérelt, önteltség, ha elhiteted magaddal, hogy te nem vagy az.

 • Csinolina
  már az egyik legkevésbé demokratikus néphez, a szaúdiakhoz kell magunkat hasonlítani?:D LOL

  “Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.”
  Aztán mivel védjük a nőket? még gyerekem sincs, nade az interjún mit szólnának, ha lenne már 3?:D azt, hogy köszönjük, jöhet következő.. itthon továbbra is kerülik a (potenciális) gyerekes nők felvételét.. nem picsogok, mert nem én leszek az, aki a 3 gyerekével a fő diszkriminált lesz, csak picsogás helyett épp az a realitás, ha haladni akarok később, akkor 2-vel már szinte lehetetlen lesz:)

  Csak ne családbarátozzuk Mo-t, mert köze nincs.. sőt, a hazai interjús tapasztalatok inkább tovább demotiválják az amúgy haladásért motivált képzett nőket, hogy ide minél több gyereket BIZTOSAN ne..

 • Csinolina
  Ja, és amitől biztosan véd a rendszer itthon az az, hogy továbbra se bírjam elképzelni, hogy a megtakarításaimból + értelmezhető hitelből elképzelhetővé váljon, hogy a párommal egy 2-3 gyereknek megfelelő otthont vegyünk/béreljünk normális körülményekkel.. ha nem Bp, akkor olyan hely, ahol nem az egy darab Coop a kimozdulási lehetőség..
 • BlaZember
  “Adóvisszatérítést csak az kap, aki fizet is be, illetve néhány dolog feltétele a TB jogviszony. így szerintem az egyén kap vissza abból amit befizet.”

  De a befizetett adó még mindig nem a tiéd, hanem a mindenkié, és a mindenki pénzéből kaptál vissza. Cserébe pörgetett még egyet az infláción, úgyhogy valójában te is vissziafizeted máshogy, meg az is, aki nem kapott vissza semmit, csak ő többszörösen fizeti meg. Pl azért, mert keveset keres. Meg kéne már érteni, hogy az adód soha nem volt, és soha nem lesz a te pénzed. Ha nem annyi adót fizetsz, mint a mások, akkor a különbséget a mások állják. Nálunk a szegényebbek/gyermektelenek állták a tehetősek adóvisszatérítését, és úgy általában állják az általános adó és egyéb támogatási előnyüket (rezsi, ársapkák stb). Nem empátia és érzelmek kérdése, hogy ezt gondnak fogjuk-e fel…

 • Karcsika
  fingotok sincs
  2022-12-02 at 11:27

  Neked van?

  Leírtam már pár éve itt a blogon, nem részletezem újra, de több mint egy évtizedet éltem Németországban majd utána Svájcban. Hazaköltöztem, de akkor még nem tudtam, hogy ez átmeneti lesz.

  Szerintem azt tudjuk kijelenteni, hogy egyik ország sem egy homogén valami, a nyugat meg még kevésbé.

  Ezért aztán ahány kivándorló, annyi tapasztalat, „annyi ország”. Senki -értelemes- nem állítja, hogy ott minden rózsaszín lenne.

  Engem például őszintén megdöbbentett Álomország tapasztalata, hogy nem álltak szóba vele, mert nem tökéletes a némete. Soha ilyet nem tapasztaltam, még Svájcban sem (mondjuk ott ők sem tudtak németül 🙂 ). Ezért aztán nehezen is hiszem el, hiszen én teljesen mást tapasztaltam, mindenhol korrektül bántak velem. Ezért ilyen ellentmondók a vélemények, mert mindenki a saját tapasztalatai alapján ítél. Mi más alapján ítélne?

  folyt