A legolcsóbb utazási biztosítás

2012-12-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Itt egy újabb cikk aktuális árakkal.

A sielési szezon, illetve a karácsonyi utazások közeledtével sokan kötnek utasbiztosítást. Ezért röviden átnézzük, mit érdemes tudni ezekről a biztosításokról, illetve melyik a legolcsóbb lehetőség számotokra.

Sokan nem tudják, hogy minden magyar állampolgár a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásban részesül az Európai Unióban és Svájcban orvosilag szükséges esetben, illetve Horvátországban is jogosult a sürgösségi ellátásra. Ehhez érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami 36 hónapig érvényes.

Ezért a cikkben elsősorban a tengerentúlra is érvényes biztosításokat vizsgáljuk meg.

A legnagyobb magyarországi biztosítók az alábbi áron kínálnak biztosítást egy 15 napos Egyesült Államokbeli utazáshoz egy 40 éves férfinak:

(A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető)

Amint látjuk, a legolcsóbb biztosítás, amelyik elégséges összeget térít, belekerül 14-15 ezer forintba. Ezek a biztosítások egy meghatározott időszakban, a meghatározott napokra érvényesek.

Mit tehetünk akkor, ha többször utazunk külföldre, például munka miatt? Ilyenkor kiválthatunk bérletet, vagy megvehetünk előre x nap biztosítást, amit induláskor aktiválunk.

Ezek a biztosítások sajnos vagy méregdrágák, a legolcsóbb változat is 62.500 Ft egy évre, vagy csak 30 ezer forintba kerülnek, de túl alacsony biztosítási összeggel rendelkeznek.

Mi a megoldás? Ahogy azt már a kockázati biztosításoknál megtanultuk, ha olcsó biztosítást keresünk, akkor nem a biztosítókhoz, hanem a bankokhoz kell fordulnunk. 🙂

Ugyanis a legtöbb dombornyomott bankkártya alapból nyújtja ugyanazt a biztosítási feltételeket, mint a fenti biztosítások és év közben bármikor utazhatunk, anélkül, hogy ezt előre be kellene jelentenünk. Más bankkártyákhoz pedig kérhetjük évi párezer forintért ezeket a biztosításokat.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttem néhány bank bankkártyához nyújtott, vagy külön megvásárolható, egész évre szóló utazási biztosítását. A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.

Amint látjuk, a két hétre szóló utazási biztosítások töredékéért egész évre szóló utasbiztosítási bérletet kapunk, amely az egész világra érvényes. A táblázatból kiderül, hogy ugyanazok a biztosítók állnak a biztosítások mögött, mint az egyéni biztosításoknál.

Bár vannak kimagaslóan jobb ajánlatok, például az Axa bankkártyája, érdemes végiggondolni, hogy akkor is jobbak-e ezek az ajánlatok, ha egyébként is rendelkezünk bankkártyával a számlavezető bankunknál.

(Tipp: van, ahol külön kell kötnünk utazási biztosítást a kártyánkhoz, évi 2.755 Ft-ért, azonban időarányosan visszatérítik, ha év közben lemondjuk azt. Így egy két hetes utazást pár százasból megúszunk, ha hazajövetel után lemondjuk a biztosítást.)

Néhány jó tanács az utasbiztosításokhoz:

- Az első és a legfontosabb, hogy tüzetesen és figyelmesen olvassuk végig a biztosítási feltételeket, mert rengeteg kitételt kell megismernünk. Például több biztosítás nem térít sport közben szerzett sérülést, mint sí, vagy búvárkodás. Más biztosítások csak Európában térítik a sí baleseteket és csak 40 méterig a búvárkodást.

Kire vonatkozik a biztosítás? Csak a kártyatulajdonosra, a vele utazó kiskorúakra is, vagy az egész családra? (Ez utóbbi opciókért általában külön kell fizetni.)

Sok biztosítás nem fizet, ha védőoltás hiánya miatt lettünk betegek, vagy az előjelekből elvárható lett volna, hogy tudjuk, szükségünk lesz ápolásra külföldön.

Hány nap telhet el az utazás kezdetétől, 30, 60 vagy 90 nap?

A legtöbb biztosítás csak Magyarországon kívül él, de van olyan is, amelyik baleseti rokkantság és baleseti halál esetén Magyarországon is térít. Szerinted hány ember tudja az érintettek közül, hogy van érvényes biztosítása ezekre, ha baleset éri Magyarországon?

- A biztosítót azonnal értesítsük, ha valami történt, mert megtagadhatja a fizetést, ha olyan ellátást vagy olyan szolgáltatónál veszünk igénybe, amibe nem egyezett bele,még kinn maradunk, miközben szerinte már haza lehetne minket szállítani, vagy fordítva, hazaszállítattjuk magunkat, miközben szerinte még maradnunk kellene.

Van olyan biztosító, amelyik kiköti, hogy semmit nem térít, ha 24 órán belül nem tájékoztatták. Ezért vegyük komolyan ezt a kitételt.

Az utazás előtt gondosan írjuk fel mind a kötvény számát, mind a külföldről elérhető asszisztencia telefonszámát és ezt tartsuk kéznél, mondjuk az útlevelünkben.

- A nagyértékű poggyászbiztosításoktól ne essünk hanyatt, mert az apróbetűből kiderül, hogy például maximum 50 ezer forint csomagonként, 35 ezer forint tárgyanként. Tehát hiába kérünk drágább poggyászbiztosítást a 250 ezres fényképezőgépünk miatt, csak 35 ezret fog belőle megtéríteni a biztosító.

Van, aki kiköti, hogy 20 ezer forintosnál drágább elektronikai cikket, vagy karórát egyáltalán nem térít. Márpedig elé nehéz manapság 20 ezer forintnál olcsóbb telefont, vagy fényképezőgépet találni, főleg egy külföldi útra vállalkozó utazónál.

Sok cégnél a sporteszközök (például síléc) sincs biztosítva.

Ezen túl elvárja a számla meglétét az elektronikai termékekről és/vagy vámárú bejelentőt, hogy kivittük az országból. Te írattál már valaha ilyesmit a reptéren?

- Az autó lezárt csomagterében hagyott csomagot van aki egyáltalán nem térít, van aki éjszakára nem térít, van, aki csak 25 ezer forint értékben térít.

Mindig kell rendőri és/vagy szállodai jegyzőkönyv a lopás tényéről.

Szóval tüzetesen el kell olvasni a feltételeket!

- Ahogy azt már a kockázati biztosításnál megbeszéltük, a kártyabiztosításnál is jelöld meg kedvezményezettnek a házastársad, ha nem akarod, hogy a gyerekeid örököljék a biztosítási összeget és a gyámhivatal egyből rátegye a kezét. Erre a kártyabiztosításnál is van módod, bár biztos hülyének néznek első körben a bankfiókban, mert te leszel az első, aki kéri ezt.

Már azt is megtanultátok, hogy semmit nem ér az a biztosítás, amiről csak te tudsz, mert ha veled valami történik, honnan tudná a feleséged, hogy neked volt utazási biztosításod a bankkártyán. Ha pedig együtt szenvedtek balesetet, honnan tudná az anyósod?

Ezért a többi biztosításod másolatával együtt ezt is add oda a házastársadnak és az anyósodnak is.

- Ha külön kellett biztosítást kötnöd a bankkártyádhoz, vagy csak a biztosítás miatt kértél drágább kártyát, ne felejtsd el lemondani azt az évforduló előtt minimum 30 nappal, mert ellenkező esetben automatikusan meghosszabítják.

Na, remélem ma is okosabbak lettetek a pénzügyek és a biztosítások területén. 🙂

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram