Ez történt a héten 07.07

2024-07-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 novemberi értékével egyenlő. A rossz hír örömére új rekordot döntött a legtöbb amerikai tőzsdeindex. (A tőzsdén a rossz hír a jó hír, mert ha lassul a gazdaság és nő a munkanélküliség, akkor a jegybank hamarabb fog kamatot csökkenteni, ami jó hír a részvénybefektetőknek, ha minden mást figyelmen kívül hagyunk. S a befektetők legtöbbször figyelmen kívül hagyják, hogy a romló gazdasági környezet, ami kiváltja a kamatcsökkentést, nem is annyira jó az üzleti életnek.)

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság a múlt héten úgy ítélt, hogy joga van a városoknak büntetni azokat a hajléktalanokat, akik életvitelszerűen az utcákon élnek. Ez egy nagy horderejű döntés, más kérdés, hogy mire mennek vele majd a városok. Pénzbüntetést kiszabni hajléktalanokra elég reménytelen feladat, egy börtön se biztos, hogy annyira visszatartó erő valaki számára, aki az utcán él. Mindenesetre sok városban unták már meg az utcák közepén sátorozó hajléktalanokat.

Egyre több amerikai érzi a saját bőrén a klímaváltozás hatásait. Az egyre gyakoribb árvizek, hurrikánok, erdőtüzek miatt sokaknak a többszörösére nőtt a lakásbiztosítása, ha egyáltalán talál olyan biztosítót, aki hajlandó szóba állni vele. Mintegy 35 millió háztartás szembesült az elszálló biztosítási díjakkal, főleg a déli államokban, Floridában, Californiában és a többi környező államban. Csak tavaly 93 milliárd dollár kárt okoztak a legnagyobb időjárási problémák.

Hawaii is megunta az ingatlanárak növekedését és a túlturizmust, így ott is benyújtottak egy törvény a rövidtávú ingatlankiadás ellen, ezzel csökkente az ingatlanárakat és a turisták számát is. A törvényt még nem fogadták el, de ha megteszik, egy hellyel több lesz, ahol betiltják az Airbnb-t és a hozzá hasonló szolgáltatásokat. Maui szigetén az összes ingatlan 15%-a van befogva rövidtávú kiadásra, de a teljes átlag is 5,5%.

A Dior 57 dollárt fizet azért a táskáért, amit aztán 2.758 dollárért ad el. Ezért az összegért a gyártó munkások szó szerint éjjel-nappal dolgoznak és az üzemben alszanak. Az Armani hozzá képest sokkal jobb fej, ő 99 dollárt fizet egy 1.900 dolláros táskáért. A luxusmárkákat birtokló cég fő tulajdonosa a három leggazdagabb ember egyike a világon. Cikk

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarország az euró bevezetésének egyetlen feltételét sem teljesíti (államadósság mértéke, infláció, államháztartási hiány), nem mintha be akarnák azt vezetni mostanában.

Újra fenyegeti a kormány az üzemanyagkereskedőket, mert négy forinttal drágább az üzemanyag, mint a környező országok átlaga. Nem tartják be a megállapodást, hangzott el a miniszterelnök szájából, mintha megállapodásnak lehetne hívni, ha valaki egy csőre töltött revolvert tesz ki az asztalra. Picit csökkenteni kellene a kiskereskedők különadóját, a tranzakciós adót és máris eltűnne a különbség. (Már ha elhisszük, hogy ez az ország legnagyobb problémája, amit meg kell oldani.)

A bankokkal is kötött ilyen "revolver az asztalon" típusú "megállapodást" a kormány, miszerint június 30-ig nem lehet magasabb a lakáshitelek THM-e, mint 8,5%, majd idéntől 7,3%. Csakhogy a határidő lejárt, az OTP nem is restelte azonnal a lakáshiteleinek a THM mutatóját egy százalékponttal megemelni. A kérdés, hogy a többiek követik-e őt ebben. Hamarosan megtudjuk, mennyit drágulnak a lakáshitelek a közeljövőben.

A kormány újabb adókat vetett ki a bankokra, mert hát valamiből kellett finanszírozni az eszetlen költekezést. De ravaszok voltak (illetve azt hitték magukról) és azt mondták, minden bank, amelyik növeli a 2027 után lejáró állampapír állományát, a növekedés mértéke szerint akár az újabb különadó felét is megspórolhatja. Hamar munka soha nem jó, senki nem olvasta át értően a jogszabályt, ugyanis az elfelejtett arról rendelkezni, hogy mi legyen a 2027 előtt lejáró állampapírokkal? Mit csináltak a bankok? Eladták a rövidebb állampapírjaikat és helyette vettek 2027 után lejáróakat. A törvényt teljesítették, a gazdasági miniszter pedig most dühöng, mert nem hogy több, hanem kevesebb állampapírt tartanak a bankok, mint előtte. (Elismerhetnék, hogy a jogszabály volt elfuserálva, de ilyen még nem történt errefelé. Valószínűleg egy újabb büntetőadót kapnak majd a lázadók.)

Lázár János javasolni fogja a helyi iparűzési adó "reformját" a kormánynak, mert úgymond mindenféle programokra költik azt a települések és akkor már a kormánynál is jobb helye lenne annak a pénznek. Miután elvették a gépjárműadót, belenyúltak a HIPA mértékébe, külön befizetésekre köteleztek sok önkormányzatot, attól rettegnek a polgármesterek, hogy ezt a pénzt is egyszerűen le akarja nyúlni a kormány, hogy ezzel foltozza be a költségvetésen tátongó lyukakat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a GDP 5,5%-a jön az akkumulátorgyártásból, kár, hogy rosszul számol és összekeveri a kibocsátást a GDP hozzáadott értékével. A valóságban a GDP 1%-áért felelős jelenleg az egyébként nagyon rosszul teljesítő akkumulátorgyártás. Cikk.

Hatalmasat esett a külkereskedelem volumene májusban. Az export 8,8%-kal, az import 9%-kal. Egy hónap alatt 5%-ot esett az export, így a szebb áprilisi adatoknak is annyi. Az egyetlen pozitívum, hogy pluszos az egyenleg, vagyis az export még mindig 1,1 milliárd euróval nagyobb, mint az import. (Bár volt ennél sokkal több is a különbség az elmúlt hónapokban.)

A kiskereskedelem volumene 3,6%-kal nőtt éves alapon, de még mindig nem éri el a 2021-es értékét. Az ipari termelés 4,9%-kal kisebb, mint ezelőtt egy évvel.

Jelenleg 41 millió forint egy átlagos, 53 nm-es budapesti panellakás.

A forint egy kicsit összeszedte magát a héten, jelenleg 392-393 forintot kell adni egy euróért.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram