Ez történt a héten 12.03

2023-12-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legtöbben várták.

Egy kínai rákellenes gyógyszer, a Toripalimab engedélyt kapott az Egyesült Államokban, csak ott éppen több mint harmincszor annyiba kerül, mint Kínában, 280 dollár helyett 8.900 dollár egy adag (s még így is 20%-kal olcsóbb, mint az amerikai megfelelője.) Egy másik gyógyszer, a Fruquintinib huszonnégyszeres áron elérhető az Egyesült Államokban, mint Kínában. Sokan a kokaint emlegetik az árazással kapcsolatban, az is negyvenszeres áron kel el az amerikai utcákon, mint amennyibe Kolumbiában kerül. A megoldás, hogy egyrészt Kínában kommunista diktatúra van, így az ottani ár nem feltétlen piaci ár, másrészt az Egyesült Államokban a gyógyszerkereskedők nem annyiért adják a gyógyszert, amennyi a reális ára, hanem amennyiért el tudják sütni a piacon. S ha a harmincegyszeres árral is jóval olcsóbb a kínai gyógyszer, mint az amerikai, akkor ennyiért is meg fogják venni.

Az amerikai kiskereskedelmi láncok értékesítési veszteségei (ebben benne van minden kisebb és nagyobb bolti lopás és visszaélés) már tavaly is elérte a 112 milliárd dollárt és idén várhatóan még nagyobb lesz ez az érték. Ekkora veszteség már a jövedelmezőségben is tetten érhető, így már a tőzsdei befektetők figyelmét is felkeltette a probléma. Az áruháznak úgy kellene csökkentenie a bolti lopások számát, hogy közben ne csökkenjen a vásárlók ügyfél-élménye. A felmérések szerint például ha egy termék el van zárva vitrinbe, a vásárlók 20%-a inkább nem veszi meg a terméket vagy megveszi online.

1981 és 2000 között született amerikaiak háromnegyede mondta azt, hogy gyerekkorukban beszéltek a szüleik velük a pénzről, míg az 1960 előtt születettek 41%-a állította ugyanezt. Hogy a szülők lettek-e tudatosabbak, vagy a világ változott akkorát, hogy gyakoribb téma lett a pénz, nem derül ki a felmérésből.

Az év végére sok tőzsdei befektető bizakodóvá vált, úgy gondolják, hogy a "soft landing", vagyis a gazdaság irányított "puha" földetérése megvalósulhat, az infláció csökken, a nagy kamatemelések után már a kamatcsökkentés jöhet. (Az ING egyik elemzője egyenesen hat kamatcsökkentést vár a jövő évre.) Az elmúlt hónapban az S&P 500-as tőzsdeindex 5,42%-kal nőtt, idén eddig 20,15%-os emelkedésben van az index.

Az amerikai 2023-as Consumer Report felmérés szerint sokkal több baj van az elektromos autókkal (+79%) és a tölthető hibridekkel (+146%), mint a hagyományos autókkal. A megbízhatóságban az első továbbra is a Toyota és a Lexus, az elektromos autók közül pedig a Tesla. Ez utóbbinál van a legtöbb probléma a szerelési minőség miatt (festés, karosszéria, klíma), viszont a legkevesebb hibát produkálja a töltés, akkumulátor és villanymotor fronton.

Ha már Tesla, néhány év késéssel, de a héten megjelent a gúnyolódok szerint acéllapból hajtogatott origami kinézetű Cybertruck elektromos pick up. Az ára 50%-kal magasabb lett, mint a tervezett (az emelkedés szűk felét az elmúlt négy év inflációja indokolja), a hatótávja lényeges rosszabb lett (340 mérföld 500 helyett), ahogy a terhelhetősége is csak 2500 font az ígért 3500 helyett és vontatni is lényegesen kevesebbet tud. Nem légüres térbe érkezett, a Ford elektromos pickupja 10 ezer dollárral olcsóbb és terepen is jobb, a Rivian szintén olcsóbb és nagyobb a hatótávja, ott az elektromos Hummer, s érkezik majd a GM Ram 1500 is hamarosan. Ennek ellenére, ha az előrendelők csak ötöde valóban meg is veszi az egyedi kinézetű Cybertruckot, az első egy-két évben biztos nem lesz gondja a Teslának a kereslettel.

A témánál maradva, a Walmart is csatlakozott a Disney, Apple, IBM és több hasonló nagy céghez és lemondta a hirdetéseit az X-re keresztelt néhai Twitteren, az antiszemita megnyilvánulások miatt. Musk bár bocsánatot kért az egyik ilyen bejegyzése miatt, de alpári és vulgáris stílusban küldte el ezeket a cégeket a búsba. Megteheti, ha akarja, hiszen megvette a céget, igaz, egy év alatt a cég értéke a harmadára zuhant, a mostani eset előtt 15 milliárd dollárra becsülték a Twitter/X jelenlegi értékét.

Az amerikai háztartások a jövedelmük 11,7%-át fogják hamarosan hiteltörlesztésre fordítani a 2022-es 9,9%-os érték után. Az emelkedés messze elmarad az elmúlt évek kamatemelkedésétől, ennek oka, hogy a legtöbb lakáshitel, amit az elmúlt években felvettek, hosszú távra fixált kamatú volt.

A mexikói minimálbér nagyot fog emelkedni 2024-ben, 20%-kal lesz magasabb az idei értéknél, így eléri a 14,25 dollárt. Apró szépséghiba, hogy naponta, míg az Egyesült Államokban jellemzően ennyi az egy órára számított minimálbér (már amelyik államban van ilyen).

Az illetékmentesség az új CSOK esetében csak 80 millió forintig marad meg, másik változás, hogy a január elseje után született gyerekekre is lehet igényelni az új CSOK hitelt március 31-ig. (S továbbra sem kell eladni a meglévő lakást, vagyis az állam már megint azokat is támogatja, akik egy újabb ingatlant akarnak venni az adófizetők segítségével.)

Lázár János arról beszélt, hogy ingyenessé tenné a kormány az utazást minden 14 év alatti részére, konkrétumot, időpontot azonban nem említett, ahogy azt sem, hogy ez mennyibe kerülne az adófizetőknek. Az indoklás a vármegye-bérlet sikere, itt sem tudtuk meg, hogy a siker ellenére mennyivel kevesebb vagy több a bevétele a szolgáltatóknak a csökkentett árú bérletek miatt.

A kádári támogatások a kamatstop folytatásában is tetten érhető, jövő év közepéig meghosszabbítják a kamatstopot azoknak, akik rövidebb kamatperiódussal vettek fel hitelt az alacsonyabb akkori kamatok miatt, a tizmilliárdos nagyságrendű veszteségeket továbbra is a bankoknak kell állniuk.

A beruházások volumene 12,1%-kal csökkent Magyarországon egy év alatt a harmadik negyedévben a KSH adata szerint, s az előző negyedévhez képest is 2,2%-os csökkenést mértek.

Bár éves alapon még mindig csökken a magyar gazdaság, negyedéves alapon már 0,9%-os a növekedés. A viszonylag nem túl vészes éves csökkenés legfőbb oka a mezőgazdaság 188%-os teljesítménye a tavalyi aszályos év után. (A képen az utolsó oszlop mutatja az egyes területek százalékos változását a tavaly harmadik negyedévhez képest.) A KSH gyorsjelentése erre.

Bemutatták az új palackvisszaváltó automatákat, igaz, az élelmesebbek már a boltokban is találkozhattak velük, egyelőre még üzemen kívül. Mint ismert, január elsejétől minden 0,1 és 3 literes palackra (kivéve tejtermékek) egységesen 50 forint díjat kell fizetni, amit használat után ezekben az automatákban lehet visszaváltani. Hogy mi ezen az üzemeltető MOL haszna? Az, hogy ő minden egyes legyártott palack után megkapja az ötven forintot a gyártóktól, de csak a visszaváltottak után kell visszafizetnie. Ha 30%-a nem kerül vissza az automatákba az összes csomagolásra szánt műanyag és egyéb palackoknak, az már egy értékelhető profit évente az üzemeltetési költség mellett is.

Az elmúlt egy évben a születések száma 5,9%, a halálozásoké 6,7%, a házasságkötéseké pedig 9,6%-kal csökkent, szűk 33 ezerrel csökkent az ország lakossága a halálozás és a születések különbsége miatt. A nők termékenységi rátája továbbra is 1,52, vagyis ennyi gyereket szül egy nő élete során. A tavalyi érték még 1,53 volt.

Az éves forgalom az ingatlanpiacon a közel mélypontnak számító 2013-as évhez fogható lesz, azonban éves alapon a novemberi tranzakciószám 10%-kal magasabb, mint a tavaly novemberi érték a Duna House elemzése szerint. Talán a CSOK változás körüli megugró kereslet állhat a háttérben.

Ha minden jól megy, jövőre már elektronikusan lehet majd időpontot foglalni a nagyobb egészségügyi intézményekben a rendelésekre. Kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja a gyakran féléves várakozást, mert attól nem lesz sokkal jobb, ha elektronikusan fog valaki ezután húsvétra időpontot kapni mondjuk ortopédiára.

A Mercedes bővíti a kecskeméti telephelyét, ha elkészül a beruházás, további háromezer embernek fognak munkát adni a tervek szerint.

A kormány hirtelen felvett 309 milliárd forint évközbeni osztalékot az MVM-től. A sürgősséget nyilván a reptér megvásárlásának szándéka okozta, a nagyobb kérdés, hogy honnan volt ennyi profit az MVM-ben, ha előtte 721 milliárd forintot tett be a cégbe a kormány rezsitámogatás miatt. A választ nem tudjuk, talán a gázár piaci esése és a változatlanul hagyott lakossági gázár különbsége miatt lehetett ennyi profit a cégben.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram