Babakötvény: előnyök és hátrányok

Tanácsadásokon szinte mindig felmerül a babakötvény kérdése. A gondos szülők szeretnének a gyerekeknek félretenni pénzt és ez tűnik a legjobb megoldásnak.

A terméket a legtöbben ismerik: az így befizetett pénz a gyereké lesz 18 éves korában, a pénz egy speciális állampapírba kerül, a kamata előző évi infláció plusz 3%, jár rá még maximum évi 12 ezer forint támogatás is pluszban.

A gyerek 18 éves koráig lehet nyitni, de minimum három év múlva lehet kivenni a pénzt, ha már a gyerek betöltötte a 18. életévét.

Ha a gyerek elérte a 18 éves kort, de még nem járt le a vásárolt értékpapír (a leghamarabbi lejáratú 2032-ben fog lejárni), dönthet úgy, hogy tovább ott tartja a pénzt. Azonban már nem tehet hozzá és visszaváltani csak egy összegben lehetséges, részkivételre nincs lehetőség.

Én személy szerint két dolog miatt nem szoktam ajánlani a babakötvényt. Az egyik, hogy a gyerek 18 éves koráig semmilyen módon nem lehet kivenni belőle a pénzt, hiába költöztök mondjuk külföldre vagy féltek egy esetleges államcsődtől. (Amitől most éppen nem kell tartani, de 18 év nagyon hosszú idő.)

De ez a kisebbik baj.

A nagyobbik, hogy az itt összegyűjtött pénzt a gyerek kezébe nyomják 18 éves korában, amikor a legtöbb gyerek még éretlen, de ahhoz már túl nagy, hogy ezt a pénzt gond nélkül elverhesse.

Így abból a pénzből, amit te egyetemre vagy lakásvásárlás beugrójára szántál, könnyen lesz egy három hónapig tartó fesztiválszezon vagy egy öreg luxusautó és külföldi dolce vita. S neked semmilyen eszköz nem lesz a kezedben, hogy ezt megakadályozd, ha a rábeszélés nem jár sikerrel.

18-19 éves koromban rengeteg pénzt kerestem, nyugodtan vehettem volna belőle lakást. Helyette Volvot vettem és külföldön éltem és az összes pénz elment hasonló ostoba dolgokra. Nem biztos, hogy a gyerekemnek ennél több esze lesz 18 évesen, neveléstől függetlenül. Pont ez az a korszak, amikor a gyerek már csak azért sem hallgat a szüleire és a saját feje után akar menni.

S sajnos fogalmad sincs, milyen tinédzser lesz a most még tündi-bündi egyéves gyereked.

Akkor tartanám jónak a terméket, ha a szülő eldönthetné, mikor kapja meg a gyerek a pénzt vagy mire költhesse. (21 éves korban már sokkal érettebben tudná egy fiatal eldönteni, mire költse ezt a pénzt.)

De sajnos erről szó nincs, a Kincstár csak a gyereknek fizeti ki a pénzt, de neki minden kérdezés nélkül kiutalja a pénzt. Ami szerintem nem egy nagy ötlet egy 18 éves gyerek esetén. (Persze, lehet, hogy érett és felelősen gondolkodó gyereked lesz 18 évesen, aki már 10 évesen tudta, hogy orvos lesz és Hollandiában akar tanulni, de azért nagyobb az esélye, hogy úgy fog gondolkodni, mint egy átlagos 18 éves.)

Ez persze nem akkora tragédia, ha havi párezer forinttal összegyűlt egy-másfél millió forint, de ennél lényegesen komolyabb összegnél azért már nagy érvágás, ha a gyerek hülyeségre költi el. Ahhoz azért túl drága tanulópénz lenne.

(További kockázat még a feltételek állami megváltoztatása. Nemrég még csak a gyerek életkezdésére lehetett ezt a pénzt felhasználni, aztán ezt a kitételt szó nélkül eltörölték néhány éve. Mi lesz, ha visszahozzák és kötött lesz, mire lehet felhasználni a pénzt? Ami persze jó lenne, hogy a gyerek ne költhesse másra, de mi van akkor, ha ő például külföldön akar továbbtanulni vagy ingatlant venni?)

De mire jó vagy kinek jó akkor ez a termék?

A nagymama nyugodt szívvel fizessen be minden unokájának havi 5-5 ezer forintot, biztos lehet benne, hogy ez majd az ő pénzük lesz.

Volt olyan ügyfél, aki szeretett volna segíteni egy rokon gyereken, de úgy, hogy az alkoholista, link szülei ne férhessenek hozzá a pénzhez, amíg a gyerek kiskorú. Erre a legjobb választás a babakötvény.

Ha a gyerek már elég idős, hogy láthatod, jó eséllyel nem fog megbolondulni a következő egy-két-három évben, akkor is jó választás lehet a babakötvény. A példa kedvéért a gyerekem 17 éves, amit szánok neki pénzt az életkezdéshez, betesszük babakötvénybe. 2032-ig infláció felett kamatozik, bármikor költség nélkül visszaválthatja, amikor valóban szüksége van rá. (S húszéves koráig semmilyen módon nem is fér hozzá a minimum három év szabály miatt.)

Összefoglalva, érdemes meggondolnod, hogy mennyi pénzt teszel a babakötvénybe a most egy-két éves gyereked számára.

Share

149 hozzászólás

 • Krisz
  Kedves Miklós, tizenéve (13 és 10) fizetett, átlagos havi összegű (5-10e Ft) babakötvényt szerinted érdemes továbbra is fizetni, vagy a fenti írás fényében inkább felhagyni vele, és másba fektetni az erre szánt pénzt? Így egy részét Babakötvényként megkapná 18 évesen, de maradna későbbre is. A mostani inflációs környezetben a kamatozása nem rossz a +3%-kal. Köszönöm előre is a választ.
 • T
  “(21 éves korban már sokkal érettebben tudná egy fiatal eldönteni, mire költse ezt a pénzt.)”

  Mivel minimum 3 év után vehető fel, akkor nem lehet megoldás, hogy 18. szülinapja előtt még gyorsan befizetek rá, s akkor 18+3=21 ? Vagy csak az adott évi befizetést nem veheti fel 3 évig?

 • Kiszamolo
  Krisz, havi 5 ezer forint az évi 60 ezer, 18 év alatt sem akkora összeg. Talán annyival lehet rizikózni.
 • promontor
  Egyrészt, az is egy érvényes döntés, ha szülőként engedem, hogy a gyerek hülyeségre költse. A tanulási folyamat része és előbb utóbb úgyis el kell engednem a kezét.

  Másrészt, ösztönözheted a takarékoskodásra azzal, ha azt mondod neki, hogy ha nem veszi fel, akkor Te még hozzáteszel valamennyit további x év múlva.

  Harmadrészt, azoknak, akiknek az első sorozat van és a gyerek még 2032 előtt betölti a 18-at, van egy trükkös kiskapujuk: a gyerek csak ahhoz a pénzhez tud hozzáférni, amiről tud. Ha félsz, hogy 18 évesen nem elég érett, akkor nem kell az orrára kötni, hogy van neki babakötvénye. Ráérsz akkor szólni, amikor már látod, hogy megjött az esze.

  De egyébként azzal egyetértek, hogy jó lenne 19 év helyett pár évvel hosszabb lejáratra adni a babakötvényeket.

 • Belavoltam
  Nalunk a gyerek kitalalta, hogy euroban keri a zsebpenzt 🙂 Igy tavaly nyaron a Wise-on atvaltottam neki egy barati arfolyamon.
 • promontor
  “Mivel minimum 3 év után vehető fel, akkor nem lehet megoldás, hogy 18. szülinapja előtt még gyorsan befizetek rá, s akkor 18+3=21”

  Nem az utolsó befizetés számít, hanem a start számla nyitási dátuma.

 • Yggdrasil
  Miklós, nem te írtál anno cikket arról, hogy azért jó a Babakötvény, mert születéstől 18 éves korig havi ötezresével számolva kétmilliót is lehet gyűjteni vele?
  Az enyéimnek is van (bár még jó messze a lejárat), a MÁK appban tök jól nyomonkövethető. Nincsenek illúzióim, de legrosszabb esetben is egy jogsit biztos lehet majd belőle finanszírozni. Sose kezeltük többként, 18 év még extrém infla nélkül is nagy idő. Kellemes életkezdési támogatás, de sose lesz pl értelmezhető lakás-önerő.
 • PremiumMatek
  Szerencsére a mi gyermekeink eléggé érett gondolkodásúak. Tizenéves korukban nyitottam a BABA kötvényüket. Azóta is rendszeresen befizetik oda az ajándékba kapott pénzeik (Húsvét, Karácsony, szülinap, stb.) egy jelentős részét. Mi, szülők is rendszeresen utalunk a számlára. Fiam idén töltötte be a 18-at, de nem nyúl hozzá. Sőt, nyitunk neki MÁK számlát, ahol kedvére garázdálkodhat BMÁP-pal, PMÁP-pal, stb… Persze a BABA-t nem váltja át semelyikbe, mert nem jár vele jobban. UGYE, JÓL GONDOLOM?
  Kedves Miklós! Köszönöm a nagyon hasznos blog-bejegyzéseidet. Évek óta olvasom ezeket. Ha nem is leszek pénzügyi guru, azért nagy segítség nekünk a tájékozódásban.
 • Gyuri
  Pont az az előnye, hogy nem hozzáférhető. Így nem kísérti a családot, hogy “kölcsön vegyék”. Mi a családi pótlékot tesszük be minden hónapban, meg ilyen olyan nagyszülői pluszokat, így nem egy óriási kockázat, de a végén egy szemmel látható összeg lesz. Ha 18 évesen nagyon hebrencs lesz, akkor majd nem tud róla és kész… pár évet pihen tovább a pénz.

  Levelet fog kapni az Államkincstártól…. Ennyit arról, hogy majd nem tud róla.

 • Norb
  Én egyfajta benchmarknak használom a babakötvényt. Megnyitottam a most fél éves fiamnak, mert járt rá az a 42 ezer vagy mennyi Ft életkezdési támogatás címszó alatt, amit csak oda lehet megkapni. Nagyon érdekes lesz majd 18 év múlva, hogy az mennyit fog érni, és vajon én ahhoz képest mennyit érek majd el a többi befektetéssel 🙂 Meg aztán ha valaki a gyereknek akar adni, oda küldheti.
 • Péter
  Miklós, ez a gondolatmenet szerintem abban az esetben helytálló, ha a gyereket a 18. életévének betöltését követően nem tervezed anyagilag támogatni. Ha azt mondom neki, hogy összegyűjtöttem neked Babakötvényben azt az összeget, amiből ki tudod fizetni az egyetemi tandíjadat, akkor az miben más, mintha az én számlámról utalnám át a számlájára az összeget, hogy fizesse ki a tandíját? Vagy akarok neki venni lakást, megmondom, hogy ott van 10 millió Babakötvényben, adok még 5 milliót, fizesd ki. Lelép a 10 millióval és inkább elengedi a lakást meg a másik 5 milliót is, amit adnék neki? Szerintem ez egy nagyon torz, megromlott szülő-gyerek kapcsolatot feltételez, akkor meg már mindegy is, vigye a 10 milliót és legyen boldog. Én biztos, hogy nem szórtam volna el a milliókat, amiket Babakötvényben kaptam volna, mert úgy neveltek. Ha megmondja apám 18 évesen, hogy mire költhetem, arra költöm.
 • NagyonVidék
  Nem akartam nyitni a gyerekeimnek, mert nekem is volt hasonló. Amikor szüleim elkezdték fizetni, még 4000Ft körül volt az átlagfizetés. Rendszerváltás után 94-ben megkaptam a 150.000 Ft-ot, mely hatalmas összeg helyett kb 4 havi bér volt. (Születésem előtt 6 évvel 25.000Ft hitelből építettek hozzá a házhoz 3 helységet) Ilyen hosszú távra nem akartam így befektetni, bizonytalannak találtam. Aztán mégiscsak fizetem mindkettőnek a havi 10.000Ft-ot míg tudom. Arra gondolva, hogy az elején kicsit több pénzt befizetve kamatozzon hosszabb távon. Persze ha ésszel költenék el 18 éves korukban, akkor olyasmire költenék mely dolgoknak az inflációja magasabb volt/lesz a hivatalosnál és úgy járnak mint én, sokra nem futja.
 • promontor
  “Levelet fog kapni az Államkincstártól…. Ennyit arról, hogy majd nem tud róla.”

  A törvény akkor írja elő a levélküldést, ha a pénz az ún. “életkezdési letéti számlán” van, azaz a gyereknek senki sem nyitott Start számlát. A Start számla esetén nincs törvényi előírás levélküldésre és az én tapasztalatom szerint a kincstár a Start számlán heverő pénzről nem küld levelet.

  A nagyobbik lányom ugyanis 19 és fél éves és még nem kapott róla levelet. (Mondjuk ő tud róla, mert nem az a hebrencs gyerek, egyelőre nem akarja elkölteni.)

 • Piotr Sztyopanovics
  Amíg nálad lakik, te ellenőrzöd a postaládát. 🙂
 • Szabolcs
  “Kiszámoló
  Levelet fog kapni az Államkincstártól…. Ennyit arról, hogy majd nem tud róla.”

  És azt hová is küldik? 🙂
  Ha már akkor önálló, akkor meg jó helyre megy a pénz.
  Én is azt gondolom, hogy nem kell szólni neki, ha nem akarod, hogy tanulópénz legyen, bár annak sem rossz.
  De ha úgy vagy vele, hogy nem bízol benne, akkor egész kis lépés a levél eltűntetése 🙂

 • Névtelen
  PremiumMatek
  2023-01-05 at 12:21

  Ha magyar állampapírt akar tartani, akkor szerintem a babánál most nincs jobb. Igazából régebben sem volt: egyszerű és aránylag jól is kamatozik.

 • Don
  A havi 5.000 már nem elég a támogatás kimaxolásához, 10.000 kell. Tőlem minden évben megkapja minden gyerek a 120k forintot. Csak remélni tudom, hogy “megfelelően” fogja elkölteni. Ha egy világ körüli útra akar majd menni tapasztalatot gyűjteni, hát hadd menjen! Nem minden a munka, tanulás, gürizés. Ha pedig látom, hogy értelmesen költi, akkor tovább fogok neki segíteni. 🙂
 • promontor
  Általánosságban a Start számla és az egyéb takarékoskodási lehetőségek közötti megosztásról:

  Az Start számlán az állami támogatás kimaxolható havi 10 ezer forint befizetésével. (Évente a befizetések 10%-át, max 12e forintot jóváír az állam a számlán.) Szerintem eddig a mértékig mindenképp érdemes igénybe venni a Start számlát, még a “lázadó gyerek” kockázatát figyelembe véve is.

  Efelett meg lehet és valószínűleg tanácsos is más megtakarítási formát keresni a gyererknek, hiszen mint tudjuk, ha máshonnan nem, hát erről a blogról, hogy a megtakarítási portfóliót érdemes diverzifikálni.

 • Prakt
  Mi a 3 gyereknek havi egy 10-est rakunk be babakötvénybe. Amíg feleségem nem dolgozik, örülök, hogy ezt tudom rakni nekik.
  Igen 18 évesen megkapja. Lehet el fogja dorbézolni, vagy elkölti olyan dologra, ami szerintem értelmetlen lesz.
  Ez az ő pénzük. azért kapják, hogy fiatal felnőttként, azt csináljanak vele amit szeretnének.
  Az egyetemet (ha mennek) nem ebből fogjuk kifizetni, mint ahogy a jogsit se.
  Ha fogja magát és elmenne egy fél évre hátizsákkal utazni, és ebből fizetné, akkor fizesse.
  Ha egy vacak öreg volvo-t szeretne, hogy mobilisabb legyen, vegye azt.
  Annyi pénzügyi tudást akarok nekik átadni amennyit csak tudok, de nekik is kell saját tapasztalat.
  Inkább 18 évesen verje a fejét a falba, hogy “hogyan b@sztam el ennyi pénzt ilyen hülyeségekre” mint majd családapaként.
 • promontor
  Amit az állam tehetne Start számla ügyben, az szerintem az, hogy 19-ről 21-23 évre növelhetné az értékpapír lejáratát. Mert ugyan most még olyanok töltik be a 18-at, akiknek 2032/S van, tehát nekik van idejük várni a kivéttel, de akiknek nem ilyen van, azoknak 19 éves korukban lejár majd a kötvény, utána meg nem nagy biznisz a Start számlán tartani, tehát mindenképp ki kell venni.

  Persze az is egy értelmes megoldás lenne, hogy automatikusan értékpapírszámlává alakulna a Startszámla a babakötvény lejáratakor és ellenkező megbízás hiányában áttenék a rajta lévő pénzt valamelyik PMÁP-ba.

 • Zsolt
  Én arra használom a babakötvényt, hogy pontosan annyit fizetek be rá minden évben, amit a állam még kipótol. Így mai értéken valamivel több mint 2 millió ft lesz a számlán. És igen, meg fogja kapni kb. mint 18 szülinapi ajándék, és rá lesz bízva hogy elveri-e, elteszi, stb. Ez játékpénz lesz. Amit esetleg életkezdésre szánok majd neki, az nem babakötvényben fog ülni 🙂
 • Zabalint
  De biztos, hogy aki 18 évesen elszórja az első nagyobb összeget, amit lát, nem szórná el ugyanúgy, ha később lenne az első ilyen? Szerintem nem az évekből, hanem tapasztalatból tanulunk. Nekem példáu legy zártvégű befalap volt a tanulópénzem, és nem 18 évesen, hanem jóval később.
 • sipa
  A mi nagy gyerekünk 2021-ben volt 18, és nem kapott azóta sem levelet a MÁK-tól.
 • Green
  Én sem szóltam neki, hogy van, nem küldött levelet az Államkincstár pedig már 19 is elmúlt…

  A törvény szerint ír neki. Hogy a valóságban is megtörténik-e, azt nem tudom.

 • Treil
  Szerintem pedig egy nagyon jó dolog. Havi 10-nél többet nem érdemes beletenni a támogatás miatt, ha valaki ennél jelentősen többet tud megtakarítani a gyereknek akkor keressen más befektetést és esetleg babakötvénnyel kiegészíti. Havi 10 ezer egy átlagembernek vállalható összeg és inkább ebbe teszem a pénzt mint hogy a 3. felesleges kacatot megvegyem neki. És ha nem is lesz nagy összeg, ingatlanra nem elég, mégsem 0-val vág a nagyvilágnak. 10 ezret havonta nem fogsz ETF-be pakolászni, ha nem tudsz többet félretenni a gyerekeknek akkor nem fogsz. És az a pár millió sokkal több lesz 18 év múlva is mint a semmi.
  Igen a gyerek eldorbézolhatja, de apám elvert volna mint szódás a lovát ha 1-2 milliónak a seggére verek, egyébként sem tettem volna, de szerintem a szülő nem veszíti el befolyását ha a gyerek 18 éves lesz, csak jogi értelemben. Ha mégis akkor nem ez lesz az igazi veszteség.
 • Gábor
  Nálunk van egy célösszeg, amit a gyerekek 18 éves koráig szeretnénk összegyűjteni, és az életkezdésükre felhasználni. Ennek a fele babakötvénybe megy, a másik fele az én nevemen lévő TBSZ-eken ETF-ben van. 18 éves korukban a babakötvényt megkapják, amit arra használhatnak, amire szeretnének (részemről akár el is bulizhatják). Ha úgy ítélem meg, hogy jó célra használják fel (például lakás önrész, tandíj, befektetés), akkor megkapják az összeg másik felét is. Abban bízom, hogy motiváló erő lesz az, hogy dupla összeg jár nekik értelmes cél esetén, így nem akarják majd felesleges dolgokra elverni. Néhány év múlva meglátjuk, hogy sikerült.
 • biztositasi ugynok
  Hm… Én meglepődtem azon, hogy az Államkincstár a lejáratról értesítést küld a gyereknek.
  Ha postai úton, akkor szerencsés, mert úgysem a gyerek nézi meg! 🙂
  Ha meg nem megbízható, akkor meg kézenfogom, 18. születésnapja után elmegyünk közösen az államkincstárhoz és felvesszük az egyenleget, amit egyből apa / anya számlájára rakunk…
  (Ez lehet, hogy kicsit erőszakosnak hangzik, de hát ilyen az élet)

  Persze valószínűleg addigra a gyereket egyszerűbb megfelelően edukálni és felkészíteni.
  Van még 10+ évünk rá, szerintem egy kiszámoló-blog olvasónak ez elég idő kell legyen a megfelelő pénzügyi kultúra kialakítására a gyerekeiben!

 • Eperke
  Én egy pozitív példát írnék. A nagyobbik fiam 19 éves, első éves egyetemista gazdasági szakon. Úgy terveztem, hogy az egyetem kezdetére legyen 2 millió, ha nem veszik fel állami képzésre. Ne kelljen ezért iszonyatosan hajtania és szorongania gimiben, végül felvették államira. Azt súlykoltam gimi utolsó évében, hogy ez a pénz a tanulmányokra van, tehát az egyetem végéig csak a tudtommal használhatja fel. Pl. akkor is jól jön, ha külföldön töltene egy tanulmányi évet. Ha nem használja fel ilyen célokra, akkor utána övé marad a pénz.
  Én biztonsági célból tartottam jónak a babakötvényt a továbbtanulás miatt. Mi van, ha beteg leszek, és már nem tudnám támogatni? Mi van ha meghalok, és az apukája, aki nagyon rosszul kezeli a pénzt, pláne nem tudná támogatni. Nekem az lenne kisebb rizikó, ha elveri a pénzt. De ha nehezebb az akkori élethelyzet, akkor jól jön.
 • zs
  Összezavarodtam. Ez nem a start számlán gyűlik, amit automatikusan nyitnak a gyerek születésekor 42.500 forinttal? Mi kaptunk róla levelet is.
 • Gábor
  Miklós, mennyivel járnál előrébb, ha 18 évesen is “hasznos” dolgokra költötted volna a pénzed?
 • Copywriter
  Az államra bízni a pénzt 12000 HUF (30 EUR) éves támogatásért, meg a behazudott infla+3% kamatért? Egy szuper illikvid konstrukcióban. Na ez nagyon vicces.
 • Kiszamolo
  Gábor, hát nyilván sokkal. Kezdésnek lenne egy lakásom, aztán vagy bérleti díjat nem fizettem volna vagy kiadtam volna. Ennyi év távlatában azért komoly pénzről beszélünk.
 • Lala
  a bankoknál is van start számla, de úgy tudom, rosszabb a kamata (nem néztem utána most mi van, amikor én vittem át, akkor rosszabb volt a kamat). A másik rossz hír, hogy mi amikor átvittük az államkincstárhoz, akkor szép summát levett az összegből a bank mindenféle indokkal. Nem volt őszinte a mosolyom.
  Szerintem meg jó ez a babakötvény. A gyerek azzal a feltétellel kapja ezt, hogy 18 éves kora után lecsökken, talán meg is szűnik a rendszeres támogatása. Tudom, a törvény szerint amíg tanul, addig el kell tartani, de nyilván nem arról beszélek, hogy nem kap enni vagy szállást vagy ruhát, hanem konkrétana pénzbeli támogatást én megszüntetem, hiszen azért kapta a babakötvény.
  Sok családnak akkor kezdődnek az igazi terhek, amikor a gyerek tovább tanul. Nálunk meg akkor szűnik meg a gyerek direkt pénzbeli támogatása. Bele se gondolnak sokan, pedig ez így működik. Én havi 2x50et teszek be
 • Róka
  Én nyitottam 4 éve a gyereknek és havi 10-et teszek bele azóta is. Jelenleg nekem nem egy nagy összeg (a nettó fizetésem kevesebb, mint egy százaléka), ha olyan lesz a gyerek, hogy elszórja hülyeségekre, akkor a pénzt fogom a legkevésbé bánni. 🙂
 • KL
  “Levelet fog kapni az Államkincstártól…. Ennyit arról, hogy majd nem tud róla.”
  Mikor kapja és milyen úton?
  Még nem jött ilyen, tavaly nyáron töltötte be. Következő évben küldik mindenkinek?

  Illetve van egy ilyen mondat:
  “Az életkezdési letéti számlán lévő összeg felvételére a fiatal felnőtt a 23. életévének betöltése napjáig jogosult, ezen időpontot követően az életkezdési támogatás felvételére való jogosultság megszűnik.”
  Ez nem az Államkincstári Start számlára vonatkozik, ugye? A letéti számla az, amit a Kincstár megnyit születéskor és arról a pénz átkerül a Start számlára és mondjuk a példád szerinti most 17 éves gyerek 2032-ben, 30 évesen is felveheti a pénzt róla, igaz?

 • Migri
  A lehetosegek szama vegtelen, csak lasd realisan a gyerekedet:

  1. Ez nem a te penzed kisfiam/kislanyom, csak e te neveden fut, mert ez egy jo megtakaritasi lehetosegnek tunt szamunkra annak idejen (aztan mikor megis odaajandekozzuk neki kesobb, akkor nagyon fog orulni)

  Ha ezt elmondva leveszi es elkolti, az mar nem tinedzserkori lazadas, hanem elb@szott neveles.

  2. Alapbol nem is tud rola, es ha eppen hulye korszakat eli, akkor a kiskorut atjelentem anyoshoz, nagyihoz, barkihez, es odajon a level. Szerintem ez a legjobb megoldas, csak a csaladban senki ne szolja el magat.

  3. Mellerakok meg X-et, ha nem nyulsz hozza, nem b@szod el. Ez mar eleg ketsegbeesett dolog, ha ezt kene bedobnom, akkor mar inkabb az elso kettobol valasztok.

  Mindezek ellenere mi nem gyujtunk penzt a gyereknek igy, mert eszem agaban nincs 18 evre barmit is erre az allamra bizni.

 • Geri
  @NagyonVidék: A havi befizetéseket nyilván legalább az inflációval megegyező mértékben kell növelned, ha szeretnéd megtartani a reálértékét. Tehát ha havi 10 ezer Ft-ot szánsz rá, akkor 10 év múlva már ~ 20 ezret kell havonta betenned, ha a mai 10 ezer Ft-nak megfelelő összeget szeretnél minden hónapban berakni. Ha 18 év alatt mindig csak a 10 ezret teszed be, akkor tényleg nem fog érni semmit.
 • Sanyi
  Én három gyerekemnek fizetek havi 20-at. Gyakorlatilag ma sem ér semmit, egy nagybevásárlás nem jön ki 20k-ból. Ha 18 évesen elveri baromságokra, az sem érdekel, az ő döntése, nem fogok könnyeket hullatni.
  Addig meg más úgysem (ad absurdum mi sem) fér hozzá, jó helyen van.
 • bobo (az igazi)
  Mi is félre tesszük a gyereknek a havi 10 ezret, azaz már január elején megy rá a 120.000 a kedvező kamatozás miatt. Ez pont az előző évi adójóváírás összege, tehát semmibe se kerül nekünk. Plusz az állam is adott hozzá az elején, az önkormányzat is, valamint a különböző alkalmakra kapott pénz is ide kerül, hogy nagykorúan ő dönthessen róla (szülinap, névnap, karácsony, keresztelő stb.)

  Ha elveri, akkor elveri, de remélem, inkább értelmes dologra fogja költeni. Azért 18 év alatt a kamatos kamat sokat tesz hozzá, ráadásul automatikusan, már csak ezért is megéri.

  Babavárót is felvettük, majd ment rögtön állampapírba, szóval mi többet keresünk rajta, mint amibe ez kerül. Persze nem így nézzük, csak érdekesség képpen írtam.

 • Családfő
  Ezt mi pénzügyi szemmel nézzük: annyit fizetünk be a gyerekeinkre év végén egy összegben, amivel pont kimaxoljuk az állami támogatást az aktuális szabályozás szerint.

  Az egész nem egy nagy összeg, ellenben a lehető legjobb elérhető kockázatmentes* lehetőség. Az összeg relatíve alacsony volta miatt pont nem érdekel, hogy illikvid. Ha múködik a családi példamutatás, a kölykök nem fogják teljesen értelmetlen dologra elverni. Ha mégis, abból majd tanulnak.

  (*ha úgy számol az ember, hogy az állam helytáll a követelésért a gyerek 18 éves korában.)

 • Ferke
  Köszi a cikket, bár azért vártam volna helyette (vagy kiegészítésként) valami alternatívát.
  Hajlanék valami EUR vagy USD alapú megtakarítás felé, akár csak egy szimpla wise számla, de könnyen lehet, hogy az érdemi kamat nélkül csak nagyon kivételes esetben verné a HUF-os állampapírt.
 • Norb
  ez nekem se volt teljesen világos elsőre, de ez két külön dolog. Amiről te írtál, az automatikusan nyílik, de a kincstári start számla az egy másik számla, viszont ha megnyitod a kincstári számlát, magától átvándorol az a 42500 Ft. Nekem legalábbis átment valamennyi idő elteltével, és automatikusan be is tette a babakötvénybe. Nem tudom mért van kétféle számla, fölöslegesen bonyolult, de ez van.
 • Madi
  Más az életkezdési start-számla, ami van automatikusan mindenkinek, meg más a Kincstárnál nyitott Start-számla, amire ezt az automatikusan kapott 42.500 Ft-ot át lehet irányítani, és Babakötvény lesz belőle, így kamatozik is. És persze lehet rá tenni további összegeket.
 • Sabya
  Eszem ágában sincs ilyenbe tenni a gyerek megtakarítását. Teljes elmebaj. Gyakorlatilag bármelyik papír a tőzsdén többet fog hozni 18 év múlva. Inkább összeállítok egy alap portfóliót és folyamatosan veszek. Garantálom simán verem a babakötvényt és hozamait 18 év múlva. Ráadásul én felügyelem.
 • Asd
  Nekem is volt valami megtakaritasom amit a szuleim fizettek. Anno a svajci frankos lakashitelhez nagyreszt ez volt az onero. Testverem inkabb vilagot latott. Idovel a megtakaritashoz is hozza kellett nyulnia, hogy fedezni tudja a kiadasokat. Szep lassan felelte az utazasokkal. Igaz kulfoldon ismerte meg a parjat akitol idokozben gyereke lett.
  Igazabol ez egy jo mero, hog mennyire sikerult az elmult 18 ev. Ha hulyeseget csinal akkor draga tanulopenz volt. De a befizetesre mar nem szabad ugy tekinteni, hogy a te penzed. Ahogy befizetted odaadtad a gyereknek.
 • Felügyelet
  Sziasztok. Olyankor mi a helyzet, ha a Start számlának meg van nyitva a digitális felülete, aminek ugye én, mint az apja vagyok a kezelője? Ezt a jogosultságot elvesztem a gyerek 18. születésnapján? Mert ha a netes felületen megmarad az ‘admin jogom’, akkor lehet ügyködni a gyerek tudta nélkül is talán?
 • Laki Gizi
  “Én személy szerint két dolog miatt nem szoktam ajánlani a babakötvényt”

  Lenne itt egy harmadik dolog. Pl. mi van ha szeretett kormanyunk egy random pentek esten kitalalja, hogy a babakotvenyt csak mittudomen magyarorszagi szakkepzesre vagy egyetemi oktatasra lehet felhasznalni. vagy eppen az talalja ki, hogy csak magyarorszagi ingatlanba lehet tenni. magyarul korlatozza a penz felhasznalhatosagat…

 • jami

  A közelebbi ismerősi körben azt láttam, hogy a 20-as évek végétől úgy 40 éves korig valóban sokkal előrébb voltak, akik nagyobb segítséggel/fél/egész lakással indultak.
  Viszont anyagilag nem ők vannak előrébb, inkább nyugodtabb életük volt, korábban vállaltak gyereket (de nem többet, mint akik később).
  De olyanokra is van példa, akik azóta is azon a “szinten” vannak: kijöttek a pénzükből, de nem tanultak meg takarékoskodni, mert nem volt miért…
  Én abban sem látok kivetni valót, ha egy gyereknek van pazarlóbb korszaka – ha tanul belőle. Inkább fiatalon legyen, és bánja meg; mint mindig kicsit elmegy a határain túl, a család/bank segítségével “megússza” – ezt ezt játssza egész életében. Első esetben lehet belőle valódi felnőtt; a másodikban nem.
 • Bitcoin fanatikus
  Épeszű gyerek addigra hatszor megélettapasztalja magát kriptókkal, nftkkel, nem fogja államkötvény érdekelni, meg, hogy mit írogatnak itt a boomerek 😀 Vélhetően forint se nagyon lesz addigra, max valami korlátozottan használható CBDC alapjövedelem, meg bitcoin.
 • eferix
  Aki babakötvénybe tesz pénzt és annyira balf… módon neveli a gyerekét, hogy később megbánja, hogy egy vasat is adjon neki, az meg is érdemli, hogy a gyerek elverje egy kaszinóban. A “meghülyült gyerekek” nem olyan családokból jönnek, ahol rendszeresen megtakarítanak a gyereknek. Az is hülye, aki 18 évre all-in, mindent ide tol be.
  Mi kb a minimális összeget fizetjük be ide, a megtakarításunk elenyésző részét. A gyereknek óriási ajándék lesz, arra költi, amire akarja és bizony ő fogja megmondani. Ugyanis bízom benne, hogy 18 éves koráig át tudjuk neki adni azt a tudást, hogy a megfelelő döntést hozza, amikor hozzájut.
  De ha kocsit vesz rajta, azért sem fogom megvetni, mert én is azt vettem volna, ha lett volna ilyen lehetőségem, helyette hitelből vettem kocsit az első fizetésem után azonnal 22 évesen a diákhitel mellé. Nagy butaság volt pénzügyileg? Nagy. Bánom? Egyáltalán nem.

  Még szerencse, hogy benne van a cikkben, hogy havi párezret nyugodtan tegyél bele, amit nem baj, ha elver a gyerek hülyeségre.