Új ingatlant vagy használtat? Hitelkalkulátorral

2021-12-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Hirtelen előállt az a helyzet, hogy az MNB miatt most egy ideig van egy irreálisan olcsón adott zöld hitel az újépítésű ingatlanokra, míg a használt ingatlanokra hamarosan már sehol nem lesz 6-7% alatti hitellehetőség.

(Ja igen, ma is emelt kamatot az MNB, az új kvázi alapkamat 4% és igen, megint a kutyát nem hatotta meg, 370 forint még mindig az euró.)

Ez azt eredményezi, hogy nem is lett annyira drága az újépítésű ingatlan, ha főleg hitelből akarod megvenni. Annyival drágább egy használtra felvehető hitel már a mostani kamatok mellett is, hogy gyakran olcsóbb lesz egy új ingatlan, még akkor is, ha 20%-kal drágább, mint a használt.

(Zárójelben: a zöld hitel kerete korlátozott és az ígéretek ellenére nem árulták el mostanában, hogy mennyit helyeztek ki már belőle a bankok. Könnyen lehet, hogy mire oda kerülsz, már el fog fogyni. De hogy ne aggódj: ha sikerül az akár építés alatt lévő ingatlanról végleges adásvételit íratnod a kivitelezővel (nem biztos, hogy belemegy!), akkor onnantól a bank általában két hónap alatt elbírálja a hitelt, félreteszi számodra a pénzt és ha három éven belül felépül az ingatlan és meg is felel az előírásoknak, akkor te még megkapod az olcsóbb hitelt.

Az azonban előfordulhat, hogy a két hónap alatt, amíg tart a hitelbírálat, elfogy a keret, akkor így jártál. Ez ebben a pillanatban még nem reális alternatíva, de a közeljövőben megtörténhet, benne van a pakliban, mint minden esetben, ha fix keret lett meghatározva egy kedvezményes hitelnél. Reméljük az MNB nem fogja felemelni a keretet, mert már ennek a költségét is adófizetők fogják állni húsz éven keresztül.)

A példa kedvéért az újépítésű ingatlan 70 millió forint és megfelel az előírásoknak, vagyis jár rá a zöld hitel. Az önerőd 20 millió forint, vagyis kell 50 millió forint hitel.

Egy ötéves használt ingatlan 56 millió forint, vagyis ugyanannyi önerő mellett kell 36 millió forint hitel. Ez viszont már 6%-os kamatozású piaci hitel.

Az a szomorú valóság, hogy több lesz a 36 millió forintos hitelnek a havi törlesztője, mint az 50 millió forintos hitelnek, sőt 20 év múlva a most új, energetikailag sokkal jobb és modernebb ház várhatóan többet fog érni és addig is kevesebbet kell rákölteni, hiszen öt évvel fiatalabbak a benne lévő anyagok.

(Tételezzük fel, hogy mind kivitelezési minőségben, mind egyéb tekintetben a két ingatlan egymással összevethető.)

Mivel annyira jó fej vagyok, hogy azon néha még magam is meglepődők (és ezt minden szerénység nélkül állíthatom 🙂 ), csináltam nektek egy szuper kalkulátort.

Beírod az újépítésű árát, a zöld hitel kamatát (2%), a használt ingatlan árát, a normál piaci hitel kamatát (most 6% körül, néhány helyen még van olcsóbb, de már nem sokáig), az önerőt, a futamidőt, mennyivel kell többet költeni 20 év alatt a használt ingatlanra és mennyivel fog többet érni 20 év múlva az új. (Ha te valamiért úgy gondolod, hogy a régebbi ingatlan fog többet érni vagy arra kell majd kevesebbet költeni, akkor negatív számot írsz a kalkulátorba, ennyire egyszerű.)

S kiírja, hogy melyikkel jársz jobban. (Természetesen pénzügyi szempontból, minden más tekintetben a te szubjektív értékítéleted dönt: a használt már biztos felépült, már most költözhető, ha volt hibája, annak egy része már kiderült, az új viszont modernebb, kevesebb lesz a rezsije az új szabványok miatt, divatosabb, te mondod meg, milyen legyen a konyhabútor és így tovább. Ezekkel a kérdésekkel most nem foglalkozunk. )

S ha hitelkérdésed van, továbbra is Gáborunkat zaklasd vele.

Szívesen. 🙂

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram