Új ingatlant vagy használtat? Hitelkalkulátorral

Hirtelen előállt az a helyzet, hogy az MNB miatt most egy ideig van egy irreálisan olcsón adott zöld hitel az újépítésű ingatlanokra, míg a használt ingatlanokra hamarosan már sehol nem lesz 6-7% alatti hitellehetőség.

(Ja igen, ma is emelt kamatot az MNB, az új kvázi alapkamat 4% és igen, megint a kutyát nem hatotta meg, 370 forint még mindig az euró.)

Ez azt eredményezi, hogy nem is lett annyira drága az újépítésű ingatlan, ha főleg hitelből akarod megvenni. Annyival drágább egy használtra felvehető hitel már a mostani kamatok mellett is, hogy gyakran olcsóbb lesz egy új ingatlan, még akkor is, ha 20%-kal drágább, mint a használt.

(Zárójelben: a zöld hitel kerete korlátozott és az ígéretek ellenére nem árulták el mostanában, hogy mennyit helyeztek ki már belőle a bankok. Könnyen lehet, hogy mire oda kerülsz, már el fog fogyni. De hogy ne aggódj: ha sikerül az akár építés alatt lévő ingatlanról végleges adásvételit íratnod a kivitelezővel (nem biztos, hogy belemegy!), akkor onnantól a bank általában két hónap alatt elbírálja a hitelt, félreteszi számodra a pénzt és ha három éven belül felépül az ingatlan és meg is felel az előírásoknak, akkor te még megkapod az olcsóbb hitelt.

Az azonban előfordulhat, hogy a két hónap alatt, amíg tart a hitelbírálat, elfogy a keret, akkor így jártál. Ez ebben a pillanatban még nem reális alternatíva, de a közeljövőben megtörténhet, benne van a pakliban, mint minden esetben, ha fix keret lett meghatározva egy kedvezményes hitelnél. Reméljük az MNB nem fogja felemelni a keretet, mert már ennek a költségét is adófizetők fogják állni húsz éven keresztül.)

A példa kedvéért az újépítésű ingatlan 70 millió forint és megfelel az előírásoknak, vagyis jár rá a zöld hitel. Az önerőd 20 millió forint, vagyis kell 50 millió forint hitel.

Egy ötéves használt ingatlan 56 millió forint, vagyis ugyanannyi önerő mellett kell 36 millió forint hitel. Ez viszont már 6%-os kamatozású piaci hitel.

Az a szomorú valóság, hogy több lesz a 36 millió forintos hitelnek a havi törlesztője, mint az 50 millió forintos hitelnek, sőt 20 év múlva a most új, energetikailag sokkal jobb és modernebb ház várhatóan többet fog érni és addig is kevesebbet kell rákölteni, hiszen öt évvel fiatalabbak a benne lévő anyagok.

(Tételezzük fel, hogy mind kivitelezési minőségben, mind egyéb tekintetben a két ingatlan egymással összevethető.)

Mivel annyira jó fej vagyok, hogy azon néha még magam is meglepődők (és ezt minden szerénység nélkül állíthatom 🙂 ), csináltam nektek egy szuper kalkulátort.

Beírod az újépítésű árát, a zöld hitel kamatát (2%), a használt ingatlan árát, a normál piaci hitel kamatát (most 6% körül, néhány helyen még van olcsóbb, de már nem sokáig), az önerőt, a futamidőt, mennyivel kell többet költeni 20 év alatt a használt ingatlanra és mennyivel fog többet érni 20 év múlva az új. (Ha te valamiért úgy gondolod, hogy a régebbi ingatlan fog többet érni vagy arra kell majd kevesebbet költeni, akkor negatív számot írsz a kalkulátorba, ennyire egyszerű.)

S kiírja, hogy melyikkel jársz jobban. (Természetesen pénzügyi szempontból, minden más tekintetben a te szubjektív értékítéleted dönt: a használt már biztos felépült, már most költözhető, ha volt hibája, annak egy része már kiderült, az új viszont modernebb, kevesebb lesz a rezsije az új szabványok miatt, divatosabb, te mondod meg, milyen legyen a konyhabútor és így tovább. Ezekkel a kérdésekkel most nem foglalkozunk. )

S ha hitelkérdésed van, továbbra is Gáborunkat zaklasd vele.

Szívesen. 🙂

Share

85 hozzászólás

 • Lizzike
  Panelt vennénk befektetésnek. 6 millió hitel kellene hozzá. Mi éri meg jobban? Személyi kölcsön, amit minden macera nélkül kb egy éven belül visszafizetnénk, vagy sokat papírozva egy minősített fogyasztóbarát ingatlanhitel 20 évre, amit szintén gyorsan visszafizetnénk?
 • hz
  A ZHP kamata 2,5%, csak a gárnitnál 2%. Én így tudtam eddig

  Tehát 2%. 🙂

  Egyébként meg nulla százalék a kamata, a bankok tehetnek rá, amennyit akarnak, de maximum 2,5%-ot.

 • hz
  Köszi a kalkulátort!
 • AAA
  OFF

  Tud valaki olyan alternatívát ami ugyanazt tudja mint a Gránit bank ingyenes számlája, azaz nincs limit hogy mennyinek kell beérkeznie havonta az ingyenességhez illetve nincs kötelező költés sem (csoportos beszedés, kártyahasználat stb.) és még az éves kártyadíj is igen baráti? Gondolom nem kell mondanom miért kérdezem.

 • Gergő
  ugyanez google sheets-re feltöltve: docs.google.com/spreadsheets/d/16Iw772Rtt28bODhyW-ysBeSJMJGRzgGFoiQhWyRAs6g/edit?usp=sharing
 • KommentElek
  OFF: Valamit kezdeniük kell a MÁP Plusszal, mert közeledik a pillanat, amikor elkezdik tömegesen visszaváltani.
 • Családfő
  Egy kiegészítés, amit Kiszámoló részben érintett: az új építésűnél sokkal nagyobb induló költséggel kell számolni, mivel teljesen a vásárló bútorozza be (nem csak konyhabútor, hanem minden). Egy használtnál legalább a beépített bútorok ott maradnak – lehet, hogy más bútorok, mennyezeti lámpák stb is -, és még ha nem is tetszik, nem muszáj rögtön cserélni.

  Személy szerint az új építésű híve vagyok és voltam, mert akkor tényleg magadra szabhatod az ingatlant. Igaz, hogy drágább, de cserében jobban érzed benne magad minden nap, hisz a te elképzelésed szerint lett berendezve (sőt, akár az alaprajzon is módosíthattál). A használttal rengeteg kompromisszum jár, ha egyáltalán talál az ember jót. Nekünk egyszer sem sikerült.

  Nagyon fontos viszont, hogy leinformált és megbízható legyen az építtető, különben kockáztatsz egy pár éves csúszást és/vagy tragikus kivitelezési minőséget

 • tp
  Most mar tényleg Gránitszilárdságú 🙂

  444.hu/2021/12/30/mar-sajat-bankja-is-van-az-orban-csaladnak

  Még jó hogy azert az évi 5ezer Ft előnyért nem hagytam ott a CIB-et!

 • Pistu
  “mennyivel kell többet költeni 20 év alatt a használt ingatlanra és mennyivel fog többet érni 20 év múlva az új.” Semennyivel? Nem hiszem, hogy számít az az 5 év különbség 20 év távlatában.

  Akkor te nullát írsz a kalkulátorba, nem törődve azzal, hogy mennyivel jobb a hőszigetelés az újabb szabvány miatt.

  Magnet bankot ajánlom, sok éve használom elégedetten, viszont kevés fiókjuk van. Ha Revolutot is használsz mellé még kényelmesebb (Revolut feltöltés nem utalásnak számít náluk, hanem kártyás vásárlásnak)

 • zoldseg
  En nemreg szamolgattam ki uezt, de a problema az, hogy sehol nem irnak ala vegleges adasvetelit, ha lakoparkban gondolkodsz. Egyetlen project nincs ahol tudsz venni zold hitelre lakast, hiaba reklamozza maga az epitteto is. Jelenleg a bankos ismerosok nyomozzak kozosen az egyik epitteto project finanszirozo bankjaval, hogy akkor most mi is van. Kivancsi vagyok mire jutnak.
 • good'ol'times
  Azt nem ertem, hogy 4%-os alapkamatnal miert nincsenek meg akar megkozelito bankbetetek sem? Meg mindig ilyen 0.1%-os vicc lekotesek vannak. Hol van a sok evvel ezelotti CIB Malacpersely es tarsai a latraszolo kamattal?
 • Hunt3r

  Mert nem kell a bankoknak a betét. Akkor a pénzkínálat jelenleg, hogy nem tudnak annyit hitelezni, amennyi forrásuk van.

  Miért kellene többet adni mint 0.1%?

 • bgbg
  Jövőre terveztem lakást venni, olyan 10M önrésszel, egy 30-35M értékű panellakást. El vagyok bizonytalanodva. Várjak még többet hogy legyen több önrészem hogy egy újépítésűt tudjak venni, nagyobb értékben, több hitellel?

  Azért kár. Kifut a zöld hitel, oszt annak is annyi.

 • Belavoltam
  Nekem is no-go zona lett a Granitbank a tobbi fidesztalib erdekeltseggel (pl. digi) egyutt :-)) Kar erte, jo ugynok volt.
 • sdombi
  pontosan ugyanezt találtuk mi is, legalábbis fővárosi projekteknél. Sőt a kvázi kész lakásoknál (kevesebb mint 3 hónapon belül költözhető) gyakori a minimum 50% önerő de ugyanúgy csak előszerződésre hajlandóak. Ha ez mindenhol is így van akkor ez zöld hitel csak a családi házas (főleg vidéki) építkezésekre lesz használható sajnos.
 • Inevitable
  OFF:
  2016. novembere óta a KBC számlavezetési díja 200 forintról közel 1000 forintra nőtt.
  A vételi jutalék akkor 2M ft körüli etf vételre 4 dollár volt, most az 5M körüli eladás 57dollár…
  Mindezt úgy, hogy közben a befektetővédelem 100.000 euróról 20.000 euróra csökkent.
  Vajon ez vár a Randomra is az Erste után?
 • A könyvelő
  Elképesztően köszi ezt is.
  Kicsit off: Nagyon örülök a blognak, annak már kevésbé, hogy jelenlegi helyzetemben/helyzetben kb. lehetetlen/értelmetlen az ingatlan vásárlás. (Magunknak szeretnék, mert két gyerekkel nagyon nyűgös a bérlés, a mostanit kinőttük max. akkor lenne hosszú távon értelme, ha meg tudnék egyezni valakivel, hogy minimum 5 évig ott lakunk. Na ilyet nem tudok…)
  En személy szerint nem tanultam meg a pénzt rendesen kezelni, bár – szégyen vagy nem – közgazdász végzettségű vagyok, de az nem jelent semmit, akár egyetemen is tanithatnànak ilyeneket, ennek lenne értelme. egy pár éve ébredtem fel, de már kvázi késő saját ingatlanhoz, max nagy hitellel.na ez az amit tuti a gyerekeimnek tanítani/taníttatni fogok, így nem szívnak akkorát, mint én…
 • good'ol'times
  gondolom a bankbeteten meg kisebb kockazata van a banknak mint a hitelen, bar teny h annyit nem is keres vele
 • gaborr
  /off
  Tiborc megvette a Gránitbankot.
 • Péter
  Miért előnyös a beruházónak, hogy csak előszerződést köt?
 • TG
  nemtudom mennyire alternatíva számodra, de Szlovákiaban 365.bank számlája ingyenes, nyithatol számlát és intézhetel bármit online
 • Éva
  Ranéztem a szegedi Cédrus lakóparkra. Hát fene tudja, lehet túl futurisztikus. Viszont árban jó lenne nekünk, csak egy blokkban élne vagy 4000 ember?! Zöldnek zöld.
 • Migri
  Sot, a zold ingatlanok melle meg ott van a 0%-os zold CSOK 10-15 millio hitel (2-3 gyerek) is.

  Hasznaltra ez max 10 millio es 3% fix, nem pedig 0

 • Ricky Gervais
  Nekem egy gondom van, hogy amig ujbol 2 millio egy negyzetmeter Budan a zoldovezetben, addig a hasznalt (max 20 eves) 1-1.3 milliobol megvan.

  Raadasul a hasznaltnak legalabb kijottek mar a hibai is, ne gondoljuk, hogy a 2 millios nm ar garancia a korrekt kivitelezesre.

  100nm-es uj lakas 200 millio Ft., ennyiert 160-200nm-es hibatlan, gyonyoru hasznaltak vannak.

  Ergo amennyivel a vegen bukoban van a nem zold hitel, annyival nagyobb is a lakas.

  Es ahogy olvasom itt a hozzaszolasokat, technikailag konkretan fel se nagyon lehet venni a zoldet uj lakasokra, csak haz epitesre.

 • random
  Fuhh nagyon várom a Gránitos, Tiborczos cikket az oldalon. 😀 De van egy tippem, vagy nem lesz ilyen, vagy kikapcsolt kommentekkel, pedig nagyon nagyon érdekelne, hogy mi az itteni vélemény. 😀
 • Zold otthon

  De miert nem akarnak leszerzodni? Ezt az epitettonek az ugyvednek es a banknak le kellene fociznia.
  Bankonkent eltero, hogy meddig kotheto le a zold hitel felhasznalhatosaga. Ismerosomek eseteben pont ezert hoztak elore a vegleges adasvetelinek az alairasat, hogy biztosan rendben legyen a zold hitel. Megtudtak oldani es a bank is befogadta a kerelmet. Jovo juliusban lesz az atadas, a lakasban mar kesz a burkolas.
  Lehet, hogy ezt macerakent eli meg a budapesti kivitelezo?
 • Fabatka
  Az új építésű családi házakkal már csak egy baj van!!! Mégpedig az áruk! Lehet, hogy szép meg modern és talán nem is hulladék kivitelezésű (bár sajnos rengeteg trágya dombról hallani), de irreálisan drágák:120m2 egyenház 120 millió forint és csak emelt szintű fűtéskész ( nem, hogy beépített bútor nincs benne, de kb. semmi,), mindez vidéki megyeszékhelytől 10km-re, faluban, nem túl nagy telken….. A használtak állapota meg sok esetben tényleg siralmas, kompromisszumos, de jelenleg még kínálat sincs. Szóval szépen hangzik a 70 millás ócccsó zöld hitel, csak éppen kell még mellé másik 50-70 milla önerő! Köszike.
 • Fura
  “Reméljük az MNB nem fogja felemelni a keretet, mert már ennek a költségét is adófizetők fogják állni húsz éven keresztül.”

  Pedig ennek pont van értelme. Jó lenne, ha minél több energiatakarékos ház és lakás épülne. Ez az igazi rezsicsökkentés (nem a mostani képmutatás, amikor ráterhelnek a közüzemi számlára 27% áfát, de a szolgáltatókat szivatják..).

 • Alfa
  Azért ne lepődjünk meg, a kormány az elmúlt 7-8 évben mindent megtett azért hogy nehéz legyen épkézláb ingatlant venni.
  – infláció
  – támogatásokkal túlfűtött kereslet
  – állami betonöntő megaberuházások elszívó hatása
  – alacsonyan tartott bérszínvonal miatt külföldre kényszerülő szakmunkások
  Elég felütni az ingatlan.com-ot, családi ház vonalon pl. az újépítésű/ pár éves kínálat nagy része az építési vállalkozók profitmaximalizálására optimalizált élhetetlen ikerház.
  Egy jól megépített 5-10 éves használt ennek megfelelően többe is kerül mint egy hasonló új. Jogosan, az már kész van, nem fog késni az átadása és nem is várható annyi hba, régebben még kevesebb kókler kivitelező volt…
 • Családfő
  Péter, egy bizonyos fokú készültség után lehet csak végleges adásvételit kötni, előtte csak előszerződést.
 • Csizkek
  Azert azt tegyuk hozza, higy ha kifut ez a zoldhitel (mar leirni is gaz, mert nem zold es nem is ez a celja), siman odaver a magas kamat az ujepitesu ingatlanoknak is. Egy 2 ev mulva elkeszulo projektben eleg magasak igy a riskek. Marmint hiaba zoldhitel, de egy tarsashazi projekt siman beleallhat a foldbe 2-3 ev alatt. Zoldhitel van, keco meg nem. 2008 kornyeken is szuletett par ingatlan torzo anno
 • Csizkek
  ” Pedig ennek pont van értelme. Jó lenne, ha minél több energiatakarékos ház és lakás épülne.”
  Semmi ertelme a jelenlegi formaban. Nem ir elo extra zold kovetelmenyeket, csak annyit amit barmilyen uj ingatlannak. Alapdolgok. Az egesz csak egy sima ner ingatlanpumpa. Meg ki tudnak menekulni a cimbik a projektekbol a huzosabb kamatemelesek elott. Mas cel nem latszik.
 • Gábor84
  érdekes piaci elemzés, de maximum az állami támogatások kormányzati intézkedés, piaci folyamatokat hozol elő. Meg azért a bérszínvonal, kamatpálya stb kihagyni több mint érdekes.

  kiszamolo: “mert már ennek a költségét is adófizetők fogják állni” milyen adót szed az MNB?

  Gránit Bank nagyon jó hír, végre egy tisztességes, korrekt befektető van a bank mögött, elgondolkozom hogy átvigyem a CIB-től a számlám.

  Miért, szerinted az MNB veszteségeit ki fogja kifizetni? A télapó? 🙂

 • Treil
  Alfa:
  Közben meg a valóság hogy a régióban még mindig nálunk legolcsóbb az ingatlan:

  portfolio.hu/ingatlan/20211127/itt-a-nagy-osszehasonlitas-budapesten-vagy-a-szomszedos-fovarosokban-dragabbak-a-lakasok-513052

 • Belavoltam
  Ha megvan a valasztas, ird ide kommentben, engem is erdekel.
 • Frazer26
  Pont 4 éve 13 millióval a zsebben lakásvásárlás előtt álltunk. Naponta csörögtek az ingatlanosok, hogy meg tudják mutatni a “portékájukat”. Most 70 millióig nézünk Szegeden házat (már kelleni fog a hitel), de süket a telefon. Hirdetésfigyelő bállítva és semmi jelzés. 80-as évekbeli házakat vagy régebbiket találunk ennyiért, de akkor már inkább maradnék a lakásban.
  Nyáron még láttam szép házakat ebben az árkategóriában, de mostanra már csak az eladhatatlanok maradtak drágán.
  Kisebb faluban lehetne építtetni olcsóbban, viszont a lakópark még csak most épül. Ha 2022-ben beköltöltöznénk, 1-2 évig tuti szívnánk a zajjal. Home office miatt az nagyon kényelmetlen lenne.
 • Gábor84
  Az MNB nem az államháztartás része, az MNB nem nyereségorientált intézmény, egyébként mostanában masszívan nyereséges volt, az az állítás hogy a zöldhitelporgram fogja ezt megváltoztatni? Vagy hogy jön képbe az adófizető? Nem mellesleg miért is lesz ezen veszteség az MNB-nek? Bevallom nem ismerem részleteiben a programot, így fenntartom a tévedés jogát, de ha egy szokásos jegybanki hitelprogramról van szó, akkor kedvezményesen szórják ki a saját maguk által “teremtett pénzt”. Ezen milyen veszteség van, amit nem fizetnek meg saját maguknak?

  Az MNB kiadja a rengeteg hitelt 0% kamatra. Ez a pénz a legvégén bekerül (visszakerül) a bankokba, akik visszateszik az MNB-hez jelenleg 4% kamatra.

  Ettől a jegybank veszteséges lesz, azt pedig a költségvetés állja.

 • AAA

  Emlékszel még arra a legendás mondatra hogy “elvesztette közpénz jellegét”? Amikor nyereséges volt az MNB (leginkább a Ft gyengítése miatt, amivel minket raboltak ki), akkor a nyereség elvesztette közpénz jellegét, azaz kipakolták alapítványokba, amik vettek belőle az MNB irodákba drága szőnyegeket, meg építettek belőle wellness részleget F**ztolcsy elvtársnak illetve hasonló nemzetgazdaságilag elképesztően indokolt dolgokra költötték. Amikor viszont veszteséges az MNB, azt meg fizetjük mi a költségvetésen keresztül. Ugye milyen fasza rendszer?
 • Gábor84
  A veszteséges lesz és “vesztesége” keletkezik az két külön fogalom. NHP eddig is volt, sőt eddig volt igazán, és nem hogy veszteséges nem volt a jegybank, hanem százmilliárdokat fizetett be a költségvetésbe osztalékként (amit igazából a költségvetés korlátozottan tud elszámolni, de az másik kérdés). Egy 200 milliárdos lakossági hitelprogram fogja veszteségbe rántani az MNB-t? Még ha feltételezzük is, hogy a teljes összeg az irányadó eszközben végzi, miért hagyjuk ki másik oldalon a program közpolitikai előnyeit? Lesznek zöld otthonok, energiamegtakarítás, tisztább levegő, fogyasztásbővülés több csatornán keresztül stb.

  Nem, nem az utolsó 200 milliárd. Hanem az elmúlt sok év összes hasonló, vállalkozásélénkítő programja.

  Csak egy év alatt 2.200 milliárdot szórtak ki: mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2021-evi-sajtokozlemenyek/mar-tobb-mint-2-200-milliard-forintnyi-hitelt-vettek-fel-a-vallalkozasok-az-nhp-hajraban

  De ez csak az egyik ilyen pénzeső volt a sok közül. Már 5.600 milliárdnál járt a számláló év közben is.

  Számold ki 4% vagy 6%-os kamattal, mennyibe fog kerülni évente a következő tíz év alatt. Még akkor is bődületesen sok pénz, ha természetesen messze nem az egész kerül vissza a bankrendszerbe.

  Nyeresége meg abból volt, hogy tönkrevágta a forintot. A devizatartalék többet ért forintban évről-évre. Ezt lopták ki, akarom mondani mentették ki, akarom mondani szervezték ki alapítványokba.

  A mókás az, hogy a SZABVÁNY lakásra adnak támogatott hitelt. Már nem épülhet olyan lakás, ami nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Már 2020-ban sem épülhetett volna, csak tologatták a végső határidőt.

  Lehántva a zöld maszlagot, ez új ingatlanra adott közönséges hitel. Egyedül arra jó, hogy emelkedő kamatok mellett is még el lehessen adni a most épülő ingatlanokat. Nem marad az építtetők nyakán a sok félkész, még nem eladott lakás.

 • HLK
  Treil
  a CSOK és a családtámogatás beépült a román és szlovák árakba is 🙂

  Sehol Európában nem nőttek annyira az ingatlanárak, mint Mo-n az elmúlt öt évben. Még feleannyira sem. Tíz év távlatában is csak Észtország előz meg minket, de ott a fizetések még jobban nőttek.

  Ilyenkor kiderül, hogy jobb lenne érzelmektől mentesen szemlélni a piacot. Én is venni akarok, de ettől nem fog esni az ár. Sőt. + valószínű, a melós sem akar jövőre olcsóbban dolgozni, meg a tüzépes, meg az ép. vállalkozó sem. Akkor mitől fog esni az ár? Attól, hogy évek óta várjuk, degeszre tömött pénztárcával? Nézem a piacot egy ideje, de mindig jön valaki, aki többet ad a kecóért, mint én.

 • Gábor84
  Jó, engedjük el, hogy ebben a cikkben a 200 milliárdos programról volt állítás hogy az adófizetőknek fog veszteséget okozni. Tehát az az állítás, hogy a még kint lévő hitelprogram állomány (hiszen a törlesztések csökkentik a jegybanki mérleget) fogja veszteségbe borítani az MNB-t? Van erről valami számítás is?

  Kétségtelen hogy a devizán volt nyereség, de mi volt az a jegybanki lépés, ami “tönkrevágta” a forintot?

  “Ezt lopták ki” Nézegetted már hogy mennyi osztalékot fizetett ki az MNB az államnak? Biztos hogy ez egy korrekt állítás?

  “Lehántva a zöld maszlagot, ez új ingatlanra adott közönséges hitel.” Legyen úgy. Egyrészt attól még a létrejövő állomány “zöld” lesz, akkor nem a létrejövő új lakásállomány fog zöldülni, hanem a létrejövő új(zöld)lakásállomány fog jobban bővülni, mint ahogy egyébként tenné. Ahogy a gazdaságösztönző programnak sincs költsége ha nincs, csak pluszGDP sincs.

  Olvasol híreket? Az első néhány százmilliárdot kiszervezték alapítványokba, ott el is mondták, hogy ez ezennel elvesztette a közpénz jellegét, azt csinálnak vele, amit akarnak, mert az övék. A bíróság kicsit másképp látta. Utána kezdtek el befizetni a költségvetésbe. Ami az elejétől normális lett volna egy normális országban.

  Túl alacsony kamatok? 4% feletti inflációnál 0,6%-os alapkamat? Amikor emeltek a környező országokban, nálunk kamatot csökkentettek? A forint lett a legeslegrosszabb deviza az elmúlt 10 évben a környéken? Csak a török líra tudott bennünket túlszárnyalni, meg talán a rubel, de az nem biztos?

  A forint a monetáris politika miatt elveszítette az értékének több mint a harmadát? Miközben a cseh korona még erősödött is?

  Ezt minek hívjam? S az így papíron keletkezett hasznot?

  5,6 billió(!!!) forint vállalkozásösztönzés után újabb 200 milliárd, zöld marketinggel nyakon öntve? Miközben enélkül is durva az infláció? Hurrá.

 • Csizkek
  “ Ilyenkor kiderül, hogy jobb lenne érzelmektől mentesen szemlélni a piacot. Én is venni akarok, de ettől nem fog esni az ár. Sőt. + valószínű, a melós sem akar jövőre olcsóbban dolgozni, meg a tüzépes, ”

  Igen, ez javasolt neked is:) ezek az orokke emelkedo piac szentimentek amiket irsz:) leall a ner betonpumpa (varga vert izzad mar most a koltsegvetessel, stadionok elhalasztodnak, emelkedo kamatok). Es az arokaso szakmunkas arra ebred hogy mar nem kell menni dolgozni. A tuzeprol meg eltunnek a vevok. Volt mar ilyen? Nem egyszer, nem ketszer:)

 • Gábor84
  “Utána kezdtek el befizetni a költségvetésbe.” És ez a sorrendiség mit változtat az állításon? “A devizatartalék többet ért forintban évről-évre. Ezt lopták ki,” Ezt állítod, az alapítvány került vlami 250be (ami vagyon azóta is megvan, sőt bővült), mennyi is volt az osztalék?

  “4% feletti inflációnál 0,6%-os alapkamat?” Itt némi időzavart érzek, 13 óta van ez a jegybanki vezetés és haszon a devizán.. De tegyük ezt félre, az az állítás, hogy azért voltak ilyen kondíciók, hogy gyengítsék a forintot és jegybanki haszon legyen?

  Nem, azért gyengítették, mert a főnök szerint jó, ha gyenge a forint, a multiknak olcsóbb lesz a magyar munkaerő.

  Nem, hanem ennyire balfékek. Mindenki két dolgot mondott: ne szórják tele a gazdaságot nullás hitellel, mert ha kamatot kell emelni, nem fognak tudni, illetve hogy ne tartsák olyan sokáig olyan alacsonyan a kamatlábat mert infláció lesz és túl gyenge forint. Na, kinek lett igaza?

  “A forint lett a legeslegrosszabb deviza az elmúlt 10 évben a környéken?” és ez egy jegybanki intézkedés?
  Ne komolytalankodjál már lécci. Ki a francnak a felelőssége a monetáris politika, ha nem a jegybanké?

  “A forint a monetáris politika miatt elveszítette az értékének több mint a harmadát?” Ha a forintárfolyam ilyen változása súlyos gondot okozna, már kijött volna. Az hogy drága az iphone, nem súlyos probléma. Volt itt 230as euro meg 12% kamat. Jó volt? Nem.

  Idézném a mestert még ellenzékből, amikor az euró 230 forint volt: meglopják a Zembereket, mivel tudatosan gyengíti a szoci kormány az eurót a nép kárára. Szerintem még most is megtalálod a fidesz.hu oldalán a nyilatkozatot. Mit nyilatkozatot, forradalami kiáltványt.

 • Gábor84
  “Ezt minek hívjam? S az így papíron keletkezett hasznot?” Ha a devizaárfolyamon keletkezett haszon “papíron” keletkezik, akkor a kamaton történő veszteség is 🙂

  Az az 5600 milliárd nyilván egy szép marketingszám, a kint lévő állomány kisebb lehet, hiszen törlesztenek is, és bevallom őszintén nem tudom kiszámolni. Se pontos állományi adatokat, se hatásmechanizmusokat nem látok, hogy a kirakott pénzből mennyire lesz jegybanki betét. A reálgazdasági hatással meg végképp nem tudok kalkulálni, se tudásom, se számaim hozzá. Ezért fizeti az MNB az elemzőket hogy ezt kimatekozzák, jó eséllyel pedig ők is azt látták, hogy sok lesz ez így (az infláció miatt), ha jól olvastam le is lőttek minden likviditásbővítő programot.

  Azért tettem fel a kérdést, mert furcsa volt, hogy biztosan állítod, hogy ez a relatív kicsi program veszteségben fogja tolni az MNBt.

 • Gábor84
  “Emlékszel még arra a legendás mondatra hogy “elvesztette közpénz jellegét”? ” Emlékszem, meg Mato legelső ilyen megjegyzésére is, hogy az MNB pénze nem adófizetői pénz. Azt sem értették a tudálékos magyarok, a jegybankpénz és a költségvetési pénz közötti különbségtétel túl nagy kihívás ennek a népnek.

  “Ugye milyen fasza rendszer?” Szerintem igen. A jegybanki függetlenség és az inflációs cél elsődlegessége (tehát hogy nem kell profitcélokra figyelni a jegybankoknak) alapvető ahhoz, hogy civilizált társadalomban éljünk, pénzt használjunk, és ne abból álljon a gazdaság hogy két kecskét cserélünk a piacon egy kalasnyikovra.

  Ugye téged tényleg nem zavar, hogy zsebre tesznek százmilliárdokat és mindenki úgy bánik az adófizetők pénzével ebben az országban, mintha a sajátja lenne? Szerinted ez a normális, igaz?

 • AAA

  “Kétségtelen hogy a devizán volt nyereség, de mi volt az a jegybanki lépés, ami “tönkrevágta” a forintot?”

  Ne pazarold az idézőjeleket a tönkrevágta köré, inkább nézd meg mennyi volt az euro amikor hatalomra került a fidesz és mennyi most. Javaslom megnézni a többi környékbeli volt szoci ország pénzét is eurohoz viszonyítva az elmúlt 12 évben. És hogy a kérdésedre is válaszoljak, az volt a hibás jegybanki lépés, hogy a legnagyobb világpiaci konjunktúra közepette is úgy nyomták ezek a barmok a gázt, mintha nem lenne holnap, azaz csesztek kamatot emelni (unorthodoxia ugyebár, majd mi jobban tudjuk ezt is) amikor kellett volna, hogy aztán legyen miből vágni amikor arra van szükség. Aztán most lehet tapsikolni a 4,95%-os MÁP+-nak amit rámelegítettek a lakosságra, miközben a valós infláció (nem a KSH által behazudott) minimum a dupláját, de inkább a tripláját viszi el. Bravó.

 • Barney86
  Persze, hogy akar a melós dolgozni, meg a tüzépen is el akarják adni az anyagokat. És senki nem akar kevesebbért dolgozni. De ott voltak a 2008-as válság utáni évek, amikor minden befagyott.Faterom mesélte, hogy látott olyat, hogy építési vállalkozók összeverekedtek egy garázs építése miatt, annyira nem volt megrendelésük. És ha nem építkezik senki, akkor a kevesebb pénzért is elmegy majd a melós dolgozni, mert az is több, mint a semmi. A tüzépen meg elkezdenek árat csökkenteni, ha adott áron senki nem vesz semmit. Persze ez nyilván egy hosszabb folyamat eredménye, nem egyik napról a másikra lesz.
  Ezzel csak arra akartam utalni, hogy nem biztos, hogy mindig csak nőnek az árak, volt már válság korábban is. És egyszer talán a gazdaságélénkítő csomagok is elfogynak. 😀 Talán. 😀
 • AAA
  ,

  Köszi a tippeket!

  Találtam most egy ilyet: Partner Aktív Zéró Csomag (mobilbank használattal) UniCredit Bank.

  Ez elvileg 3 évig teljesen ingyenes (még kártyadíj sincs), havi 75-nek kell rá érkeznie, de még nem rágtam át alaposan a feltételeket. (Azt hiszem ez csak akkor él, ha bankmonitoron keresztül regisztrálsz.) Mobil appjuk nem tudom milyen, remélem van valami hasonló mint a Gránitnál, amivel le lehet kapcsolni a bakkártyát, az a feature nagyon nagy találmány, az hiányozna.

 • HLK
  Ma Budapesten
  _kevesebbet_ (!)
  kell dolgozni egy lakásért, mint Pozsonyban, vagy Bukaresten, kb. annyit, mint Varsóban.
  Ez a piaci ár ebben a frankó közép-európai térségben.

  A többi dialektika.
  Lehet betonpumpázni, csokozni, családtámogatásozni, de mindezektől függetlenül pont itt, vagy feljebb tart a többi ország is.

  Van egy erőteljes bérfelzárkózás a térségben, ami jövőre kishazánkban kap egy újabb lökést (ordenáré minimálbéremelés, ami szépen végig fog érni a magasabb jövedelmi szinteken + szja visszatérítés).
  De ha mégis esik az ár (akkor is ha nem), 1 év múlva veszek egy újabb lakást a nyugdíjalapomba 🙂

 • Alfa
  :
  Aha, mert az elinflált forint, a stadionba öntött értelmetlen százmilliárdok, az oktatás kivéreztetésével kombinált “összeszerelő üzem” modell is “piaci” folyamatok és semmi köze a kormánynak ezekhez?
  Mond, te egy kő alatt éltél az elmúlt 10 évben?
  Ha csak a stadionokra elkúrt pénzből bérlakást építettek volna, akkor 10x jobb dolga lenne még CSOK nélkül is minden lakáshoz jutást váró fiatalnak.
  Most meg letolt gatyával állunk a viharban, kamatot emelni nem tudnak mert borul minden kamuszocialista légvár az NHP-tól a lakáshitelezésig, enélkül meg az infláció felzabálja a lakosság életszínvonalát és a megtakarításokat.