Gyerekeid gyámja (soha ne legyen rá szükség)

Péter vetett fel egy érdekes kérdést, mi lesz a gyerekekkel, ha mindkét szülő meghal.

A kérdés nem elméleti, az egyik legjobb barátom is elvesztette a szüleit autóbalesetben gyerekkorában.

Ha előrelátó vagy és nem kézenfekvő, hogy ki tudja felnevelni a gyerekeidet a családból, ha veletek valami történik, érdemes még az életedben kijelölni valakit és arról nyilatkozni. Ahogy a lentebb idézet jogszabályból is kiderül, ezt vagy közokiratban, vagy végrendeletben tudod megtenni.

Ez is olyan dolog, amire érdemes gondolnod. (Ha gyerekeid vannak, mindenképp legyen kockázati életbiztosításod, kivéve, ha van annyi vagyonod, hogy nincs rá szükség. Gyerekektől függetlenül érdemes összeírnod, hol, mivel rendelkezel és minden egyéb tudnivalót is, hogy a párod tudja, mit kell tennie, ha veled valami történik. Erről itt is írtam bővebben:

Felkészülni a váratlanra

S akkor a törvény szövege:

4:226. § [Nevezett gyám]

(1) A gyámság elsősorban azt illeti meg, akit a szülői felügyeletet gyakorló szülő közokiratban vagy végintézkedésben gyámul megnevezett. Ha a szülői felügyeletre egyaránt jogosult szülők eltérő gyámot neveztek meg, a gyermek érdekét mérlegelve a gyámhatóság határoz arról, hogy a gyámságot melyikük lássa el.

(2) A nevezett gyámot akkor lehet mellőzni, ha

a) a gyámságot nem vállalja;

b) e törvény szerint gyámságot nem viselhet;

c) a gyámság gyakorlásában akadályozva van; vagy

d) kirendelése a kiskorú érdekét veszélyeztetné.

4:227. § [Rendelt gyám]

(1) Nevezett gyám hiányában a gyámhatóság elsősorban a gyámság ellátására alkalmas közeli hozzátartozót rendel gyámul.

Bővebben a kérdésről itt olvashatsz.

Share

25 hozzászólás

 • Isván
  a keresztszülői intézmény nem erre volt?
 • Anya
  de, azonban ma már nem annyira eltejredt a keresztelés és a keresztszülő. Vagyis nem fedi le a társadalom jelentős részét, s gyanúm szerint a jog nem is ismeri el, mint szülői rendelkezést a gyámságról. Azaz, ha van közeli hozzátartozó, s a kereszt szülő nem is rokon, akkor nyilván nem neki adja a hatóság a gyereket, azért mert anno vállalta a keresztszülői szerepet. De lehet, hogy rosszul gondolom.
 • Brin
  Őszintén? Fogalmam sincs…. egyikünknek sincs testvére a férjemmel. Nagyszülők nem túl jó egészségügyi/ anyagi állapotban.
  Ilyenkor örülök, hogy nekünk 2 gyerekünk vsn,de talán még egy 3.is lehetne
 • Kiszamolo
  A keresztszülő szerintem csak vallási okkal van. A Biblia azt mondja, aki hisz és (utána) megkeresztelkedik, üdvözül. A Bibliában nincs csecsemőkeresztség, csak olyanok keresztelkedtek meg, akik hinni is képesek voltak már és a vízkeresztség előtt hitre jutottak.

  Hogy egy csecsemő már születésétől fogva az adott felekezeté legyen, kitalálták a csecsemőkeresztséget.

  Viszont jött a bibi, hogyan tud hinni egy kéthetes gyerek? Sehogy.

  Akkor találjuk ki a keresztszülőséget, majd a keresztszülő hisz helyette meg vállalja, hogy majd a gyereket az adott vallásba taszigálja bele.

  Tehát szerintem alapesetben nem a keresztszülő az automatikus gyámja a gyereknek, az csak egy kitalált vallási funkció.

  S mivel nem rokon, a gyámhivatal nyilván pont tojik arra, hogy valaki keresztszülőnek mondja magát, főleg, hogy ez nem is valami hivatalos rang.

 • Lajos
  Pont ezért azóta nem vagyok hajlandó egy autóban utazni a nővéremmel, mióta gyerekeim vannak. Ő és a férje a keresztszülők is és ők lennének a gyámok is. A C és D terv (egyéb rokonok) pedig nem tetszik.
 • Csillag V.
  Amikor megszületettek a gyerekek ezzel az indokkal vérző szívvel eladtuk a motorunkat és az a megállapodás a férjemmel,hogy addig nem veszünk ameddig önállóak nem lesznek. Vágom a centit már csak 8-10 év.
 • NN
  Rosszul tudnám, hogy “eredeti népszokásként” éppen ezért alakult ki a kereszanya-keresztapa “intézménye”?
  /OFF: Nagyon jók ezek a komment alatti kérdések “beugrónak”. Ha már ápr. 3-ra tűzték ki az ogy. választásokat igazán lehetne ott is egy-egy ilyen “beugró-kérdés” amivel validálni lehetne a szavazatot. Nem csak az online-szavazatok esetében. /Tudom olyan nem lesz./ Csak a rend kedvéért, hogy nem egy robot szavaz. 😉 /
 • Elza
  Mi már választottunk egy baráti családot akikre rábíznánk a gyerekeket ha úgy adódik, és el is vállalták (nagyszülők, rokonok nem lennének alkalmasak) de csak megbeszéltük velük. Ezek szerint hivatalos papírt is kellene írni? Pontosan hogyan?
 • Karcsika
  Jaja, alap. Mai világban már mindenki repked mindenhova (mármint a covid előtt), stb. Nálunk is végrendeletben rögzítették tesómék, ha történik velük valami, akkor hozzánk kerülnek a gyerekek.

  Keresztszülő is vagyok (nem ugyanott) annak ellenére, hogy én nem is vagyok megkeresztelve (szüleim úgy gondolták, ha nagyok leszünk majd eldöntjük mit akarunk).

  De ez szerintem inkább csak hagyomány. Megkeresztelik a gyereket, mert őket is megkeresztelték. A többségnek ez ma már valószínűleg csak egy ünnepség, mint a ballagás. Jogi jelentősége szerintem nincs (ettől persze még nem hagynám magára a keresztgyerekem 🙂 ).

 • Karcsika

  2022-01-12 at 12:11

  Elég, ha a végrendeletetekbe beleírjátok, hogy xyz, született, anyja neve stb. viselje/viseljék a gyerek gondját, ha veletek történik valami. De talán a bejegyzésben is épp ezt írták.

 • Maki
  “Elég, ha a végrendeletetekbe beleírjátok, hogy xyz, született, anyja neve stb. viselje/viseljék a gyerek gondját, ha veletek történik valami.”

  Én Csányi Sándorra hagyom, legyenek gazdagok a gyerekek. A másik félbek nem kell belegyezni?

  Amint a cikkben is van, ha a megnevezett nem vállalja, akkor figyelmen kívül kell hagyni a rendelkezést.

 • Sanyi
  Sziasztok,

  Vajon ha elvált anyuka megnevez egy gyámot, és elhalálozik, a megnevezett gyám kapja a gyereket, vagy az édesapa? (feltételezve, hogy szeretné)

 • kritizator
  “Akkor találjuk ki a keresztszülőséget, majd a keresztszülő hisz helyette meg vállalja, hogy majd a gyereket az adott vallásba taszigálja bele.”

  Mért nem a szülő taszigálja bele???

 • alapos
  “Pont ezért azóta nem vagyok hajlandó egy autóban utazni a nővéremmel, mióta gyerekeim vannak”

  És gondolom nem is látogatod őket, nehogy ugyanabban a lakásban kapjatok szén monoxid mérgezést?

 • Prakt
  Fogalmam sincs mi lenne, ha mind a ketten elpatkolnánk. (életbiztosítás természetesen van)

  Off
  Én szívesen vennék egy cikket a felelőtlen szülőkről, akik a gyermekeiket hozzák szar helyzetbe.
  Saját példa: Anyós 12-13 év !!!! munkaviszonyal “ment” most nyugdíjba. Természetesen semmi megtakarítás, pár éven belül lakhatás is kérdésessé válik.
  Hurrá, kaptunk egy 4. gyereket a 3 mellé!

 • Lajos

  Szerintem teljesen más a kettő kockázati tényezője.
  A baleseteknél kisebb ráhatásod van a történésekre.
  A CO mérgezés pedig jó eséllyel megelőzhető.
  De nem arról van szó, hogy nullára redukálod a kockázatot minden élethelyzetben, hanem, hogy minimalizálod. A kettő között van különbség.
 • jobb
  “a gyereket az adott vallásba taszigálja bele” Azért ez elég csúnya volt… El lehet sok rosszat mondani a különböző vallásokról és egyházakról, de szerintem ez a fajta gyűlölködés (nevezzük ennek, hirtelen nem találtam jobb szót) szerintem nem hívő és főleg nem Krisztus-hívő (keresztény) emberhez méltó…

  Minden valószínűség szerint, az állami jogrendben a keresztszülőség nem létező fogalom, és emiatt egyáltalán el sem ismert. Ettől függetlenül, régen valóban lehetett ilyenfajta szerepe is, bár az egyházi fogalmak szerint pont azért van, ami Miklós leírt (a taszigálást kivéve).
  Az, hogy manapság a többség számára csak divat, vagy szokás, az nem a keresztszülőség intézményének a hibája, és ettől az még nem lesz rosszabb.

 • Frog
  A keresztszülőség intézménye – konkrét egyháztól és vallástól függetlenül – szerintem nem erre lett kitalálva, nem ezt a funkciót látja el, csak valahogy kialakult egy hagyomány, szokásjog erre. Kb mint a szerencsehozó szobrok simogatása.

  Keresztszülői funkció nem erről szól, egy szakrális szerep, ott szabályozott – tudtommal nincs benne a gyermek felnevelésének felelőssége, legalábbis ha szigorúan a kereszt-szülőt/beavatási tanút/insert-choice-here vesszük valamely nagyegyháznál.

  A gyám egy jogi funkció, szabályozott, jogi kötelezettségekkel és kedvezményekkel jár. Nem tudom jó hasonlat-e a “gyorsított örökbefogadás”, de gondolom a gyámhatóságnak is van benne szerepe.

 • SecTorr
  A poszt arról az esetről szól, amikor MINDKÉT szülő meghal. Ha az édesanya hal meg, akkor nyilván az elvált apa kapja a gyereket, hacsak nem alkalmatlan a feladatra a gyámhivatal szerint.
 • GazenGoose
  Ha màr a keresztelkedès/keresztszülősèg szòba került, szeretnèm megragadni az alkalmat ès a segìtsègeteket kèrni. Lètezik olyan, hogy kikeresztelkedès? Tudtok erről valamit?

  Előre is köszönöm a vàlaszokat!

 • jami
  A kikeresztelkedés, amikor váltasz.

  Ha te “csak” kiiratkozni szeretnél az adott felekezetből, ahhoz töröltetned kell magad annak az egyházközségnek az anyakönyvéből, ahol kereszteltek.

 • sifarr
  GazenGoose
  Olyan, hogy “kikeresztelkedés” nincs, akár felnőttként, akár gyerekként kereszteltek meg valakit. Most a keresztség lényegéről, az Istennel kapcsolatos részével (lényegével) nem foglalkozom. Olyan van, hogy egy megkeresztelt kilép egy adott keresztyén egyházból. Tesz egy nyilatkozatot és kész. Régen, elvben ma is ezt a kilépést is “anyakönyvezte” az egyház.
  A keresztelési anyakönyvből senkit sem törölnek ki, kérésre sem. Az anyakönyv egy nyilvántartás egy korábban megtörtént eseményről, a résztvevő személyekről. Mivel az eseményt meg nem történtté tenni nem lehet, ezért anyakönyvi törlése sincs. Más egyházi nyilvántartásból (egyháztagok listája) kérhető a személy adatainak törlése, meg is teszik. Illetve egyházi kapcsolat hiányában egy idő után törlődik is.
 • Nepi
  Olvasd el a jogszabályt (ptk 4:226 környéke). Ott ez előtt (225-ben?) pontosan fogalmaznak. Nem “szülő halála “, hanem gyámság gyakorlója. Tehát ha nem az apa a gyámság gyakorlója, anya pedig meghal és a keresztszülőt nevezi meg gyámnak, akkor lehet, hogy oda kerülne. De aztán a gyerek érdeke, apa jogai miatt nem biztos. Ha az apa mondjuk bántalmazta a családot, akkor gondolom ő még ekkor se jön. Nem értek hozzá, tényleg a jogszabályt szerintem érdemes áttanulmányozni, egész emberi nyelven van, nem csak az idézett rész.
 • Sanyi
  : Köszönöm, átnézem. Ezek szerint nem automatikusan az Apáé. (Nyilván nem bántalmazásos háttérrel, csak sima válás az eset, Anyánál a felügyeleti jog, mert így “szokás” – ez is megérne egy értekezést…). Akkor azért az Anya még egy “utolsót rúghat” az Apába ezzel, ha megnevez egy gyámot…
 • vérnarancs
  Tavaly történt egy ismerős családban: a gyermekét egyedül nevelő anya hirtelen súlyos beteg lett. Az elvált apát nevezte meg gyámként korábban, ő belement, de azt hitte úgyse kerül rá sor és a halála után kitalálta, hogy mégsem vállalja. A nagyszülők vidéken élnek, a gyerek középiskolás, hetekig tartott a vita a családban, hogy kihez költözhet a 16 éves gyerek, végül a keresztszülők vállalták, de nem volt egyszerű a gyámhatósággal lepapírozni.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.