Ház: venni vagy építeni?

A legutóbbi poszt alatt kialakult egy nagy beszélgetés az ingatlanokról, gondoltam, érdemes kiemelni cikkbe. Leginkább azért is, mert engem is érint a dolog, de a kommentek alapján nagyon sok másik embert is, aki most akar házat venni.

A gyerekeink lassan akkorák, hogy szeretnének saját szobát, ami a jelenlegi helyen nem megoldható, ezért költöznünk kell. (Szerencsére nem sürgős, de időszerű a következő egy-két évben.)

Hónapok óta keresünk megfelelő ingatlant, de nem hogy megfelelő árban, de még megfelelőt sem találunk. Az iskola és az idős szülők miatt behatárolt a terület, de azon belül lehet Budaörs, Törökbálint, Diósd, Budatétény, Budafok, Nagytétény, Érdliget, de akár még a 11. kerület külső része is. Tehát elég nagy területet nézünk folyamatosan. Ráadásul elég nagy kompromisszum-tűréssel mind méret, mind egyéb tekintetben. Lehet felújítandó is, ha ezen múlik.

Ennek ellenére semmi hónapok óta.

Ha nem a tulajdonos hirdeti, az alaprajz és a fotók alapján megkeresem az ingatlant Google Satelite Map és Google Streetview segítségével és elmegyek megnézni az ingatlanokat kívülről. Ehhez nem kell ingatlanos.

(Olyan dolgok is segítenek megtalálni az ingatlant, hogy a délután készült képen merre vannak az árnyékok és milyen hosszúak. Így tudom az épület tájolását. Az utcához való viszonyáról tudom, hogy például az észak-dél irányba menő utcákat kell nézni, annak is mondjuk a bal oldalát. Valami jellegzetes épület, ami az ablakból látszik, gyárkémény, templom, légvezetékek. Vagy a szemben lévő mindhárom háznak szürke a cserepe, hol van három szürke cserepes ház egymás mellett a környéken a műholdképen. Az alaprajzon látszik a ház alakja és a terasz alakja is, van-e fa a kertben és mekkora a lombja. Hány percre van az orvosi rendelő vagy a buszvégállomás, ez is hasznos infó. Ami nem segít, hogy a legtöbb ingatlanos, ha ír utcát, direkt rosszat ír, de gyakran még másik városrészt is. De ezeket már rutinból tudom kezelni. Ritkán kell tíz percnél tovább keresni egy-egy házat.)

Egy tragédia mind. Főút mellett, vasút mellett, M0-s mellett, ótvar telken, zsebkendőnyi telken, amire négy ház ablaka néz, sáros utcában, a busz óránként jár, de csak munkaidőben és a megálló is 700 méterre, 350 négyzetméteres lepusztult hodályok, 2 meg 3 generációs szörnyek és így tovább.

(Apropó négyzetméter: az eladók zöme csúnyán csal a négyzetméterrel, a 188 nm-es ház élettere 110 nm, a 137 nm-es ház 90 nm a tetőtér miatt és így tovább. Kevés ember az, aki a valódi nettó nm-ert adja meg. Mindig kérd el az alaprajzot és adogasd össze magadnak a területeket. Jártunk úgy egy 190 nm-esnek hazudott házban, hogy valahogy nagyon kicsinek tűnt minden és a tervrajz megnézése után jöttünk rá, hogy szó szerint majdnem fele sem igaz a 190 nm-nek. Az úriember a bruttó területet adta meg, hozzácsapva a garázst és a teraszt is.)

S akkor még az árról nem is beszéltem. 20 éves, csontra felújítandó házakat (még egyszer: rossz házakat rossz helyen) akarnak annyiért eladni, mintha teljesen újak lennének egy csendes mellékutcában, szép nagy kerttel.

A legtöbb ház már akkor kiesik, amikor kívülről megnézzük, be sem csöngetünk, mert teljesen felesleges. Nemhogy annyi pénzért, amennyiért árulják, semennyi pénzért nem akarnánk megvenni.

Az első ház, ami tetszett és még az ára is a realitás talaján volt, arra most találtunk rá. Azt el is mentünk megnézni belülről is. De valami érhetetlen módon a fürdőszobát és hálót tették a déli oldalra, a nappalit a sötét északira. A garázst nem a ház mögé tették, hanem a kert és a ház közé, nehogy legyen értelmezhető valódi kertkapcsolat. A pici teraszt északra tették, a kerítés tövébe, gyakorlatilag használhatatlan. A konyhát a tervekkel ellentétben nem az ablakhoz tették, hanem háttal az ablaknak. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tetszik a konyhabútor és a burkolat, vagy megbarátkozunk velük vagy rengeteget költünk a cserére.

Egyetlen ilyen házat találtunk hónapok alatt. Mindezt 120 millió forintért, használtan. (Igaz, 2017-ben épült.)

(Update: azóta találtunk egy másikat is, amit négy éve vett a tulaja. A feleségem előásta a négy évvel ezelőtti ingatlanhirdetést. Csak picit több, mint 74%-kal akarja többért eladni, mint amennyiért hirdették négy éve. S ha nem is ennyiért, de nem sokkal kevesebbért el is fogja adni. De ezt csak így zárójelben, ennyire elszaladtak az árak.)

A 120 milliós ház melletti két ugyanekkora telket most vették meg az önkormányzattól 22 millió forintért darabját (megkérdeztem az önkormányzatot). A másik mellette lévő telekre most írják ki a pályázatot az önkormányzatnál.

S itt jön, amit kérdezni akarok a köztől: ha 22 millió a telek, nem lehet 100 millióból felhúzni egy 140-150 négyzetméteres házat újonnan minőségi (de nem luxus) anyagokból? Az 714 ezer forintos négyzetméterárat jelent a telek megvétele után (persze nem elfelejtve a közmű-bekötést, kerítést, kertépítést és egyéb járulékos költségeket sem). De ha 40 millióért veszel is telket, akkor is 600 ezer forint feletti négyzetméterárról beszélünk.

Még ha vállalkozóval építettem, aki szintén keres rajta és fizetem az ellenőrt is külön, meg persze a tervezőt, akkor is ki kellene jönni ennyiből az építésnek. S akkor én választom ki a csempét, a járólapot, a konyhabútort, az elosztást, a szobák méretét, a terasz helyét és így tovább. Tudom, hogy ki mit épített be és hogyan.

Úgynevezett újépítésűt nem vennék tömegtermelésre szakosodott vállalkozóktól, mert horrorsztorik vannak, milyen minőségűek. Az öt éve vagy tíz éve ugyanígy épült sem lesz különb minőségű, csak azokon már az idő vasfoga is kifogott.

Olyan vállalkozónak sem adnék pénzt, aki az én pénzemből fejezi be az előző projektet és majd a következő kuncsaft pénzéből akarja megépíteni az enyémet.

Én vagyok eltévedve, hogy négyzetméterenként 700 ezer forintból kijön egy építkezés telekár nélkül vagy azok, akik 20 éves vacak, szigeteletlen, azonnali és teljes felújításért kiáltó házakat akarnak eladni ilyen áron?

Írd le, ha vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid: életed legjobb döntése volt, hogy magadnak építettél vagy úgy megbántad, mint még semmit az életedben?

Ha mostanában építkeztél, mennyit fizettél a tervezőnek, az ellenőrnek, a fővállalkozónak, milyen háznak mennyiből jött ki a négyzetmétere? Milyen buktatók voltak, mivel szívtál sokat, mi az, ami sokkal könnyebben ment, mint tervezted? Mennyi idő volt az építkezés, mennyi volt a csúszás? Milyen hibák voltak az átvétel után, kijavította-e azt valaki? Sokat öregedtél vagy nem volt vele sok bajod, hála a fővállalkozónak?

Egyébként mióta figyelem a piacot, az alábbi módon szokott zajlani az ingatlaneladás: a tulaj felteszi az általa megálmodott árért az ingatlant. Ami jellemzően a realitások felett van 20-30-40%-kal. Eltelik 4-5 hónap, kiadja két ingatlanosnak, de ugyanilyen áron. Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

Telnek az újabb hónapok, egyre több ingatlanosnak adják oda. Van olyan ház, amit már 7-8 ingatlanos hirdet, de ugyanazon az irreális áron már másfél éve. Ennek mi az értelme?

Aztán, ezt magyarázza meg valaki, ha nem megy el a megálmodott árért, akkor emel az áron egy hatalmasat. Éppen most emeltek egy házon 130 millióról 149 millióra. Nézegettük a házat (megtaláltuk azt is), de egyrészt túl nagy volt, másrészt túl öreg, ezért 120-ért sem akartuk megvenni, így meg sem kérdeztük, odaadja-e annyiért. Gondolom mindenki más is alkudott, aki megnézte, mert messze nem ér ennyit a ház, ezért emelte fel a tulaj 19 millióval, hátha akkor elmegy majd 130 millióért.

Amiket reális áron tesznek fel, azok az ingatlanok elmennek néhány hét de maximum egy-két hónap alatt. A többi (a szemét) ott marad évekre, ilyenekkel van tele az ingatlan.com.

De ez csak úgy eszembe jutott. A kérdés: neked mi a véleményed és még inkább a tapasztalatod a saját építkezésről? Kérlek oszd meg a többiekkel, ahogy az árakat is. Ha pedig tudsz jó tervezőt, ellenőrt, fővállalkozót a környéken, küldd el nekem e-mailben. 🙂

Előre is köszönjük a megosztott információkat.

Share

592 hozzászólás

 • Anonim
  2016-2017 között néztünk építési telket, Budakalászon vettünk 8 millióért 1200 nm-es telket. Víz, villany be volt kötve, csatornát épp akkor építették, gáz 30 méterre. Azért volt ilyen olcsó, mert külterületi telek volt, de amúgy fél év alatt belterületbe csatoltuk, semmibe nem került.

  2017-2019 között terveztünk, a komplett tervezés nem volt félmillió (nem csak építészet, hanem statika, talajmechanikával, villamos-, gépészet).

  Az építkezést egy Internet előfizetéssel és egy IP kamerával kezdtük. Három hete kaptuk meg a használatbavételit, két szintes 150 nm-es ház + félig beépített tetőtér. A költségvetés 40 millió volt, 35 körül állt meg a véve. Szinte minden számunkra elérhető kedvezményt igénybe vettünk, így gyakorlatilag 16 milliót kell ténylegesen kifizetnünk, ebből 10 babaváró hitel, a maradék 3%-os CSOK hitel. És rendes téglaház (30+20), padlófűtés, okosotthon, elekt. redőnyök

 • Kiszamolo
  Családfő, volt már pár ember nálam tanácsadáson, aki ezzel foglalkozik, volt olyan is, aki konkrétan Budaörsön épített házakat. De még a nevére sem emlékszem sajnos. Már annyiszor bánom, hogy nem jegyzem fel valahová, hogy kinek mi volt a szakmája, mert évek múlva jól jönne. Úgyhogy ennyit a kapcsolati tőkéről. 🙂 Akkor találom meg őket, ha ők jelentkeznek.
 • MátéZsolt
  Miklós, mivel ez nagyon sok embert érint, mind idegrendszer, mind gazdaságilag, stb.. Ha az építkezés mellett döntesz, kérlek blogolj nekünk róla. Hogy választottál kivitelezőt, anyagot, mennyire vertek át, mi ment simán, stb. Tehát abban a stílusban ahogy ezt a blogot is írod. Előre is köszönjük.
 • Utolagokoskapitany
  Én is most építkezem, szintén Budaörs-Törökbálint volt a cél, évek óta nem találtam normális ár-érték arányú telket arrafelé. Mindenki az örökölt telke eladásából szeretne meggazdagodni. Budaörsön a jelenleg üdülőövezeti besorolású frankhegyi rész rengeteg lehetőséget rejtene magában, ha az önkormányzat nem halasztgatná kb 20 éve a teljes összehangolt közművesítés, úthálózat és csapadékvíz elvezetés kivitelezését. Végül Üröm mellett döntöttünk ott találtuk meg a megfelelő telket. Az áremelkedésben nagy szerepe van az ingatlanos cégeknek sajnos. Általános a szomszéd is ennyiért hirdeti akkor az enyém minimim annyit ér elv a társadalomban. Aztán jön az ingatlanos aki erre még ráteszi a maga 5% jutalékát. Aztán a következő szomszédnál már ez az ár lesz az alap, így tovább. Aztán jön állambácsi megdobja a fiatalokat pár 10 millió hitellel és el is kelt a túlárazott ház. Piac torzító az tuti.
 • János
  Sziasztok! Mi a feleségemmel egy 109 éves társasházi lakást fogunk felújítani. Nem tudom ki hogy van vele de ebben a lakásban egy darab repedés nincs, a tetőszerkezet (nem a héjazat) Még az eredeti! tudjuk hogy műszaki tartalomban sokat kell rákölteni, de alapjában véve elég jól van összerakva! Egyébként újépítésüt amit ingatlanfejlesztő épít én sem vennék, márt csak azért sem mert sok házat 4-6 hónap alatt “átadnak”. Szerintem egy 100 négyzetméteres családi ház kb 1,5 év mire rendesen felépíted! (itt gondolok a kötési idők és száradások süllyedések megvárására)
 • Utolagokoskapitany
  Folytatva az előző gondolatot, édesapámnak generál, testvéremnek villanyszerelő vállalkozása van, én teljesen más területen dolgozom. Ezáltal talán elfogulatlanul meg tudom ítélni a kérdést, mindkét oldal érdekeit tapasztalom. Mindenképpen építkezést javasolnék neked. Látszik, hogy van egy elképzelésed és annak a tökéletes megvalósítását keresed azért az árért, ami reális lenne. Ilyet csak építeni tudsz, a vásárlással mindig kompromisszumok járnak. Új építésűt szerintem nagy hiba kulcsrakészen venni. Generál esetén nyugodtabb lehetsz, de belenyúlhatsz rossz cégbe, kockázat azért így is marad. Viszont a vállalkozó hasznát is te fizeted, ezzel számolni kell. Amennyiben minőségi kivitelezést szeretnél reális áron azt javaslom fogadj fel egy olyan műszaki ellenőrt, aki a projektet meneddzseli is. Szakágiaknál az AJÁNLÁS a kulcsszó. El lesznek havazva, de megéri várni.
 • Tamás
  “Balaton-parton építkeztünk nem rég. Hónapokig tartott kivitelezőt találni, de utána kifogástalan minőségben felhúzták kb. 1 év alatt és kb. 400 ezer forintos négyzetméter áron, de mindent készpénzben kellett ehhez fizetni.”

  Megkérdezhetem melyik település ez?

 • Csongor
  A feleségemmel a tavaly vettünk egy újépítésű házat. Igen, újépítésű, mindenféle idézőjelek nélkül. Szigetelt ház, nagyon alacsony fogyasztással, a környék kifogástalan. A család, aki eladta, el akart költözni külföldre minél hamarabb, ezért nem is ment a piaci ár fölé. Látszott már a vásárláskor, és látszik még most is, hogy nem eladásra szánták, és a lelküket is beleadták a házba. Egy ilyen vásárt nem cserélnék semmi pénzért arra, hogy én építsek.

  A véleményem az, hogy kell kicsi türelem, és szerencse is egy ilyen vásárhoz. Résen kell lenni, naponta kell nézni a hirdetéseket. Több évig naponta többször is végiglapoztam a hirdető oldalakat. Azelőtt elszalasztottam egy lehetőséget amiatt, mert túl sokat (2-3 napot) hezitáltam. A tavaly meg gyakorlatilag le kellett csapni a házra. Fizetés helyben, semmiféle ingatlanhitel intézése nélkül, ez volt az előnyünk a többi jelentkezővel szemben.

 • XYz
  Meddig fognak a gyerekek ott lakni? 5-8-10 év? Amiből 2 az építkezésre fog elmenni? Nehéz ügy. Sok sikert, majd blogolj.
 • Hemond
  Épitkezöknek érdemes ebbe a youtube csatornába is benézni

  youtube.com/c/epitokozosseg

 • Inevitable
  Családtag foglalkozott családi házak építésével, csak pár dolog ami megragadt bennem a beszélgetések során:
  1. a generálkivitelező nem a legolcsóbb ajánlatot fogja adni, de a végén jóval olcsóbb lesz, mintha magad csinálnád az egészet. Rendszeresen fordult elő, hogy nem őt választották az árajánlata miatt, majd fél-egy év múlva könyörögtek neki, hogy mégis vállalja el a félkész ház befejezését
  2. a jó műszaki ellenőr visszahozza az árát. Többszörösen is. Jelentősen tudja optimalizálni a kivitelezést, anyagválasztást, és segíteni tud a jellemző buktatók kikerülésében is. A legszerencsésebb az, ha jól együtt tudnak dolgozni a kivitelezővel, a közhiedelemmel szemben egy oldalon állnak: mindkettőnek az a célja, hogy elégedett legyen a kész épülettel az építtető.
  3. a ház nem addig drága amíg épül, hanem amikor szépül. Szerkezetkész állapot után kezdenek belehúzni a költségek
 • JohnMclaine
  Olvasom a hozzászólásaitokat, és sajnos nagyon elszomorodtam..
  35 évesen a feleségemmel összesen nettó 390ezer forintból élünk és teljesen esélytelennek látom ezért mind az építést mind a lakásvásárlást..
  Ilyen árak mellett gondolom ti kerestek havonta milliókat.. Mi mihez kezdjük ilyen alacsony fizetéssel? Teljesen tanácstalan vagyok:(
 • Sleepy McGee
  Egy idős kőműves szakitól hallottam a következő mondást:
  – Az első házat amit építettél azt add el az ellenségednek.
  – A második házat amit építettél add el a barátodnak.
  – A harmadik házba költözz be abban már ki fogod tudni küszöbölni a hibákat, amit az első két házon elkövettél.

  Gondolkodtam én is elég erősen az építkezésen, de nem vállaltam a stresszt ami vele jár. Szerencsém volt, mert megcsíptem egy olyan házat, ami 2015-ben készült el, akkor kapta meg a lakhatási engedélyt, de senki nem lakott benne az elmúlt 5 évben , így mondhatni, hogy teljesen új.
  Ezzel is van azért mit csinálni, de még mindig kevesebb, mint egy teljes építkezéssel.
  Érdemes energetikussal konzultálni, hogy a konkrét ingatlannál a besorolás mit jelent, és mi lenne a különbség, ha egyel jobb besorolást szeretnénk.

 • Utolagokoskapitany
  Tényleg utolsó gondolat a témához. Ha valaki tudja / tapasztalta / átélte / csinálta tényleg mondja már meg a választ. Miért létezik az a jelenség az ingatlanpiacon, hogy ha valamit nem tudsz eladni X forintért, akkor növeled az árát? Mi benne a logika. 3 éve van egy telek a kedvenceim között ingatlan.com-on 90millióról indult, most 132milliónál tart számtalan kisebb áremelkedés után. Tulajdonos hirdeti, nem ingatlanos. Az induló árért sem tudta eladni, miért hiszi, hogy drágábban elkel? F*ck logic számomra.
 • Brainless
  Szia!
  Diósdon 4 éve vettem telket (880m2), jó tájolású, de full rendezetlent 9.5Mért.
  A rendbeszedése saját erőből + 600ezerből megvolt (kisház bontás, elszállítás).
  Csatorna bevezetés 400ezer +2 agyvérzés :).
  Tavaly és tavalyelőtt kb 18 hónap alatt 230 nmes 2szintes ház, duplagarázzsal, nagy konyhával 3 háló 2 fürdő, “konditerem”, mosókonyha terasz… Mindenestül 65M, de sok melót saját erőből csináltunk. (Kert+füvesítés, kerítés, festés, alsó szint szigetelése, padlószigetelés, víz,gáz,fűtésszerelés, plusz apróságok).
 • Szabolcs
  1. Kérdezz rá Realestate kollégára. 🙂 Én csíptem, és nem mondhatod, hogy beszakadt volna a piac. Arról tartok akkor sem tette volna, ha a kormány sikerének a mércéje más lenne, mint ami most 🙁
  2. Kimondtad, amit rég tudok: gyerekkel nem az a kérdés, hogy bérelsz, és szabad vagy mint a madás, vagy tulajdonolsz, és röghöz vagy kötve. Gyerekkel röghöz vagy kötve, és kész. Suli, barátok, stb., idős szülökkel való közelség, vagy annak igénye csak rátesz.
  Évek óta nem találok (azon a környéken, amihez én vagyok kötve) megfelelő telken, megfelelő elosztású, megfelelő minőségű/állapotú, és mindezt reális/megfelelő áron mért használt házat (vagy telket). Kicsit nagyob kert, és + némi nm és szoba kéne. Újépítésű most nem, építkezéstől most nagyon fázom, mert félek a youtube-ról tanulva is minőségibb lenne, amit én csinálok, de…
  Várok… Elférünk, van mindenkinek saját, de kicsit más kéne.
 • Kiszamolo
  Utolagokos, nincs nekem semmi bajom azzal, hogy a vállalkozó is keres rajta, akár pofátlanul sokat is, ha még úgy is olcsóbb, mint a használt ingatlan sok kompromisszummal. Csak az anyagot ne lopja ki és mindent előírásszerűen csináljon meg, amiért fizetek.
 • Szabolcs
  Utolagokoskapitany
  2021-01-15 at 19:07

  szerintem egy ráció van benne: egyet az ultizóknak, egyet a betlizőknek. Van aki 70M- felett keres kecót, sosem akadna rá a 65-ért hirdetettre. Ha beteszed 72-ér, akkor ráakad, és persze ha tetszik neki, megkeresi az olcsóbbat is, de akkor végülis elért a hirdető olyat, akit amúgy nem ért volna el.
  Lehet, csak túlgondolom, és simán csak ostobaság 🙂

 • Tamás
  Törökbálinton felkapott helyen 2015-ben vettünk egy 1200nm-es telket 22mFt-ért. Most egy ugyan ilyen telket kínálnak 1 utcával arrébb 108mFt-ért. 2017-ben kezdtük az építkezést 330eFt/nm-ra jött ki a ház. Most 650-800eFt/ért válalják a vállalkozók.

  Szerintem ez abnormális

 • matetoth

  Esetleg nem Budapest? Vagy a bevétel növelése sem tűnik innen, egy fotelből lehetetlennek. Ezen kívül a kérdésem az lenne, hogy biztos kell neked saját ingatlan? Mármint ha a fizutok 3-át, felét elviszi a törlesztő, egy felrobbant kazánt nem tudtok majd megjavíttatni. Lehet, hogy jobban jártok bérléssel. Még ha néha fáj is.


  Ráterhelik az alternatívaköltséget (elmaradt kamatok). 😀 😀

 • Peter
  bár en nem építkeztem, csak felújítottam, bandzsa bena embereket találtam egy 65 nm-es lakást újítattam fel kb. 200 ezer per nm-ért igaz, ebben benne van az, hogy 2-2,5 M-el az egyik lelépett és az 1 lakásból 2 teljesen különállót csinaltam (2 konyha 2 fürdő azért megdobta az árakat).

  Én mostanában gondolkoztam, hogy pár éven belül lelépnék Bp-ről és biztos, higy inkább könnyűszerkezeteset csináltatnék kb. 120-130ezer/nm-éŕt szerkezetkészre csinálják , tudom, higy sokan azzal jönnek majd, hogy elfújja a szél meg 40 év múlva összedől….de lássuk be 40évvel ezelőtt épült házak is összedőlnek vagy szar az elrendezésük, addigra meginr más lesz a divat, egy könnyűszerkezeteset könnyebb átépíteni vagy akár ledozerolni és ujat tenni a helyére….mi a véleményed, illetve gondolkodtál-e a könnyűszerkezetes házakon? Ez is megerne egy cikket…

 • Családfő
  Kiszámoló,

  Jajj, az nagy kár… De szerintem előbb-utóbb felbukkannak it kommentben, vagy keresnek majd emailben.

  Megéri “előteremteni” egy jó generálost – ha biztosra akarsz menni, akkor műszaki ellenőrt is -, és akkor ahogy mondod, nem (vagy alig) kell majd komrpomisszum. Ha a feleséged támogat – gondolom igen -, akkor a házasság is megmarad. Pár hajszál meg nem a világ. Az enyémekből is maradt elég (ld. előző cikk alatti hozzászólásaim). 😀

 • János
  Ti nem érzitek úgy, hogy az átlag vagy az alatti magyarnak lassan esélye sem lesz egy élet munkájával sem saját ingatlanhoz jutni? Lassan eljutunk oda ahol(nagyvárosokat nem ide számítva) a magyar ingatlanok olyan drágák mint a kelet ausztriaiak!!! Azon persze lehet vitatkozni hogy az ember képezze magát keressen többet stb, de az a 80%-nak biztosan nem fog menni. Szerintetek mennyire tettek rá az árakra a kormányzati támogatások? (arra hivatkozva hogy azért nincs gyerek mert nincs hol lakni) Az én véleményem szerint a kormányzati támogatások nélkül sokkal könnyebben lehetne ingatlanhoz jutni most, mivel nem szálltak volna el ennyire az árak. (a támogatások mértéket szerintem az anyag és munkadijjak már bőven túlszárnyalták…
 • Kész vagyok
  én is csak lesek, hogy itten úgy repkednek a 100-120 millák…
  Miből??? Horror ingatlan árak vannak. Én nem tudom ki, hol keres annyi pénzt, hogy akár 70-80 milláért is venne. Nagyon nagyon durva 🙁
 • Családfő
  A jelenlegi, sokszor értelmetlennek tűnően kitartott magas kínálati áraknak szerintem egyszerű oka van: nincs rákényszerítve az eladó az eladásra. Nem kenyérre kell neki a pénz, nincs költözési kényszerben, dől a lé a melójából, örökölte stb. stb. Azok, akiknek el kell adniuk bármi okból, azok vagy eleve reális áron hirdetik meg, vagy előbb-utóbb leviszik az árat. Ha ráadásul még tényleg jó is az ingatlan, akkor nagyon résen kell lenni, hisz értelemszerűen rögtön lecsap rá valaki, aki hosszú ideje nem talál jót. Lásd Csongor kommentje.

  A másik, amit tapasztalok – nyilván nem reprezentatív -, hogy a jó helyen lévő és megfelelő tájolású, elrendezésű, állapotú lakásokat el sem adják, hanem inkább kiadják vagy üresen pihentetik. Számos ismerősöm és munkatársam költözött úgy, hogy a remek előző ingatlanát megtartotta.Persze azért, mert nem volt rákényszerülve, h eladja – a hitel pedig olcsó.

 • Szerencsés
  Érdekes látni a különböző anyagi helyzetek különböző problémáit. Miklós szomorú, mert 120 millióért nem talál megfelelő házat, pedig – mint írja is – “elég nagy kompromisszum-tűréssel” nézelődnek, aztán meg hosszan sorolja a kritériumokat az “egy tragédia mind” kezdetű bekezdésben.
  JohnMclaine-t azt hiszem nem zavarná, ha a főút mellett lévő, zsebkendőnyi udvarral rendelkező házára 3 oldalról látnának rá a szomszédok, sőt, még talán az se, ha 700 métert kéne gyalogolnia a buszmegállóig. Legalább a ház az övé lenne.
  Ne értsetek félre, nem hangulatkeltésként írom ezt, egyszerűen ilyenkor van lehetősége az embernek, hogy egy pillanatra megálljon, magába nézzen és tudatosítsa, hogy bizony mennyire relatív is minden. Még ha nekem is csak úgy lehet majd házam, hogy cserébe 20 évig eladósodom, azért igen, hálás lehetek, mert lesz egy fix pont, ahol felnevelhetem a gyerekeket. Szerencsés vagyok.
 • rwertew
  Nekem nincsen, de megjártam már a skandináv térséget és családban lévő építészmérnökkel is megdumáltam a témát. Ez alapján nincsen vele sok baj, de kicsi a hőkapacitása, ezért míg a téglaház nappal szívja fel a meleget és hűt, közben éjjel meg adja le a meleget és fűt, ezzel kiegyenlítve a hőingást, addig a könnyűszerkezetes az nem hűt és éjjel nem fűt. Így nyáron a klíma nagyon muszáj, télen meg jobban kell fűteni, szellőztetés után pl.
  Kb úgy képzeld el, mint egy tetőteret.
  De amúgy én simán bevállalnám, egy jó szellőztetőrendszerrel a téli szellőztetés megoldható, nyárra meg muszáj a klíma.
 • Kiszamolo
  Szerencsés, 120 millióért nem akarok ilyen házat, mert ezen az áron ezek nevetségesek. Még 35 millióval olcsóbban is az egy ház, ahol az út túloldalán megy a vonat, vagy 100 méterre van az M0 és éjjel-nappal mennek az autók.

  Ha lenne házra 65 millióm, örömmel bevállalnám. Ha egy 25 milliós panelre futná, ott is boldog lennék.

  Az nonszensz, hogy vadonatúj házat jó helyen és jót építettek olcsóbban, mint egy rossz, húsz éves házért akarnak elkérni, amire azonnal rá kell költeni még 20 milliót és még mindig egy rossz ház egy rossz helyen.

 • Loggan
  @kiszamolo: nem tudom, hogy most milyenben laktok, de ha esetleg házad van, akkor nem lehet irány +1 szint felhúzása?
 • Kiszamolo
  Loggan, sajnos nincs lehetőség bővítésre a beépíthetőség miatt.
 • NN
  Gerendahàzakra gondoltàl-e màr? Pl. ubrankovics.hu/gerendahazak/
 • Kepe
  Nekem csak egy lakás felújítással van tapasztalatom.
  Hiába tűnik nagyon megbízhatónak a vállalkozó, minden infót amit mond le kell csekkolni kétszer.
  Csak ismerős által ajánlott vagy több helyről leinformálható vállalkozót szabad megbízni.
  Én egy fűtés felújításon buktam rengeteget azért mert siettem és jóhiszemű voltam. Odaadtam neki anyagra és különböző eszközökre a pénzt, hogy vegye meg, van papír is róla. Eltűnt a pénzzel. Elmentem ügyvédhez, hogy szerinte vissza tudnám-e szerezni a pénzt perrel. Elmondta, hogy ezek a csalók és ebből élnek, nincs a nevükön semmi ha vállalkozás akkor minimum tőkével vannak. Előre kellett volna fizetnem az összeg x% mind a közjegyzőnek hogy hivatalos behajtást kérhessek, majd a bíróságnak újabb X %-át be kell fizetni, és ha megnyerem a pert valószínűleg akkor sem lehet behajtani rajta semmit. Feljelentettem a rendőrségen ezt tudtam tenni
 • Treil
  Nézegetem én is a házakat, ugyan az a gondom általában: Nem tetszik a elrendezés, és/vagy burkolatok, festés, konyha. Teljes átalakítás burkolatokkal több millió, ráadásul bontani is kell rengeteget. Akkor pedig már inkább új, saját.
  Amire kíváncsi vagyok a SIP házak. Műhelyben legyártják, összeszerelés pedig már nem olyan nagy dolog (építéshez képest). Egy ilyenbe központi légcsatornás klíma és hővisszanyerős szellőztetés. Gázzal nem kínlódnék (terv, engedélyezés, kémény ellenőrzés), központi klímával meg van a hűtés-fűtés, mehet télen a geo tarifa.
  Hőszigetelés ezekkel nem gond, hőtárolása rosszabb de már téglák is lukas 30-asok és sok kivitelezőnél csak a főfalak téglák. Ami gond lehet a zajcsillapítás.
  Van valakinek ezekkel tapasztalata?
 • Csongor
  Érdekes, hogy senki sem említette meg még azt, ha építkezel, és naponta, vagy 2 naponta ki akarsz menni az építkezésre, akkor a saját idődet is bele kell számolni a költségekbe. Ez a “költség” egy olyan esetben, ha tényleg mindennel tisztában akarsz lenni, akkor négyzetméterenként 8 óra (!) minimum.
  Erre még rájön a felépített ház rendbetétele, utolsó simítások, a ház berendezése, stb., amiket senki más sem fog jól megcsinálni helyetted. Végül meg ott lesznek az udvarnak az utolsó simításai is pl., piskótázás, vagy hasonlók. Ezeket amúgy könnyen meg lehet (és szerintem meg is kell) tanulni, és saját magad is el tudsz szórakozni vele.

  Van néhány ismerősöm, akik bármikor bevállalnák az építkezést, mert ezt szeretik, és értenek is hozzá. Laikusként én nem hiszem, hogy valaha is ezt részesíteném előnyben.

 • Sleepy McGee
  erre mondja a költő, hogy mindenki a saját szintjén nyomorog. Vajon hányan hördülnének fel ha holnaptól megduplázódna a kaviár ára?
 • külföldimagyar
  Még mindig nem értem, hogy miért nincsenek Magyarországon olyan lakások, amelyben nem lőrés-ablakok vannak, putri fehér műanyagból (legeslegeslegolcsóbb kivitelben), hanem mondjuk a nappaliban egy egész falas üveg-nyílászáró, mondjuk tolóajtós kivitelben. Ez annyira megdobná a lakás büdzsét? Itt Svájcban szinte csak ilyeneket látni. Nem akarom elhinni, hogy az 50+ milliós lakások árába nem fér bele egy KOMOLY nyílászáró, egész falas üvegfelülettel, nem putri műanyag, hanem valami MINŐSÉGI! Hihetetlen! Az agyam áll meg, hogy a lakások amiket látok eladni, hogy néznek ki. Új lakások, MINI üvegfelülettel, még a vékony erkélyajtóban is legalább 2 vízszintes műanyag osztás van, hogy mégputribban nézzen ki.
  És emberek: EZÉRT HAJLANDÓK VAGYTOK FIZETNI?!?! Úgy kell nektek! Ameddig megveszitek, nem is kaptok jobbakat… Veszitek svájci áron a kelet európai minőséget…
 • nem értek hozzá
  Azért a könnyűszerkezetesnél többet kell előre gondolkozni, hogy a fal meg legyen erősítve ahol később csavarozni akarsz rá valamit, meg fúrni sem lehet ész nélkül, nehogy sérüljön a párazárás meg feltekeredjen a fúrószárra a szigetelés, klíma kültéri egység ne rezgesse a falat, stb. És bár eddig jók a tapasztalatok vele, azért valószínűleg inkább téglából építenék ha nulláról újra kezdeném..
 • Számolgatós
  Mint felújításon és építkezésen átesett olvasód, hozzászólnék én is 🙂

  A 300 – 400 ezres (netto) m2 árakat nyugodtan felejtse el szerintem mindenki, aki nem a létező legolcsóbb/leggagyibb megoldást keresi. Mindenki a saját igényszintjéből indul ki, és ez ugye személyenként változó.

  Szintén nem ajánlom hogy túlbecsüld a műszaki ellenőrt. Nálunk és több ismerősnél is volt, ha gáz van, akkor 2 opció van többnyire :
  – vagy értelmetlen beleállni, el kell zavarni a brigádot és lenyelni a békát (felesleges pereskedned, vársz 3-5 évet az ítéletre + pénzt energiát szánsz arra is, hagyjuk, minek?)
  – lenne esetleg értelme beleállni, mert nem szívódik fel (talán); -> nem fog neked a műszaki ellenőrök többsége évekig a bíróságra járkálni meg beleállni macerába (de ezt úgyis csak akkor tudod meg, ha odajut a dolog) -> vagyis hagyod szintén a búsba (megtörtént esetek)
  folyt:

 • Kiszamolo
  A könnyűszerkezetest én sem értem. Gyors felépíteni, oké. De utána? Rossz a hőtartó képessége, ha rendesen meg van csinálva, alig olcsóbb a téglánál és használtan nagyjából eladhatatlan.

  De győzzetek meg, ha nem így van. Az vonzó, hogy összedobják néhány hónap alatt, de a híre nagyon rossz. Akusztika, stb.

 • Bajnok Danóc
  Első probléma ugye a kevés szakember.

  De szerintem a második probléma, hogy sokan akarnak Budapest környékére költözni. Ilyenkor te az egész országgal versenyzel! Ha van egy sertéstenyésztő cég “mucsaröcsögén”, volt pár jó évük és vennének egy lakást / házat, tuti, hogy Budapesten néznek körbe.

  Magyarul az egész ország oda akar nyomakodni, és csak a legjobban kereső pénzes embereknek lesz ott sikere.

  Feltenném azt a kérdést is, hogy szabad-e egyátalán ilyen 100 M Ft körüli összegeket itt MO-on egyátalán befektetni?

 • Guest
  Ajánlom a Pénznyelő (The money pit) című filmet a témában. 35 éves de ma is aktuális 🙂 Legutóbbi nyaraló felújítás így nézett ki nálunk: család által ajánlott megbízható embert felhívtam, megbeszéltük mit szeretnék, előleget utaltam, maradékot átvételekor fizettem. Akkor láttam először személyesen az embert. Minden szuper lett! Hajrá építkezés! Várjuk a blogot!
 • Számolgatós
  folyt:
  Igaza van az egyik előttem hozzászólónak: mindenképpen kompromisszumot fogsz kötni, az első házat építsd az ellenségednek … Mi ha nem is jártunk ennyire szélsőségesen rosszul (mert lassan haladtunk + csak többnyire kipróbált/ajánlott mesterekkel dolgoztunk), pár év távlatából is sok mindent másképpen csinálnék. Mert lakva jössz rá sok mindenre.
  Egyre nagyobb hányadot képvisel 1 ingatlan árában a munkadíj, az anyagon igyekszik mindenki spórolni, meg is látszik … Mulatságos 100 milliós ingatlanokban a 2000 Ft-os csempe meg a 2500 Ft-os járólap … de akkor meg minek?
  Mi kisebb ingatlan mellett döntöttünk (mint már írták előttem, 100 m2 felett felesleges, ha jó a beosztása), de a műszaki tartalomból, burkolatokból, stb nem engedtünk.
  Szerintem 600-700e Ft/m2 alatt színvonalas ház nem jön ki, nem luxusról beszélek. Ja, és ezt hasznos, nettó-nettó alapterületre értem …
  Folyt:
 • Vti
  Nem irigylem a most építkező, vásárló embereket. 2018 tavaszán vettünk Nyíregyházán egy 100 nm-es házat, amit csak festeni kellett belül(66 ezerért festette ki egy nyugdíjas festő). Nem új persze, de tégla, jól szigetelt. Évi 100 ezer Ft a fűtés, úgy hogy kellemes meleg van. Garázs a ház alatt van. Térkő, elektromos kapu, szalonnasütő, filagória kinti mosogatóval. Parkosított 400 nm-es kert, öntözőrendszerrel. A hátsó kert még további 2000 nm, ha esetleg kertészkedni akar az ember. Vagy épp tájfutni jut eszembe, festői loggia is tartozik még hozzá. Szóval elégedett vagyok. Drágábban láttunk mi is sokkal gyengébb házakat…
 • Családfő
  külföldimagyar,
  Akarsz beszélni róla? 🙂
  Többedszer lovagolsz a nyílászárókon, ráadásul korábbi hozzászólást küldesz be újra. Ennyire bekattant ez a téma nálad?
  Azt valószínűleg azért te is tudod, hogy nem minden ingatlan készül úgy, ahogy írod. Két vízszintes osztás, persze… 😀 Még ha nincs is teljes falas üvegfelület jellemzően, azért remek megoldások léteznek.
  Egyébként egyszerű: ne vegyél ilyet. Mindenki mást meg hagyj azt tenni, amit ő akar.
 • Hardy
  A saját építéssel az a baj, hogy nagyon kevés a szaki az országban. Nem az van, hogy sok a rossz, vagy hogy sokat kell várni, hanem konkrétan nincs. Heteket, hónapokat telefonálgathatsz kétségbeesetten, mire nagy nehezen sikerül leszervezned egy ácsot három hónappal későbbre, aztán imádkozhatsz, hogy ne mondja vissza. Ha bejelenti, hogy bocs, de többe fog kerülni, dalolva fizetsz, mert nincs más lehetőséged. Arról, hogy több közül kiválasztod, ki tűnik a legjobbnak, ne is álmodj.

  Legtöbb dolgot már e-naplózni kell, szóval az se pálya, hogy kalákába szerveződve felhúzza a család: Papíros szakember és cég kell mindenhez.

  Győrben volt a családban egy komolyabb házátépítési project, és nagyon rosszak a tapasztalataink: Szerintem a lehetetlennel határos manapaság Magyarországon házat építeni. Ha mégis belevágsz, előre tájékozódj a szakemberek elérhetőségéről.

 • Ricky Gervais
  Kömkel Zsolt tobbszor szoba jott, nekem azt mondta mer ajanlani kivitelezot, felugyeli is a munkajat szivesen, fotozza folyamatosan stb.

  Csigaterv nevu oldal tulajdonosaval is ertekeztem nehanyszor, korrekt srac. Tervezoiroda, de tud o is kivitelezo csapatot akik allitolag korrektek.

  500/nm korul mondtak atlagosnal jobb anyagokkal a kivitelezest, meredekebb panoramas telken +10-15%.

  Hogy megadjam a kegyelemdofest telek ugyben, en tavaly nyaron raeros HO-bol az OSSZES jo helyen levo, elhagyottnak tuno nagykovacsi telek tulajdoni lapjat lekertem.

  Osszesen 109-et!
  7 azaz HETES darabnal gondolkodtak rajta, hogy esetleg talan HORROR aron 40-50millio /700-800nm eladnak.
  A tobbi tartja, mert jo befektetes szerintuk.
  Volt olyan 89 eves neni, aki azt mondta 20 eve tervezi, hogy kikoltozik, de talan iden(!) meg is teszi.

  Szurrealis elmeny volt az a par het amig beszlgettem a tulajokkal.

 • erdeklodo
  Valakinek van tapasztalata konnyuszerkezetes hazakkal kapcsolatban? Telekar felett mi a realis ar egy 100-120 nm es haznak?
 • Istenes
  Hm, mi is Érden nézegetünk, immár fél éve, úgy hogy itt lakunk közel 20 éve, csak társasban, amit cserélnénk családira. A helyzet az, hogy jo helyen, ahogy írtad is, nagyon nehéz kifogni normális házat. Amit mi megnéztünk, 2 vasút mellett, 1 pedig totál vizes falak, nem éri meg vesződni. Egy elfogadható telek, ha egyáltalán olyan helyen van, ahol esőzés után napokig nem gumicsizmában közlekedünk 22 milláért itt nincs, ahol esetleg, ott gumicsizma, s valszeg nincs gáz, sosem.lesz normális csatornázottság, járda és buszmegállo pedig kilométerek. Viszonylag közel a buszmegállókhoz, járdás, aszfaltos utcákban hirdetett ház pedig csak elvétve.. ahogy írod hónapok óta hírdetve… hát… innen szép nyerni. Jó helyen, ha mégis találnánk eladót minimum 35 milla a telek házzal, plusz bontás, és erre az építkezés.. legalább 40 milla mire csupasz telkünk van, igaz 50 éves kerítés lesz rajta..
 • Számolgatós
  Folyt:
  Én hosszas agyalás után a legegyszerűbb mellett döntöttem: tégla fal, bazalt szigetelés, prémium nyílászárók, mindenhol min 15cm vagy több szigetelés, kondenzációs kazán padlófűtéssel.
  Nem bántam meg, ahogy a fentebb említett vízlágyítót se 🙂
  Passzívházas-hőszivattyús humbugokat meghagytam másnak, mert minek. 1000-1100 m3 gáz fogy kb évente (pedig asszonykám fázós), kb 120-130e Ft (fűtés + melegvíz) évente. Ezt minek reszelgetni, már bocsánat … ? Passzívházas ismerős spórol évente 50-80e Ft-ot, de általában karbantartásra el is költi egy részét…
  Okosotthonos ismerősnek hónapokig égett a villany a fél házban nappal is, mert a redőnyműködtető elromlott (leengedett állapotban), talán 3-4 hónap után értek oda megjavítani.
  Hőszívattyús ismerősöm csak pénzszivattyúnak hívja a rendszert, gondolom nem kell elmagyaráznom miért 🙂
  Bölcs döntést kívánok és majd írd meg mire jutottál 🙂
 • Pistu
  Az nem baj, hogy a könnyűszerkezetes házban nincsen nagy tömeg ami tárolja a hőt (amúgy lehet tömegkályhát építeni). Gondolj a hűtőszekrényre, a lényeg a szigetelés. Egyébként téglaháznál sem a falazás a sok idő, az pár nap alatt megvan egy jó brigádnak.