Henry és Miriam élete

2003-ban egy Fortune cikkben nevezték nevén Henryt, pontosabban HENRY-t. Így kezdték el hívni azokat az embereket, akik bár rengeteget keresnek, még sincs semmijük. A név egy rövidítés, High Earners, Not Rich Yet, vagyis sokat keres, de még nem gazdag. (A női megfelelőjüket ezek után Henriettának kezdték el hívni természetesen.)

Azokat az embereket számítják ide, akik lokációtól függően háztartásonként 250-500 ezer dollár felett keresnek évente, mégsem tudnak valódi vagyont felmutatni. (Az amerikai középosztályhoz sorolt emberek átlagos fizetése 72 ezer dollár évente, igaz fejenként, nem háztartásonként.) Ők a legnagyobb fogyasztói az olyan luxusmárkáknak, mint Louis Vuitton, Rolex és ehhez hasonló ruha, óra és ékszermárkák és szintén rengeteget költenek utazásokra és nyaralásokra.

Az életszínvonalad inflációja

Másik megnevezésük a “working rich”, mert a bevételük munkából származik és nem befektetésekből, mert az nincs nekik. Ők azok, akik csak addig tudják folytatni a drága életvitelt, amíg képesek folyamatosan dolgozni. Ugyanúgy fizetéstől fizetésig élnek, mint sokan mások, náluk sokkal alacsonyabb fizetés mellett.

Ők azok, akik olyan életszínvonalat engednek meg maguknak már most, amiről csak remélik, hogy egyszer el is fogják érni. Mivel jóval a lehetőségeik felett élnek, jellemzően tele vannak hitellel.

A statisztikák szerint átlagosan 43 évesek és szerintük szigorúan a középosztályhoz tartoznak, miközben lényegesen többet keresnek.

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

Miközben a háztartások viszonylag kis részét teszik ki a HENRY-k, egyes becslések szerint ők felelnek a pénzköltések 40%-áért. Az átlagos HENRY diákhitele 80 ezer dollár, ez több mint duplája az átlagos diákhitel tartozásnak, hiszen eleve lényegesen drágább iskolába járt és gyakran tovább is, mint egy átlagos diplomás ember.

Ők azok, akik úgy érzik, hogy csapdába kerültek, mert az életszínvonaluk költsége, a felvett hitelek törlesztőrészlete, a gyerekek magániskolái és az egyéb állandó kiadásaik miatt kényszerpályán mozognak, görcsösen ragaszkodniuk kell a magas fizetést nyújtó, de sok stresszel járó, gyakran gyűlölt és kiégést okozó munkakörükhöz.

Szívesebben keresnének kevesebbet egy sokkal nyugisabb munkakörben, de egyszerűen nem tehetik meg, mert akkor összeomlik minden, a hitelekre épült addigi életük.

Nem meglepő módon egy HENRY-nek semmi pénzügyi terve nincs, máról holnapra él és kétségbeesetten próbál a felszínen maradni.

Csak neked nem telik rá

Miriam ezzel szemben legtöbbször kevesebbet keres, ennek ellenére kiegyensúlyozott és sikeres anyagi életet él. Ő ugyanis Henry ellentéte: Modest Income Regularly Invest and Motivated, vagyis szerény jövedelem mellett is rendszeresen befektet és motivált.  Ő az, aki akár már minimálbérből is rendszeresen félretesz valamennyit, Henry éljünk a mának felfogásával szemben hosszabb távon, előrelátóan gondolkodik és ezért a célért hajlandó a mai élvezetek egy részét feláldozni, hogy lehessen megtakarítása. Ő is szeret élni, de tovább lát az orra hegyénél, tudja, hogy a mai nap bevétele nem csak a mai nap kiadásaira szolgál.

Nem az a lényeg, hogy mennyit keresel, hanem az, hogy ahhoz képest milyen életszínvonalon élsz. Élhetsz sikeres és kiegyensúlyozott anyagi életet egy átlag alatti fizetéssel is és fordítva, egy felső 2%-ba tartozó jövedelem mellett is lehet egy hatalmas katyvasz az anyagi életed, amelyik bármelyik pillanatban rád omolhat.

Ha nem szeretnél Henryként élni, nézd meg a Kiszámoló Akadémia első előadását a youtube-on. (Ez az első három videó.)

Share

132 hozzászólás

 • SemHenrysemMiriam
  SemHenrysemMiriam
  2022-09-20 at 14:39

  En ezt nem fikazasbol irtam, hanem komolyan gondolom, hogy erdemes lenne megvizsgalni egy ket bejegyzesedet es tanacsot. Az ismerosnek hiaba mondtam hogy tevedsz, a Te hitelesseged meggyozte. Ezert O a hibas! Nem Te! De befektetesi penzugyi dontesekben vagy peldakep celszeru kritikusan vizsgalni onmagat az embernek. Nem utolag mondtam hogy ez lesz hanem elore! Tudod miert? Mert 0%nal vmi nem lehet olcsobb! Igy aki erre tett az csak nyerhetett. Ennek isszuk a levet. Mert rendszerhiba volt. Fix hitel: sajnos a mainstream evekig mantrazta hogy 5 eves 10 eves fix hitel. Sajnos sehol nem olvastam arrol hogy ketfele hitel van. A valtozo es a fix. FIX a futamido teljes hossza alatt fix, a tobbi valtozo. Mint anno a chf hitel badarsaga…

  Es en is hibaztam. Ovatos voltam az elmult 8 evben a hitellel! Hiba volt.
  Most a legkisebb rossz: kotveny!

 • Sándor
  @Kételkedő
  Te már megint nem arról beszélsz hogy mit lehet ennyiből, hanem arról hogy mik az elképzelt igényeid, meg a társadalomképed.

  Én is német béreket szeretnék, német életszínvonallal, de ez itt Magyarország.
  A középosztály élete az adott ország középkeresetűinek élete, medián bérszinten. Ez ma Magyarországon nettó 276 ezer, két kereső esetén az 552 ezer havonta. Ha ebből az általam leírt életszínvonalat lehet elérni akkor ez a középosztály életszínvonala, hiába érzed te (ők) ezt érdemtelennek, vagy “nem-európai szintűnek”…

  Aki ezt nem látja be, sajnos előbb-utóbb beleütközik a valóságba. Ha ennél többet költ (vágy alapon) és nem tesz félre semmit, akkor konzerválja magát azon az életszínvonalon.

  A beszélgetést éppen azzal indította, hogy nem tudja, hogyan lehet egy vagy két gyerek mellett ennyiből félretenni.
  Én csak megírtam, hogy így. Ezért nem rám kell haragudni 🙂

 • pkrt
  A Miklóst pellengérre állítók olyan mintha a cseh2-t néznék és nem a valóságot. Reális forgatókönyveket ír le a rendelkezésre álló tények alapján. Nem azt állítja, hogy a jövőbe lát hanem azt, hogy a,b és c tények alapján jó eséllyel x,y és z szcenáriókra számíthatunk. Szubjektív véleményem alapján amikor ez mégsem következik be; annak a kormány teljes idiotizmust tükröző döntései az okozói. De ami késik az jön ugye 🙂 Blődség azt gondolni, hogy évekig a hajunknál fogva rágatjuk ki magunkat mindig a szószból és ez egy fenntartható, sikeres stratégia lesz. Bukta lesz. Nem kicsi. Nagy. A Holdról is látszani fog. Eddig tolták de aki nem teljesen hülye az látja, hogy apránként elkezdték már a sz.rhegyet ráengedni a lakosságra. De a sok barom még mindig azt hiszi, hogy minden jó és lambadázik benne.
 • (o)(o)

  “Az utóbbi 5 év alatt a lakásárak Budapesten kb. duplájukra nőttek forintban.”

  inkább háromszorosára

 • Attecte
  Őszintén meglepett hogy ilyen kevés MIRIAM van a kommentelők között, nekem valahogy mindig is az volt a norma. Persze valahol a dolgok megélésének vagyok a híve de nem ilyen HENRY áron, mert az nem élet.

  a hálát adni és beérni résszel egyetértek. Még szó-szó azzal is egyetértek hogy nagyon first world problem emberek járnak ide, én magam is. De ezt a pökhendi lenézős türhő magatartást sürgősen engedd el.

  A hála és a mértékletesség nagyon jó tulajdonságok, Miklós is írt a böjtről – HA BELÜLRŐL JÖN! Kinek képzeled magad hogy meghatározod másoknak, mivel érjék be? Én tényleg ott vagyok az első sorban ha szolidaritás és újraelosztás a téma, sőt a putri magyar mentalitás se a szívem csücske de azért húzzunk már meg határokat tényleg. Van aki olyan életet szeretne megadni a gyerekének ami csak nettó 600-ból jön ki, kevesebből is ember lenne, és többől is lehetne életképes.

 • Attecte
  de igen, elég nagy tragédia tud lenni – a kényelmi, az egyéni vérmérséklet, és a privátszféra faktorokat azért értjük?

  Ez is picit a pökhendi lenézés kategória azért. Borzasztó rossz tud lenni ha osztozni kell a szobán. Sokmindenre rá lehet fogni hogy “túl lehet élni” csak azért ott a kérdés hogy érdemes-e?

  Nem tudom hány éves vagy és ebből mennyit éltél felnőttként albérletben (direkt nem mondom a kollégiumot mert én azt imádtam minden rossz ellenére) valakivel kényszerből osztozva akár a szobán, nekem ott volt pár év és a 20-as éveim végére pont minden könyököm tele volt az egésszel.

  Persze rá lehet fogni hogy gyerekként majd megszokja. Én a sajátomat nem tenném ki azért ennek.

 • krisz
  Azt hiszem aki Miriam volt és nem látta értelmét az mind ott rontotta el (többek közt én is :)) hogy nem REÁL eszközbe fektetett. Azokra nincs túl sok ráhatása, csak közvetetten a jegybankoknak. Egy arany és ingatlan és részvény és (tudom ez itt szitokszó, de) kripto portfólió nagyrészt meg tud védeni az infláció és a deviza leértékelés ellen.

  A rolex-ekkel az a baj, bár tényleg elképesztő értékben emelkedtek, hogy mesterségesen van limitálva a gyártás, mindenféle piaci logikával ellentétesen. Relatíve könnyű nagyon jó hamisítványt csinálni.
  Akkor már inkább egy Patek Philip öröknaptáras, sokkal komplexebb szerkezet, nagyobb hozzáadott érték és nem találni az aliexpressen tonnányi majdnem tökéletes hamisítványt töredék áron.

 • Csinolina

  az arany az elmúlt 100 év egyik legrosszabb befektetése, inflával súlyozva alig hozott az induláshoz képest, nemhogy azon felül..ez egy basic néphit, ami jól hangzik, csak nem ilyen egyszerű
 • Számoljunk
  Inkább 1,9-szeresére. A tények makacs dolgok.
 • Zsolti
  Ez szépen és jól hangzik, de lassan valami “hogyan fektess be háború idején” típusú okosítás kell, mert Miriam sem feltétlenül akar csődbe menő cégekbe fektetni vagy két évtizedet várni egy kontinensnyi stagfláció végére.
 • törzsmókus
  otthonszülés olcsóbb és nyugisabb, mint a magánkórház. Szerencsére a közkórházak egy részében is javul a helyzet, de még bőven van hová sajnos
 • mad823

  Igen, egészen az első apróbb komplikációig. Aztán jönnek kevésbbé nyugis percek, amíg beér veled a mentő a kórházba. Csak ez sajnos nem egy olyan szituáció, amikor ne számítana minden perc.

 • M. Gábor
  @törzsmókus
  Az otthonszülés addig nyugisabb, amíg nem lép fel komolyabb komplikáció. Amit ugyebár nem látsz előre.
  Akkor aztán átfordul a puszta életbenmaradásért folytatott küzdelemmé.
  A lányom és a feleségem csak és kizárólag azért élhetnek, mert kórházban voltunk. Az otthonszülés a sors kihívása önmagad ellen. Még akkor is, ha “régen is otthon szültek”.
 • törzsmókus
  otthonszülésnél két képzett szülésznő folyamatosan figyel, ha bármi para van 5 perc múlva az autóban ül a szülő nő, 20 percen belül már a háttérkórházban (ahol tudnak róla, hogy szül és bármikor behozhatják). Nem mondom, hogy nem létezik olyan, ahol ezen a 20 percen múlik valami fontos (ne adj’ Isten valakinek az élete), de igen ritka az ilyen jellegű komplikáció. (A kórházi komplikációk közül meglepően sok van, ami otthon fel se merülne… ilyen értelemben a kórházi szülésre ugyanúgy mondhatnám, hogy „a sors kihívása önmagad ellen”, de ugyanúgy értelmetlen.)
  Ettől függetlenül, aki a kórházban érzi magát biztonságban, az szüljön ott. Csak hagyja békén (ne próbálja felelőtlen veszélyeztetőnek beállítani) azt, aki meg bízik a természetben és(!) a bábák szaktudásában.
 • Egy orvos
  Ugyanúgy büntetném aki otthon szülésre buzdít mint aki öngyilkosságra, nem viccelek. Nem nőgyógyász vagyok, még mielőtt.
  De voltam kötelező szülőszoba gyakorlaton. Egész életemben nem láttam felnőtt embert úgy rettegni, mint ami a szülész orvos arcára kiült, amikor előesett a köldökzsinór. Olyankor percek vannak hátra a baba életéből, szerencsére ebben a konkrét esetben belefért a császármetszés kiemelésig tartó része ebbe a pár percbe és mindenki túlélte, de nem mindenki ilyen szerencsés, otthon esélytelen…
 • M. Gábor
  “A kórházi komplikációk közül meglepően sok van, ami otthon fel se merülne…”

  Atyaég….!!!!!

  Na, erre nincs mit mondanom. Ilyen mélységben már nincs rutinom.

 • Bereghy Márton

  Igen, persze, otthon szültek régen a nők. De ez csak utólag tűnik idillinek, anno a szülés kockázatos dolognak számított, nem “romantikusnak”. Persze, aki a természetes ügyek híve, az elfogadhatja ezt a kockázatot, hadd dolgozzon Darwin is ugyebár. 🙂 A kórházi tartózkodás nem kellemes, a kórházi szülés sem. Nyilván vannak kockázatok ott is, sőt olyan is, ami épp a kórházból ered. De a kórházban szülés meglehetősen biztonságos. A lelki ügyekről: Nem megalázó, ha beöntést kapsz, nem megalázó, ha leborotválnak, a gátmetszést meg kifejezetten nem kell kérni, ha nem akarod, de szerintem az sem megalázó. Apuka is benn lehet, habár nem nagyom értem, az mire jó. Felőlem lehet visszarévedni a múltba, de ha reálisan nézed, nem feltétlenül jobb. Régen ugye nem dolgoztak a nők. Ja. De nagyanyám egy percig nem ült egész nap, annyi dolga volt a földön, a kertben, a jószággal.
 • къырымтатар
  “Csak hagyja békén (ne próbálja felelőtlen veszélyeztetőnek beállítani) azt, aki meg bízik a természetben és(!) a bábák szaktudásában.”

  Van egy rossz hírem: az emberek agyának folyamatosan nő a térfogata, ezáltal a koponya mérete is, a nők teste meg nem feltétlenül alkalmazkodott még ehhez olyan sikeresen, mint kéne, továbbá a szekuláris trend miatt a gyermekek testmérete is növekszik tudtommal.
  Ha a természetben bíznánk, már kb. kihatunk volna, szóval sajnos ezt meg kell hekkelni.

 • jami
  Sokkal egyszerűbb az otthoni nyugalom egy részét a szülészetekre vinni, mint a korházi technikát és személyzetet minden egyes otthonszülőhöz. Ezért kellene dolgozni, nem azért, hogy hát hadd szüljenek már otthon, évmilliók alatt sem halt ki az emberiség kórház nélkül. Nem, de ha baj van, akkor az az 1 anya és babája simán. Ettől még a szerencsések nem fogják érteni, mi a fenének a kórházi háttér.

  Az egyik nagyikám baromira gyakorlott volt a szülésben (12 gyerek), de az utolsó előttivel majdnem meghaltak mindketten. Pedig se faros nem volt (mint egy korábbi másik baba), se nagy; ő meg eleve nem volt egy pánikolós, szülésterves asszony.

  Minden általam ismert nőrokonom min. 8+ órát vajúdott. Na, az egyik szülésem az első fájástól addig, hogy a gyerekek (ikrek) rajtam pihentek már méretkezés után, 2 azaz kettő óra volt. Én alig értem be. Rögtön riasztottak 3 dokit (szülészek, neonato)

 • jami
  Tényleg van, ami kórházban gyakrabban/jobban. Van anyatárs ismerős, akinek meghalt a babája kórházi szülés közben, műhiba miatt. Ettől még nem lesz otthon biztonságosabb, a következő gyereke ugyanott született (más dokival).
  Csak a szenilis, macsó férfiak és a nekem_is_szívás_volt nők szerint sima dolog egy terhesség-szülés. Az még mindig nagyon bizonytalan, hogy mennyire lesz jó vége, akkor is, ha természetes dolog. De nem az a megoldás, hogy kidobjuk az orvostudományt és visszamegyünk az ősközösségek gyakorlatához, hanem, hogy a szülési folyamatot támogatják és teszik a környezetét emberközelivé.
  Jelenleg itthon ebben semmi jó nem várható. Össze-vissza bezáró-kinyitó szülészetek, még szerencse, hogy családbarát kormányunk van…
 • Szaboz

  “az arany az elmúlt 100 év egyik legrosszabb befektetése, inflával súlyozva alig hozott az induláshoz képest, nemhogy azon felül..”

  Ja, csak éppen megtartotta az értékét, és még azon felül is hozott..
  Milyen más befektetési eszközre tudod ugyanezt elmondani Magyarországon..?

 • Szaboz

  “Rezsi 30: nyilván nem. Közös költség, víz, villany, fűtés (vagy gáz), biztosítás, internet, tévé, mobil, stb. De hagyjuk inkább…”

  51nm-es lakás havi rezsije, a fentiekkel (átlag: havi 28 ezer):

  20254
  32309
  30536
  30811
  25540
  26609
  25644
  25991
  25378
  26098
  29200
  29212
  37283
  31595
  31309
  27011
  23899
  27916
  31733
  31771

 • Csinolina
  Mondjuk számomra az otthoni szülés is merész kategória.. amúgy nincsenek nagy igényeim azzal, hogy ne a családomnak kelljen összeszedni a szemetet egy kórteremben, mivel nincs takarítás, meg hogy ne olyan iszonyatos büdös víz jöjjön a csapból, hogy még az arcmosástól is undora van az embernek, nemhogy fogat is mosson vele.. Ausztria/Szlovénia/Szlovàkia vonalon nincs esetleg infója valakinek a szülési lehetőségekről magyarként magyar munkahellyel?:) nagyon hallomásokból hallom csak a trend erősödését számok nélkül..
 • Csinolina

  Arany témában: hold.hu/holdblog/vedelem-az-inflacio-ellen-vegyunk-aranyat/
  Nem csak magyar opcióban lehet gondolkodni:)
 • mad823

  Kérlek, fejtsd ki, hogy pl. a 20254 Ft-ból mennyit tesz ki a közös költség, a víz, villany, fűtés (vagy gáz), biztosítás, internet, tévé, mobil, stb.

 • Szaboz

  “Kérlek, fejtsd ki, hogy pl. a 20254 Ft-ból mennyit tesz ki a közös költség, a víz, villany, fűtés (vagy gáz), biztosítás, internet, tévé, mobil, stb.”

  A 25.378,- -ast tudom lebontani:
  Közösköltség: 12250,- Ft
  Gáz: 1573,-Ft
  Villany: 2660,-Ft
  Víz+csat: 1535,-Ft
  TCom (Internet, TV): 6360,-Ft
  Telefon feltöltő: 1000,-Ft (3 havonta 3000,-Ft-tal töltöm).

 • SzaboZ
  A 20254-as hónp kb. ugyanez volt, de csak fél közösköltséget kellett fizetnem, mert megcsináltam a kaput. 🙂
  (A kapu behúzó csavarjai voltak kiszakadva, átfúrtam máshová, erősebb lemezcsavarokkal.)

  A havi 1000 Ft-os telefonköltséggel kapcsolatban: prepaid kártyám van, átlag 3 havonta töltöm fel 3000 Ft-tal.
  Főleg Wiber-t használok, otthon van net, a munkahelyemen van net, csak akkor telefonálok ha nem egyik vagy másik helyen vagyok.
  Akkor is igyekszem rövidre fogni, de nem a percdíj miatt, hanem mert a.) tisztelem a mások idejét, b.) a hajam égnek áll, amikor a buszon fél órán keresztül telefonon tárgyalják a semmit..

 • Vekker

  Fûtés?
 • SzaboZ
  …Viber… nem Wiber. 🙂
 • Penge
  “Mondd meg mi lesz két év múlva. A tőzsdén, az ingatlanpiacon, a világgazdaságban.”

  Vagy atomvillanás vagy magasan a Tesla meg a kriptók. (remélem visszanézed 2 év múlva, ha nem lesz atomvillanás)

  Egyébként már megint a vágyvezérelt konzervatív befektetői hangya szemléletet nyomod. Soha nem lesz olyan, hogy ekkora tömeg, akik most csokosak szopóágra kerüljenek. A Kádár-kormány bukásával meg Gyurcsány jön vissza, ne legyenek illúzióid, hogy akár egy Megoldás Mozgalom jöhet a helyére, hiszen nem kompatibilis a magyar néplélekkel, nincs benne gyűlölködés és aktivitásra ösztönöz.

  A történelem során mikor volt bármikor olyan az önkényuralmi rendszereket kivéve, hogy az uralkodó osztály hatalmát féltve ne azoktól vette volna el, akiknek volt és adta volna a legnagyobb létszámú rétegnek, mikor a nép enni kért?

 • Nulláról indult magyar HENRY, immár dollármilliomos
  A Miriamot leszólók a kuporgatást szapulják. Ámde Miriam OKOS, nem pedig zsugori. Például tudja,hogy egészen kis pénzből is be lehet fektetni. A legjobb befektetés a tanulás, önképzés, és a testi egészségünk megóvása. De kifejezetten anyagi téren is be lehet fektetni fillérekből. Elég például kicserélni a sokat fogyasztó villanykörtét egy jól kiválasztott modernebb világítótestre, lecserélni vagy jól szigetelni a szelelő ajtókat-ablakokat, bevakolni a ház csupasz téglafalait. És rengeteget meg lehet takarítani a fölösleges kiadásokról lemondva, kuporgatás nélkül: a cigi, pia, drog elhagyása az egészségnek is jót tesz.

  Aki tanul, az megválaszthatja, hogy hol dolgozik. Ha jól fizető szakmát és azon belül jól fizető állást választ, akkor már úton van a jólét felé. Ha szerények a szellemi képességei, akkor azokhoz mérten él majd jól. Ha tehetséges, akkor világszínvonalú életet érhet el.

 • Nulláról indult magyar HENRY, immár dollármilliomos
  Jó befektetést kerestek? Mindig más!

  Rezsipánik van, eladnak (eladnak MAJD) áron alul magas rezsijű lakásokat, házakat. Érdemes minden nap átfésülni a kínálatot, ismerni a jelenlegi (vagy inkább az eddigi) árakat. Ha bele kell tanulni, akkor rajta! Akinek nincs hozzá érzéke, annak késő, de csak erről maradt le. Olyat kell keresni, aminek MOST magas a rezsije, de energetikai felújítással már nem lesz az. Tájékozódni kell, számolgatni, kivitelezőket keresni, újra meg újra. Az eddig összegyűjtött tőke kiegészítéséhez MOST nem szabad hitelt felvenni. Ha nincs megbízható kivitelezőnk, akkor nem szabad belevágni.

  Ha találunk megfelelő ingatlant (elég olcsó + megéri az energetikai felújítása), és találunk kivitelező(ket), akkor a többi nyilvánvaló? 5 év múlva adható el 0 szja-val. Addig ki kell adni, a költségeket leírva (vételár 2%-a évente + szlás felújítás) adózni és nem költségátalánnyal.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.