Kádár szelleme tovább kísért

Szombaton bejelentette a kormány, hogy mivel a folyamatos közvéleménykutatások alapján magas népszerűséget lehet szerezni a kádári árszabályozással, mert a nép szereti a kádárizmust, ezért továbbra is fenntartja az eddigi árszabályozásokat. (Na jó, nem így indokolták, de ez a lényeg.)

Az év végéig marad az élelmiszerek és az üzemanyag fixált ára, ez utóbbi a komolyabb probléma. Nemcsak azért, mert így is kevés van belőle, hanem mert egyszerűen tragédia az ország külkereskedelmi egyenlege, soha ilyen rossz még nem volt. Sok minden más mellett ez is gyengíti a forintot. Mivel a kőolaj legnagyobb részét külföldről vesszük, nagyon nem jó, hogy úgy tankolnak a magyarok, mintha nem lenne holnap. (Egyetlen haszna az egésznek, hogy az idei hivatalos infláció alacsonyabb lesz a valóságosnál, így kevesebb kamatot kell majd fizetni a prémium állampapírokra.)

Mitől erősödhetne a forint?

Ezeknél sokkal súlyosabb, hogy a lakáshitelek fixálását is fenntartják a jövő év közepéig. Tavaly megmentették az embereket a kamatperiódustól függően 2-2,4 százalékpontos hitelkamat-emelkedéstől, nehogy fixálják a hiteleiket hosszabb távra, most már bő 11 százalékpontos emelkedéstől kell megvédeni őket. Külön bónuszként csak a három évnél rövidebb kamatperiódusú hitelekre él a befagyasztás, vagyis megint a legfelelőtlenebbeket, akik eddig a legtöbbet keresték a csökkenő kamatokon, mentik meg.

Nagyon nem kellett volna beavatkozni a lakáshitelekbe, most nem egyhamar fognak tudni kikecmeregni belőle politikai hátrány nélkül. Nem tudom, mi a terv, meddig akarják hosszabbítgatni, de szinte biztos vagyok benne, hogy ők sem tudják és semmi terv nincs is ezzel kapcsolatban, csak remélik, hogy a bankok még sokáig bírják fizetni ezt az újabb büntetést.

Share

148 hozzászólás

 • merdaloki
  Végtelenül cinikus, hogy a lakáspiacról kiárazódott emberekkel adójából (is) fedezik a felelőtlen emberek által rosszul felmért kockázatot
 • Ivett
  Egy idióta vagyok, hogy nem adósítottam el magam pár éve, gondoltam gyűjtögetek még a lakásra, nagyon rossz ötlet volt. Most a kamatok is az egekben és a lakásárak is, kiszámoltattam egy ügyintézővel, most havi kb. 200ezres törlesztő 20 évre kb. 25 millió Ft -ot ad, tavaly ugyanennyi havi törlesztőre kb. 45 milliót adtak. Teljesen kiárazódtam,az ingatlanárak meg egyáltalán nem csökkennek. Akkor aki eddig nem tudott lakást venni, az kb. lehúzhatja magát a wc-n egy életre??
 • 404? 440.
  Vajon az enders game vagy a shadow of the hegemont érezzem ideillő könyvvímnek?
 • Állatgondozó
  A sok birkát ezzel is meg lehet majd vezetni…Közben aki nem él buborékban az látja, hogy a kormány részéről egy kétségbeesett és fejetlen kapálózást láthatunk az egyre növekvő (szar)mocsárban. Azt meg tudjuk mi történik olyankor….Van-e még lentebb?? Van hát, előre megyünk – a gödör aljára – nem hátra, dübörög a kisvasút….
 • idiocracy
  Mar nem lehet cukrot kapni 🙂

  Nem fog inflacios nyomast okozni a cukor a liszt … az uzemanyag ha mar a boltokba es a kutaknal nem lehet majd kapni…

 • Bankos
  A kamastop az idok vegezeteig fenn fog maradni, orbannak semmibe nem kerul (a bankok bukjak a kulonbozetet), a sok gondolkodasra keptelen idiota meg azt mondja, hogy a fuhrer nem csak a migrancsoktol ved meg, hanem a kamatemelkedestol is
 • vanília
  Igen, érdekes logika hogy akinek milliókkal vagy 10 milliókkal többet ér az ingatlana mint mikor felvette a változó kamatozású hitelt, legyen az akár a sokadik befektetési ingatlan, azt támogatni kell.
 • Gábor
  Ivett: Megkezdődött az ingatlan-áresés 🙂 Szépen oda kell menni a kinézett lakáshoz és bemondani 30-40 százalékkal kisebb árat, hogy annyiért megveszed. Hidd el, lesz nagy hümmögés és gondolkozás, de bele fognak menni. Egyszerűen elfogyott a pénz a piacon, nincsenek vevők.
 • Állatgondozó
  : szintén zenész, babaváróval együtt is kitörölhetjük a sejhajunkat, semmire nem mentünk vele. Igaz 0 hátszéllel( nincs semmilyen támogatásunk) de értelmiségiként, viszonylag jó fizetéssel is lehetetlenné vált a saját ingatlan vásárlása. Elegem van ebből az országból, minden más színvonala csúszik le (oktatás, eü, közbiztonság, infrastruktúra fejlesztések), de legalább a megélhetés jó drága. Mintha a legalja, olcsó kocsmákban belépőt szednének, és a felvizezett, olcsó piák aranyárban lennének. Tudom, nem kötelező bérelni, de akkor inkább nyugati országban tengetem a napjaim, mint ebben a posványban.Mivel itthon bérlési kultúra sincs…. Jah, de igen, elnézést, van. A NER lovagok olcsón kapnak lakást a várban és budai kerületekben.
 • Csaba_
  Ha már nagyon kommunisták akarnak maradni, akkor a rezsicsökkentés maradhatott volna jobban kiterjesztve, mint ez a rohadvány üzemeanyagár-stop. A kamatstoppot pedig fix hitelesként, vagy totál outsider fiatalként egészen felháborító látni.
 • Jóska bácsi
  Szegény bankok. De: a devizahitelezéskor ellopott ezermilliárdokból fussa majd, nem?

  Bár tudnád, miről beszélsz. De sajnos nem tudod.

 • Pampalini
  Összedobjuk ezt is.

  Az időközi választásokon eközben tarol a nemzeti szocialista állampárt.

  Nekünk tényleg Mohács kell…

 • Családfõ
  Ennek már kandi kamera érzete van. Hiszen mindez komoly nem lehet, ellenben viccnek durva… így forog a kamera, a pártközpontban meg röhögnek az összezavarodott népen. Mármint azokon a pédányokon, akinek még maradt egy kevés esze gondolkozni. A többinek ez “business as usual”.
 • Péter
  “csak remélik, hogy a bankok még sokáig bírják fizetni ezt az újabb büntetést.”

  Mi fogjuk fizetni, nem? Majd a bankok emelnek a díjaikon, így a bankolók, megtakarítók fogják ezt is finanszírozni. A bank nem megy tönkre, csak drágít.

 • gaborr
  Teljesen egyetértek -al. A költségvetésnek tök mind1 a kamatstop fenntartása, a bankok meg már hozzászoktak. Kamatot továbbra sem nagyon adnak a betétekre, folyószámla egyenlegre, és ez így is marad emiatt – minden bizonnyal.
  (kivéve azokat a bankokat, amelyeket nem súlyt ez a probléma – van ilyen)

  ne aggódj, hamarosan jön valami új program a lakáshoz jutás támogatására, Gulyás már belengette. Ha leállna az építőipar az egész ország leállna. Szóval valahogy működtetni kell.

 • testemen a jel
  Az elmúlt néhány hónapban a Fidesz-kormány által termelt deficit fedezetére kb. elég lenne az aktuális EU-s segíly.
  Ha az aktuális EU-s segílyt nem lehet úgy megkapni, hogy Orbán Viktor családjával együtt ne vonuljon milliószoros életfogytig börtönbe, akkor nem lesz EU-s segíly.
  Ha nem lesz EU-s segíly, akkor a magyarok további eladósítása, a magyarok jövőjének felélése következik jó drága államadósság-növelés segítségével.

  Mert az Orbán-family sorsának fontossága így viszonyul Magyarországéhoz. Nem összemérhető a kettő.

  És hogy hogy áll ehhez a magyar lakosság, csak egy kis színes: az ország leggazdagabb, legdrágább kerületében, a budai Várnegyedben és környékén múlt vasárnap is a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi képviselő-választást. Az elit elitjének az elitje.

 • Torta69
  Igen, nekem sem lesz már saját ingatlanom! Nem is akarok… szakember után rohangálni vagyonokért. Bármi javítás meg felújítás, minden évben lenne valami. Amikor szerencsés vagyok a baráti árú albérletemben.
  Főleg hogy öregedve nem élek a végtelenig. Ha lehetne is lakáshitelem, jóval több lenne mint a bérlésem perpill!
  Az élményekre kell fókuszálni a mostani helyzetben 🙂
  A határokon belül persze, a kötelezők után.
  Ráadásul bedőlni készülő forintnál? Görcsöljek 1-2 tízezer kuporgatásán. Bármi értelmesre, vagy tartós élményre költeni messze jobb értéket ad!
 • Crankhub
  youtube.com/watch?v=yOpzkus4I3Q&list=PLKNomKI6IxHDcnJ5LpGImf-WsmkZzCGKk&index=2
 • István
  Miklós, van arról adat, nagysagrendileg mekkora pluszkoltseget jelent a bankoknak a kamatstop?
  En laikuskent ugy gondolom, hogy bar abszolutertekben biztos jelentos tetel, a bankok boven kigazdalkodjak es emelkedo kamatok mellett sem lesznek emiatt vesztesegesek, ergo nagyon meglepődnék, ha kozeljovoben kivezetesre kerulne. Minel kozelebb lesznek az onkorm./ogy. valasztasok, annal kevesbe.
 • random
  És ez az ország soha nem lesz kapitalista ország. Mert a kommunista szellem tovább él, ugyanis a felelősség ebben az országban nincs. Meg kellett menteni az embereket a devizahitelektől utólag, meg kellett menteni őket a questor kötvényektől utólag, most meg egy olyan egyszerű, forinthitel is problémát okoz, hogy itt is meg kell menteni őket. Nevetséges. Soha nem lesz ebből az országból normális, érett gondolkodású, felelősségét vállaló társadalom. Ha nem értek a pénzügyekhez, és havi 5000 ért jobban megérte a változó, mint a fix, akkor most igen, vállalni kellene a döntése következményét. Na ez nem lesz soha. Emiatt nem is leszünk versenyképesek kb. soha, az egyszer biztos.
 • debilek országa
  A kamatstopnál nagyobb rohadék mocsokság nincs.
 • Asd
  Kamatstopp nem lesz kivezetve kiveve ha csoda folytan visszaesik az alapkamat.
  Minnel tovabb huzzak annal tobb ember erintett es annal fajdalmasabb a kivezetese. Raadasul ez “csak” a bankoknak faj. Attetelesen persze mindenkinek, de erre meg az a valasz, hogy szemet bankok, ezert ne sajnaljuk omet. Moratoriumot se engedtek meg el, pedig hol van mar annak a bevezetese. Szornyu belegondolni, hogy mennyien nem fizetnek azota semmit.
 • IDSx
  szokásos kotta szerint Magyarországon megint nem az járt jobban, aki felelösen elöre gondolkodott és fix kamatra vett fel 3-5 éve hitelt. De legalább az olcsó hitelekkel teljesen el is szálltak az ingatlan vagy épp autóárak. Az autóm nominálisan 1.5x annyit ér 8 évesen mint amiért 4 évesen vettem, közben 10.5% fix kamat, pedig lehetett volna 3-6% is. Aki utóbbi mellett döntött, annak semmivel se ér kevesebbet az ingósága, épp csak eddig jóval kevesebbet fizetett a banknak, és most még közvetve az én pénzemböl “megmentjük” a döntései következményeitöl…az ország, ahol mindig mindenki csak jól tud dönteni – ha mégse, akkor más fizesse a következményeit.

  És akkor nem értjük, miért menekül innen, miért nincs jövöképe annak, akinek már van egzisztenciája, de azért hitelek nélkül csak topogna egy helyben.

 • Csirkefar Hát
  Orbán feltalálta a pénzt termő fát, és van neki belőle egy egész erdő.

  Mondjuk nem újdonság, hogy egy világpolitikai tényező, amelyik uralja a világpiacot a konvertibilis valutájával, ezt csinálja. Csak ez a tényező köztudomásúlag nem Magyarország, legfeljebb az orbánista agitprop skizofrén logikája szerint.

 • Gary

  Első lépés a diabétesz gyakoriságának csökkentése felé, nem örülsz neki? 🙂


  Vitatható, hogy mi a jobb.

  Szerintem jelen helyzetben a legjobb stratégia külföldön értelmes pénznemben parkoltatni a pénzt. Ha beüt a krach és jön a nagyon hosszú, nagyon durva tivornya utáni fejfájás, lehetsz még nagy királynő az ingatlanpiacon 20000 Euró önrésszel. Persze ha továbbra is olyan hely lesz ez az ország, ahol akarsz magadnak ingatlant. Erre szintén semmi garancia nincs. Cserébe ezt ráérsz akkor eldönteni.

 • illiberális
  Nem értitek a lényeget. A nyugat rohan a vesztébe és a kelet az új nyugat:)
 • Pont mint Ivett
  Én is úgy érzem magam mint Ivett. Elmondhatatlanul felhúz, hogy a felelőtlen embereket támogatják, az előrelátót, takarékoskodót meg ellehetetlenítik.
 • xavv
  “Akkor aki eddig nem tudott lakást venni, az kb. lehúzhatja magát a wc-n egy életre??”

  Körülbelül szó szerint. Én is ugyanebben a cipőben járok. Lassan már a világegyetem megsemmisülése sem elég ahhoz, hogy lentebb menjenek az ingatlanárak. A kiszámoló blogot meg az akadémia videókat még nem ismertem, de magamtól is volt annyi felelősségtudatom, hogy nem adósodok el lyukas zsebre 2016-ban, pedig családi hitelből meglett volna az önerő, ami mára már vissza lenne fizetve, és ugyan lenne hitel még most is a nyakamban a bank felé, de meglenne az esélyem egy saját kecóra.
  Most meg örülhetek, ha a Blaha aluljáróban még akad hely. Ja nem, visszaköltözhetek a szüleimhez, anyósomhoz, vagy bérelhetek havi 200+rezsiért egy disznóólat.
  A NER legnagyobb bűne ez a lakhatási válság az összes intézkedései közül.

 • Kádárist
  Én sem tartom helyénvalónak az üzemanyagársapkát, mert luxuscélokat szolgál. (Maximum a mezőgazdaságban engedném.) Inkább a kenyér és a zsír árát kellene hatóságilag rögzíteni.
 • Incognito
  Nem akartam elhinni, amikor bejelentették. Főleg azok után, hogy több hozzáértő közgazdász is elmondta, mennyire káros ez így hosszútávon. Az érintett kereskedők is folyamatosan tiltakoznak. Kezd kialakulni az érintett területeken a hiány. Még rosszabb ebbe belegondolni, mikor a választások után tele volt vele a sajtó, hogy az új kormány főleg közgazdászokból áll. Mit gondolhatnak, érezhetnek ezek a közgazdászok, szakemberek, amikor minden reggel belenéznek a tükörbe egy ilyen bejelentés után? Vajon ők is úgy gondolják, hogy ez így jó?

  Érik a szocialista banán. Olcsó lesz, csak nem lesz.

 • hNp88
  “Akkor aki eddig nem tudott lakást venni, az kb. lehúzhatja magát a wc-n egy életre??”

  Sajnos úgy néz ki, igen. 🙁 Kiszámoló Miklós ( 🙂 ) illetve a többi kommentelő biztos jobban tudja, hány éve is hallgatjuk, hogy majd kipukkan az ingatlanlufi és akkor jól bezuhannak az árak. Ahogy elnézem ennek az esélye egyre csökken az idő előrehaladtával.

 • Hadenishadenis
  Nekem egy dolgot magyarázzon meg valaki. A rendszerváltáskor kiderült, hogy itt aztán soha senki egy percig nem hitt a kommunizmusban és/vagy mindenki rejtett ellenálló volt. De jelezze, aki ismer olyat, aki saját bevallása szerint nem kényszerből lépett be a pártba, lett KISZ tag stb. Ehhez képest akkor ma miért pont ennek a korosztálynak lehet csont nélkül eladni a Kádárizmust ujracimkezve? Vagy esetleg hazudnanak? 😛
 • TG
  A kamatokat a bankok állják, a benzint a benzinkutasok, az élelmiszereket pedig a többi élelmiszer. A kormánynak pedig csak bejelenteni kell a nagyvonalúságot. Meg amúgy is az osztogatásból nem lehet csak úgy kibújni népszerűségvesztés nélkül. Főleg a benzinnél szerintem szándékosan véreztetik ki a kis kutakat, hogy majd a Mol átvegye őket így szerezve plusz piacot neki.
 • Joy
  Az árstopok statisztikailag mesterségesen lent tartják az inflációt. Lesz majd meglepetés, mikor a munkáltatók jövőre a hivatalos pénzromláshoz igazítják a béreket, és 30% helyett legfeljebb 15%-ot akarnak adni. Az emberek persze a munkáltatót fogják hibáztatni…

  Egyébként az hogy lehet, hogy ugyanazon polcon lévő, ugyanolyan külsejű 2,8%-os tej közel 100Ft-tal drágább, mint tavaly ősszel? Korábban azt hittem árstopos, mivel annak kezdetén ez volt a legolcsóbb. Azóta mást töltenek bele?

  (Off: Kiszámoló, hígul a mezőny a hozzászólásoknál? Korábban ez a mondat a kérdőjel után véget ért 🙂
  “Melyik az ország legnagyobb folyója, nagy betűvel kezdve? D××× ” )

 • Maccs
  Lehet naív vagyok, de nem lett volna jobb egy középutas megoldás, ha már mindenáron ezt akarják? Fix benzinár világpiaci helyett, de mondjuk nem 480, hanem 580?
 • Manager
  Ebből a kamatstop a legszebb… aki felvett 3 hónapos kamatperiódusra azt “megmentik”, aki meg 5 évessel és most van kamatforduló az meg így járt.
 • Mister Drebin
  Mégtöbb ingyenpénzt a felelőtlen proliknak a felelősen gondolkodó emberek pénzéből, had szaporodjanak hármasával. A felelős, takarékos emberek teljesen kiárazódtak az ingatlanpiacról. Vajon mikor lesz vége az ámokfutásnak?
 • én megmondtam
  Most írjam be a kommentmezőbe is a nickemet? 🙂

  Egyébként tényleg nem értem miért lepődött meg mindenki. Évekkel ezelőtt is már nem csak én írtam ez lesz, ment a hupákolás a kommentrészlegben, de talán még a cikkekben is, hogy a hülye kormány úgyis kimenti végül a “tücsköket”. Aki éveken át kárált, az mi a bánatért a partvonalon ücsörgött mellette???

  Ha már jóslás: nagy ingatlanár-esés úgyse lesz. Hiába esett a kereslet, ha kínálat továbbra is katasztrofálisan nincs. Most pariba került a kettő, stagnálás jön. Viszont mivel a bérek szaladnak az infla után eléggé, amint normalizálódik a helyzet (mondjuk másfél-két év) jelentősen emelt béreket fognak multiplikálni a masszívan eső kamatok, megint dupláznak majd az árak… Mert kínálat továbbra se lesz, nem épül új lakás már. Semmi.

  Ja meg közelednek majd a választások is már kb akkortájt…

 • Max

  A többséget nem érdekli mi lesz a fiatalokkal(/még lakástalanokkal). Az ingatlan tranzakcióknak egy egész kis százaléka az újonnan lakást vevők, akiknek még korábban nem volt ingatlanja. A legtöbb adásvétel az vagy befektetési, vagy olyan költözik egyikből másikba, akinek már volt korábban ingatlana. Nem estek le az árak, mert sokan nem hitelre, vagy csak kevés hitelre vagy államilag támogatott hitelre vesznek most is.

  A most 30-35 felettiek közül aki igazán akarta és tett is érte az meg tudta oldani az utóbbi 5-7 évben a sajátot, mert vagy még olcsón vett régebben, vagy tavalyig legalább olcsó hitelre/állami támogatásra. De ha már neki van, nem érdekli másnak, a fiatalabbaknak lesz-e. Aztán csodálkoznak, hogy kiürül az ország, mert egy fiatal (pár) már könnyebben tud ingatlant venni Hollandiában vagy Ausztriában, mint itthon és akkor inkább oda mennek, ahol minden más is jobb.

 • BBalázs
  Lassan idiótának érzem magam, mert 15 évig fixált hitelt vettem fel. A változó kamatozásúval jóval alacsonyabb lenne a havi törlesztőm, a különbözetből meg lehetne előtörleszteni. De hát így jártam, kár volt tudatosabbnak lenni. Ebben az országban tényleg az jár jól, aki a semmire is teljesen eladósítja magát, nem gondolkodva előre?
 • KF
  : nem csak te, mi is kivártunk és ez lett belőle. Rendületlenül gyűjtünk tovább, mert annyi a bizonytalansági faktor kül- és belgazdaság tekintetében, hogy a magyar kártyavár előbb-utóbb nem bírja ezt. Őrizd a pénzed értékét, amennyire lehet és legyen likvid.
 • peetki
  Lassan 1 eurós benzin lesz ha így halad a forint. Emberemlékezet óta nem volt ilyen jó ára az üzemanyagnak. Emlékszem anno az osztrák újság cikkekre, amikor először 1 euro alá ment a benzin. Vezető hír volt mindenhol, micsoda kánaán.
  Tessék, itt a magyar csoda lassan újra történelmi cúcs akarom mondani gödöralacsony szinten az üzemanyag ár!!!! 🙂
 • aura
  Remek azt látni, hogy az OTP-s egészségpénztáram is negatív hozamot termelt az elmúlt negyed évben, aminek a hozamszámítása 7 pecsétes titok. Valamiből pótolni kell a kiesést gondolom, a hangyának meg pont volt “felesleg”.
 • Danika
  Amúgy sok választásuk nincs, ha megszüntetik a kamatstopot, akkor nemsokára jön a világvége a lakáshitelesek egy nagy részének, a sok utcára kerülő család meg nyilván csúnyán mutatna (azokban a médiumokban ahol mutatnák). Persze lehet, hogy ez a terv, hiszen akkor meg lehet őket menteni a “Lakáshitelesmentő Akciótervvel”, politikailag kockázatmentesen, hiszen aki kifizeti majd a mentést (hangyák és adófizetők, bankok), ők eleve utálják a kormányt; akit nem kell megmenteni és nem ad bele a közösbe (tücskök, városi lúzerek, fideszes nyuggerek), az csápolhat tovább a megmentő fidesznek, akit meg megmentenek, azok majd kapnak valami nem reklámozott lófaszt a seggükbe a segítség mellé, amitől azt kívánják majd, hogy bárcsak ne mentették volna meg őket.
 • zs
  Ebben az országban sosem a rászorult van támogatva. Képzelem, hogy a régi devizahitelesek csak ámulnak és bámulnak, hogy mi történik 2020 tavasza óta. Az ő idejükben máshogy mentek a dolgok, volt egy hitelnek tétje, felelőssége. Ma már ezt elkezdték kiírtani az emberekből, ami előbb-utóbb rendszer szintű összeomláshoz vezet(het).
 • zs
  @Kiszamoló

  A hétvégi bejelentések alapján mekkora esélyt adsz annak, hogy a CSOK és Babaváró hitelek visszafizetését elengedjék? A jelenlegi 60-70%-os büntetőkamatot nem látom valószínűnek, hogy be akarják/tudják hajtani. Aki meg nem vett fel ilyen hitelt (akarom mondani ajándékot), az így járt. Le tudják nyomni az emberek torkán, mert ugye ki akarna rosszat a magyar családoknak.

 • Amg
  Hát igen, ahogy már többen is leírtátok sajnos ez a kormány a tücsköket támogatja a hangyák kárára. A kérdés az, hogy most én is legyek tücsök? Elég rossz belegondolni, pedig nekik áll a zászló…
 • Kiszamolo
  zs, szerintem a Gyurcsány kormány szocpoljánál is elengedték a meg nem született gyerekek utáni büntetést, legalábbis nem hallottam jajveszékelő embereket, pedig több tízezer gyerek nem született meg a megígértekből.

  Szerintem most is ez lesz, majd csendben elsunnyogják.

 • xavv
  “majd kipukkan az ingatlanlufi és akkor jól bezuhannak az árak”

  Csináltatni kéne pólót ezzel a felirattal. Rongyosra hordhatod, a hatodik mosógépet elfogyaszthatod, de még mindig aktuális lesz.

 • Danika

  “Lesz majd meglepetés, mikor a munkáltatók jövőre a hivatalos pénzromláshoz igazítják a béreket, és 30% helyett legfeljebb 15%-ot akarnak adni.”
  Szerintem 15%-ot sem fognak adni. A külföldi cégek nem az infláció alapján emelnek, hanem a versenytársak emelése alapján. Ha senki nem emel, akkor emelnek egy fél inflányit, maximum. A magyar cégeket meg hagyjuk, emelés akkor van, ha már tényleg tódulnak kifelé az emberek.

  Én egy nagy, 150+ országban jelen lévő cégben dolgozom, 6-7% volt a rendes éves emelés. Most talán jönni fog egy második kör, de nagyon meglepődnék, ha ennél többet emelnének (miközben a infláció 20%+ lesz a következő hónapokban, a valós élelmiszer-infláció meg már most eleve 50-100%, kosártól függően). Vannak rosszabb helyek is, az argentin és török kollégák ténylegesen kétségbe vannak esve, az alacsony kétszámjegyű emeléssel kitörölhetik a hátsójukat.