Heti gazdasági hírek

Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a végeredmény. A technikai cégeket tömörítő Nasdaq esése megközelítette a 30%-ot.

Az előzetes kalkulációk szerint a második negyedévben is 1%-kal csökkent az Egyesült Államok gazdasága, így valószínű, hogy hamarosan hivatalosan is recesszió lesz ott. További “jó” hírek erre.

Az átlagos havi autóhitel törlesztőrészlet most először haladta meg a 700 dollárt havonta az Egyesült Államokban, illetve az újautók átlagos ára is meghaladta a 47 ezer dollárt. Ennek oka az alapanyaghiány és a megnövekedett kereslet. A nagyvárosok lakói kiköltöztek vidékre a home office hatására, ez viszont megnövekedett keresletet jelentett az autópiacon. A gyártók pedig a chiphiány miatt csak drágább modelleket gyártanak és azt is annyiért adják, amennyiért akarják a megnövekedett kereslet miatt. (Érdekes módon az összes autógyárnak úgy nőtt nagy mértékben a profitja, hogy jóval kevesebb autót adtak el, mint egy évvel ezelőtt. A második negyedévben 3,5 millió új autót adtak el, ez közel egymillióval kevesebb, mint egy éve ilyenkor.)

Az elektromos autók világszinten az eladások 9%-át tették ki az összes személyautóeladásnak 2021-ben, közel felük Kínában talált gazdára, további 35% pedig Europában. Az Egyesült Államokban még mindig csak 4% volt a piaci arányuk.

Az NFT-k piaca is lejtőre került, a januári 12,6 milliárd dolláros csúcs után júniusban “csak” alig egymilliárdos lett a forgalom. Hogy ez sok vagy kevés, attól függ, honnan nézzük.

Itt az új lehetőség, az NFT

Az amerikai nyomtatott sajtó még mindig jobban áll, mint azt gondoltam volna. 2005-ben 8.891 sajtótermék volt az Egyesült Államokban, ma még mindig van 6.377, amit 75 ezer újságíró helyett már csak 31 ezer ír, az éves bevétel 50 milliárd dollárról 21 milliárd dollárra csökkent.

A megújuló energia területén Kína vette át a vezetést:

Egész Európában 22%-kal kisebb búzatermés várható idén az aszály miatt, ezért a hazai közel 50%-os pékáru infláció még nagyobb lehet az év hátralévő részében.

Visszaesett a belföldi turizmus, aki teheti, inkább külföldre megy. Az RTL riportja szerint van, ahol 20-30%-kal kevesebb a vendég a Balatonnál, mint tavaly, ezzel szemben jelentősen nőtt például a horvát szállásfoglalás itthonról.

20% felett nőttek egy év alatt a lakásbérleti díjak országosan, a 2020 januári csúcs felett vannak az árak Budapesten 5,8%-kal. (Persze ne felejtsük el az inflációt sem.) A KSH adatai erre. Az emelkedésben az ukrán menekültek is közre játszhatnak, a közösségi médiás adatok szerint csak a fővárosban több tízezer körül lehet a számuk.

Hiába a már nyugodtan devizaválságnak hívható forintgyengülés, az MNB csak fél százalékponttal növelte az egyhetes betéti kamatot, illetve hozzáigazította a valódi alapkamatot.

Meg is látszik az árfolyamon, továbbra is 400 forint körül kell adni egy euróért.

Ezzel a forint világszinten is az egyik legrosszabb teljesítményű devizája lett, a Portfólió gyűjtése alapján egy év távlatában csak a török líra és az argentin peso, az utolsó negyedében pedig egyedül a chilei peso tudta alulmúlni a forint gyalázatos teljesítményét.

Mivel a fizetési mérleg és a kereskedelmi mérleg is negatív, az MNB devizatartaléka éppen csak meghaladja az IMF által javasolt minimális összeget, az uniós megegyezés esélye sem látszik a közeljövőben, ezért nagy javulás nem várható az árfolyamban mostanában.

Szokás szerint megint vétózott a magyar kormány, most éppen a nemzetközi minimális társasági adó 15%-ra emelése ellen. A vétóval nem fog elérni semmit, hiszen a többi tagállam bevezeti és bezárja a kiskaput, hogy az alacsonyabb magyar kulcs mellett a nemzetközi cégek adózzák le otthon a különbözetet. Illetve egy dolgot elérünk, a szokásosat: megint minket utál mindenki, hogy újra nekifutásból az utolsó utáni pillanatban beleköptünk a levesbe egy olyan ügyben, amit eddig már többször támogattunk.

Az üres államkassza miatti nemmegszorítás folytatásaként a népegészségügyi termékadót, népies nevén csipszadót is bőségesen felemelte és kiterjesztette a kormány, most már az olyan káros élelmiszerek után is adót kell fizetni, mint a müzli meg a puffasztott rizs vagy a cukormentes üdítő.

Már eddig is 60 milliárd forint folyt be ebből az adóból évente, viszont a felmérések szerint a magyarok még elhízottabbak és még egészségtelenebbek lettek a 2011-es bevezetése óta, úgyhogy ha az adót tényleg azért vezették be, hogy a nép egészségesebben étkezzen, akkor a célt nem sikerült elérni.

Share

251 hozzászólás

 • axt
  Én őszintén nem értem, hogy felnőtt emberek mit akarnak Siófoktól. Siófok maga a suttyóság, a veretés, a pumpedgabó attitűd megtestesítője. Tizenéveseknek még talán oké, de felnőtt fejjel? Bocs ha valakinek a lelkivilágába gázolok, de akinek felnőtt fejjel ez a miliő hiányzik, arról nekem látatlanban megvan a véleményem. Balatonon vannak nagyon kedves helyek, ahol tényleg kulturáltan lehet nyaralni. Siófok nem az. Siófok kb. ugyanaz, mint a Balaton Sound, csak egész évben. Kommersz hulladék.
 • Peter
  én használom a Nexo-t lassan egy éve. Elég megbízhatóan tartják, London bejegyzett cég, a világon sok országban szabályoknak megfelelően működik stb… nem fizet magas kamatokat azért, a 20% meg ennél magasabbak a túlzóak, abból ugye be is dőlt egy nagyobb nem olyan régen. Nexo-nál a 12%-t eur, usd, gbp nél akkor éred el, ha Platinum szinten vagy, fix 3 hónapra lekötöd és Nexo tokenben kéred a kamat kifizetését. Egyébként Revolut-ról eurót ingyen utalok be, 1-2 órán belül a Nexo walletben is van (és nem kell min. 1000 eurót beutalni, ahogy ezt írják, 20 euró is beérkezik), én külföldön euróban fizetek a hétköznapokban, így Nexo kártyát használok, 2% minden tranzakció után visszajár Nexo tokenben, megtalálható olyan link, amelyen regisztrálva, min. 1000 usd értékben fel kell tölteni és 30 nap után jár 100 dollár értékben BTC. Természetesen minden megtakarítást nem itt tartok.

  Ezek a cégek éppen most vállnak fizetésképtelenné, a múlt héten is az egyik csődöt jelentett. De biztos megbízhatóak, ha ők azt mondják magukról, meg aztán tök evidens, hogy 8-12%-os kamatokat euróban ki tudnak gazdálkodni és még meg is éri nekik.

 • Attecte
  az európai érdekek magyar érdekek is, ilyen egyszerű. És mitől tévedés mindenkivel jóban lenni meg a kisebbségek mellett kiállni? Ez a példamutató, előremutató jövő.

  Igenis legyen utálva az aki ennek ellene megy, a haladást és mindannyiunk közös boldogulását veszélyeztetik.

  Mi ehhez az érdekközösséghez tartozunk.

 • axt
  Amit te írsz, azt úgy hívják, hogy konformizmus. Nem feltétlenül jó irány.
 • Kiszamolo
  Axt, miért, a “mindig széllel szemben pisilünk és mindenkit magunkra haragítunk, mert mi vagyunk a legharciasabb buta kiskakas a saját szemétdombunkon” hozzáállás miben minősül jó iránynak?
  “Az egész világgal szemben mi kiállunk az orosz diktátor mellett” mennyiben jó haladási irány?

  Ez nem az ország érdeke, csak Orbáné. Őt is valószínűleg kényszerítik erre, mert ennél azért neki is több esze van.

 • axt
  Ne keverjük ide az oroszokat, én nem arról beszélek, és nem is akarok, mert nem egyszerű téma. Általánosságban véve, nem biztos, hogy azt kell mindig fújni, amit a többség fúj. Ez konformizmus, és van, hogy nem vezet jóra.

  Ahogy az se, ha mindig ki akarsz lógni a sorból, ráadásul a vesztes irányba.

 • usespanner
  “Dettó ugyanez a mindenféle vélt vagy valós kisebbségek melletti kiállás kérdése is. “Juj, nehogy engem utáljanak, gyorsan melléjük állok”.-”

  Hát mintha rémlene, hogy az elmúlt néhány ezer évben azért nem fejlődött az emberiség, mert konstans háborúk voltak vallási-etnikai alapon vagy képzelt/vonalzóval rajzolt határok mentén..

  A vallási-etnikai-nyelvi-szexuális kisebbségek melletti kiállás azért fontos, hogy túllépjünk a véres múltunkon.
  A képzelt határok eltörlése és a kisebbségi jogok érvényesítése meg a 13 millió magyart egyesíti és a belső árupiacunkat ötvenszerezi (!) meg.

 • Tunyacsáp
  ha tisztában lennél milyen a rákos betegség. Egyáltalán nem választanád azt. Nekem 2 közeli hozzátartozóm hunyt el benne. Köszönöm szépen én nem választanám azt a betegséget, ha választani lehetne. Mozogni kellene és nem otthon tunyulni.
 • Attecte
  én diplomáciának nevezném. Nem véletlenül külön ág a külpolitika évszázadok (ezredek?) óta. A hajunkba kenhetjük hogy nekünk milyen jó ha közben tényleg utál mindenki; nem azt a kort éljük hogy erősek, sőt alkalmasak lennénk arra hogy a minden áron függetlenkedés járható úgy legyen.

  Én egyenesen odáig mennék hogy ez a nép, jelen állapotában, bárminemű szuverenitásra tökéletesen alkalmatlan. Az ellenzék hiánya, a kormánypárt fasizálódása, és a közélet törzsiessé válása mind erre utaló jelek. (nem csak itthon, elismerem, de most itthonról beszélek)

  Plusz ahogy mondtam, van egy erkölcsileg pozitív hozadéka is az egyébként valóban nem hibátlan EU irányvonalnak, ami írtam is: mindannyiunk életét jobbá teszi. A tiédet is, mert a stabil társadalom amiben nincs senki kirekesztve, javarészt még azért prosperál.

  Ez a nézet most eléggé a válságát éli, ezért kell minden áron kiállnunk érte.

 • traktoros
  részvétem a hozzátartozóidért, természetesen ezzel is képben vagyok, itt minap az azbesztes poszt alatt is előkerült a téma.

  De a “nem kéne tunyulni” is elég szűklátókörű hozzáállás. Sok embernek segítene, jogos, de senki nem lesz alsóbbrendű vagy alább való attól hogy nem megy vagy nem akarja. Japánon kívül nincs is az ember rákötelezve és nem helyes ilyen elvárásokat támasztani a másikkal szemben.

  Eleve a fogyás lemondással jár, most tényleg olyan ideológia mentén akarunk élni hogy ezt egy valamirevaló embernek be KELL vállalnia? Ez toxikus. Ott vannak az opciók amik nem járnak lemondással és ma már nem is drágábbak.

  Miért nem inkább az élelmiszeripar résztvevőit kéred számon hogy egészségesebb alternatívákat használjanak mint a xilit vagy a sztívia? Megint csak az a vége hogy a kisemberek marják egymást, a multik meg röhögnek a markukba.

 • Kettős mérce
  +1
  Veled egyet szoktam általában érteni, jól látod a dolgokat.

  most őszintén te miről beszélsz? Miből látszódik, hogy Orbán Putyin seggét nyalja? Szerintem éppen az ellenkezője látszódik.Erősen az EU felé kezdtt húzni .Minden hülye szankciót stb. megszavazott Magyarország, csakhogy egységes legyen az EU. Illetve nem, az olajat csak kopromisszummal. Ez nagyon helyes volt. Ezt hívják racionális gondolkodásnak és nemzeti érdeknek. A magyarok miatt volt ez, nem Putyin miatt. Globális minimumadó. Támogattuk, amíg pl. a nagy digitális cégek is benne voltak. Érdekes módon azok kikerültek belőle.

  Nagyon érezni nálad Miklós hogy a Telex,444,hvg,bbc,cnn stb.propaganda megtette nálad a hatását és “Orbán-fóbiás” lettél. Jóindulattal mondom, hogy gondolkozz el, mert a világ nem fekete-fehér. Ha van orosz propaganda, van nyugati-liberális is, sőt az még rosszabb.

  Erre felesleges válaszolni. Az, hogy a leggyalázatosabb deviza a forint, az nem fóbia, hanem tény. Hogy magas az infláció, az államadósság és a többi, nem fóbia, pusztán tény.

  Kirill pátriárka mióta nemzeti érdek? Mégis benyögte, miután már sikerült megegyezni.

  Lehet hivatkozni nemzeti érdekre Putyin érdekében, de amikor egyedül te mész szembe az autópályán, az nem tökösség, hanem kreténség.

  Ha te mindig szembe mész, az pedig elmeprobléma.

  Bulgária sokkal nagyobbat szív az orosz gáz miatt, Csehország az olaj miatt és így tovább, mégis megszavazták. S nem azért, mert ők nem annyira okosok, mint a nagyfőnök.

  Mikor kerültek ki a digitális cégek? Pont róluk szól az egész. Megsúgom, nem kerültek ki a hatálya alól.

  24.hu/belfold/2022/06/20/globalis-minimumado-kulonado-magyarorszag-kormany-szijjarto-peter-gazdasag-adopolitika-pogatsa-zoltan/

  Neked javaslom, hogy kapcsolj másik adóra is. Ha pedig beszélsz nyelveket, olvass angol, német oldalakat.

 • Kettős mérce
  Az EU meg vicc. Politikai-ideológiai alapon akarnak mindent eldönteni, a racionalitást és a realitást teljesen mellőzve.
  Ukrajna EU tagjelölt. Vicc kategóra. Egy olyan állam, ami a korrupcióra épül, ahol hatalmas az alvilág, ahol az ellenzék be van tiltva, ahol a kisebbségeknek semmilyen joguk nincs, sőt még írtják is őket stb. lehetne még sorolni. (Ja és Orbán is megszavazta csak mondom) Közben nekünk meg nem adják oda a jogosan járó pénzeket politikai alapon. Érdekes hogy Lengyelország most hogy nagyon hevesen kiáll az oroszok ellen, egyből jogállam lett és megkapják a pénzeket.
  Mondok jobbat az EU liberálisainak tőről metszett kommunista módszereiről. Orbán él a vétójogával, amihez JOGA van. Nehogy már, kitalálták hogy el kellene törölni inkább, aki nem ért egyet velünk, azokat ki kell iktatni. Ez a nagy demokrácia? Meg a nagy sokszínűség? Aki nem azt gondolja mint mi annak annyi.

  Él vagy visszaél? Jogos követelés vagy szimpla zsarolás? Nagy különbség.

  Azon az alapon nem adják ki a pénzt, mert ellopják itthon.

  Ukrajnában csak egy hajszállal rosszabb a demokrácia, mint az uniós Magyarországon. Vicces, hogy említed. freedomhouse.org/explore-the-map?type=fiw&year=2022

  Bulgária után a legkorruptabb ország az Unióban Magyarország. Szintén vicces, hogy említed.

  Tagjelölti státusz semmit nem jelent. Szerbia talán már 25 éve tagjelölt.

  De most abbahagytuk, mert semmi értelme.

 • A Lajos
  @nobalaton:

  Allianz?

  allianz.hu/hu_HU/lakossagi/allianz-blog/kesik-a-repulogeped-blockchain.html

 • axt
  Srácok, egyet jegyezzetek meg alaposan: a történelem során ezt az országot a maga ezer éves fennállása alatt folyamatosan átverték és támadták (sokszor fizikailag is) nyugatról is, és keletről is. Gondoljátok, hogy ez ma sincs másképp? Gondoljátok, hogy bármilyen ország, szervezet, akármi, azért csinál valamit, hogy nekünk magyaroknak jó legyen? Nyissátok ki a történelemkönyvet. Szerintetek mitől változott volna meg az országok attitűdje, főleg a nagyhatalmaké? Az USA, a demokrácia fellegvára, szerintetek nem a saját befolyását erősíti szerte a világban ma is? Országok közti egyetértés, szeretet, közösség, nagy szavak. Mögöttük meg valami teljesen más van. A konformizmus nem más, mint valamelyik nagyhatalom által kitalált irányelvvel való azonosulás. Biztos, hogy az az irányelv jó nekünk? Részemről lezárom a témát, nem vitatkozni akarok, csak szeretném ha elgondolkodnátok ezeken.
 • Csinolina
  te melyik világban élsz, hogy az nekünk jogosan jár? Vannak feltételei, amit nem teljesítünk.. mondjuk lehet én is jobban élnék abban a boldog tudatlanságban, hogy ne legyen egyértelmű, hogy nálunk a korrupció lassan már nem látnivaló, hanem megszokott dolog a gyakoriságából fakadóan..
 • jami
  Az erősek tudják csak a gyengéket képviselni, nem véletlenül. Az az ország, ahol az a fő kommunikáció, hogy “mink vagyunk többen, mindenki másnak kuss és ezért mink vagyunk a nemzet” – elégé megássa a saját sírját. Mert fűnyíró elves társadalmak (=nem számít az indivídum) csak akkor tudnak nagyot menni, ha mindenki beáll a sorba. Pl. Japán. És, nahát, ahogy nőtt a tájékozottság, hát nem visszaesett a születésszám? Nahát.

  Mindenki bármikor lehet kisebbség. Nemzetiség, vallás, egészségi állapot, kor alapján. Ha értékesként vagyok kezelve, akkor képes leszek értéket előállítani és ezzel én is, a társadalom is, jól jár.
  Ha értéktelennek, ne adj’ isten ellenségnek, akkor vagy elmegyek (=máshol leszek érték) vagy csak szimplán el kezdek ellenállni.
  folyt

 • jami
  Amikor egy 10m alatti (=NY lakossága) nemzet elkezdi saját magát darabonként lehúzni a wc-n (idegenszívűek, libsik, melegek, szinglik stb.), abból sok minden lehet, de versenyképesség és így jólét biztosan nem.

  Nekem hosszú távon külföldi ismerősöm szinte csak 1-több diplomás van. Orvosok, tanárok, közgazdászok, mérnökök, programozók, fizikusok. Mind családos. Iszonyú pazarlás… És nem, ilyen közhangulatba, pláne ilyen gazdaságba nem jönnek vissza, bolondok lennének.
  Helyettük ilyen nemzeti kincsek nőttek ki, mint Demeter Szilárd.

 • Gergő
  “Közben nekünk meg nem adják oda a jogosan járó pénzeket politikai alapon”
  ezen azért kuncogtam egy jót
  Hadházy Ákos NAPONTA talál annyi ellopott EUs pénzt, amennyit én életemben összesen nem fogok megkeresni, ennek tükrében a fenti mondat…. aranyos

  erről mi a véleményed? mi a magyarázat a fejedben? látsz összefüggést a végtelen ellopott pénz, és aközött, hogy most úgy néz ki, nem kapunk többet?

 • beetle
  “Kíváncsi leszek, ennek a trágyakupacnak az elhordásához elég lesz-e a további migránsozás, sorosozás meg brüsszelezés.” Nem akarok senkit elkeseríteni, de szerintem elég. Egész egyszerűen túl hülye a nép nagy átlaga, személy szerint én semmi jót nem tudok kinézni a magyarokból. Persze van egy réteg aki látja a hosszútávú, súlyos károkat az elmúlt évtized eredményeiben (teljesen hazavágott eü és oktatás), de mit sem jelent, amíg van CSOK meg “olcsó” far-hát.

  “Külföldön lassan az ember már nem meri elárulni, hogy magyar, mert annyira ciki ez a politika.” Ezt konkrétan mondta ismerősnek a Svájcban élő unokája banki gyakornokként. Jobb, ha nem mondod el, hogy magyar vagy, kezdik egyre jobban megvetni. Baromi elkeserítő, nem tudom mi a megoldás.

  Azt hiszem Hadházi László mondta, hogy valahogy észt kéne juttatni az emberek fejébe, mondjuk egy cukorkával. De jó is lenne.

 • csizkek
  “Az EU meg vicc.”
  Hajra ki lehet lepni ha nem tetszik. De ahhoz nyul vagy te is mint a masik troll. Pedig en is szivesen megszavaznam a kilepest. Mo. mar reg nem az EU-ba valo..

  “Közben nekünk meg nem adják oda a jogosan járó pénzeket politikai alapon.”
  A szemmel lathato el…ott nagy korrupcio es lopas az teljesen politika, jaja:) Hofi: “Korrupcio az amibol kihagynak”:) Gondolom teged nem hagytak ki, azert “politika” miatt..:)

 • Hadenishadenis
  Had kérdezzem már meg: Te játszottal vha bármilyen csapatsportot, vagy voltál tagja bármilyen klubbnak, egyesületnek? Csak mert ha igen, akkor felteszem tudod, hogy vannak helyzetek, amikor az egyéni érdeket a csapaté mögé kell helyezni. Mint pl teszik ezt a lengyelek, csehek, bolgárok. Itt meg a cár seggenek nyalasa meg a lopás védelme bele be van csomagolva ebbe a nemzeti érdek mazba, illetve ezzel eladva a birkaknak, hogy miért megyünk szembe az autópályán. Csak kár, hogy kívülről nézve ennek nagyon nincs jó megítélése…
 • csizkek
  @”svajci” “Vannak az itt olvasók között rajtam kívül olyanok, akik külföldön élnek/dolgoznak, de van “kamatozó” forintjuk az”
  En bar nekem nem a chf hanem az eur a fo deviza. Nyilvan en is athoztam folöyamatosan huf-bol EUR-ba, meg eur-ban keresek,de van egy kis huf bevetelem es regi megtakaritas pmak-ban.
  Nem tudom mit csinaljak vele. 370-nel meggyozodesem volt, hogy az a fajo pont az MNB-nek, ott beavatkoznak. De nem.. Most 400. De mit varunk, ha tovabbra is negativ realkamatok vannak huf-ban. Ki az a vadbarom aki gazdalkodj okosan penzbe akar fektetni..
  HAt ez van. Abban remenykedem hogy legalabb az MNB-ben lassan csinalnak vmit. Zsiday-t idezve, ez mar a legutolso fazis. HA innen nem vedik a huf-t akkor torok ut, viszonlatas.
  Szal egyelore varok, de ha torok ut latszik, akkor azonnali huf-eur devizamentes. Nyilvan veszteseg lenne vele. viszont jovore 10+% a pmak kamat.
 • Hopp Júlia
  A Wise USD utaláshoz ACH kódot kér, tudna valaki segíteni hogy az minek felel meg? Olyan mintha tűt keresnék a szénakazalban sem a bank sem a gugli nem tud választ adni.
  Magyarországi devizaszámlára szeretném utalni jó oda a bic/swift kód is? Köszönöm!
 • jami
  Az egyik kamaszom volt tavasszal egy hetet “nyugaton”. Az egyik legnagyobb élménye: anya, kedvesek voltak, mosolyogtak. Az utcai árusok, a járókelők, a gyerekek, a tanárok, a pénztárosok.

  Iskolaidőben reggel arra kelünk, hogy anyáznak és dudálnak az utcán. A boltban 10-ből 8x szorosan beállnak a hátam mögé. Ezek nem gazdagságfüggő dolgok, szimpla mentalitás. Náluk erény a törtetés az élet minden területén. Akkor is, ha nem nyernek vele semmit, mert mi van, ha mégis.
  És ez ROMLOTT. Nem a háborús inflációval. Durvult a hangnem, a hangulat. Ebben élünk, ami nem tesz jót.

 • KommentElek
  Idióta Marci megszólalt megint.
  Nem lenne szabad rendkívüli béremeléseket adnia a cégeknek az elszálló infla miatt.
  Gondolom, Marci nem havi nettó 200-250 ezerből él, mint a nagy átlag, akiknek ilyen bér mellett már gondot okoz nemcsak a számlák kifizetése, de a kaja megvétele is.
  A legszebb a pénteki mondata volt a miniszterelnök úrnak, miszerint nincs itt az ideje a béremeléseknek.
  Szerencsére az ő illetményének az emelésének itt volt az ideje, hátha végre félre tud valamit tenni 32 év után.
 • Attecte
  sorolj példákat nyugati-liberális propagandára. Leginkább csak a valóságot közlik. Ahogy az Orbán-“”fóbia”” sem szolgálja semmilyen téren a nemzet érdekét csak a saját seggnyalóköréét. Közben pedig az ország beleroppan.

  Az EU valóban idealistább a kelleténél, de ez miért is baj? Az ukrán jelöltség szerintem is problémás, ott picit vastagon fogott a ceruza, de közben meg példát mutatnak, erősen: kiállnak mellettük humanitárius segítséggel, és az Oroszországgal való bármilyen áron történő szembenállással. Akár a nép kárára is. Majd vastagabb pulcsit húzol otthon, túl fogod élni. Gyorsan elmúlik ám az a tél gáz nélkül.

  Kiválóan példamutató, a modern világban értéket (még ha néha bicegve is) egyedül képviselő közösség. Ilyen a demokrácia, mert aki az asztal közepére szarik és ordibál, azt kitessékelik.

  A civilizált viselkedésnek része az is hogy nincsenek aljas nézeteid.

 • "a svájci"

  Örülök, hogy nem vagyok egyedül. 🙂
  Viccet félretéve, pontosan úgy láttam a dolgot, ahogy te, soha nem gondoltam arra, hogy így begyengül a forint és ezzel egyidejűleg a CHF brutális erősödésbe kezd. Ez a worst case scenárió, ami épp zajlik. A CHF azért erősödött be az EUR-hoz képest is (paritás!), mivel az SNB hirtelen -az EZB előtt- kamatot emelt. Korábban úgy volt a dolog kommunikálva, hogy a mentrend egyértelműen először EZB, utána SNB.
  Az SNB ismét meglepte a nagyérdeműt. Pár hete 50 százalékpontot emelt, úgy hogy az EZB még a habokban van az emelésével. Ez júliusban lesz esedékes, méghozzá erősen! Most addig várok mindenképen, ettől remélek némi erősödést.
  Mindenesetre, ez volt a lecke nekem. Soha, de soha többé nem tartok forintot, legalábbis ilyen mennyiségben nem, mint ami most PEMÁK-ban áll…
  folyt…

 • "a svájci"
  folyt…
  Ráadásul, a HUF leértékelésével leértékelődtek a magyarországi ingatlanok is, – igen, az enyémek is!
  Ez az igazán brutál! Gyakorlatilag hiába emelkedtek az ingatlanárak az elmúlt években 30-50%-ot, ha a forint 25%-ot veszt az értékéből egyik napról a másikra.
  Nagyon meggondolom pl azt most, hogy az egyik garázsomat a kettőből eladjam -e. A gond, hogy most azt csak szintén forintra tudnám váltani, egyelőre CHF váltással várok. De az első adandó alkalommal átváltok mindent. Abban bízva, hogy nem gyengül 450-ig…
 • Pistu
  A magyarországi német cégek nem panaszkodnak a vétók és a pénzromlás miatt (ha igen, majd az adófizetők megsegítik őket). Ennyit arról hova nyal Orbán, pont oda ahol épp a zsebét tömik, csak ez számít, a többi színház.
 • Nacionalista
  “Kíváncsi leszek, ennek a trágyakupacnak az elhordásához elég lesz-e a további migránsozás, sorosozás meg brüsszelezés.”

  Erdogan is még hatalmon van… 🙁

 • pasta
  Az idealista kiállás szép, de mit értek el vele? A háború ugyanúgy ment tovább, Oroszország meg se érezte, a rubel rekord magasan, EU helyett kereskednek Kínával meg Indiával. Ellenben Európában a gazdaság és az ipar beleállt a földbe, szóval nekem nem tiszta, kit is “büntettek meg” jobban. Mindezt úgy, hogy a zöldítési törekvések miatt eleve voltak már energetikai gondok, de februárban indult ez az egész, amikor kifelé jöttünk a lakossági fűtési szezonból, és még csak fél év telt el kb. Mi lesz, ha elhúzódik ez 6 évig, mint a II. Vh? Mi lesz, ha 50 évig, mint az Izrael-Palesztina konfliktus? Biztos elég pontos volt az a hatástanulmány a szankciókról, vagy tél közepén jön majd a pofára esés, hogy kevés az az egy pulóver? És akkor nem említettem még a mezőgazdaságra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait, kezdődik majd az élelmezési válság is? Nem provokációnak szánom, csak érdekelne
 • Zabalint

  Egyetértek veled, hogy elsősorban érdekek irányítják a diplomáciát, csakhogy az EU meg arról szól, hogy nem hogy mi, de még a németek is nagyon kevesek abban világban mind diplomáciai, mind gazdasági szempontból, ahol az USA meg Kína gazdasága az egész EU-hoz hasonló nagyságrendű gazdasági erőt képvisel. Ezért mindenképpen szükség van a közös érdekképviseletre. Magyarország érdekei az esetek jelentős részében megegyeznek ezekkel a közös érdekekkel, illetve ugyanez igaz geopolitikai szempontból a NATO-ra is. Pl. az orosz befolyás erősödésében mi ellenérdekeltek vagyunk. Ehhez képest az, hogy egy évtizeden át asszisztált a kormányunk az orosz propaganda magyarországi terjesztéséhez, illetve Putyin érdekei szerint igyekeztek bomlasztani az EU-t, az teljesen nyílt hazaárulás, mivel az EU érdekein keresztül a magyar nemzeti érdekeket is sértették vele.
 • Dreamer
  “a svájci”

  Vannak.
  Dollárt váltottam át forintra és vettem állampapírt 2 éve. Várom a fordulót, hogy eladhassam végre és visszaváltsam dollárra. Iszonyú balek voltam. Sírni tudnék, ha rágondolok… Az otthoni helyzetet meg hagyjuk is. Le fogom tagadni, hogy magyar vagyok…

 • jami
  Segítenék, miért gyengül jobban a forint a dollárhoz képest?
 • tumpara
  pasta: a rubel hiába van rekordmagasan, ha a nagyvilág többsége számára nem konvertibilis deviza. India és Kína ugyan veszi az olajat, valószínűleg rubelért, viszont jóval áron alul (hiszen a nyugatnak nem kell), a híradások szerint 30%-kal olcsóbban. Így azért már nem egy sikertörténet. Az orosz gazdaság közben persze hogy működik, eddig is működött, az elmúlt évtizedekben szépen lecsökkent Olaszország GDP-jének szintjére, és mivel nem importálhat semmilyen nyugati technológiát (pl. chip, repülőalkatrész), hát ez sem lesz egy nagy fejlődéstörténet. A szankciók működnek, csak nem olyan rövid távon, mint egy szőnyegbombázás. Ez utóbbit viszont senki nem meri megkockáztatni (joggal).
  A zöldek viszont elmehetnek a sunyiba, az elmúlt hét évben feketelistára tették az olajcégeket, hitel híján pedig nem fúrtak új kutakat, hát itt az eredménye, olajválság. Amit majd a recesszió old meg.
 • Csakapénz
  @nacionalista Itt a trágyakupacot nem hordják el, csak letakarják. Most nem lesz elég a szokásos takaró, mert pénzről van szó és a magyar szavazó (is) elsősorban arra szavaz. Magyarország az utóbbi 100-200 évben mindig külső finanszírozásra támaszkodott és ha ez megszűnt, akármekkora propagandisták is voltak kéznél, megdőlt a hatalom. Három út lehetséges. Vagy a külső finanszírozás visszaállítása, azaz kiegyezés az EU-val és a választók átprogramozása. Ez a legvalószínűbb, volt már ilyen a 2010-es évek elején, amikor a kormány nagyobb hiányt és adósságot akart, mert az a jó a gazdaságnak, de az EU nem engedte, ezért kiderült, hogy a kormány mindig is alacsony hiányt és adósságot akart, mert az a jó a gazdaságnak. Vagy elmozdulás a keményebb, erdogani irányba, és így valameddig kihúzzák a bukást. Vagy gyors bukás.
 • Csinolina
  én swiftet Zen appról szoktam utalni, mivel a fogadó bank (Rafi) nem számít fel díjat a fogadásért, a Zennél meg nem kell előre kifizetni a díjat. Topup funkció megvan, Wiseról átemelhető:)
 • Attecte
  múlt héten volt szerencsém Berlinbe látogatni. Rogyásig voltak a boltok, az éttermek, klubok előtt tízméteres sorok, de még a hírhedten drága kocsmák is tele. Árak picit húzósak de semennyire nem jobban mint a minőségkülönbség a hazaival indokolná.

  Nem látom a földbe állt európai gazdaságot az EU szívéből.

  A kottára küldött, Európától függő orosz gazdaságot annál inkább.

  Zseniális húzás volt a szankció, eddig csak propagandistától vagy ártatlan, beetetett emberektől hallottam mást.

 • swinger
  A nagy világgazdasági játszmában van egy olyan törekvés, hogy a versenytársaink (Usa, Kína) az orosz energia és az európai tudás egyesülését akarják megakadályozni. Nem akarják, hogy az olcsó és számunkra könnyen elérhető orosz energia, és az európai agytrösztök és high-tech egybeforrjon, mert az lenne az igazi versenyelőny nekünk meg az oroszoknak is, nekik meg persze hátrány.

  Orbánt alapvetően mindig is ez motiválta az oroszbarátságra, ha leszámítjuk a keleti autokratikus berendezkedések iránti fétisét. Ezért volt oroszbarát Angela Merkel is. Kapja is az ívet mostanság miatta, hasonlóképpen mint Orbán, de a gazdasági racionalitás szintjén jól gondolkodott ő is.

  Erre rakódik rá az a téma, hogy demokrácia vs. autokrácia, amire már ellentétes válaszokat adnak a szereplők.

  Ezt a gyümölcsöző együttműködést sz*rta telibe most Putyin félresikerült, négynapos villámháborús terve..

 • jami

  Mondj rá példát, amikor az oroszokkal együtt lehet (jelentős emberáldozatok nélkül) működni. A sajátjaikat sem kedvelik, a sajátjaikat sem sajnálják. Miközben Európa eljutott oda, hogy az ember érték, az oroszok még most sem. Hamarabb fog Kína felvilágosodottan viselkedni, mint az oroszok…
 • Kicsi a világ

  Elég csak megnézni, milyen találmányok jönnök Európából, USÁból és Kínából. Segítek, az Európai agytrösztök sehol sincsenek.
  Nyugat-Európa teljesen jelentéktelenné vált az elmúlt 30 évben.
 • Lowtek

  “ Nem akarják, hogy az olcsó és számunkra könnyen elérhető orosz energia, és az európai agytrösztök és high-tech egybeforrjon, mert az lenne az igazi versenyelőny nekünk meg az oroszoknak is, nekik meg persze hátrány.
  Orbánt alapvetően mindig is ez motiválta az oroszbarátságra”

  Tehát a magyar hightech és agytröszt energiaéhségének kiszolgálása.

  Oookkééé….

 • Lowtek

  “ Az idealista kiállás szép, de mit értek el vele?” Mondjuk morálisan nem hasonlóra lesüllyedést.
  “ háború ugyanúgy ment tovább, “ nem ugyanúgy, oroszok beálltak mint a gerely.
  “Oroszország meg se érezte, a rubel rekord magasan,” orosz gazdaság nyomokban se, rubel meg semmit se ér, pont mint a cccp végén, de azt mondanak róla amit akarnak.
  “EU helyett kereskednek Kínával meg Indiával.” Akikkel eddig is, mist se vesznek sokkal többet.
  “ Ellenben Európában a gazdaság és az ipar beleállt a földbe, “ pont nem.
  “szóval nekem nem tiszta, kit is “büntettek meg” jobban.” Az látszik hogy valami nem tiszta.
  “Mindezt úgy, hogy a zöldítési törekvések miatt eleve voltak már energetikai gondok” kivéve, hogy nem igazán voltak.

  Szép gyüjtemény, köszi.

 • pasta

  ” A szankciók működnek, csak nem olyan rövid távon, mint egy szőnyegbombázás. ” Igen, a kérdés az az, hogy kibírja-e az európai gazdaság azt a távot, ahol már az oroszoknak jobban fájnak a szankciók. És ha vége is a háborúnak, mikor fogja utolérni magát/a közben mellettünk elhúzó Ázsiát az EU.


  Ez a példa egy elég szűk szelete csak a teljes képnek, és ugyanez szerintem Budapestre is megáll. Attól függetlenül azért szerintem nem alaptalanok a borúlátó gazdasági hírek. Nem mondom, hogy ne lenne negatív hatása a szankcióknak az oroszokra, de a problémát nem oldotta meg. Zseniális húzásnak meg végképp nem mondanám. Ahogy Putyinnak nem jött be a villámháború, ugyanúgy nem jött be amire sokan számítottak, a gazdasági szankcióktól úgy megroppan Oroszo., hogy kénytelenek lesznek leállni. Az oroszok eddig is szarul értek, most szarabb lett, de nem állt meg az élet.
  folyt

 • ta0066
  “Lehet hivatkozni nemzeti érdekre Putyin érdekében, de amikor egyedül te mész szembe az autópályán, az nem tökösség, hanem kreténség.

  Ha te mindig szembe mész, az pedig elmeprobléma.”

  Nem feltétlenül. Nem védem Orbánt, nem értek egyet minden lépésével. DE az itt (is) európai értékek hordozójának kikiáltott EUs reakcióktól is kiver a hideg. Az ellenvéleményt megfogalmazót valóban utálják. Pedig az ellenvélemény a demokrácia működésének alapja. Szerintem ha egy kérdésben ne adj Isten nem lenne ellentétes vélemény egy EU csúcson, a Bizottságnak, EP-nek, bárkinek kötelező lenne felvetnie azt és rászánni még 5 percet, hogy teljesen ellentétes szempontok szerint is rátekintsenek egy kérdése.
  Európa nyugati felében ugyanis nem az Úristen lakozik a Bölcsek Kövével, tévedhetetlenül. Németország népe üvöltötte már ellenvélemény nélkül, hogy akarja a totális hitleri háborút.

 • pasta
  Mi lesz, ha a háború elhúzódik évekig? Az oroszok ellesznek a nihil proli élet színvonalon, erről szól az az ország, régen is ez volt. Mezőgazdaságuk, energiaszektoruk van, a technológiát meg majd megoldják ahogy a COCOM-listát is megoldották, majd most Kínával meg Indiával lesz új KGST és másolják a nyugati technológiákat egy generációval lemaradva.
  Ha ezt tart mondjuk még 3 évig, akkor majd bemondja az EU az ukránoknak, hogy “bocs, de ennyit nem értek már, muszáj lesz újra üzletelnünk az oroszokkal?”
  Az ilyen politikai okfejtés túlmutat a blog tematikáján, de én attól tartok, ez egy elhúzódó dolog lesz, nem olyan amit csak úgy le lehet zárni.
 • untermensch4
  A lengyelek egy ideje már átnézték azokat a történelemkönyveket és levonták azt a következtetést hogy a túl távoli nagy szövetségesekre kevésbé lehet számítani mint a közeli (és még inkább a saját) erőre. Miután putyin karácsonykor bejelenti hogy szeretné vissza a kgst-t (gyümölcsöző együttműködés..?) aztán megtámadja Ukrajnát, a lengyeleknél a cseh-morva protektorátussal együtt megszólal a vészcsengő… miért is nem a lengyelekkel vagyunk akik a barátaink? Olyan orosz olajért és gázért ami Ukrajna területén keresztül érkezik..? Reális hogy ha mi leszünk az egyetlen vásárlók, továbbra is érkezni fog?
 • untermensch4
  ” az olcsó és számunkra könnyen elérhető orosz energia, és az európai agytrösztök és high-tech egybeforr”
  “Erre rakódik rá az a téma, hogy demokrácia vs. autokrácia, amire már ellentétes válaszokat adnak a szereplők.”
  Ez így nem működik. Az autokrácia veszélyt lát a demokráciában (ami definíció szerint tagadja az ő jogát a politikai monopóliumára) ezért megpróbálja vele kooperatív vagy alárendelt autokráciá(k)ra cserélni a demokráciákat. Az usa meg Kína részéről elég megakadályozni hogy Oroszország demokrácia legyen vagy az EU autokrácia…
 • T
  A csipszadó a NER esszenciája. Az energiaitaloknál cukor- és koffeintartalom után kellett fizetni az adót, az árak felmentek. A gyártók reagáltak: csökkentették a koffein- és cukortartalmat, az ár persze maradt. Ezzel a cél megvalósult: egészségesebbek lettek a termékek és egészségesebb lett a választópolgár. Ez nyilván nem felelt meg, a pénz jobban kellett, ezért úgy döntöttek, hogy akkor a taurin után kell fizetni az adót, ami minden energiaitalban van, a többi szart ellensúlyozó, egyetlen egészséges összetevőként (javítja az inzulinérzékenységet, stabilizálja a vércukrot, védi a szív- és érrendszert, csökkenti a vérnyomást, javítja az agyi és idegrendszeri funkciókat). Meglepő módon a cégek azonnal kivették a taurint, és ezzel vége, mégsem kell a pénz, nem volt újabb módosítás. Az eredmény: adót nem szednek be és nálunk a legegészségtelenebbek az energiaitalok a világon, jó drágán.
 • S.E.
  “ha az adót tényleg azért vezették be, hogy a nép egészségesebben étkezzen”…

  Ajánlom mindenki figyelmébe Vincent törvényeit. Aktuálisabbak, mint valaha.