Hitel-körkép: néhány elgondolkodtató adat

Olvastam néhány elgondolkodtató, vagy akár azt is mondhatom, hogy megdöbbentő adatot az amerikai átlagemberek hiteleiről és azokkal kapcsolatos kiadásairól.

– Az átlagos amerikai személy (nem háztartás!) élete során átlagosan 279 ezer dollárt fizet ki csak a hitelei kamataira. (Legkevesebbet Iowában – 129.324 dollárt -, a legtöbbet Washington D.C-ben, 452 ezer dollárt.) Vagyis ennyi a kamatkiadása az élete során felvett hitelei miatt, beleértve az autó, lakás, diákhitel, hitelkártyák kamatkiadásait.

Csak hogy tudjuk mihez mérni az összeget: egy átlagos amerikai háztartás évente 54 ezer dollárt keres, az egy főre jutó medián jövedelem 28 ezer dollár.

(Sajnos az adatok nehezen összevethetőek, mert a medián más, mint átlag (itt már írtam róla), és a háztartás adóssága sem duplája egy személy hitelének, mert bár autóhitelből és hitelkártyából valószínűleg dupla annyi lesz, viszont az ingatlanhitel maximum 30%-kal lesz több kettőjüknek, de azért érezzük, hogy hány évet dolgozik egy átlag amerikai az élete során csak azért, hogy a hitelei kamatait ki tudja fizetni.)

Aki szeretne további információkat az átlagos kamatköltségekről, kattintson ide a forrásért.

– A felmérések szerint az amerikai háztartások 43%-a egész egyszerűen többet költ évente, mint amennyit megkeres. Az alkalmazottak 52%-a fizetéstől fizetésig él, 42%-ának nincs három hónapra elegendő likvid tartaléka. (Forrás)

– A középkorú munkavállalók 6,5%-ának a fizetéséből tiltottak le a hitelezők az elmúlt évben tartozás miatt. (Pénzintézetek és adóhivatal együtt. Az elmaradt tartásdíjak miatti levonás nem tartozik bele.) Forrás

– A lakossági fogyasztás és maga a GDP is úgy nőtt az elmúlt évtizedekben, hogy az inflációval korrigált átlagfizetés ugyanannyi volt 2011-ben, mint 1978-ban. Vagyis semmivel nincs több pénze az embereknek vásárolni, mint amennyi volt 1978-ban, mégis sikerült úgy 30%-kal növelni a fogyasztást ezen időszak alatt.

– Tavaly 16,4 millió új autót adtak el az Egyesült Államokban, 32.957 dolláros átlagáron (csak személygépkocsi). Emlékszünk még, mennyi az átlagos háztartás éves összbevétele? (Forrás)

– Az átlagos autóhitel 2014 végén új autóra 27.429 dollár volt, használt autóra pedig 18.258 dollár. Az átlagos kamatláb 4,6 illetve 8,8% volt, az átlagos futamidő 66 hónap, az átlagos törlesztőrészlet pedig 467 dollár. Élni tudni kell. (Forrás)

– Az autóhitelek száma az Egyesült Államokban 71 millió darab, összértékük 975 milliárd dollár (268 billió forint). Ez 9,3%-os éves növekedés összegben és 6,5%-os növekedés darabszámban egy év alatt. 2014-ben csak októberig 21,2 millió új autóhitelt helyeztek ki, ezek 31%-a minősült subprime, vagyis rossz minőségű hitelnek.(Forrás)

– A hitelválság kitörése óta közel 5 millió befejezett végrehajtás történt az amerikai ingatlanokon, ennek ellenére 2014 végén még mindig 567 ezer végrehajtás volt folyamatban. (Forrás)

– Az amerikai lakosok 64%-a rendelkezik saját ingatlannal, 58%-uk ingatlana még mindig hitellel terhelt. Az átlagos jelzáloghitel nagysága 280.500 dollár. (Forrás)

– Az amerikai lakosság teljes adósságállománya újra dinamikusan növekszik, most éppen 11,71 billió dollár, ennek 69%-a a jelzáloghitel. A diákhitelek aránya a 2007-es 3%-ról egészen 10%-ra nőtt 2014-re. (Forrás)

– Az amerikaiak hitelkártya adósságairól pedig már itt írtam: A hitelkártyákról számokban.

Ezek után én csak azon csodálkozom, hogy csak 70 évente van hitellufi miatti világválság és nem ötévente.

És külön gratulálok azoknak a közgazdászoknak, akik szerint további hitelkihelyezéssel kell a lakosságot még nagyobb fogyasztásra ösztönözni, hogy újra nőjön a gazdaság. Hogy még több hitellel rendelkezzen az emberek, még drágább autóval járjanak és még nagyobb házban lakjanak. A tanácsaik szerint a szintén nyakig eladósodott államoknak ehhez mindenféle ösztönzővel kellene hozzájárulni, nekik is további hiteleket felvéve. Erről már írtam itt bővebben: A világ hitel nélkül.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

110 hozzászólás

 • Tibor
  “Nem értem, hogy a 170 kEUR hitel miért nem elég”

  mert lakber MELLETT felretenni 70-80ezer onerot eltartana 8-10 evig. (Addigra meg ki tudja mi lesz, lehet hogy felmennek a lakasarak meg a hitelkamatok is.)
  lakber HELYETT fizetni viszont a torlesztot, kb ugyanakkorat mint amekkorat most lakberre fizetek ki, ugyanaz a helyzet lenne anyagilag.
  Tegyuk fel hogy 800 eurot teszek el minden honapban ugy, hogy 1000 megy el a lakberre, es mindezt csinaljam 10 evig, azert, hogy aztan elhiggye vegre a bank, hogy tudok havi ezret fizetni? Nem logikusabb lenne, ha megnezne, hogy mennyi a lakber, es addig mehetne a torleszto?

 • Tibor
  : a negyzetmeterar Parizsban kb 8000tol megy a csillagosegig 🙂 Neha elofordul mar 7000 korul is, de az gyanusan getto.
  Mondjuk nem vagyok orult, nyilvan nem Parizsban nezek, hanem kifele, peremkeruleteken, ahol mar 4000 koruli negyzetmeteraron is vannak, de a szobaszam valoban fontos.
  Az nem lenne baj, ha kicsik a szobak, de sokan vagyunk. Inkabb egy kisebb negyszobas, mint egy nagyobb haromszobas.
  Megugye ott van a tobb generacio egyuttelesenek a problemaja, fontos hogy valamennyire meglegyen mindenkinek az elettere.

  Jelenleg az ingatlanhitelekre itt 25 evre 2-3% koruliek a kamatok. Ilyen kamatok mellett (tobbszor atszamolva) sokkal jobban megeri venni mint berelni.
  A legduhitobb nem az, hogy nem engedhetem meg magamnak, sokkal inkabb az, hogy nem vagyok eleg “gazdag” ahhoz, hogy “olcsobban” elhessek 🙂

 • Tibor
  Igen, pont errol van szo! Bizzak mar ram, hogy mekkora reszet akarom a fizetesemnek elinni, elmulatni, elszorakozni, meg mekkorat olyasvalamire kolteni amit en is, meg az utodaim is hasznalhatnak majd.
  Tudom hogy nem lenne konnyu amit vallalnek, de az en kockazatom, bizzak mar ram. Nyilvan nem extrem esetekrol beszelek, nem akarok ketszer akkora, ujabb, kozelebb levo, lakast VENNI mint amekkorat, amilyet es ahol jelenleg tudok BERELNI. Nem a ha mar lud, legyen kover filozofiaju emberekrol beszelek, es elore leszogezem hogy engem ne “mentsen meg” senki, ha kiderul hogy hulye voltam, igy jartam.
 • Hunt3R

  És mit csinálsz, ha a mostani 0%-os EKB alapkamat felmegy 5 év múlva? Most felveszed a 150 ezer euró hitelt (Ó, anyám, ezt leírni is sok, nemhogy visszafizetni!) és fizetsz rá kb. 800 – 900 euró törlesztőt havonta, 2.65%-os kamat mellett, 20 éves kifutással. Összesen visszafizetsz kb. 200 – 220 ezer eurót, 20 év alatt. Tényleg ENNYIRE hiszel, hogy 1, még 20 évig lesz munkád Párizs mellett? 2, a hitelkamat 3% alatt marad 20 évig? Hogy a lakásárak nem fognak talajt 10 év múlva a környékeden, mert mondjuk rossz arcú alakok kezdtek beköltözni, és megkezdődött a terület lecsúszása / gettósodása?

  Nem lenne logikusabb a lakbérekben maximalizálni a felvehető hitelek mértékét, mert 1, a lakbérek már kamattal, plusz haszonnal növelt értéket mutatnak 2, ezzel a bank növelné a nemfizető hitelek arányát x%-al, ami nem érdeke se neki, se a francia államnak…

 • Oscee
  A pelda egy allami iskola volt. 10 000 USD alatt allami diploma se nagyon jon ki, max valami kis koszos Community College-ben (igazabol az inkabb oklevel, mint diploma). En egy kis privat egyetemen tanultam, ott 40 ezer dollar korul van egy diploma. Nyilvan nem egy MIT-t kell alapul venni, ott 40M HUF korul van csak az alapkepzes…
 • Tibor
  : “És mit csinálsz, ha a mostani 0%-os EKB alapkamat felmegy 5 év múlva”

  Termeszetesen csakis fix kamatra vennem fel, nem vagyok orult, eszemben sincs alairni valtozo kamatot. Itt van taux fixes, az annyi amennyit alairsz, ha 2.5%, akkor 2.5% a futamido alatt vegig. (20-25 evre jelenleg ennyi, de 10-15 evre 2% alatt is talalni). Van taux variables is, ami valtozhat, ha lejjebb megy a kamat lejjebb, ha feljebb, akkor feljebb. Na az nyilvan ongyilkossag, mert innen lejjebb mar nem nagyon mehet.

 • Zabalint

  A környezetvédelmi beruházásokat is valaki megvalósította közvetve vagy közvetlenül, és valamilyen formában jövedelmet kapott, szóval ez sem magyarázat.
 • Zabalint

  Ha már Afrika, szerintem ott megépíttetni egy európai igényeidnek megfelelő házat drágább lenne, mint Franciaországban. Nyilván az ottani igényeknek megfelelő ingatlant meg a fizetésed töredékéből megvennél, csak nem lenne benne sok örömöd.
 • Janos82
  :

  A nyugat europai ingatlanarakat a bevandorlok nyomtak fel ilyen mertekben. Egyszeruen tul sokan vandoroltak be, es igy megnott a kereslet…

  Namarmost ha valaki megnezi a politikai helyzetet, akkor az latszodik, hogy a bevandorlasellenes partok erosodnek. Nem kell, hogy nyerjenek, boven eleg, ha a mainstream partok elkezdik visszafogni a bevandorlast. Az angoloknal mar elkezdtek tervezni. Ha ez bekovetkezik, akkor majd elkezdenek esni az arak is…

 • Zedder

  ” Hat mi a banatos rossebre koltene el az ember a fizetese ketharmadat?”

  Nem ismerem sem a francia helyzetet, sem a családotok helyzetét, de azért gondolatébresztőnek néhány tétel. Ugye azt írod, hogy rezsivel a fizud fele is elmegy, szóval 1500-ból kell gazdálkodni 6 főre:

  – Közlekedés? Autó, biztosítás, üzemanyag vagy tömegközlekedés (kb. minden családtagnak, mert gondolom nem otthon ültök 24/7-ben…)

  – Kaja, élelmiszer? Mi két főre simán elköltünk 400-at egy hónapban, bár ezen bevallom biztosan lehetne fogni (és továbbra is egészségesen étkezni)

  – Ruházkodás, könyvek, iskola? Átlagban havi szinten biztos vagyok benne, hogy 1-200 ide is beírható

  – Váratlan kiadásokra felkészülni (autó, hűtő, cipó, akármi tönkremegy, betörnek és kirámolják a lakást, stb.) ?

  – Megtakarítás munkanélküliség esetére?

  Nekem nagyon úgy tűnik, hogy anyagilag borotvaélen táncoltok már most is.

 • Janos82
  :

  Ha 300k euro hitelt vennel fel, annak a kamatai olyan evi 7500 euro lenne. (ha jol sejtem kb ennyire lenne szukseged) Ami havi ~600 euro.

  Ezzel ki tudnad valtani az 1000 euros lakbert? Ha esetleg igen, meg akkoris veszelyes lehet, mert ugyan nyersz rajta egy keveset, de ha tovabb kell alnotok valamiert, akkor mar nem biztos, hogy jol jarsz amikor eladod.

  Raadasul nyugaton nagyonsokat emelkedtek az ingatlanarak az elmult 20 evben… szerintem egy kiados esenek nagyobb az eselye ( foleg, ha lesz bevandorlasellenes politikai), mint a megismetlodesnek…

 • Zedder
  Folyt.: és akkor itt még nem említettem olyan “luxus”kiadásokat, mint pl. a hölgyeknek fodrász, kozmetikus, úgy általában a családnak sportbérlet, nem tudom milyen az egészségbiztosítás a franciáknál, de gyanús, hogy nem tudod elintézni, hogy mindenki biztosítva legyen a te munkahelyed által, van-e esetleg önrész az orvosnál, van-e háziállat, szórakozásról-nyaralásról abszolút nem írtam, mint ahogy millió egyéb potenciális kiadásról sem…
 • spookymovie
  Íme az igazság, nemes egyszerűséggel.

  Kérlek olvassátok el az alábbi írást, amely nagyon hosszú ugyan, de nagyon tanulságos és mindenképpen túlmutat a mértékadó közgazdaságtanon, megoldás lehetne a “modern” pénzügyek legtöbb nyűgére, bajára.

  Kár, hogy csak lehetne.

  mek.oszk.hu/06800/06897/html/0809.htm

 • Tibor
  : igaz, sporolunk amin csak tudunk, kajara pl kb havi 300 megy el ugy, hogy a munkahelytol kapott etkezesi jegyeket is erre hasznaljuk.
  Luxuskiadasok: van szerencsere egeszsegbiztosito (munkahely altal) nekem, felesegnek gyerekeknek, apunak mivel rokkantnyugdijas 100%os a TB, ocsemnek igaz csak 70, de o meg meg fiatal, szerencsere nem gyakran beteg.

  Luxuskiadasokra nem koltunk, mert sporolunk 🙂 Haziallat meg egyeb koltsegigenyes dolog szinten nincs.

  Az auto termeszetesen regi, jogositvanyom csak nekem van, szoval mas nem hasznalja, csak bevasarlas miatt van, mert egyebkent vonattal jarok be (olcsobb, es meguszom a dugot), igy havi-kethavi egy tankolas eleg (kb 70€), biztositas havi 50€.
  Szorakozas nyaralas a minimum, legutobb 2013ban voltunk, de akkor se tul dragan.
  A rezsi csak most telen ennyi, hogy futeni kell, villanyszamla kb 60€ havonta, a gaz most kb 300€ (amugy 50€).

 • Zedder

  “Íme az igazság, nemes egyszerűséggel.”

  Sose higgy annak, aki egy huszárvágással akar megoldani évezredes problémákat… SOHA NINCS királyi út.

  Drábik pedig egy vicc, és erősen offtopik itt, nemde?

 • graphite
  Én 2002-ben kezdtem lakásra gyűjteni Magyarországon. Havi kb. 100 ezer forintot tudtam megtakarítani az albérlet mellett. A lakásárak évente kb. 1 millióval növekedtek, tehát nagyon jó ötletnek tűnt 2007-ben lakáshitelt felvenni. Addig összegyűlt 6 millió önrész, 14 millió ft-ot vettünk fel a párommal (jött a gyermek, és nem szerettük volna albérletben felnevelni). Ebből következik, hogy párom jövedelme kiesett. A hitelt természetesen CHF-ben vettük fel, mert az volt a legolcsóbb, sőt az utolsó 5 évben (2002-2007) stabil volt (vagy épp csökkenő). 2007 óta visszafizettünk a banknak 13 millió forintot, jelenlegi tőketartozás 20.5 millió (forintosítás után kb. 18.5 millió lesz – ha jól számoltam). Azóta külföldre költöztünk, a lakás ott áll üresen (a banki szerződés megtiltja, hogy kiadjuk). Csak azért írom ezt, mert a dolgok nagyot tudnak változni igen rövid idő alatt…
 • preocupada
  amúgy nagyon sokan felemlegették az iphone-t az eladósodásnál, de azért nem hiszem, hogy amerikában ez fő okok között szerepelne…ott sokkal olcsóbb. ők biztos valami mást szoktak venni 😀

  gyanítom egyébként, hogy nagyon sokat költenek benzinre, mivel csak nagyvárosokban van kiépítve a tömegközlekedés, amennyire tudom…vajon ezt direkt alakították ki így? vagy miért nincsenek ezen felháborodva? és akik nem tudnak vezetni, azokkal mi van? ennyit az esélyegyenlőségről, mégis csak birkák ott is az emberek…

 • L70

  Egyedül tartasz el 6 embert egy idegen országban. A legjobbakat kívánom, de rád ott nagyon vigyázni kell mindenkinek, mert nélküled óriási lenne a baj a családban. Ha Bp-en élnél, és keresnél 2x átlagot (ami tutira meglenne, beszélsz nyelvet, stb), asszony elmenne minimálbérért akárhova, a család többi tagja pedig megpróbálná megoldani a saját ellátását, akkor 4-en élnétek kb minimum 400-ból, albérletre elmenne max 100, és havonta egy 100-ast félre tudnátok tenni ha ugyanúgy puritánul élnétek, mint ahogy most. Ha már most is van párizsi lakásra önerőd, az bőven elég lenne itthon is.

  Amit szeretnél, az pont az az eset, amiről Kiszámoló írt, hogy a szent házért már külföldön dolgozik valaki teli nélkülözéssel, már nem is él benne, ahelyett, hogy eladná és menne panelba.

 • dgt_
  A termelésünk kb. negyede az USA-ba megy, részemről örülök, hogy veszik az új autókat. :] De ettől függetlenül tényleg nagyon durva, hogy milyen mértékben fogyasztanak (túl) odaát az agymosott zombik.
 • Zedder

  Hát kemény. Az kimaradt, hogy tényleg maxi-respect érte, amit teszel a családodért, viszont egyszer üljetek le átbeszélni, hogy merre is tartotok és mit vártok az élettől… Illetve remélem van életbiztosításod, ezt vicc nélkül mondom, az kötelező. Egy gyorséttermi ebéd ára havonta, de ha valamiért valaha szükség lenne rá, és nincs, hát…:(

  Az egy ilyen ország. Egyébként sok államban már 14-15 éves kortól lehet jogosítványt szerezni (nem csak ID-t, hanem amivel vezetni is lehet), a benzin olcsó, használt, lefingott kocsikat pedig szintén az ember után dobják.

 • spookymovie

  A fent említett megoldás természetesen nagyon nem menne egy huszárvágással, ellenben érdemes lenne fontolóra venni néhány elemét. De ez annak a bizonyos 1%-nak nagyon nem érdeke.

  Minden esetre örülök, hogy egy nagy Drábik szakértőt tisztelhetek benned. Nyilván elolvastad mind a 20 könyvét, a százszámra írt publikációit, meg az ezer órányi beszélgetést vele, ami csak a jutubon fent van.

  Persze ne feledkezzünk meg Silvio Gesell-ről és Síklaky Istvánról sem, akikre Drábik hivatkozik, nekik csak mintegy szócsöve. Természetesen ők is “egy vicc”.

  Hogy mennyire offtopik egy eladósodásról szóló cikkben egy alternatív pénzrendszerről írni, ami nem a kamatra épít, pláne, miután, Kiszámoló utal a korábbi “A világ hitel nélkül” c. cikkére, nos, azt remélem lesz, aki másképpen ítéli meg.

  Szerintem éppen, hogy ez a lényeg.

 • Oscee
  “mert a lakber onmagaban tobb mint egyharmadat elviszi az ember nettojanak”

  Nekem kb. 15%-at viszi el, minden rezsivel kb. 25% (Budapest), szoval ez durva altalanositas, nagyon fugg az igenyektol es a helyzettol.
  Nem is kene egyelore lakas a hatam kozepere se 🙂

 • Zabalint

  Annyira azért ott sem olcsó az iPhone, csak akkor, ha valami viszonylag drága előfizetést bevállalsz (nyilván némileg alapból is olcsóbb, de nem olcsó). Az meg gyakorlatilag bujtatott hitel, igaz ebben a statisztikában nem szerepel. Azonban a TV, hifi, laptop, tablet, stb. már tipikusan olyan, amit megvesznek áruhitelre, nyilván az autó és a lakás ezeknél nagyobb tétel.
 • Tibor
  @L70: nem “a hazert” dolgozom, egyelore csak nezegettem hogy tudnek-e venni valamit, es lesujtott az eredmeny… attol meg messze vagyok hogy valaha sajat hazam/lakasom legyen.
  De igazuk van azoknak akik azt josoljak hogy mehet meg lejjebb nyugaton az ingatlanar, szoval kivarok meg, es addigis gyujtogetunk.

  Meg azert nem teljesen egyedul, mert apu magyar nyugdija is van, plusz csaladi potlekot is kapunk itt, a ketto egyutt azert kiegesziti valamennyire, persze nyilvan nem annyi mint egy fizetes, de azert jol jon.
  Balesetbiztositasom meg persze van, hogy ha tortenne velem valami, azert a csalad biztonsagban legyen.

 • Janos82
  :

  Eleg sok hiba van a cikkben…

  Kezdjuk azzal, hogy az MNB nyeresege a koltsegvetes resze. Az nem “privat”.

  Utana johet az is, hogy a kamatok is visszakerulnek a gazdasagba. Vagyis nem lesz kevesebb penz benne az MNB-nek fizetett kamatok miatt ( ugyanis az a koltsegvetest gazdagitja)

  Az is beszedes, hogy a cikkben nincsenek linkek…

  Azt mindenesetre nem sikerult meg megertenem, hogy miert lenne jobb, ha nem erne meg penzt felhalmozni, hanem rogton ertektelen lenne…. max annyit segitene, hogy megdobna a fogyasztast, es igy a kornyezeti terhelest.

  Azt igazan linkelhette volna, hogy a termekek miert tartalmaznak 30% kamatot, vagy hogy honnan vette, mert ez nem derult ki nekem. Amugy aki nem akar, az nem vesz fel hitelt, es akkor nem fizet a “semmiert” …
  Sot, te magad is kolcsonadhatod a penzed a banknak, es akkor o fizet neked…:)

 • gunnerwatter
  Én holnap fogom végtörleszteni a lakáshitelemet és ezzel megszabadulok minden hiteltől. 8 éve követem a “Kiszámoló filozófiát”, még a blog indulása előtt olvastam egy nagyon jó könyvet,ami szintén hasonló elveket vall, és elkezdtem tudatosan leépíteni a hiteleimet és növelni a megtakarításaimat. A 3 hitelből már csak az van, mit holnap lezárok, és a családnak van 4-5 évnyi megélhetési tartaléka.
  Az elején lehetetlennek tűnt a helyzet, így utólag gyorsan eltelt az idő, de NAGYON megérte.
  Tanulságképp, ha mások is ezt az utat szeretnék járni, amit én, ne essenek bele egy nagy hibámba, mégpedig abba, hogy én mindig a kiadások lefaragására koncentráltam. Ezt tettem sokáig és nem jöttem rá, hogy a bevételi oldalt kell inkább növelni. Azóta a 3. munkahelyem van és a 8 évvel ezelőttihez képest a háromszorosát keresem. Az érzés megfizethetetlen, minden másra ott a MasterCard. 🙂
 • L70

  Akkor nem pénzt halmoznának fel, hanem keresnének egy olyan terméket, mely betöltené a pénz felhalmozási funkciót (ingatlan, nemesfém, bármi), és annak segítségével jutnának árfolyamnyereséghez. A cserearányokat befagyasztani ugyanis nem lehetséges.

  Beleolvastam, ott ki is akadtam, hogy lenne egy független testület, aki szétosztaná a hitel pénzt. Képzelem, ki lenne benne.

 • spookymovie

  Először is, köszi a konstruktív hozzászólást és hogy nem címkézel. 🙂

  1. Hogy az MNB nyeresége a költségvetés része-e, vagy privát, erre a logika valóban nyakatekert és amikor a szerző ezt állítja, csak a szaktudására és a tájékozottságára alapozhatunk. Vagy elolvashatjuk azt a 39 könyvet, amit ő állítólag elolvasott, hogy ezt a kijelentését (is) alátámassza.

  Én az érvelést ebben a bekezdésben látom: “A Magyar Nemzeti Bank de facto privatizálása azzal kezdődött, hogy…”, illetve nem tudom, hogy egyáltalán ezt állítja-e, hiszen: “7. A költségvetés havonta megtéríti az MNB veszteségeit, de a nyereséggel az MNB folyamatosan feltőkésíti magát az infláció függvényében.”

  2. A kamatok. Bevallom őszintén, a pénz, mint adósság elméletét én sem értem kristálytisztán. De azt igen, hogy az állam közfinanszírozásra állampapírokat bocsát ki, ami után kamatot kell fizetnie,

 • Zedder

  A balesetbiztosítás az nem egyenlő az életbiztosítással, erre nagyon figyelj! Itt a németeknél az ajánlott biztosítási összeg az éves bruttó kereset 2-3-szorosa, különösen, ha fiatalkorúak is vannak a családban.

  Mondjuk ennyire én sem vagyok biztosítva, mert contingency helyzetre ott van az “anyaország”, visszaköltözhetne a hátramaradt családom a magyar ingatlanba…

 • spookymovie

  ,vagyis mi, az adófizetők fizetjük meg a kamatokat és hogy a különböző kötvények hozamai visszakerülnek-e a gazdaságba? Naná, csak nagyrészt nem Magyarországon, hanem egy argentín ültetvénybe, vagy egy kambodzsai sweatshop-ba. Nem úgy pl. Japánban, ahol hiába 230% körüli az eladósodottság, de túlnyomó részt japánok birtokolják a kötvényeket, tehát nagy része a hozamoknak ott is marad.

  3. Azért nincsenek linkek, mert ez elektronikus könyvtár. A végén van felhasznált irodalom, az a 39 könyv.

  4. Az, hogy “nem érné meg pénzt felhalmozni, hanem rögtön értéktelen lenne” csúsztatás. Nem rögtön lenne értéktelen, hanem fokozatosan devalválódna és valóban, megérné tőle mihamarabb szabadulni. A kutya ott van elásva, hogy nem érné meg felhalmozni a kamatozás miatt, vagyis spekulálni vele a reálgazdaság kárára. És persze ott, hogy emberi teljesítmény függő lenne.

 • Ez vagyok
  spookymovie
  Köszi, hogy belinkelted ezt a tanulságos cikket.
 • Gabor30
  ez a nagy eladódodás nem fog semmi jóhoz vezetni
 • Gábor
  Megcsavarom kicsit 🙂
  Fogyasztáshoz pénz kell, a még nagyobb fogyasztáshoz még több pénz kell, a béreket nem fogják akkora mértékben növelni, hogy ne keljen hitel.
  Eladósodnak az emberek, mert fogyasztanak és erre ösztönzik az embereket. De ha nem fogyasztanának és nem kellene ennyi termék, akkor nem kell ennyi értékesítés és elég a kisebb kapacitású gyártás. Vagyis feleslegessé válik sok, sok ember munkája, márpedig akkor azok munkanélküliek lesznek, ha munkanélküli lesz, akkor nem fogyaszt.

  A nagymértékű fogyasztással, brutális nyersanyag fogyasztás (pazarlás) történik, mert nem tartós termékeket gyártunk, forgalmazunk, de ha nem kellene annyi nyersanyag, akkor elég lenne belőle a kevesebb is, ha elég belőle kevesebb, akkor ott sem kell annyi munkaerő.

 • Kiszamolo
  Azért a szerző urat érdemes erős fenntartással kezelni, finoman szólva is igen kevesen osztják a nézeteit.
 • cabala
  Azabaj, hogy hiába takarítasz meg, az állami eladósodást a kormány adókkal beszedi így vagy úgy, emiatt kell menekülni egyes országokból…
  Ha tényleg egységes európai uniót akarunk, akkor fel kéne számolni a kormányokat és egységesíteni szinte mindent. Szerintem.
  Nekem megfelelne Angela Merkel asszony miniszterelnöknek. 🙂
 • Zedder

  Hogy írhatsz ilyet a szent messiásról? Aki a legbonyolultabb problémákat is megoldja egy huszárvágással? És harminc, érted, 30(!) könyvet is elolvastott?

  Ráadásul bizonyos politikai körök számára tényleg ő maga A MEGMONDÓ. A 30-as évek Németországában kétségkívül sokra vihette volna…

 • Gábor
  “Azóta a 3. munkahelyem van és a 8 évvel ezelőttihez képest a háromszorosát keresem.”

  Vagyis két ember elől veszed el a munka lehetőséget, mert neked nem elég egy:-)
  Ez a fogyasztói társadalmban nem jó, mert az a másik két munkaerő több fogyasztást produkálna, mint te egyedül a három állással.
  (bocs nem hagyhattam ki)

 • B.Csaba
  OffTopic!

  “És külön gratulálok azoknak a közgazdászoknak, akik szerint további hitelkihelyezéssel kell a lakosságot még nagyobb fogyasztásra ösztönözni, hogy újra nőjön a gazdaság.”

  Én egy ilyen közgazdász vagyok. Fogyasztásra ösztönzök. De sajnos nem mutatok jó példát, én nem fogyasztok. 🙂

  Szerintetek hány banki alkalmazottnak van hitele? Remélem, hiszem, hogy kevésnek. Pedig nekik még “ingyenebb” lenne.

 • B.Csaba

  “a banki szerződés megtiltja, hogy kiadjuk”: nem nézik azt annyira. Más számlára jöjjön a pénz. Azért érdemes lenne kiadni, havi 100e bejöhet belőle…

  Gratulálok a helyes gondolkodáshoz. Sajnos a CHF spirált nehéz volt előre látni. És ilyenkor valóban szív az ember. Nem tehet róla, előrelátó volt, de mégis off van.

 • Ez vagyok
  Kiszamolo says:
  Én arra is rákattantam, hogy Magyarországon alanyi jogon kéne pénzt adni.
  Belátom, hogy mindkettő egy utópia és megoldást sem jelent, de én már csak ilyen vagyok:)
  Soha nem volt hitelem, sőt még azt a hitelt sem bírtam felvenni emocionálisan, ami kisebb kamatozású volt, mint a betéti hitel. Nem tudtam volna elviselni a többszázezer forintos havi törlesztőrészletet, amit a hitel bankbetétbe tevéséből könnyedén fizethettem volna:)
  Asszem ez már túllő minden hiteltnemkellfelvenni ajánláson.
 • Stanlee
  Az egyik nagy problema, hogy szamos olyan munkat, amit regebben ember vegzett, azt ma mar gepek csinaljak. Ez altal csokken a dolgozok szama is. A minap neztem egy videot egy robotizalt fagyasztott pulykaszelet csomagolo geprol. A rendszer percenkent 800 db pulykaszeletet szed le a szallitoszalagrol es rak bele 4 db-ot egy dobozba/csomagolasba, egesz nap, nem farad, es harom muszakban is mehet. Ez a gep tuti kivaltott legalabb muszakonkent 10 embert, ha ket muszakban toltak, akkor min. 20 embert elbocsatottak. Na ennyivel kevesebb fog fogyasztani. Mert az, aki a robotot legyartotta, vagy a gyartulaj nem fog tobbet fogyasztani osszessegeben, mint azt 20 gyari munkas tette volna.
 • Gábor

  A robotsort is gyártják valahol és most ott vannak a gyári munkások. A robotsor ne legyen túl tartós, mert ha az, akkor tönkremegy a robotsor gyártója, hizs neki az az érdeke, hogy minnél többet tudjon belőle eladni. Vagy a pulykaszelet fogyasztást kell nővelni, hogy még több gép keljen :-9

  Na jó nem folytatom ezt a gondolatsort, mert minden kihat, mindenre. A fogyasztói társadalaom erről szól, vásárolj többet és többet, aztán ennek mi lesz a vége, vagy mi váltja fel azt nem tudom.

  Tény, hogy megvan ennek az emberekbe véset pszichologiája, mert ha van némi többlet pénz egy családban, akkor azonnal felmerül, hogy: “megtehetem, veszek másik telefont, autót, Tv-ét…stb”, miközben még a régi is bőven jó, nem kellene azt lecserélni.
  Ezt is hallotam már:
  “ha pénzem van el kell költeni”, ha majd annyi lesz amit nem tudok elkölteni akkor élek jól és takritok meg”

 • ludens
  Nem tudom, hogy volt-e már ez a weboldal, de nagyon tanulságos nézegetni:

  usdebtclock.org/

 • Kiszamolo
  Nem tudom, mi ez a félelem a gépektől. Az emberigényes gyártás már eddig is kiment Ázsiába, úgyhogy túl sok munkahely ezért már nem fog megszűnni Európában.
 • Zedder

  Tudod, a vezír megmondta, hogy Magyarország munkaalapú társadalom lesz, az alattvalók pedig most félnek, hogy mégse lesz munkájuk.:) Tekintsd úgy, hogy a kognitív disszonancia feloldása zajlik.

 • B.Csaba
  A gépek mellett nagyobb probléma a munkák kitettsége (jó szó ez erre), deriváltsága. A valódi érték a kaja termelés. Erre “ült rá” a gépgyártás, az IT, a XY, a végén a pénzügyi rendszer.

  Most meg vissza kellene menni a gyökerekhez, mert a derivatív, származtatott munkák értéke csökken. Az oktatás persze kell. Na így legyünk okosak.

  A fenti eszmefut(tat)ás oka: az IT maga is egy lufi. Már mindent feltaláltunk. Már olyat is, amire nincs szükség. De nagyon ráértünk. Majd piacot próbálunk csinálni a mindenféle technológiáknak. Amiket 10 fős csapatok állítottak elő. Sok 1000db 10 fős csapat tudása pedig senkinek nem kell, mert az IT pont ott tart, ahol az igények megkövetelik.

  És ez igaz a kiszállós brókerre, a Tupperware edénybemutatókra és a 400e Ft-os porszívókra.

 • Janos82
  Aki ugy gondolja, hogy gepek nelkul jobb lenne, az kepzelje el a heti 6 nap, napi 12 oras munkat, szabadsag nelkul ( najo, unnepnapokon nem kell dolgozni… ) ugyanis kb ez volt a gepek elott….

  A gyartosornak az lett a kovetkezmenye, hogy kevesebb ember is elo tudja allitani azt, amire szuksegunk van. Igy tobb mehet az egeszsegugybe, oktatasba, mernoki munkakra, es meg sokminden masra, amire nem volt szukseg az ipari forradalom elott… A kovetkezo lepes majd az lehet, amikor a munkaido tovabb csokken. Az idosebbek talan meg emlekezhetnek a szabad szombatokra, es mar neha szobakerul a 8 ora 7re valtasa ( helyenkent mar meg is valosult)… No, ezekhez kellenek a gepek:)

 • Janos82
  :

  az Argentina alltal fizetett kamatok meg nalunk… nem mindegy?:)

  Az MNB veszteseget kipotolja a kormany, de ha nyereseges akkor meg megkapja. Vagyis a nyereseg es a veszteseg is kozos. Pont ezt tartana helyesnek. Ugyhogy nem ertem mi a baja…

  Ha mindig minden irodalmat elolvasnek, amit valaki felhasznalt, akkor masbol se allna az eletem. Vannak meg sokan, akik ennel tobbet olvastak, es mas velemenyen vannak…

  A penz amugy most is ertektelenedik… ugy hivjak inflacio…

  Amugy az uriember javaslata kb most is letezik. Maganszemelykent annyi a dolgod, hogy nem veszel fel hitelt, es akkor nem fizetsz kamatot…

 • Aleks
  Az amerikai nagy hitelfelvételi kedvhez azért megéri hozzátenni, hogy ott van magáncsőd. Tehát simán benne van az emberekben, hogy ha bedőlök is, akkor sem egy életre tettem tönkre magam. Illetve a lakáshiteleknél meg, ha nem bírom fizetni bemegyek a bankba, leadom a kulcsot, és nem tartozom semmivel. Állítólag egész városrészek vannak tele üres kertes házakkal.
 • Gábor
  A gépektől nem kell félni, csak példaként szerepelt.