Hogy lehet megkerülni a 13%-os szochot?

2023-06-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kamatadót még csak kifizeti az ember, de a gyakorlatilag a kamatadó duplázást jelentő 13%-os szochot már szívesen megspórolnák sokan.

Mit lehet tenni?

A jelenlegi törvényi háttér szerint a TBSZ számla nem érintett a szochoban, akkor sem, ha idő előtt feltörik.

Tehát ha csak fél-egy-két évre tennéd be a pénzed valahová, ami nem állampapír és szochoban érintett (például egy befektetési alap), akkor is TBSZ számlára fizesd be a pénzt. Ha felmondod három év előtt, akkor ki kell fizetned a 15%-os kamatadót (amit amúgy is ki kellene), de a szochot nem.

Van néhány buktató azért.

Az első a törvénygyártás. Ne lepődj meg, ha holnap arra ébredsz, hogy már a feltört vagy akár még a nem feltört TBSZ-re is fizetni kell majd a szochot.

A másik, hogy egy pénzintézetnél egy ember egy évben csak egy TBSZ számlát nyithat. Ezt több pénzintézetnél történő számlanyitással tudod kijátszani, illetve úgy, hogy házastársak külön-külön is nyitnak számlát.

A harmadik, hogy TBSZ számla feltörése esetén neked kell majd befizetni a kamatadót. Ez csak plusz kényelmetlenség, de azért figyelni kell rá.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram