Hogy néz ki az elefánt?

Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.

Így vagyunk ezzel mindnyájan, a minket körbevevő mikrokörnyezet visszajelzéseiből vonjuk le a tanulságot, hogyan áll például a gazdaság jelenleg. Pedig az egy kis szelete a teljes gazdaságnak és lehet teljesen fals is, ha a saját vagy környezetünk helyzetét vetítjük ki az egész gazdaságra. Lehet, hogy az egész piac sokkal jobban vagy rosszabbul áll, mint azt mi feltételezzük a saját tapasztalatainkból kiindulva.

Az egyik építési vállalkozó nem érez semmit, még mindig rengetegen hívják dolgozni. A másik azt mondja, teljesen megszűnt az érdeklődés, főleg a komolyabb munkák iránt, maximum a hőszigetelés érdekli az embereket.

A helyi ingatlanosok arról panaszkodnak, hogy csak akkor csörög a telefonjuk, ha valaki el akar adni egy hatalmas szigeteletlen hodályt, a vevők teljesen eltűntek. A budapesti ingatlanosok, akik kisebb lakásokkal foglalkoznak, nem házakkal, mint az itteniek, azt mondják, hogy csökkent ugyan valamennyire az érdeklődés, de azért még megy a bolt, a kisebb lakásokat még veszik, főleg a befektetők.

Egy autókereskedő szerint teljesen beleálltak a betonba, senki nem akar autót venni, miközben a statisztikák szerint csak 7%-kal csökkent az eladás idén a tavalyi adatokhoz képest, így nem tudom, hogy a statisztika csalóka vagy csak neki nincs szerencséje.

A boltosok szerint egyre többen meggondolják, hogy mire költsenek és észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.

Informatikai cégnél létszámstop van két hónapja, pedig előtte még hálóval vadászták az embereket és a munkaerőhiányra panaszkodtak.

Te hogyan éled meg ezt mostanában? Mit érzékelsz a munkádban, a szakterületeden vagy amire rálátásod van, mennyire spórolnak az emberek, mennyire van kevesebb vagy éppen több munka, észrevehető-e bármilyen komolyabb változás?

Érdekel, ha nálatok még nőtt is bevétel, ha csökkent vagy ha nem változott, az is. Lehetsz fodrász, kereskedő, HR-es, alkalmazott vagy vezető, kis vagy nagyvállalkozó, élhetsz itthon vagy külföldön. Szerinted hogy néz ki ez az elefánt jelenleg?

Share

402 hozzászólás

 • Capri
  Dán multi, ipari szektor. Tavaly rekordév és az idei is az lenne ha nem tartanák lélegeztetőgépen az orosz operációt. Az utóbbi három évben a forintgyengülésén szerintem rengeteget kerestek.
  Ennek ellenére a jövő annyira nem fényes már elkezdték a féket behúzni elővigyázatosságból..

  Viszont egy ismerőstől hallottam az alábbi szomorú dolgot. XI. kerületben van kisboltjuk (családi házas rész, nem rossz környék) és egyre több idősebb vásárlót kapnak bolti lopáson… kis értékű de akkor is jelez valamit az állapotokról..

 • Pistu
  @Dénes A covid alatt ki állt a pult mögött a cukrászdában és az italboltban? Ja, senki mert kirugdosták az embereket. Aki elment futárkodni vagy gipszkartonozni, az nem fog visszamenni a pult mögé.

  Építőiparban több helyről hallom a lehúzásokat, fizetés elmaradásokat, ami régóta nem volt már jellemző. Most még csak a melósokat vágják át, de megint eljöhet a körbetartozások ideje.

 • Látnokzsálya
  @menyus
  Kiszámoló és a kommentelők már bemutatták, hogyan működik a keresletcsökkentés: az állam elintézi, hogy a piaci szereplők a megfelelő irányba induljanak. Akkor is ikerdeficit volt és most is. A Feriék idejében megszorításnak hívták ezeket, Orbánék idejében meg ilyen csökkentés csökkentésének, meg felcsökkenésnek.
  Amúgy fogalmunk sincs mi lesz, mert láthatóan még kettős beszéd megy, pénz is van, egyszerre van szigorítás és lazítás. Lehet nem mindenki emlékszik rá, de szerintem valami olyasmi van most is, mint kb 10 éve, amikor a fidesz járta az IMF-fel a pávatáncot. Akkor addig-addig tárgyalgatott vele, amíg magától megoldódtak a bajok. Mintha most is erre játszanának. Csakhogy akkor ez könnyebb volt, mert akkortájt indult ez a gazdasági ciklus, most viszont a lejtmenet indul, ha egyáltalán. De a tervek szerint jönnek a taperingek, kevesebb pénz lesz drágábban.
 • Látnokzsálya
  Folyt.
  Keresletcsökkenést például az állam elérhet adóemeléssel, állami ártámogatás csökkentéssel, válsággal riogatással, jövedelmek elértéktelenítésével, stb. Ezeket most mind alkalmazza.
  Kérdés, hogy egy ilyen inflációs időszakban ér-e valamit a takarékosságra ösztönzés, mert lehet pont ellenirányú lesz a lakossági reakció, mondjuk most ugye külkerhiány van erre mindenki külföldről hoz be napelemeket milliókért. Vagy mindenki bespájzol dolgokból, emelkedik a pénz forgási sebessége, holott eddig a modern monetáris elméletre gerjedtek itt páran, aminek sikeréhez a forgási sebesség állandó lassulása is kellett, így lehet most hiába lesz mennyiségi szigorítás, annyira gyorsul a forgás, hogy nem fog csökkenni az infláció. Ajánlom a holdblog török plázarohamos írását, bár ott forgási sebességről nem értekeztek, de egyértelmű, hogy az is kilőtt.
 • kuli munkás
  Angol multi, tech szektor. Mar jo elore megmondták hogy ne szamitsunk semmi jora mert nem az inflacio alapjan adjak a rendes eves emelest. Ami amugy eddig is igy volt. Most par szazalek lett az idei emeles. Szoval ugyanazt a munkat iden 20-30%-al kevesebbel honoraljak. Ugyanis ennyivel kevesebbet er a penzem. Eleg demotivalo, akkor majd ennyivel kevesebbet/lassabban fogok dolgozni.

  Magyarorszagra mar amugy se vesznek fel embereket, csak Indiaba, azok sokkal olcsobbak. Ez jol nez ki a penzugyi kimutatasokban de hosszu tavon majd viszont ra kell jonniuk hogy hasznalhatatlanok.

 • QTT

  Elnézést, ha megbántottalak. Tisztában vagyok vele, hogy nem a hülye szinonimája.
  Sajnos nem vagyok hibátlan én sem, rossz volt a szóhasználat.

 • IT Contractor
  Cloud Architecht vagyok, már kb egy éve ugyanannak a cégnek dolgozom (leszámítva néhány mini projektet). Áprilistól 800 euró a napidíjam, ami kb havi 6,5 millió forintra jön ki, ha minden napot ki tudok számlázni. Nem panaszkodom. 🙂 Lassulásnak nyoma sincs, gőzerővel keres embert a mostani cégem is.
 • balaton déli part

  csak nem Lellén jártatok?
 • Hallod, hogy dübörgünk?
  Régóta kemény valutáért dolgozom (bocs, de IT), ez forintban ugye egyre több, itthon költöm.
  Az itt Miklós által korábban leírt középosztálybeli életvitel, magas költségek (2 ingatlan, 2 autó, magániskola, stb.)
  Fogalmam sincs, majd jövőre megmondom, hogy válság van-e számomra, ez csak azon múlik, mennyi/milyen munkám lesz.
  Amióta a céges autómba 750 Ft-ért tankolok, korábban soha nem látott összegeket látok a tankolás számlán… Gondolom a rezsiszámla is megnő majd rendesen, sajnálom, akit padlóra küld majd.
  Amit érzékelek: A fogyó cuccok bevásárlása 100K körül/felett van esetenként, a pékségben is többezer a kenyér+péksüti – és ott csak most jön a java. Egy szelet torta 1000-1200 elvitelre.
  Egy lábbeli 40-50 ezer a tinédzsernek már pár éve, okosan is. Étterem, bulizás nagyon durván többe kerül, mint 1-2 éve vagy a Covid előtt, mégis sok a vendég. Infláció magas, az tuti.
 • vendég
  Én leszek az kismilliomodik programozó válaszoló. 20-as éveim végén járok, szürkén KATA, magyar KKV-nek. Eddig egész jó volt a nettóm, de most ugye velem is ki lett cseszve. Ha nem tudom átverni a napidíjam kb. 20-25%-os emelését minimum, akkor átalányadóval elég jelentős kiesésem lesz. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az infla zabálja a fizetésemet, szóval helyből legalább 30-40%-ot kéne kérnem, de azt már teljesen irreális. Sajnos az angoltudásom nem az igazi, szóval nyelvtanár keresés fog következni, aztán irány a multi szektor alkalmazottként, vagy külföldre contractkorkodás…
  Mindeközben természetesen a bérelt lakásom díján is emeltek 20%-ot, a panelek négyzetméterára már lelépte az 1 milliót is, a megtakarításaimmal nem tudom mi a jó fenét csináljak, ott csücsül MÁP+-ban 15 milla, meg 7-8 a folyószámlámon, várva az alkalomra, hogy átváltsam euróba/dollárba…
 • Betonos
  Mivel betongyárban dolgozom tisztában vagyok elég sok nagy építkezéssel itthon. Hát mi ehónaptól indultunk be nagyon. Kötelező szombatokkal stb. Így számomra ez ellentmond a gazdasági válságtól várt dolgokra.
 • Köpönyeg
  IT tanácsadó cég felé kontraktor állandó jelleggel, korábban Kata, 3m keret óta nem.
  Munka van épp, de előre nem látni alsóbb szinten, hogy meddig. Láttunk már olyat, hogy egyik napról a másikra esett ki munka, ami évek óta fix volt. Viszont simán lehet, hogy több éves projekt jön a közeljövőben.
  8% emeltek, de nem mindenkinél, kb ott tart a fizetés értéke, mint négy éve Katával, úgyhogy motiváció nincs sok senkinél. Mivel IT, sok az újdonság, de az előbb leírtak miatt ezzel kevesen foglalkoznak.
  Az oktatásról hallottak miatt gondolkozok leginkább, hogy külföldön biztosabb lenne a gyerekem jövője.
 • Szegedi lány
  7 éve diplomáztam. Már a rezidensképzés alatt nekiálltam pluszban dolgozni, aztán orvos-közgazdász képzés, ill. HO szakvizsga. Ha így marad, egy mikromasodpercig nem maradok az eü-ben, az a fajta stressz, hozzá jól kikevert öntudattal, gyűlölettel nem az én világom. Szerencsés vagyok, bár buktam anno rajta, de végül egyszer sem vettem praxist, látom szerencsétlen kollégákon, mennyire gyötrelmes volt az elmúlt két év, ebbe a télbe pedig bele se merek gondolni. Helyettesítek és ügyelek, amíg lehet, aztán jövőre sanszosan állástalan orvos leszek egy ideig, de legalább marad elég idő a sulira, amiből most kezdek majd egy 2-at és egy 3-at, a meglevő mellé. Jövő nyárra kettő kifut abból, lehet h egy év múlva már azokkal dolgozom. Nesze neked magyar rögvalóság, sose hittem volna, mivel azonban nincs ambícióm, h vezenyeljenek és az oktrojált dolgok nem a világom, marad ez, a kisebb kényszer.
 • Menyus
  Amúgy 3 dologban vagyok érintett:
  -sport: a TAO-pénzek átvariálása óta (tavaly) már gyülekeztek a sötét fellegek. Egyre kevesebb támogatás érkezik, szerencsére a sportegyesületünknek (egyik legrégebbi itthon, 5ezer fővel) jók a kapcsolatai, és felelős gazdálkodást folytattak, de azért mindenki jobban vakarja a fejét, hogyan tovább. Egyelőre a minimális feltételeket utalgatják pályázatokon keresztül, a kifutó projektekre is ígéreteket kaptunk, hogy lesz rá pénz (milliárdos csarnokfejlesztés folyamatban).
  -légtechnika, klímaipar: ez most (is) megy szerencsére, bár munkás, főleg jó, nemigen van. Pénzzel sem lehet motiválni az embereket, ennél több kell, de gyári melósoknál ez valahol érthető is. Fiatalok tragikusan gyenge képességűek, és mentális betegségekkel teliek.. Inkább nem részletezem, mik voltak, a gyárba egy pszichiáter kéne főállásban.
  Tőzsde:elég a sok EU-s és magyar variálásból!
 • Kakoscsiga
  Az otlet jo, viszont mint lathato nagyon keves az a hozzaszolo aki nem it-s. (Ugyh extra koszonet a zenesz/vasutas/jogasznak/stb,h leirtak naluk mi van)
  De abbol,h sem itthon, sem usaban nem latszik meg az eredmenye a kamatemeleseknek a munkaeropiacon az azt jelzi,h van meg ter a felfele bovulesre.
 • Asd
  Kolléga pár hónapja váltott IT terület (nem fejlesztő) Budapesten. Bérigénynek az aktuális +20%-ot mondott be. Sorra interjúzott, mindenhonnan ajánlatot is kapott, 2-3 hét alatt megvolt az 5 ajánlat. Ráadásul az esetek felében ráígértek a kért bérre általában 10, de volt hogy 20%-ot.

  Másik véglet: feleségem tanító, sulijában nagyon mondogatják, hogy télen távoktatás lesz, mert a suli a rezsit nem fogja tudni fizetni, fával pedig nem tudnak fűteni. Ő ekkor hagyja el a pályát, inkább a két saját gyereket tanítja majd itthon…

 • sscwarrior
  Munkanélküliként azt látom nagy a pörgés, de csak ha nettó 300-ért beállsz a sorba és/vagy pró vagy az adott területen. Pályaváltás vagy akár módosítás otthoni tanulással esélytelen, pedig ez volt a nagy tervem. Szépen visszamegyek az eddigi kaptafámhoz (“excel guy”), addig fölszívom magam vba-ból stb. hogy legalább rosszabbul ne keressek. Mindezt azért is írom mert talán nem vagyok egyedül azzal hogy túlzott optimizmussal nagyot akartam ugrani. Ehhez képest az is pofára esés ha minden marad a régiben.
  Heti 2 nap HO még mindig a max, majd meglátjuk a cégek mit mondanak a 7-szeres villanyszámlájukra. COVID alatti bezárkózós, ideiglenes “new normal-os” télre számítok, világösszeomlásra kevésbé.
 • Atyalapatyala
  Ismert kereskedelmi cég Mo.-i ügyfélszolgálatát vezetem. Vásárló van még bőven. Költik az emberek a Kp-t. Majd meglátjuk mennyit költenek az első komolyabb gázszámla után…Érdekes, hogy másik 2 régiós országban mar visszaesett az eladás. A Forint romlása miatt kezdtem el nézelődni EUs külföldi országokban kivándorlási céllal. Egyelőre kívárok de figyelek és mérlegelek.
 • Husz János Puszita
  Az én elefántom.

  Nyugaton attól jobb a helyzet, hogy pár kivétellel nincs olyan ember, aki teljes állásban dolgozik és 1400 euró nettónál kevesebbet keres. Ausztriában legalábbis nincs. Az átlagbér nem úgy jön ki, hogy egy felső szerencsés réteg keres 30 ezret, az átlag melós pedig 600-at. Ezért tudja kifizetni a drága benzint és rezsit mindenki, ezért válságálló a gazdaság és persze azért mert nem lopnak és ésszel csinálja a gazdaság vezetés teljesen függetlenül attól, melyik párt van hatalmon.

 • Slumbery
  Környékünkön a pékségek küzdenek látványosan problémákkal a kiszolgáló személyzet terén. 4 környékbeli pékségből egy bezárt, mert nem találtak kiszolgálót, kettőben egyre gyakrabban a pék maga szolgál ki (kérdés meddig bírja), a negyedik kerített egy nyugdíjas korúnak látszó nénit a feladatra.

  Persze ez csak azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben megtollasodott tulajdonosok inkább bezárják a boltot, minthogy megfizessék a kiszolgálókat. (A pékek egyébként mindegyikben külföldiek, de egyre jobban beszélnek magyarul…)

 • Karcsika
  Ahmed
  2022-08-05 at 22:12

  @kezdő
  2022-08-06 at 13:51

  Mi is hazajöttünk hat éve (tíz év kintlét után) és másokat is ismerek, akik hazajöttek.
  Egy részük már vissza is ment (volt aki 2 hónap után menekült vissza), akik még nem, azok egy ideje készülnek rá. Mind diplomás, nyelveket beszélők vagyunk és már nem is olyan fiatalok (40 körül), a szerencsésebbek gyerekekkel.

  Két dolog még:

  Valaki említette, hogy kínos kimenni és azután hazajönni, ha nem sikerül. Nem értem miért lenne az? Te legalább megpróbáltál tenni az életedért.

  Nálunk sem az anyagiak a motiváció.

 • Szabolcs
  “Vki
  2022-08-06 at 13:08
  Miklós érdekelne a véleményed mit tennél, ha házat szeretnél venni, nincs sajátod, de van 25 milliód számlán és 25 milliód MÁP+-ban.
  Érdemes egy deviza számlára legalább a látra szólót áttenni? Ha igen miben, én a CHF/USD-n gondolkozok.”

  Majd válaszol vki a kérdésedre lehet érdemben is, de szerintem azt a 25M szlapénzt villámgyorsan rakd át PMÁK-ba, és a MÁP+-ról is volt értekezés már hónapokkal ezelőtt, hogy azt is asap inflációkövetőbe, kerül, amibe kerül.
  Ez nem ja JÓ megoldás, de a jelenlegi beállításon szerintem évi 3 milliót tuti buksz.
  Hacsak nem holnap kell a pénz. 2 hónap múlva már pluszban vagy.

 • kogabe
  Német multi, Telco szektor, mérnöki terület: utóljára 4-5 éve volt versenyképes fizetés, valamint emelés (értsd: nem 2-3%), azóta szépen lassan szakadunk le.Covid alatt bevallottan rekondbevétele volt a cégnek mindkét évben, eközben fizuemelés: 0% illetve 2%, mondván készülni kell a rosszra. Hát most eljött a rossz, fizuemelést meg éppen eskü’ most akartak adni, csakhát az a gonosz extraprofitadó.. Konurenciánál mindenhol szó szerint ugyanez a szöveg megy. A non plus ultra, hogy a csapatunk EUR-ban kapja a pénzt az anyacégtől, ha akarnák fixálhatnák EUR árfolyamhoz a fizetéseket. De leszarják, így egyre olcsóbbak vagyunk. Emelést maximum cégváltással lehet kiharcolni, akkor 30-40%-ot is akár, de egyértelmű, hogy inkább ezzel kalkulálnak, mintsem megtartsák az embereket. A fiatalabbak szemrebbenés nélkül váltanak, a 40+-osak inkább még kivárnak, nehezebben válnak meg a cégtől.
 • Matte

  “Az emberek szinte nem hajlandóak dolgozni, már az első beszélgetésen közlik, hogy csak hétköznap, napközben tudnak dolgozni”

  A kurv@ anyjukat, nem hajlandoak ejszaka, meg hétvégén melozni? Talan meg arra is van bőr a kepukon, hogy aludjanak, meg egy napot a csaladdal toltsenek.

  Skandallum. Bezzeg a mi idonkben, igaz? Akkor meg tudtak mi a munka. Ejszakai is kézzel allitottuk a napraforgokat a hold felé.

  Van baj a fejekben. Ha egy vallalkozot rendszeresen otthagy mindenki, akkor ott nem a- spoilerezek, vigyazz – nem a viz hulye, hanem a kacsa szar főnök.

 • Mindigvanlejjebb…
  Magyar, gyártó cég logisztikai területén vagyok, a cégnek jól megy a dolgozóknak nem.

  Látszatintézkedés az van dögivel, de komolyan vehetö reálbér növelés az nem. Irodai dolgozók bónuszát beépítették az alapfizuba. Az egy dolog, hogy ezt fixálták (korábban pluszba és mínuszba is mehettél), de eladták béremelésnek. Mi ez, ha nem a dolgozók hülyének nézésének csimborasszója!?

  Összefoglalva a cég histórikus legjobb eredményei ellenére is brutálisan válságra készül. Mindezt úgy hogy az igényeket nem tudjuk kielégíteni és embereket is alig tudunk felvenni, mert se fizikai se irodai oldalon nem versenyképes a fizu. Nagy a fluktuáció és sokan a work-life balanszon kompenzálnak

  Ingatlan témához: itt felénk a ház/lakás árak megálltak kb 1éve, de pl a garázs árak még idén februárig is tudtak emelkedni, söt azóta sincs túlkínálat és bármi értelmes megjelenik a piacon 12órán elkapkodják. Nem vicc

 • Treff
  @Valszàm
  Remélem miután lemegy a nyári szezon, és úgy gondolják, hogy a baráti szállodák eleget kerestek, visszaállitják a szép kártya elfogadást a boltokban az élelmiszerekre. Bár megjegyzem, hogy az egész egy rakás *** szabadidő alszámláról nem vehetek könyveket, társasjátékokat…pedig én olvasok és társasozok a SZABADIDŐmben…
 • Ottó
  Sziasztok, a közszféra már hangol. Minisztérium háttérintézménye, 50+ kollégát küldenek el “közös megegyezéssel” “átszervezések miatt”. Mindezt aug. 5.-én bejelentve, aug. 31.-i határidővel. 2 ember marad, 4-et állítólag megbízásival visszafoglalkoztanak 25 órában.

  Közölték, hogy aki közös megegyezést nem írja alá, megy feketelistára és az életben többet nem kap közigben állást.

 • auslander
  Nem szégyen visszajönni,nekem hiányoztak a szülők ,mindig mondták mennyire hiányzok nekik,most ők könyörögnek,hogy ne szenvedjek itt! Jelenleg online interjúzok ha Isten is megsegít el is költözöm végleg!
  Szégyenhez:tipikus irigy rosszindulatúságot én is megkaptam szép szavakkal de a lényege az volt,hogy na jól megcsináltad a szerencsédet ott se kellettél biztos csak kifogás a szülők stb. Na most ez addig tartott amíg megvettem egy házat 2.7milláért illetve alapból kintről 8000eurós audimról itt azt hitték kb 10millió forintos autó,innentől kezdve a ku*va anyját kint megszedte magát biztos kétes eredetű pénz azért menekült haza volt a vélemény,szánalmas ami itt megy.
  (kint meg a kutyát se érdekli mennyit keresel munkásruhában vagy fancy cuccokban jársz stb. )
 • Treff

  Akkor még egy jogász. 10 év közszféra után tavaly váltottam, igaz nem mentem messzire, közalkalmazott lettem, de idén nyáron búcsút mondtam annak a munkahelynek is. Most “sima” munkavállaló vagyok, állami támogatással gazdálkodó szervezetnél, de voltam pár állásinterjún, amiből az jött le, hogy infláció ide-inflació oda, nem nagyon akarnak magasabb bért adni, sőt..bár megértem, hiába a szép önéletrajz, alapvetően minden új munkavállaló lutri (egyébként a munkáltatók hajlamosak azt elfeljeteni, hogy ez fordítva is igaz, a munkavállaló szempontjából a munkáltató ugyanúgy egy kérdőjel, hacsak nincs ismerős, akinek vannak megbízható infói a helyről). Visszatekintve, összességében még mindig a közszférás hely fizetett a legjobban, de a legtöbb stressz is ott ért (aki szerint sehol nem kell dolgozni a közszférában, annak javaslom kipróbálni a pörgősebb helyeket..).
 • SenkiAlfonz
  Fura látni, hogy a hozzászólók 99% jobban megy és nem érzik a válságot. Ez mondjuk megmagyarázza azt, hogy miért látom a közemberen azt hogy szarik mindenre és hitelkártyával fedez mindent is. Én eleve jól kerestem, ami az elmúlt 1 évben elvesztette a 30-40% -át. Tehát már csak tűrhetően keresek, a munka helyeken nem terveznek emelni sőt, úgy fest az egész részleget 9 fő (senki nem lazsál, szükség lenne a munkára) tok vonó decembertől szélnek engedik. Legalább most szóltak, hogy lehet keresni már munkát. Eközben albérletet keresek mert a fejem felől el akarja adni a tulaj a lakást (kb 40% al túlárazva rakta ki a hirdetést mint itt a környéken amennyiért mennek a lakások, szerintem ennyiért nem fogja eladni de ez nem az én bizniszem) és közben azt látom hogy heti árazással mennek fel azok az albérletek amikbe 250e ft /hó 3 havi kaució, 70-80 as évek wc, fürdője és pince sötétségű 2 évre..
 • dr. k

  Ez erőteljesen off , de esetleg tudnék tőled kérdezni privátban az orvos közgáz képzésről. Most gondolkodom rajta , hogy megcsinálom énis.

 • Éva
  megkerdehetem, hogy melyik cégnél vagy?
 • Henrik
  Ausztria – orvos: A Pandémia itt is éreztette a hatását annyiban, hogy az itt is öregedő eü. alkalmazottak sorra mondtak fel miután kilátástalan volt a munka. Hogy érzékeltessem: nem buli az ápolónak is hónapokon át olyan betegeket ellátni a covid osztályon akik magasról nagyívben tojtak az egészségükre, majd próbáld meg összekaparni az életét amikor már beütött a baj. Az altatóorvosok inkább kimentek privátba, ahogy a műtős személyzet is, így a műtéti kapacitásunk 60-70%-án ketyegünk, a várólista nő, az operatív szakmák pedig egymás ellen küzdenek azért a kevés műtéti időért, amiben minél több beteget próbálunk bepaszírozni. Nagyon hasonlít a mo.-i helyzetre, így először gondolkodtam el idén igazán azon, hogy otthagyom a közalkalmazotti státuszt. Jelenleg mivel még tudok mit tanulni az idősebb kollégáktól maradok, de kíváncsi leszek az éves inflációval korrigált béremelésre.
 • Cinege
  Én most kicsit a másik oldalt látom: a férjem 3 hete keres munkát, Debrecen. Tény, hogy csak egy érettségije van, de eddig “jobb” munkahelyei voltak, üzletvezető, műszakvezető, tehát nem mérnök, de nem is gyári munkás, a kettő között.

  Nos, egyrészt kb. nincs hova elküldeni a jelentkezést, mert szinte csak IT-szakembert vagy 3 műszakos gyári munkást keresnek a városban, próbálgatja azt a kevés normálisabb melót, amit talál, az önéletrajzát is ahhoz alakítva, de eddig 2 helyről hívták vissza összesen, onnan sem jeleztek, hogy felvették volna.

  Azt se felejtem el, hogy amikor az én cégem 2 éve hirdetett asszisztensi munkát, egy hét alatt 700(!) önéletrajz jött. Nos, ez az ország 2. legnagyobb városa. Akkor mi lehet az ennél is rosszabb helyeken?

 • Csalódott vidéki
  Nálunk a családban, ami megmaradt. Orbán és a rezsim jó úton halad. Nyugat omladozik, most itt nálunk minden szép. Erre már nem tudok mit mondani. Azon agyalok, hogy a két ház, ami a tulajdonomban van eladom, az egyik csak részben. Az egyik egy régi vertfalu parasztház. A másik egy vegyes falazatú kocka ház. Sajnos ez részben csak az enyém. A kettő eladása után, le tudnék lépni Kelet-Magyarországból. A mostani aszály miatt is egyre kilástalanabb az élet itt. Arról nem is beszélve, hogy nincs munka a környéken. Van 2 nagyobb gyár meg kettő kisebb és ennyi. Ez kb. 50 ezer emberre, ami szerintem kevés. Aki teheti lelép, akik hamarabb kapcsoltak már megtették. A mi régiónkban egyre nagyobb a baj. Erre senki ne mondja, hogy siker és hű de jó….
 • IT-s férjét akarok
  Az IT tűnik az egyértelmű nyertesnek, ezért az IT szférában dolgozókat kérdezem: milyen típusú embernek érdemes át
  áképeznie magát Scrum Masternek? Olvasok/hallok olyan sztoriról, hogy valaki tanár volt, színész (!) volt és remek SM lett belőle, de ez nekem azért furcsa. A valóság érdekelne, így őszinteséget kérek, köszönöm!
 • Csizkek
  “ kb 40 jelentkezéssel 4 hónap alatt nem sikerült ausztriában-németben munkát találnom. ”

  Nemetorszagba ha alkalmazotti pozira jelentkezel siman 1-1,5 ev a felveteli procedura. Atlagosan.. de meg sos pozikat se toltenek be csak ugy legtobbszor. Siman van, hogy a jelentkezesre az elso valasz honapokkal kesobb jon. Nagy cegek Betriebsratjai, szakszervezetek pedig erosek. Ergo mielott felvesznek valakit van egy prioritas lista. Belsos, belsos cegcsoporton belul, helyi alvallalkozotol insource vagy vmi hasonlo.. a munka megkapasanal meg fontos a nemet piaci networking, referencia, munkatapasztalat. Nyilvan ITban konnyebb az egesz manapsag, de sokszor szamitani kell a tobb honapos, 1+ev procedurara.

 • Belavoltam
  A szurke kata-zast hogy kell elkepzelni? Valojaban alkalmazottkent dolgozol, es a ceged igy probal meg koltsegoptimalizalni? Ami a penzed atvaltasat illeti, en a jelenlegi 394 Ft-os EUR arfolyamnal mar megfontolnam.
 • Gary

  3000, akár 5000 euró
  Miért nem rögtön 10000 ha már egyszer szóba hoztuk?
  Egy gyors google keresés alapján kiderült, hogy 4200 az átlag, de sok területen (turizmus, vendéglátás) lényegesen alacsonyabb, míg másokon (energetika) lényegesen magasabb.
  A kint kolbászból fonják a kerítést vonatra ne üljünk fel. Ha valamiben ténylegesen jobb kint, az az, hogy létfontosságú munkát végző embereket (tűzoltók, ápolók, tanárok) nem éhbérérért dolgoztat az állam. De ne kezdjüknel a számháborút. János Puszita hozzászólása életszagúbb.


  Nem vagyok orvos, de szerintem keress egy sebészt és távolíttasd el az ominózus anyajegyet. Két hét kényszerpihenő és le van róla a gond. Cserébe a szövettan sokkal pontosabban megmondja, hogy van-e okod aggódni, mint azt bárki ránézés alapján meg tudná.

 • Luna
  Irodai admin egy személyszállítással foglalkozó cégnél: év elején volt 5% emelés, így kapok most 200at. Sofőr kollégáknak se emeltek sokat, állandó a rossz hangulat. A megrendelések egyenlőre nem estek, de a covid óta tudjuk, hogy bármikor fordulhat a kocka.
  Sokat járok magáneübe és én is tapasztalom, hogy egyre siralmasabb a színvonal, közben egy batyu pénzt kifizetek rá. Néhány hónapja úgy alakult, hogy Tatabányán a sürgősségire mentem iszonyú hasgörccsel, egy kis kék konténer volt a sürgősségi, ami előtt az esőben álltak a betegek.. a doki, aki amúgy nagyon együttérző és kedves volt, közölte, hogy ha most felvesz legalább 6 órát várnom kell, mire foglalkoznak velem. Végül adott a kezembe 2 db gyógyszert és hazamentem. Szeretnénk külföldre menni mi is, viszont van itthon saját házunk (örököltük) és 5 kisállatunk, ami megnehezíti. Viszont ha maradunk nem hiszem h vállalunk gyereket…
 • Gary
  A poszt eredeti témájához:

  Nyugat-Magyarország, autóipar.
  Égető munkaerőhiány, aminek a kompenzálására egyre kisebb tudású kollégákat is felveszünk. Illetve vennénk, ha jelentkeznének, de több pozira senki nem jön, nem hogy jó.
  Most cserébe legalább egy előre nem várt évközi emelést kapunk.

 • expertise
  EU-s pénzek vassá és betonná konvertálásával foglalkozom állami beruházó cégnél. EU-s pénz nincs, kormányhatározat van az összes projekt felfüggesztéséről aminek a kivitelezése még nem indult meg. Állami beruházószervezeteknél 70%-os létszámleépítés év végéig, jómagam is előreláthatólag októbertől munka nélkül. Bedőlésre felkészül az infrastruktúratervező piac, illetve már akkor a gáz hogy a NER-es kivitelező piac etetése is problémákba ütközik.
  Nagyon erősen gondolkozom egy karrierváltáson.
 • SpongyaBob
  IT kereskedelem, rendszerintegrátor cég. Magyar tulaj

  Januárban emeltek 10%-ot. Első félév nagyon jó volt, aztán az extraprofit adó bejelentése óta élelmiszerlánci partnereink gyakoralaitag nem rendelnek új eszköz. Q1-Q2 pörgött, most kicsit nyugi van. Nem tudom eldönteni, hogy ez most mennyire fogható a nyárra.

  Az ellátási lánc iszonyat belassult. Korábbi standard 2-3 hetes szállítások helyett jeleneg: DELL szerver 8-10 hét, HP üzleti notebook 10-12, HP nyomtató 5-6 hónap, Lenovo üzleti notebook 6 hónap.

  Q4-ben azért lesz szemmel látható forgalmunk, mert akkor jön majd meg rengeteg márcuisi-áprilisi rendelésünk

  A gyártóktól EUR-ban kérünk árat, EUR-ban adunk ajánlatot és EUR-ban számlázunk

 • Asd
  tanár szerintem teljesen megfelelő SM lehet. Aki jól tud kommunikálni, tudja kezelni az embereket és megérti az agilis működés miértjét abból lehet sm.
 • NGergő
  a valóság az, hogy a scrum master ugyanolyan kamu semmirekellő semmihez nem értő emberek titulusa, mint a biztosítási ügynök, meg az ingatlanügynök (tisztelet a kivételnek), meg az összes többi ilyen hangzatos izé

  normális cégnél a scrum master “feladatokat” BÁRKI de tényleg bárki el tudja látni, nekem az egyik cégnél szimplán csak nem is hülyítjük magunkat azzal, hogy vannak ilyen feladatok, a másiknál meg azt a nyulfarknyit ellátja mindig az akinek éppen kedve van

  szóval hogy válaszoljak is a kérdésedre: bárkiből, de komolyan bárkiből lehet SM, tekintve hogy nulla bármilyen tudást igényel, azt a pár hangzatos buzzwordöt, meg folyamatot meg szokást, amit igazából maguknak csinálnak az SM-ek meg meg birod tanulni 2 nap alatt

  emellett egész pofátlan összegeket is keresnek, szóval hajrá!

 • Színész
  Tényleg érdekel:

  Elhiszitek, hogy ma Magyarországon van olyan szakma ahol kényszervállalkozóként (eddig Katás) 2500 ft a kiszállási díj amibe kb 20perc munka is benne van?
  Nem az idő a gond, hanem a benzin+parkolás stb.. tudom ott a bkv.. de ha az utazás is benne van, akkor 2 óra… Ez nem durva?

 • Egy kisemmizett katás
  Katás bt-m megy a kukába, szeptembertől se bevétel+minden drága+rezsit pacalszilárddal ledarálták=ahogy tudom megszüntetem de könyvelőt nem lehet találni…lakásom eladó “volt” még most elfogadom a legjobb ajánlatot(vevő már költözne is be) és szépen elviszem a pénzem tudásom,termelői kapacitásom ebből az alibaba és a 40 rabló országából…
  (Egyet üzennék a maradóknak,vallásos nevelésem okán mindig tisztességes voltam,de itt lopni csalni hazudni kell másképp nem megy,ne legyetek olyan barmok mint én farkasok közt a bárány nem.marad meg…)
 • 404

  Minden bántás nélkül: nem lehet, hogy váltani kellene? Ostorozhatod a világot, de azzal nem leszel beljebb. Ha meg amúgy szalad a szekér és ez csak hobbi, kiegszítés, akkor meg mindegy.
  De szerntem először ndulunk ki a realitásokból és ahhoz nézzük mit szeretnénk mit választunk.
 • Fox (IT)
  A legtobb developer / engineer utalja a scrum-ot a sprintekben valo dolgozast es a szeanszokat. A scrum master az egyik legutaltabb pozicio.

  Ha IT szeretnel csinalni es nem programozni akkor inkabb Project Manager (PM) / Product Owner (PO) ajanlom figyelmedbe. A PM/PO kollegakat szeretjuk, mert leveszi a vallunkrol a terhet, hogy egesz nap business-el meetingen uljunk es 1 oldalas ticketben osszefoglalha, hogy mire is vagyik business.

  Mindenfele haterrel rendeljezo emberrel talalkoztam PM/PO pozicioban. Kivalo kommunikacio, jo szervezo kepesseg kell ehez a poziciohoz.

 • Fox (IT)

  Nemet IT fejlesztoi pozicio kb 1-3honap elso jelentkeztol szerzodesig tarto idoszak. Regebben ez a 3honap volt manapsag a cegek probaljak 1honap ala szoritani. Ez a tapasztalatom nemet kkv, start-up es multi cegekkel kapcsolatban. (angol nyelvu fejlesztoi poziciok)

  Tradicional szakszervetes nemet vallalattal nem volt dolgom meg.