Hogyan ne spórolj?

Az anyagi sikerességnek nagyon egyszerű titka van: többet keresel, mint amennyit elköltesz. Ideális esetben a jövedelmed bőven több, mint a havi költésed. Azonban van, amikor azért kell sokat keresned, mert túl sok felesleges dologra túl sok pénzed megy el.

Sokan azért dolgoznak egy gyűlölt, stresszes munkahelyen, mert olyan sok a havi kiadásuk, hogy kisebb jövedelem mellett már nem tudnák fedezni azt. Pedig sokkal jobban járnának, ha a kiadásaikat visszavágnák és megengedhetnék azt a luxust, hogy olyan munkát végezzenek, amit kedvelnek.

Ezért fontos, hogy a költekezéseidben is legyél tudatos és minden kiadás előtt végiggondold, nem kerül-e többe az adott termék, mint amennyit ér a számodra.

Azonban nagyon sokan rosszul spórolnak. Van olyan, aki képes kerülni 10 kilométert csak azért, hogy olcsóbban tankoljon abba az autóba, aminek a hitelére kifizet százezer forintot havonta.

Spórol a bevásárláson, csak akciós dolgokat vesz, miközben a pénze a bankban vagy le sincs kötve, vagy nagyon rossz kamatozás mellett, amin többet bukik, mint amennyit összesen a bevásárláson spórol évente.

Egy drága bérlakásban, vagy túl nagy házban lakik, amire százezrek mennek el havonta pluszban, miközben a telefonáláson akar spórolni ezer forintot havonta. (Cikk: Nagyot veszíteni nagy dolgokon lehet)

Erre mondja azt az angol, hogy penny-wise and pound-foolish, vagyis miközben valaki a filléreket energiát nem kímélve meg akarja spórolni, a nagy pénzeken rengeteget bukik.

Néhány tipp, hogyan spórolj okosan:

Mennyibe kerül egy alkalommal a használat: Bármit venni akarsz, gondold végig, mennyibe fog kerülni egy-egy használat. Ha veszel egy számítógépet 200 ezer forintért, amit naponta használsz öt éven át, mielőtt végleg az enyészetté válik, akkor egy-egy (napi) használat 109 forintba fog kerülni. Ez egy vállalható és arányos összeg.

Ha veszel egy konyhai gépet 30 ezer forintért, amit összesen tízszer fogsz elővenni az életben, akkor az biztos nem éri meg a kiadást.

Egy hetvenezres ruhaköltemény, amit összesen ötször veszel fel, szintén felesleges kiadásnak tűnik. (Természetesen nem az esküvői ruhádról vagy az érettségi öltönyödről van szó.)

Tehát nézd meg, a vásárolni kívánt dolgod hányszor fogod használni a következő években és meglátod, megéri-e kiadni rá annyi pénzt.

Ugyanígy, amit sokat használsz, vegyél drágábbat, vagy kényelmesebbet, amit keveset, azon spórolj jobban.

Ha te számítógép előtt ülsz egész nap és te veszed magadnak, vegyél egy jobb, ergonomikusabb, használhatóbb modellt drágábban, hiszen a napi munkádat teszed ezzel könnyebbé. Inkább spórold meg ezt a plusz kiadást a fűnyírón, amit kéthetente veszel elő fél órára, azt is csak az év felében és igazából mindegy is, mennyire sikerült egyenletesen levágnod a füvet a hátsó kertben.

Inkább költs pénzt arra a székre, amiben egész nap dolgozol, mintsem az autódba sokzónás automata klímát vegyél a normál helyett, amit egy évben 30 napot használsz. Ha viszont egész nap úton vagy az autódban, akkor természetesen csináld fordítva.

Szabadítsd fel az energiád: Sok nagy ember még a ruhatárát is leegyszerűsíti, hogy ne kelljen reggelente arra energiát fecsérelnie, hogy melyik öltönyt melyik inggel és nyakkendővel veheti fel. Még Obama elnök is csak kétféle színű öltönyt tartott  éppen ezért, de Mark Zuckerberget is kevesen látták másban, mint szürke pólóban és kék farmerben az elmúlt 10 évben.

A pénzügyekben is ez a helyzet. Automatizáld a kis dolgokat, hogy legyen energiád a nagy döntésekre figyelni. Ne fecséreld el a figyelmed arra, hogy hol olcsóbb most 40 forinttal a Domestos, amiből három havonta használsz el egy flakonnal, mert ennek az lesz az ára, hogy a végén a komoly kérdésekben nem tudsz megfelelő döntéseket hozni.

Ha meg akarsz spórolni havi ötvenezer forintot, válaszd a legegyszerűbb módját: még a fizetés napján utald el egy külön számlára. Akkor nem kell majd naponta hússzor azon gondolkodnod, min tudnál újabb ötven forintot megspórolni, hogy megmaradjon a hónap végén ötvenezer forint.

Amikor pedig spórolni akarsz, először a nagy dolgokon és az állandó kiadásokon kezdd el a spórolást. Nézd át a lakáshiteledet, a biztosításaidat, keress lényegesen olcsóbb bérlakást. Gondold végig, kell-e ilyen drága autó, egyáltalán tényleg szükséged van-e autóra és a többi. (Cikk: Az élet autó nélkül)

Amíg a nagy dolgokban nincs rend a pénzügyeidben, felesleges a reggeliden megspórolni azt a napi hetven forintot.

A spórolásnál a megtakarított összeg számít, ez az, amit a legtöbb ember mindig figyelmen kívül hagy. Erről írtam egy jó cikket itt, olvasd el. A legtöbb ember képes utazni, hogy egy 15 ezres porszívón megspóroljon 3 ezer forintot, ugyanezek az emberek egy 250 ezres tévénél már nem utaznának 10 ezer forintos megtakarításért. Pedig azon háromszor annyit nyernének ugyanannyi időráfordítással.

S végezetül: meggyőződésem, hogy a legtöbb alacsony keresetű ember könnyebben tudna akár 100 ezer forinttal többet keresni havonta, mint visszavágni a költéseit 30 ezer forinttal. Annak az energiának a felét, amit arra szánsz, hogyan költs kevesebbet, fordítsd arra, hogyan tudnál többet keresni. A lehetőségek széles skálán mozognak, az egyszerű munkahely-váltástól kezdve az önképzésig, a tanulástól a vállalkozásig, vagy hétvégi másodállásig.

Igaz a mondás, hogy az el nem költött pénzt nem kell megkeresned, de fordítva is igaz: a megkeresett plusz pénzt nem kell esetleg erődön felül megspórolnod.

Share

108 hozzászólás

 • Peti
  A dizájnertársadalomról…bár nem ide tartozik, legfeljebb az anyagi vonzatát tekintve: elengedhetetlen kellék a bóvli tetoválás is. A fiataloktól kezdve a terhes asszonyokon át, a szépkor küszöbén álló emberekig szinte mindenki szétvarratja magát. Nem túlzás, a saját szememmel látom: a hozzánk betérő vásárlók legalább felén ott díszeleg valami nonfiguratív krikszkraksz, egy-egy híres ember idézete, születési dátum, csecsemőfej, szívecske, inda, fűző, masni, jó 10 évvel ezelőtt készített csípőtetkó vagy kínai szöveg; mindez az összetartozás, az egyediség (lol), vagy az önkifejezés magyarázatával, tízezrekért. A kollégáimnál, a takarítónőnél dettó. Szünetben meg kimennek cigizni, és azon bosszankodnak, hogy alig jönnek ki a fizetésükből. Az egyik céges hitelből nyaral, a másik meg 160 ezres mosogatógépet vesz (miközben gyorséttermi kajákat ebédel, merthogy otthon már nem jut ideje főzni).
 • Csabai papa
  @Én is akarok
  Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ennyi tapasztalattal, miért mások zsebét tömi, miért nem VÁLLALKOZIK? Baromi nehéz a váltás, saját tapasztalatból tudom, otthagyni a “tutitnak” vélt állást, de hosszútávon megéri. Ja, hogy ügyfélkört kell építeni, beruházni, stb. Igen! De utána teljes más minőségű életet fog tudni élni. Ami fontos, kicsiben kell kezdeni, fokozatosan fejlődni.
 • Zabalint

  Érdekes, kinek mi tűnik fel. Pl. mostanában néztem, hogy a tömegközlekedésen rengeteg munkás kinézetű embernek a lábán figyel a legolcsóbb, 4 ezer Ft-os Decathlonos túracipő, vagy mostanában jó időben a 3 ezer Ft-os nyári utcai gyalogló cipő. Az iPhone-nak meg komoly használt piaca van, ahol egy alsó-közép kategóriás telefon áráért veszik meg a pár éveseket azok, akik olyat szeretnének (mondjuk nekem ingyen sem kéne…).

  Csak azért írom ezt, mert amit előadsz, az súlyos közhely, és én azt látom, hogy a szegények kis hányadára igaz, közben meg sértő minden szegényre nézve ez az általánosításod. Nyilván sokkal feltűnőbb egs 40 ezres cipőben, új iPhone-al és márkás napszemüveggel szaladgáló munkás, ezért ez marad meg, de valójában olyan, akinek olcsó cuccai vannak, sokkal több szaladgál, csak észre sem veszed, plusz akkor nem lehet károgni, hogy mekkora majmok az emberek.

 • FoX

  A cikk eredetileg éppen arról szólt, hogy a spórolásnak nem kell igénytelenséghez vezetnie. Ha beszántod sóval a környezetet, ahol élsz, az biztos olcsóbb, de azért mégis…
 • Gábor
  Ez egy nagyon jól sikerült bejegyzés!
  Én pont így gondolkodom és ezek szerint próbálok élni, de vannak gyengeségeim, mert van egy 10éves autóm, amivel alig megyek évi 3-4ezer évet.
  Aztán a megtakarításaimat sem kezelem jól, mert banki lekötésben tartóm, ami szinte semmit nem kamatozik, ennek az, az oka hogy korábban annyi befektetéssel jártam pórul, hogy már egyikben sem bízom.
  Szóval még van hová fejlödnöm.
 • jami
  A megtakarítás kamata – hitel előtörlesztése nem feltétlenül az egyenlet két oldala. Én előtörlesztettem az egyszem lakáshitelünket, hogy tiszta lappal tudjak másik lakáshitelt felvenni. Mellette, mire aktuális lesz a törlesztés, lesz egy plusz munkám, ami több, mint a hitel és a mostani lakást kiadjuk albérletbe. Esélyesen ismét fogunk előtörleszteni megtakarításból is, fut új ltp is.A fő cél, hogy mire a gyerekek érettségiznek, csak kicsi hitel maradjon.

  Amit a cikk boncolgat, az a spórolás vs. takarékosság. Spórolni akkor kell, ha csak úgy lehet életben maradni, átmeneti nehézség miatt. Folyamatosan takarékoskodni kell és eközben jó döntéseket hozni. És nagyon igaz, hogy kinek mi a vágya és az mennyire áll összhangba a lehetőségeivel. Nagyon sokan kompenzációnak vesznek meg cipőt/telefon/kocsit – legalalább ENNYI legye, olyan nincs, hogy már ezt sem engedhetem meg magamnak.

 • szocske
  , gyepnek nem nevezném a kertem, inkább a rét vagy a mező lenne rá a jó szó. Nálam nincs műtrágyázás, locsolás is csak nagyon nagy szárazságban, gyakorlatilag a 7-10 naponkénti fűnyírás a gondozás. Cserébe közelről nem olyan szép, mint a szomszédfűje, de nálam rámehet a kutya, a macska, a gyerek.
  Persze le is betonozhatnám a kertem, de akkor már egyszerűbb lenne panelbe költözni, ahol eleve lebetonozták nekem már a környéket az elvtársak.
 • szocske
  , persze, anyagilag biztosan van előnye a saját vállalkozásnak, de én megértem, hogy nem mindenki vágyik arra, hogy 7×24-ben a saját vállalkozásán pörgesse az agyát, van akinek megéri lemondani némi extra jövedelemről azért, hogy 8-17 dolgozzon és amint kijött a munkahelyről kikapcsolhassa az agyából a munkahelyi gondokat. Vállalkozóként ez a többségnek lehetetlen.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  @Gábor

  miért gyengeség 10 éves autót tartani, ami 3-4 ezret megy?

 • Tinaturner
  Ajfonokrol annyit hogy kb meg se ismerem melyik melyik. Szal lehet 10ezer forintos 8 evvel ezelotti verzio van nala. Nekem ugyanolyan.. alapvetoen nem az a baj h valaki draga telot vesz. Inkabb az ha nem engedheti meg maganak, megis erolkodik. Ha heti 3-500ezret keresel nyugodtan vegyel olyan telot amit epp kineztel. Ugyis ugyan azt tudja mindegyik. Kocsiknal ugyanez a bmw tema.. eleve aki tenyleg megengedheti maganak annal elveszik a brand hatas mert ugyanugy tudna venni masik 10 barmilyet. Amirol beszeltek max a fejben gyengeknek fontos. Ok akarnak latszani vkinek. Csomo gazdag ember elvan egy sima tornacsukaban es tisztaban van sajat magaval. Nem erolkodik. Nyilvan uzleti vacsorara nem igy jar, de pont olvastam egy hete h mr facebook is a polo farmer viseletet reszesiti elonyben
 • Piroska
  “mr facebook is a polo farmer viseletet reszesiti elonyben”

  Az csak a kábitás része. Steve Jobs is mindig n fekete garbót, Levi’s 501-es farmert és fehér edzőcipőt viselet.

 • Én is akarok kommentelni
  ilyet?:
  Kötelező minimum törlesztés??? Az nem hitel lesz akkor, hanem hitelkártya gondolom, mert hitelnél havi törlesztő van és ennyi.
  Hitelkártya esetén mivel csillió kamat van a ki nem fizetett összegre azt kell visszafizetni ha kell az ép belső szervek elárverezése árán is! 😮
  De mint ahogy mások is írták előttem: sok függ a hiteleidtől is (összeg, kamat).

  De a saját példám: 1,9% kamatozású lakáshitelemet nem igazán éri meg előtörlesztenem, amíg a lakáskasszák 10%, a prémium állampapír 4% hozamot adnak.
  Az összes hitelünk harmada áll likvid megtakarítási formákban, és a fele ezen kívül még ingatlanokban. És amíg a fidesz hatalmon marad (20 év?) addigra szépen ki is fizetjük a lakáshitelünket ilyen alacsony hitelkamat mellett.

 • mokuskerek
  “Az csak a kábitás része. Steve Jobs is mindig n fekete garbót, Levi’s 501-es farmert és fehér edzőcipőt viselet.”

  és amit megspórolt a ruha pénzen elkölthette a félévenkénti autócserére:)

 • mokuskerek
  jalopnik.com/5853923/the-real-reason-why-steve-jobs-drove-without-a-license-plate
 • Kovács József
  Sziasztok. Igen, a többet keresésnek is vannak árnyoldalai. Igen, lehet, hogy keletről Ny-ra kell jönni. Igen, mindennek ára van. Igen, a plusz képzés is időt visz és pénzt. Ingyen nincs semmi az életben, és az a baj, hogy sokan ezt gondolják, hogy nekik pedig jár.

  Két éve felmonmondtam a “tuti” állásomból, mert nem volt megfelelő a légkör, a vezetés, sok volt a stressz és a túlóra. Rátelepedett az életemre, és éreztem, beleragadtam. Én is azzal küzdöttem, mint a legtöbb ember, hogy azt hallgatta a szüleitől (helytelenül) hogy a “biztost a bizonytalanért soha ne add fel” – és jó 4 évig ebben a mókuskerékben ragadtam. Mikor elhatároztam, hogy ez így tovább nem mehet. Jobb életet szeretnék.
  Felmondtam, és kerestem egy másik állást egy multinál, ahol azért nem annyira “kötöttek”. Bevállaltam egy munkakört, ami részben a szakterületem. A volt fizum feléért. A terv egyszerű volt:

 • Kovács József
  folyt.
  Adok magamnak 1 évet arra, hogy beilleszkedjek, és minden képességemet megmutassam, minden rámbízott feladatból a maximumot hozzam ki és ezt jól is kommunikáljam. Ha ezt következetesen csinálom, akkor biztos kapok új pozíciót, jobbat, számomra megfelelőt, hisz egy jól működő cég folyamatos fejlődésben van, átalakulásban, hogy a versenyelőnyét megtartsa. Egy év sem telt el, és közel annyit kerestem, mint az előző munkahelyemen, töredék sterssz ért, kevesebbet kellett dolgozni. De igen, előre bele kellett tenni a munkát, és igen, semmi garancia nem volt arra, hogy ma már többet keresek, mint azelőtt. Maradt időm vállalkozni is, így közelíthetek a bérem duplázásához. És csak egy terv kellett hozzá, és az, hogy fejet leszegve megvalósítsam. Megfizettem az árát.

  Sok mindenre megtanított ez a munkahelyváltás:

 • Kovács József
  Mivel sokkal kevesebb pénzből kellett kijönnöm, így tényleg rá kellett fókuszálnom a kiadásaimra. Nem csak látszattevékenységként! Hanem komolyan. És igen, szembesültem a hibáimmal, a túlköltekezéssel, azzal, hogy nem tervezem a kiadásaimat rendesen. Ezért tervet készítettem, pontosan írtam mire jut és mire nem, és mennyi marad, ha marad. Éves tervet csináltam, és havonta kontrolláltam, összegeztem. Igaz ez az időszak már elmúlt, de most sokkal több megmarad, mert kigyomláltam a butaságokat, és most már sokkal boldogabb vagyok.

  Nem volt könnyű, voltak nehéz időszakok, rettenetes napok, de minden azért volt, hogy tanuljak belőle. Szóval a kifogásgyártás helyett fejet leszegni és előre, csak egy terv kell. Nem kell tökéletesnek lennie. menet közben azt lehet korrigálni, tökéletesíteni. Ez a lényeg: a siker kulcsa nem a jó terv (elég egy szimpla terv), hanem az alkalmazkodás.

 • FoX
  Elég sok hozzászólásban előjön egy másik népbetegség: másokat egy ránézésre, ismeretlenül megítélni. Mert az oké, hogy vannak bizonyos tendenciák akár az öltözködésben, akár a tetoválásoknál, de akkor mi van? Ha az én életemet nem érinti, a másén miért jártassam a számat? Ha nem tetszik az ájfónja, nem nézek oda. Vagy a tetoválása. Persze, rengetegen ötlet nélkül akarnak tetkót, de nekem ettől nem lesz drágább a kenyér, és főleg nem leszek én jobb attól, hogy mást leszólok. Ő viseli, ő költi a pénzét olyan dolgokra, amik nekem nem lennének fontosak. Neki meg azok. És azzal magyarázza, amivel akarja.
  Szóval ha számon kéritek az egyediséget, vigyázzatok, hogy ne álljatok be a mások életén rugózók igen nagy tömegébe. 🙂
 • Oszkar
  @Balazs: +1. Kb. fel eve koltoztem kulfoldre, berendeztem egy (studio)lakast 8-900 ezer forintbol es ebben egy elegge izmos szamitogep is benn foglaltatik. Tovabb tart, mintha csak aruhazbol leaggatna az ember a cuccokat, de toredekebe kerul. Volt, amit szinte ingyen vagtak hozzam kikoltozofelben levo emberek. Az IKEA-ban egy szett agynemuhuzat kerult annyiba mint a hasznaltan vett (IKEA-s) kanapem.

  Persze van, ami azonnal kell, ott ez kevesbe opcio (pl. nalam fuggony a foldszinti ablakra 🙂 ), de a hasznalt mikro is ugyanugy melegit, az 5 eves Bravia TV-nek is gyonyoru kepe van es szinte fillerekbol fel lehet okositani Amazon TV-vel.

  De ez ugyanigy igaz a masik iranyba is: a kacatokat, nem hasznalt dolgokat el kell adni meg ha csak fillerekert is, az is tobb, mint a semmi.

 • Szocske
  , Jobs vszinuleg nem pénzt, hanem időt akart spórolni az egyszerű ruházattal, Zukkerberg is azt mondja, sajnálja az időt arra, hogy eldöntse melyik ruhát vegye fel aznap.
 • antenna
  Ildikó: de ha már amúgy is Budapestre jár dolgozni a szakmunkás, miért alkalmazottként teszi? Ahogy nézem a munkadíjakat, a vállalkozó simán számol magának naponta nettó 20-25 ezret. És úgy tele vannak munkával, hogy unokatestvérem csak fél évre előre tud időpontot adni nekem is, téli időszakban meg 2 hónapra előre. Sorban mondja vissza a munkákat, nem győzi idővel. Mondtam is neki, ezek szerint olcsón dolgozik. Tehát a kőműves alkalmazottként keres havi 200-at, hétvégén fusizik egy kis plusszért, miközben vállalkozóként simán meglenne a havi nettó 4-500, szabad hétvégékkel. Esetleg néhány szombati munkanap 2-ig, ha muszáj. Most Bp-n ilyen a helyzet: felhívsz 7 vállalkozót, 2 fel sem veszi, 2 kiröhög, 3 felmér. 2 ad ajánlatot és ha szerencséd van, egyik el is jön megcsinálni. Ny-i határ ugyanez vagy még rosszabb.
 • S1M0N

  “Ha heti 3-500ezret keresel nyugodtan vegyel olyan telot amit epp kineztel.”

  Én az intervallum alsó felében keresek (nettó természetesen) de nem érzem így, pedig informatikus vagyok és sokat nyomkodom a telómat.

  Nagyon egyszerű kiszámolni mit engedhetsz meg magadnak és mit nem, le kell osztani az órabéreddel, hány órányi munkádba kerül egy termék. Egy bármikor összetörhető/ellopható, jó esetben ~3 évig használható gagyiság a zsebedből, ami ált csak az idődet rabolja szvsz nem ér meg 2 hét melónál többet, az meg szifonból nagyon max egy újabb használtat jelentene az én keresetem mellett.

  A másik oldalról megközelítve ha egy ~50k-s ketyere kiszolgálja már az igényeimet, a “vágyaim” (csúcskategóra) meg nem fér bele, akkor mi a búbánatnak fizessek többet érte? Akkor dolgozok inkább “csak” egy hetet, a másik héten meg “pihenek” (értelmesen költöm el/félreteszem/nyaralok belőle)

 • Tinaturner
  S1m0n: gondolom azert mert elolvastad. En hetente irtam ennyit. Szal ha te ket het alatt keresel 600k-1m-t akkor abbol nem csak hasznalt szifont kapsz elvileg.

  Nyilvan ekkor se kotelezo dragat venni, viszont egy ido utan mar nem erzed meg melyiket valasztod, ergo amelyik tetszik vagy amelyikre raboksz

 • S1M0N

  Igaz, benéztem, mea culpa!
  Heti 300-ba simán belefér már, valóban.
 • szocske
  “nem ér meg 2 hét melónál többet, az meg szifonból nagyon max egy újabb használtat jelentene az én keresetem mellett.”
  A legolcsóbban még kapható új Iphone jelenleg az 5S 16Gb 80ezerért és az SE 90-120ezerért (memória méretétől függően).
  Tehát ha 2 heti béred szánod rá, és havi 300 körül keresel, akkor bőven kapsz új iphonet is, igaz nem a legújabb csúcsmodellt.
 • Bondinvestor
  A 7. es fiam mesélte nagyon ciki az iskolába a 200 e telefon mert ezek a srácok ,gazdag szülők elkényesztetett hülyegyerek stigmát kapják.
 • Gauchos

  Jól van ez így! Gyereknek abszolút felesleges a 200 ezres telefon (még az 50 ezres is). Bár a 200 ezres már az a kategória, aminek egyébként sincs értelme. A felhasználók talán 1-2%-a használja ki a képességeit.
 • naa
  , érdekes volt a fűnyírós video, de semmi infót nem közöltek, elmondod, hogy mi a király ebben a fűnyíróban? És aki nem golfpályát, focipályát, stb. akar nyírni, esetleg nem ilyen nagy sík karámban ahol nincs semmi, az is használhatna ilyet?
  Szerintem egy sík füvesített részt mindennel könnyű nyírni, még madzagos villanyos géppel is, engem még sose zavart a madzag (cserében halkabb és nem kell benzinezni meg karbantartani és van erős is), ha szisztematikusan nyírod.
  , jöhet a jó aksis típusa, de én szkeptikus vagyok, azért csak erősebb egy vezetékes, töltögetni meg minden – akkor már tényleg inkább legyen robot, ha aksis.
  Egyébként a cikk témájára visszatérve, a fűnyírás alatt önképzés jelleggel hangoskönyveket hallgatni nekem bejön, szinte várom a fűnyírást. Ha egy sör mellett nézném, ahogy a robot lenyírja, akkor pont elaludnék közben és ugrott az önképzés… :
 • axt
  Érdekes amiket írtok, van pár jó sztori meg gondolat. Annyit tennék hozzá ehhez az egészhez, hogy a munkahelyváltás nem ördögtől való dolog, nem kell azon agyalni, hogy kibaszol a főnökkel, vagy szegény Mancika egyedül marad és mi lesz vele, rászakad a meló. Ha rászakad hát rászakad. De idegből sem szabad váltani, ész nélkül. Meg kell tervezni az egészet, sőt, szerintem nem is kell annyira véka alá rejteni, hogy menni akarsz. Lehet hogy a főnök ajánl rá valamit, ami neked jól jön.

  @Robi: Azért én a házilagos kerékcserét nem ajánlanám senkinek. Hogy centrírozod ki? Vagy jól van az úgy, hadd üssön, aztán csessze szét a futóművet? Én sokmindent megcsinálok magunknak otthon, de pl. pont az autó az, amire azt mondom, hogy szakember kell hozzá, mert nem akarok ottmaradni az úton, meg nem akarok többet költeni rá később, mert kijön valami nagyobb hiba a kókányolás miatt.

 • axt
  És még egy gondolat: én ritka egy smucig disznó vagyok, és sokszor találtam már tök jó olcsó megoldásokat. Pl. legutóbb vettem egy mobiltelefont úgy, hogy az eredeti tulajdonosa 2 hétig használta, így majdnem egy teljes év garancia van rá. 70 ezer helyett fizettem 50 ezret. Ez a hülyeség ára az eladó részéről, nekem meg talált pénz. Ja, telefont olyan 4-5 évente cserélek. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha kicsit szemfüles vagy, tudsz spórolni a nagyobb dolgokon is.
 • Gauchos

  Ha megérett a kerék a centrírozásra, azt lehet érezni a kormányon menet közben. Indokolatlanul felesleges évente centríroztatni (persze akinek nagyon sokat fut az autója, annak gyakrabban is szükséges lehet). Én a kerékcserét 20 perc alatt megcsinálom kompletten a gyári szerszámokkal, úgy, hogy nyomatékkulccsal húzom meg az anyákat (ez nem szükséges, lehet érezni, mennyire kell meghúzni). Így szerintem gyorsabb is, mint elvinni gumishoz, akik gyakran izomból ráb@sszák az anyákat, hogy utána nehéz leszedni őket.

  Amit még meg lehet csinálni házilag az a hűtővíz-, motor- és váltóolajcsere (én egy nagyobb kannában gyűjtöm a fáradt folyadékot, és néhány évente leadom a megfelelő helyen). Csak egy kb. 1000 Ft-os olajszűrő-fogóra van szükség, ami speciálisabb szerszám. Igaz ez már kicsit szenvedős házilag. Ha kicsi az autó hasmagassága, akkor lehet, hogy nem is elég hozzá a gyári emelő.

 • Szocske
  , alapvetően egyetértek veled, de emelon nem cserélnek olajat, sem az autó, sem a saját egészségem érdekében. Ha senkinek nincs a közelben szerelő aknás garázsa, az emelőtol egy utcai vizora akna is jobb megoldás, igaz tologatni kell az autót a ki-bemaszashoz.
 • Szocske
  , 2 hetes telefont cserélni butaság, de sokan cégnek számlára veszik, akkor lehet meg nyert is vele, ha 50-ért eladta. 70-bol 15 csak az ÁFA
 • FoX
  OFF

  A hátsó kerék ütését hogy érzed a kormányon? Na meg az elsőét is, ha már ott érzed, az régen rossz. Igenis minden cserénél centríroztatni kell a kerekeket. A csapágy egy elég strapabíró szerkezet egészen addig, amíg nem kap folyamatos, a tervezettől eltérő irányú terheléseket. Akkor ugyanis elég hamar feladja…
 • Addam
  Balazs: Akkor működik a külföldi meg a használt vásárlás ha 100%-ig tudod mire számíts, nincs visszaút. Amúgy netes rendelést javaslom, így van 14 napod kipróbálni és átgondolni, hogy tényleg neked való-e a termék. Ha nem akkor visszaviheted.

  Sokaknál szemlélet/életmódváltással lehet a legtöbbet spórolni. Biztos megéri hétvégén dőzsölni azért, hogy hétköznap meg szűkölködj és csak pénzszerzési kényszerként tekints a munkádra?

 • belzebub
  Az ismerősi körömben (barátok, családtagok, munkatársak) próbálom hirdetni Miklós látásmódját, amit én is vallok, azonban még egy ember sem volt, aki bármennyire is megfogadta volna ezeket a tanácsokat. Furcsán néznek rám, amikor utánanézek valaminek, amit meg szeretnék vásárolni, hogy hol a legolcsóbb, vagy ha ebédre nem 1500-Ft-os ételt rendelek, hanem 600 Ft-os menüt, vagy otthonról hozok főzött, vagy száraz ételt. Nincs autóm 32 évesen, pedig megtehetném, de úgy érzem Bp.-re, gyerek nélkül luxus. Mondom nekik, hogy havi 50k egy gk tartás, amire azt mondják, bolond vagyok, számoljam ki egyszer, csak 10-20 ezer forint havonta, és ennyit a kényelem, rugalmasság megér. Nem élem fel a fizetésem, a kollégáim (250-400k havi fizetés) pedig csontra elverik a pénzt, és sopánkodnak hó végén, hogy várják már a következő fizut, engem meg nem érdekel, mikor utalnak.
 • Péter
  Sajnos a korábbi témákhoz nem lehet már írni. Így talán még ide írhatok.
  Elvileg meg fog szűnni a Joker hitelkártya, van erről több infótok?
  Weben még nem találtam erről infót.
 • Péter
  Bocsánat, lehet nem egyértelműen fogalmaztam, – újat 2017. január 16-tól nem lehet igényelni – a már a meglévőekre értettem, hogy kivonják, megszűnik.
 • philosopher
  Igen, én is ezt hallottam. Kivezetik a meglévőket is.
 • szocske
  várható lépés volt, a max egy nagyon hasonló, csak mindenben rosszabb kártya lett.
  engem csak az lep meg, hogy akit már hívtak, hogy megszűnik a joker, nekik nem a maxot, hanem a wizz kártyát ajánlották, pedig a max sokkal inkább hasonlít a jokerhez.
 • Ildiikó70
  Az emberek nagy többsége nem alkalmas vállalkozónak. Fogalma sincs egy kőművesnek, ácsnak, hogy hogyan kell munkát keresni, sőt sokan Budapest egyes címeire oda is nehezen találnának, fogalmuk sincs az adózásról, egyéb vállalkozást érintő dolgokról. Én pl. voltam egyszer vállalkozó, de többet soha, pedig nem vagyok pénzügyi analfabéta.
 • L70
  @Ildikó70

  Kifogás, kifogás, Ildikó. GPS-szel odatalál akárhova. Ha fizet egy könyvelőnek havi 50 ezer + ÁFA-t, abban akár benne van havi 1 óra beszélgetés, melyben a könyvelő tanácsot ad neki. Havonta kétszer belép a netbankba, és elutal 6-7 helyre előre megadott összegeket (szumma félóra).

  No persze ez nincs ingyen, de simán tud kérni 50 ezerrel többet havonta a mai helyzetben. Ha egy egyszerű egyéni vállalkozóit vált ki, már azzal is kezdheti az egészet. Ha a mai helyzetben nem talál így vállalkozóként munkát, akkor már sose fog, mert ez most a szakiknak egy elképesztő kánaán. Egyszerűen az ügyfelek fognak hozzá odasétálni, és jelentkezni, ahol éppen dolgozik. Csak annyi a dolga, hogy kulturáltan beszél.

  Ha 4-5 korrekt mesterember képes összefogni, és koordináltan együtt dolgozni bármilyen építkezésen/felújításon, akkor jelenleg szó szerint hülyére kereshetik magukat.

 • Zabalint

  Szerintem kiragadod a részleteket, mert nem abban van a lényeg. A vállalkozáshoz teljesen más személyiség kell, mint az alkalmazotti léthez, nem mindenki alkalmas rá. A kifogáskereséses szöveg meg annyira ostoba, egybites…
 • antenna
  Ildikó: aki jó a szakmájában, azt kézről-kézre adják, nem kell semmiféle munkát keresni. A környeztemben többen újíttatnak fel, pl. én is és többen építőiparral foglalkoznak. Tébolyda, ami megy. Aki ebben a környezetben nem tud megélni, az valamit nagyon elszúrt. De ha az általad említett, Bp-re járó szakiknak jobb alkalmazásban fele pénzért dolgozni és néha hétvégén fusizni, mint fizetni egy könyvelőnek, akkor szerintem a rosszabb megoldást választják és nincs semmi sajnálni való a helyzetükön. Ha nem jön be a magánzás, még mindig elmehetnek alkalmazásba.
 • Ildiikó70
  Itt nálunk, falun a közeli kisvárosban, falvakban így van. De itt nincs fizetőképes kereslet 20 kőművesre, 10 ácsra, 20 villanyszerelőre. Itt elég 1 esetleg 2. Ha mindegyik folyamatos munkát akar keresni akkor bizony el kell mennie Budapest környékére, a nyugati határszélre, Balaton környékére – ott meg senki nem ismeri. 10-200 km távolságból bármilyen munkát nehéz elvállalni. Lehet, hogy páran meg tudják csinálni – ők lettek vállalkozók és vannak dolgozóik. A magyar emberek nagy többsége nem képes vállalkozóként megélni. Teljesen más mentalitás kell hozzá. Nem kifogás, mert én saját magam tapasztaltan magamon – képtelen voltam munkát szerezni magamnak, így gyorsan abba is hagytam, amíg kb 0-n voltam és nem mínuszban. GPS-sel oda lehet találni szinte bárhová, de ha 7 helyett 9 órára ér oda valaki, mert baleset, útlezárás volt azt nem fogják kézről-kézre adni, mert megbízhatatlan
 • szocske
  , ha minden nap 9-re ér 7 helyett, akkor korábban kéne indulni. Ha csak nagyritkán történik ilyen, és fogja a telefont és szól az ügyfélnek, akkor nem ez lesz az akadálya, hogy tovább ajánlják, ha közben jó minőségben és határidőre elkészül a munka.

  Az akadály inkább az, hogy
  – minden nap elkésik
  – nem szól előre, hogy késni fog
  – néha meg sem jelenik, mert túl jól sikerült az előző nap a kocsmában

  Sajnos ezek a jellemzőbbek, nem csak az építőiparban, de ott különösen. Ezzel a hozzáállással meg ne csodálkozzon, ha nincs munkája.

 • antenna
  Ildikó, nem tudhatom, mit vallalkoztal. De ha ma egy iparos nem tud kurva jol megélni a környezetben, az talan nem a környezet hibája. Van opció, lehet választani, hadd ne kelljen sajnalnom senkit, aki a könnyebb úttal él. Hagyjuk a gps-t meg a papíralapú térképet is a hantásokra. Persze, mindent el lehet rontani. Ahogy siránkozni is lehet, jó sokat. Folytathatnám, de mindenki felnőtt ember. A saját szerencséjének a pogácsa…
 • Garbo

  Értem, amire gondolsz, de a “kifogáskeresés” nem egybites szöveg. Mégpedig azért nem, mert nagyon sokan olyan személyiségek, hogy nem szeretnek korán kelni, szeretnek kényelmesen élni, nem tömegközlekedve, hivatalba rohanva, munkahelyre bejárva 8-17-ig, majd háztartás, gyerekek stb. (ez az átlag). És mégis, a létfenntartás érdekében képesek milliónyian korán kelni, felszállnia BKV-ra, tülekedni a közértben, rohanni a gyerekért, sorban állni a postán (!!!) a csekkekkel, gyereket kihordani-megszülni stb.
  Azért, mert ez az elemei érdekük, ha nem akarnak a híd alatt ébredni. Sok aspektusa nem jóleső, de megoldják, mert KELL, mert nincs más választásuk.

  Az életben nem csak a komfortzónán belül létezünk, ők sem. Amiben pedig nem hajlandóak (sic!) változtatni, az egyszerűen nem fáj eléggé. Kényelmesebb ülni és ríni, mint kilépni a kényelmi zónából, még önsors rontás árán is.

 • Zabalint

  Ildikó olyan szakmunkásokról beszélt, akik eljárnak alkalmazottként Nógrád megyei falvakból Budapestre járnak, azon túl pedig helyben vállalnak munkákat. Erre jön pár nagyokos, aki megmondja a tutit, miért nem vallalkoznak főállásban, amikor Ildikó, aki mellesleg nem az ügyvédjük, csak a helyzetet írja le, leírja, kb. mi van emögött, akkor meg jön a szöveg, hogy kifogáskeresés. Mert persze ők nagyon jól tudják, hogy mi az adott emberek helyzete, és persze csak a lustaság miatt nem vallalkoznak főállásban. Közben siman lehet, hogy a lehetőségeikhez képest sokkal többet letetettek az asztalra, mint a pesti középosztálybeli megmondóemberek, akik mindig jobban tudják, hogy hogyan kellene élniük a náluk szegényebbeknek. Persze, mert ha nem találok normalis mesterembert, akkor nyilván azt jelenti, hogy a masik oldalon csak a hülye nem talál munkát. Még véletlenül sem lehet más ok…
 • Zabalint
  Szóval nem, itt nem arról van szó, hogy kilépni a komfortzónaból vagy nem, mert nem ismerjük idegen emberek életét annyira, hogy ezt meg tudjuk ítélni. Szerintem az egybites az egy nagyon enyhe kifejezés volt, mert ezt a kifogaskereséses szöveget bárkire rá lehet húzni, aki panaszkodni merészel, itt amúgy arra is, aki a nehéz helyzetben lévőket védi. Az életben én azt tapasztalom, hogy épp az ilyen megmondóemberek nem mozdultak ki soha a komfortzónájukból, és halvanyl lila gőzük nincs arról, mi van azon kívül, és teljesen más helyzetben lévő emberek életéről is a maguk racionálisnak vélt logikáját akarják ráhúzni. Meg jönnek a szövegek a szüleikkel, nagyszüleikkel, hogy azok szegénységből jöttek, és mégis hova jutottak, azt meg elfelejtik, hogy az akkor valójában az átlag volt, ezt rahúzni a mostani elmaradott régiók szegénységére erős csúsztatás.