Hogyan tudsz olcsón pénzt váltani?

2012-04-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Norbi Németországban dolgozik, de egy magyar cég kiküldetésében, így forintban kapja a fizetését, amire euroban lenne szüksége.

Olyan megoldást kerestünk neki, ahol olcsón is és egyszerűen tudja átváltani a pénzét eurora és hozzájuthat ahhoz Németországban.

Vannak bankok, akik ingyenes pénzfelvételt hirdetnek a cégcsoporthoz tartozó külföldi bankok automatáiból. Ez remek lenne, ha euroban érkezne a pénz a magyar devizaszámlára, de az átváltás miatt azonnal bukunk mintegy 2%-ot, hiába ingyenes maga a pénzfelvétel.

A Raiffeisen banknál van online pénzváltási lehetőség, ahol a pillanatnyi árfolyamon, az összegtől (és a prémiumbanki, privátbanki ügyfél státuszunktól) függően akár középárfolyam plusz 0,9 Ft áron is válthatunk eurot. A devizaszámla-vezetés díjmentes. (részletek itt.)

(A bankok nap elején, vagy a nap folyamán kétszer határozzák meg a deviza árfolyamát és ezt az árat használják egész nap. Az online váltásnál a mindig aktuális, percenként változó árfolyamon válthatunk, ezzel hol jobban, hol rosszabbul járunk, mint a reggel meghatározott árfolyam. Persze, ha nem sürgős a váltás, várhatunk egy jobb aktuális árra.)

Ezzel olcsón átváltottuk a pénzünk eurora, de még mindig nem férünk hozzá Németországban. Ha átutaljuk egy másik magyar bankba, ahol díjmentesen vehetünk fel eurot, vagy kiutaljuk a német számlánkra, felszámolnak érte 0,2%-ot, de minimum 5,2 eurot.

Ezért ha a legkevesebből szeretnénk megúszni a kérdést, érdemes Axa forintszámlát nyitni, ahol az euros költéseinket és pénzfelvételeinket Volksbank középárfolyamon számolják el és a külföldi készpénz-felvétel összegtől függetlenül csak 570 Ft/alkalom, a napi limitet pedig telefonon tudjuk megemeltetni, ha egyszerre akarunk sok pénzt felvenni.

Update: Sajnos a középárfolyamon történő váltás lehetősége megszűnt, az Axa is már a Visa-val váltatja át a pénzt, ami nem drága, de nem is ingyenes. A Visa árfolyamát itt találjátok.

Ha ehhez hozzáveszük, hogy mind a számla nyitása, mind a fenntartása ingyenes és az ott lévő pénzünkre 6,25% látraszóló kamatot kapunk (május 15-től ez lecsökken 5,5%-re.), akkor megtaláltuk az ingyenes megoldást (a készpénz-felvétel csekély díját fedezi a látraszóló kamat.) Az Axa számla részletei itt.

Ha tudtok esetleg egyéb olcsó pénzváltási lehetőséget, a kommentekben osszátok meg velünk.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram