Időskori demencia: mit tehetsz ilyenkor?

Nagyon sokan szembesülnek a ténnyel, hogy az idős hozzátartozóik kezdenek leépülni szellemileg és egyre nagyobb problémát jelent nekik a mindennapi élet, így a mindennapi pénzügyi élet is. Nem csak például az igazolványukat veszítik el rendszeresen, de a számlák befizetése, sőt a bevásárlás is egyre nagyobb gond lesz. Értelmetlen hiteleket vesz fel, rábeszélik mindenféle csodalámpára és egyéb átverések áldozata lesz.

Ilyenkor jelen(het)nek meg a csalók, akik mindenükből kiforgatják az idős személyeket, beleértve a lakásukat is. Ezek a csalók legtöbbször közeli rokonok vagy ismerősök, nem feltétlen vadidegen emberek. Gyakori, hogy szomszéd, bejárónő, ápoló az elkövető.

Az Egyesült Államokban minden ötödik 65 év feletti személy áldozatul esik pénzügyi átverésnek, évente 3-4 milliárd dolláros összkárt elszenvedve. Ebből csak minden 44. eset jut a hatóságok tudomására, mert az áldozat szégyelli a történteket. Egy szellemileg leépülő vagy leépült személynek az átlagnál még nagyobb esélye van, hogy csalók áldozata lesz. Különösen, hogy a memóriájukkal probléma van, gyakran nem is emlékeznek, kinek mit adtak, vagy kinek mit írtak alá. Mivel az emberek egyre tovább élnek, az Egyesült Államokban minden harmadik idős ember érintett a demencia vagy Alzheimer-kór valamilyen formájában.

(Csak az érdekesség kedvéért a felmérések szerint 53,3 éves korodban vagy a döntéshozásod csúcsán. Minél idősebb vagy, annál érettebb és megfontoltabb döntéseket hozol. Azonban 53,3 évesen megfordul a trend és az öregedéssel sajnos együtt jár az is, hogy átlagosan egyre rosszabb döntéseket hoznak az emberek. Persze ez csak az átlag, Warren Buffett köszöni szépen, még 80 felett is tud jó döntéseket hozni.)

Mit tehetsz ilyenkor, hogy valamennyire megóvd az idős rokonodat a csalásoktól és az időskori leépülés okozta anyagi problémáktól?

– Az első, hogy ne várj, amíg túl késő lesz. Amikor már mutatkoznak az első jelek (feledékenység, nehéz számolási készség, stb.), kezdj el intézkedni és beszélj a rokonoddal, amíg még megérti, mit miért szeretnél csinálni. Beszéld meg vele, hogy lehet, hogy hamarosan szüksége lesz segítségre. Kérdezd meg, hol tartja a pénzét, milyen formában, van-e bármilyen hitele, milyen egyéb vagyontárgyai vannak. Ne legyél szégyellős, lehet, hogy hamarosan már nem fogsz tudni vele beszélni ezekről a fontos témákról.

– Ha azt látod, hogy egyre rosszabbul kezeli a pénzügyeit, esetleg kérj külső segítséget. Egy külsős szakértőre néha jobban hallgat az idős személy, mint a saját fiára vagy lányára.

– Ha az idős személy egyedül él, magányosnak érzi magát, gyakran bizalmába fogad idegen embereket, hogy a magányát csökkentse. Ezért mindig érdeklődj nála, kivel barátkozik, kivel jár össze vagy van-e új ismerőse.

– Több telefonon be lehet állítani, hogy csak bizonyos telefonszámokról (például a telefonkönyvben szereplő számokról) jövő hívások csöngjenek ki. Ha ezt be tudod állítani, a telefonos csalókat és úgy általában minden marketinghívást le tudsz tiltani az idős személy telefonján. Így nem tudják 100 ezer forintos gyapjúpaplanra vagy egy felesleges tetőfelújításra rábeszélni őt. Ha a telefon nem tudja ezt alapból, keress rá a “Call blocker” appokra.

– Figyelj az apró jelekre és elszórt információkra. Eltűnt egy drága ékszere? Miért került anyagi problémába, amikor tegnapelőtt kapta meg a nyugdíját? Miért nincsenek befizetve a számlák? Miért akar ügyvédhez menni holnapután?

– Nézd át a bankszámláit, a bejövő leveleit, különös tekintettel a pénzügyi szolgáltatóktól érkezett leveleket.

– A bankszámláira vedd fel magad társtulajdonosnak, kérj SMS-t vagy push üzenetet minden költéséről. Egyszerűsítsd a portfolióját, minél kevesebb helyen van számlája, annál kevesebb problémát tud okozni a pénzkezelése. A legjobb, ha megszűnteted a számláit és a te neveden futnak tovább, bár sajnos semmi nem akadályozza meg, hogy ne nyisson új számlát bármikor. (Már ha nincs gondnokság alatt.)

– Gyakran gondot okoz az idős személynek a bevásárlás, a visszajáró kezelése és gyakran vásárol felesleges dolgokat is a beteg személy. Ezeken segíthet egy paypass bankkártya. Nincs PIN kód, nincs visszajáró és nem is tud egyszerre ötezer forintnál többet költeni. Ha nem tudja a PIN kódot, arra sem tudják rávenni, hogy pénzt vegyen ki az ATM-ből.

– Ha már késő és szükséges a helyzet súlyossága miatt, helyezd gondnokság alá, hogy ne tudjon egyedül rossz döntéseket hozni.

– A földhivatalban lehet kérni figyelmeztető SMS-t és e-mailt, ha valaki lekérdezi az idős rokon tulajdonlapját vagy bármilyen változás áll be a tulajdonlapon. (Hitelfelvétel, tulajdonváltás, stb.) Igen hasznos szolgáltatás, akár a saját ingatlanodra is érdemes megrendelni.

– Ha felvesz hiteleket az idős személy, nehogy kifizesd a hiteleit, a legeslegjobb, ha minél hamarabb felkerül a KHR listára, mint rossz adós, onnantól kezdve nem fog tudni új hitelt felvenni. Ugyanezen a listán ellenőrizd, nem szerepel-e valamilyen hitellel, amiről te nem is tudsz.

– Az Egyesült Államokban már van egy törvény tavaly óta, hogy a pénzügyi szolgáltatónak kérni kell egy megbízható személy nevét a számlanyitáskor. Ha az idős számlatulajdonos olyan műveletet akar végrehajtani, ami gyanúsnak tűnik (túl sok pénzt akar felvenni, minden vagyonát egy alapítványra akarja hagyni, stb.), a szolgáltatónak kapcsolatba kell lépnie a megbízható személlyel, hogy ellenőrizze, mennyire józan a döntés. Drukkolj, hogy legyen ilyen törvény idehaza is.

Ha van tanulságos történeted, vagy olyan megoldás, ami a te esetedben bevált, oszd meg a többiekkel a hozzászólásokban.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

28 hozzászólás

 • Petike
  Jó cikk! A KHR listára hogyan lehet betekinteni?
 • Kiszamolo
  Petike, bármelyik banknál lehet kérni. De csak az érintett kérheti, vagy annak gyámja.
 • Györgyi
  Ez is az egyik hátulütője annak, hogy manapság mindenáron külön háztartásban akarnak élni a különböző generációk. Régebben idős emberek nem nagyon éltek egyedül, így a pénzügyi döntéseket sem nekik kellett meghozni, ha már nem voltak képesek rá.
  Megoldani ezt nehéz, mert sok idős embernél a demencia együtt jár a fokozódó makacssággal, és nem feltétlenül mennek bele, hogy más kezelje a pénzügyeiket. Vagy ha igen, teljesen érzelmi alapon döntenek, és ugye a családon belül sem mindenki feltétlenül szent. Nem egy idős embert ismerek, akit a sajàt gyerekei adósítanak el állandóan.
 • kridli
  levélben is lehet kérni egy nyomtatvánnyal, sőt úgy is, hogy e-mailben küldjék az eredményt. Így talán könnyebb elintézni.
 • Barnabas.Jog
  Pontatlanság: nem gyám, hanem gondnok. Csak kiskorúnak lehet gyámja.

  Jó cikk. A gondnokság annyiból hasznos, hogy utána csak közjegyző előtt tehet végrendeletet, ez a csaló örökösjelölteket nagyrészt szűri is. Egy gondnokság alá helyezési eljárás kb. Fél-1 év.

 • JG
  Szerintem a Földhivatal nem küld értesítést arról, ha valaki csak lekérdezi az ingatlan adatait. Csak arról küld, ami bejegyzésre kerül, tehát változást okoz a tulajdoni lapon.

  Sajnos néha olyankor is küld, amikor nem változik semmi, ami annyira nem szerencsés, mert megijeszti az embert.

  “A rendszer értesítést küld minden olyan kérelem beérkezésérõl, amely széljegyzésre kerül az adott ingatlan tulajdoni lapján, illetve amely a tulajdoni lap adatainak változását eredményezi. Egy ilyen kérelem szólhat például tulajdonjog változásról, valamilyen szolgalom bejegyzése vagy törlése iránti kérelemrõl stb. Az értesítés az ingatlan fekvése és helyrajziszáma mellett tartalmazza a változás jellegét is (például széljegyzés, tulajdonjog változás, teher és tény változás).”

 • Kiszamolo
  Jg, nekem anno azt mondták, arra is lehet SMS-t kérni. Persze akár változhatott is azóta.
 • Carter
  üzleti telefonon ott a do not distrubt menüpont, még alkalmazas sem kell!
 • expect
  Ez azért nagyon nehéz téma, mert mindenkin (már aki cselekvőképesnek számít), csak annyira lehet segíteni ilyen téren, amennyire az illető hagyja. Márpedig a büszkeség kb minden jószándék ellenére is nagyon csorbul, mert valljuk be, a legtöbb racionális megoldás, ami általában ellenőrizgetés és az önállóság felszámolása, eléggé megalázó.
 • bela
  A cikk csak a pénzügyi részét érinti, de arról nem beszél, hogyan lehet elkerülni vagy legalább a kockázatát csökkenteni a Parkinson-, Alzheimer-kórnak, ill. általában a szellemi leépülésnek.

  A válasz pedig a nem rejtvény fejtés, meg a sudoku (amik persze nem tilosak), hanem a rendszeres fizikai aktivitás. Már most, amíg fiatal vagy. Preferáltan napi fél óra mozgás, amiben leizzadsz, különösen is a súlyok (a saját testsúlyod is bőven jó) mozgatása.

 • Icuka Decuki
  1, (off) Földhivatal értesítés: Az oldalon leírt értesítéseknek (“széljegyzés, tulajdonjog változás, teher és tény változás” etc) a mai világban már rohadtul kérdés-kérés nélkül automatikusnak és ingyenesnek kellene lenniük. Vicces amikor valaki tök véletlenül, a lehető legrosszabbkor értesül évekkel régebben történt (vagy épp meg nem történt!!) dolgokról…
 • Icuka Decuki
  2, Öngondoskodás:
  Mivel a családban volt és van is ilyen probléma, régóta gondolkozom milyen módon tervezhetnék előre arra az esetre, ha én kerülnék ilyen helyzetbe.
  Valamiféle elő-végrendelet, ahol rögzíteném mi történjen ha még élek és járkálok, de már nem vagyok otthon?
  Ha a szellemi képességeim a határ alá csökkennek, a nagyértékű vagyontárgyak, ingatlanok, bankszámlák egy kedvezményezett tulajdonába, vagy meghatalmazott felügyelete alá kerülnének.
  Előre szerződni egy megfelelő bentlakásos intézménnyel, hogy ha eljön az ideje, előre levenni ezt a döntést a gyerekeim válláról. (Mert tudom hogyan döntenének, és tudom hogy valakinek a 24 órás ápolása, gondozása mekkora teherrel jár. Önként és szeretettel, de akkor is teher és felelősség, amit nem kívánok senkinek.)
  Azonban hol és hogyan lehetne ilyen határokat meghúzni? Ki ellenőrizné, ki hajtaná végre? Ki őrizné az őrzőket?
 • Hites
  A gyámság 18 éves korig szól, efeletti kor esetén gondnokság a pontos megnevezés, ezt csak azért említem h a hatóságnál tudják milyen szakszót kell használni. Nagyon aktuális téma, a mi rokonságunkban is egyre több a 75-80 körüli és efeletti korú személy.
 • Zelei K. Andor
  Cselekvőképességet korlátozó gondnokságot csak nagyon indokolt esetleben lehet kérvényezni és szakértők véleménye alapján hagyják jóvá. Nem egyszerűen “helyezd gondnokság alá”…

  Idős emberekben gyakran kifejlődik az a vélemény, hogy be akarják őket csapni, és a vagyonukra ácsingóznak a rokonok. Ez a DSM 4-ben (mentális betegségek kézikönyve) szabályosan mint mentális rendellenesség van leírva, bár talán nem feltétlenül nélkülöz minden alapot… Azt hiszem, a rendőrség “öregezés” néven ismeri az idős emberek fosztogatását, mint bűncselekményfajtát.

  A fenti okból gyakran az idős emberek nem szívesen osztják meg a pénzügyeikre vonatkozó dolgokat, nem teszik meg a segítőkész rokont a számlájukon társtulajdonosnak, nem mesélik el, mikor mit költenek. A végrendelet készítésnek a felvetését is néha személyes sértésnek tekintik. Szóval nehéz kéretlen tanácsot adni.

 • headset
  Ha csak egy várható örökös van, az ingatlanok védelmében lehet havi párezer forintos öröklési szerződést kötni. Akkor az idős ember továbbra is tulajdonos marad, de a telekkönyvi bejegyzés miatt nem tudja csalóknak eladni a lakást.
 • pixar
  Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A beteg ember ugyanis nincs tisztában azzal, hogy beteg. Ennélfogva érdemi beszélgetéseket sem lehet folytatni. A legjobban a derék erdélyi asszonyokkal kell vigyázni, előszeretettel iratják magukra a lakást.
 • Valaki
  Aki házi segítségnyújtást, gondozói szolgálatot vesz igénybe, legyen résen. Gyakran előfordul, hogy a gondozók elvisznek pénzt, értékeket, aztán arra fogják a rejtélyes eltűnéseket, hogy szenilis az illető, nem is volt pénze vagy nem annyi, stb. Panaszt lehet tenni, de a főnökök és kollégák teljes mellszélességgel kiállnak egymás mellett. Tudok olyanról, akiből több milliót csalt ki egy gondozónő és nem kapta az illető vissza. Aki tud, használjon rejtett kamerát.
 • demidoux
  Nálunk is “helyzet” volt nemrég. Egyedülálló, nagyon befolyásolható nagynénémmel volt már minden szomszéd nagyon jóban a vége felé. Az egyik ráadásul ingatlanos volt, akinek épp végrehajtás alatt van a lakása. Öröklési szerződést szerettem volna kötni nagynénémmel, hogy elkerüljük a szerencsevadászokat, bár egyébként is én voltam az örököse. Tökéletes megoldás lett volna – ez olyan, mint egy megváltoztathatatlan végrendelet, de a szomszédai lebeszélték róla tudatlanságból vagy számításból. Végül nem lett gond az öröklésből. Sajnos az idős emberek gyakran bizalmatlanok a rokonokkal, miközben befolyásolhatók is. Neki is megvolt a teljes teleshop kollekció, mindenféle csodalámpák, ágyneműk. Bankszámlán némi pénz és mellette teljesen felesleges a C…..dis személyi hitel. Ezekre végképp nem volt befolyásunk.
 • Andru
  Ehhez mindenképpen az szükséges, hogy az illető személy hozzájáruljon ehhez és belássa, hogy szükség van rá. Nálunk: nem fogják. Azt sem engedik meg, hogy a bevásárlószatyrot hazavigyük helyettük, mert én azt hiszem, hogy ők már nem jók semmire??? Azért a végrendeletben benne van, hogy abban az esetben öröklünk utánuk közvetlenül apám helyett, ha öregkorukban halálukig ellátjuk őket és segítünk nekik. Aha, vajon hogyan? A testvérem: szintén. Semmit nem fogadnak el tőlünk.
  Úgyhogy én arra az álláspontra helyezkedtem, hogy nem érdekel. Ilyen makacsságot nem győzök le és már nem is szeretnék.
 • daveny
  Az idősek általánosságban nem mernek nemet mondani, ha felhívják őket telefonon vagy megkeresik őket személyesen.
  Nálunk az lett a bevált stratégia, hogy megbeszéltük velük, hogy bármikor bármilyen ajánlat esik be, akármekkora tételről legyen szó, mondja azt, hogy előtte meg kell beszélje velünk. Ez mentesíti nagyszüleimet abban, hogy nemet kelljen mondjanak, és ezt már bátran vállalják.

  Amúgy nálunk alattomos módon havi 5000 perc külföldi vezetékes telefonhívást aktiváltattak horror havidíjért, amit amikor megtudtam, azonnal felmondattam vele. Utána is küldték a számlákat, és behajtással fenyegettek, de amikor mondtam, hogy nyugodtan lehet menni bíróságra, pénzt nem fognak kapni, akkor hirtelen mégsem volt fontos az ügy. Előkerült volna az a rögzített beszélgetés, ahol kiderült volna, hogy mamám életében nem beszélt még 1 percet sem külfölddel.

 • pixar
  Az egyik legfontosabb: a vezetékes telefonszolgáltatás lemondása. Rengeteg kellemetlenség megelőzhető vele.
 • jami
  Csupa olyan ismerek/olyanról hallottam, hogy a 75 éves apuka/anyuka alól úgy kellett kivonni a forgalomból a kocsit. Az orvos szorgalmasan hosszabbította a jogsit a már nagyon rozoga, lassú reakcióidejűnek is és persze hatalmas sértődés volt. A pénzügyekbe meg végképp nehéz belefolyni.
 • Rekkacska
  Amikor nagymamám egyedül lett (kb. 70+), akkor ütötte fel a fejét az időkori demencia. Az elején még gyógyszerekkel tudtuk kezelni, később már nem nagyon segített semmi. Minél rosszabb lett a helyzet (40 éves sztorikra élénken emlékezett, előző napi eseményekre már nem annyira) anyám és a testvére annál jobban aggódott, hogy a házat kicsalják mamámtól. Addig mondogatták neki, míg egy tisztább pillanatában sikerült a házat átíratni anyura és a testvérére. Nyitottak egy bankszámlát, a nyugdíjat oda utaltatták, amit a lányai kezeltek. Onnan fizettek minden számlát, és a mama csak egy kisebb összeget kapott meg kp-ban, a többit eltették megtakarításnak. A mamám azt hitte, hogy ennyi az összes pénze, és ezzel is elvolt, kisebb bevásárlások, ebéd ebből kijött. Azonban minden csalót így sem lehetett kiszűrni, nem igyekeztek mamámat kijavítani, amikor összekeverte az 500-ast az 5000-essel.
 • Ildikó70
  Nem kell ahhoz demencia, hogy kiforgassanak valakit a vagyonából és a testvérét az örökségéből. Elég, ha a 2 gyerekből az egyik a szomszéd utcában lakik, a másik 130 km-re. A szomszéd utcabeli megfenyegeti az anyját, hogy semmit nem csinál neki, ha nem adja oda neki az összes pénzét. De azt elvárná a másiktól az ügyintézze az anyja ügyeit (takarítás, bevásárlások, minden egyéb ami nem azonnali megoldást kíván). Ő egyedül orvoshoz hajlandó vinni, minden mást a testvérétől vár el – és még ő sértődik meg, ha a másik nem hagyja magát hülyének nézni már.
 • Ildikó70
  Nálunk apunak hivatásos jogosítványa volt, A kategória kivételével mindenre – markolóra, darus autóra is. Az orvos simán hosszabbította volna neki még 65 éves korában is, de ő szólt, hogy neki már csak a B kategória kell. 70 évesen meg már nem ment el hosszabbíttatni. De felénk is nagyon sok 80+ éves vezet még, szinte rátapadva a szélvédőre, mert már alig látnak, a reakcióidőről ne is beszéljünk. Az unokák meg nem tudják lebeszélni róla, hogy hagyják végre abba, mert balesetveszélyes.
 • L70
  Na az se könnyű, hogy az idős ember mindenkivel bizalmatlan, de teljesen random azért csinál hatalmas hülyeségeket. Volt, hogy a szomszéd szólt, hogy épp egy brazil gépsor jelent meg a semmiből és csinál valamit igen serényen a házon, aztán kellett gyorsan menni, hogy ne legyen baj. Nem lett, mert nem várták meg, míg odaérünk, gyorsan leléptek. Itt pl épp a szomszéddal kellett jóban lenni, tehát a szomszéd nem feltétlen az ellenségünk.

  Na de egy másik szomszéd karácsonyi levelét utólag megtaláltuk, ő már “fogadott unoka”-ként írta alá, bár a jelenlétünkben valahogy sosem így viselkedett vele az idős rokonunk. Szerencsétlen nem tudta, hogy egy totál bizalmatlan embernél próbálkozik, és a balek, azt se tudja, hogy ezt tudjuk.

  A nagyon idős ember olyan, mint egy gyerek, ha szerencsénk van, nem tesz túl nagy kárt magában és nem okoz túl nagy kárt a környezetének.

 • Zsolt
  “Az első, hogy ne várj, amíg túl késő lesz. Amikor már mutatkoznak az első jelek (feledékenység, nehéz számolási készség, stb.), kezdj el intézkedni és beszélj a rokonoddal, amíg még megérti, mit miért szeretnél csinálni.”

  Ezt a tanácsot nagyon tessék megszívlelni. Borzalmas, mikor az idős hozzátartozó tényleges egészségi/elmeállapota és a jogi státusza nincs összhangban. Az állapot leromlása egyik napról a másikra történhet, a jogi státusz rendezése viszont hónapok.

 • Zsolt
  Lehet, mégis elvégzem a bizalmi vagyonkezelő képzést.
  Úgy látom, itt egy réspiac 🙂