Igazolni kell a pénz eredetét

Május elsejétől minden 10 millió forint feletti pénzbefizetéskor és pénzváltáskor igazolni kell(het), honnan van a pénz. Bár nem minden esetben fogja elkérni a bank az igazolást, de már nem fog megelégedni azzal, hogy ingatlant adtam el, örököltem, vagy benzinkutam van, el fogja kérni gyanús esetben az erről szóló igazolást, okiratot is. Ha nincs ilyen okirat, meg kell tudni indokolni a hiány okát is.

Bár keveseket fog érinteni, 50 millió forintot meghaladó pénzváltást is engedélyeztetni kell előzetesen május elseje után.

Ezekre készülj fel, ha nagy összegű készpénz-befizetést szeretnél a jövő hónaptól.

Share

42 hozzászólás

 • Feri
  Még mindig a kisembernél keresik / a kisemberre akarják kenni azt a sok ellopott pénzt….
 • aladár
  “Még mindig a kisembernél keresik / a kisemberre akarják kenni azt a sok ellopott pénzt…”

  Igen, a kisemberek tesznek be a bankba 10 M ft-ot és váltanak 50 M Ft-ot.

 • Gellén András
  Ezek már nem tudják, hogy merre, hány óra… 50 millás pénzváltás, 5 nappal hamarább engedélyeztetni kell. De pl. az árfolyam most jó, lehet egy óra múlva már nem. 5 nap múlva mit csináljak, ha szar lett közben az árfolyam? Legfeljebb nem adom oda a váltónak, aki persze rákészült Ft-tal, ami neki is pénzbe került, aztán mehet reklamálni, ahova akar. Megint a nem hivatalos váltók járnak jól…
 • tomib
  Majd akkor csak 9 milliót tesz be a bankba. Holnap meg újabb 9 milliót.
 • Kiszamolo
  tomib, az egyik gyanús jel, ha valaki többször limit alatt tesz be pénzt. Akkor is vizsgálni kell.

  Mondjuk nem értem azt sem, miért engedik például, hogy 50-100 milliós ingatlanokat készpénzben vegyenek az emberek. Miért van valakinek 100 millió forint készpénze? Hacsak nem bankfóbiás (ilyet is ismerek még a rokonok között is). De valószínűbb az adócsalás.

 • emberes
  Mivel tudja az ember igazolni a pénz eredetét, ha mondjuk 10 év alatt gyűjtötte össze a fizetéséből?
 • winnie
  Leginkább 10 évnyi bérszámjegyzékkel 😀
 • Dörnyei József
  Ha valaki nem kap “valahonnan” KP-t, akkor a bankszámla kivonatokkal simán lehet igazolni a pénz eredetét.

  Nekem volt egy NAV vagyonosodási vizsgálatom és ezzel igazoltam a “vagyonosodás”-t. Normál esetben a bevételéből költ az ember, ezért a vagyonosodás kisebb, mint a bevétele. Ahol ez nem igaz, ott van “valahonnan” extra bevétel.

  Reálisan ott van ok izgalomra, ahol a “valahonnan” bevétel jelentős. Ez átlag embernél is előfordulhat, ha nincsen annyi esze, hogy legalább pl. KATA-zon. Pl. ha valaki takarít és keres havi 400K-t, de nem adózik semmit sem, akkor ebből már lehet meg nem magyarázható vagyonosodást összerakni. Pesze ha valaki elkölti, akkor nincsen ilyen problémája. Van, ahol a “költekezők”-nek a jobb. 🙂

 • Ca$h is King.
  Majd ha elindul a giro azonnali utalási rendszere, akkor érdemes lesz átutalással venni (használt)autót, ingatlant, már ha ezt a másik fél is elfogadja. Addig marad a kp, nem ülhetünk órákig az eladónál, ügyvédnél, várva hogy megjöjjön az átutalás. A bank meg majd kapja az adásvételi másolatát, tőlem aztán nézegethetik.
 • V
  ezt te sem gondolod komolyan hogy valaki forexezik valutaval penzvaltonal es szamit az a par nap. Van ennel jobb biznisz is mintsem hogy egy borondnyi penzzel slappogj nyilvanosan. Aki igy csinalja az luzer vagy adocsalo – luzereket nem sajnalom, a torveny pedig epp az adocsalok kiszuresere van
 • Mate12345
  Ez az egyik. A másik meg hogy ha most át akarom rakni az egyik bankból a pénzem a másikba, azt is igazolni kell, vagy csak a kp-s befizetést?
 • naa
  50 millió forint kápéban azért már elég tetemes mennyiségű, húszezresekben is, kilóra is – ehhez már táska kell, ezt már nem gyűröd bele a farmerzsebbe… ekkora összegekkel aki rohangál, ott vaj van a fül mellett, szerintem is.
  A bank treasury-je is fog hasonló árfolyamot mondani szerintem, mint a pénzváltó, nem beszélve arról, hogy kényelmesen megvárod, amíg pont olyan lesz az árfolyam, amin átváltanád és akkor csak egy telefon és megvan a tranzakció, aztán pedig – ha jó bankot választottál, pl. a legnagyobb magyar bank is ilyen – maximált fix összegért (pl. 15e Ft) EUR-ban is utalhatod akárhová.
  Vagy pl. brókernél piaci árfolyamon váltani.
  Nem beszélve a biztonsági kockázatról, amikor bejelented a pénzváltónak, hogy majd mész és ennyit akarsz váltani, én nem vagyok szívbajos, de jól körülnéznék utána, amikor kilépek a lóvéval 🙂
 • re: emberes
  Az elmúlt 10 év fizetési papirjából?
 • Gábor
  Kicsit Off. Ezzel van-e valami elintéznivalónk mint a Kiszámoló Egyesület tagjaként kötött életbiztosítással rendelkezőknek?
  azenpenzem.hu/cikkek/eletbiztositas-rohanjon-azonositani-magat/5798/
 • gaborr
  NAV-tól kérhető jövedelemigazolás. “IGAZOL” nyomtatvány kitöltésével igényelheted.
 • Dorian Gray
  és 10 évig gyűjtögeti valaki a parnacihaban, aztán eszébe jut betenni?
 • István
  És hol a felső határ amikor már nem figyelnek oda?? 🙂
 • nyman
  Tobbszori nekufutas? Mint ahogy irtak.

  Tizeneve egy 300 ezer lakosu szigeten dolgoztam parezer km-re Mo-rol. A munkavallasi engedely miatt a fizetesem egy reszet helyi valutaban kaptam. A ceg a megelhetesi koltsegek jelentos reszet allta, maradt belole. 2-3 havonta jottem, akkor atvaltottam a “felesleget” eurora.

  Volt egy olyan szabaly, hogy a kp-ben tartott valuta megtartasa miatt egy ember csak 1000 helyi dollarnak megfelelo osszeget valthatott at x idon belul. Ez kb. 100 ezer forint volt. Persze kartyaval a helyieknek lehetett kolteni kulfoldon

  Az allampolgaroknak pecseteltek az utlevelbe. En meg csak tobbszor alltam sorba az egymastol 50-100 meterre levo bankokban. A repuloteren is volt, hogy ugyanannal a penzvaltonal, csak a ket kulon oldalon levo ablaknal valtottam be a limitet. Abban biztam, hogy amig aterek a utlevelellenorzesen, nem cserel helyet a ket penztaros 🙂

 • Maxi
  Engedélyeztetni kell az átváltást, ez azt jelenti hogy a forint konvertibilitását lekorlátozzák adminisztratívan/hatóságilag? Elég meredeken hangzik.
 • Teo
  Eszembe se jutna 100ezernél több pénzt bankban tartani, nem hogy 10 milliót betenni. 🙂
  Kb. addig van a számlán, amíg odaérek a pénztárhoz, és kiveszem.
 • Omnisapient
  meglep, hogy ilyen gondolkodással ezt az oldalt látogatod.

  Én sem vagyok oda a bankokért, de bankkal intéztetni a pénzügyeimet sokkal kényelmesebb, mint kp-ben. Két (na jó, +1) okot látok a bankok kerülésére. A +1 az ismeretek hiányából fakadó tudatlanság.
  1. Aki illegális tevékenységben érdekelt (akár jön onnan neki a pénz, mint pl pénzmosás, akár megy ki töle a lóvé, mint pl terrorizmus pénzelése) az nyilvánvalóan nem akarja, hogy a banknak és rajta keresztül az államnak rálátása legyen.
  2. Aki attól fél, hogy annak ellenére, hogy ö patyolat tiszta, az állam mégis rászáll valamiféle aljas indokból és a pénzügyein keresztül ellehetetleníti. Ennek esélye alighanem nagyon kicsi, mégis valószínüleg így is nagyobb, mint az ember gondolná.

 • tom
  Pont most szeretnék utalni 12M Forintnak megfelelő Dollárt. Ha 9-et utalok az is gyanús. H a 2x egy hónapon belül az is.
  Majd kinyomtatok vagy átküldök 11 évnyi dokumentumot az illetékes elvtársaknak az talán elég lesz.
 • BTM
  Eszembe se jutna 100ezernél több készpénzt magamnál tartani, nem hogy 10 milliót…
  Kb addig van nálam, amíg fizetek ott, ahol kártyával vagy utalással nem tudok (a piacon, vagy a gyerek foglalkozásait).
 • Usespanner
  A lakás kiadást és bizonyos munkákat nem sikerül kifeheriteni.

  Az előbbit baromi egyszerű lenne, ha a kiadasbol szarmazo adot felére csökkentenék (kb ugyanannyi bevétel jönne be) és hatékonyabb lenne a kilakoltatas.

  A magam részéről inkább tőzsdén fektetem be a pénzem mint hogy feketén kiadjak egy lakast. Jobban érzem magam.

 • Kiszamolo
  Tom, ha nem készpénzben fizeted be, senkit nem érdekel.
 • Nagy Vonalakban
  “….A lakás kiadást és bizonyos munkákat nem sikerül kifeheriteni….”

  Mindössze 13.5 % a lakáskiadás adóvonzata, hülye lennék nem bevallani…

  Sőt, ismerek olyan vállalkozót,
  aki túlszámláz…
  a munkabérèt a magas közterhek miatt viszonylag alacsonyan tartja,
  és az átlag feletti életszínvonalát ingatlanok bérbeadásából finanszírozza.

 • beerpocak
  Értelmetlen szabály. A pénzmosás nem ugy történik, hogy valaki bemegy a bankba 100 millióval kp-val a hóna alatt, hanem fedőcégeken keresztül fiktív bevételekkel, profi könyvelővel, a pénzt többszörösen megutaztatva legálisnak látszó ügyleteken. Viszont arra jó, hogy aki a nulla százalékos kamat miatt minden kp-ban tartott annak elvegye a kedvét attól, hogy mondjuk a végre türhető kamatot adó új állampapírt megvegye. A mnb kp ellenes harcában nagy öngól. Ráadásul mondjuk aki a szabály hatályba lépése előtt vett fel nagyobb összegű kp mondjuk évekkel ezelőtt, és nincs meg a bankszámla kivonata, az hogy fogja igazolni??? 10 millió forint pedig alacsony összeghatár egy ennyit egy mérnök kb. 3 év alatt félretesz főleg ha kimegy külföldre. Összefoglalva aki nagyban mos pénzt az röhög ezen, aki pedig kp. gyüjtött továbbra sem viszi bankba.
 • Krustowsky

  15%-os adót a lakáskiadásra azért nem olyan égbekiáltóan magas. Mondjuk főbérlőként én is szívesen adóznám bármihez képest annak a felét 🙂
  Kilakoltatáshoz célszerű közjegyző előtt nyilatkozatot írni (nem egyenlő a bérleti szerződéssel), azzal azonnal (értsd: pereskedés nélkül) ki lehet tenni a csúnya albérlőt.
 • Teo
  Nagyon váratlanul fognak szembesülni a keserű tényekkel azok, akik bankokban, állampapírokban, isten tudja milyen virtuális eszközökben tartják a vagyonukat. Én jobban szeretem ha papírpénzem van és nem csak papíron van pénzem. De hát ízlések és pofonok…
 • Matetoth

  Tehat te kenyerben es konzervben tartod?

  Azon tul a pofon eselye ugyanannyi…

 • Gömb
  Teo, és mit csinálsz amikor bankó váltás történik?
  Beviszed az x millát?

  Amúgy osztom az aggodalmadat, de ha megszünik a kp. akkor se tudsz mit csinálni a papírpénzeddel.
  Viszont az egy cudar világ lesz!

 • Gömb
  Amúgy nekem az is már kiverte a biztosítékot, hogy már sárgacsekk befizetésnél is mutatnom kell a személyit, lakcímkártyát… 12 ezer FT-nál.
 • Gergő
  Nyilvánvaló, hogy egy külön “iparág” alakul, majd ki, akik a pénz eredetét igazoljál majd néhány %-ért pl. kamu megbízási szerződésekkel. Nem ártana erre egy startup…:)
 • GGABI87
  Én nem igazán értem azokat a magánembereket, akik nagy összegű készpénzt tartanak otthon. Ugyanolyan virtuális dolog, mint a bankszámla/állampapír. Addig ér valamit, amíg hisznek benne vagy az állam értéken tartja. Ha kivesszük mögüle a bizalmat, még kitörölni sem lehet rendesen vele.
  Akinek legális forrásból van a pénze csak felesleges kockázatot vállal, hogy ellopják vagy kirabolják. Vállalkozók esetében még érthető egy pár havi működési költség, mert egy gyanún alapuló vizsgálat miatt is zárolhatnak mindent, de magánszemélynek szerintem 1 havi keresetnél több készpénzt otthon tartani több problémát rejt, mint hasznot.
 • gaborr
  Én levinném 1millióra vagy az alá mindkét értékhatárt, és akkor elmenne mindenkinek a kedve az KP használattól. Talán eljönne az az idő, hogy végre tudnék mindenhol kártyával fizetni. Érdekes, hogy pl. angliában már egy utcai árusnál is tudok kártyával fizetni egy kebabért.
  rosszul tudod, úgy is történik, hogy bemennek 100millával egy fiókba. Tipikusan rászoruló embernek nyitnak számlát a bűnözők, beküldik, cserébe kap néhány ezer forintot. egyből tovább is utalják. A rászoruló ember nem tudná igazolni a forrását.
 • BMiklós
  Jesszus, mi van itt? Senki nem néz utána mit indokolt az MNB mikor ezt kitalálta? Volt egy pár nemzetközi példa arra hogyan mostak országokon keresztül pénzt hogy embargókat és tilalmakat játszanak ki. Az MNB szándéka hogy ilyen kis hazánkban ne legyen. Ezért ez az egész. Lehetne jobb a kivitelezés, ugyanakkor a szándékkal egyet tudok érteni.

  Emellett csak zárójelben jegyzem meg, hogy Magyarország felminősítéseinek jo része pont a pénzmosási törvény szigorítása miatt volt. Előtte ha volt 100m a szamlamon de nem adóztam akkor azt mondtam h nem az enyém. Meg se kellett indokolni kié. Nav meg tehetetlen volt. Milyen fura hogy megnőtt a kp állomány az országban nem?

 • emberes
  Köszönöm a válaszokat. Teoretikus kérdés volt, bár tény, hogy kicsit butára sikerült. 🙂
 • sanyi
  szerintem ezzel pont nincs gond. legtobbszor van hozza info pl. csaladi osszefogasbol van 😉
  ha nem abbol van, akkor meg gondolkodik rajta kicsit az ember es megoldja maskepp
 • Tamás
  @krustowsky: ingatlan bérbeadás után az önkormányzati adót is befizeted? 🙂
 • Zabalint

  “Milyen fura hogy megnőtt a kp állomány az országban nem?”

  Ja, még véletlenül sincsen köze a tranzakciós adóhoz, a 150 ezerig “ingyenes készpénzfelvételhez”, a bankok különadóztatásához és a béka segge alatt lévő kamatokhoz.

 • BMiklós

  Bocsánat, de te miről beszélsz?
  Banki kamatok: jegybanki alapkamattal erős összefüggése van a banki kamatoknak. Sok kommentedet olvastam, így bízom bene tudod miért alacsony a jegybanki alapkamat es emiatt a betéti kamat is.

  Tranzakciós adó: több tízmilliók azok amiket nem akarnak legális jövedelemmé tenni a tulajdonosok. Ezeknek az ellensége a 15% SZJA, nem a max 6000 Ft/tranzakció tranzakciós illeték. Es persze nem derül fény a gazdasági tevékenységre es a kapcsolatokra sem.

  Bankadó: Hat ehhez nincs köze.

 • Dó-lá-ré-lá-dó
  Egy hete pörög a nokiás doboz bizniszem az ebayen, köszi a tippet!