Így lettem anyagilag sikeresebb

Úgy tűnik, nagy igény van arra, hogy egymás életéből merítsetek inspirációt. Nyúl kérésére ez a cikk alatt a hozzászólásokban azt oszthatod meg, hogyan lettél pénzügyileg sikeresebb, elsősorban a bevételi oldalról.

Ezeket a történeteket egyébként én is nagyon szeretem, mert gyakran úgy érzem, hiába mondom az embereknek, hogy ne féljenek kilépni, azt a szerény kétszázezer forintot, amiért most napi 8-10 órát dolgozik alkalmazottként bármivel meg tudja keresni. Egy fantázia nélküli, tizenkettő-egy-tucat webáruház is tud ennyi pénzt hozni néhány hónap után, de még egy blog is, ha odaszánással írod.

Egy kis idő után pedig az eddigi fizetésed többszörösét meg tudod keresni sokkal kényelmesebb munkával. Akár vállalkozóként, akár jobban képzett alkalmazottként, vezetőként vagy munka melletti másodállással.

Gyakran látom a tanácsadások során, hogy milyen kételkedéssel fogadják ezt a tényt sokan, vagy elhiszik, de nem merik meglépni, mert mi van, ha neki véletlenül nem sikerül.

Ilyenkor megkérdezem, hogy miért, mi van akkor, ha nem sikerül? Van fél évre vagy akár egy-két évre elegendő tartaléka, rosszul fizetett állásba pedig bármikor el tud újra helyezkedni. Kész webáruházat lehet bérelni havi 10 ezer forintért, Kínából az első adag árut behozatod 2-300 ezer forintból, katás vállalkozóként pedig a járulék és az adó sem sok.

Vagy ha gyógypedagógus, mérnök vagy bármi egyéb, munka mellett is elkezdhet saját kuncsaftokat szerezni, aztán látja, hogy meg tud-e élni a saját ügyfeleiből. Ráér akkor váltani, amikor már látja, hogy tényleg megy a dolog.

A cégek szenvednek attól, hogy nincs épkézláb szakember vagy vezető, aki hajlandó tanulni és irányítani is. Alkalmazottként is lehetsz sikeres, ha hajlandó vagy többet letenni az asztalra, mint az átlag. És annál többet letenni nem nagy művészet. Tudod, a legtöbb ember csak annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki és csak annyit keres, hogy ne mondjon fel.

Ha te ennél csak egy hajszállal vagy különb és hajlandó vagy érteni is a szakmádhoz a minimálisnál többet és hajlandó vagy a munkaadód érdekében többet dolgozni a minimálisnál, semmi nem ment meg a megbecsüléstől.

Na de most nem én akarok erről beszélni, írjátok ti le, hogyan lettél anyagilag is sikeres(ebb). Mi motivált, mi gátolt, milyen félelmeid és nehézségeid voltak, mire jöttél rá és hová jutottál.

Vállalkozás irányába mentél, másodállást vállaltál vagy munkavállalóként becsültek meg jobban?

Ha pedig te még a váltás előtt állsz, rájöhetsz, hogy tényleg nem olyan nagy kihívás az átlagnál többet keresni.

Inspirációnak egy cikk a témában, ami néhány hónapja jelent meg. A cikkben további linkeket találsz másik cikkekre, azokat is érdemes elolvasnod.

Neked is sikerülni fog

Share

248 hozzászólás

 • kustela
  Folyt… A célom egyébként kifizetni a házat 2-3 éven belül, tartósan félretenni 6 havi tartalékot, és végre a nyugdíjjal is foglalkozni, illetve ezt a részvényes, állampapíros dolgot megtanulni… Már nincs kimagasló fizetése (össz bevételünk 400e), így jó kis munka lesz, de “míg az eszköz megvan, addig keressük a célt. S,aki a célig elért nem hiába élt.” 😀
 • nevemsenki
  Közalkalmazottként dolgozom , húszas éveimben járva ; ez az első főállású munkahelyem és bőven elrettentő példa lassan 2,5 év után, hogy miért is kell mihamarabb elvégezni az egyetemet és törekedni arra,hogy ne “befásult” aktatologató legyek még 35 éven keresztül egy olyan nettó bért (117.000 FT !! ) kézhez kapva, amiből az albérletet lehet fizetni és kb. minden nap egy meleg ebédet enni. Elszomorító, hogy miért kell akár másod,harmadállás ahhoz,hogy egy olyan bevételi forrása legyen az embernek havonta,amiből normális módon meg tud élni luxus és fényűzés nélkül,esetlegesen néhány ezer Ft-ot megtakarítani. Tapasztalatból írom,hogy főállás és két másodállás mellett sem sokkal egyszerűbb,mert akkor idegkimerültséggel kórház és táppénz…. ugye a vonzatát ennek már le sem írom , el tudjátok képzelni mindezt; és természetesen az egyetem rovására is megy a szellemi kimerültség…
 • nevemsenki
  * folyt.
  … úgy hiszem,aki teheti képezze magát abban és amikor minimális lehetőség, elhatározás, ideális feltételek is adottak a váltásra,lépjen. Kockázat nélkül nincs siker- a kudarcból pedig tanulni is lehet a bosszankodások után- nekem ez a nézetem-ami minimális karakterszámba belefér – s ami szerint én is élni igyekszem munkavállalóként. Legjobbakat Mindenkinek! 🙂
 • random okos

  Van egy rossz hírem.
  Ez bizony a kávéfőzős mancika szerepkör 2018-ban.
 • Frugality
  A szüleim szétdolgozták magukat azért, hogy tanulhassunk a testvéremmel. Apám naponta 12-16 órákat is lenyomott kb 7 éves korom óta és hétvége is csak elvétve akadt. Nem volt nehéz rájönni, hogy én nem ezt akarom. Szerencsére anyukám jól beosztott mindent.

  Kb. 6-7 éves korom óta érdekelt a pénz, és hamar rájöttem, hogy sokkal nehezebb megszerezni, mint elkölteni, ezért viszonylag nagy részét eltettem, már az 50 Ft-nyi fagyipénznek is.

  A szülők befenyített alkalmazottak voltak, így a klasszikus vállalkozói vonal sajnos nem alakult ki. Ehelyett elvégeztem egy 6 éves egyetemet, igyekeztem minden ösztöndíjra ráhajtani, és dolgozni hetente néhányszor, illetve a a nyári szünetben.

  A középsuli végére kb. 300 e megtakarításom volt 2000 körül.

  Az egyetem alatt, a leggázabb diákmunkáktól el lehetett jutni addig, amikor az ember okosba akár egy 100-ast is megkereshetett naponta
  Folyt.

 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBélaBélaBéla
  Leszoktam a gadget vasarlasrol, jol atgondolom mire koltom a penzem es atbeszelem a parommal a legtobb kiadast, hogy ne csak egy velemeny legyen.

  Lemondtam minden olyan elofizetest, amit nem hasznalok rendszeresen, probalok mindent en megjavitani ha megtanulhato a youtube-rol es nem veszelyes.

  Masodik auto helyett raszoktam a kerekparra es a tomegkozlekedesre, otthonrol viszem a kavet, a szendvicset, ebedet, mindent. Magunkra fozunk, sajat magunk csinaljuk a kefirt es a joghurtot es hasonlokat.

  Nem inflalodik az eletstilusunk, viszont egyre tobbet tudunk megtakaritani. Folyamatosan kepezzuk magunkat (fejleszto es orvos), atalltam a szerzodeses munkakra es folyamatosan nezem az uj hirdetesekben, hogy milyen technologiak irant novekszik az igeny es probalok ragyurni ha lehet.

  Magyarorszagon mar nyugdijba mehetnenk a megtakaritasainkbol, de nem az a cel. Mar csak par ev es megvagyunk 🙂

 • Kiszamolo
  Maki verem a valódi kereszténység azt tanítja, hogy a meggazdagodás Isten áldása és ezért volt Ábrahámnak 300 szolgája és azért lett Jézus a kereszten szegénnyé, hogy mi az ő szegénysége által meggazdagodjunk. Ha szeretnéd megtudni, mit mond a Biblia, a legegyszerűbb, ha elolvasod. Töltsd le a telefonodra ingyen.
 • Frugality
  Minden hónapban a megtakarítás volt az első, és a maradékból igyekeztem megélni. Ez nem aszkéta életmódot takar, csak annyit, hogy nem ittam el egy magas diákhitelnyi összeget a bulinapokon. Jártunk kirándulni, túrázni.

  Kiszámoltam, hogy kb. 5 bringa árát spóroltam meg azzal, hogy keróval jártam mindenhova.

  A “menő” diákmunkák mellett jöttek az egyetemi kiegészítő keresetei lehetőségek, óratartás stb. Végzés után nem akaródzott beállni egy olyan rendszerbe, ahol egyenes út vezet a csicskalétig, majd 5-6 évnyi belerázódás után szemérmetlenül átesik az ember a másik oldalra, és elkezd a “parából” élni.

  Ezért egy felturbózott kutatói állást választottam, gyógyszercéges kiegészítéssel (ez persze nem volt egyedi eset) A cél az volt hogy havi 500 nettó meglegyen, hivatalosan. Miután még egy szakképzést is elkezdtem közben ez a három nem fért bele egy napba.

  folyt

 • Frugality
  Tehát dönteni kellett, és lehetőleg bölcsen, ekkor jött egy külföldi lehetőség, ami az akkor ismert lehetőségek legjobbika volt. 2 heti “láblógatással” 1,2-1,3 millió nettót lehetett keresni.

  Muszáj az embernek ilyen “szakmaiatlan” utat választani, ha kopaszon kezdi az életet és csak a diplomája van. Mások, akik készen kaptak pozíciót, egzisztenciát, akár sokkal gyengébb eredményekkel is meghatározó alakokká kezdenek válni. Bár napi sok óra munka és távollét árán a családjuktól.

  Néhány éve megszülettek a gyermekeim, így, hogy ne legyek távolt, egy ideig a hazai ügyeleti világ mocskába kellett leereszkednem (ma is vicces, hogy itthon kb. tizedannyiért hajlandóak emberek az éjszakájukat felálodzni, mint az EU-ban)

  Ezt követően egy nyugisabb életre váltottunk. Kb. harmadát keresem mint 6-7 éve. De amiatt, hogy ami korábban volt befektettem, ma ez a bevétel is elég.

 • Frugality
  A lényeg pár mondatban:

  – Ha van érzéked és önbizalmad a kezdetektől, vállalkozz.
  – Ha csak szorgalmad van és sérült önértékelésed, mint nekem volt, akkor tanulj, dolgozz és fektess be, pár év alatt beindul a lavina effekt és rájössz, hogy a bevételeid egyre nagyobb része fog a befektetéseidből származni. Mert dolgozhatsz keményen és kereshetsz sokat, de mi lesz, ha elüt a villamos és mondjuk még másokról is gondoskodni kéne. Bizonyára vannak jobb, sikersebb utak, de nekem ez a legszimpatikusabb: visszafogott fogyasztás, és biztonság.

  A tanulság: A semmiből is lehet a harmincas éveid közepére annyid, ami mellett akár megtehetnéd, hogy ne dolgozz, de a mérleg serpenyői között egyensúlyozni kell. Ha nincs tőkéd, akkor dolgozni kell, ha nincs tehetséged, akkor szorgalmasnak kell lenni. Ha pedig az előző kettő megvan, akkor pedig ne legyél hülye hogy elszórod.

 • Daenerys Targaryenová
  “a valódi kereszténység azt tanítja…”
  Ez az ökomenikus értelmezés vagy csak a protestáns max weber-i?
 • Maurice
  okos

  Rendben, oké, legyen igazad. Pusztán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy kicsit több felelősség van a vállamon általában, mint hogy hány kockacukrot teszek a csésze mellé, vagy hogy szépen affektálok-e a telefonban.
  Minden támadás nélkül, amikor ilyen hozzáállással találkozom, felajánlom, hogy hát jó, rendben, akkor ki lehet próbálni csak egy fél napra, biztos vagyok benne, hogy mindenki tökéletesen helyt tudna állni.

 • nyman
  1/6
  Hu a megadott dolgot roviden osszefoglalva nehez. Beszamozom, mert tegnap mintha eltunt volna egy hozzaszolas es ertelmetlen lett amit irtam.

  Roviden: 94-ben kezdtem dolgozni foiskolai diploma utan. Gyakorlatilag az elso masfel evtizedben 2-3 evente megduplaztam a jovedelmen. Reszben a tapasztalat novekedese, reszben a gazdasag teljesitmenye, reszben a pofatlansag miatt.

  Hosszabban: Epuletgepeszkent dolgozom epitoipari kivitelezes, projektvezetes, muszaki ellenorzes teruleten. Targyalokepes angol nyelvtudas, kulfoldi egyetem, kulfoldi munkatapasztalatok, Europan kivul is. A kulfoldi sulit a magyar foiskola diplomam utan 4 evvel kezdtem. Ez ido alatt volt sorkatonai szolgalat. Kulfoldre osztondijat nyertem. Nem, nem Sorost 🙂
  (folyt)

 • nyman
  2/6
  Mar a legelso munkahelyemen volt vallalkozasom. Terveztem. A munkat a kollegaktol kaptam, keresni nem kellett. Kb a fele jovedelmem jott a foallasbol, fele a vallalkozasbol. Meg hat frissdiplomaskent en termeltem az idosebb szakiknak is, de ez win-win szituacio volt.

  Amikor alkalmazottkent meloztam, rendszeresen frissitettem az eletrajzomat az adatbazisokban. Jelentkezgettem is allasokra, mentem interjukra is. Mikor megkerestek valamivel, az akkori fizetesem felett 30-40-50%-al kertem. Ha nem kaptam meg, nem erdekelt, de volt, hogy megkaptam. 🙂

  A nagy attores egy kirugas utan tortent, 2003-ban. Egy kulfoldi tulajdonu multinal dolgoztam. Nehany orszaggal arrebb ugy dontottek, hogy azt az uzleti egyseget becsukjak, elkuldenek mindenkit. A volt kollegaim, kozel 50-en, 2-3 honap alatt szana szet szorodtak ,igy a „kapcsolati tokem” hirtelen kiszelesedett.
  (folyt)

 • Uli
  okos

  Azért ne nézzük le az irodavezetőket. Én például képtelen lennék ilyen munkát csinálni, nem azért mert annyira unalmas/szánalmas (mert egyáltalán nem az), hanem mert annyira komplex és összetett, hogy belezavarodnék. Szerintem egy külföldi utazás megszervezése, konferencia szervezése, számlázás, pr tevékenység, az nem éppen a kávéfőzős Gizike szintje. Ugyanúgy nem alkalmas mindenki erre a munkára, mint ahogy villanyszerelőnek/programozónak sem jó mindenki. Sőt, továbbmegyek, amikor az ember politikusok/elismert ügyvédek/nagyvállalatok vezérigazgatóinak az ügyes bajos dolgait szervezi, akkor nagyon is észnél kell lenni. És ezek nélkül a “Gizikék” nélkül ezek a nagy emberek is elveszettek lennének, mert soha nem csinálták maguk ezeket a dolgokat… Szóval ne keverjük össze az irodavezetőt a szoláriumi recepcióssal, az tényleg kávéfőzős Gizike. Szerintem.

 • FoX
  “Egyszer próbáljátok ezt ki, felállni, s kisétálni az ajtón. Isteni érzés.”
  Ezt megerősíthetem. Az egyik állásomat így hagytam ott. Már egy ideje érlelődött, hogy felmondok, de jött egy szikta is: jegyem volt a brno-i Motörhead koncertre, amit hónapokkal előre tudtak. Két nappal előtte el akartak indítani egy spanyol fuvarra. Mivel nem tudtam meggyőzni őket, letettem a kulcsot-forgalmit az asztalra, és mondtam, hogy hívjanak, ha megvannak a papírjaim. Baromi jó volt. 🙂 🙂
 • nyman
  3/6
  Sokan donteshozokent helyezkedtek el mashol, hivtak kulonbozo alkalmi munkakra. Vagy eppen ajanlottak masoknak. Szamlaztam. Dolgoztam hetvegen, este tizenegykor meg jegyzőkönyveket irtam, napkozben rohantam egyik projektrol masikra, illetve olyan is volt, hogy ejszakai munkavegzesnel is vallaltam felugyeletet negy honapig. Uber sz.r volt, de nem volt gyerek. Haverokkal nem soroztem, a szocialis elet a sok munka miatt beszukult.Volt honap, mikor egy uj auto ara is osszejott. 2003-2004-rol beszelunk, amikor az EVA 15% volt. De volt olyan teli honapom, hogy a rezsit nem kerestem meg. Azert a havi atlag boven netto hetjegyu volt ca. 15 eve. Negy ev alatt, 2000-tol 2004-ig eljutottam egy alberleti szobabol, egy 18 nm-es garzonon at egy belvarosi 115 nm-es lakasig hitel nelkul. 2000-ben olyan anyagi helyzetben voltam – sajat hibabol -, hogy azt alberletet sem tudtam fizetni.
  (folyt)
 • nyman
  4/6
  Kivancsisagbol 2006-ban elmentem kulfoldre. Alkalmazottkent. Kevesen hiszik el, de az akkori mo-i jovedelmemnel kevesebbert. De kellett ugrodeszkanak. Mo-rol kerestem munkat, interjura kiutaztam. Az europai nagyvarosok jelentos resze megjarhato akar egy nap alatt is repulovel.

  Kozel ket evre ra, jott olyan projekt melo, ahol mar a csomagban nemcsak a lakbert, kocsit, hanem a bejaronot es a kabelTV elofizetest is a ceg fizette. A fizetesem kb. 80-85%-at felretettem. 10%-a kellett az alap dolgokra kajakra, megelhetesre, 5-10% meg egy kis utazasra, szorakozasra, fogyasztasi cikkekre. Ez a melo teljesen rendbe tett anyagilag, olyan szintu tartalekokat sikerult felhalmozni. Ekkor voltam 36 eves. Majd a valsag miatt egy evig nem nagyon meloztam, utazgattam, vettem meg ingatlanokat, koncentraltam maganeletre stb.
  (folyt)

 • nyman
  5/6
  Viszont a penz mar nem volt akkora motivacio, igy a munkakbol sem feltetlen a legjobban fizetott vallaltam el. Volt, hogy lefele valtottam, azert, hogy Budapest legyen a munkavegzes helye es tobb szabadidom legyen. Gyerekek szulettek.

  Hasonloan L70-hez en is kevesebbet, kb a felet keresem, mint egy evtizede a csucson, ha realerteken nezem, akkor meg kevesebbett. De most masok a celok, erteket.

  Itt fent a sikereimet foglaltam ossze, dicsekveskent. De rengeteget irhatnek kudarcokrol, szivasokrol is. Azokbol is lehet tanulni, motivaciot meriteni, de azt most kihagyom. Majd ha lesz kiszamolo tali, akkor esetleg bovebben.
  (folyt)

 • nyman
  6/6
  A legtobb dologhoz proba szerencse alapon alltam hozza. Igy vettek fel mar foiskolara, igy lettek a munkahelyeim, igy nyertem kulfoldi osztondijat, igy volt idonkent havi tobbmillios jovedelmen is stb. Megprobaltam valamit. Ha nem sikerult, akkor nem foglalkoztam vele tovabb, max addig, hogy egy kockas papiron osszefoglalva a lepeseket kielemezzem, hogy miert nem ugy alakult, ahogy szerettem volna. Az elet ment tovabb, jott mas lehetoseg. Volt, mikor 19-re lapot huztam is vittem a jackpotot. Ha meg nem, max elvesztettem egy kis idot, energiat, egy kis penzt. Kockazatok vallalasanal voltak azert „B” meg „C” tervek is, ha valami nem jon ossze.
 • hétfő
  Szerintem kell egy csipet szerencse is. Azonban az is tanulható, hogy minden szituban meglásd a lehetőséget.
  Én kezdőként az állásbörzén kifogtam egy nagyon jó magyar céget, átlag fölötti kezdőfizetéssel. Azért őket, mert ők voltak az első oldalon a kiadványban :-). Tíz évig voltam alkalmazott náluk, mialatt megnégyszereződött a jövedelmem, úgy, hogy közben nagyon sokat tanultam és sok jó embert megismertem.
  Jó ütemben letten szabadúszó, így hetedik éve már nem havi fix van, hanem én vállalom a kockázatát annak, ha nincs munka. (eddig mindig volt) És ennek a kockázatnak a vállalása megint jelentősen emelte a jövedelmem.
  Amióta megszülettek a gyerekeim (öt éve) heti négy napot dolgozok, és a következő hónaptól kiveszek egy év szabadságot. Tudom, hogy nyugdíjasan szerencsésnek fogom majd érezni magam, hogy az öt éves iker-fiaimmal tölthettem egy egész évet.
 • Ákos

  “Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni”

  Mai nyelvezeten kb. annyit jelent, hogy amit ma a szabadságról gondolunk (pl.: anyagi függetlenség, ha már ez egy ilyen blog), az később a rabjává tehet minket (pl.: földi javakhoz való ragaszkodás, félelem a veszteségtől, stb.), ha nem vagyunk képesek elengedni (pl.: mások támogatása, önképzés, élményszerzés, stb.).

  A példabeszédeket nem célszerű magyarról magyarra fordítani, viszont sok segítséget nyújthatnak az értelmezések.

 • Okoska2
  Gyógypedagógus vagyok:)
  Közalkalmazotti státuszban, heti 21 órám van amit gyerekekkel töltök, plusz max. heti 10 óra az adminisztráció/felkészülés/szülő-ill
  pedagógus konzultáció/értekezlet/továbbképzés. Emellett van idő elkezdeni privát dolgozni. Sokan csinálják is, de csak kicsiben, feketén. Vagy elmennek egy fejlesztőházba dolgozni szánalmas órabérért, mert a hasznot a tulaj teszi el.
  Nos, mi 2 kollégával összefogtunk, és csináltunk magunknak fejlesztőházat, ahol piaci alapon fogadjuk a családokat. Számlával természetesen, sőt már Önkormányzattal is szerződtünk, nem a szülők fizetik az SNI órát, hanem az önkori. Nyáron táboroztatunk, a 48 nap szabadságunkból futja rá.
  Heti 15 órát dolgozom most a vállalkozásban, amivel a főállásom 200e nettóját még egyszer megkeresem.
  Ebben a hulladék oktatási rendszerben annyi gyereket hoznak fejlesztésre, hogy már erre a tanévre nincs több helyünk.
 • gertitorpee
  Egyetem második évétől dolgoztam, tipikus diákmunkák, majd harmadik végétől jöttek a “rendes” gyakorlatok még mindig 20-30 órában. Sikerült egy magyar pályázatos-mutyizós céget és két multit is kipróbálnom (látni akartam mi a kínálat). Maradtam a multi vonalon. Az első teljesállású helyemen (2012) fél év után megváltak tőlem. Dolgoztam éjjel-nappal de munka jellege nagyon nem passzolt. Akkor kerestem 100 forintot havonta, valahol a Budapesti átlag alsó harmadában.
  Az ezt követő multiban (mikor csatlakoztam még kis cég volt) lassan 5 éve vagyok. Az eredeti pozícióban 2 év után előléptettem, illetve 3.5 fél év után át tudtam jönni egy másik pozícióba. Több emelés után most kb 250 forintot keresek arányosan a kezdőfizumhoz képest. Az új pozi nem annyira jött be de maga a cég szuper és most egy másik munkakörbe készülök. Tanulság: ha egy cég nagyon jó, érdemes maradni és belül fejlődni
 • headset
  “Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni”

  Lukács evangéliuma szerint az előzmények:
  Egy ‘főember’ megkérdezte Jézust, hogy hogyan üdvözülhet.
  A válasz kb.: Tartsd be a parancsolatokat, oszd szét mindened a szegényeknek “és jer, kövess engem”.
  Jézus ebben a szituációban híveket toborzott, akiktől elvárta a szegénységet.

  De ezt a követelményt nem alkalmazta mindenkire.
  Nem mondta, hogy aki nem tud a gazdagságról lemondani, az nem üdvözülhet.
  Csak nehezebb dolga van, mert a gazdagság és a vele járó vagy az oda vezető jellemvonások jobban visszatartják a helyes élettől. “Mily nehezen mennek be az Isten országába, a kiknek gazdagságuk van!”

  Gazdagon is lehet jól viselkedni és akkor irány a menyország. 🙂

 • headset
  És a tű foka nem egy varrótűhöz tartozott.

  Egy kisebb kapu volt a városfalon, ahol a tevék a főkapu bezárása után lemálházva, letérdelve át tudtak kúszni.

 • tbr
  Több, mint 11 éve dolgozom ugyanott, ez az első munkahelyem.

  Mostanra a kezdeti bérem négyszeresét keresem (1M br) és felső kategóriás a céges kocsi.
  Ezt úgy értem el, hogy tisztában vagyok az értékemmel és szemtelenül alkudozom.

  Persze kell hozzá az is, hogy három nyelven beszélek és az átlagosnál gyorsabban megoldom a felmerülő problémákat, így produktívabb vagyok de szigorúan betartom (átlagban) a napi 8 órát. Ez csak egy munkahely, nem az élet értelme.

  Ipari IT megoldásokkal és automatizálással foglalkozom, főállás mellett vállalkozóként is.

 • Hollo
  Szoftverfejleszto vagyok. Nem vagyok dorzsolt, ugyetlen vagyok a fizutargyalasokon. De komolyan alltam es allok a munkamhoz, mindig erdekelt, hogy mi hogy mukodik es nem sajnaltam az idot, hogy utannanezzek dolgoknak es fejlesszem magam. Ezt minden munkahelyemen ertekeltek, es egy fel eve sikerult egy olyan cegbe bekerulni ahova sajat bevallasuk szerint “csak a legjobbakat” veszik fel es ahol a fizetes is ezt tukrozi.
  Sohase vallaltam a szakmamon kivul mas munkat az egyetem befejezese utan, es mar utolso even is dolgoztam egyetem mellett (szakmaban).
  Igy sikerult 6 ev alatt tobb mint meg 12X-erezni a jovedelmemet. Otthonrol dolgozok egy kis faluban (Erdely), nem ingazok es nem fizetek bert.

  Szoval ne csak azert dolgozz, hogy elteljen a 8 ora hanem adj bele be mindent es ha nem ertekelik allj tovabb!

 • Tamás
  2013-ban kezdtem fejlesztőként dolgozni egy magyar alapítású, de már német nagy cég által bekebelezett vállalatnál. Ekkor nettó 263e Ft-ot kerestem. 2014-ben egy kényszerített előnytelen szerződésmódosítás és a cserébe belengetett nettó 5e Ft fizetésemelés hatására elmentem egy kis magyar céghez – nettó 450e. 2015 végén ez a kis cég sajnos elég rosszul állt (azóta tudtommal meg is szűnt), úgyhogy elmentem egy magyar alapítású, de már amerikai tulajdonú nagy vállalathoz – nettó 650e. Egy év múlva elkezdtem egy amerikai cégnek távmunkázni, szabad időbeosztással, katával kb. nettó 1.3MFt. Itt tartok most.
  Az egyetlen tanácsom bárkinek az, hogy ne higgye el, hogy gyakran váltani előnytelen egy későbbi állásinterjún. Nem az. Megkérdezik néha? Meg. Én pedig válaszolok, hogy ennyi idősen nem engedhettem meg magamnak, hogy ne váltsak (most vagyok 29 éves).
 • Tamás
  Folyt.: Az ilyen szövegek, hogy “job hopper” és társai nem a te érdekedet szolgálják, hanem azokét, akik szeretnék, hogy nettó 263e Ft-ért maradj egy pozícióban évekig, miközben 5x annyit is meg tudsz keresni. Az utóbbi 10-15 évben nagyot fordult a világ, és nem lehet job hoppernek minősíteni azt, aki évente vált. Sehol nem láttam még olyan fizetésemeléseket, amik csak a nyomába érhetnének annak, amit váltással lehet elérni. És sehol nem is volt még ebből problémám. Ha lett volna, ott én is felhúztam volna a szemöldököm, hogy biztosan egy olyan céges kultúrába szeretnék-e bekerülni, ahol emiatt kinéznek.
 • Kiszamolo
  Headset, az a tű foka a középkorban épült és a Biblia után kapta a nevét. De csak zárójelben.

  Írjak egy cikket a Biblia és a pénz viszonyáról?

 • Rissa
  hermsgervørdenbrøtbørda

  De hogy kell egy vállalkozást elindítani? Mi kell hozzá? Kihez kell menjek (NAV, önkormányzat)? Kell könyvelő, ügyvéd, stb.? Hogy kell adózni munka mellett vagy egyéni vállalkozóként? Ha valaki a Vaterán és egyéb ilyen oldalakon privát ad el, vagy üzletszerűen, arra mi vonatkozik? Ha vállalkozóként adott hónapban nincs bevételem, akkor is kell valamilyen járulékot fizetnem? Csak olyan területen vállalkozhatok, amihez van végzettségem??? Ezekre lennék kíváncsi.

 • kutakodó

  Igen, írjál cikket a Biblia és a pénz viszonyáról.
  Egyszer elkezdtem összegyűjteni a releváns részeket, de egyre több lett. 🙂
 • Vinnie
  Tamás,

  Tudnál arról irni, hogy hogyan tudtál bejutni egy amerikai céghez és miben fejlesztesz (stack) nekik?

  Köszi!

 • Maki Verem
  “Írjak egy cikket a Biblia és a pénz viszonyáról?”

  Persze. Engem mindig visszatartott a gazdagodástól amit gyermekkoromban a templomban mondtak. Mondjuk, most meg már megszoktam, hogy nem vagyok gazdag 🙂

 • Csavargó
  Két fontos dolog van szerintem: nem szabad leállni a tanulással (+nyelvtanulás) és mindig kell lennie egy up-to-date CVnek a gépen.
  Én az egyetem alatt végig dolgozni kényszerültem (leginkább nem szakmában) és az egyetem után az egyetem egyik kutatóintézetében kezdtem dolgozni. Két év után a svájcifrankhiteles törlesztőrészlet lehagyta a fizetésem, így másodállásban egy szervízben helyezkedtem el. Nappal motorfűrészeket szereltem, éjjel DNSt sokszoroztam. Aztán elegem lett, felmondtam és elmentem jobb fizetésért favágónak. Mivel folyamatosan képeztem magam és tanultam, specialista lettem és nem volt lehetetlen. Aztán már nem volt elég kihívás benne és tovább tanultam. Mivel mindig érdekelt a búvárkodás elmentem búváriskolába. Jelenleg egy hét alatt keresem meg az egykori éves fizetésemet.
  Két dolog kellett: folyamatosan tanulni és nem félni – akár egészen nagyot – váltani.
 • Grza
  Könyvelő kell, ügyvéd nem, a többi kérdésre pedig egy könyvelőnek illik tudni válaszolni.
 • hargi
  Én egyetemet követően némi kitérő után egy magyar céghez kerültem, egy kis szerencsével (pont olyan végzettségű embert kerestek, mint én, és a tanszékvezetőm beajánlott nekik). Olyan területen dolgoztak ami akkor felszálló ágban volt, rengeteg megrendeléssel. A konkrét területhez keveset értettem, de folyamatosan irodalmaztam, keresgéltem a szakirodalomban, és belejöttem a dologba. A cégnél is folyamatosan toltak újabb-újabb irányba (“ezt te fogod csinálni, tanuld meg”), de cserébe meg is fizettek, és szép prémiumokat adtak. Közben kiváltottam a vállalkozóit, és szerényen maszekoltam is, meg szakfordítást vállaltam külföldi cégeknek (az EU csatlakozás miatt mindent le kellett fordítani magyar nyelvre, keresleti piac volt) Idővel eladták a céget, totál más szemléletű vezetőket kaptunk, beintettem, és elmentem köztisztviselőnek, fele pénzért. (folyt. köv)
 • hargi
  (folyt.) A köztisztviselői meló eleinte langyos víz volt, ráértem maszekolni, főleg, hogy a korábbi kapcsolataim megmaradtak. Volt olyan időszak, hogy a rendes fizetésem másfélszeresét kerestem meg havonta 4 napi melóval. Ilyen-olyan okokból a terültem eléggé háttérbe szorult, egyre kevésbé volt szükség a tudásomra, és a partnerek is kikoptak a gazdaságból. A köztisztviselői munka is kezdett nyomasztóvá válni, úgyhogy pont jókor jött egy korábbi partner állásajánlata egy projektmunkára kétszeres fizetésért. Ismét beintettem (nekem is nagyon jó érzés volt :)) A projektmunkán megint sokat tanultam, aztán elmentem egy langyosabb melóhelyre, de így jobban ráérek foglalkozni a gyerekekkel. Emellett kisebb intenzitással csinálom a fordítást és a maszek munkákat, ez utóbbi terén látok piaci rést, most arra gyúrok. Túl nagy karriert nem csináltam, de nulláról indulva van biztos megélhetésünk.
 • FoX
  Miklós, meggyőződéses ateista létemre engem is érdekelne egy ilyen írás. Tényleg. Már ha komolyan gondoltad a felvetést. 😉
 • headset

  “Headset, az a tű foka a középkorban épült és a Biblia után kapta a nevét. De csak zárójelben.”

  Alaposabban utánaolvastam, igazad van. Ez csak egy utólagos, téves értelmezés.
  Egyes kutatók szerint a tű foka egy szűk szurdok volt.
  Vagy teve nem is szerepelt, csak a vastag kötél félrefordítása.
  Vagy állítólag a héber fordításban nem is szerepel tű: „könnyű a tevének áthaladnia a vétek gödrének az útján, mint a gazdagnak bejönnie az Istennek királyságába”.

  “Írjak egy cikket a Biblia és a pénz viszonyáról?”
  Számomra ne. Nekem nincsen ezzel problémám. Gyakorlatiasabb cikkeknek jobban örülnék. 🙂

 • Unemployed
  Bár én már túl vagyok a karrieremen, van egy érdekes döntésem, amin talán érdemes elgondolkodni: elváltam kb. 15 éve az első feleségemtől, akkor először nem volt munkám és akkor olvastam, hogy Big4-os, könyvvizsgáló hátterű pénzügyi szakemberekből nagy hiány van vidéken, főleg olyan helyeken, ami Budapestről már ingázással nem megközelíthető.
  Pont eladtam az ingatlanjaimat és belevágtam. 2006 és 2014 között 7 különböző városban dolgoztam, 2 helyre teljesen, egy helyre részlegesen le is költöztem.
  Nyilván szingliként ezt könnyebb csinálni, de olyan feleséggel, aki nem él-hal a munkáért, szintén kivitelezhető, különösen akkor, ha a gyerek még nem szokta meg az aktuális óvodáját.
  Azóta szerintem a piac is változott, van már szakember mindenhol, több is, mint kéne (itt nagy túlképzés volt), de elképzelhető, hogy bizonyos pozíciókban még működhet ez a stratégia (csinálj olyat,amit senki más)
 • szocske
  , elég sokféle adózási mód van, ki kell választani az adott személy számára és a konkrét tevékenységhez megfelelőt.
  Vagy utánaolvasol az interneten, ezzel elmegy sok időd, vagy keresel egy jó könyvelőt és fizetsz neki némi pénzt egy tanácsadásért.
  KATA esetén pl. nem muszáj könyvelőre költeni, bár ha ilyen nehezen túrod ki a részleteket magadnak, akkor lehet jobb fizetni havi párezret érte.
  KATA esetén nem tudsz költségeket elszámolni, így pl. kereskedelemnél nem jó, annak viszont ideális, akinek kevés a költsége, tipikusan szolgáltatóknak.
  Hatalmas előnyre, hogy másodállásként 25ezer, főállásként 50ezer befizetéssel nagyjából letudtál mindent.
  EVA sztem manapság elég szűk körnek praktikus, a KATA elég jól kiváltotta a tömegek számára.
  TAO adózás esetén el tudod számolni a költségeket, ha az jelentős, pl. adásvétel, akkor vszínű ez kell használni. Itt már kell majd könyvelő.
 • százegy
  Itt tulajdonképpen sablontörténetek vannak, amelyek akár bulvárban is olvashatók -már amennyire átfutottam-. Tanulás-specializáció-gyakorlatszerzés-munkahelyváltás/külföld-magas alkalmazotti pozíció/önálló vállalkozás.

  Magyarország az 1 millió kisvállalkozás országa, sokan belebuknak, az se való mindenkinek.

  Viszont szerintem egy fontos dologról nem nagyon esett szó, ez pedig a kapcsolati tőke. Sokszor kiemelten fontos az érvényesüléshez. Én személyesen ismerek több max. szakmunkás végzettségű milliárdost, akik megszerzett kapcsolati tőkéjük segítségével ragadták meg a lehetőséget. Persze ez bonyolult világ, nem egyszer kenőpénz, prostituáltak, szürke- és feketegazdaság stb.. Na meg egy idő után jól kell delegálni és kiválasztani a megbízható, kitűnő külső szakértőket. Viszont lehet “tisztán” is hasznosítani üzletszerzéshez, meglévő üzlet bevédéséhez, információszerzéshez stb..

 • Eltévelyedés
  Sima főiskolás közgazdász diplomát szereztem 24 évesen. Fél év szakmai gyakorlat egy elmaradt afrikai országban. Itthon 4 hét alatt kaptam munkát, új cég nyitott Magyar irodát, akkor ilyen fizetést inkább 5-6 év szakmai gyakorlattal lehetett kapni. 3 év múlva keveselltem, vettem egy csak oda repjegyet Londonba, és ott találtam hasonló állást, majd hat hónap után 1 váltással egy menő világcégnél csináltam ugyanazt. Sokat tanultam náluk, ők is elégedettek voltak velem így 4 év London után irány San Francisco, előléptetéssel ugyanannál a cégnél. Ott két évet voltam, és egy másik világcég Hong Kong-ba invitált. A fizetések meg csak nőttek, csak nőttek.
  Nemrég gyerek születése kapcsán hazaköltöztem, és sabbatical-t tartok.
  Lassan keresnék munkát, de csak hobbiból, pénz már van elég.
  Ami fontos volt: A fizetés egyre nagyobb százalékának félrerakása, ÉS meló mellett mindenféle mellékes. Mindig.
 • házastárs
  A Bibliáról nem szívesen vitáznék itt, pénzügyi blogon, bár valóban érdekes a kapcsolata a pénzzel.

  Viszont míg szinte “vallásos” – na jó, ez túlzás -módon követem Miklós gondolatait a pénzügyekről, hit témájában nem értek a gyülekezetével (mely számomra inkább a siker, mint Jézus evangéliumát hirdeti), így ebben az ügyben ugyan szívesen meghallgatom a véleményét, ráadásul Bibliaismeretben nyilván “alázna”, félek, hogy nem fogok 100%-osan egyetérteni vele.

  Viszont az idézett rész szerintem Jézus abbéli felindultságára utalt, hogy hiába hívta el a gazdag embert, azt a javai visszafogták.

 • yene
  Sziasztok!
  Hol is kezdjem?Kisbabát várunk párommal, ma lett publikus 😀
  2012-ben végeztem építőmérnöki szakon a Bsc-n, aztán kezdtem az Msc-t is amit 2014-ben fejeztem be.Közben elkezdtem az önkormányzatnál dolgozni 2013-ban nevetséges fizuért,de akkor nagyon örültem neki.Aztán 2015-ben váltottam,bár ugyancsak közigazgatás,de már komolyabb munkakör, és fizu is.2016-ban váltottam a mostani munkahelyre, műszaki előkészítőnek autópályaépítéshez.Jelenleg ez a legjobb eddigi munkahelyem szakmailag, és a fizu is 3 szorosa az első önkoris fizuhoz képest (de azt nem nehéz túlszárnyalni).Ebből már tudok félretenni is.Célunk a házépítés.Telket már sikerült vásároljak 2015-ben(kis családi segítséggel meg kölcsönnel,de azt már ledolgoztam visszaadtam.)Másik cél még egy bevételi forrás, az ötlet nem rég fogalmazódott meg.Régóta olvasom a blogot,és hálás vagyok Miklósnak a hasznos cikkekért.Köszönöm!
 • ügyvéd
  Már leírták (és én is párszor), de talán tényleg a vállalkozás egyik legfontosabb alapszabálya: Ne légy olcsó, és válogasd meg az ügyfeleket. Fillérbaszó piti megrendelőnek fillérbaszó piti ismerősei vannak, aztán halálra dolgozod magad fillérekért a filléres ügyfélkör filléres ügyeivel. Az elején volt, hogy egy forint sem volt otthon, de akkor sem vállaltam el olcsóbban munkát, mint amennyi a saját árlistám volt. Hosszú távon bőven megéri.
 • Anita
  Rissa

  Ezekre a “google” is választ ad. Nem árt, sőt kell egy jó könyvelő, ő is tud válaszolni. Egyéni vállalkozás ingyenes, webes ügysegéden keresztül indítható. Van, amihez kell végzettség, van amihez nem. Amúgy rengeteg cikk az interneten, online tanfolyamok, könyv található a témában. Én pl most vettem ki a könyvtárból a vállalkozz okosan című könyvet 2017 kiadás, igaz még csak a tartalomjegyzéket olvastam, de az alapján végigveszi a szükséges lépéseket. Na, ha valaki rendszeresen ad el a vaterán, ott hol a határ a magáneladás és üzleti tevékenység között az mondjuk nekem sem egyértelmű. Amúgy magáneladás után is bizonyos bevétel felett adózni kell.

 • Bltzr
  Nekem a legnagyobb sikert a kiszamolo.hu hozta.
  10 év alatt a fizetésem 2,5 szerese a kezdőnek, de ez semmit nem számít, ha nem tudatos az ember. A világ pénzét ellehet herdálni. Hiába kerestem több pénzt, elvertük egy szálig.
  Utazgatás, autó tuning, bútorok, apróságok, hülyeségek.
  Első lépésnek csak elkezdtem regisztrálni a költéseket, ezután szembesítettem magam, a költésekkel. Minden tételt kielemeztem és megnéztem, hogy lehet komfortvesztés nélkül lefaragni. Olcsóbb internet, kisebb kábeltv csomag.
  Létrehoztam a vésztartalékot. Most minden extra pénzből a hitelemet nullázom. 1,5 év alatt 2 millát előtörlesztettem. A terv a következő 1 év alatt megszabadulni a hiteltől.
  Ezután újratervezés jön 🙂
  Köszi kiszámoló!