Így mulatunk mi

Olvastam egy felmérést, miszerint az amerikaiak közel 48%-a egyáltalán nem fekteti be a megtakarított pénzét, csak gyűjtögeti valahol, még egy megtakarítási számlára sem teszi be, nem mintha az ott kapott 0,1-0,5%-kal sokkal előrébb lenne.

Sem részvényt, sem befektetési alapot, sem ETF-et, de még ingatlant sem vesz a pénzéből.

Aki be is fekteti a pénzét, ott sem túl rózsás a helyzet. 10% mondta, hogy fektet részvényekbe, de minden negyedik ebből kevesebb, mint 500 dollárral van jelen a részvények piacán és csak a 10% egyharmada mondta, hogy egész életében összesen ezer dollárnál többet betett már részvényekbe. A felmérésben szereplők 0,8%-a nyilatkozott úgy, hogy 50 ezer dollárnál többet tett be részvényekbe.

Befektetési alapokba 7% teszi a pénzét, ETF-ekbe 4%. (Könnyen lehet, hogy ők is abból a 10%-ból kerülnek ki, akik részvényekbe is fektetnek.)

Ismerve a tanácsadáskérők helyzetét, el is hiszem, hogy ez a helyzet. Idehaza szerintem még több ilyen ember van, mivel a részvénybefektetéseknek, ETF-eknek még annyi történelmi hagyománya sincs, mint az Egyesült Államokban.

Sokan jönnek olyanok tanácsadásra, akiknek semmilyen pénzügyi gondja nincs, nem állnak nagy döntés előtt, amit át akarnak beszélni, egyszerűen csak évek óta 20-30-50 millió forintjuk hever a bankszámlájukon. Jól keresnek, ésszel költenek, el is tesznek havonta százezer-félmillió-egymillió forintot.

Csak éppen aztán semmit nem csinálnak az összegyűlt pénzzel.

Pedig már egy parlagon heverő 10 millió forint is legalább 450-500 ezer forint veszteség évente. Sok tanácsadáskérő párnál az egyik fél ennyit, vagy ennél kevesebbet keres havonta. Erre szoktam mondani nekik, hogy így mulat a magyar.

Ha befektetnék azt a pénzt, évente egy hónappal kevesebbet dolgozhatnának és ugyanott lennének anyagilag az év végén. S gyakran nem 10 millióról, hanem 30-50 millióról van szó, ami legjobb esetben is egy megtakarítási számlán várja a sorsát, évi 0,2%-os kamat mellett.

A másik gond az infláció.

30 millió forint inflációs vesztesége évente 1,1 millió forint. Évente két-három hónapot azért csak dolgozol, hogy a vagyonod vásárlóértéke megmaradhasson. Hogy az a 30 millió 20 év múlva is annyit érjen, mint ma.

Mivel nem érsz még arra sem rá, hogy elmenj egyszer az államkincstárba számlát nyitni, ezért azzal fizetsz, hogy cserébe minden évben negyed évet azért dolgozol, hogy ezt a veszteséget kiegyenlítsd.

Évente átlagosan hatvanhatszor felkelsz korán reggel és elmész robotolni késő estig, hogy megkeresd azt a pénzt, amit azért veszítesz el, mert fél napot nem szánsz a megtakarításaidra. Persze arra van időd, hogy megnézd az akciós újságokban, hol olcsóbb éppen a Domestos, amiből most kellene venned egy egész flakonnak, 500 forint helyett 420 forintért. Erről itt már írtam bővebben:

Hogyan ne spórolj?

Ha a te helyedben lennék, most gyorsan eldönteném, hogy legkésőbb a következő két hétben időt szánok arra, hogy a megtakarításaimnak megfelelő helyet találjak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

179 hozzászólás

 • Okos titánka
  @Kefedonpietróval
  “Az én véleményem szerint befektetni akkor érdemes, ha bőven van miből befektetni.
  Nem 1-2 millió forinttal. Most itt az állampapírokra gondolok.”

  Igazad van 1-2milliót nem lehet befektetni, azt úgy hívják, hogy megtakarítás.

  Ezzel két dolgot lehet csinálni:
  1) ott ül a bankszámlán, vagy kp-ban otthon, nem költöd el, csak nézegeted, hogy de szép.
  2) Megpróbálod betenni valahova ahonnan bármikor kiveheted és közben legalább valami minimálisat kamatozzon már.

  “Addig pedig áll benne az 1 millád. ”

  Ebben is igazad van, 1 millát nem érdemes olyan helyre tenni, ahonnan nem tudod bármikor kivenni, mert ha kéne nem mondhatod azt, hogy ja majd 5 év múlva tudom odaadni. Vagy beraktam egészségpénztárba kaptam rá 150ezret pluszba, ja kivenni nem tudom, hogy odaadjam.

  Én ezért választom a MÁP+t mert bármikor kivehetem belőle a pénzt.

 • akarki

  IB broker számla ha euban nyitod akkor akkor az IB UK céghez fog tartozni hiába nyitod Mo vagy az osztrákoknál, a németeknél, norvégoknál. (Ha meg, meg lesz egyszer a brexit akkor egy eus IBs céghez fognak tartozni az EU ügyfelek).
  Ha az adózási szabályok miatt aggodsz (éven belül adod el), nem feltétlenül neked való a részvény etf befektetés.
  Éven túl meg akár olyan helyre is koltozhetsz ahol nem kell tőke nyereség után adózni.
  Osztalék adót meg az IB levonja (hogy hogyan kell bevallani az megint más kérdés, de erre vannak az adótanácsadók).
 • Kapi
  Jó cikk. Szomorú hogy nem sokan gondolkodnak befektetésbe. Én már évek óta fektetek be cryptoba. Volt már hogy a pénzem 6-7x et ért volt már hogy csak 30 százalékát, de a legjobb az egész befektetősdibe az, hogy az ember megismeri önmagát. Én tudom magmról hogy inkább bukok 30 százalékot egy nap alatt azzal a lehetőséggel hogy utána x es szorzókkal számolhatok, minthogy garantáltan 4-4,5%-ot kapjak éves szinten állampapíron.
 • Blend Ahmed
  Kiszámoló “Még a második világháborút is át lehetett vészelni egy jól diverzifikált portfólióval, nem hogy a békeidőt.”

  Hát persze, Svájcban egy bunkerben 🙂

  Egyébként elméletileg nagyon jól néznek ki azok a levezetések, miszerint, ha a nagyapám ükapja 1825-ben vett volna antarktiszi részvényeket, akkor bezzeg…

  Meg kellene kérdezni egy gazdaságtörténészt arról, hogy mondjuk 1910-ben egy magyar „átlagpolgár”, ha éppen befektetni lett volna kedve, akkor milyen részvényt vett volna vagy a mit ajánlottak volna neki? Magyart, osztrákot, németet? Egyáltalán tudott volna venni amerikai részvényt? Fel tudott volna építeni diverzifikált portfoliót amerikai részvényekből? Mekkora díjakkal? Fizikailag hol lett volna a papír? 1917. után mit csináltak volna az amerikai részvénykönyvekben a magyar állampolgároknak mint ellenséges ország állampolgárainak a tulajdonában való részvényekkel?

 • Péter
  Kérdés:

  Valaki írta, hogy az 1 millió Ft csak 150 ezer Ft-ot hoz állampapírban.

  Én ezt másként számolom, de akkor valamit nagyon félreszámoltam? Nekem MÁP+-szal 273 ezer Ft hozam jön ki. Hol hibázok a számolással?

 • stingy
  Alapok: lustaport.wordpress.com/2019/06/25/soha-nem-volt-meg-ilyen-jo/
  Az oldalon van pár könyv, ha nem akar vki profi tőzsdés lenni, tökéletes.
  Néhány hétvégét rászánva 100 körüli IQ-val bárki megverheti a profi alapkezelők nagy részét egy jól összeállított portfólióval hosszú távon.
  Ha biztonság kell: amcsi brókernél kell nyitni számlát, ott 500.000$ a biztosítás számlánként.Anyunak egy, apunak egy és máris 290MFT-ig SIPC biztosításod van.
  Nekem USD-ben van a megtakarításaim 70%-a, 20% EUR, 10% HUF (ez is egyfajta diverzifikáció) és mind be is van fektetve 70% ETF 30% huf és eur állampapír. Dolgozzon az a pénz, ha már kemény melóval megkerestem:)
 • Tamás
  Az ember azt gondolná, hogy aki ezt a blogot olvassa, az legalább nem olyan hülye pénzügyileg, mint az átlag. Sajnos de. A hozzászólások alapján siralmas a helyzet.
 • olvaso
  “Az ilyen döntések nem vákumban történnek. Még a megszavazás előtt biztosan lesz olyan ember, aki észreveszi, hogy ez benne van a törvényjavaslatok között. Szóval biztos lesz hír erről előtte, ahogy a trafikokról, lakástakarékokról stb-ről is volt. Abban a pillanatban meg kiveszed max 2%-os bukóval.”

  Állampapírt biztosan visszafizetnek, emiatt nem kell aggódni, viszont a 2%-os visszaváltási árfolyan nincs benne a papír kiírásában, ha jól tudom, vagyis ehhez nem kell törvénymódosítás, hogy pl azt mondják, hogy mostantól 5% a visszaváltás.

  Ez nem csődesemény, hiszen visszakapod a pénzedet, azt meg senki nem mondta, hogy idő előtt kötelesek tőled visszavenni 1-2%-os költséggel.

  Szóval csődtől nem kell tartani, az viszont elképzelhető, hogy lejáratig kell tartanod, mert a kötvények csak ezt garantálják, hogy lejáratkor megkapod kamatostul, a többi nincs garantálva.

 • KGyörgy
  “Zoltán, az elmúlt 10 évből, amikor minden megtriplázta az árát?”

  A fák nem nőnek az égig, ahogy mondani szokták. Egyszer lesz korrekció, márpedig a részvények esetében már nagyon hosszú ideje tart az emelkedés, ezért esélyes egy nagy korrekció.

 • GinTonic
  Kefedonpietróval:
  Nagy tévedés, igenis megéri kisebb összegekkel is elkezdeni. Az infláció elértékteleníti a 0%-os folyószámlábn lévő pénzeket 3-5%-kal. Ráadásul a kamatos kamat hatás mindent visz, nemhiába mondta Einstein, hogy “A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Az, aki megérti, kapja… aki nem, az megfizeti.”
 • A.
  Miklós, írtam e-mailt egy kalkulátorral kapcsolatban, nem tudom, milyen gyakran olvasod a leveleidet.
 • Kiszamolo
  Blend,

  https://kiszamolo.hu/reszvenyek-hozamai-es-a-tortenelem/

  Az mondjuk igaz, hogy nem tudom, a magyar vagy bécsi tőzsdén lehetett-e venni amerikai részvényeket a világháború előtt.

 • Eurós
  félreértés ne essen, én nem akarok ülni az euróként, nem olyan régen duzzadt fel. nem akarok mindent a magyar államnál hagyni, és euróra nem tudom, mi ad értelmezhető kamatot, ami nem részvény (ahogy más is írta, tartok én is egy nagy korrekciótól)
 • Zylver

  Köszi az infot, mar ez is eloszlatott par ketelyt bennem. 🙂
  Annyira nem akarom kiveszegetni a penzt a brokerszamlarol, hosszutavu buy&hold strategiaban gondolkozom mindenkeppen. Igazabol engem csak az erdekelne hogy van-e olyan befektetesi konstrukcio Ausztriaban mint Mo.-n amivel a befektetesekböl szarmazo adot minimalizalni lehetne (pl. TBSZ es hasonlok). Regebbi Kiszamolos posztban olvastam hogy az itteni kamatado valami 35% lenne, nem tudom ez azota mennyit valtozott.
  Osztrak szakertöt probaltam mar keresni kollegakon keresztül, eddig nem sok sikerrel. Bar ugy hallottam hogy a Munkaügyi hivatalban az adobevallas kezdete elött lehet ingyenes tanacsot kerni. Lehet jövöre tiszteletemet teszem rajta 🙂
 • Dörnyei József
  Egy költőpénz jó, ha marad a számlán.
  Az összeget érdemes eldönteni (és másnak nem kritizálni).

  Régen néztem Magyarországon részvény befektetés költségeket. Ha maradtak az extrém díjak, akkor én maradok a piacon kívül. Nekem elég sok tapasztalatom van részvény befektetésekkel és a költségek miatt maradok az állampapírnál Magyarországon.

  Ami elfogadható lenne:
  – ingyenes számlavezetés, rá és elutalás.
  – fix díjas tranzakció költség (USD 10 per tranzakció már drága a US-ben, de Magyarországon jó lenne…)

  Magyarországon szvsz. csak az állampapír az, amibe érdemes befektetni. Ha részvény, az külföld.

  Emiatt áramlik a sok pénz az ingatlanba. Állampapír van és ingatlan piac…

  A Magyarországi részvény költségek magas szintje szvsz. komoly pénzt tart kint a részvénypiacról. Változni nyilván nem fog semmi, csak úgy megjegyeztem.

 • Gábor
  Én sem fektetem be sehová a megtakarításom. Hogy miért?
  Az elmúlt kb 25évben annyi pénzügyi tanácsot kaptam, olvastam, különböző portfóliók..stb, hogy eleinte bíztam is ezekben (mondhatjuk úgy hogy hittem), hogy be is fektetem ezek alapján a megtakarításaim egy, egy részét. Aztán mindig pofára is estem, mindegyiken csak elbuktam a megtakarításom 15-20%-át.
  Aztán megtanultam, hogy úgy nyerek a legtöbbet, ha lekötöm és nem nyúlok hozzá. Így ugyan nem igazán kamatozik és lehet, hogy a Bank jár vele némileg jól, de eddig ez vált be a legjobban.
  Alacsony keresettel, akinek nem hobbija pénzügy, hogy azt napi szinten figyelemmel kísérje és nem fizet pénzügyi szakértöknek (nincs velük jó tapasztalatom), azt gondolom, a sima banki lekötés a legegyszerűbb megtakarítási forma. Mert egyszerű, könnyen kezelhető, ha kell akkor könnyen hozzáférhető.
 • Ordas
  @Ádám
  2019-07-25 at 13:04

  “A pényügyi tanácsadók meg úgy eltűnnek, ha gáz van, hogy öröm nézni. (konkrétan ING-s hölgy story apámmal)”

  Ez nekem is kedvenc témám. Állandóan befektetési tanácsot akarnak nekem adni Erstéből. Minden évben 2x felhívnak, hogy legyek prémium ügyfél, de sosem tudnak olyan előnyt mondani, ami miatt megéri. Egyik kollégájuk kritizálja a másik kolléga tanácsait. Komoly belső verseny van. De érdekes arra sosem voltak vevők, hogy én adok nagyobb jutalékot, ha együtt sírunk, együtt nevessünk, azaz veszteségből vállaljanak át részt. Olyankor frankón eltűnnek, hasonlóan érvelnének, mint deviza hiteleknél (nem látható előre, stb.) Kedvencem, hogy adnak bef.jegy vételnél jutalékkedvezményt, ha fiókba menve, nála veszem meg. Mondom neki: cica, én csak akkor jártam bankfiókba, amikor nálatok dolgoztam. Mindent on-line intézek. Arra nem jár kedvezmény?

 • feribatyja
  Nekem ugyanaz a gondom, mint -nak. Több 10k euro ül csendben 0,0% kamattal. PEMAK-ba ennyit nem rakok at, mert a magyar bankrendszerbe hülye lennek penzt vinni. Forintba föleg nem valtom at, mert elinflaljak es az arfolyamveszteseg is inkabb valoszinü mint nem. Euroban meg nem igazan kapok ra sehol sem kamatot, ugyhogy csak unatkozik a bankszamlan.
 • Bálint
  Igazából megértem az embereket, ugyanis honnan tudná bárki is magától, hogy hogy lehet befektetni. Az emberek nagy része úgy fektet be először, hogy megkeresi valaki. Aztán 5-10év múlva veszteségesen kiszáll, s így szitokszó a bank és befektetés. Emellett az állam sem túl jó hírében áll a pénzügyi megbízhatóságnak.
  Amíg nem mutatja meg valaki, hogy hogy kell tiplit falba fúrni, addig annak sem állsz neki, nem igaz?
  Ezért lenne kulcsfontosságú a pénzügyi oktatás.

  Emellett féltik is a meglévő vagyont. Nem azt nézik, hogy mennyi lesz, hanem hogy mennyi veszhet. A párna alatt tartóknak értelmezhetetlen az, hogy készpénz inflálódás.
  Ez pedig amiatt van, hogy fikarcnyit sem tudatosak az emberek. Senki nem gondolkodik 20 éves távlatban.

  Tudatos befektetőként ezek nevetséges érvek, de ha mélyebben vizsgálódunk, akkor egyértelműek az okok.

 • aattiillaa
  Létezik 3-4 hónapra is kockázatmentes megoldás?
  Lakásra fog kelleni még idén, de kérdés, hogy ilyen távon is érdemes valamiben gondolkozni, vagy felesleges?
 • Hátén
  Nocsak-nocsak.

  De, az én kezem van benne, viszont azt kérték, hogy egyelőre ne írjak róla, mert még valamit egyeztetnek az Aegonnal. Így jobb nekem, mert nem nekem kell csinálni a papírmunkát, ti meg visszaigényelhettek 20%-ot. Okos, mi? 🙂

 • Zabalint
  “30 millió forint inflációs vesztesége évente 1,1 millió forint. Évente két-három hónapot azért csak dolgozol, hogy a vagyonod vásárlóértéke megmaradhasson. Hogy az a 30 millió 20 év múlva is annyit érjen, mint ma.”

  Ráadásul minden esetben igaz, hogy ha X millió Ft-ot megtakarítunk évente, akkor ha nem fektetjük be, előbb-utóbb eljutunk arra a pontra, hogy reálértéken már nem növekszik tovább a pénzünk. Így persze teljesen odaveszik bármilyen belső késztetés a megtakarításra, hiszen ez esetben semmi értelme hosszútávon.

 • Zabalint

  Nem, nem ez a különbség. A különbség az, hogy ha az állampapírokat nem fizeti ki az állam, az államcsődöt jelent, akkor mindenki megpróbálja elmenekíteni a pénzét az országból, a bankok is becsődölnek, a befektetők, beruházók eltűnnek, az állam pedig nem kap további hitelt a helyzet stabilizálasához. Ezt nem éri megjátszania a kormánynak. Valószínűbb, hogy előbb az állam függő megtakarításokhoz nyúlnak hozzá, ha válságban kell a pénz: LTP, ÖNYUP, NYESZ, egészségpénztár, Start számla.
 • kuntics
  sziasztok!
  kicsit más téma,de talán ide befér.Lakásra gyűjtök,viszont eléggé kilátástalannak látom a helyzetet. 3 LTP fut(1db 8éves,jövő ősszel jár le,2db 4éves, 2022ig tart,mindegyik maxxal fizetve) ezmellett még egy keveset tudok félretenni a fizumból(kb 330k nettó a fizum). Viszont a lakásárak jobban emelkednek,mint a megtakarításaim,ezért gondolkodok egy jobb megoldáson. Érdemes lehet felbontani az LTP-ket és betenni állampapírba?Kezdésnek olyan 2,5-3m Ft-ot tudnék befektetni MÁP+ba,utána meg amit LTPre fizetnék,akkora összeggel tudnám növelni(havi szinten lehet az MÁP+-t növelni?) Ingatlant inkább akkor vennék,ha kicsit visszaesnek az árak,pár évig még tudok(muszáj) várni.Meg úgyis még egyedül élek,majd családdal vágnék bele ilyen nagyobb dolgokba.
 • a
  “Gondolok itt ilyenekre, mint nyugdíjpénztárak, kaszinótörvény, trafiksztori, lakástakarék, most a pénzváltók”

  Lakástakarék? Simán megszűnt, de nem visszamenőleg.
  Pénzváltók? Mégis mi a bajod azzal, hogy végre egy kicsit a körmükre néznek? Amikor néha váltok, semmilyen igazolványt sem kérnek, így kb. értelmetlen a pénzmosás elleni törvény.
  Manyup? Maradhattál ha akarsz.

  Ha már számolgatunk, azt is ki lehetne számolni, mennyit lehetett volna nyerni, ha valaki kb 6 éve vesz eurós magyar állampapírt, amikor a kamat 12% körül volt.

  Aki meg kp-t tart otthon, főleg ha idős, kockáztatja hogy megölik érte, valamint a többi idős embert is veszélybe sodorja, hiszen ha senki sem tartana otthon kp-t, kevesebb lenne a rablás, mint most amikor rengetegen többszázezres-milliós összeget tartanak.

 • G
  Kisebb összegek.
  Már csak azért is megéri kisebb összegeket befektetni, hogy gyakorlatot szerezzünk.
 • ragazzo-fortunato
  Elnézést ha off, de BÉT ETF kérdés: van valami hátránya, ha a BÉT-en veszem meg az iShares ide is bevezetett ETF termékeit (pl. SXR8 iShares Core S&P 500 UCITS ETF) ahhoz képest, mintha egy másik ejrópai tőzsdén venném? Ha ugyanaz a termék és nincs egyéb hátrány, akkor a forintos denomináció miatt megspórolnám az újabb devizaváltást, illetve elhanyagolhatóan olcsóbb is lenne maga a tranzakció. A mögöttes eszközök úgyis USD-ben vannak, gondolom currency hedge nincs, szóval ez ilyen win-win dolognak tűnik, kihagyok valamit?
 • BúbosBlanka
  Van havi 50-100e Ft felesleg amit félre kellene rakni. Arra tudtok valamit ajánlani?
  Lakástakarék volt eddig, az lejárt, helyette kellene valami (nincs fizetendő SZJA).
  Köszönöm!
 • Tomika
  Mi a véleményetek arról (a “Csodapapír” kapcsán), hogy bár elvileg évente visszaváltható, tehát nem kell megvárni az 5 éves futamidő végét, azonban az apróbetűs részben felsejlik egy olyan passzus, miszerint a Magyar Állam NEM KÖTELES visszaváltani lejárati idő előtt az Állampapírokat. Ha jól emlékszem, csak arra vállalnak garanciát, hogy lejáratkor névértéken visszaváltják, DE mi van akkor, ha elszáll az infláció? Mennyi marad a kb 25%-os várt hozamból? Igazából nem értek hozzá, ezért kérdezem.
 • xyz
  Én pont azért nem fektetem még be, mert szerintem évi 400-500e ft az kb semmi, legalábbis ahhoz képest, hogy havonta tudom ennyivel növelni a megtakarításomat.
 • robag
  Engem csak az érdekelne, hogy aki ennyire biztos az eurózóna, vagy akár a “A” tőzsde (:D) bukásában, akkor ahelyett, hogy párna alatt tartja a pénzt, például miért nem shortolja 10x-es áttéttel az EUR/USD-t és röhög otthon a markába?
 • Péter
  nem zavar, hogy milliókat buksz azzal, hogy nem fekteted be, csak parkoltatod és hagyod, hadd inflálódjon?
 • Ricky Gervais
  Es mindez semmi ahhoz kepest, hogy a szuleim az elmult 35 evalatt 46M Ft-ot (mai realerteken) koltottek alkoholra es cigarettara.

  2008-ban becsodolt minden vallalkozasuk, 9. eve dolgoznak Ausztriaban, hogy iden talan a vegere erjenek a dolognak.

  Ebbol a 9 evbol kozel 6 evig az eletuk soran elszivott es megivott elvezetekert robotoltak ha ugy tetszik.

  Es meg mindig ott tartanak, hogy 60-80 euros pulovereket es 150 euros cipoket vesznek maguknak mikor kint vannak.
  Mert hat valami “kenyeztetes” nekik is jar…

  Persze nem draga dolgok ezek, na de allandoan, es ilyen korulmenyek mellett?

  Van is konfliktus boven, hogy miert nem segitem oket, hiszen jol keresek, en is kulfoldon elek. Es amikor azt mondom, hogy egy evig ne igyatok alkoholt es ne gyujtsatok ra, tegyetek el es en megduplazom. Na ekkor meg sertodes van.

 • Gary

  A MANYUP miatt csak az nem fél, aki nem értette meg, hogy ő elvileg állampolgár és nem alattvaló, illetve mennyire durva és elfogadhatatlan az, hogy az állam megzsarol. A szomorú az, hogy van vagy 5M ilyen ember, ezért tart itt ez az ország.


  Megértetted a kockázatát. Maradj inkább távol.

  Aki az eurótól fél, magyarázza már el, hogy a forint miért nem ezerszer rosszabb, mert nagyon nem értem.
  Az eurózónától függünk szinte teljesen, mind a támogatásaik, mind a megrendeléseik miatt. Ha nekik rossz, nekünk is garantáltan az lesz. Nekünk viszont van egy megkérdőjelezhető kompetenciájú/becsületességű/hozzáértésű jegybankunk és egy eszetlenül költekező kormányunk is ráadásként. A tökéletes katasztrófa receptje.

  Igen, mielőtt mondanátok, USD és CHF számlám is van. Többet biztonsági játékosként most szerintem nem tehetek.

 • Gbr
  A megtakarítás hozamának/értékét fogyasztói inflációhoz hasonlítását soha nem értettem, a megtakarítás pont azért megtakarítás, mert a tulajdonosa nem fogyasztotta el az adott összeget, jó eséllyel pedig soha nem is fogja a napi költésébe beforgatni (az egészet), max azt a párhavi tartalékot, ami ilyen célra van félrerakva (vagy a nyugdíjcél). Jellemzően lakás, esetleg autó célra szoktak félretenni, ott az adott eszköz árváltozásához érdemes mérni, vagy cél nélkül mint a cikk is írja, ott meg pontosan azért nem élik meg veszteségként az inflációt, mert nem kenyeret meg áramszámlát fognak parlagon fekvő 30 millióból venni. MEg most pl beraktál 1990-ben egymilliót egy inflációkövető kötvénybe, 2019-ben semmire nem mész a hozamokkal növelt millióddal, akkor meg értelmezhető összeg volt az ingatlanpiacon is.
 • Gbr
  Magyar állampapírhoz: a modern magyar állam történetében soha nem volt olyan, hogy nem fizettek vissza államkötvényt. Soha. A legbrutálisabb 40 százalékos uzsorakamatra kibocsátott papírokat is rendben kifizette mindig Magyarország, előbb vettél el a fogászati ellátást a néptől minthogy a befektetőket kár érje, szóval ettől parázni szerintem amatőr.

  A Plusz ráadásul futamidő alatt elég költségvetésbarát termék, mert nem készpénzben fizetnek kamatot hanem további kötvényt írnak jóvá, szóval effektíve csak lejáratkor/visszaváltáskor kell a kibocsátó oldaláról cash.

 • Lajos
  “Engem csak az érdekelne, hogy aki ennyire biztos az eurózóna, vagy akár a “A” tőzsde (:D) bukásában, akkor ahelyett, hogy párna alatt tartja a pénzt, például miért nem shortolja 10x-es áttéttel az EUR/USD-t és röhög otthon a markába?”

  Senki sem biztos a tőzsdei zuhanásban, de ott van a lehetőségek között. És nem mindenkinek van 15-20 éve, hogy kivárja, amíg visszaemelkedik, ha hosszú stagnálás lenne.

  A másik oldalon meg ott a magyar állam, meg a forint. Ha tudjuk, hogy nem fog elszállni az inflációt, akkor jó a MÁP, de tudjuk?

  Kockázat mindenhol, és vannak, akik nem szeretnek kockáztatni. Lehet, hogy az fog jól járni, aki most nem fektet be, és a tőzsdei zuhanás után bevásárol.

 • Homoktövis
  Kuntics, gondolod, hogy vissza fognak esni az ingatlanárak? Mondjuk én is ebben reménykedem, de mi van ha jövő évben is újra emelkednek 20-30%-ot?
 • Miklós
  Egyik fiam 12 éves, a többi kicsit fiatalabb. Arra a következtetésre jutottam, hogy a gyerek babakötvényébe teszem a megtakarításaim azon részét amit eleve 5 évig lekötnék.
  Jól tudom, hogy már nincs felhasználási megkötés, se összegkorlát?
  Valaki tud alacsony kockázatú befektetéseknél jobbat?
 • K-Simon.D.
  Mindenki lenyegeben ugyanabban a cipoben jar. Pedig a megoldas kezenfekvo. Olyan aktiv befekteteseket kell eszkozolni, amibol a penz relaitiv konnyeden mozgathato szukseg eseten. Ugyanakkor kifejezetten magas hozamot tud biztositani, es itt nem 10-15%-ra gondolok.
  A tanacsadok mind ugyanazt szajkozzak kivetel nelkul, persze hogy az embereknek nincs kedvuk belefogni, mert nem azt haljak amit szeretnenek hallani. Nem latjak at az egesz strategiat, a ‘tanacsado’ mivel nem ert hozza valojaban, nem kepes kielegito – megnyugtano valaszokat adni az ilyenkor felmerulo kerdesekre.

  Egeszen mast akar egy ferfi csinalni a penzevel es megint masra vagynak a nok, megis ugyanazt tanacsoljak mindket nemnek.
  Az emberek erteni akarjak, hogy mi tortenik a penzukkel, es nem hokusz-pokuszokat akarnak meg szakmai zsargonnal tuzdel ekes-beszedet. Azt akarjak tudni es erezni, hogy kontrolaljak az esemenyek

 • bicskanyitogato
  I.
  A mai mobilos (nemmondjukkianevétnullahathetven) lehalás alapján megszaladt a fantáziám:
  Felkelsz (időben vagy), csekkolnád a FB-ot, de nem jön be. Mindegy, inkább felhívom Anyámat: bíp-bíp-bíp. Na jó, akkor MNB, EUR/HUF árfolyam: 404… MIVAAAN??? Elmész fogat mosni.
  Viszont délelőtt, mikorra a kánikula tetőzik: áramszünet. Országos (persze ezt nincs honnan tudd). Sőt: Európai (ezt főleg nem tudod, mert nem járatod papír alapon a Daily Mailt – sem).
  AKKORMOSTMILEGYEN???
  Semmi gáz, mert bináris kód formájában – elvileg – csomó megtakarításom van, ami dolgozik is nekem. Minden OK, mert – valahol, ahol lehet, hogy nincs áramszünet/hekkertámadás/vírustámadás/politikai vircsaft/maffia érdek (megfelelő aláhúzandó) – egy szerveren (tudom, több helyen a világban, védve, stb.) nyilván van tartva, hogy én márpedig gazdag vagyok!
 • bicskanyitogato
  II.
  Aztán, mikor pár nap múlva a fagyasztó is leolvadt, meg az arcod is, miközben ismeretlen vadászgépek húznak el a kert fölött rajokban (századokban, kötelékben – kinek, hogy tetszik), semmi infó nem érkezik senkihez pár utcás távolságon kívülről, nem a Gizi nénitől/Lacci bácsitól, akkor szépen lemész a pincébe, felhozod a marmon kannákat és feltankolod az utazós kocsit; beteszed a zsugorfóliázott CHF és/vagy USD és/vagy EUR talán/vagy HUF téglákat, meg az ékszeres dobozt a GLOCK-kal együtt a kesztyűtartóba, beülteted a csajodat a jobb egybe és
  Megkezdődik a NAGY KALAND.
  Ja! Felteszed a tükrös napgépet, belenézel a tükörbe és akkor kiírják a képernyőre: MAD MAX 2020…
  🙂
 • Kiszamolo
  Vagy a világvége megint elmarad, te pedig szomorúan rágod a tönkrement műfogsoroddal a szikkadt parízervéget 75 évesen és azon gondolkodsz, hol rontottad el ennyire az életed, amikor egész életedben bőven az átlag felett kerestél…

  Amikor eszedbe jut, hogy az a szerény 10 millió forint is, amit 30 évesen örököltél, 65 éves korodra már közel 40 millióra nőtt volna, legszívesebben megvernéd a 30 éves önmagad, amiért annyira bolond volt, hogy a párna alatt tartotta a pénzt egész életében.

 • headset

  “Elnézést ha off, de BÉT ETF kérdés: van valami hátránya, ha a BÉT-en veszem meg az iShares ide is bevezetett ETF termékeit (pl. SXR8 iShares Core S&P 500 UCITS ETF) ahhoz képest, mintha egy másik ejrópai tőzsdén venném?”

  A BÉTa-n kisebb a forgalom, mint a nyugati tőzsdéken, ezért a vételi és eladási árfolyamok között nagyobb a rés. Gyakorlatilag az árjegyző (OTP) adja a legjobb vételi és eladási árfolyamot. Kb. 0,5 vagy 1% különbséggel. Aszerint, hogy mit vállalt a BÉT-tel kötött szerződésében.

  Emiatt ennek a felével nagyobb a vételi és eladási költség.

  Még annyi módosítja a dolgot, hogy ha egy nagyobb mennyiség összegyült és az eladásnál valutát akarsz, akkor át lehet vinni a papírt külföldi tőzsdére. Ennek a költsége pl. a Randomnál vagy a KBC-nél egyszeri 12 ezer forint.

 • bicskanyitogato
  41 vagyok és a diverzifikáció híve, tehát: a téglák és ékszerek mellett ingatlanok és bináris/virtuális javak.
  Viszont tudom, hogy hamarosan valami igenis megy a levesbe…
  De már várom! 🙂
 • headset
  @BúbosBlanka
  “Van havi 50-100e Ft felesleg amit félre kellene rakni. … (nincs fizetendő SZJA)”

  Az a kérdés, hogy mennyi idő múlva akarod a pénzt újra felhasználni és mekkora kockázatot tartasz elfogadhatónak.

  Várható felhasználási idő szerint:
  – egy hónapon belül: Cetelem takarék számla és ingyen utalós bankszámla (pl. Raiffeisen Gold 2,0) kombinációja
  – néhány hónaptól néhány évig kis kockázattal: államkötvény. Pl. MÁP+ már 1 hónap alatt behozza a visszaváltási díjat
  – évek, kis kockázattal: inflációkövető állampapírok
  – évek, közepes kockázattal: tőkevédett befektetési alapok, (Az alap költséget számol!)
  – évek, évtizedek nagyobb kockázattal: Tőzsdén ETF-ek, egyedi részvények. Pl. a Random Capitalnál már 100 ezer Ft, 1000 USD vagy 2600 EUR mellett minimum díjon vásárolhatsz. Össze kell gyüjteni több hónapi pénzt. IB, Degiro még olcsóbb.
  – befektetési célú garázs, telek

 • Milla
  Nem értem, hogy egy jól diverzifikált portfólióval hogyan lehetne elbukni a pénzed (kivéve armageddon). Ha szükséged van rá, akkor abból veszed ki, ami épp pluszban áll. Ha a részvények lent vannak? Akkor a hosszú lejáratú kötvények fent lesznek. Vagy az arany stb. Nem adni-venni, spekulálni kell, azt senki nem mondta. Aki pénzügyileg sokra akarja vinni, az gondolkodjon nagyon hosszú távon és igenis nézzen utána, tanuljon a befektetésekről, ne banki tanácsadókra(=OKJs értékesítőkre) bízza magát.
 • bété
  üdv, a segítségetek kérem a következőkben: magyar állampolgár, magyar útlevéllel, de magyarországi lakcím nélkül milyen módon vásárolhat magyar állampapírt? ügyfélkapus regisztráció nélkül milyen módon tudok bejelentkezni/vásárolni/visszaváltani, illetve milyen adóvonzata van a magyar állampapírok után kapott hozamnak és az hol, melyik országban jelentendő/fizetendő be?
 • kronoszinklasztikus infundibulum chrome alol
  Rolam szolt a cikk. Likvid tartottam a penzt, hatha jon a nagy befektetesi otlet. Nem jott. Kozben en is kiszamoltam hogy milla folott bukok evente, sot, ha a valos 🙂 (itt nem ertek egyet Miklossal, tehat pl az ingatlan is benne van a kosaramban meg az unicum es zoldsegek dragulasa is) inflaciot nezem akkor joval tobbet. Irany a MAK.
  Ugy kezdodott hogy szemelyesen ket het mulva lett volna olyan foglalhato idopont ami nekem is jokor van es nem kell hozza hiperterugras. Szoval fallback, csinalom online. Na itt a kommentekkel ellentetben nem harom klikk az egesz. Megkuzdeni a 90-es evek ergonomiajaval, vegul guglival megtalalni a szamlanyitasrol es hasonlokrol szolo cikkeiket, keresgelni hogy az ajanlati nyomtatvanyon par dolgot hogyan ertelmezzek inkabb orakba tellett, es igazabol meg nem ertem a vegere. Ha az idopontomig sem sikerul, hat helyben segitenek ertelmezni a bukkfanyelvet.
 • Dörnyei József
  A világvégére már nagyon várók figyelmébe ajánlom, hogy nézzen vissza 5 évet az életében, hogy volt-e orvosnál/kórházban. Idősebbek esetleg szednek-e gyógyszert.
  Egy világvége után a félretett kaja adhat +pár évet, aztán egy sima betegség v. baleset után vége a dalnak.
  Régen 30 körül volt a várható max. élettartam, az átlag jóval ez alatt volt.

  Ha lesz valaha világvége, az az lesz mindenkinek. Csak valakinek lesz még +pár éve – nem sok.
  Emiatt szvsz. nem érdemes aggódni v. erre pénzt költeni.

  A másik az, hogy az, aki erre vár valamiért nem boldok most. Tessék rendesebben inni. 🙂