Így teljesült a tavalyi költségvetés

2020-10-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Meglett a tavalyi költségvetés zárszámadása.

A bevétel 2 ezer milliárd forinttal több lett a tervezetnél, de ahogy eddig minden évben, a kormány gondosan elverte a talált pénzt, nehogy pluszos legyen a költségvetés. Már évek óta ez a menet, év végén mindenre jut pénz, az ember csak a fejét kapkodja, úgy repkednek a tíz és százmilliárdok.

Csak hogy tudd hová tenni a 2 ezer milliárdnyi terven kívül eltapsolt összeget: az áfa 4,3 ezer milliárddal volt előirányozva 2019-ben. Vagyis akár le is vihették volna az áfát a felére, az emberek zsebében hagyva ezt a pénzt. Másképp is tudom mondani: 4,3 millió háztartással számolva 465 ezer forintot vettek el pluszban az emberektől, hogy év végén mindenre elszórják.

Sportra jutott bőven, tao pénzekkel együtt bő 500 milliárd forintot költöttünk erre a nagyon fontos területre.

Az szja családi kedvezménye 291 milliárd forintot tett ki tavaly, a családi pótlék kb. 300 milliárdja ezzel szemben évente csökken és az értékének közel 40%-át is elveszítette 2008 óta az emelés hiánya miatt. (1990 és 2000 között az értékének a 60%-a lett semmivé, úgyhogy nem először történt vele ilyen.)

Összességében 1087 milliárd forintról mondott le az állam (tao pénzek, szja, 1%, stb.).

Oktatásra és egészségügyre is valamivel többet költött az állam, ez utóbbira például 130 milliárddal.

Akit bővebben érdekel, olvassa el a hvg cikkét erre, akit még bővebben érdekel, olvassa el az eredeti jelentést is.

Update: elég nagy politikai vihar lett a hozzászólásokban, ezért lezárom azokat. Mindenkinek igaza van pro és kontra is, de attól, hogy kidühöngjük magunkat, semmi nem változik.

A cikk a költségvetésről szól és csak másodsorban arról, hogyan is használták azt fel azok, akiknek be kell azt osztania.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram