Ingatlanvásárlás: meglátni és megszeretni?

A tegnapi cikk a budapesti ingatlanpiac helyzetéről szólt, most találtam egy ehhez kapcsolódó cikket az angol Mirror-ban.

Vajon mennyi idő alatt döntünk egy-egy ingatlan megvásárlása mellett, mennyire alaposan és körültekintően döntünk?

A Mirror cikkében ennek jártak utána. A felmérés szerint az átlag (angliai) vásárló 15 héten át 75 órát tölt a megvásárolni kívánt ingatlan kiválasztásával és 8 ingatlant néz meg vásárlás előtt.

De amikor úgy érzi, hogy rátalált a megfelelő otthonra, átlag 27 perc alatt eldönti és megveszi az ingatlant. De az emberek közel negyedének ehhez 10 percre van szüksége, sőt utólag az emberek majdnem fele úgy nyilatkozott, hogy egyből tudta, hogy erre az ingatlanra ajánlatot fog tenni.

Hogy aztán a nappaliba való megfelelő ülőgarnitúra megvásárlását 88 perc alatt döntse el. Mert mégis csak fontosabb a szófa kiválasztása, mint a lakásé, amibe vesszük. 🙂

(Olvastam egy felmérést a lakáshitel felvételéről is, miszerint az emberek valami 20 perc alatt eldöntik, hogy melyik hitelt veszik fel és milyen összegben. Ennél lényegesen több időt szánnak a következő 10 ezer forintos bluetooth headset kiválasztására.)

Hiába a rengeteg észérv a lakásvásárlással kapcsolatban, akár pénzügyi, akár egyéb vonatkozásban, nagyon úgy tűnik, az emberek zöme érzelmi alapon vásárol.

Írhatok én is meg más is sok okosságot (Cikk itt), hogy mire figyelj, ha lakást akarsz venni. Mint mennyi idő alatt érsz be a munkahelyedre a reggeli csúcsban, van-e jó óvoda vagy iskola a környéken, ami majd négy év múlva kell, hogy beszélgess el a szomszédokkal, meg írasd bele az adásvételibe, hogy a konyhabútor benne van-e az árban, meg hogy járj utána, nincs egyetlen bt vagy kft bejelentve a lakásba, írass hibalistát az eladóval és a többi jó tanács, ha az átlagember 10 perc alatt már el is döntötte érzelmi alapon, hogy megveszi a lakást.

Ebben a cikkben pedig leírtam, mennyi pénzért és mekkora ingatlant vegyél. Mindenképp olvasd el, mielőtt még erőd felül veszel egy lakást túl sok hitellel.

Ez a cikk pedig arról szól, hogy gondold végig, mekkora lakásra van szükséged, mennyibe kerül a kacatszoba, vagy egy felesleges vendégszoba megvásárlása és fenntartása.

Összefoglalva, az ingatlanvásárlás érzelmi döntés is, de azért életed legnagyobb döntését ne hozd meg percek vagy órák alatt. Hagyj időt magadnak mind a környék és a ház kellő felmérésére, mind a pénzügyi és egyéb racionális döntések meghozatalára.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

132 hozzászólás

 • Garbo

  Hét év home offfice után a következőt tudom neked elmondani:
  -a kollégákkal ugyanúgy lehet kapcsolatot tartani, akár viccelődni, csak skypeon, mailben, stb.
  -a munkába járással töltött időt a valódi baráti kapcsolatok ápolására lehet fordítani, nem pedig a kényszer-kapcsolatokra (munkatársak), plusz minék többen dolgoznak így, ez annál inkább igaz lesz
  -komfortosabban érzem magam munka közben a kedvenc fotelomban, mint bármely irodában valaha is
  -hamarabb végzek minden munkával, azaz nő a saját idő mennyisége, mert az ember nem tölt időt fölösleges csevegéssel, kávézással, akármivel
  -sokkal több időm jut az életemre, mióta a munkába elkészülés, bejárás, hazamenés és ott a kollégákkal való “kapcsolattartás”, és a munka utáni időelcseszések eltűntek
  -nem kell reggel korán kelni, dugóban stresszelni
  -nem látok idegbeteg embereket magam körül, azaz jelentősen nőtt az életminőségem
 • Garbo

  Ezzel egyet tudok érteni. Elég gyakran túrázunk a Pilisben, és a széles tömegek a parkolók környékén csoportosulnak. A tisztességes túrázók sajnos nincsenek sokan, így terepen kevés emberrel lehet találkozni.
  Viszont a túrázok mind kedves népek, élesen elkülönülve a kirándulóktól. Köszönnek, segítenek egymásnak, kisimultak, csöndesek, odafigyelők.
  Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy havi egyszer túrázzon egyet! Gazdagabb (anyagi szempontból is, hiszen költséghatékony szórakozás) és boldogabb ember lesz, azt garantálom.
 • Topfly
  @Kiszámoló, voltál te már tinédzser vagy egyetemista? Nincs annál rosszabb dolog, mint órákat BKV-zni hogy elérjed az iskolát, edzést és este időre hazaérni, mert nincs éjszakai járat. Te is és a gyereked is utálni fogjátok, ha a réten laktok, mert állandóan konfliktus lesz belőle!
  Kb. 10-12 év az az időszak, amely a szülőnek kényelmesebb, mert kirakhatja a kertbe a gyereket. Utána viszont megváltoznak a prioritások! A belvárosban is vannak nagyon szuper játszóterek, de ameddig kicsi, kint kell lenni vele, ez azonban aktívabb szülő-gyerek kapcsolatot is jelent.
  Mindig kell valami kompromisszum, de ahogy a piac is mutatja a belvárosnak sokkal több előnye van, mint hátránya és befektetésként is jobb vétel a belvárosi lakás.
 • Topfly
  , mint cég tulajdonos én örülnék a legjobban, ha bármit le tudnék az alkalmazottak torkán nyomni, de ez messze ne így van. Ha dolgozó nem elégedett a munkafeltételekkel hamar ott fog hagyni téged és aztán csak nézheted a távmunkádat!
  Az agglomerációval azért számoljál a közlekedés költségével és az idő tényezővel is. Ezen kívül egy családi ház fenntartása is jóval többe kerül, mint egy társasház fenntartása. Sok ismerősöm lakik az agglomerációban és náluk télen csak a fűtés és közlekedés 200 000 forintnál kezdődik havonta és ehhez nem adtuk hozzá az ingatlan nagyobb karbantartási költségét. Jól hangzanak a zónázó vonatok, de azok is drágák, hozzájuk is el kell jutni és napi plusz 2 óra az életedből közlekedésre hatalmas áldozat. Ezt a két órát jobb ha a gyerekeddel egy játszótéren töltöd el, mint a dugóban ülve.
 • Kiszamolo
  Topfly, a környéken úgy 5 iskola van, száz edzéslehetőség, két uszoda, ahonnan a gyerek gyalog hazajár, egy 12-14 éves gyereknek nem kell éjszakai busszal járnia és a többi.

  De ha be kell menni valamiért a büdös fővárosba, a busz 3-4 percenként jár és 22 perc alatt a Móriczon vagyok BKV-val.

  Egyébként van gyereked? Tényleg a Belvárosban neveled?

 • Zabalint

  Budaörs még elmegy, de sokan kiköltöznek olyan helyekre, ahonnan csak autóval lehet értelmesen bejárni, így aztán mikor középiskolások lesznek a gyerekek, utálni fogják az egészet. Mondjuk akkor már Budaörs is hátrány lesz, ha a gyerekeid mondjuk egy neves pesti gimnáziumba fognak járni, és persze barátaikkal akarnak találkozni, bulizni, esetleg budapesti sportklubban edzenek, stb., stb. Nyilván nem a városhatár a lényeg, mert Budaörs jobb, mint Rákosborzasztó közlekedési szempontból.
 • Tamás
  “@Kiszámoló, voltál te már tinédzser vagy egyetemista? Nincs annál rosszabb dolog, mint órákat BKV-zni hogy elérjed az iskolát,”

  ez most dicsekvésnek fog tűnni, pedig csak félig az: szakközép iskolában a (heti 1) gyakorlat reggel 06:00-kor kezdődött a másik városban (26-28 km) a 90-s évek elején. Vasút reggel 04:20-kor a város másik végétől. Ha az idő engedte, sokszor kerékpárral mentem át, egyébként meg ott volt a busz viszonylag sűrűn (40-50p).
  (A mai kornak pont az az egyik hátránya is, hogy az emberek nem sokat hajlandóak tenni a céljaikért.)

 • Kiszamolo
  S miért ne költözhetnénk 10 év múlva, ha kell? Nem értem. Itt is kell meghalnunk 50 év múlva?

  Ezért is jobb bérelni, mint venni. Mindig ott lakok és akkorában, ami megfelelő.

  De a Belvárosban soha nem fogok, ha csak nem 75 évesen, hogy minél közelebb legyen a gyógyszertár és már a bűzt sem érzem és autóm sincs.

 • Topfly
  , van két gyerekem és tényleg a belvárosban nevelem egy új építésű házban, ahol van mélygarázs, kert, a lakáshoz meg tartozik nagy terasz. Nem mondom, hogy ez átlagos, de rengeteg gyerekes él a környéken normál gangos házban is és ők sem gondolkodnak költözésben.
  A te eseted speciális, mert ha jól tudom nem jársz be minden nap csúcsidőben a városba dolgozni, a gyerekeidnek meg azt gondolod hogy jó lesz egy átlagos agglomerációs suli.
  Ha viszont elit gimibe akarnád íratni a gyerekedet, vagy egyetemre járatni, akkor már gáz lesz az agglomeráció.
 • A Lajos

  Meg fog lepődni, de a munkahelyek nagy része (még a komolyabb pozíciók is) nem a belvárosban találhatók. Innetől fogva Bp-n, ha nem a saját kerületedben dolgozol, akkor az utazás egy irányba félórától indul, a határ a csillagos ég(BKV-val még annál is több:) ) Ha spórolsz is időt a munkábajárással, elveszted azt a Postán, üzletekben, bankokban a sorbanállással…
  Belvárosban egyébként eszembe nem jutna családdal lakni, 0 darab előnnyel rendelkezik . Néhány nevesebb gimnáziumot leszámítva, az átlag Bp-i iskola kb semmivel se jobb mint vidéki társaik. Kórházakról már nem is beszélve.
  Budaörs, Vác, Gödöllő, csak h a szűk agglomerációt említsem kb mindent megad amire az embernek szüksége lehet, munkahelyet beleszámítva
  30 felett a belváros a jelenlegi lakóközösségével és a turizmussal együttvéve a no way kategória(Ott lakom jelenleg de egyre jobban unom már…

 • A Lajos

  Hirtelen csak két nagyobb cég ahol ez a “free” desk van: Telenor, BP
  Nyugatról fog ez is szépen lassan bejönni. Ha nagyobb céghez mész és nem vagy olyan pozícióban kb 20% az esélyed h elkerülöd pl az open office iroda típust…
  Ezért jó eséllyel ezt sem fogod majd elkerülni dolgozóként, egy néhány renitens céget, illetve KKV-kat leszámítva.

 • Topfly
  , azért nem fogsz venni 10 év múlva lakást a belvárosban, mert az árak jobban fognak emelkedni, mint az agglomerációban. Én 9 éve a válság előtt vettem a saját lakásomat. Azóta kb. 75%-ot ment fel az ára, az aljához képest meg megduplázódtak az árak! Az agglomerációban ennél jóval szerényebb növekedés volt és a fundamentum az olló további nyitása felé hajlik.
  Abban viszont valóban igazad van, hogy a bérlés rugalmasabb dolog és ha Nyugaton élnék valószínűleg én is bérelnék. Magyarországon azért nem bérlek, mert a jogszabályok nem védik eléggé a bérlőt és a konvergencia miatt főleg a belvárosban nagyon jó befektetés az ingatlan is. Ha a lakásom arához hozzáadnám azt a bérleti díjat, amelyet kaptam volna, ha nem laknék benne bővek két számjegyű hozamom lenne a lakással. Így a lakásban lévő pénz is aktívan termeli a hozamot és közben jól diverzifikálja a befektetéseimet.
 • Topfly
  , ha igazad lenne, akkor reggelente nem lenne akkora iszonyatos dugó az agglomerációból a város felé! Budapest környékéről kb. 1 millió ember naponta nagyon komoly ingázásokra kényszerül.
  A belváros meg évről évre egyre jobb hely. Egyre több a gyalogos utca, bővülnek és szépülnek a közterek, autóforgalom is csillapul a mélygarázsokkal, egyirányú utcákkal és stb.
  Emlékszel milyen volt 15 éve a Bazilika előtti, TV székház előtti vagy a Parlament előtti tér? Az egész egy nagy autóparkoló volt. Most meg játszóterek, sétálóövezetek és jobbnál jobb éttermek vannak. Dél felé ott van a Ráday utca, a Duna parton a Bálna. Egyik évről a másikra ezeket nehéz észrevenni, de évtizedes viszonylatba szembeötlő a változás. Arról nem is beszélve, hogy egyre több belvárosi lakos már bringázik és százalékosan is jól állunk Amszterdam vagy Koppenhágához képest. Egyre trendibb a belváros 🙂
 • Topfly
  , ha igazad lenne a távmunkával kapcsolatba egyre nagyobb gondban lennének az irodaházak. Ehhez képest rekord alacsony szinten van az üresedés és párhuzamosan rengeteg új irodaház épül. A Fradi pályánál épülő új Telekom székház például egymaga majdnem 5000 embernek lesz a munkahelye. Ha ehhez hozzáadjuk a többi 3-4 nagy irodaházat, amely épül a környéken a IX kerület ezen részén egy városnyi új munkahely fog létrejönni 2-3 éven belül.
 • Kiszamolo
  Topfly, a vásárlók 24%-a külföldi, további negyede Airbnb-s befektető. Én még emlékszem, amikor az írek felvásárolták 230 forintos eurónál ugyanígy a fél belvárost, aztán 30%-kal olcsóbban eladták 2009-2013 között, 300 forintos euró mellett, így a pénzük felét elbukták.

  Egyszer fent, másszor lent.

  Most mindenki kínlódik az alacsony kamatokkal, ezért ész nélkül lakást vesz. Hol venne máshol, mint a belvárosban.

  Ne gondold, hogy a fák az égig fognak nőni.

 • Konkav
  ez horror. megnéztem mi ez az open office, meg free desk. el nem tudom képzelni, hogy néhány “nagyon kreatív” munkakörtől eltekintve, hogyan lehet produktív munkát így végezni? egy mérnök, programozó, könyvelő, tesztelő, adminisztrátor, stb. min kéne egész nap mítingelnie? és hogyan tud koncentrálni, ha körülötte állandóan van valaki, aki pofázik? aki ilyen helyen dolgozik, írjon már pár mondatot erről.
 • A Lajos

  Én évtizedes trendekről beszélek… Most kezdődik vmi és elhiheted h hamarosan egyre több cég fogja követni a példát, főleg h ha költséget lehet vele csökkenteni.
  Arra felé dolgozom, úgy h van némi rálátásom..;) Fasza lesz majd a közlekedés Népliget környékén(mind a kocsi, mind a BKV…)
  Ráday utca, hmmm.. Közepén lakom, virágkorát már rég elhagyta (tourist alig max nyáron van tele), igazi családbarát hely, gyerekek a gangon legelhetnek, vagy mehetnek útközben a lehugyozott Rádayn az összeszart játszóterű Markusovszky térre, vagy az általad említett tök üres Bálna melletti Nehru partra, ahol a játszótéren az emberi ürülék keveredik a kutyáéval, használt óvszerrel kiegészítve. Kolléga is itt lakik és vinné a gyerekeket tőle hallom folyamatosan.
  Még mindig mondom 30 felett no way..:)

 • A Lajos
  Az emelkedés mögött a Kiszámoló által is emlegetett okok állnak ennyi és nem több.
  Pont az ilyen az egész belváros=sétáló utca miatt lesz egyre jobban élhetetlen a környék.
  Pár évig míg buliznál ok, utána ha van eszed tiplizel. Mai árakon (lakásár, bérleti díj stagnálás miatt) már nem nagy deal. 4-5 éve volt az:)
 • Topfly
  @Kiszamoló, minden befektetés kockázattal jár. A részvénypiac sem csak felfelé megy, mégis azt ajánlod mindenkinek, hogy hosszútávon részvényekben csücsüljön! Az ingatlan piacon is vannak 100 éves trendek: A külváros, vidék és stb. ahol van építési telek és vásárlói érdeklődés az inflációval tud növekedni. Ahol nincs vásárlói érdeklődés és elköltöznek, ott inflációt sem tudja elérni az ingatlan. Egyetlen terület, ahol infláció felett tud hozni az ingatlan az a belváros, vízpart és egyéb szűk kínálatú felkapott területek. Az Airbnb terjedése és a külföldiek vásárlása csak azt mutatja, hogy Budapest kezdi felvenni a világvárosok trendjét, de a belvárosi/külváros páros árait tekintve még bőven van elmaradás a belvárosi árakban.
 • Zabalint
  Lajos
  “Meg fog lepődni, de a munkahelyek nagy része (még a komolyabb pozíciók is) nem a belvárosban találhatók. ”

  Bár elég sok irodaház van a szűkebb értelemben vett belvárosban is, ettől még ez az állításod igaz. De az is igaz, hogy átlagosan a belvárosból vannak legközelebb a munkahelyek, ez tömegközlekedési szempontból különösen igaz. Manapság egy átlag munkavállaló 2-3 évente munkahelyet vált, így hacsak nem akarja a munkakeresését egy kerületre korlátozni (karrier szempontból ez öngól lenne), vagy nem akar minden alkalommal lakhelyet is váltani, akkor megéri egy közlekedésileg is optimális helyet választani. Ha nem a belváros akkor kicsit kiljebb, de mondjuk Gyálról bejárni a Graphisoft Parkba az kicsit necces lenne. De még ha lakhelyet is váltassz munkahely váltáskor, még mindif lehet necces, ha nem egyedülálló vagy, egyikőtök észak-budán, a másik meg dél-pesten dolgozik.

 • Topfly
  , egyik ingatlanos ismerősöm szerint az ideális ingatlan Budapesten a Vörösmarty tér közepén lévő nagy kerttel rendelkező családi ház. Sajnos ez az ingatlan nem létezik! Onnan kezdve minden ingatlan vásárlás egy kompromisszum.

  Ha jobb befektetést szeretnél csinálni, kevesebbet ingázni, több és magasan fizetett munkahely között választani, közelebb lenni a színházakhoz, jó éttermekhez, hivatalokhoz, jó iskolákhoz, egyetemekhez és stb, akkor a belvárost választod.
  Ha nem érdekel, hogy mennyire jó befektetés az ingatlanod, bevállalsz némi ingázást, a jó iskolák, egyetemek, hivatalok, színházak közelsége nem érdekel, de zöld környezetben szeretnél lakni, akkor az agglomerációt választod.
  Persze nem mindenki előtt áll ez a választás, mert van akinek bevállalhatatlan korlát a nominálisabb magasabb belvárosi ingatlan ár és ő kényszerből választja az agglomerációt.

 • Zabalint

  Open office-ban dolgozok, és ami miatt annyira nem zavaró, az egyrészt az, hogy idővel megszokja az ember, pedig előtte nagyon érzékeny voltam a zajokra, másrészt van lehetőség fülest használni, harmadrészt pedig ezeket a multikat durván megbüntetnék, ha túl sűrűn lennék az asztalok, itthon meg szigorúak erre az törvények, így nem csak hogy a kis cégekhez képest vannak szellősebben az asztalok, de cégen belül nem csak az ázsiai, hanem az amerikai és londoni irodákhoz képest is.
 • Zabalint
  A másik, amit sokan nem értenek meg, hogy nem kell a többségnek szeretnie a belvárost ahhoz, hogy ott túlkereslet legyen a lakásokra. Külvárosi és agglomerációs lakóingatlanból sokszor több van. Ha csak a 20% vágyik a belvárosba, az már bőven túlkeresletet jelent, kifelé meg ugyanez nem igaz, már csak azért sem, mert kifelé vannak bővülési lehetőségek is.
 • Topfly
  , a belvárosi mögött van egy nagyon erős fundamentum. Ha azt feltételezzük, hogy a világban és Magyarországon a milliomosok száma lineárisan növekszik, ettől a világvárosok belvárosainak az ingatlanárai exponenciálisan növekednek, mert nominálisan egyre több gazdag emberre ugyanaz a szűk ingatlan kínálat áll rendelkezésre a világvárosokban. Ehhez jön hozzá a világ turizmusának a fejlődése, ahol nominálisan egyre több turista szeretné meglátogatni ugyanazokat a világvárosokat!
  Ebben a gondolatmenetben csak egy kérdés van. Budapest bekerült-e azoknak a világvárosoknak a sorában, ahol egyre több gazdag ember akar ingatlant venni és egyre több turista meglátogatni. A trendeket tekintve a válasz egyértelműen igen! Az árszínvonalat tekintve, azonban még messze vagyunk ettől.
 • Topfly
  , ha már a trendeknél tartunk van egy trend, amely radikálisan csökkentheti az agglomerációs lakások és házak értékét és ez pedig az új építési technológiák. Mivel ezeknek a lakásoknak az árát alapvetően az építési költség határozza meg, ha a 3D nyomtatás és egyéb hasonló technológiák miatt radikálisan csökken az építési költség, akkor szinte korlátlan új és olcsó lakás és ház építhető az agglomerációban. Ez pedig nyilván a jelenlegi ingatlanok értékét is csökkentheti.
  Ami a belvárost illeti ott az építési költségek csökkenése nem lesz hatással az árakra, mivel nincsenek nagy számban szabad építési telkek.
  Mindenkinek ajánlom ezt a videót, ahol egy 3D nyomtató 10 házat épít 24 óra alatt youtube.com/watch?v=WzmCnzA7hnE
 • Családfő
  OFF
  Garbo, home office-osok, jótanács az otthonról – pl. kedvenc fotelban – dolgozáshoz, ha esetleg erre nem gondoltatok korábban: az ergonómiára megéri figyelni, mert az ilyen eredetű problémák (pl. MSD, RSI) nagyon alattomosan alakulnak ki, és utána nehéz ezeket visszafordítani, kezelni.
 • Janos82
  @zabalint:

  Csokken az IT szektorban a lokaciok kozotti fizeteskulonbseg. Legalabbis ha nyugatnemetorszagot hasonlitod Budapesthez.

  Az, hogy a pecsi es a budapesti irodak kozott nem csokkent a kulonbseg annak semmi koze a tavmunkahoz, hiszen mindket irodaba be kell jarni.

 • Janos82
  @konkav:

  En programozokent dolgoztam ilyenben. Szerintem nem jo, mert gyakran eltereli valami a figyelmedet…

 • Kiszamolo
  Topfly, az átlagingatlan ára hosszú távú áremelkedése pont inflációnyi, úgy, hogy közben az átlagingatlan 40 év alatt a duplájára hízott és még ott van az amortizáció is, ami az átlagingatlant nem érinti, de az én egyedi ingatlanomat nagyon is.
 • Garbo
  @Családfő
  Igazad van. Home office ide vagy oda: az ülés az új dohányzás.
  Heti 3 kettlebell-edzés, és nem megy tönkre a hát, nem jön ki a porckorongsérv.
 • Gábor
  Open office-ban dolgoztam én is.
  Csend van (+ füles), megbeszélésre, telefonálni mindenki kimegy.
  Simán meg lehet szokni.
 • Janos82
  :

  A 2000es evek elejen meg az aglomeracio ment jobban. Ilyen ez. Egyszer az egyik, aztan a masik.

  Amugy ha jobban elterrjed a tavmunka, vagy lesznek onvezeto autok ( amik a 12 eves gyereket elviszik edzeni es haza is hozzak ), illetve jobb, gyorsabb tomegkozlekedes ( pl vonatok ), akkor a belvaros veszit a vonzerejebol, igy egy bizonyos arkulonbseg fole nem mehet, mert egyszeruen jobban megeri majd egy onvezeto autot fenntartani… Az igaz, hogy sokan vannak, akik a varost vagy a belvarost preferaljak, de ha jo kozlekedes, akkor a kulvaros is lehet elheto, van aki ezt szereti.

  Nekem az a velemenyem, hogy az idealis varosmeret valahol a 100-500e fo kozott van. Felette jonnek a dugok es a szmog, alatta meg hianyos lehet az infrastruktura.

 • Janos82
  @Topfly:

  Van meg egy dolog, ami a videki ingatlanok relativ felertekelodesehez vezethet:

  Ezek pedig az online egyetemek. Ha en egy amerikai vagy angol(vagy barmilyen) elit egyetem kepzeserol szeretnek diplomat magamnak, de nincs annyi penzem, hogy ott tanuljak, akkor csinalhatom online is. Ebben az esetben viszont nem mindegy, hogy egy 30 millios lakasban csinalom, vagy egy 10 milliosban 50km-re a fovarostol…

  Innen nezve szerintem elegge nehez megjosolni azt, hogy az urbanizacio tovabb fog-e folytatodni, vagy a sulypont at fog-e terelodni a kisebb(max 500k lakos) varosok fele…

 • Tamas
  office: 2001 óta dolgoztunk open office-ban különböző cégeknél (külföldön is), mindenki számárá megváltás volt, mikor 2-3 személyes irodákba költöztünk.
  Szerény véleményem szerint nem lehet normális, elmélyült munkát végezni ilyen helyeken, és mindig van valami zaj, ami eltereli az ember figyelmét.
 • Zabalint

  Az elmúlt években Budapest és a nyugat-európai lokációk (már ha csak a nagyvárosikat vesszük, pl. London, Párizs, Berlin) között is némileg nőtt a bérkülönbség, de bizony a nagyváros-kisváros szakadék növekedésének is van köze a távmunkához, ha egyre több ember számára jelenik meg a távmunka, mint alternatíva, akkor a kisvárosokban is drágább lesz a munkaerő, az irodába bejárás esetén is. Sőt, pontosan ezt akarják itt bizonygatni, hogy emiatt elveszik a lokáció értéke az ingatlanoknál.
 • Zabalint

  Ha igaz lenne az, hogy a távmunka a trend, és szükségtelenné teszi a bejárást, akkor nem csak Budapest belvárosában esnének az ingatlanárak, hanem még az agglomerációban is, mert bárhonnan lehetne távmunkázni, nem kellene a főváros közelsége. Minek venne valaki 30 millióért egy agglós házat, ha ugyanolyat 8 millióért kap mondjuk az Őrségben?
 • A Lajos

  Milliomosok es belváros? Ez nem New York, a gazdagok Bp-n (leszámítva a kisebbséget) pont, hogy a budai hegyvidéken lakik, akinek nincs elég pénze hozzá, annak meg ott a budai agglomeráció. Arról nem is beszélve belvárosi lakás állomány legalább 80%-a olyan levitézlett,h Isten pénze nem lenne elég a felújítására. Még a szép külső homlokzatú házakban is találnál meglepetéseket… Meg ha fel is újítod többsége sötét lyuk.
  Nyugat Európai városokabn nem valószínű h a gazdagok körgangos lakásokban élnének..
  Ami színházat, éttermet illetti a többség hétvégén jár ezekre a helyekre, és ilyenkor pikk pakk bent vagy agglomerációból is. Pár jó nevű gimit leszámítva az iskolák nagyrésze ugyanolyan középszerű, mint bárhol másutt.
  Nézd meg a reál indexet…
  ingatlanmuhely.reblog.hu/allitsuk-meg-a-lakaspiacot

 • Janos82
  @zabalint:

  Kizarolag az IT-s bereket nezd. Nekem ugy tunik, hogy csokken a kulonbseg. Foleg ha mas szektorokhoz hasonlitjuk. Mig Nemetorszagban atlag 4* annyit lehet keresni, addig szoftverfejlesztokent csak 2.5-3*os fizetest.

  A tavmunka meg nem terjedt el teljesen, de nekem az a gyanum, hogy a kisvarosi illetve videki eletet szeretok koreben egyre elterjedtebb lesz. Kell meg hozza par ev ( hogy olyanok is gondolkozzanak rajta, akiknek eddig eszebe se jutott), de szerintem 10-20 ev mulva mar elterjedt lehet.
  Az nem valoszinu amugy, hogy tomegek akarjanak emiatt falvakba koltozni, mert ott nincs megfelelo infrastruktura, de a kisebb varosok mar siman jo alternativat jelenthetnek, mert ha 20 millioval kevesebb a lakashiteled, akkor egy picit kevesebb fizetes is eleg lehet:)

 • Zabalint
  Lajos
  “Ami színházat, éttermet illetti a többség hétvégén jár ezekre a helyekre, és ilyenkor pikk pakk bent vagy agglomerációból is. ”

  Színházra pont nem igaz, mert gyakran örülsz, ha sikerül valamelyik előadásra foglalni, mielőtt betelt, így az egyaránt lehet hétvégén vagy hétköznap.

 • Topfly
  , a múltra nézve teljesen igazad van, hogy az átlag ingatlan csak az inflációt hozta, de ebben az átlagban ott van az elnéptelenedő kis települések, ahol az inflációt sem hozta az ingatlan, ott vannak a kis városok és az agglomeráció, ahol inflációval nőnek az árak és ott vannak a nagy világvárosok belvárosai, ahol messze infláció felett nőttek és nőnek az árak.
  semmilyen tényező nem tudja felértékelni az agglomerációs ingatlanokat, mert abban a pillanatba, amikor van kereslet, van szabad építési telek is és megjelenhet a kínálat. Sőt ha technológia váltás következik be és olcsóbb lesz az építkezés, akko esni fognak az árak, akkor is ha nagyobb lesz a kereslet.
 • Grza
  Az openoffice egy embertelen borzalom, a normális kreatív tevékenységet teljesen ellehetetleníti, állandó háttérzajjal terheli az embert, a jövés-menés is nagyon zavaró, meetingelni meg havi 2x kell, de akkor is elmegyünk egy meeting roomba. Igazából azt sem értem, hogy ez “papíron” mitől lenne jó, de az életben borzalom. Max ilyen kreatív marketing vagy sales teamnek tudnám elképzelni hogy tényleg jó.

  Az inkriminált 5000 fős T-csoport iroda 6000 fő dolgozónak épül, shared-desk rendszerű lesz, azaz egy asztalon többen osztoznak – nyilván nem egyszerre! A T-nél rengetegen dolgoznak otthon, és az új irodaház egyértelműen tovább propagálja ezt a módot. Szóval ez nem jött be…
  De a legtöbb cégnél is minimum lehetővé teszik az otthoni munkát – általában a munkavállalók nem élnek vele annyira mint a cég szeretné.

  Én pl. meg is őrülnék, plusz otthon kb. csak mást csinálnék..

 • Grza

  Sőt, mindennap teltház van mindenhol, hétköznap is hétvégén is, úgyhogy nagyjából kijelenthetjük hogy színházba az nézők 2/7-e jár hétvégén 😀

  Egyébként belvárosi gyerek voltam, még az iskolába is gyalog jártam, minden gyakran elérni vágyott hely elérhető volt még BKV nélkül is, 5-10 perc sétával (vidéken csak a vasútállomás sokszor fél óra séta!), és a ritkábban elérni kívánt helyek is gyakran.
  Az ideális valóban egy családi ház lenne a belváros közepén. 🙂

  Ellenben én is most költözöm kifelé, mert nagyon kell a kert, elég a szobában “rohadásból”.

  De hogy élhetetlen lenne a belváros, azt határozottan kikérem magamnak, sőt, csak cáfolni tudom! Ja és a körgangos is ezerszer élhetőbb a panelnél… (Igen van kivétel, mindkét irányba – de általában.)

  Ami élhetetlen szerintem – az a “külső belváros” azaz a “lokális központ”, a sűrűn beépült lakótelep, jó messze mindentől…

 • Grza
  Pl. Újpest, Gazdagrét, Havanna, Békásmegyer, Káposztásmegyer stb.
  Ugyanúgy nincs ott semmi mint “vidéken”, minden normális helyért be kell járni a belvárosba, cserébe a családi házas övezetek nyugalmát sem adja, jó, van pár fa mutatóban, de a forgalom, a szmog, a zaj, és nem utolsósorban a panellakótelepek “szociális vívmányai” egy borzalommá teszik az egészet. Arról nem beszélve, hogy tovább tart bejutni a belvárosba mint az agglomerációból…
 • Grza
  Egyébként az ország egyik legnagyobb baja szerintem, hogy Budapesten, sőt, a hungária-körúton kívül gyakorlatilag megszűnik az élet. Nincs éjszaka semmi, esténként kihalt utcák, bezárt boltok, semmi szórakozás, vidéken még a plázák is szellemjárta helyek. Még Bp külvárosa is gyakorlatilag halott, aludni járnak haza az emberek, még a kocsmák is megszűntek majdnem mind… A normális éttermek, kicsit is normálisabb üzletek, szórakozóhelyek, bármi 90%-a ma Budapest belvárosában van. A maradék 10% fele a Balatonon, és a többi elosztva a nagyobb városokban. És ez szörnyű. Még 20 éve sem volt ilyen rossz a helyzet…
 • Zabalint

  Kizárólag az IT béreket nézem. A különbség valóban kisebb, mint más területeny de inkább enyhén növekszik, mint csökkenne.
 • Zabalint

  Az open office a cégeknek azért jó, mert folyton változik a csapatok létszáma, illetve újabb csapatok jönnek létre, régiek szűnnek meg, így átlag évente újraszervezik az ülésrendet, ez meg nem igazán kivitelezhető fix. szobák mellett, de az újrafalazás gipszkartonnal is macerás lenne.
 • Janos82
  @Topfly:

  A belvaros viszont nem tud lenyegesen elszakadni az aglomeraciotol, csak olyan mertekben, amit az oraberek illetve a kozlekedes engednek. Leegyszerusitve, ha a belvarossal 2*30 percet nyerek a munkahelyemre, es a felesegem is, akkor en kb 2000 oranyi fizeteset adnam a belvaroskozeli ingatlanert( ami ugyanolyan mint az aglos mondjuk). Ha messzebb van idoben, akkor nyilvan megtobbet.

  Ezert mondom azt, hogy egy bizonyos szintenl nem lehet nagyobb az arkulonbseg a ket ingatlan kozott.

 • Topfly
  , ha csak te vásárolnál ingatlant és ha csak elveszett idő számítana, akkor igazad lehetne. Rajtad kívül vannak olyanok, akik milliárdokat keresnek évente, sőt 100 milliárdokat 🙂 Nem is számolom ki az utóbbinak mennyit érhet évi 2000 óra 🙂 Ezen kívül vannak külföldiek (a belvárosi ingatlanügyletek közel 1/3-a külföldiek csinálják) és turisták, akik belvárosi airbnb-s apartmant keresnek. Ha más nagy városokat nézünk simán lehet 500 vagy 1000%-os különbség az agglomeráció és a belvárosi árak között.
 • A Lajos

  meg azért sem mert ez bp-i adottság, hogy gazdagék nem a belvárosban laknak. Ezért befektetőkön kívül nem sok olyan lakás van, ahol a tulajdonosuk lakik. Belvárosi lakást túlnyomó részt bérlők lakják, vagy Airbnb-nek, illetve irodáknak-rendelőknek vannak használva.
  Többbek között ezért sem vennék ott saját használatra, mert senki nem benne bele komolyabb házfelújításba, max csak akkor ha már minden kötél szakad…

 • A Lajos
  És a ház állapotával együtt a lakás értéke is lefelé konvergál…..