Ingatlanpiaci helyzetkép

Érdekelt, mi lehet a helyzet a budapesti ingatlanpiacon, ezért megkérdeztem az egyik ingatlanos ismerősömet, aki közel 10 éve ingatlankiadással és eladással foglalkozik, hogy ő, aki naponta ezzel foglalkozik, hogy látja a dolgot.

Persze elolvashattam volna a legújabb “elemzést” is, amit valamelyik nagy ingatlaniroda ad ki, de hát tudjuk, azok (is) mennyire elfogulatlan írások.

Nagyon sokat mulattam az ilyen elemzéseken 2008-2014 között, újra és újra arról szóltak, hogy már elértük a gödör alját, most már aztán vásárolni kell, de azonnal. (Mert egyébként éhen halunk, ha mindenki tovább vár a vásárlással.)

Mostanában sem olvastam olyan ingatlanirodás elemzést, ami azt írta volna, hogy a piac túlfűtöttnek látszik, érdemes bizonytalan időre elnapolni a vásárlást. Nyilván soha nem is fogok ilyet olvasni, még akkor sem, ha mindenki így fogja gondolni.

(Persze ez minden elemzéssel így van, amit valaki megrendelt. Nekem is kellett ilyeneket írni egy PR cégnél. Vért is izzadtunk 2012-ben, hogy az aranyértékesítéssel foglalkozó cégnek tudjunk olyan számsorokat találni, amiből az jött le, hogy még mindig megéri aranyat venni a 2011-es árrobbanás után. Egészen 1972-ig kellett visszamenni adatokért, egyébként nem jött volna ki a cikk más dátummal. A blogban persze megírhattam, mi lenne a helyzet más dátumokkal.

De ugyanez van a brókercégek elemzéseivel is és minden más “elemzés”-sel. A brókercég elemzőit a brókercég fizeti, hogy az ügyfeleket kereskedésre serkentse. “Kilőtt az olaj”, vagyis 1,2 dollárral drágább lett, hogy aztán másnap visszaessen. “Zuhan az OTP”, vagyis olcsóbb lett 80 forinttal átmenetileg. Erről csak azért írtam, hogy így olvass akármilyen elemzést. Ki írta, miért írta, kinek az érdekében írta.

Ha akarnék, tudnék cikket írni arról az elmúlt 25 év adataiból, hogy minden pénzedet részvényekben érdemes tartani, meg arról is, hogy kötvényeket kellett volna venned. Mindkettőt alá tudom támasztani 15 éves idősorokkal az elmúlt 25 évből, csak a kezdődátumokat kell jól megválasztani. Ahogy a kedves megrendelő szeretné. Még szerencse, hogy nem kell egy megrendelőnek sem megfelelni. Ez egy nagy luxus, a függetlenség luxusa, ami nagyon keveseknek adatik meg.)

A barátom a következőket mondta, ahogy ő belülről látja a piacot:

A bérlési árak jelentősen csökkentek, arányaiban az a lakás, amit tavaly nyáron 150 ezerért adtak ki, az most 120-130 ezerért megy el.

A drága, főleg külföldiekre építő bérlakások piacán is volt áresés, de nem akkora, ott olyan (szűk) 10% az esés. De ott is sok lakás beragadt tavaly szeptemberben (hagyományosan a legnagyobb forgalmú időszak az iskolakezdés miatt), mert a külföldi diákok sem akartak annyit fizetni egy magyar lakásért, mint a legdrágább német városok árai.

Az adásvételi piacon szerinte még nincs jelentős áresés, de érezhetően csökken az érdeklődés. Ez sokkal nagyobb tehetetlenségű piac, hónapok kellenek, mire az eladók árat emelnek, vagy csökkentenek, ha nem megy el az ingatlan fél év alatt sem.

Szerinte sokan nem akarják megérteni a belvárosban, hogy ha az áfacsökkentés miatt négyzetméterenként 650 ezer forintért újépítésű lakásokat adnak, akkor 550 ezerért nem olyan nagy vétel egy lerobbant 120 éves házban egy ódon, rossz beosztású, körfolyosós lakást megvenni.

Ez az ő tapasztalata és csak egy pillanatnyi helyzetkép, nem jelenti azt, hogy akkor mostantól esni fog a piac, vagy nem nőhetnek újra a bérleti árak.

De legalább olyan piaci infó, amiről elhiszem, a valódi helyzet a jelenlegi piacon, legalábbis abban a szegmensben, ahol ő dolgozik.

Update: egy másik ingatlanos hasonló véleménye itt.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

401 hozzászólás

 • maveryck
  Ha jól értem annyiért akarnak kiadni a belvárosban lakásokat mint Németországban?
 • feri ba'
  remek. nekem nyilvan most valt aktualissa, hogy vennem kell valamit, mikor maskor mint amikor (latszolag) csucson vannak az arak.
  szerintem kergessünk el meg par egyetemet az orszagbol, akkor majd tovabb csökkennek a lakasarak (is).
 • Kiszamolo
  maveryck, ezek jellemzően 1300-1500 eurós lakások, külföldieknek.
 • maveryck
  Leegyszerűsítve: alapvetően a külföldiek nem a Túró Rudiért jönnek, hanem mert olcsók vagyunk. Nem semmi.
 • Vas Endre
  Nagyon sok jó tanácsot adott,amiket meg is fogadtam például a unit-linked biztosítások kapcsán, de az ingatlan piaci helyzetröl alkotott véleményével nem értek egyett – amely különösen Budapest belvárosára,vonatkozik. Emlékszem 2014-ben is a pesti belvárosi árak túlfűtöttségéről irt, majd utána még az árak kb 70-100%- ot emelkedtek.
  “Lerobbant 120 éves házaknak” nevezi a belvárosi házakat – ezeket egyébként folyamatosan újitanak- de ezek nélkül Pest nem az volna,mint ami. Egyébként szerintem az új épitésü házak a belvárosba nem illenek,szerencsére egyre kevésbé engedik a régieket lebontani,es ezeket építeni a helyükre, maximum a foghijtelkekre.
 • gaborr
  En most olvastam talan az elso cikket a portfolion ahol nem az airbnbre fogjak az arnovekedest portfolio.hu/ingatlan/lakas/a_kulfoldiek_tehetnek_mindenrol_ami_budapesten_tortent.248201.html

  Amugy amit irsz az en ingatlanozo ismeroseim is megerositettek.

 • Kiszamolo
  Endre, én laktam kétszer is 80-90 éves házban, soha többé. Kivülről még csak meg van csinálva (persze az sem biztos), de belülről szét van esve, szinte mindre sok tízmilliat kellene költeni. (Tető, lift, folyosók, korlátok, vakolat, szigetelés)

  Gyakran dohos, megáll a levegő a belső udvarban, minden mindenhonnan hallatszik, (Mari néni a földszinten megint csirkepaprikást főz és a Bartók rádiót hallgatja), napközben is félhomály van még a harmadikon is, ezért fel kell kapcsolni a villanyt, ezért aztán mindig le kell húzni a redőnyt, mert mindenki belát,egybenyíló, rossz elosztású, feleslegesen magas szobák, 100 éves ablakokkal, amit nem lehet cserélni, mert műemlék, nem lehet szellőztetni, mert bármikor bárki beugrik az ablakon a körfolyosóról, parkoló soha, sehol, de legalább zaj és szmog van és a többi.

  Szoktam azon gondolkodni, mennyit kellene, hogy fizessenek havonta, hogy mondjuk az Arany János utcában lakjak. (Hogy egy puccosabb utcát mondjak).

  Hamarabb laknék panelben, mint egy ilyen “bérpalotában”. Egy ilyen lakás az én szememben nem ott élésre való, maximum kiadni turistáknak vagy ügyvédi irodáknak. Maximum kisigényű, autó nélküli diákoknak és nyugdíjasoknak, ahol az a fontos, hogy közel legyen a metró, gyógyszertár vagy a bulinegyed. Gyerekkel pedig semmi pénzért nem laknék ott.

  De nem vagyunk egyformák. Egyébként a cikkben nem az én véleményem van leírva.

 • A Lajos
  Kollégákkal szoktuk figyelni a kiadó lakásokat, és ha árcsökkenést nem is vettünk észre de az árak biztosan befagytak. Képek alapján sok Airbnb-s lakás került vissza a bérleti piacra valószínűleg a kihasználatlanság és a sok macera miatt.
  Adott környéken (speciális eseteket leszámítva), ha nincs minimum 30% különbség az új építésű lakások javára, ott a használt igen csak túl van árazva.
  Ingatlanos körökben szokták mondani az ár szempontjából, h lokáció, lokáció lokáció, de lassan 1 vagy 2 helyen nem árt lecserélni a demográfiára…..
  Lásd: hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_n%C3%A9pess%C3%A9ge
 • A Lajos
  Endre
  Ami a belvárosi lakásokat illeti, némelyiket több pénzért lehetne felújítani, mint egy akármilyen Kádár kockát, hogy mást ne mondjak. Ezek a lakások, ahogy Kiszámoló is mondja műértőknek, irodáknak, vagy max Airbnb(már ahol..)
  Jelenleg ilyenben lakom a belvárosban, de parkolás esélytelen, garázsbérlés pár év alatt elvinné egy átlagos használt autó árát. Egy nagy előnye van ez tény, h néhány száz méteren belül minden van, de ennyi:)
 • QTT
  Ennek pont aktualitása van, mert a nyáron Budapestre költözünk. A vásárlásra 15.5-16 millió Ft-ot szánunk, illetve 2019 elején lejár a lakástakarék. Kikötés annyi, hogy 50-60 nm között legyen. Buda esélytelen ezekkel a paraméterekkel (kivéve Békásmegyer és 1-2 lakás a 22. kerületben, Békásról jót is, rosszat is hallottam).
  Ami meglepett, hogy az Örs vezér tér környékén idén is durván rohannak felfelé az árak. Egy 54 nm-es tök átlagos panel 17.5-18 millió Ft alatt nincs. Múlt évben még bele lehetett futni 16-16.5 millióért is.

  Pesti peremkerületek jönnek ki a rászánt összegből. Én szívem szerint a 17. kerületbe költöznék, de a feleségem napi munkába járása nem igazán lesz optimális, ha mondjuk a belvárosban kell dolgoznia. Néztem még a 4. kerületet, ahogy látom onnan sem 2 perc bejutni. Az is szempont lenne, hogy ne gettó közelében legyünk. Nem nagyon tudom még, hogy hol lenne jó venni.

 • bobo
  Eddig mindenhol az olvastam, az ingatlanfejlesztők lenyelték az áfacsökkentést. Persze ettől még lehetnek túlárazottak a belvárosi, régi házak lakásai. Az mindenesetre jó hír, ha megált a bérleti díjak növekedése. Egyébként idén az szja bevallásban már külön fel kell tűntetni a bérbeadásból származó jövedelmet. Szóval jövőre komoly ellenőrzéseket várok.
 • Zelle
  Oké, de ez az egész elemzés most csak Budapestről szólt, pedig majd’ 8 millió ember él máshol.
 • Kenrich
  60+ rezsit ezret fizetek egy felújított garzonért a X. kerületben, jó közlekedéssel (10 perc a Blaha). Pár napja néztem egy lakást, egy viszonylag élhető környéken, de nagyon rossz házban a Tárna utcában. Az egy 29 nm-es közepes állapotú, de összkomfortos emeleti lakás volt, és most figyelj! 40 + rezsiért!Ugyanitt kínáltak egy hasonló 29 nm-es emeleti garzont 6.1 millióért! Oké, ez tényleg az alja, és nem túl igényes, de aki nem akar társulni és normális áron szeretne lakni, körül kell néznie.

  Igen, lassul a hype, mert bizony a 100e-s albiknak gyorsan változik a bérlőjük, és nem is egy ember veszi ki őket, hanem mondjuk 3 diák. Ott az amortizáció is 3x-os!

  Persze, hogy Bp még mindig nem Bécs. Nagyon nem. Nehogy már ottani árakat kérjenek..

  Éss most járt le az 5 év az árfolyamgátasoknak, ami 10-15% törlesztőnövekedést jelent, így sok ingatlan lesz eladó újra.
  Szóval csökkenés várható!

 • VAG

  Szóról szóra igaz. Soha többet körfolyosó, ezekhez képest a panel is mennyország (és ez nem vicc…). Egy szigetelet, ablakcserélt, egyedi fűtésmérős panelben egy csoda az élet egy 1905-ben épült, fűthetetlen, szigeteletlen, lift nélküli, kívülről lemeszelt, belül széthullott, fénytelen, remegős, 8 cm-es belső falakkal “leválasztott” lakásos régi házban. Bónusz: zéró parkolóhely, kutyaszaros utca, igazi fa/zöldövezet sehol nincs.. A költségek is ég és föld.
 • Gábor

  Az hogy mi a gettó azt nézd meg saját szemmel, mert nem mindenhol az van, amit a közvélekedés gondol.
  Például Csepelt mindenki leírja.Gyere el, nézd meg, nagyon élhető, nagyon jó a közlekedés, és az árak is megfizethetőek. Nyilván itt is vannak rosszabb környékek.
 • davidn
  @QTT: pesterzsebet, xx. ker? Boraros 20perc tomeggel, onnan pedig mar kozel a belvaros is.
 • ügyvéd
  QTT
  Kocsikázni Pesten ne akarj reggelente/délutánonként se a 17 ből se Újpestről, mert mindkettő ordenáré szívás, bár az újpesti kisebb. Ellenben Újpestről METRÓVAL átszállás nélkül seperc (Kb 15 perc!) benn vagy a belvárosban, a 17 ből viszont a tömegközlekedés szívás az Őrsig, ahol eléred a metrót, de a metró onnan is még a DUPLÁJA mint Újpestről. Összességében tehát a 17 ből a tömegközlekedéssel való bejutás a belvárosba kb NÉGYSZER annyi ideig tart mint Újpestről! Kocsival bármilyen körülmények között a DUPLÁJA.
  Ha tehát árkon túli gyepmesterként tanácsot adhatok, akkor egyértelműen: ÚJPEST.
  (Én a belvárosban lakom, ezért objektív a véleményem.)
 • BPartner Ingatlanműhely
  Ebben a bejegyzésben és a hozzá fűzött saját kommentekben egy előítéletektől sem ments személyes vélemény olvasható ki. Mindenki azokra az információkra fogékony, amiben hisz. Viszont a lakáspiac nem hit kérdése. A budapesti lakáspiac meg nem az 1300-1500 eurós albérletekről, még nem is a külföldi bérlőkről vagy vásárlókról szól. Az sem mellékes, hogy ciklikus piacról beszélünk. Ősszel és télen minden lassabb, így a “mi történt” az elmúlt félévben kijelentéseket is a helyén kell tudni kezelni. Tavasszal és nyáron minden más. Ilyen ez a piac.

  A bérlők pedig lakást vesznek. Ez nem ma kezdődött és nem is tegnap. A kislakások 100e Ft bérleti díjig nagyon mennek, a többinél nagy a várakozási idő.

 • Kiszamolo
  Zelle, ez nem elemzés, ez egy szakmabeli ember tapasztalata vagy véleménye, ahogy tetszik.

  De ha van híred vidéki piacról, oszd meg másokkal is.

 • szabó jános
  És jön majd realestate,aki mindig,mindenféle ingatlannal kapcsolatos fórumon felfelé beszéli az árakat,ha egyszer eladná a lakását,akkor persze lefelé…
 • AndrásGY
  Mivel Miklós mostanában rendszeresen meghivatkozza a Permanens portfóliós cikket, álljon itt figyelmeztetésül: rossz módszertannal készült, és hibás következtetések levonására alkalmas.
  A Permanens portfólió igen kevéssé érzékeny a kezdőpontra a többi portfólióhoz viszonyítva.
  Miklós a Permanens portfóliót hasonlította a részvényekhez. Az előbbi minimálisan érzékeny a kezdőpontra, az utóbbi nagyon erősen, így nyilván a relatív teljesítményük erősen ingadozni fog. De ebből az összehasonlításból sikerült kihoznia azt, hogy lám a Permanens milyen érzékeny a kezdőpontra, miközben amihez hasonlította az érzékeny rá.

  Kezdőpont érzékenységet egyébként a portfoliocharts.com mér, rendes módszertannal: Permanens: 5%, 60/40: 24%, tiszta részvény: 31%.

 • Kiszamolo
  BP, ebben a cikkben egyetlen véleményt sem olvasol, csak egy ingatlanos tapasztalatát a piacról. Csak Budapesten és csak abban a szegmensben, ahol ő dolgozik. Ezért nem országos és nem reprezentatív.

  Ha azt mondta volna, hogy az emberek őrült módjára veszik a lakásokat, azt írtam volna.

  A hozzászólások meg természetesen az egyének véleménye van, mi más lenne?

 • Kiszamolo
  András, nem az a kérdés, jó-e vagy rossz a permanens portfólió. Egynek jó lehet, a legrosszabb portfólió is jobb, mint a semmilyen.

  A cikk arról szól, hogy mennyire más a végeredmény, ha pár évet tologatjuk a dátumot. Mindegy, hogy részvény, kötvény, vagy permanens portfólió.

 • BPartner Ingatlanműhely
  Kiszámoló: Akkor talán a bejegyzés címével van a probléma, nem az ingatlanos ismerős “tapasztalatával vagy véleményével”.
 • Kiszamolo
  BP, mi is a baj a címmel? Nem ingatlan vagy nem helyzetkép?
 • Tamás
  @bobo: “idén az szja bevallásban már külön fel kell tűntetni” – pontosan mire gondolsz? En nem talalkoztam ilyen dedikalt ponttal az idei formanyomtatvanyon (se).
 • Orbán János
  Hogy legyen meg az egyensúly, a Kiszámoló-féle egyik véglettel szemben leírom a véleményem a másik végletről is: 1893-as építésű a társasház, ahol lakom a Dohány utcában. Kívül-belül teljesen okés állapotban van, nem szivárog, nem omlik – folyamatos a karbantartás. A belső udvarra néző konyhában 11 és 12 között süt a nap, a szobában 13-tól napnyugtáig. Ablakcsere mehet, mert nem műemlék, a belmagasság 3.8 m, nincs koporsó feeling. Zaj és szmog helyett sétálóutcára néznek a szobák. Azelőtt 25 évet laktam panelban – soha többet, emlékszem még a jó sztorikra, pl a földszinti idegbeteg szomszéd feljött hozzánk a 4.-re, én belülről néztem, közben minden virágot ledobva rombolt és a szomszédomat nyakánál fogva felnyomta a mi ajtónkra és fojtogatta – amúgy túlélte :). Az újépítésűek sem tündérmesék, vannak “modern panelek” is közöttük, ahol a szél fújt a konnektorból építési spórolás miatt.
 • Kiszamolo
  János, nyilván van példa mindkettőre. De azért a legtöbb ilyen ház lakásának még utcára néző ablaka sincs. A mi lakásunk délre nézett a belső udvaron, már csak egy emelet volt felettünk, de soha nem sütött be a nap. A földszinten nonstop hajnal volt délben is.

  A szomszédság meg nem (csak) ingatlanfüggő, a nyolcker bérpalotáiban is biztos van érdekes lakó.

 • BPartner Ingatlanműhely
  Tamás: Igen, benne van idéntől a bevallásban, 7. sorban (Önálló tevékenységből származó jövedelem), alatta a 8. sor pedig hogy “7. sorból az igatlanbérbeadásból származó jövedelem”. Ez egy információs sor a NAV-nak, hogy tényleg könnyebben tudják szűrni a bérbeadókat. Ez eddig tényleg nem volt, teljesen új elem a bevallásban.

  Még azt is figyelembe veszi, hogy ha igénybe veszünk külföldön bérlet lakás bérleti díját mint elszámolható költséget, akkor azt is 8. sorból látni fogják, mert azzal a Bevételt kell csökkenteni és nem a Költséget.

  Tahát a NAV nem csak azt tudja, hogy ki a bérbeadó, hanem azt is, hogy ki él és dolgozik eközben külföldön, aki ott bérel. Ők általában itthon nullázák az adókötelezettségüket, amit idéntől a NAV már simán listázni tud.

 • bobo
  @Tamás: idézet a kitöltési útmutatóból: “Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem
  Fontos tudnivaló, hogy az ingatlan bérbeadásából származó bevételt, a kapcsolódó költséget, illetve a jövedelem összegét a 7. sor mellett tájékoztató adatként a bevallás következő (8.) sorában is fel kell tüntetnie!”
 • a Yeti
  Ingatlan építőként napi szinten nézem a piacot, és ugyanazt gondolom mint Kiszámoló. Belvárosi lakást magamnak soha nem vennék, a leírt okokból. Szerintem az épülő új lakások le fogják nyomni a belvárosi használt árakat, mert tényleg hülyeség egy adott környéken mondjuk 500.000 Ft/m2 áron régit venni, amikor 600.000 Ft/m2 áron lehet újat is.

  re QTT: ha belvárosban dolgozol, akkor szerintem a 17 kerületet felejtsd el.

 • Maki verem
  QTT XV kerületben is nézz szét, tömegközlekedéssel kb. 20 perc a belváros, autóval sem sokkal több, zöldövezet, alacsony árak, jó levegő, csend.
 • janos82
  Ha mar ingatlan, lenne egy kerdesem ezzel a ceggel kapcsolatban:

  ingatlanprofit.com/

  Ez igy legalis? Azt allitjak, hogy ~20% profitra tehetsz szert rajtuk keresztul 1 even belul. Kovetelesen keresztul arulnak ingatlanokat, ami nem a nyilt piac, de meg mielott arveresre kerulne. 3-12 honapot kell varni, csak kp-s vevo johet szoba.

 • Banyai Zsolt
  Par adat, mindenfele erzelmekkel dusitott velemeny nelkul:
  V. kerulet uj epitesi ingatlanok egy elfogadott, piacot eleg jol lefedo ingatlan portal szerint a kovetkezo negyzetmeter arak vannak:
  minimum: 873.000/nm
  maximum: 1.385.000/nm
  Termeszetesen azok a problemak, amiket a belvarosrol mondtak, legfokeppen a parkolas, azt egy uj epitesunel is meg kell oldani, es ott egy parkolo arat egybol hozza kell csapni.
  Masik erdekes pont, hogy vajon mi az arany Budapesten az “uj epitesuek”, es a “regi” hazak kozott? Tippem lenne, de biztos nincs 10-20%-nal tobb “uj epitesu”. Ergo sokkal konnyebb a nagyobb mintavetelu regi hazaknal olyat talalni, ami elrettento, rossz.
  Vajon hanyan hallottak ismeroseiktol sztorikat uj epitesu lakasokrol, amiknel a kivitelezes minosege hagyott kivannivalot maga utan, ahol a Telekom kabel TV es internet egy harmadik felen keresztul, 20-30%-kal dragabban van bekotve?
 • kridli
  Azért látom Kiszámoló is élből kizárja, hogy egy kommentelőnek lenne igaza vele szemben, gondolok itt AndrasGy kommentjére és az arra adott válaszra.
 • Garbo
  @Kiszámoló
  120 éves házban például a II. kerületben kell lakni, nem az Arany János utcában 😀
  Kívül-belül felújított, jó anyagi helyzetű épületek, semmi nem dohos, semmi nem sötét és homályos, mert nem körgangos épületek, ugyanis egy felsőbb osztálynak épültek, nem a kispolgárságnak.
  Van szellőzés, sok levegő, eredeti pompájába visszaállított épületek, levegő, csönd, tisztaság, emeletenként egyetlen lakás, sok fa stb.

  De abban egyetértünk, hogy nekem is csilliárdokat kellene fizetni ahhoz valakinek, hogy az Arany János utcába költözzek, vagy bármilyen tipikus, pesti gangosba.

 • Garbo
  @QTT:
  Javaslom Zuglót, szép részei is vannak, esetleg a III. kerületet, ott ezekkel a paraméterekkel kaphattok lakást szerintem. És a négyes metró miatt a XI. eléggé fejlődik.
  I, II, XII szerintem esélytelen.
  De ha mégis Buda lesz belőle, amit javaslok, akkor annyi a lényeg, hogy a fonódó villamos vonalán legyetek, akkor nagyon könnyedén tudtok majd közlekedni, kötött pályán.
 • Kiszamolo
  Kridli, mi van? Te olvastad válaszom vagy ez csak kikívánkozott?

  Annyit írtam, hogy nem az a lényeg most, hogy jó vagy rossz a permanens portfólió, hanem hogy azon múlik az eredménye, milyen kezdő dátumot választunk.

  Egyébként ez minden portfólióra igaz, pont ezt írtam a cikkben is. Ha akarom, a kötvényeket hozom ki győztesnek, ha akarom, a részvényeket. Ha akarom, akkor meg a permanens portfóliót. Csak az a kérdés, mit szeretne a kedves ügyfél.

  András erre annyit válaszolt, hogy a részvény portfólió is érzékeny erre, sőt sokkal jobban.

  De ezt soha senki nem is vitatta. Főleg, hogy minél több elemű egy portfólió és minél inkább diverzifikált, annál inkább így van.

  Ha ingatlant teszek be az arany helyett, ugyanez a végeredmény.

  Ezért nem is cáfoltam, amit mondott, csak leírtam, hogy most nem ez a lényeg.

  Erre az jött le neked, hogy akkor itt másnak nem lehet igaza.

 • A Lajos
  Amit Bp irt a berleti dijrol azt kollega is megerositette, hogy kislakasnal 100e folott mar te vagy alkupozicioban majdhogynem mindenhol.
 • kridli
  persze olvastam, azért írtam. A válaszodból (nekem) kb az jött le, mintha el se olvastad volna (vagy legalábbis nem értelmezted volna) rendesen András György kommentjét, csak élből visszatámadtál. De mindegy is, nem tisztem más véleményét megvédeni.
 • Nagy Daniel
  QTT

  En is hasonlo cipoben jarok, a fovarosba szeretnek koltozni, es konnyen bejutni a belvarosba.

  Ahova szeretnek koltozni: XI., XII., Budaörs

  Amire van penzem és ismerem: IV., XV., XIV

  Az aranykozep ut nem tudom mi lehet, X-XX kozt és ott a kintebbi reszeket (XVII stb) nem ismerem es nem szivesen mennek oda. Belvaros kizarva, egyetertek Miklossal.

  Csepelen es Budatetenyen gondolkozom, van zold terulet is es talan nem olyan sok ido bejutni a varosba.

  Agglomeraciorol Budaorson kivul kinek mi a tapasztalata? A budai ill. del-budai oldal erdekelne foleg. (Erd, Torokbalint, Diosd, Halasztelek stb.)

  Elore is koszonom!

 • Kenrich
  A helyzet az, hogy mindig is be kellett volna vallani, ha kiadsz egy ingatlant! A bérbeadók 80%-a feketén adja ki.. Addig jár a korsó a kútra tipikus esete Tóth Marival..

  Viszont! Azt tudtátok, hogy mondjuk kiadjátok a kaposvári lakásotok, és Pesten béreltek egyet, akkor a kaposvári kéró után nem kell adózni?? Csak le kell könyvelni.. Szóval sokaknak tényleg nem kéne semmi adót fizetni, csak feltüntetni a bevallásban. Ellenben, ha nem teszitek meg, attól még a bünti járni fog.

  Még egy érdekesség:

  Kisadózó vállalkozók nem adhatnak ki lakást, de mint magánszemély meg igen.. Akkor ez most egy kiskapu? Okosok, Miklós! Egy kisadózó hány lakást adhat ki mint magánszemély? Nesze semmi, fogd meg jól? Kettős könyvelést kell csinálni, ee? 😀

  Realiste hol vagy? Gyere már fel, védd meg a budapesti ingatlanemelkedést! 🙂

 • kridli
  a feltételesmód a kérdésedben azt jelenti, hogy még nincs meg fixen, hogy helyileg hol fogtok dolgozni? Mert akkor szerintem először menjetek albérletbe.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  “Gangosban” én sem laknék soha többet, ellenben igaz nagyon ritkák, de vannak “normális” lépcsőházas, nem körfolyosós, (betonfödém, méteres falak, mindennek, még a fürdőnek is normál ablaka van, belső udvar, madárfütty stb) nagyon rendben levő akár 100 éves régi házak is a belvárosban. Na azokban viszont jó lakni.
  Én csak tudom 😀
 • ügyvéd

  Az, meg hogy mindenféle ingatlanosok, és egyéb ebben az üzletben érdekeltek, minden létező fórumon megpróbálják “felbeszélni” a keresletet és az árakat az kacagtatóan szánalmas. Nem a farka csóválja a kutyát 😀
 • Kenrich
  Egyébként, Miklós!

  Jó látni, hogy kezded befogadni a “konspirációt”!
  Ha megmosolygod az ingatlanos “nagy elemzéseket”, pontosan tudod, hogy megrendelésre készülnek, vagy manipulálni akarnak vele, akkor miért nem hiszed el, hogy az ún. chf-hitelezés is egy óriási átverés/manipuláció, sőt az évszázad pénzügyi csalása volt? És ezt komoly, nagy, és belső banki emberek is elismerik, mint Járai Zsigmond, MNB, Végh Richard, BÉT, Vezér-Szörényi Deutsce Bank, Dr. Rónai, Oxfordi Egyetem..

  Pontosan tudni lehet mi történt, és hogy rendkívül sáros az állam is.
  (Tudom, tudom az adósok is, de talán a legkevésbé.)
  Valamiért mégis kerülöd ezt a témát. Szabad tudni miért? Ebben a sokakat érintő, óriási témában miért nem írsz cikket? Pl. a nagy megmentések hatásairól, v. akár erről az elképesztő tákolmányról, amit chf-alapú hitelnek hívtak és tőlünk nyugatabbra ez a változat nem mehetett..

 • Kiszamolo
  Kenrich, százszor írtam már róla, keress rá a keresővel.

  Nem tehetek róla, hogy az érintetteknek nem tetszett, hogy azt írtam, ők ugyanannyira hibásak, mint az állam, vagy a bankok.

 • Kiszamolo
  Ügyvéd, nyilván van olyan 100 éves ház a belvárosban, ahol nagyon szívesen laknék és olyan kertes ház a második kerületben, ahol semmi pénzért.

  Az átlagos gangos házról írtam le a véleményem.

 • Kiszamolo
  Nem cáfolni akartam, csak kiemelni, hogy nem ez a lényeg most.

  Ha félreérthető volt, mindenkitől bocs.

 • Kiszamolo
  Dániel, Budaörs a legeslegjobb, de drága viszonylag. Persze relatív, itt egy belvárosi lepukkant lakás áráért házat adnak. 20, max 25 perc a Móricz busszal Budaörs túlvégéről, buszsávban. De az Auchanon túl ne akarj lakni, arra nincs normális tömegközlekedés (Ha ez szempont), fenn a hegyen is vannak olyan szűk és meredek utcák, ahol én nem laknék.

  Oda menj, ahol BKV jár, max 10 percenként. Törökbálint is jó ebből a szempontból.