Heti gazdasági hírek röviden

Az Egyesült Államok államadóssága új rekordot döntött, átlépte a 30 ezer milliárd dolláros határt.

Durván nőttek az amerikai hitelkártya tartozások. A FED legújabb adatai alapján novemberben 11%-kal több hitelt vettek fel az amerikaiak, mint egy évvel ezelőtt és ezen belül a megújuló (nem maradéktalanul visszafizetett) hitelek, jellemzően hitelkártya-hitelek 23,4%-kal nőttek. (Tavaly ilyenkor majdnem négy százalékkal csökkentek, hála a sok állami támogatásnak.) A hitelkártya tartozások átlépték az ezer milliárd dolláros határt is.

Angliában sem jobb a helyzet, az infláció miatt egyre többen költik el a megtakarításaikat és ezzel párhuzamosan a hitelállomány is nő. Egy év alatt 800 millió fonttal nőtt a lakossági hitelállomány (ingatlanhitelek nélkül), ennek fele hitelkártyatartozás. A megtakarítások átlagos összege is a harmadára(!!) esett az egy évvel azelőtti értékhez képest.

A decemberi amerikai munkaerőpiaci adatok alapján tovább nőtt a meghirdetett állásajánlatok száma, 10,9 millióra, immár hetedik hónapja van ez az érték 10 millió felett. A felmondások száma kicsit csökkent, 4,3 millióra, ahogy az elbocsátások száma is. Januárban 467 ezer új állás jött létre. A feszes munkaerőpiaci számok alapján valószínűsíthető a munkabérek további emelkedése, ami az infláció növekedéséhez is hozzájárulhat.

(Az USA második legnagyobb pizzalánca a munkaerőhiány miatt már ott tart, ha online rendeled meg a pizzád, vagyis nem kell felvenni senkinek a telefont és be is mész érte, 3 dollár kedvezményt kapsz az árából.)

Oroszország és Kína 30 éves szerződést írt alá földgázszállításról egy most megépítendő vezetéken keresztül, évi 10 milliárd köbméter mennyiségben. Az elszámoló deviza az euró lesz, hogy mindkét ország csökkentse a függőségét a dollártól.

A Facebook (vagy újabb néven Meta) gyorsjelentése nagy csalódás lett, történelmében először csökkent a napi látogatók száma, nem utolsósorban az olyan új konkurencia miatt, mint a Tiktok. Az sem tett jót az árfolyamnak, hogy az Apple szigorította a felhasználói nyomon követését, ami nagy érvágás a reklámból élő Facebook számára is. Zuhant is a részvény ára 24%-ot.

Az Amazon ára pénteken ezzel szemben 14%-ot emelkedett a jó utolsó negyedéves profitnak és annak a bejelentésnek hála, hogy emelni fogja a cég a Prime szolgáltatás díját. Szintén emelkedett a Google anyacégének a részvényára 9%-kal a keddi profitjelentés után.

Mexikó hivatalosan is recesszióba süllyedt, miután második negyedéve csökkent a GDP az ellátási nehézségek és a magas infláció miatt. Szerencsére a legutolsó negyedévben a csökkenés csak 0,1%-os volt.

A kőolaj tovább drágult, már 90 dollár felett van egy hordó Brent olaj ára.

197 ezerről 180 ezerre csökkent az egészségügyben dolgozók létszáma az elmúlt évben a KSH adatai szerint.

Leváltották az OTP Suprát is kezelő alapkezelőt. A Supra a befektetők nagy kedvence volt 2014-ig, de azóta sem tudott magára találni, jelenleg ott tart az árfolyama, mint 2012 közepén.

A forint némileg erősödni tudott a héten, 355 forintot kell adni egy euróért.

Share

33 hozzászólás

 • Hazaköltözött
  Mi lehet az oka annak, hogy egyszerre nőnek a hitelkártya-tartozások és a meghirdetett állások száma? Nekem ez teljesen ellentétes hatásnak tűnik. Főleg, hogy a pizzás példából kiindulva, nem a középosztályra jellemző állásoknál van elsősorban hiány az emberekből.
 • Joe Black
  Adódik a kérdés, hogy mégis hogyan volt árazva a Facebook ha két ilyen fejlemény hatására képes volt egyetlen nap alatt 24 százalékát elveszíteni az értékének. Mert azért lássuk be – az hogy komoly konkurencia jelenik meg, vagy hogy szigorodhatnak az adatvédelmi szabályok valahol – ezek nem olyan kockázatok amikre nem lehet számítani hosszú távon.
  Most még mindenki okos és töretlen a hite a részvénypiacokban, de az elég komoly figyelmeztető jel, hogy egy ilyen erős cég értéke is képes ekkorát zuhanni egyetlen nap alatt. Van egy olyan érzésem hogy lesz itt még meglepetés sokaknak…
 • maveryck
  OTP Supra: amíg csökkentek a kamatok szárnyaltak az AHA-k. Szalma meg hiába volt okos, 2015-ben a svájciak bután cselekedtek. Később még az olaj is bután viselkedett. Még szerencse, hogy nevetséges benchmark-ja volt (100% ZMAX), így jó időkben megszedhette magát az alapkezelési díjon felül.
  Csabi utódai: otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_Supra
 • Gatter
  Szerintem a Facebook és a hype részvények esése csak a kezdet. Pedig még el sem indult a kamatemelés. Szépen lassan elkezdik leengedni, a tőzsde/ingatlan lufikat.
 • szintetikus
  “hogy egy ilyen erős cég értéke”
  Nézőpont kérdése, hogy a Fb, most már Meta, mennyire erős cég. Ha erős cégekre gondolok inkább olyanok jutnak eszembe, mint.: Microsoft, Intel, Gazprom, Apple
  Egyébként ráeszméltek, hogy a fák nem nőnek az égig. A jövő fizetőképes generációjá áramlik ki, nehéz őket megszólítani. Más “szexi” platformok sokkal vonzóbbak. Ezen kívül a Meta önti a pénzt az új metaverziumba, ami Sims1/Minecraft grafikai szintjén nyújt jelenleg ööö mit is? Kétségtelen, hogy van benne ráció, de szerintem a technika még nem tart ott, hogy ez egy életképes ötlet legyen a következő 10-20 évben.
 • Csirkeszárnyvég
  Remek összefoglaló!
  Köszönjük!
 • gaborr
  SocialFixer használata mellett is ömlik az emberre a politika facebookon, nem csoda, hogy leszoknak az emberek róla, a fiatalok meg már rá sem néznek. Saját sírját ássa a cég, mivel a politikusok tartják el (legalábbis a magyar adófizetők pénzén a politikusaink rendesen tejelnek a cégnek), a felhasználóknak meg egyre kevésbé van ez az ínyükre. (youtube-re legalább elő lehet fizetni, hogy kikerüljük azt a mocskot ami ömlik a reklámokban)

  Ráadásul, mióta egyre nyílvánvalóbb a facebookos agymosás, talán kezdenek az emberek is föleszmélni.

  Számomra nem csalódás a facebook gyorsjelentése, hanem az első örömteli jel, hogy nem szabad elveszteni a hitet az emberiségben 🙂

 • Treil
  @hazakoltozott:
  Mit nem értesz ezen? Senki nem hajlandó kulimunkat végezni, inkább hitelt halmoz amíg lehet. Aki megcsinalja az pedig meg is kéri az árát, amit az olcsó munkaerohoz szokott cégek, fogyasztók lassan kepesek csak feldolgozni.
 • Pistu
  “A hét elején a Szenátus igaságügyi bizottsága elsöprő többséggel, 20 igen és 2 nem szavazat mellett megszavazta az Open App Markets Act nevű törvényjavaslatot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy az 50 milliónál több felhasználóval/vásárlóval rendelkező alkalmazás-piacterek üzemeltetői számára megtiltanák, hogy a piactereken keresztül végzett fizetési tranzakciók lebonyolítására kizárólagos jogot formáljanak.” – Erre meg nem reagált a tőzsde, bár törvény várhatóan csak jövőre lép hatályba.
 • Godfather
  “197 ezerről 180 ezerre csökkent”

  ???

 • Szembesito
  Ja es a bitcoin ment +15 szazalekot a bitcoin ellenes cikk ota 🙂
 • Andriska
  Teljesen érthetetlen számomra, hogy a világ leggazdagabb országaiban az emberek jelentős része teljesen el van adósodva, ráadásul hitelkártyával. A legnagyobb pénzügyi csapda (mielőtt jönnek a mondanivalómat félreértő kommentelők, nekem is van kb 10 éve, de még sosem fizettem kamatot). Tudom, hogy más pénzügyi kultúra, de akkor is… tényleg nem gondolják végig az emberek, hogy mi a következménye annak, ha hitelkártyán adósodnak el? Vagy ennyire minden mindegy? Lehet, hogy nem is élünk olyan rossz országban???
 • Thistimeitsdifferent
  Vicces, hogy ha pont a COVID összeomlás előtt vettél FB-t pont két éve, még mindig kb 10% pluszban vagy. Volt honnan zuhanni.
 • fudosin
  “Az elszámoló deviza az euró lesz, hogy mindkét ország csökkentse a függőségét a dollártól”
  Azért valahogy nem bíznak egymás pénzében…
 • Kiszamolo
  Hát igen, nem jüan alapon, de nem is rubel alapon akarják megdönteni a dollár hegemóniáját…. 🙂
 • D
  Azert a facebook reszveny eseset nem kell tulmisztifikalni. Kb 21-es P/E ratarol esett 16-ra, ergo semmi mas nem tortent, mint a piac realisan bearazta, hogy egy amugy stabilan profittermelo ceg kb. elerte a hatarait. A metverzummal vagy tud ujra egy hatalmasat huzni, vagy nem, meglatjuk. Valoszinu 20 evvel ezelott azt se gondoltuk volna, hogy cicas gifek posztolasara lehet epiteni egy soiliard dollaros uzletet…
 • Giorgio
  Elméletileg ebből 5000, aki az új szerződést nem írta alá.

  Az egyik pedagógus azt mondta, hogy náluk egy 30 év alatti tanár van. Sokan vannak nyugdíj közelben. Ismerek pálya elhagyókat is.

  Még szerencse, hogy nemzeti kormányunk van, akiknek az oktatás és ez egészségügy a legfontosabb… 😀 😀 😀

 • Copywriter
  Én megfogadtam, hogy ha kiköltözök Ausztriába, előbb-utóbb valamit megpróbálok tenni a Facebook ellen. Esetleg betársulni valamilyen szervezetbe, ami pont ez ellen küzd?

  Az nem állapot, hogy a Facebook országok politikai sleppjét támogatja, mert megfizetik. Ennyi erővel miért nem mindjárt zárja be a magyarokat munkatáborba, fegyveres őrökkel, mert azt is megfizetik? Ja igen, ott a politikai posztok alatt, hogy ez és ez fizeti, ami arra jó, hogy lehessen vele védekezni. Miközben pont azok az idősebbek nem tudják használni ezt a funkciót, akiket be lehet butítani az ilyen posztokkal. Én kötelezném minden ilyen bejegyzés alá ugyanakkora betűmérettel/láthatósággal odaírni, hogy fizette: XY, eddigi költése politikai hirdetésekre XY Ft.

  Nagyon sok saját szabadidőt rááldoznék arra a szervezetre, amelyik megfingatja ezt a Zuckerberget és a cégét.

 • HadÉnisHadÉnis
  Parancsolj. Ráadásul pont egy osztrák székhelyű szervezet. Párszor már sikerült alátenniük a nagy tech cégeknek, köztük a Facebooknak is.
  noyb.eu/en

  U.I.: tudom, mondták már páran, de szerintem is k.unalmas a folytonos Ausztriázásod.

 • NAR
  “A felmondások száma kicsit csökkent, 4,3 millióra”

  Ugye jól értem, hogy ez havi adat? Az USA-ban van közel 160 millió munkavállaló, ha minden hónapban ennyien mondanak fel, akkor az átlagosan alig 3 évet töltenek egy munkahelyen az emberek. Ez eléggé mellbevágó…

 • Copywriter
  Köszi a linket, nézem is őket. A kommentemben a “miután kiköltözök a meg nem nevezhető országba” időhatározóként szerepelt, de majd figyelembe veszem a te nickedet is legközelebb. Miklós igazán betehetne valami szűrőt, amivel lehetne szűrni az A.sztri. szóra, majd lefejlesztjük neki bővítményként.
 • JJJ Schmidt
  Facebookról mindenki menekül és főleg a műveltebb, ezáltal fizetőképesebb réteg és ezt a trendet már nem tudják visszafordítani. Nemrég olvastam, hogy a marketing cégek között is egyre nagyobb konszenzus, hogy az a moslék, gyűlölet és emberi butaság ami Facebookon kommentekben megy (akár reklámok akár hírek alatt), sok esetben nagyobb kárt okoz mint hasznot. Persze olyan trash dolgokat továbbra is megéri hirdetni, mint politikusok, energiaital, junkfood mert ezekre van “fizetőképes” kereslet, de egyre szűkül a kör.
  Azt is megfigyeltem, hogy a fentiek miatt már szinte senki nem oszt meg magáról semmit (nyaralás, gyerekek, stb…) mert biztos jön egy alkoholista sógor vagy exkolléga aki alá kommentel hogy “mibű tellik rá” meg “dejólmegyegyeseknek”. Emiatt viszont olyan lett az egész mint egy RSS feed néhány híroldallal meg mémgyűjteménnyel.
 • Flood
  Copywriter, szerintem több száz ember várja már, hogy végre kiköltözz Ausztriába…. (és ne posztolj folyamatosan róla)
 • IDSx
  Az én társaságaimban (30-35, magasabb vásárlóerejü értelmiség, de már a digitális világban nött fel) már nem használjuk a facebookot a messengeren és esetleg marketplacen kívül. Ellenben fizetünk pl. a googlenek (megosszuk egymással a közös programokon készült fotókat, vagy épp ne lássunk youtubeon politikai reklámoz) vagy más cégeknek. A fb app fent sincs már 6. éve a mobilomon…a fiatalabbknál is már inkább vibert, whatsappot, imessaget látok + tiktok, esetleg insta…

  A fb “termékek” nagy része egyetlen metrikára fut ki: elérések száma, a felhasználói bázis mérete. Ha ez csökken vagy pont a feed-et nem használják: nem fog a kliens hirdetni, nem fog a szolgáltató egy rendes weblap helyett csak egy facebook oldalt nyitni, stb. Nagyon egy lábon álló cég, az értékét csak a lakossági felhasználói bázis adta, még “exkluzív” tartalomról se beszélhetünk, mint más over-the-top cégnél.

 • untermensch4
  Én nem unom.
  Eszembe jutott egy ember aki sok szabadidőt áldozott egy nagy ellenség elleni harcra: Juan Pujol García
 • Gabor900
  Miért kell Facebook-ot használni? Nem kötelező. Van sok más netes alternatíva is kapcsolattartásra. Nekem sosem volt náluk fiókom, vagyis de… Egyszer volt, kipróbáltam, aztán töröltem is igen hamar, mert zavart ez a minden-mindennel összefonódás erőltetés is.

  Az a helyzet, h azóta már törölve/tiltva van telón is minden ami fb, de igazából kb az összes google szolgáltatás is. Én ezek nyomulásától is besokalltam. Ingyenes, legális, és lehetőség szerint reklám mentes alternatívákat használok, mindenre találtam.

  Lassan ott tartok az internettel is, mint a tv-vel 20 éve… Repült a kukába, és azóta se hiányzik. Az internet fiatalkorát még szerettem, mostanra egy bdös kuva lett! 🙂 Alig maradt néhány weblap amit még olvasok, mert már mindtől felfordul a gyomrom témáktól, hírektől, reklámoktól, kukiktól, jogaimtól, sütiktől, felhasználói élményektől. 🙂

  on:
  Elhiszem, h profitálni akarnak az általuk kreált igény kielégítéséért valamit ezek a webes cegek, és ezért reklámoznak, stb. De ezek csak buborékok és lufik, jönnek-tűnnek az évtizedek alatt. Ha nem lennének, lenne más helyettük, telefon vagy több személyes kontakt. Csak addig “érnek valamit”, mig látogatják az emberek. Ezek a szememben tulipánhagymák mind. Számomra az árfolyamuk 1 forinton is túlárazott. 🙂

 • Miska
  Facebook után a LinkedIn lett most az új gagyi. Tipikus erőltetett párbeszédekkel. “Sziasztok! Új élet új kihívás a mai naptól System Manager Development Technical Senior Metaverzum Analysist Expert vagyok. És akkor valaki odaírja mindig mintha kötelező kvóta lenne, hogy “Üdvözlünk a fedélzeten!” annyira de annyira erőltetett. Meg az ottani HR is poénosnak hiszi, ha kirak egy mémet és úgy hirdeti az állást. Meg az a sok coach szöveg. Meg le van fotózva a kollégák a közös reggelivel. Mindenki menő ingben meg áhh hagyjuk ez nem az én világom! Röviden a LinkedIn lett az új Facebook a multis világban.
 • KommentElek
  OFF, ajánlott olvasmány:
  zsiday.hu/blog/legjobb-10-%C3%A9v
 • Magánvélemény

  Más országban mások lehetnek a bankok hitelkártya kondíciói is. Mo-n pl. könnyen élhetsz hitelkártya nélkül is, pusztán debit kártyával. Némely nyugati országban viszont sokan csak azért akarnak hitelkártyát mert tudják h. a bankrendszerük bünteti a hitel hiányát és a jövőben könnyen ellehetetlenülhetnek, ha kiderül h. pl. még sose volt hitelük. Ez egy pszichológiai meccs a bankok és az emberek között.
  Pl. Egy banki weboldal rossz ergonómiája is hozzájárulhat ahhoz, h az embernek kisebb kedve legyen belépni és adminisztrálni a hitelügyleteit, ezáltal könnyen elmaradásba kerülhet. Pl. A nagynevű nemzetközi “városi” bank hitelkártya oldala sokkal kezelhetetlenebb mint bármelyik magyar bank lakossági debit internetbankja.
  Nyilván a könyvelői vénával megáldott biztos egzisztenciájú ügyfeleken kevesebbet kaszál a bank. A szerencsétlen szegényebb ügyfeleket húzza le legjobban.
 • Janos82
  :
  Az ajanlas az, hogy 2-5 evente valts. Igy tudod a karrieredbol a legtobbet kihozni. Kiveve ha manager akarsz lenni, akkor erdemes lehet valahol tobb idot lehuzni. Nagyobb fizuemeleshez valtani kell. 30% jb csak valtassal lesz elerheto. Innen nezve a 3 ev amugy szerintem nem rovid.
 • Beco
  A hitelkártya témához: nálunk pl. (Németország) az én bakomnál használható kártyát (értsd : Visa vagy Mastercard) csak hitelkártyaként kap az ember, a folyószámlához (Girokonto) alapból csak egy EC kártya jár, ami nem sokkal ér többet, mint egy cetli az IBANnal rányomtatva. Viszont ha nyitok egy számlát, automatikusan kapok hozzá egy hitelkártyát, amivel minden ingyenes (KP felvét külföldön is a keret erejéig). Ergo nálunk a család kb teljes havi költése közvetve v közvetlenül a hitelkártyáról megy (KP, online és bolti vásárlás). És ez az egyik legnépszerűbb bank, amelyik ingyenes számlát kínál.
  Ha sok pénzük van az embereknek és sokat költenek, a pillanatnyi hitelállomány is nagyobb.
 • MG
  “az infláció miatt egyre többen költik el a megtakarításaikat”

  Hm, én nem szeretném, de mit tudok tenni, hogy a megtakarításaim ne értéktelenedjenek el? Még a PMÁP sem tűnik megbízhatónak, főleg, hogy a KSH kosara durván eltér az én albérlettel terhelt kosaramtól. És akkor mit?

 • Ocso
  UK tudom hitelkartya szempontbol. Simán jutsz 0% hitelkartyakhoz. Nem mondom hogy ez a megoldás de ez elcsabit sok embert.