Itt a húsz évig fix kamatozású lakáshitel

2014-08-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A jelenlegi lakás és egyéb jelzáloghitelek szerencsére már referenciakamathoz kötöttek, ami azt jelenti, hogy egy, a bankoktól független külső kamatlábhoz igazítják a kamatok változását. A bank megadja, hogy mihez árazza a hitelek kamatait és ahhoz a változóhoz képest milyen felárral nyújt hitelt.

A leggyakoribb referenciakamat a bankközi piacon kialakuló kamat, az úgynevezett BUBOR. Ennek mértéke erős összefüggésben áll a jegybanki alapkamattal, most a jegybanki alapkamat 2,1%, a 3 havi BUBOR 2,15%, az egyéves 2,25%. (Az aktuális BUBOR értékeket az MNB honlapján tudod ellenőrizni, a fő oldalon a bal oldali sávban)

A válság utáni hiteleknél a bank azt adja meg, hogy mondjuk ehhez a BUBOR-hoz képest mekkora a felár, illetve hogy milyen sűrűn igazítja ki a hitelek kamatait. Ezt hívják kamatperiódusnak. Ha 3 havonta újrakalkulálják a hiteledet, akkor negyedévente változik a havi törlesztőd, ha változott a referenciakamatod. Ez alapkamat-csökkenésénél jó hír, emelkedésnél már egy csöppet sem.

Ha 3 éves kamatperiódust választottál, akkor a következő 3 évben fix a kamatod és majd csak 3 évente változik, függetlenül attól, hogy közben mennyi volt a jegybanki alapkamat, vagy a BUBOR értéke.

Arra már sokan rádöbbentek, hogy a devizás hitelek kedvezőtlen árfolyamváltozása mennyire megterheli a pénztárcájukat. Azzal még nagyon kevesen vannak tisztában, hogy a forintos hitelek kamatváltozása milyen nemvárt kiadással fog járni.

Magyarország egy feltörekvő piacokhoz tartozó ország, melynek devizája mindig magasabb kamatozású, mint a fejlett piaci devizák. (Itt írtam már a témáról: A Balassa-Samuelson hatás). Ezért a jelenleg túl mélyre nyomott magyar alapkamat csak addig tartható, amíg az euró és a dollár alapkamata nem kezd el emelkedni a jelenlegi beteg 0-0,15%-os szintről az egészséges 3-4%-os szintre.

(A túl alacsony és a túl magas alapkamat is a beteg gazdaság ismertetője. Túl alacsony alapkamat esetén monetáris (pénzügyi) élénkítéssel próbálnak úrrá lenni a gazdasági bajokon, túl magas alapkamat esetén pénzügyileg próbálják megakadályozni egy deviza áresését és/vagy az infláció elszabadulását. Az egészséges alapkamat fejlett devizáknál 2-3-4%.)

Ha a dollár újra 3-4%-os alapkamattal fog rendelkezni, mi is kénytelenek leszünk emelni a magyar alapkamatot, méghozzá legalább 2-3% prémiummal a dollárhoz képest. Vagyis akkor a magyar alapkamat 5-6-7% lesz.

A te hiteled jelenlegi kamata is ugyanennyivel, 2-4%-kal (pontosabban százalékponttal) lesz magasabb. (Hogy mi a különbség a százalék-százalékpont-bázispont között, arról már itt írtam: Százalék-százalékpont)

Egy 2,1% helyetti 5,5%-os alapkamat azt jelenti egy 10 milliós, húsz évre felvett hitel havi törlesztőjénél, hogy 71 ezer forint helyett 92 ezer forintot fogsz fizetni havonta, összességében pedig több mint 5 millióval költesz többet a hitelre a futamidő alatt.  Azt már mondani sem merem, hogy az elmúlt húsz évben többször volt 10% felett a magyar alapkamat, mint alatta. Persze reméljük, most nem lesz 10% felett, de egy húsz éves hitel esetén bármi megtörténhet. 10%-os alapkamatnál 123 ezer lenne a havi törlesztőd.

Itt jönnek képbe a hosszú távon fixált, több éves kamatperiódusú lakáshitelek.

Eddig is elérhetőek voltak a 3-5-10 éves kamatperiódusú hitelek, ám most nemcsak több bank jött ki ilyen termékkel, mint eddig, de egyenesen megjelentek a 15 és 20 évig fix lakáshitelek.

Ráadásul ezek árazása nem is sokkal magasabb, mint a normál hitelek árazása.

Konkrétan 1,08 százalékponttal magasabb csak a 15-20 évig fix hitel kamata, mint ugyanannál a banknál az évente újraárazódó hitelek kamata. Vagyis ha szerinted a jelenlegi 2,1%-os alapkamat 15 éven át nem lesz tartható és többet fog emelkedni a kamatláb 1,08%-nál, akkor érdemesebb befixáltatni 15 évre a kamatot.

Ha vállalod, hogy a bankhoz érkezik havi 120 ezer forintnyi átutalás és legalább 15 ezer forintért használod a bankkártyádat havonta, akkor most a 15 és 20 évre fix kamatlábad 6,92%. (Ügyfél-minősítés függő az árazás.)

Tudtommal a piacon jelenleg a legjobb kamatajánlat jó ügyfélnek BUBOR+2%, vagyis 4,24%, de ez évente újraárazódik és ezt csak a jó ügyfelek kapják meg. Ehhez képest ez az ajánlat jelenleg 2,7%-kal drágább, de ez a különbség bármikor eltűnhet. (A teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy ebben a bankban kamatfordulókor mindig lehet változtatni a kamatperiódust. Vagyis ha választasz egy 3 hónapos kamatperiódust és 4,2%-os kamatot, ha hirtelen elromlik a hangulat a világpiacon, akkor csak a következő negyedév végéig kell kibírnod, hogy kérhess egy három vagy öt éves kamatperiódust, igaz, magasabb kamatért.)

Ha nem akarod 20 évig húzni a fizetést és tudnál havi 100 ezerrel is többet fizetni, valamint van öt rokonod, akire tudsz lakástakarékot kötni, egy öt évig fix kamat most 5,96%, majd négy év múlva felvéve a lakástakarék 5,23%-os hitelét és betörlesztve a hitelbe az összegyűlt tőkét kiváltod a banki hitelt a lakástakarék hitelével, szintén bebiztosítottad magad a kamatemelkedés ellen.

Amint látod, egyre több lehetőséged van a hiteled kamatának a befixálására, érdemes élni vele, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés akár egy-két év múlva.

Ha most veszel fel hitelt, igyekezz fixálni a jelenlegi alacsony kamatokat, ha már van hiteled, érdemes átgondolni, nem lenne-e jobb kiváltani egy hosszú távon is fix kamatozású hitelre. (Most sok bank akciózik a költségek elengedésével.)

(A jelzálog-hiteledet amúgy is érdemes két-három évente megnézetni, hátha érdemes váltanod. Erről már itt írtam: Meglévő lakáshitel kiváltása.)

Ha ismersz egy jó hitelügynököt, keresd meg, hogy számolja ki neked, hogyan jársz a legjobban és milyen költségei lennének egy kiváltásnak/hitelfelvételnek.

Ha nem ismersz, én őt szoktam ajánlani, még soha nem volt rá panasz: olcsohitelek.com

(Csak nehogy félreértsd: nem azt mondom, hogy vegyél fel hitelt, mert szerintem jobban jársz, ha nem teszed. De ha kell, vagy már van, akkor érdemes védeni magad a kamatemelkedés ellen.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram