Itt a napelemes pályázat!

Megszületett a napelemes pályázat, amit itt tudsz elolvasni. Sikerült sok hibát kiküszöbölni benne, amik az előző verziókban benne voltak, érdemes volt meghallgatni a véleményeket. Az átlag alatti jövedelműeknek, de nem feltétlen a nagyon szegényeknek készült (megfelelő minőségű tető előírás), a gyerekek vagy az elmaradt térségben lévő ingatlanok plusz pontokat érnek az elbírálásnál. (Mondjuk szigetelés lehetne előírás vagy támogatott, ha már ablakcsere is van benne.) Úgy tűnik, sikerült megoldani a pontos célzást.

Fontosabb elemek:

– Lakóépületek tetejére telepített napelemekre lehet igényelni 2,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a bekerülési költség 100%-át (nem lehet földre telepített vagy szigetüzemű a rendszer, a a lakóépület kitétel pedig kizárja a nyaraló és egyéb épületeket, a tetőnek statikailag alkalmasnak kell lennie a telepítésre)

vagy

– Napelemes rendszer és fűtés elektromossá alakítására, szükség szerint ablakcserével 11,3 millió forintot, szintén 100%-os támogatást. Ha az ablakok legalább fele megfelel a mostani előírásoknak, az már kizáró ok.

Update: Állítólag elírás a pályázatban, hogy az nem pályázhat egyáltalán, akinek korszerű ablakai vannak, helyesen az csak napelemre pályázhat. Javítják majd a kiírást, de mint mondottam állítólag, telefonban mondták egy hozzászóló szerint.

– Az ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosai nem kereshetnek többet átlagban évi 4.85 millió forintnál. (Durván havi bruttó 400 ezer forintnál.) Ha egy tulajdonosnak nincs jövedelme, akkor nem osztható vele az összjövedelem. A nyugdíj is jövedelemnek számít és egy frissítés után a katás jövedelem is.

– Csak regisztrált vállalkozással lehet csináltatni, előszerződés feltétele a pályázatnak, ami december hatodikától indul, megyénként eltérő időpontban, pontos lista a fenti linken, 13. oldalon.

– A keretösszeg 201 milliárd forint, ez 23.320 napelemes pályázatra és 11.600 teljeskörű pályázatra elegendő.

– 14 illetve 18 hónap van a kivitelezésre.

– A gyerekek plusz pontokat érnek elbíráláskor, ahogy az ingatlan lokációja is. Túljelentkezés esetén (ami borítékolható előre), a pontszámoknak megfelelően sorba rendezik a pályázatokat. Maximum hét pont gyűjthető.

– Maximum hatlakásos társasházban élők is pályázhatnak.

– A tavalyi energiafelhasználásnál többre alkalmas napelemre nem lehet pályázni és egyébként sem lehet több 5 kWp-nél a rendszer összteljesítménye. (Ami nagyon hurka elektromos fűtés esetén, csak így zárójelben.) A hőszivattyú sem lehet 12 kW-osnál nagyobb.

– Az elszámolható költségek maximalizálva vannak, ami jó abból a szempontból, hogy nem lesz szabadrablás a vállalkozások részéről viszont kérdés, hogy mennyire reálisak, ennyiért kivitelezhető-e dolog. (Nem tudom, nem számolgattam utána.)

Továbbá fontos, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, azonnal kiesel a szaldós elszámolásból. (“a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az új elszámolást alkalmazza;”)

Amint arról már írtam, attól függően, hogy mire használod a rendszert és mennyire van alulméretezve, az általad megtermelt energiának a 10-30%-át használod csak el a megtermelés pillanatában, a bruttó elszámolásnál az efeletti részt eladod a szolgáltatónak cirka harmadáron, illetve te is piaci áron veszed a maradék 70-90%-ot. (Persze ha az egész ingyen van, pont nem érdekel, csak nehogy azt gondold, hogy akkor majd nem lesz egyáltalán villanyszámlád. Mert de.)

Erről cikk:

Napelem: állami támogatással vagy anélkül?

További infó a pályázatról a cikk elején található linken.

Ha százezren indulnak, akkor is egy a háromhoz, hogy nyersz. Ha gyerekeid is vannak, esetleg nem nagyvárosban élsz, akkor még több. Szóval érdemes megfontolnod, hogy részt vegyél benne.

Share

170 hozzászólás

 • Second Wave
  Ácsakaroklenni
  semmi nem tart vissza. Épp a napokban mutattam a gyerekeknek, hogy a bácsi milyen ügyesen mászik le a vizes tetőn a vizes létrára minden biztosítás nélkül.
  Légy óvatos,
  és semmiképp se válaszd a KATA-t, mert akkor 3-4 jól sikerült tetővel (/év) kimaxolod a KATA keretedet, de már a 3. tető után elesel az ilyen támogatástól a 60%-os szabály miatt. Ahogy a legtöbb KATA-s is kiesik ebből a pályázatból.
  Annyi más dolog miatt gyűlölheted a KATA-sokat, emiatt a pályázat miatt ne tedd.
  🙂
 • Werner
  @Gábor Nem, nem kell a katát számolni. Nézd meg az szja-bevallásodban az összevont jövedelmet, és azt kell számolni.
 • Werner
  @Gergő “uhhh soksok félreinformálás, emberek légyszi olvassatok mielőtt írtok” esetleg te is olvasd el mielőtt zagyválsz a katáról
 • videkrol-jott-ember
  Nyugdijas szuleimnel kellene valahogy korszerusiteni, ezereves Kadar-kocka, nincs szigetelve, a nyilaszarok is oregek huzatosak.
  Szigeteles nincs a palyazatban, arra a tetore napelemet nem fog tenni senki, hoszivattyunak meg nincs ertelme 90/70-re tervezett vasradiatoros rendszernel.
  Mar a meglevo elektromos halozaton is bukik a dolog, szerintem ott foldelve sincs, legalabbis gyerekkoromban a szamitogephaz mindig razott kicsit, a TV zug, stb.

  Szerintem ez egy atgondolatlan katyvasz, ebben a formaban epp azokon nem segit akik raszorulnak.

  Szigeteles + ablakcserere nincs valami ertelmes palyazat? Az sokat tudna segiteni.
  Tavaly beszereltetett az oregem egy kondenzacios kazant, de szigeteles nelkul az is csak zabalja a gazt.

 • Makk Károly
  Az adott házban résztulajdonnal rendelkező, de ott lakcímmel nem rendelkező nyugdíjas nagyszülő jövedelmét be kell-e számítani?
 • Tibor
  @gergő

  azt te hol olvasod, hogy a KATA-ból származó jövedelmet bele kell számítani.
  A kiírásban ez van:
  “a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők
  2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó
  összege 0 forint és 4.850.000 forint2 közé esik.”

  Az SZJA bevallásban sehol nem jelenik meg a KATA-ból származó jövedelem.

 • Gergő
  nem az a baj hogy fröcskölődsz meg személyeskedsz (így divat terápiázni, legyen), hanem hogy félreinformálsz másokat – lehet olyat hogy nem? a kata bevétel az jövedelem (duh?), a nav a 60%-ot számolja el, tehát a 2020as katás bevétel 60%-ával kell számolni annak, akit ennél a napelemes cuccnál érint, pont
  ez így megy hitelkérelemnél is, így megy pályázatnál is, mindenhol is, ahol jövedelem számít (hogy jön ide az szja egyébként, azt tudjuk?)
 • Covid
  @Gergő
  Vendéglátóipar, szállodákban dolgozók, filmesek, fesztiválosok, taxisok, gépjárműoktatók, stb… Mindenki, aki érintett volt a Covid lezárásokban és a turizmus elmaradásában, az 2020-ban nagyon kevés jövedelmet tudott kimutatni… Más kérdés, hogy előtte/utána milyet…
 • mókus
  ahogy a portfolio-n is megírták ez is fontos kizáró tényező

  1.4 NEM NYÚJTHATÓ TÁMOGATÁS
  16) azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a
  pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább
  fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz)
  megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek;

  Miklós te melyik verzióra pályázol?

 • Werner
  OK sorry de érdemben nem változott a véleményem, lásd Tibor hozzászólását.
 • natasa
  így jön ide az szja: “A c) pont szerinti jövedelmi előírás értelmében azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be
  pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot
  szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők
  2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó
  összege 0 forint és 4.850.000 forint2 közé esik.”
 • Hoppárézimi
  – nekem is ez ugrott be, de biztos a hidegzuhanyként érkező módosítások okán történt kipontozódásom folyományaképp kerültem irreálisan pesszimista hangulatba, melyben nehezen vagy nem tudok ellenállni a keserűség és cinizmus diktálta gondolatok kifejtésének. 😀

  Még értelmezem magamban, terápiás jelleggel, hogy kiket is célozhat ebben a formában a pályázat. Biztos van megnyugtató válasz. Akinek már körvonalazódott, segíthetne. Terápiás jelleggel. 🙂

  Egyébként a nyílászárós kizárás is új momentum? Mármint, hogy ha a felület fele “új”, akkor sem lehet pályázni. Vagy ezen eddig átsiklottam?

 • Gergő
  egyrészt felhívtam az illetékest, másrészt meg szerintem józan paraszti ész, mekkora marhaság lenne már, hogy egy katás bármilyen bevétel mellett igényelhet, egy alkalmazott pedig nem?! itt-ott elég bénán van megfogalmazva a leírás, kell egy picit a sorok mögé látni, ez tény (csodálkoznék ha ez így a végleges verzió lenne, pl az a bevételt leíró képlet nem lehetne hülyébben fogalmazva)
 • Kmiki

  Konyhanyelven: a jovedelem a kata tv. szerint adozo egyeni vallalkozas vagy egyeni ceg eseten a bevetel 60%-a. Maga a bevetel meg veletlenul sem jovedelem.
  Figyelem, bt eseten osztani kell a tagok szamaval. Egy beltag, egy kultag az perketto.

 • Tibor
  Az tök mindegy, hogy a KATA bevétel 60% jövedelemnek számít. A pályázati kiírás alapján csak az SZJA bevallásban szereplő jövedelmet kell jövedelemként figyelembe venni.
  “2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének…”
  Ennek a katához semmi köze.
 • daraltdio
  Csak szólok:
  – biztosan kell teljesítményt bővíteni,
  – biztosan kell 3 fázis a házba
  – biztosan kell néhány helyen cserélni villany kábeleket, vagy újat behúzni.
 • Kicsi
  Nem tudom benne van-e, hogy milyen hőszigetelési tényezővel kell, hogy rendelkezzen. Ha nem jó nagy hülyeség, csomó embert látok, aki felrakatja a napelemet, anélkül, hogy a ház maga elég szigetelt lenne. Először azt kellene megoldani, hogy kevesebb energia vesszen kárba, és akkor máris kevesebb napelemre is van szükség. De persze, most ez a divat, hogy napelemre szórjuk a pénzt.
 • MPx
  Ha új az ablakaim legalább fele, akkor nem pályázhatok napelemre? Mi ez a hülyeség?
 • Anita
  Ezeket is finanszírozza a pályázat. A belső hálózatnál persze csak a hőszivattyú miatti bővítést.
 • Feri a hegyről
  pedig szó szerint ez szerepel és teljes kizárásként mindkét műszaki tartalomra előírva.

  Sajnos az energetikai rendeletben szerepel egy dilettáns kitétel, ami “jelentős felújítás” kategóriába helyezi a határoló felületek 25 %-ánál többet érintő korszerűsítést és ebben az esetben sokkal szigorúbb energetikai megfelelést ír elő. Mivel az összes h.lye pályázat előírja az ennek a rendeletnek való megfelelést, ezért a homlokzati hőszigetelés sosem lesz pályázható tétel, mert sokkal komplex felújítással felelnél csak meg neki (kb. mindent is egyszerre kellene szigetelni, korszerűsíteni) Legalábbis én ebben látom az okot, amiért sosem normálisan, a hőigény csokkentése (homlokzati, födém, tető, padló szigetelése) felől közelítenek egy ilyen pályázattal. Kész röhej az egész…

 • Anita
  Maximált a napelem mennyisége. Meg amúgy nem csak fűtési költség kompenzálására lehet használni a napelemet, jól jön az vízmelegítésre, főzésre, mosásra stb, így pedig a hőszigetelés kevésbé számít. Persze amúgy igazad van, ha már a fűtést elektrifikáljuk, akkor jó lett volna hozzá hőszigetelés is.

  Igen, ha az ablakok újak, hőszigetelési értéke megfelel az aktuális előírásoknak (U=1,15 W/m2K)

 • Hoppárézimi
  @MPx: 12-es oldal:

  NEM NYÚJTHATÓ TÁMOGATÁS:

  1..15)

  16) azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a
  pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább
  fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz)
  megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek;

 • Csavarhúzós
  Egy pozitív változást látok csak: a véleményezésre kiadott verzióban túlságosan tág volt a jogosultak köre. Az érintetteknek volt kb. 1,5-2% esélye a nyerésre, emiatt sokan halogatták volna a napelem-beruházást más, pl. lakásfelújítási támogatás forrásból, hiszen ingyen mégiscsak jobb, mint féláron.

  Az 5 kWp fűtésre semmi. Legalábbis 4 fős családomnál 4kWp kell az alapvillanyszámlára, kellene további 4-6kWp a fűtésre, a kiegészítő fűtéstől (leghidegebb napokon begyújtunk) és a hőszigeteléstől függően. Viszont cserébe elbukjuk a H tarifa lehetőségét, mert az különmért, nincs a napelem áramkörén.

  (folyt köv, de nem fér egy hozzászólásba)

 • jami

  Gondolom, ez egy rejtett szűrője az újabb házaknak.

  Pályázni legsikeresebben az tud, aki kis jövedelmű, de vett egy felújítandó házat jó tetővel és beköltözött gyerekekkel.
  Szívnak majd a felújítások miatt, azért ablakcsere, új kábelezés és radiátorok helyett minél több padlófűtés bent lakva durva.

  Valljuk be, kevesen vállalják így az életük, nekik fájdalomdíj az otthonfelújítás+ez.
  De pl. az egyik szomszéd most cseréltette ki az összes ablakát 2 hónapja. Összességében mindennek megfelelnének – de emiatt már nem; nekik így a napelemrendszer marad célnak.
  Másikban épp tavaly ment vissza a szomszédasszony dolgozni. Ami tök jó, mert lett pénzük napelemre, ha maradt volna a gyerek 3 éves koráig gyesen, akkor most mehetne pályázatból 🙂

 • Csavarhúzós
  Az ablakcserénél az U<=1.1 a követelmény, tehát ha ilyen az ablak, nem kell cserélni, de ha több mint a nyílászáró-felület 50%-a ilyen, akkor nem is pályázhatok a hőszivattyúra. Sokaknak van U=1.4-es üvegezésű ablaka (4-16-4, low-e réteggel, de argontöltés nélkül). [Nekem bevallom nem tudom, milyen van, mert már a lakásban volt, amikor vettem, elileg az üvegezés aluprofiljába lenne ütve ez a szám, de nálam nincs.] Ezek U=1.3 körül vannak tokkal együtt. A várható javulás tehát 0,2-0,3 U érték, ez négyzetméterenként év évente 2-3 köbméter gázt takarít meg, azaz 230-345 forintot évente. A bekerülési költsége 87300 Ft/négyzetméter – ez a maximális ár, de mivel nem nagyon van verseny, kábé ennyi lesz az. Ha a magasabb, 345 Ft megtakarítással számolunk, akkor ez 253 év alatt hozza vissza az árát. Az egyénnek azonnal, mert neki nulla forint, de társadalmilag ez nagy pazarlás…
 • Copywriter
  Kíváncsi leszek, ebben hol van az átb.szás, mert ez elmúlt 12 évben igazán rászoruló még nem kapott támogatást. Ami járt nekik, az is csak arra volt jó, hogy az elszálló árak miatt kb. 0-ra vagy még rosszabbul jöjjenek ki. Esetleg a nem szaldós elszámolás bevállalása lehet a csapda?

  Mert mondja már meg nekem valaki, hogy télen, amikor fűteni kell az elektromos fűtéssel vagy hőszivattyúval, akkor nem termel a napelem. Nyáron termel, de akkor igazából nem kell, hacsak fel nem szerelnek légkondit. Ami igazából 2-3 hétig kell nyáron is, utána már meg lehet lenni nélküle. Olyan hülyeségekkel jöttek nekem, hogy medencefűtés, de eléggé szkeptikus vagyok, hogy az embereknek erre kellene napelem. Meg a 10. év után behal az inverter, amit megint csak ki kell fizetni 1M Ft-ért.

  Komolyan érdekelne, mi lesz ennek az előnye. Én alapvetően azt hittem, hogy szaldós lesz, azt megérte volna.

 • Északi fény
  Szívás, hogy változott a számítás.
  Az addig még rendben, hogy mi most ezt (sem) tudjuk igénybe venni, de anyu sem a vidéki házán, mivel öröklés miatt én is tulajdonos vagyok és 1M feletti nettóval elrontom az átlagot.
  Erre valakinek járható, legális ötlete?
 • stan83
  A kiírás 1.4 fejezet 16. pontja alapján én is úgy értelmezem, hogy elég sokan kizárásra kerülnek a pályázatból a korábbi ablakcserék miatt. Ez főleg azoknak az alacsonyabb jövedelműeknek lehet fájó, akiknek tényleg megérdemelnék a támogatást, de pl. idén az otthonfelújítási támogatásból legalább az ablakaikat kicserélték.
 • Bramo
  – továbbra is csak tetôre telepíthetô…mièrt???
  – a jövedelemszámolàs pongyola. Mimimàlbères evas bt-k, alacsonyra bejelentve, KATA-s keresztbeszámlázások, stb…simán átcsúsznak….
 • Tamás
  Sajnos még soha semmilyen pályázaton nem feleltem meg a feltételeknek, itt most 3 probléma is befigyel.

  – túl magas jövedelem (ami nincs eltitkolva, le van adózva)
  – túl jó a lokáció
  – már nagykorú a gyerek

  Amúgy meg a villanyszámlámat elnézve nem is nagyon térülne meg a beruházás még 50% támogatási hányad esetén sem.

 • Tamás
  No akkor úgy látom a módosított változat után már jönnek elő az apró betűk is.
  Kíváncsi vagyok mennyire lesz sikeres (?) a program.
  Nagy tolongásra nem számítok, majd max a végén elkölti az állam valami másra, mondván, hogy nem “érdekelte az embereket.”
  Arra kíváncsi lennék, hogy a jövedelem(Ft)/fő-t mi alapján “állítják be” vagy számolják ki.

  Így kérte az eu? (átlagfizu 80%?)

 • Olvasni bölcs!
  Kérlek ovassátok már el a kiírást.
  Hol van le írva a Kata 60%?
  Katas vagy? Megnézted már az szja bevallásodat? Akkor nem írnál ilyen badarságokat.

  Nem csak a tavalyi villany számla számit. Ha most vetted, akkor az energetikus igazolja!
  Olvassátok már el!!!!!!!

  Azok számítanak a képletben, akik nagykorúak, keresők és TULAJDONOS-ok is. 2021.08.31.ELŐTT!!!! Ha utána, örököltél, vagy vettél, akkor a beadott pillanatban érvényes tulajdonosok és bérük számít.

  Mi van, ha a feleségemtől megveszem a házat “papíron” és egyedüliként már megfelek? Ezzel kijátszható?

 • Ferke
  Úgy látom ha én le is csúszok a dologról (sajnos le), a ~60-as szülőknek még jó lehet. 30 éves épület, padlófűtés, tető az rendben, ablakok nem voltak cserélve, bár külső szigetelés sincs, na meg 3 fázis sem. De megpróbálom őket rábeszélni, mert még ha lesz is némi önköltség, annyit bőven megérne a dolog.
  Szóval azért van olyan, aki (többnyire) megfelelne a feltételeknek. 🙂
 • Henriksen

  Pusztán csak terápiás jelleggel:) ide másolom, kiknek szánják:
  “Az energiatakarékosság javítását szolgáló beruházások megvalósítása költséges, emiatt megfelelő támogatás nélkül gyakran kivitelezhetetlen az alacsonyabb jövedelműek számára. “
 • Nimfas Corporation
  : Köszönöm, közben rájöttem a hibára. Emiatt elég sok család elesik a dologtól.
  @El-Bandi: elvileg ha fűtés korszerűsítésre is adsz be pályázatot, akkor egy energetikai tanúsítvány kell, a pályázatíráson kívül ami fizetős lehet.

  Ettől függetlenül egy palatető csere nem 20 Fillér, 3 fázisra bővíteni szintén nem az.
  Akinek tényleg szüksége lenne rá az megint bukja a lehetőséget.
  Én azért mert nem lakóháznak van minősítve az összkomfortos ház amiben élünk. De így legalább ingatlanadót sem kell fizetnem. Amúgy is 10kWp rendszerben gondolkodom, az 5 elég kevésnek tűnik elsőre….. főleg ha villanyfűtésben gondolkozik valaki!

 • Napelem
  Kedves “Gergő’ !
  Van olyan aki tanári fizetésből ( jóval kevesebb, mint bruttó 400) 3 gyerekkel él családi házban, és a tető is elbírja…!
 • Haman
  Az anyasági támogatást és családi pótlékot kapó feleségem vajon jövedelemmel rendelkezőnek minősül?

  Katánál a 60 százalékot nézik?

 • Gergő
  én is ezen vakarom a fejem, azt a 16os pontot értelmezi valaki másképp? mert ha az úgy igaz, ahogy értjük, akkor olyanok fognak tudni pályázni, akik:
  – rendezett tulajdoni viszonyú családi házban élnek (jó igen bekerültek a pici társasházak is)
  – 2020ban keveset kerestek (amit írt az végülis tényleg ~sok ember)
  – a házuk tetőszerkezete alkalmas napelemet fogadni, tehát jó állapotú
  – az ablakaik (bejárati ajtó is nyílászárónak számít?) legalább fele viszont rossz állapotban van
  ee…..? szóval továbbra is az a kérdésem, hogy van-e itt konkrét ember, akire ezek teljesülnek, vagy ismer-e ilyet?!
  (merthogy én már kicsit pesszimistán azt keresem a fejemben, hogy a tegnapi változtatásoknak hogyan lesz következménye, hogy vityáék ezt a pénzt is behúzzák a nép elől)
 • Gergő
  ha te katás vagy, én kívánom neked, hogy igazad legyen, de itt egyszerűen csak arról van szó, hogy hülyén fogalmaztak / nem gondolták még végig, akik írták a kiírást
  a nyugdíjat legalább már belefoglalták az új verzióba, a vállalkozások is benne vannak, én számítok hamarosan egy frissítésre, amiben a katára is kitérnek
  csak annyit akarok mondani, hogy emiatt senki ne élje bele magát (én még augusztusban beleéltem), mert nagyon lelombozó tud lenni, amikor kiderül, hogy mégse lesz napelem (de legalább jól felmegy az ára, hogy magadnak esélyed ne legyen :D)
 • Bjozef
  Azt lehet tudni, hogy a támogatásból a villanyóra szabványosítását is lehet-e finanszírozni?
  Aki nem az elmúlt 3-4 évben csináltatta, annak biztosan hozzá kell nyúlnia… és akkor még a ház oldali kábelezést ne is említsük. Ha már olyat akarunk támogatni aki valóban rászorul…
 • Hian
  Mit jelent az, hogy “megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek” ?
  Hol találom ezt a jogszabájt ?
 • SzaboZ

  “Ha új az ablakaim legalább fele, akkor nem pályázhatok napelemre? Mi ez a hülyeség?”

  Hát basszus ezt én sem értem, ez pont ellentétes a józan ésszel.. akkor van értelme a napelemnek, ha megfelelő a szigetelés!
  Korszerűsítésnél a szigetelés az első.

 • topo
  MPx

  Én is kicseréltem az ablakokat gondos tulaj révén, ezért most nem pályázhatok.
  Ha jó tücsök módjára elvertem volna a pénzt, most ingyen cserélnék a nyílászárót, plusz lenne napelemem.
  A jövedelmem miatt beleesnék a támogatásba, de így nem.

 • Csutak
  Elképesztő, hogy:
  – Az emberek nagy százaléka még a kiírást se képes elolvasni.
  – Aki elolvassa, annak nagy része értelmezni nem tudja.
  – Panaszkodnak sokan,h jajj hát nem férnek bele, pedig ez van, sokkal jobb, mint az előző, ahol boldog-boldogtalan igényelhette.
  – Osztja az észt mindenki, és kérdez alapvető dolgokat mindenki, mindenféle informálódás nélkül.

  Ez egy pályázat. Vedd a fáradtságot, olvasd el a kiírást. Ha nem neked való, akkor ne vedd igénybe. Ha kérdésed van, fordulj a kiíróhoz, ne itt kérdezgess, és méginkább: ne kommentekre hagyatkozz, mert meg fogsz lepődni. Ennyi.

 • Bandibá
  Mérőhely szabványosítás 4- 700 ezer
 • Hian
  Csutak hozzászólására:

  Miért ne itt kérdezgessek ???
  Miért ne kérdezzek alapvető dolgokat?

 • Tibor
  családi pótlék nem számít, mert nem szja köteles. Anyasági tlaán szintén nem, meg kell nézni.
  És szerintem a KATA sem, mert az sem SZJA köteles. De itt megoszlanak a vélemények, bár aki szerint beleszámít, nem tudom mire alapozza, mert a kiírás alapján nem számít.
 • Megint ki jár jól? Aki zsebbe kapja a fizetés!
 • Banditosz
  @Bandibá
  Mérőhely szabványosítás 4- 700 ezer

  Nekem 210 volt tokkal vonóval 4 hónapja.

 • Sandorber
  Megkérdeztem a nap@emi.hu címen a KATA képletbe vonását:
  “Kérem legyenek szívesek információval szolgálni azzal kapcsolatosan, hogy a tárgyi “……” pályázat kapcsán a tulajdonosok 2020–as összevont jövedelmének egy főre jutó összegének meghatározásakor figyelembe szükséges e venni bármely mértékben az egyik fél másodállásban lebonyolított KATÁ-s bevetelét.”

  Jött is válasz:
  “Köszönjük kérdését. Kérésére válaszul tájékoztatjuk, hogy a jövedelemi jogosultság kiszámítása a tulajdonos személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelme alapján történik.
  Így a képletben kizárólag a 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelem összegét, illetve a nyugdíj összegét szükséges figyelembe venni, más jellegű jövedelmek nem számítanak bele a képletbe.”

  Tényleg figyelmen kívül hagyják a KATA bevételt? Ez lenne a hivatalos állásfoglalás?