Kanadai nyugdíjasok

Olvastam egy érdekes kanadai felmérést az ottani nyugdíjasokról.

A megkérdezett nyugdíjasok 27%-a megbánta, hogy nyugdíjba vonult és 23%-a vissza is akar menni dolgozni. Ezek 59%-a azért, mert hiányzik neki az intellektuális kihívások az életében (magyarul halálra unja magát és nem akar szellemileg leépülni), viszont 50%-a anyagi okokat (is) megjelölt.

A visszatérni szándékozók 32%-ának sikerült ez a megelőző jövedelem mellett, 38%-uk rosszabb fizetés mellett volt kénytelen visszatérni a munka világába, 30%-uknak egyáltalán nem sikerült.

A nyugdíj előtt állók fele inkább el se menne nyugdíjba, mintsem szembesülnie kelljen az életszínvonala esésével, a megkérdezettek 74%-a aggódik azon, hogy elég lesz-e a jövedelme a nyugdíjas éveire. Ezektől a tényektől egyáltalán nem függetlenül 78%-uk gondolkodik azon, hogy valami félállást megtart magának a nyugdíjas évei alatt is.

A számok arról árulkodnak, hogy az embereknek még a közvetlen nyugdíjba vonulásuk előtt sincs semmilyen terve vagy elképzelése, miből és hogyan fog megélni nyugdíjasként vagy akar-e egyáltalán nyugdíjas lenni. Leginkább sodródnak csak az árral, hogy aztán megbánják, hogy túl korán dobták el a kapát-kaszát, mert még sok kreativitás van bennük és leépíti őket a semmittevés, vagy pusztán csak nem tehetik meg, hogy munka nélkül nyugdíjasként éljenek.

Ezért fontos, hogy ne csak megtörténjenek veled ezek (és a hasonló) dolgok, hanem évekkel, sőt évtizedekkel előtte tudatosan tervezd el, mit és miért szeretnél csinálni. Miből fogsz megélni, szükséged van-e a munka miatti szellemi vagy fizikai kihívásokra, akárcsak részidőben is, van-e valami elképzelésed az előtted álló évekre és évtizedekre? Fenntudod-e tartani az életszínvonaladat vagy meg tudsz-e elégedni annyival, amennyire telni fog? S ha beüt egy betegség, akár a saját, akár a házastársad életében?

Gondolkozz ezeken időben, amíg még nem késő, hogy ne akkor kelljen megbánni a döntéseidet, amikor már nem tudsz rajtuk változtatni.

Share

89 hozzászólás

 • Kopter Géza

  Kanadai számokat nem tudok, de az USA-ban a lakosság 10%-a 83 alatti IQ-val rendelkezik.
  Ez a hadsereg statisztikáiból származik, mert ennél alacsonyabb IQ-val rendelkezőt már fel sem vesznek. Azért valahol rémísztő, hogy lakosság 10%-a még golyófogónak sem jó.
 • öreglány
  Nyugdíj előtt állok egy évvel, próbáltam fulra kihasználni az adóvisszatérítést az önkéntes nyugdíjpénztárakban. Az önk. nyugdíjpénztárba befizetett összeg kis része elment a működési költségre, nagyobb része pedig a befektetett “kiegyensúlyozott” portfólió veszteségébe. Befizettem 326eFt-t, ide kértem az elmúlt évi adóvisszatérítés 150eFt-ját, az ez évi eredmény -283eFt lett, ennyivel csökkentték a bent lévő pénzösszgemet (Aegon).
  Az OTP Egészségpénztár 2018. első negyedévében -7.500Ft hozamot vont le, de legalább az év további részében ha minimálisan is, de nyereséget is hozott, majdnem pótolta a működési költségeket.
  Most nézek magam elé és próbálom kitalálni, jövőre mennyit fogok veszteni az ügyön, mire megszüntethetem a tagságomat. Az is bosszant rettenetesen, hogy felnőtt fiamat végre sikerült rábeszélni a belépésre. Persze hogy tetszett az eddigi hozam, de mégis, mi lesz jövőre?
 • Blend Ahmed
  “Változás lesz, mindig is volt, a világvége elmarad.”
  Változás mindig volt, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a változások sebessége és intenzitása egyre fokozódik. Manapság pár év alatt zajlanak le olyan változások, amelyek korábban több generáció élete alatt történtek.
  Van olyan mértékű változás, amely inspiráló, de ha túllép egy bizonyos (személyfüggő) határt, akkor azt az ember inkább b*szogatásnak fogja fel.

  Valamint: “Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ tavaly novemberben jelentette be, hogy 2017-ben már harmadik éve csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban”
  qubit.hu/2019/01/28/miert-csokken-halandosag-gazdasagi-valsag-idejen

 • jami
  Kobe-val annyiban értek egyet, hogy nagyon övmeghúzva spórolni a nyugdíj miatt 30-40 éven át – kevés értelemmel bír.
  Ami szerintem viszont fontos, azon gondolkodni, ki hogy képzeli el magát nyugdíjasként. Aki szeretne majd nyugdíj mellett dolgozni, annak ahhoz lehet, hogy munkát kell már min. 10 évvel korábban váltani.
  Én nem látok túl sok boldogan pihenő nyugdíjast, otthon jobban rájuk szakadnak a nyavalyák – mert több idejük van leengedni.
  Szép terv az utazgatás, de 1-x krónikus betegséggel nem akkora buli, házasoknál pedig elég, ha az egyiknél üt be valami, nem hagyja otthon a másik.
  Jelenleg nem állok jól a készüléssel, annyi, hogy tudok kötni, horgolni nemrég tanultam meg – valamennyi bevétel ezzel szerezhető és kb. annyira hatékony a demencai ellen, mint az aktív keresztrejtvényezés/sakk.
 • Kornél
  Nyilván nem tervezhetsz 50 évre előre, de számomra a cikk lényege az, hogy ha készülsz erre (akárhogy, akár azzal, hogy szellemileg fejleszted magad), akkor jobbak az esélyeid. Lehet, hogy a robotizálás elveszi a munkád, de ha van egy évi tartalékod, még mindig előrébb vagy, mintha nem lenne. Ha meg több tartalékod van, és megfelelően diverzifikálsz, akkor esélyesen valami megmarad belőle, akkor is, ha beborul az euró, meg a facebook, az OTP, akármi. Ha el is úszik a pénz egy része, még mindig készültél valahogy, és jobban állsz, mint aki sehogy sem készül.
 • G
  +1
  Nekem havi szinten van 14-20 szabadnapom es nagyon tartalmas igy is. Nem ugrom ki a borombol ha be kell mennem dolgozni, ugy, hogy azert szeretem amit csinalok. Egyen fuggo a dolog, es nincs egy jo verzio. Kinek mi passzol, de ehhez kell egy nagy adag onismeret es objektivitas.
 • G
  Amilyen utemben fejlodik a biohack es a biokemia, az en generaciom siman elerheti, hogy 70-80 evesen is fitt legyen. Igazan 80 felett oregszunk. Mindket 90+ nagyszulomon ezt latom, en magam oltan csucsformaban vagyok, ami husz evesen sem jott ossze. Alvas, gyuras, keto, alacsony cortisol szint.
  Tendenciakent latom a kozepkoruak torekveset a rugalmassag megtartasara mentalisan es fizikailag. 10 eve alig futkostak a patak parton, most telen is min. szaz ember kocog, nyaron tobb szazan. A gym vekem egykoruakkal tele remek izomzattal, csak lesek. Miutan a rak 80%a metabolikus tenyezoktol fugg, ez is kontrollalhato. En nem huznam magunkra a fedot……
 • Blend Ahmed
  @kiszamolo: “Változás lesz, mindig is volt, a világvége elmarad.”

  Meg persze az is kérdés, hogy ki mit ért világvége alatt. Sokaknak már az is az volt, amikor vasárnap nem volt nyitva a Tesco 🙂 (“the end of the world as we knew it”).

  De azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a történelem folyamán már sok elbizakodott civilizáció ment már a levesbe, és csak romok maradtak utána. A világ tényleg nem szűnt meg, de az adott civilizáció lakosságának ez az összeomlás azért okozhatott “némi” kellemetlenséget.

 • porthosz

  Alapvetően egyetértek veled, de sajnos azt kell hogy mondjam hogy az hogy mekkorát buksz az alapvetően két dologtól függ:
  1, mekkora volumenü esemény következik be (lokális, csak magyar, csak EU, egész világ stb)
  2, mekkora időtávra tervezel, mert minél hosszabb, annál többször és annál nagyobb valószinüséggel fog bekövetkezni az 1-es pont valamelyike

  Na már most, ha valaki 30-50 évre tervez, az a történelmi tapasztalatok alapján nyugodtan tervezzen be
  * minimum 1 világháborúval felérő eseményt ami érinteni fogja (nem azt mondom hogy vh lesz, hanem hogy ahhoz méretü negativ hatás, hasraütök, az AI hatására százmilliók vesztik el a munkájukat a fejlett világban)
  * nyugodtan tervezzen be legalább 1 eseményt amikor megpróbálják az összes elérhető vagyonát “elvenni/államosítani” (vagy hasonló),
  * és ezen kivül is legalább 3-5 kisebb-nagyobb válságot.
  folyt

 • porthosz
  folyt.
  és ehhez olyan szintü diverzifikáció kell ami kontinenseken átível, ezalatt értsd, hogy aki kezeli a pénzed/befektetésed, az nem lehet sem magyar székhelyü, sem európai székhelyü.
  Egész pontosan kell olyan amelyik európai, meg olyan is amelyik amerikai is, meg olyan is amelyik mondjuk távol-keleti.

  Ez pedig azért nem olyan sokak számára elérhető. Csak hogy tisztázzuk, az hogy valaki a kbc-n keresztül vesz amerikai etf-t az ugyanugy megy a levesbe mintha otp részvényt vett volna, mert az állam bármikor kivethet visszamenőleg akármilyen adót személyre szabva a kbc-re, és te többet nem férsz hozzá az ott tárol etf-re vagy részvényedhez, függetlenül attól hogy az a részvény nem is magyar.
  Ugyanez vonatkozik ha európai cégen keresztül csinálta valaki, ha elég nagy sz@r van minden ország meg fogja ezeket lépni.

  És sajnos 50 éves időtartam alatt minimum 1 ilyenre számítani kell

 • Zabalint

  A 90-es években egy csomóan csövesek lettek, mert elveszítették a munkahelyüket, míg a kevésbé gerincesek kamurokkantak.
 • gaborr
  nem írtad, hogy hány éve nyitottad a számlát. én 16 éve nyitottam és brutál pluszban van, az mnyp számlám szintén. a nyugdíjmegtakarításnak pont az a lényege, hogy hosszú távon kell gondolkodni. néhány évvel nyugdíjbavonulás előtt tbsz számlát kellett volna nyitnod, és állampapírt venni rá, és nem “kockázatos” nyugdíjtermékekben gondolkodni. persze, eső után köpönyeg… 🙁

  otp egészségpénztár egyik legdrágább. nekem a prémium minden hónapban hozamot termelt, persze utólag már ez sem segít.

 • naa
  “Egész pontosan kell olyan amelyik európai, meg olyan is amelyik amerikai is, meg olyan is amelyik mondjuk távol-keleti. Ez pedig azért nem olyan sokak számára elérhető.”

  Pedig igazán nem kell sok hozzá, hogy nyiss itt is ott is pár számlát. Kicsit ha ért az ember angolul, az nem árt…

  De azért nem eszik olyan forrón, van sok más, amire előbb/könnyebben teszi rá kezét egy rablóállam, mint a részvényeidre.

  Ha meg már úgyis mindegy, akkor már úgyis mindegy.

  Amúgy nem is kell ezt nyugdíjnak hívni. Lehet F.you money-nak is, vagy pénzügyi szabadságnak vagy akárminek.

 • Otto

  Ezek az összegek honnan vannak? Mi jelent az, hogy “a havi megélhetés”? Budapesten 164k? Na ne röhögtess. Mire elég Budapesten 164k? A lakbér elviszi a kétharmadát és akkor még csak egy lyukat bérelsz valahol külvárosban…
  Nem muszáj lakást venni (házat írtam btw), de akkor ki kell gazdálkodnod egynek a bérleti díját, ami külvárosban is 400 euró és akkor az csak egy egyszobás garzon. A minőségi élethez (szörfözés/vitorlázás/bicajozás/éttermezés/kirándulások messzebbre stb) meg kimondottan sok pénz kell. Mert gondolom nem a négy fal között akarnád a nyugdíjas éveidet tévézéssel tölteni…
 • Zabalint

  A Numbeo-n a 164 ezer egy főre bérlést nem számítva van, és így teljesen reális:
  numbeo.com/cost-of-living/in/Budapest
 • Minden6o
  Jajj mar megint az a baromsag,hogy ,,JONNEK A ROBOTOK!!4MINDENNEK VEGE”
  Francokat jonnek,mint ahogy az onvezeto szarok sem jonnek a mi eletunkben (halisten). Az elektromos autozas pedig zsakutca.
  Szivesen.
 • Donát

  Hello, bocs ha off a a téma, de nemrég jött instán szembe ez a könyv:

  Kőházi Csaba – Ingatlanos álmok

  kohazicsaba.hu/rolam/

  Ez is egy újabb Robert Kiyosaki könyv változat vagy lehetnek benne reális, értékes tudnivalók is? Esetleg olvasta valaki itt?

  Üdv Donát

 • Tinaturner
  A 2-5 eves trendekkel az a baj h mar 10 eve volt a valsag es nem biztos h valos volt a valsagkezeles. Plusz mar vagy 3-4 eve varja mindenki a kovetkezot. Trump elnoki mandatumanak vagy a fele le is jart. Siman lehet h egy ev mulva az uj ellenjelolt(ek) bejelenteseit arazza mar a piac. Befektetoi szemmel ezert szerintem az inkabb hosszu tavra fokuszalnak. Rovidebb tavon inkabb az annyi ido alatt elerheto dolgokkal foglalkozok. Pl megtanulni valamit. Kocsira gyujteni stb. Persze en ugy kepzelem el a megtakaritasaim h nem elem fel oket idos koromra se. Lehet h ez lattatja velem a hamis kepet
 • Mozdony
  Jó dolog a tervezgetés, de ez inkább ábrándozás. De erre csak később jössz rá.
  Betervezted vajon, hogy demenssé vált vagy stroke-ot kapott szülődről mikortól nem fogsz tudni majd gondoskodni személyesen (mert neked erre nincs időd, gyűjteni kell a pénzt) ?
  Ápolási otthonba helyezed majd? Betervezted, hogy az 200-400 ezer havonta (ha van hely)? És jól eltervezted, hogy ezt hány évig fogod majd fizetni, ugye?

  És lehet nagy megtakarításod, de a pénzed nem cseréli majd rajtad a pelenkát. Emlékszel az Eldorádó c. filmre ugye? Az Eperjes által megformált figura hogyan végezte be? A pénz … sok esetben édeskevés.
  Aztán meg, ha nincs gyereked, mert nagy egoizmusodban erre a luxusra nem áldoztál, tényleg nem lesz, aki cseréli rajtad a pelenkát, mikor ott fekszel majd.
  Egy gyerek teljes egyenesbe hozása kb. 30 millióba kerül összesen.
  Ezt mikorra tervezted be?
  Még stimmel a kortizol szinted?

 • QTT
  Szóba jött több elképzelés, hogy 30-40-50 év múlva mi lesz. AI, világháború stb… terén ez szerintem megjósolhatatlan. Egy dolgot viszont mindenki tud. Most még csak-csak kapnak annyi nyugdíjat a most nyugdíjba vonulók, hogy ne haljanak éhen (legalábbis a többség). Később mi lesz? Arról sokszor volt szó, hogy a demográfia miatt szívnak majd a nyugdíjba vonulók, mert kevés ember fog eltartani sok nyugdíjast. Ezt is tudjuk.
  Azonban a bajt tetőzi egy kevésbé szem előtt lévő dolog. Ma az országban dolgozók jelentős hányada van abban a helyzetben, hogy a járulékokat bevallják utánuk, azonban nem fizetik be. Mikor ég a talaj a (természetesen strómanra bejegyzett) cégnél, akkor átpakolják a munkavállalót egy másikba. Ha az a cég is kezd megborulni egy másikba és így tovább.
  A munkavállalók félévente, évente kapnak egy papírt, hogy holnaptól az XY Kft. helyeztt az YX Kft. alkalmazásában állsz.
 • QTT
  Folyt:
  A munkavállaló meg jellemzően sz@rik az egészbe. Rengeteg biztonsági őr, takarító, szakács, pincér, bolti eladó, benzinkutas dolgozik így. Ezekből a szakmákból aki munkaerő kölcsönzőn keresztül, vagy kisebb cégnél dolgozik, az nagy %-ban így van alkalmazva. Ebben az a szép, hogy hiába van bevallott járulék utána, mivel nincs megfizetve, nyugdíj szempontjából ezek az évek pénzügyileg kukában landolnak. Melléjük csatlakozik a sok minimálbéres, meg feketéző egyéni vállalkozó és ott tartunk, hogy kis túlzással aki nem állami cégnél, vagy multinál dolgozott, az 2 Ft nyugdíjat kap.

  Vajon mit lép a kormány, ha a fenti emberek nyugdíjba mennek és túl sok nyugdíjas kap 2 Ft nyugdíjat? Hagyja bukni a szavazatokat és mellé szó szerint éhen halni őket? Vágjon oda a dolgozóknak, majd ők eltartják őket?
  Mikor ez bekövetkezik az is egy “jó sztori” lesz. Erre meg sajnos nagy az esély.

 • kritizátor
  Lassan havi szinten a fizetésünk felét félre tudjuk rakni, ami nagyjából 1,2 millió.

  Irigylem a gondjaitokat, hogy 1,2 millióból nagy nehezen megéltek:)

 • Sziszi
  Budapesten ha van valakinek saját ingatlana /márpedig nyugdíjas korra azért ajánlott lenne/ akkor azért a havi 30rerzsi mellett el lehet lenni akár 164ből. D az eredeti téma kanadai nyugdíjakról szólt abból meg főleg…
  Ha nyugdíjas korra nincs ingatlan /tisztelet a kivételnek aki önhibáján kívül/ akkor az azért egy erősen költekező, felelőtlen életmódról és nulla előrelátásról szól, azt pedig én annyira nem tudom sajnálni.
 • Géza
  ez a 164k átlagos megélhetési költség nyilván fejenként értendő. Az átlagos nem az egy személyes háztartás. Budapesten 100 háztartásra 206 fő jut, szóval nagyjából a 2 személyes háztartás az átlagos. Ha pedig 2 fő bérel egy átlagos környéken, egy átlagosnak mondható 1,5 szobás lakást, akkor mondjuk (rezsivel együtt) elmegy a jövedelmük fele a lakhatásra, a többiből megélnek. Nem mondom, hogy bőven, lehet, hogy egy kicsit alulbecsült az összeg, de nem nagyságrendileg.
 • Kiszamolo
  kritizátor, szerintem csak rossz volt a központozás és az 1,2 millió a fizetésük, nem a félrerakott pénz. De persze így sokkal viccesebb. 🙂
 • Kiszamolo
  Igen, Zabalint, minden változásnak vannak áldozatai, főleg azok, akik nem képesek, vagy nem akarnak alkalmazkodni az új dolgokhoz. Ettől még a világ ment tovább és jelenleg sokkal jobban élünk, mint a nyolcvanas évek végén.
 • Zelle
  Én spórolós vagyok, de nem tudok 25-35 évesen a nyugdíjamra gondolni, hiába tudom, hogy ez is egy valós probléma lesz.

  Miért? Mert először a saját lakhatasomat és a gyerekvállaláshoz szükséges hátteret kell megteremtenem, emellé nem fér be még havi 20-40+ezer nyugdíjtakarék. Később majd a gyerekeket kell felnevelnem, nem Iphonnal és Zarával, de minőségi étkezéssel, normális tanulási lehetőséggel, életkezdési támogatással (hogy ne úgy járjon, mint mi, külföldön gebedés, késői gyerekvállalás, stb., csak hogy az alapok meglegyenek egyáltalán).

  Most nem tudom, mi lesz nyugdíjaskoromban, de azt igen, hogy az egész életem mégsem mehet rá arra, hogy csak a 70 feletti életemre gyúrjak. Mert akkor mikor éltem tulajdonképpen?

 • Blend Ahmed
  “Jajj mar megint az a baromsag,hogy ,,JONNEK A ROBOTOK!!4MINDENNEK VEGE
  Francokat jonnek, mint ahogy az onvezeto szarok sem jonnek a mi eletunkben (halisten)..”

  Minden a legnagyobb rendben van. Atlantisz nem süllyed!
  youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w

 • gertitorpee
  Szerintem érdemes az olyan dolgokkal foglalkozni amikre van ráhatásod. Ilyenek mint hogy, hol dolgozol, fejleszted-e magad, mit veszel meg, mit nem, a félretett pénzt hol fekteted be… Félsz a világvégétől? Vegyél aranyat. Egy multinál dolgozol és szerinted jól működik a cég? Vegyél részvényt. Kerülnéd a kockázatot de abban azért bízol hogy a magyar állam fizetőképes lesz 10 év múlva (ne feledd, bármikor tudnak új adót kivetni)? Vegyél állampapírt.
  Ezt tudod kontollálni, azt hogy mit csinál Trump vagy a kínai kommunisták nem ezért nem érdemes túl sok időt áldozni.

  Budapesten ma csak az nem keres 5 éven belül havi félmilliót (mai értéken számolva) aki nem akar. Csinálj meg egy Bsc-t, tanulj meg jól angolul. Nem is kell techinek lenni, csak jól bánni az ügyfelekkel és szorgalmasnak lenni (a jól fizető helyeken már csak így megy)
  Hivatásod van de az nem fizet így? -> ez is egy döntés

 • Bandi

  “Azért én egy Kanadai nyugdíjból el tudnám magam foglalni, rengeteg utazás a világban, hobbyk. Na persze nem luxus szállodákban. És valószínüleg a székhelyemet is áttenném valahova közép európába vagy a kanári szigetekre.”

  Egy veled egykori vietnámi, afrikai, stb. meg így gondolkozik:
  Azért én egy Magyarországi nyugdíjból el tudnám magam foglalni…

  Minden csak nézőpont kérdése.

 • szocske
  szerintem ott hibázol, hogy ezzel a hozzáállással nem használsz ki néhány dedikáltan nyugdíj célú lehetőséget.
  Ha havi kis összeggel is, de érdemes fiatalon nyitni önkéntes nyugdíjpénztári számlát például, kivéve, ha önsegélyező vagy egészségpénztárral kimaxolod a 150ezer adókedvezményt.
  Akkor max. a NYESZ-ben érdemes gondolkodni, amit fiatalon érdemes néhány évente TBSZ-re alakítani, amíg él ez a lehetőség…
 • Elektromodulator dva
  Tisztelt forumozok, csalodast/remuletet okoztatok. Olyan sokan emlegtitek a Kanari szigeteket lehetseges nyugger aszalokent, hogy mire en odakerulok, meg kell majd valakit kerjek, hogy jojjon ki hogy bemehessek 🙂
 • Endre

  Köszi, tehát itt egy valaki által írt összefoglaló általad írt átiratát olvashatjuk. 🙂
 • Imre
  Én azt gondolom, hogy vagy kevesen olvastátok a 4 órás munkahét c. könyvet vagy kevesen értettétek meg az üzenetét.
  Itt most arra gondolok, miért kell munka/nyugdíj törésvonalban gondolkodni? Hiszen ha megteremted magadnak az aktív évek alatt, hogy folyamatosan “passzív” jövedelmed van, akkor aktív korban is lehet félig nyugdíjasként élni (ezt hívja a szerző nyugdíj előzetesnek).
  Nekem pl van már több mint egy éve átlag havi 12.000.- Ft olyan bevételem, amit csak számlázni kell és tiszta pénz, nem kell már érte dolgozni. Ezt csak növelni kell és ha elérem mondjuk a 250-300e-t, akkor az egy átlagfizetés minimális befektetett munkával.
  És ebből már lehet “nyugdíjasként” élni, bár igaz, nagy utazásokra még nem elég.
 • Kornél
  @Zelle: én 26-27 éves korom körül kemény havi talán 2000 Ft-ot kezdtem el ÖNYP-be fizetni, de meghozta a rendszerességet. Most 15000-et teszek oda (többet azért nem, mert így is kimaxolom az EP-vel a 150 000 adójóváírást), és nyilván az ott tartott összeg még minimális nyugdíjszempontból, de jóval több, mintha nem lenne. Igazából ha havi 5k-t elkezdesz fizetni ide, inflációkövetés és egyebek nélkül is 2,5M ft, ami nyilván kamatozik. Persze, a 2,5M nagyjából 2 évig egy kis nyugdíjkiegészítés (valójában a többszöröse lesz a kamatok miatt), ebből még nem lesz normális nyugdíjad, de a hosszú idő miatt sokat fog számítani a korán eltett pénz (volt erre példa, hogy többet számít, ha pár évig elteszel, és utána semmit, mintha a végén kapkodsz)
 • Justin Time
  OFF
  Kezd a könyökömön kijönni ez az automatizációs téma. Ilyen mumus lett itt.

  Egyvalamit kéne automatizálni, mégpedig a HR-t. Egyből kiderülne, hogy van munka mindenkinek, aki képzi magát és dolgozni is akar, csak épp a HR-es folyamatok keresztbe tesznek az egésznek. A röhej netovábbja, hogy időpazarló barmok miatt, akik szó nélkül el se jönnek interjúra – az ilyen eleve minek jelentkezik állásra? – egyszerűen kínkeservesen találunk csak embert a munkahelyemre, viszont amikor én küldöm a jelentkezéseimet, akkor meg visszajelzést se kapok – az ilyen ugyan minek hirdet állást? Valaki igazán automatizálhatná már a kereslet-kínálatot. Ha a tényleges álláskereső + állásajánló prioritást kapna, az sok mindent megoldana. Az állásportálok sajnos cenzúrázzák a visszajelzéseket, mert náluk csak a mennyiség számít, nem a konverzió, vagyis hogy ténylegesen be is töltsék a meghirdetett állásokat.

 • Blend Ahmed
  “Kezd a könyökömön kijönni ez az automatizációs téma. Ilyen mumus lett itt.”

  Személy szerint alig várom, hogy a robotok elvegyék a munkámat. Én inkább a több százezer (millió?) funkcionális analfabétáért aggódom. Ők még magyarul is alig tudnak írni-olvasni, na őket próbálják majd meg programozni tanítani.

  Lehet, hogy ki kellene fejleszteni egy külön magyar programnyelvet, amely a “bszdmg” parancsra tud majd gépeket irányítani.

 • David Dunn
  Ezek szerint a kanadaiak is a mátrixban élnek. Mondjuk világot látni vagy a legegyszerűbb hobbival foglalkozni elég nagy ostobaságnak hangzik. #dolgozzamimmegnemdöglesz
 • szs
  Ez valóban érdekes felmérés.
  Tehát a kanadai nyugdíjasoknak a (nagyjából) negyedének a (nagyjából) fele azért szeretne dolgozni, mert kevés a nyugdíja.
  Azaz a kanadai nyugdíjasokból minden nyolcadik érzi magát annyira szegénynek, hogy vissza kelljen mennie dolgozni: (nagyjából) 12,5 %.
  Akkor a kanadai nyugdíjasokból (nagyjából) 87,5% rendben érzi magát, megfelelőnek érzi a nyugdíját, mert ekkora mértékben gondoskodtak róla/gondoskodott önmagáról.
  Ez valójában egy pozitív eredményű felmérés.
  Bár mindenhol csak ennyin kellene javítani.