Katások szolgálati ideje

Amikor bejelentették a minimálbér combos emelését, azon gondolkodtam, hogyan fogja ez érinteni a katásokat, hiszen ők nem fizetnek többet jövőre sem, így a nyugdíjszámítás alapja sem fog nőni érdemben.

Mint mostanában több cikk is foglalkozott vele több portálon, tényleg rosszul fogja érinteni őket, ráadásul duplán.

Mivel a minimálbérhez (ami jövőre 200 ezer forint lesz) kell arányosítani a megszerzett jövedelmet, ami havi 50 ezer forintot fizető katásnál 108 ezer forint lesz jövőre, a 75 ezer forintot fizető katásnál pedig 179 ezer forint lesz, ezért egy-egy nap csak 0,54 illetve 0,9 napot fog jelenteni. (Vagy másképp fogalmazva minden ledolgozott év jelenleg alig számít fél évnél többet egy most 50 ezret fizető katásnál.)

A nyugdíjkiszámítás módjáról már írtam részletesen, lásd az alábbi cikket. A lényeg röviden: a szolgálati idő és a jövedelem is beleszámít a nyugdíj meghatározásába. Egyrészt a szolgálati idő is túl rövid lesz (lásd fenn), másrészt a megszerzett jövedelem is.

Hogyan számolják ki a nyugdíjadat

Ezért fognak sokan nagyon csúnyán meglepődni, amikor katás vállalkozásból nyugdíjba mennek majd.

Sokan sokszor elmondták már ezt.

Ahogy nem emelik a katások havi befizetését és azt is csak nagyon szerényen, hogy havi mennyi jövedelemnek felel meg a mindenkori katás befizetés, egyre nagyobb bajban vannak a katások.

Mármint az a részük, amelyik nem tesz félre a nyugdíjára. Vedd komolyan a dolgot és egy szabad szemmel is jól látható összeget minden hónapban tegyél félre nyugdíjra, mert 65 évesen már késő lesz elkezdeni.

Share

103 hozzászólás

 • Vattacukor Mérnök

  15 milliós árbevételű Kft-t 2 partnerrel online kapcsolattartással ma már bárhol lehet könyveltetni évi 1-2 személyes találkozással. 3-4 szolgáltatót szerintem helyből tudnék aki a 20ezres havidíjban megcsinálná.

 • -nb-
  Még 1 szer:
  – KFT havi kb.20db számlával, könyvelés: kb. 10 ezer, bérszámfejtés 1 szemre: kb. 10 ezer, ennyiért felelősségbiztosítottan könyvelnek, szerintem,
  – Ahogy láttuk, KATAsként kb. 30% az adó ÉS kft-ként IS lehet ennyi, vagy pl. ha egy autót kft-ben veszel – a magánhasználat adóját is beleértve – még jobb is.
  És most a nyugdíj, feltételezve hogy a számítás elve – a nyugdíjad az életed során befizetett járulékok alapjánl számolódik egy a szolgálati idővel változó szorzóval – megmarad:
  HA 10 évg KATAzol, akkor kiesik 5 év szolg. időd: 10% esés a nyugdíjban.
  A 10 év alatt kb. 30 %-al (?) kisebb a járulékalap, 40 év teljes idővel ez megint 10% esés.
  Mai helyzetet nézve havi 400 helyett durván 300 a nyugdíj: ha átlagos az élettartamod, akkor 20M ft a minusz, KATAban.
  PLUSZ: ugyanannyit félretehetsz KFT-ben IS, mint KATA-ban (lásd fent).
  SZERINTEM 🙂
 • örök körök

  “vagy pl. ha egy autót kft-ben veszel – a magánhasználat adóját is beleértve – még jobb is.”

  Aha, cégautóadót (vagy éppen a zöld rendszámos villanyautók felárát) meg a fogtündér fizeti?

  De ez a költségelés-áfázás téma sem olyan triviális azért. Pl. IT-ban dolgozva nincsenek gyakori/nagy költségtételek. Gombok, amiket ezen spórolni lehet. Cserébe bejön a céges tulajdon csomó szopása is, mindenről számla, nincs 14 napos elállás, máshogy működik a garancia, nem adhatod el “csak úgy” (ráadásul ÁFA nagy részét ilyenkor bukod is), stb. Egy tál rizsért meg nem szívesen aludnék rosszul, hogy a pelenkát, fogkrémet, mindent IS is cégesre vegyek, aztán várhassam a NAV ellenőrzést.

  A cikkben tárgyalt nyugdíj változások miatt már érdemes lehet elgondolkozni a Kft-n, ez módosít az eddigi képleten. Viszont ha 1-2 éven belül jön megint új adónem (ANNA mondjuk), akkor Kft-ből nehezebb átugrani…