Mennyi lesz az új hiteltörlesztőm?

Most beszéltem valakivel, aki gondos hitelfelvevőként ötéves kamatperiódust választott 2017 elején (akkor még a kisebbséghez tartozott ezzel a tettével), viszont a beszélgetés közben döbbent rá, hogy három hónap múlva jár le az öt év.

S mivel csak az elmúlt másfél hétben háromszor emelt kamatot a jegybank, de látva az euró árfolyamát, valószínűleg még tovább kell emelni a kamatokat, felmerült benne, hogy vajon mennyi lesz az új törlesztője.

Ma a bankközi kamat, a BUBOR újra annyi, mint volt 2013-ban, a 12 hónapos BUBOR értéke 3,96% lett. (Egy éve még csak 0,8% volt). A fenti grafikon a háromhavi BUBOR-t mutatja az elmúlt öt évben.

Ha a te hiteled kamata 12 havi BUBOR plusz mondjuk 2,5 százalékpont, akkor egy éve 3,2% volt a fizetendő kamat mértéke, most 6,46% lesz.

Százalék, százalékpont, bázispont – Mi micsoda?

20 millió forintos, 20 éves hitelnél ez a havi törlesztőben 113 ezer forint helyett 149 ezer forintos törlesztőt jelent. Ez azért már egy szemmel látható különbség, közel 32%-os plusz minden hónapban.

3, 5 vagy 10 éves kamatfordulóval rendelkező hitelnél a három, öt vagy tíz éves állampapír hozama a mérvadó legtöbbször (vagy a BIRS, de azt most hagyjuk), de természetesen ez is emelkedett. Érdekes módon itt sokkal jobban összecsúsztak az árfolyamok, a hároméves papír referenciahozama 4,16%, a tíz és a húszévesé viszont csak 4,25%. Vagyis gyakorlatilag ugyanannyi a 3 és a 20 éves állampapír hozama. Eddig volt közöttük kb. két százalékpont különbség. (Az ötéves BIRS értéke öt éve 0,76% volt, egy éve 1,08%, most 4,59%-ra nőtt.)

(Jelenleg és fontos, hogy jelenleg, alig több a 20 éves állampapír referenciahozama, mint az egyéves BUBOR kamatlába, ami legalábbis érdekes piaci anomália. Persze ha tovább csökkenti az állampapírvásárlásait és a swap ügyleteit a jegybank, ez gyorsan változhat is.)

Öt éve 1,09% volt az ötéves és 2,11% a tízéves referenciahozam.

Tehát valószínűleg az ötéves fordulónál, ha addig nem emelkedik tovább az állampapír hozama, egy bő 3 százalékpontos emelkedésre számíthatsz, ha eddig mondjuk 4%-ot fizettél, akkor az új kamatforduló után 7,1%-ot fogsz fizetni.

Ez egy 20 milliós hitelnél 20 évre 121 ezer forint helyett 148 ezer forintot fog jelenteni.

Egy további két százalékpontos ugrásnál a havi törlesztőd 167 ezer forint lesz.

A számolásnál figyelembe vettem a már törlesztett tőkét, ahogy a csökkenő hátralévő évek számát is. Ha ezt nem tettem volna, sokkal nagyobbat ugrott volna a kamat, egy öt éve 121 ezres havi törlesztő 181 ezer lenne egy öt százalékpontos emelés után egy új hitelnél. Öt év után már törlesztettél 3,61 millió forintnyi tőkét is, ennyivel kevesebb tőketartozásra számolják ki az új kamatokat. (Ha beléptél közben a moratóriumban, akkor sajnos ráfáztál, nem csökkent ennyivel a tőkéd, tehát nagyobb lesz az emelkedés mértéke is.)

Hogy hol fog megállni a kamatemelés, nem tudjuk, de amíg a forint ilyen vészesen gyenge az euróhoz (és mindenhez) képest, illetve az infláció várhatóan 7% felett ragad, nem valószínű, hogy ez volt az utolsó kamatemelés mostanában.

Itt is írtam már róla kalkulátorral, hogyan tudod kiszámolni, mennyi lesz az új havi törlesztőd. Használd, ha tudni szeretnéd, hogy alakul majd a törlesztőrészleted:

Mennyivel fog nőni a hiteltörlesztőd?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

67 hozzászólás

 • Joe Black
  “Öt év után már törlesztettél 3,61 millió forintnyi tőkét is, ennyivel kevesebb tőketartozásra számolják ki az új kamatokat.”
  A hitelesek nagyrésze élt a hitelmoratóriummal is amíg csak bírt.
 • Adócsaló Vállalkozó
  Bár nem közvetlenül, de van köze a témához:

  Izgalmasan alakulnak a lízingek a mostani helyzetben.

  Nyílt végű gépjármű lízing februárban fog lejárni, maradványérték kb. 700 ezer Ft.
  Moratórium alatt nem fizettem, így a törlesztők halmozódtak. Február végén cirka 3 milliót kell leperkálnom.

  (Mielőtt valaki lehülyézne, nem fog gondot okozni, amúgy is ki akartam fizetni. A meglepődés annak szól, hogy én abban a hitben éltem a kormányzati kommunikáció hatására, hogy a törlesztő (vagyis esetünkben lízingdíj) nem emelkedhet, hanem hosszabbodik a futamidő. Sokaknak ez akár kellemetlen meglepi is lehet. :D)

 • B.Csaba
  Iskolában kellene tanítani ennek az elméletét is, nem csak azt hogy emelkedhet a kamat. De amíg páran arra büszkék hogy a kamatot ki tudják számolni (és néha elfelejtik, hogy a tőkét is vissza kell fizetni – komoly!), addig kis baj van. De mivel többen a régi rendszerre alapoznak, várják hogy megmondja nekik az állam (most már inkább OV) hogy mit csináljanak, hát itt van: “Eddig 112e Ft-os fizettél, most 147e-t fizess.”

  De annak örülök, hogy mindig amikor 1m ember megégeti magát, akkor 100e elkezd gondolkodni. Már csak 9 éges kell, ha nincs új hülye a nyájban.

 • Skipgeri
  Na vajon tavasszal lesz-e megmentő akció? Jó lenne tudni, hogy a választásokig mennyi hitelnél lesz kamatforduló. (Illetve a nem fixált hitelek) Ha elég sok, akkor lesz még itt : “csúnya rossz bankok” , “csúnya rossz Brüsszel “, “Soros tehet róla” , stb.
  Egyre jobban várom mi sül ki ebből.
 • jami
  A kamatfordulók időben elégé eloszlanak, most azok szívják meg, akiknek épp lejár a 3-5 év és mondjuk ha 2 év múlva már jobb lesz a helyzet, nekik csak a hitelkiváltás segíthet.. Akinek már lejárt idén év elején vagy 2-3-8 (10 évre fixáltak) év múlva fog, azoknak nem vészes. Most.
 • vasarolna
  Annó sokáig nem vettem fel hitelt, mert mondták, hogy nem szabad. Azt persze senki sem mondta, hogy rakjak félre pénzt. 2 éve többek közt Miklós videóinak hatására megjött az esszem, és hitelt továbbra sem vettem fel, de elkezdtem félre rakni. Nem is keveset. De olyan ütemben nőttek az árak, hogy hiába keresek már brutál sok pénzt a magyar átlaghoz mérten, nem tudok annyit félretenni egyszerűen, hogy tartsam a növekedést, és tudjak házat venni.
  Én biztos vagyok benne, hogy a választásokig nem érhet senkit baj. Kíváncsi vagyok utána mi lesz. Ideje lenne ha mindenki visszadugná a lábát a takaró alá, és nem képzelné azt, hogy az végtelen hosszú.
  Persze, megvan mindennek az előnye. Én maximális nyugalommal és sok évnyi tartalék pénzzel (euróban!) várom mi lesz.
  Hitelt pedig csak is akkor fogok felvenni, ha lesz jó vétel, és legalább 1 évnyi tartalékom marad, plusz dupla törlesztőre készülök.
 • Kard
  Én ezen az oldalon szoktam számolni.
  hitel.csuzdi.hu/
  Megvan mennyi a jelenlegi hitelkamatom, megvan a fordulós bubor ebből kijön, hogy nálam 2,2% a felár. Beírom hány hónap maradt hátra, meg megnézem a tőketartozást a netbankban. Ezek alapján tökéletesen kijön, hogy mennyi lesz a mai kamatokkal a törlesztő. Mivel rövid a hátralévő idő (a 10 évesből eltelt már 4 év) így 145-ről 160-ra fog emelkedni a törlesztő.
 • Skipgeri
  két év múlva mi lesz vajon?
  Én elég negatívan állok a dolgokhoz. Bár könnyen lehet, hogy még inkább az égig nőnek a fák. De valamikor biztos ki fogják vágni őket.
 • Béla, az állat
  Végig fix konstrukcióm van. A magasabb kamatot előtörlesztésekkel ellensúlyoztam. Hamarosan végtörlesztek, de addig is nyugodtan alszom.

  A kalkulátor korábbi, Excel-es verziója sokat segített az előtörlesztéseknél, köszönet érte!

 • Geri
  Fél-egy éve próbáltam volna áttèrni a 6 havi BUBOR-t követô kamatozású hitelemrôl 10 éves kamatperiódusúra. Majdnem sikerült is, kaptam várható törlesztôket is a különbözô variációkra. Mondanom sem kell, minimális lett volna a különbség. Aztán egyszercsak felhívtak a bankból, hogy ilyet nem lehet az én esetemben, mert 2015 után köttetett a szerzôdésem. Számítottam, h ez lesz és ez lett, ami most történik a kamatokkal. Kiválthattam volna egy teljesen új hitellel, de nem vettem rá magam erre a mecerára.
  Szerencsémre elôtörlesztettem, és ha akarnám ki tudnám fizetni már a maradékot, így nyugalommal figyelem a fordulót. Ennek ellenére jó lett volna átváltani valahogy egy fix törlesztôsre az elmút 1 évben.
 • Vattacukor Mérnök
  Lehet, hogy valamit félreértek, de most nem az járt jól, aki 10-15 évre fixálta a hitelét kicsit magasabb kamattal, ami hosszútávon alatta fog maradni a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetnek?
 • Laci bácsi
  Életkoromból fogva mondom, nincs új a nap alatt. /Persze egy csecsemőnek minden vicc új./ Azaz, régen lehetett látni, hogy mi lesz ennek a hitelezési őrületnek a vége. Hogy ez a kezdet vége, vagy a vég kezdete, nem lehet tudni. Egy dolog egészen biztos: a választások után nagy valószínűséggel érezhetően romlani fog a helyzet. Magyar szindróma: szegények vagyunk, de jól élünk. Úgy tűnik ennek most vége szakad. /És nem csak nálunk, hanem a világ más részein is./ És amikor a hitelmoratóriumra azt mertem mondani, hogy: “Jézusom, dehiszen ez a devizahitel kistestvére”, akkor lehülyéztek. Persze ilyen helyzetben nehéz okosnak lenni./Régi szólás jutott az eszembe: Amikor az okos ember hülyéskedik, vagy a hülye ember okoskodik. Nem ugyanaz a kategória./ Szóval, a véleményem ugyanaz, mint Miklósnak: szabadulj a hiteledtől minél előbb. Nagyon röviden ez a meglátásom, persze ha valakit is érdekel.
 • Average Joe
  Nekem a kamatforduló 10 éves a hitelemnél. Benne voltam a móratóriumban 18 hónapot. A törlesztési idő megnőtt, de vajon a kamatperiódus ideje vele együtt “nyúlt meg” ?
 • Be fix
  Valamiért eddig úgy gondoltam, hogy az emberek többsége nem a fixált hitelt választotta az elmúlt időszakban, hanem a változó kamatozásút, mert ott a legalacsonyabb a törlesztő. Illetve élt a moratóriummal is, még ha nem is feltétlenül volt rákényszerülve, viszont Carpe diem.
 • Tomikaa
  Egyaltalan a hitelek hany %-a lehet valamilyen idotavban fixalt kamatu ? Szerintem baromi sokan nem fizettek ezert (a biztonsagert) felarat.
 • Walnut st
  Off

  Üzlethelyiségekkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Megvétel-kiadásban gondolkodom. Kevés az info ezzel kapcsolatban a neten. Bulinegyed környékéről lenne szó specifikusan, Dohány-Wesselényi utca körúton belül, most talán olcsóbbak, mint eddig voltak, persze a hozam is kevesebb. Kérdés, hogy szép lassan elértéktelenedik a környék, vagy mindig vonzó hely lesz?
  Miklós ha van gondolatod szívesen elolvasnám.

  On

 • krit
  “De annak örülök, hogy mindig amikor 1m ember megégeti magát, akkor 100e elkezd gondolkodni. Már csak 9 éges kell, ha nincs új hülye a nyájban.”

  A hülyeség sajnos mutálódik, mint a koronavírus.

 • Syntax error

  Tudomásom szerint két lehetőséged van.
  Az egyik, hogy amíg kérted a moratóriumot, az addig felhalmozott bónusz összeget kifizeted egyben. Ez esetben minden marad a régiben, értsd futamidő és törlesztő.
  A másik, hogy marad a törlesztő de a futamidő hosszabb lesz.
  Ha Te az elsőt választod és kifizeted a 3M egyben, akkor az az első, ha maradsz a havi törlesztő, de kapsz még pár hónapot / évet, az meg a második kategória.
  De ez a saját döntésed.
 • Pupák
  Rengetek ember felvette a különböző államilag támogatott alacsony kamatozású hiteleket (CSOK hitel, babaváró, otthonfelújítás stb). Ez az emberek számára fix kamatozású hitelek jelent, de ha jól tudom úgy működik, hogy kamat többi részét az állam fizeti meg a bankok felé. A kamatok emelkedése mekkora teher ró az államra ezen hiteleken keresztül?
 • Alfa
  Tipp:
  Másik irányból nézve, ha van pénzed, akkor az ilyen 2.4% ingatlanhitelt 5 éves kamatperiódussal kötelező felvenni, a lehető leghosszabb futamidővel, a lehető legnagyobb összegre.
  Szuperolcsó befektetési hitel.
  Ki kell optimalizálni a kamatperiódust persze.
  Én is az 5 évre mentem rá. Még 2.5 évig 2.4%-os kamattal ketyeg a hitel – nagyon megéri.
  Persze óvatosan, ha durván emelkedne 5 év után a kamat, akkor egyben elő kell törleszteni, aztán kész.
 • KESMA
  Meg kell menteni a változóhitelkárosultakat!
  Ne a kisemberek fizessék meg!
  Felelőtlen hitelezés!

  Üdvözlettel,
  Magyarország Kormánya

 • jami
  izé, azt sem tudom, fél év múlva mi lesz 😉
  Nekem még volt kamattámogatott 6%-os hitelem, ami akkor igen jónak számított; szóval kicsit máshol van az ingerküszöböm.

  Akiknek a mostani 3% az alapélményük és kicentizték – hát, ők bajban lesznek. Totál magánvéleményem, hogy náluk majd hosszabbítanak a futamidőn, bár a moratóriummal ezt is sokan elvitték már a falig.
  Iszonyú nagyságú hiteleket vettek fel a népek :/

  Sokan úgy vesznek fel 30-50m-t, hogy egyben nem láttak saját keresetből kp-ben 1m-t. Hónapról hónapra terveznek. Nekik igazából mindegy. Megoldódik, a lakáshoz, pláne házhoz ragaszkodnak majd a végtelenségig.

 • Tetteye
  Sziasztok!

  A saját környezetemben azt látom, hogy ebből nagyon nagy baj lesz. 10-20-30-40 ezrekkel nőnek a törlesztők, ami egy felelős hitelfelvevőnek nem jelenthet gondot, viszont sokan igen kicentizték, hogy mennyi fér bele nekik havonta és ott már ezen összegek előteremtése komoly probléma lehet, főleg úgy, hogy ezzel egy időben mindennek az ára is az egekben. A választásokig ez el fog húzódni, de utána szerintem komoly bajok lesznek. Ti erről mit gondoltok?

 • százegy

  Hatalmas zseni vagy, nagy összegeket tudsz félretenni, de olyan alapdologról fogalmad sincs, ha valamit el akarsz érni, akkor pénzt rakj félre? Érdekes kombináció! xD

  ILegkésőbb 2014-2015-ben látható volt, hogy az ingatlanbefektetés elég szép hasznot fog hozni. Zsiday és társai erről egész jó elemzéseket írtak -regionális alulértékeltség, reáljövedelem-növekedés, elhalasztott vásárlások stb.-.
  A kockázatok sokkal alacsonyabbak voltak, mint a várható haszon.

  Ostobaság, hogy hitelt soha nem érdemes felvenni, a hitelt mindig ki kell váltani. Csak észszel kell csinálni. Ha van mögötte fedezeted probléma esetére, a várható hozam szignifikánsan meghaladja a hitelkamatot, akkor érdemes belevágni.

  2021 októberében 4,1% volt az éves infláció az euróövezetben, legalább a félretett pénzed reálértékét próbáld megőrizni, ne csak a számlán gyűjtögesd!

 • hemond

  Én nem tenném:

  telex.hu/komplex/2021/08/10/bulinegyed-belvaros-budapest-szorakozohelyek-szorakozas-ejszakai-elet

 • befszaki
  @százegy

  zsiday meg a többiről…..

  Peter Lynch: If You Spend 13 Minutes A Year On Economics, You’ve Wasted 10 Minutes

  ne keress gurukat, mert tuti igaza lesz néhány megmondóembernek 1x, aztán , hogy a következő alaklommal is ugyanazoknak legyen igaza kicsi rá az esély, majd egy következő alkalommal is ugyanazoknak még kevesebb…

  nem érdemes hozzászólásoknak hinni én sem tenném, ezért:

  Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás (különösen az Érvényesség illúziója fejezet)

 • Zoli
  ha valaki 2017-ben 5 éves kamatperíodúrsra vett fel hitelt, azt inkább nevezném hazárdírozásnak mint gondos hitelfelvételnek. A csapból is az folyt, hogy 10-15 éves periódust kell választani.

  5 évest csak akkor választottam volna ha komoly előtölesztéseket terveznek az első 5 év folyamán.

  Kérdés a hitelfelvevő tett-e ilyet. Ha igen nincs mitől aggódnia.

  Ha nem akkor ez bizony egy ilyen “játék” ha letelik az 5 év nőhet és csökkenhet is a hitel törlesztő.
  Ez egyéni saját döntése volt nem másra kell mutogatni.

  Öt éve nem tudtam meggyőzni az embereket, hogy fixálják a kamatokat, mert még mindig lefelé mentek és sokkal olcsóbb volt a háromhavonta változó kamat, mint a 3-5 évig fix….

  Ugyanazt hallgattam, mint a devizahitelekkel annak idején, folyamatosan csökkent a japán jenes hitele havi törlesztője, de okos volt, hogy 2008 elején nem hallgatott rám és japán jenes hitelt vett fel.

 • tudatlan

  Mit kell csinálni, hogy az ember 2 ev alatt több éves tartalékot tudjon férretenni?

 • Prakt
  Nekünk Babavárónk, meg CSOK hitelünk van. Az össz törlesztésünk kevesebb már mint 100.000Ft.
  Mivel mind a kettőnek fixált a kamata (0, és 3%) Ezért számomra nem gond a kamatemelés.
  Kíváncsi vagyok, hogy 1-2 éven belül amikor lejárnak majd a maximum 5 éves kamatperiódusok, akkor mennyi hitel fog bedőlni.

  Példa: Telek 11,5 millió (1,5misi önérő + Babaváró), Ház (~45misi, minimum 35misi hitel) Anyuka egy gyerekkel otthon, Apuka keresete nem éri el a netto 500-at. Itt ez már kemény érvágás lesz.
  Kert sehogy nem áll, kerítés nincs.

 • Garázs
  #Joe Black
  Nem releváns, hogy élt-e vele: Múlt héten kaptam a bankomtól értesítőt, hogy a moratórium miatt hogy változott a futamidő. “Apró” szépséghiba, hogy nem volt moratórium alatt. Most várom a válaszukat.
 • Zed
  Egyébként most konkrétan melyik állampapírba érdemes fektetni, ilyen kamatszintek mellett?
 • Scorpion

  Keveset költeni 😀 ha 50% körüli a megtakarítási rátád akkor 2 év alatt 2 éves tartalékot tudsz félretenni.
 • D

  Az uj jelzaloghitelek eseten (25.oldal) a kamatperiodusok:
  mnb.hu/letoltes/hitelezesi-folyamatok-2021-szeptember-sajtoprezentacio-hu.pdf
  Fontos, hogy ez az UJ hitelekrol szol, igy a teljes hitelallomanyon belul mas lesz az eloszlas.

  A teljes hitelallomanyrol ez a legjobb, amit talaltam (6. grafikon):
  portfolio.hu/bank/20211127/elszallnak-karacsonyra-a-torlesztoreszletek-nyolc-eve-nem-pipaltunk-ilyet-513118

 • vasarolna

  Nem vagyok zseni, csak elkezdtem kihasznalni a potencial egy reszet, ami a tudasomban es a jelenlegi lehetosegekben rejlik. Egy resze magamnak koszonheto, jelentos resze viszont rajtam kivul allo.


  IT-ben kell dolgozni, kulfoldre, tobb helyen, nagyon jo tapasztalattal. A ket eve az elejen minden nap reggel 7-tol este 7-ig dolgoztam, majd az elet pofan vagott egy daganattal. Azota joval ovatosabban lepek elore, inkabb magamra es a csaladra koncentralok, es helyezem eloterbe, ami kemenyebb bertargyalasokat hoz magaval (kevesebb ido, ugyanannyi penzert).

  Ugy altalaban meg: elkezdtunk excel tablat vezetni, havonta tervezni, es erosen at van gondolva, mire koltunk, mire nem. NEM mindig megy persze, de nagysagrendekkel jobban, mint elotte.

 • Prakt
  @Zoli:
  2007-ben vettünk fel hitelt CSOK+piaci kamatozású Hitel, új építésű házra.A CSOK hitel 3% fix végig, a piaci meg 5 éves kamatperiódussal.
  Nagyon alaposan kiszámoltam, hogy mikor mennyit fogunk betörleszteni cafatériából, lakástakarékból, mennyi a fizum, milyen bevételeink lesznek, hogyan tudok félrerakni, mikor kinek a nevére nyitok LTP-t
  Majd először ugrott a cafatéria betörlesztés, (az anno nálunk ~700.000Ft/év volt), majd egy szép hétfői napon ebédközben olvastam a hírt, és még gyorsan kötöttem kettőt.

  Bármennyire is voltak előtörlesztési terveim, a kormány az egészet felrúgta, és a kis excel táblám szart sem ért már, mindezt nagyjából 2 nap alatt.
  (Bár jól jártunk. A Piaci hitelünket kiváltottuk babaváróval, amiből azóta 30% már lejött, és a csokos hitelből is leesett még 4misi)

 • urbandweller
  Feltételezem a bankok meg a közelmúltban szerződött fixált hiteleknek nem örülnek. Vajon mekkora lesz az ebből származó veszteségük és azt hogyan fogják kompenzálni?

  Nem nekik lesz veszteségük:

  https://kiszamolo.hu/5-10-evig-fix-kamatu-hitelek-hogy-csinaljak-a-bankok/

 • V
  minimum 50%-os rataval megtakaritani
 • százegy

  Köszönöm, hogy megtudhattam, hogy 13,99 USD-ért mindentudás birtokába is juthatok! Szabó Péter és Coelho idézeteket azonban hiányoltam! xD

  Az ember nem úgy fekteti be a pénzét, hogy reggel felkel, elolvassa a portfolio.hu cikkeit, aztán a legszimpatikusabb “guru” aznapi jósolatai alapján azonnal lép.
  Ezek inkább szemléletmódot adnak, felhívják egyes dolgokra a figyelmet. Példámnál maradva, látható volt, hogy regionális összevetésben, reálbérhez viszonyítva olcsók a lakások, kevés tranzakció történt -elhalasztott vásárlás-, további reálbérnövekedés várható, pozitív lakossági, vállalati várakozások, gazdasági növekedés EU-átlag fölötti, lehetne még sorolni. Persze jöhetett volna az Armageddon is, de jóval nagyobb esélye volt az ingatlanok felértékelődésének. Léptem is,, pár tízmilliót betettem, összességében nem bántam meg, csak azt, hogy nem csináltam korábbi kiszállót.

 • Madaraszvktr
  Én most fixáltam be a CIB-nél a változó kamatozású hitelemet, alapból úgy volt, hogy 1 éven belül visszafizetem, ezért nem fixet vettem fel, de aztán máshogy alakult. Csak a közjegyzői díjat kellett megfizetni rá, amúgy teljesen ingyen volt és kb. ugyan azt a kamatot fogom fizetni fixen a jövőben 5 évig mint amire amúgy is változott volna januártól kezdve. Akinek változó kamatozású hitele van érdemes a bankkal felvennie a kapcsolatot, lehet, hogy kedvező feltételekkel fixre tudja most még cserélni. Az enyém teljesen piaci alapú, szabad felhasználású jelzáloghitel volt, a támogatottakkal nem tudom mi a helyzet, de ha más nem hitelkiváltással más banknál gondolom ott is megoldható a csere.
 • Iron1
  2017-ben vettem fel hitelt 5 éves kamatperiódussal, jövőre lett volna a forduló. Eredetileg az 5. év végén törlesztettem volna, de a felújítás költségei eléggé megemelkedtek. 2019 végén cseréltem a hotelt 10 éves periódusúra, mert látszott, mi lesz. Vagy 100.000 forintom ment rá, de most örülök neki.
 • Papamaci
  Én is felvettem a babaváró + CSOK hitelt, de azért tartok attól, hogy néhány év múlva az aktuális kormány a magas kamatok miatt azt mondja, hogy ez nagyon drága a költségvetésnek és a továbbiakban nem finanszírozza. Ha ezt meglépnék ez nem 50%-os emelkedést okozna, hanem a kamattól függően, akár több mint a duplájára is emelkedhetne. Az utolsó 10 millió banki fix hitelből volt, valahogy abban jobban bízom, hogy az nem fog változni. Ezt hogy látjátok, milyen eséllyel következhet be egy ilyen esemény?
 • Vladislav
  Egyik baratommal pont a napokban beszelgettunk a temaval kapcsolatban.

  A velemenye az volt, hogy az is rosszul jart, aki havonta 100-200 ezret tett felre, mert nem tudott igy sem ingatlant vasarolni. De most az is rosszul jart, aki eron felul vett fel hitelt, mert nem fogja tudni torleszteni. Szoval mindketten porul jartak.

  Persze az mar mas kerdes, hogy ha rosszra fordulnak a dolgok, akkor a hiteleseket menti meg az allam (remelhetoleg az elobbi csoport penzet felhasznalva bonusznak). Erdekes idoket elunk. 🙂

 • Zöldözvegy
  Sziasztok!
  Úgy néz ki, ráfaragtunk a babaváróval. 2 természetesen fogant gyerkőc után hármaska nem jön. A meddőségi központokat államosították, nem megyünk. 2020. szeptemberében vettük fel a hitelt, 5 év + 4 hó után kell befizetni a büntit. Jól gondolom, hogy a szerződésben szereplő összeget kell befizetni (1 704 000 Ft), ami szerencsére félre van téve állampapírban, vagy ez az összeg is nőni fog? Köszönöm a választ!
 • százegy

  Azok jártak jobban egyelőre, akik jó időben, akár erőn felül is vettek ingatlanhitelt, mert az ingatlan felértékelődése messze kompenzálja a törlesztőrészlet emelkedését. Emellett a reálbérek is emelkedtek, tehát egyelőre alaphelyzetben akár 15-20%-os emelkedés ellenére is arányosan kevesebbet fizetnek a jövedelmükből törlesztőrészletre.
  Jelenleg nem tudjuk, hogy fog mozogni a BUBOR, érdemes legalább 3-5 évre fixálni.
  Persze lehetnek egyéni élethelyzetek, ahol nem így jönnek össze a dolgok, de általában ez a helyzet.
  Az ingatlant el is lehet adni, kisebbe vagy albérletbe lehet költözni.
  Azok jártak eddig rosszabbul általánosságban, akiknek nem volt kp-jük ingatlanvásárlásra és nem mertek hitelt felvenni. A hitel nem mindig rossz megoldás, ha bizonyos kockázattal is jár.

 • Tibor a lakatos
  Én nem tartom magam különösebben jól képzettnek pénzügyekből, szerencsésnek főleg nem, de 2014-ben vettünk lakást, a törlesztőnk 15 év fixálással olcsóbb volt, mint az albi, amiben előtte laktunk. Nyilván bele kellett tenni 3-4 milliót, de oké volt ez így, szép lassan összecsordogált. Aztán amikor a lakást eladtuk, 15 évre végig fixen vettünk fel hitelt a házhoz, a belépő a lakás ára volt amit a hitel kifizetése után maradt meg (a változásoknak köszönhetően ez simán több volt, mint amennyiért a lakást vettük 3 évvel azelőtt). Ahogy láttam a folyamatokat, meg nőtt a bevételünk, kiváltottuk egy 10 éves fixált hitellel, ezt fizetjük most is, kb. a bevételünk 20 %-a a havi részlet. Ez leírva mind jónak hangzik, de a valóság az, hogy csórók vagyunk, mostani piaci értéken 1 milliós autókkal járunk, nagyzolás, de kettővel 😀 a ház is lepukkant 2021-es szemmel, szóval folytatom…
 • Tibor a lakatos
  …szóval akár menőzhetnék is, hogy milyen jó döntéseket hoztam, de ez mind csak az aktuális helyzetben optimálisnak tűnő döntés volt. Pl. 2014-ben vehettem volna az 55 négyzetméteres lakás árából kettő garzont, az egyiket kiadva kitermelte volna a másik árát hamar. Vagy a lakást megtartva és a tartalékokból egy kisebb (vagy jobban felújítandó) házba beszállva ismét csak termelő eszközt is tudtam volna hadra fogni. De legalább közben nem kellett a kompromisszum miatti plusz mérgelődést elviselni, ez is egy nézőpont, de sajnos számszerűsíteni nehéz.
 • Doze
  Azért túl nagy apokalipszist ne várjatok… a csok, babavaró és pl auto lízingek is mind fix kamatozásúak, elvétve van változó kamatozású… szabaduljak a csok hitelemtől? Minek? 3.05% thm 10 millió, ha most végtörlesztem elesek kB 7 millától, meg pont a megugró hozamoktól… várok 3 évet és beszállok egy olcsó garzonba… ha jönne egy új bokros csomag meg végtörlesztem.

  Ez inkább a szerencsevadász ifjakat érint rosszul akik nem látták még hitel nélküli ingatlan piacot mikor senkinek nincs pénze.. a bankok adnak de olyan kamatra hogy besírsz, az állam papa meg tuti alá fog vágni vagy csoknak, vagy babavárónak.. alapkamat emelés, vagy forint gyengülés. Jövőre választás utáni világra kíváncsi leszek.

 • SOTE1
  Zöldözvegy: segítek, mielőtt csak az “államosítás” miatt nem lesz 3. gyermeked (Lol). Javaslom neked a SOTE1-en az asszisztált reprodukciós osztályt. Ez mindig is állami volt, de nagyon profi orvosok dolgoznak ott. Nézd meg a váró falain a rengeteg csecsemő fényképét, elég jó referencia… Tudsz telefonon is foglalni időpontot, a Sote I klinika oldalán keresd a számukat. Dr. Murber, Prof Urbancsek őket biztosan tudom ajánlani, házha más is olvassa aki ismerős a témában és javasol neked még másik ott dolgozó specialistát.
  (ha a hozzászólásodat csak az “államosítás” miatt írtad és nem igaz a többi része, akkor örülök, hogy hiába gépeltem ennyit.)
 • tudatlan
  Köszi!

  Nektek is köszi, de azt eddig is sejtettem, hogy 100%-50%=50% 😀 Tippekre voltam kiváncsi hogy milyen munkákkal lehet csilliárdokat keresni amiből ez a művelet elvégezhető, a gépészmérnök szakmában sajna csalódnom kellett. Na de ez itt offtopik, úgyhogy abbahagyom. 🙂

 • Átszámoló
  Valóban szembetűnő, ha hirtelen nő a törlesztő, de azért az “apró betűs” rész szerint 2017-es 113ezer forint már nem ugyanannyit ér… fizetés arányában ugyanoda juthat vissza…