Kata: 50 vagy 75 ezret fizessek?

2017-12-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A KATA adózás maga a megvalósult ideális adózás a kisvállalkozásoknak, legalábbis 8 millió forint alatt. Felette bejön a 27% ÁFA plusz 12 millió felett további 40% adó, ami az áfával együtt már durva adókulcs. (Szerencsére jövőre az Áfa határt is felemelik 12 millióra.)

(Azonban ha az áfát le tudod nyeletni a megrendelővel, mert cégeknek dolgozol és nem magánembereknek, akkor összességében még évi 25 milliónál is jobban jársz, mint az EVÁ-val.)

A KATA-nál minden adót és járulékot letudsz 8 (jövőre 12) millióig havi 50 ezer vagy 75 ezer forintos fix adóval. Ehhez csak a helyi adó járul, ami jellemzően évi 50 ezer forint környéke, bár Budaörsön éppen nulla forint. (Mondtam már, hogy Budaörs az egyik legjobban élhető város az országban és nem csak ezért?)

Mi a különbség az 50 és a 75 ezres havi befizetés között? (Megjegyzés: a mellékállású katások havi 25 ezret fizetnek, de az nem számít bele se nyugdíjalapba, se máshová.)

Az, hogy 2018-ban az 50 ezres befizetés 94.400 Ft jövedelemnek felel meg, a 75 ezer forintos pedig 158.400 Ft-os jövedelemnek. (Természetesen ezek nem nettó összegek. A 94 ezer forint nettóban még a minimálbér háromnegyedét sem éri el, 51.880 Ft-ot jelent, míg az emelt összeg nettó 87 ezer Ft, erre vigyázz. A nyugdíjad is így lesz számolva. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy figyelmeztessek minden KATÁ-s vállalkozót, hogy akármennyi KATÁ-t fizetsz is, nem lesz szemmel látható nyugdíjad. Ezért örülj a KATA alacsony díjának, de amit megspórolsz rajta, azt tedd félre magadnak nyugdíjra. Nagyon sokan nagyot fognak nézni, amikor a postás kihozza majd az első 24 ezer forintos nyugdíjat és akkor döbbennek rá, hogy ennyiből kell havonta megélniük még 15-20 évig.)

Kata: 50 vagy 75 ezret fizessek?

Mivel jobb orvosi ellátást nem kapsz a magasabb adózás miatt, a utak sem lesznek jobb minőségűek az utcádban ettől, ezért ez csak egy esetben fog számítani: a nyugdíjadban (illetve a táppénzedben, de ez vállalkozóként ritkán érint. A GYED-et érdemes kiszámolni, megéri-e).

A kérdés a következő: fizessem inkább a magasabb összeget, vagy tegyem félre magamnak ezt a pénzt? Melyikkel járok jobban?

Azt kellene tudnunk, mennyivel lesz magasabb a nyugdíjad a nagyobb havi kereset mellett.

Sajnos azt nem tudjuk. Maximum annyit tudunk, hogy a mai állapot esetén mi lenne a különbség. Azonban az biztos, hogy mire te nyugdíjas leszel, már nem lesz a nettó jövedelmednek a 60-80%-a a nyugdíjad.

Örülhetsz, ha 40-50%-a lesz.

Egyébként itt a hivatalos kalkulátor, ha van kedved, számolgass vele.

Mivel nem látunk előre 20-30 évre, hogyan fognak változni a nyugdíjszabályok és a nyugdíj számítási módjai, mondjuk azt, hogy az emelt összeg miatt havi 20 ezer forinttal lesz több a nyugdíjad (ez a nettósított különbség 57%-a, szerintem még sokat is számoltunk), ha végig katás leszel még 30 évig. De ez csak egy közelítő tipp.

Számoljuk ki, mi lenne, ha ezt a pénzt magadnak raknád el.

2% infláció feletti kamattal számolunk és azzal, hogy 25 évig leszel nyugdíjas. Az összegeket mai forintban kell érteni. A 30 éves 67 évesen megy nyugdíjba, a többiek 65 évesen.

Ha a 30 éves elrakja magának a pénzt, 16,4 millió mai forinttal lesz gazdagabb. Ha ezt 25 év alatt feléli, 69,5 ezer forinttal egészíti ki a nyugdíját vele.

A negyven éves 25 év alatt 9,71 milliót tesz el magának. Ebből 41,1 ezer forinttal lesz több a nyugdíja.

Az ötvenéves 5,2 milliót spórol meg, ez havi 22 ezer forintot jelent nyugdíjasként a saját megtakarításból. (De neki már nem lenne 20 ezer forinttal több a nyugdíja, hiszen csak 15 évig fizette a magasabb összeget.)

Látható, hogy akkor jársz a legjobban, ha magadnak teszed félre a pénzt. Ha magasabb hozamot érsz el, mint 2% infláció felett, még több pénzed lesz. Ha 90 éves korodnál hamarabb meghalsz, az el nem költött pénzt öröklik a gyerekeid. De ha 110 évig élnél is, akkor se igazán járnál rosszabbul, ha magadnak gondoskodtál a magasabb nyugdíjról.

Az a pénz, ami a te zsebedben van, az a tiéd, akárhogy is omlik össze a nyugdíjrendszer, vagy emelik fel 72 évre a nyugdíj-korhatárt.

Összegezve, az alacsonyabb KATÁ-val jársz (sokkal) jobban, de csak akkor, ha a különbözetet el is teszed magadnak nyugdíjas éveidre.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram