Ki kössön életbiztosítást?

Annak örömére, hogy megszületett a saját egyesületi életbiztosításunk, gondoltam érdemes arról írni, kinek érdemes és kinek felesleges életbiztosítást kötni.

Első körben azonban érdemes azt tisztázni, mit is jelent az életbiztosítás tulajdonképpen, mert nagyon nagy a kavar a fejekben és nem véletlen.

A piacon rengeteg termék van, amit életbiztosításnak hívnak, de gyakorlatilag semmi közük a valódi életbiztosításhoz.

Ilyenek a unit linked biztosítások és a vegyes életbiztosítások, amik vagy gyakorlatilag semmi kockázati részt nem tartalmaznak, csak annyit, hogy rájuk lehessen sütni az életbiztosítás címkét a kedvezőbb adózás miatt (ilyen a unit linked biztosítások zöme), vagy egyszerre kínál megtakarítást és biztosítási védelmet is, mint általában a vegyes életbiztosítások.

Mindkét termékről rengeteget írtam és rengetegszer leírtam, hogy a legjobban akkor jársz, ha elfelejted őket. Ennek oka, hogy elképesztő költséggel dolgoznak. Átlag évi 4,5-7% elmegy költségre, így te örülhetsz, ha egyáltalán azt a pénzt visszakapod, amit 10-20 év alatt befizettél. Akkor pedig már a befőttes üveg is jobb választás.

(Néhány cikk: Megéri a unit linked biztosítás? Cikkek a unit linked biztosításokról A vegyes életbiztosítás)

Ha eddig azt gondoltad, hogy de azért a nyugdíjbiztosítás biztos megéri, mert a 20% adójóváírás mindent visz, garantált a pozitív hozam, akkor olvasd el ezt a cikket: Megéri a nyugdíjbiztosítás?

Tehát röviden: vannak termékek, amiket adózási okokból életbiztosításként árulnak, de ezek közönséges pénzgyűjtögetős lehetőségek. Annak azonban borzasztó rosszak a magas költségeik miatt. (Ha sikerült ilyet kötnöd, érdemes átnézetned valakivel, érdemes-e tovább fizetned őket.)

Akkor mi az igazi életbiztosítás? 

Ennek neve az, hogy “kockázati életbiztosítás”. Ez olyan, mint egy lakásbiztosítás: nem gyűjtesz semmit sehová, hanem fizetsz egy havi fix díjat, ezért cserébe ha bekövetkezik a káreset, fizet a biztosító. Ha semmi nem történt a futamidő alatt, akkor hivatalosan mondva a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Tehát tényleg úgy képzeld el, mint egy lakásbiztosítást, csak csőtörés és lakástűz helyett baleseti rokkantság és halál esetén fizet.

Milyen eseményekre lehet biztosítást kötni? Gyakorlatilag bármire a csonttöréstől a halálig.

Milyen eseményekre érdemes biztosítást kötni?

Azokra, amiknek a bekövetkezése anyagi romlásba döntené vagy a te életedet, vagy a hátrahagyott családod életét.

Ilyen a haláleset, a rokkantság, egy súlyos betegség, amibe ugyan bele nem halsz, de két évig ápolni kell (rák, agyvérzés, infarktus, stb. összefoglaló nevén kritikus betegségek). Esetleg lehet még kötni baleset miatti kórházi napokra biztosítást és műtétekre is, de ezek nem annyira szükségesek.

Fontos odafigyelni, mire is szól a biztosításod. Bármilyen eredetű halálra fizet, vagy csak baleseti halálra, esetleg csak közlekedési eredetű baleseti halálra? Nagyon nem mindegy, hiszen a halálozás zömét nem a balesetek teszik ki. Ugyanígy milyen rokkantság esetén fizet? Bármilyen eredetű rokkantság, vagy csak baleseti eredetű rokkantság esetén? Ha már van kockázati életbiztosításod, olvasd el figyelmesen, mire szól és milyen összegeket téríti.

Ki kössön kockázati életbiztosítást?

Mindenki, aki családfenntartó, akinek a bevételétől mások anyagi élete múlik. Ide tartoznak elsősorban a gyerekeid, de akár az idős szüleid is, ha nincs elég bevételük saját maguknak.

Ilyen esetben kötelező a kockázati életbiztosítás. Mit csinálna a feleséged a két kicsi gyerekkel és a hatalmas lakáshitellel, ha a te fizetésed kiesik? Vagy még rosszabb: megrokkansz egy balesetben, ezért a fizetésed is kiesik és még téged is ápolni kell.

Ezt gondold végig, amíg nem késő. Egy jó és olcsó életbiztosítás 20 milliós haláleseti és rokkantsági térítéssel havi ötezer forint, ezt vedd ugyanolyan rezsinek, mint a kábeltévét és az internetet. Azokra sem költesz kevesebbet. Inkább kábeltévéd ne legyen, mint életbiztosításod.

Egyedülállónak felesleges 20 milliós haláleseti biztosítást kötni, azonban baleseti rokkantság vagy kritikus betegségek ellen érdemes lehet. (Ha meghaltál, senki nem kerül miattad nehéz anyagi helyzetbe, azonban ha megrokkansz, te magad leszel bajban, nem is kicsit.)

Kinek nem kell életbiztosítást kötni?

Annak, akinek van elég vagyona, ha vele bármi történne, abból vagy ő vagy az örökösei gond nélkül megoldanák az életüket. Ha van százmilliód a bankban, nincs sok értelme 20 milliós életbiztosítást kötnöd, mert minek.

Milyen összegű biztosítást érdemes kötni? 

Sokan kötnek 3-500 ezer forintos életbiztosítást, ami az önbecsapáson kívül másra nem jó. Ennyiből még egy lehető legegyszerűbb temetés sem jön ki, nemhogy a hátramaradtaknak támaszt adna.

Érdemes legalább a két-három éves nettó jövedelmedet alapul venni, ahogy a házon lévő hitel nagyságát is. Általában 10 milliós biztosításnál olcsóbban kár gondolkodnod.

Egy rokkantság esetén még ez is édeskevés. Egy elektromos kerekesszék, a ház átalakítása nem kevés pénz, ahogy a havi ápolás is leginkább százezrekben mérhető. Itt érdemes inkább a 20 milliót megcélozni, ha már biztosítást akarsz kötni.

A házaspár mindkét tagját érdemes biztosítani?

Természetesen igen, de ne felejtsük el, hogy pénzbe kerül. Ha az egyik fél jövedelme elenyésző a másikhoz képest, akkor elég a lényegesen többet keresőt biztosítani. Azonban ha a család nem tudna megélni, ha bármelyik jövedelem kiesik, akkor mindkét félre érdemes biztosítást kötni.

Hogyan köthetsz életbiztosítást?

Két út áll előtted: kötsz magadra egy személyre szóló biztosítást vagy egy csoporthoz csatlakozol és úgynevezett csoportos életbiztosítást kötsz meg.

Az egyéni biztosítás esetén a díj függ az életkorodtól, a foglalkozásod veszélyességétől, a te egészségügyi helyzetedtől, dohányzol-e és egyéb hasonló kritériumoktól.

Egy csoporthoz tartozás esetén a csoport átlagától függ a díj. A csoportos életbiztosítás általában jóval kevesebb, mint a fele az egyéni díjnak. A csoport lehet egy bank ügyfélköre, egy adott vállalatnál dolgozók összessége, vagy valami hasonló közösség.

Csak tájékoztatásul, egy 20 milliós életbiztosítás 20 milliós rokkantsági biztosítással és egyéb extrákkal ennyibe kerül most itthon:

kock

Nagyjából ilyen összeggel kell számolnod, ha egyéni biztosítást kötsz.

Csoportos biztosításnál a díj ennek a töredéke, a már említett egyesületi biztosításunknál még ötezer forint sincs ugyanez. Ehhez természetesen kellően nagy csoportlétszám és megválogatott csoporttagság kell.

Röviden összefoglalva: ha van annyi sütnivalód, hogy a lakásodat és az autódat biztosítod, akkor legyen annyi is, hogy magadat, aki mindezekre megkeresi a pénzt, szintén biztosítod.

Okosan megkötve egy életbiztosítás nem akkora teher, hogy lyukat üssön a költségvetésedben. Ha mégis választanod kell, inkább a kábeltévéről mondj le, vagy a munkahelyi büfében való kávézásról, ne az életbiztosításról.

Share

90 hozzászólás

 • headset

  “Illetve hogyan tudja valaki ellenőrizni, hogy a kedvezményezett pl. még 5 év múlva is ugyanaz a személy, akit ő annak jelölt? :)”

  Olyasmire gondolsz, mint amikor a Men In Black elején a csillagközi gonosz rovar belebujt a farmer bőrébe és úgy vegyült el az emberek között? 🙂

 • TA
  Éreztem én, hogy sok a havi 11 000 Ft a 12 mFt halálesetes biztosításomra 🙁
 • headset

  Vagy ha nem akarod elárulni az asszonynak, hogy hol vannak számláid, akkor csináltatsz egy nyilvántartásba vett végrendeletet és abba beleírod a bankok, biztosítók nevét.
  Azt a közjegyző hivatalból megtalálja.
 • xyz

  “Illetve hogyan tudja valaki ellenőrizni, hogy a kedvezményezett pl. még 5 év múlva is ugyanaz a személy, akit ő annak jelölt? :)”
  Olyasmire gondolsz, mint amikor a Men In Black elején a csillagközi gonosz rovar belebujt a farmer bőrébe és úgy vegyült el az emberek között? 🙂

  Nem, hanem hogy időközben a tudtom nélkül valaki nem változtatta-e meg. Mert ugyebár ha jó értem, a szerződő az egyesület lesz.

 • Philosopher

  köszi a válaszokat. Jól értem, hogy a halál esetén kijelölnek (vagy meg kell bízni?) egy közjegyzőt, aki felkutatja a vagyont? Az OK, ha van végrendelet, akkor elvileg simán kell mennie. Elvileg…
  Mi van akkor, ha nincs írásos végrendelet, és teljesen váratlanul balesetben hal meg az illető (nincs ideje elrendezni a dolgokat), és bár beszélt a családtagoknak a biztosításról, részvényszámláról, de mondjuk nincs róla papír, csak elektronikus kivonat (amihez nem férnek hozzá), és elképzelhető, hogy a családtagok is elfelejtették merre, hol van, vagy van-e egyáltalán. Ilyenkor is fel tudja kutatni a közjegyző? Mert ugye ilyenkor még a biztosítónál/brókernél sem tudja bejelenteni az elhalálozott az “adatváltozást”.
 • headset

  Az önkormányzat jelöl ki egyet a területileg illetékes közjegyzők közül, aki a hagyatéki eljárást lefolytatja. Beleértve a vagyonkeresést is.

  Ha nincs végrendelet, az sem gond. A rokonok a törvényes öröklési rend szerint örökölnek. (A számla, ahol van kedvezményezett, ettől független.)

  Ha a családtagok csak sejtik, hogy melyik pénzintézetnél lehet számla, az elegendő. Nem kell semmilyen kivonat. A közjegyző az elhunyt neve és adatai alapján megkérdezi a bankot. Ha mégsincs ott számla, nincs semmi baj. (Úgy értem, hogy hamis adatszolgáltatás, vagy valami.)

  De mivel magyarországon jelenleg 127 bank van (a rádióban hallottam) és kitudja, hány pénzintézet, ezért a közjegyző nem kérdezi meg mindet.
  Ha utólag pl. egy addig ismeretlen bank küld egy levelet vagy kivonatot, póteljárást lehet kérni és a közjegyző rendelkezik arról a pénzről is.

 • headset
  Bocs. … Magyarországon…
 • Szabolcs
  Családfő
  2016-09-12 at 16:45

  Ebben is van ráció, elgondolkozunk rajta, kösz. Mármint, hogy 5K a kieg. biztosítás, és a kockázati élet a bónusz része 🙂
  Még ha nem is stresszes a meló, de havi +10K azért már a “megérzem” kategória, mert akkor már havi 35 menne biztosításra, az évi +420, 13 évre ki sem számolom 🙂
  Mindegy, remélem mostanság nem lesz rá szükség, és pár hét számolgatás/gondolkozás belefér 🙂

 • Szabolcs
  Philosopher
  2016-09-12 at 21:02

  A közjegyzőt a hagyatéki eljárás során kijelölik, “jár” a szolgáltatás. Sajnos most volt velük ilyen tapasztalatom. Lassú, 10-12 hónap.
  A közjegyző MINDENT lát, mindenhez joga van, amiről van papír, adat, infó, legyen az céghez, bankhoz, biztosítóhoz kötve, és kötelesek is ezeket az adatokat a megkeresett szervezetek kiadni. Tehát elég, ha tudják, hogy van, és utána a közjegyző jófejsége is részben, hogy mennyire terjeszti ki a keresést. Ha van fix infó, hogy x bank az egyetlen, akkor nem kérdezi meg a többit. Merminek alapon. Tehát ha dugi pénz volt, akkor az ott ragadhat szerintem. De pl. ha csak azt tudod, hogy volt 23 ingatlan, elméletileg az a dolga, hogy mindet megtalálja, és szerintem ha azt mondod nekik, hogy volt számla bankban, de lövésed sincs hol, akkor elméletileg mindet meg kéne keresse. Cégek tulajdonrészei vagy brókerszámla esetén dettó.

 • futrinka
  Szerintem nem csak a hazastarsak keresetet kell figyelembe venni a biztositasnal, hanem azt is mennyibe kerulne kulso forrasbol fedezni a kieso fel otthon vegzett munkajat. Pl ismerosomeknel a feleseg nem dolgozik mert beteg gyereket kell apolni, hozni vinni. Naluk az asszony eletbiztositasa kb ketszer akkora mint a kulonben jol kereso ferje, mert kiszamoltak mennyibe kerulne a gyerek gondozasaert fizetni valakit.
 • Tibor
  : futassal kezdeni koveren nem jo, a tulsuly miatt szetmennek az izuletek. Egyebkent se birok tudovel annyit hogy latszata legyen, a labaim meg boven birnak de mar nem kapok levegot.
 • hightroller
  Valószínűleg hamarosan külföldre költözöm néhány évre(értsd pár hónapon belül), de elgondolkodtam ezen a biztosításon (29 vagyok, informatikus). Érdemes megkötni, lehet-e megkötni, van-e adóvonzata, vagy valami egyéb csűrcsavar? (A költözéstől függetlenül az itteni személyim megmarad, bejelentett lakcímem is lesz).
 • Kiszamolo
  Nincs. Adózni sem kell, mert biztosítás kifizetése adómentes.
 • szocske
  a lényeg a fokozatosság, nyilván ne akarj 30 kg túlsúllyal maratont futni, de fokozatosan elkezdhetsz változtatni dolgokon.
  Kezd azzal, hogy lefelé lépcsőzöl lift helyett, vagy leszállsz egy buszmegállóval korábban és sétálsz kicsit, aztán mehet majd felfelé is a lépcső, legalább 1 emeletet, ha ezt már jól bírod tavasszal elkezdhetsz kocogni, 2 év múlva talán a maraton is belefér majd 🙂
 • headset
  ,
  A sétálás nagyon jó, annyi kiegészítéssel, hogy a hagyományos értelemben vett sétának alig van hatása.
  Csak a sietős séta vagy erőltetett ütemű gyaloglás jár jelentős energiafelhasználással. A zsírégetés így is csak fél óra után kezdődik. De a rövidebb gyaloglás alatt elégetett cukor is jelentkezik a kalóriamérlegben. 🙂

  A lépcsőzéssel óvatosnak kell lenni. Nagyon intenzív mozgás, túlterhelheti a szivet.

 • LG

  motivációnak itt az én példám: 179 cm vagyok, (tényleg) erős csontozatú, nem hájpacni. 18 évesen 90 kg voltam, aztán 19 évesen rádobtam egy húszast. aztán szép lassan elértem a 115 kg-t, és így éltem évekig. Idén februárban, 33 évesen elkezdtem szép lassan mozogni egy elliptikus trénerrel, ami a legkevésbé terheli az izületeket. minden nap mozogtam, először 6 percet bírtam, aztán egy hónap után már 25-öt. 4 perc edzés után patakokban folyt rólam a víz, kb 1 kilóval mutatott kevesebbet a mérleg edzés után, mint előtte (nyilván nagyrésze vízveszteség volt). viszont szép lassan, ezzel a napi 25 perc intenzív edzéssel sikerült lemennem 100 kilóra június végére, amikor elkezdtem kocogni. én is aggódtam, hogy szétmennek az izületeim, ezért egy futócipő-boltban ingyen csináltattam egy kamerás lábállás-vizsgálatot (…)
 • LG

  amivel kiderült, hogy van egy enyhe lúdtalpam, így szupinált futócipő kell nekem. ez 31 ezer forintba került, plusz vettem két futónadrágot a decathlonban kb 6 ezerért, és így kezdtem futni. azóta minden áldott nap, hétvégén is, a születésnapomkor is, nyaraláskor is, előző esti kocsmázás után is felkelek 6-kor és futok. először 3 km-t futottam pár napig, aztán július elseje óta 6 km-t. minden nap.
  a telefonommal mérem az eddig megtett távot, most 470 kilométernél tartok, ez motivál. ha esik az eső, akkor az elliptikus trénerrel mozgok, de a legfontosabb, hogy nem hagyok ki egy napot sem. most 96 kiló vagyok, és elmondhatatlanul jobban érzem magam, mint 115 kilósan.
  Miklós, természetesen csak azért csináltam, hogy beleférjek a Kiszámoló-biztosításba :D:D:D
 • szocske
  nem azért javasoltam a sétát, hogy azzal majd egyik napról a másikra leadjon 30kgot, hanem az életmódváltás kezdő lépéseként.
  Ha megszoktam, hogy sétálok, és ráébredek, hogy voltaképpen én szeretek sétálni, na akkor majd lehet növelni fokozatosan a távolságot és a tempót is.
  Ha nem azért gyalogol/fut/biciklizik valaki, hogy mindenáron lefogyjon, hanem egyszerűen azért mert sétálni jó, akkor majd másodlagos lesz, hogy mikor jönnek az eredmények, azaz a fogyás.
 • Tibor
  : szeretnek en setalni, csak mikor? reggel vinni kell a gyereket, menni kell dolgozni, ha setalnek metro helyett elkesnek. Hazafele szinten, az ovodaba/bolcsodebe idore oda kell erni, utana meg gyerekekkel a nyakamban mar nemigen tudok elindulni “setalgatni” (vacsora, furdetes, stb). Nem csak a penz hianyzik hozza (kondiberlet futocipo estebe) hanem az ido is.

  Az volna jo, ha munkaban a gep elott nem (csak) szek lenne, hanem egy szobabicikli pl, akkor tudnek 🙂

 • LG

  Egyetértek. Annyit tennék hozzá személyes tapasztalatból, hogy a mozgás kb annyira erős függőséget tud létrehozni, mint a nikotin vagy az alkohol. Csak ez egy “jó” függőség, növeli az életminőséget és csökkenti a betegségi kockázatot. Én sem azért mozgok már jó ideje, hogy még többet fogyjak, hanem azért, mert jó.
 • Bálint
  grat a kitartáshoz. De olyan nem létezik, hogy erős csontozatú 🙂 A csontváz súlya felnőtt férfinél kb. 12 kg, nőknél kb.10 kg.

  Mi is fontolgatjuk a belépést, de mivel még nincs gyermekünk, s 30 alatt vagyunk, lehet kicsit késleltetjük a dolgot.

 • szocske
  így van, és a másik, hogy én pl. igyekszem mindenhová biciklivel menni, de ez nem mindig megoldható, szakadó esőben vagy ha cipekedni kell, autóval megyek.
  Amikor biciklizem, sosem mondom azt, hogy dejó lett volna autóval jönni, viszont mikor autóval állok a dugóban, akkor rendszeresen eszembe jut, hogy bárcsak most is biciklivel lehetnék.
  Összességében időben még csúcsidőben sem feltétlenül gyorsabb a bicikli, legalábbis egy bizonyos táv felett, azonban teljesen más érzés folyamatosan haladni 20km/h-val, mint felgyorsítani 60-ra majd állni egy percet.
  Számomra legalábbis sokkal kellemesebb a biciklizés, nyugodtabb vagyok olyankor.
 • L70

  Hetente 3x (mondjuk hétfő, szerda, szombat) kelj fel 45 perccel korábban, és menj le 30 percet mozogni. Először nagyon utálni fogod, aztán megszokod, a végén még meg is szereted. Nem ismerem a napirended, de ötlet, hogy előző nap feküdj le ennyivel korábban, mondjuk aznap este ne nézz tévét és ne netezz.

  Másképp nem megy.

 • Tibor
  @lg: 9-10-nel kesobb igen ritkan fekszem le, reggel meg 6-7, ahogy a gyerekek keltenek.
  Igy is eleg faradt vagyok reggel, szovla korabban inkabb nem kelnek, korabban fekudni meg nem tudok, mert 8 ora elott a gyerekek nemigen alszanak el.
 • Kiszamolo
  Tibor, akkor marad a diéta, napi 1.500 kilokalória, szénhidrát és zsírszegény, amennyire csak lehet.

  Még nem láttam olyan embert, akinél nem működött. Heti 0,5-1 kilogramm garantált mínusz. Annál többet nem is szabad fogyni.

 • Nidaros
  Vagy pont elég, ha sport helyett elkezdesz nem háromszor annyit enni, mint amire szükséged van. 😉
 • mtoma73
  Saját példa: életmódváltás (diéta, napi 1700 kcal), és kezdés után 1 hónappal fekvőtámasz 3-szor 1 héten, hogy az izmok is meg legyenek mozgatva.
  Először ha 5 fekvőtámasz ment, Fél évvel később jutottam el 30-ig úgy hogy volt 2-3 hét ami kimaradt egyéb okokból. 5-ös sorozatban 45 mp pihenéssel a sorozatok között megcsinálok 100-120 fekvőtámaszt. Ezt korábban soha nem tudtam volna elképzelni magamról. Ráadásul a laborerdményeim is teljesen jók lettek.
  Most már jó is leszek a biztosításhoz BMI szempontból. 🙂
  Na nem megyek át diétás posztba. 😀
 • andatti

  Nem az észt akarom osztani (én sem) de 2 dolgot mondok-írok
  1. Plank gyakorlatok (keress rá) 30 mp-ed csak van… /vagy 10 mp indulásnak/ ha helyes a testtartás fel lehet fejlődni 5 percre is. Ha irodában dolgozol és van külön szobád, simán meg tudod oldani odabent is, akár úgy is felfoghatod, hogy cigiszünet helyett te bent edzel. Én sose dohányoztam, de mindig ki-ki mentem a friss levegőre, mintha dohányoznék, és sétáltam pár percet… vagy “elbújtam” 5 percre mozogni, tornázni…
  2. ebből következik… irodai gyakorlatok, vagy saját testsúllyal végzett gyakorlatok (szintén keress rá).
  Természetesen, ha odabent nem megoldható, vagy ciki, akkor reggel kelj fel 10 perccel hamarabb, vagy este fürdés előtt szánj rá időt a hálóban…
  Nem látványos, de ha szabályosan csinálod őket 1-2 hónap és megerősít, “átstrukturál” és még pénzbe sem kerül. +étrendváltás és 1 kg/hó simán megvan.
 • Hudi
  @kiszamolo:

  Tényleg nagyon-nagyon kedvező díjú a biztositás (a 2/3-adát fizetem egy hozzávetőlegesen ötöd ekkoráért). Nem merült fel esetleg egy-két variáció (mondjunk fele és dupla ilyen összegekkel) ?

  Tudom extra adminisztráció, de ahogy a mobil flottánál is kissé mások az igények, talán itt is lenne rá kereslet.

 • Kiszamolo
  Hudi, de. A másik biztosítónál négyféle csomag volt, de ez sokkal olcsóbb, viszont hallani se akartak több csomagról.
 • Nokla
  Ezek az allianz bónusz életprogramok minek minősülnek?
 • Kiszamolo
  Unit linked biztosítás az Allianz Életprogram.
 • Családfő

  A kifogáskeresésben fekete öves vagy :), most megpróbálkozhatsz nulláról indulni a “hogy lehet megoldani” úton. Lásd a felhozott motiváló példákat (nagy gratula, LG!), és a saját életedben próbáld megtalálni a fogyási/sportolási lehetőségeket. Menni fog, meglátod, csak fejben kell eldöntened. Sok sikert hozzá, hajrá, hajrá!

 • LSV
  Miklós, lehet volt már, de ez a kitétel munkáltató és munkavállaló között érvényes (• Nem lehet biztosított az a munkavállaló, aki – GYES-en, illetve GYED-en van,), tehát az egyesületbe belépve köthet gyesen lévő anyuka biztosítást? Illetve mi van ha gyes után csak 4/6 órás munkaköre lesz? ( Nem lehet biztosított az a munkavállaló, vagy megbízási, illetve vállalkozási szerzõdéssel foglalkoztatott személy, akinek – a foglakoztatása nem éri el a 30 órát hetente).

  És még egy, császár metszés közepes műtéti kategóriába sorolható, és rendszerint kitételes a biztosítóknál (nem fizet). Itt viszont nem találtam erre való utalást, kizárást. Szóval ha a jövőben arra kerül a sor, akkor fedezi ez a biztosítás, ha igen milyen mértékben? Köszönöm!

 • Kiszamolo
  Itt le van írva a gyes/gyed: //kiszamolo.hu/kiszamolo-eletbiztositas-kerdesek-es-valaszok/

  Szülés: csak baleseti műtét esetén fizet, a szülés pedig nem baleset.

 • Nokla
  Nyugdíjcélú megtakarításnak mit érdemes meglépni, ha ezek szerint az Allianz életprogram akármit nem 🙂 köszi!
 • Q
  Ami a testedzést illeti, kezdj el fekvőtámaszozni az ún. “lassú víz partot mos” módszerrel – ha azt mondod, teljesíthetetlen, megeszem a kalapomat! 🙂

  Az első héten minden nap csak egy fekvőtámasz, a második héten minden nap kettő, a harmadikon minden nap három, és így tovább. Ha nem hagysz ki egyetlen alkalmat sem, garantálom, hogy könnyedén eljutsz oda, hogy egy év múlva lazán lenyomsz majd napi 52-t és időközben lefogysz! Utána kötsz egy Miki-biztit.

 • andatti
  Akkor én kiestem, pedig tényleg nagyon csábító… /Egyenlőre csak 4 órában dolgozom, ami kizáró tényező, ha jól olvastam./ De nem marad mindig így, legalábbis remélem.
 • Kiszamolo
  andatti, NEM KIZÁRÓ OK, hogy dolgozol-e vagy sem. Nem munkavállaló vagy jelen esetben, hanem egyesületi tag. Tehát mindegy, hogy egyébként dolgozol-e.
 • Hooligan

  Azt érdemes meglépni (én ezt teszem), hogy sok pénzt keresel, az átlagosnál épp egy kicsit jobban befekteted, aztán (jó)pár év vagy egy-két évtized múlva hirtelen azt veszed észre, hogy van elég pénzed arra, hogy abbahagyd a munkát, lakást vegyél, utazgass vagy amit szeretnél. Ebben az esetben felesleges felcímkézni a megtakarításokat, hogy “ez a nyugdíjra”, “ez a gyereknek”, “ez a lakásra”… Én még pár évig nyomom, aztán TIPLI!