Kínai csomagok: ideje bevásárolni

Írtam már róla egy éve, hogy 2021-től eltörlik az eddigi 22 eurós határt és minden egyes külföldről érkező csomagot vámkezelésnek vetnek majd alá. Nem is az egydolláros vacakra fizetendő 27 centes áfa lesz a nagy érvágás, hanem ha lesz költsége a vámkezelésnek. (Bár ígérik, hogy automatizált lesz a rendszer és közvetlen lehet majd bankkártyával fizetni a NAV-nak, így a Posta jelenleg 3.000 Ft-os vámkezelési díja talán kiesik. Update: állítólag nem fog, fizetni kell továbbra is a vámügyintézésért is.)

Hamarosan vége a kínai csomagoknak?

Mivel nem hallottam róla, hogy halasztanák a rendszer bevezetését és már csak néhány hónap van januárig, ha akarsz még venni valami vackot Kínából, most érdemes megrendelni, hogy idén be is érjen. (Közben kiderült, hogy a járvány miatt jövő év nyár közepén lép életbe a szigorítás.)

S ha már Kína: vettem az Aldiban aranyáron szájmaszkot 300 forintért darabját, egyszerű sebészeti maszkot. (Szerencsére tavaly betankoltam a normális maszkokból ugye, de azokat elraktam komolyabb járvány esetére, mert olyan sok azért nincs és most 4.500 forintot kérnek egy olyan maszkért, amit tavaly még 800 forintért vettem.)

Na, a legtöbb maszk szimplán szétszakadt, volt, amelyik még hordás előtt, a fül ragasztása kritikán aluli.

Berágtam a gagyi, hulladék minőségre és az arcpirító árakra, rendeltem inkább az Aliexpressről maszkokat. 40 darab volt 17 dollár, vagyis 127 forint darabja. (Ma láttam teljesen hasonlókat a Rossmannban 1.200 Ft-ért darabját.) Tartós, kényelmes, fényévekkel jobb, mint az itthon kapható 300 forintos maszkok. A KN95 vagyis európaiul FFP2, ami rá van írva, biztos nem igaz, mert van igazi FFP2 maszkom is, abban sokkal nehezebb levegőt venni. De ennyi pénzt megér és biztos többet véd, mint egy sebészi maszk. Rendelés után egy héttel már az országban volt, persze az utolsó 30 kilométer tartott három hétig, de relatív gyorsan megkaptam. S tartós is, még egy sem szakadt szét hetek után sem.

De ez csak úgy eszembe jutott. A lényeg: még néhány hónap, utána valószínűleg nem fogsz akarni semmit rendelni Kínából, ami eddig vámmentesen bejött.

Update: A helyzetre való tekintettel halasztják a rendszer bevezetését július elsejére.

Share

71 hozzászólás

 • Giorgo
  Kérdés lehet persze az is, hogy mennyire akarsz támogatni egy olyan diktaturát, ami koncentrációs táborokat épített az ujguroknak. Tibetben kegyetlenkedett és Hong Kong-ban sem finomkodik…
 • sanyi
  engem az zavar baromira ebben a csomag sztoriban, hogy ha feladnek valamit a postan, mint level (mini csomag) akkor kezdodik a merlegezes, meg a vonalzozas, meg a kalkulator majd kikohogi a dolgozo h hany ezerert megy el eun belulre. tavolabbra semmi nem megy el otezer alatt.

  ellenben minden postan van bejovo boritek 1200-1800 kozott, amiben barmelyik eu orszag azt kuld nekem amit akar, tomeg nelkul.

  szerintem a postanak az a mottoja: ugysincs mas (beszivtad)

  #nembiromapostat

 • SuhiTomi

  Ez a rendeljkínait.hu-ról van:
  “FONTOS!
  Nem létezik tökéletesen 100%-os áfamentes szállítás, mindnél akadnak ritka kivételek, amikor megfognak egy-egy ilyen csomagot, de ez elenyésző. Ilyenkor írni kell a webshop supportjának, hogy áfamentes szállításos csomagot megvámoltak, legtöbbször adnak részleges vagy teljes kompenzációt.
  A tapasztalatok szerint a Gearbest és a Geekbuying áfamentes szállítási módjai, illetve Banggoodon az EU Priority Line működnek a legjobban, ezeket szinte sosem vámolják.”
  És ez csak az ÁFÁ-ra vonatkozik. Ha lesz vámkezelés, akkor tök mindegy, hogy milyen szállítással jön, ha az EU-n kívüli, akkor vámkezelni fogják. Persze, lehet, hogy ez az EU Priority Line valamit tud trükközni, de gondolom a feladó országot fel kell tüntetni.
  Az meg nem vigasztal, ha minden 10. csomag akad fent a rostán és pluszban kifizetek sokezret egy párszáz forintos vacakért…
 • Okoska2
  Telefon- és tablettokok, képernyővédő fóliák, írószerek, lakásdekorációk, konyhai kiegészítők, strandcuccok, mind párszáz forintos tételek – ilyeneket rendelünk az Aliról, teljesen megfelelőek. A tokok is bírják, semmi bajuk.
  Ugyanezeket a vackokat árulják itthon is, sokszoros áron, ugyanonnan beszerezve.
  És a kínainak még így is megéri, akkor bocs, de kihagyom az egész értekesítési láncot, és megrendelem direktben, és várok kicsit.
  Inkább azt szoktam, hogy egy helyről próbálom meg a cuccokat megrendelni, az kevesebb csomag, és ha kb. 2-3 ezer ft-ot eléri a rendelési összeg, akkor könyvelt csomagként jön, és lehet látni az alkalmazásban, hol tart.

  Papírmaszkot én is 3000 ft/100 darab áron rendeltem, tökéletes. Rendeltem textilmaszkokat meg biciklis maszkokat is, utóbbit a gyereknek, mert másra nem tudom rávenni hogy hordja. Ezek is 2-300 ft/db áron.

  Kíváncsi leszek a szigorításra

 • Névtelen
  A magyar üzletekkel van jó pár gond.
  – sokról úgy tűnik, hogy talán nem is akar igazából kereskedni, lehet csak pénzmosásra tartják fenn?
  – semmi sincsen készleten. De még egy nyomorék készletinfós weblap sincs a legtöbbnél. Személyesen járjak körbe több üzletet, hátha véletlenül van valami áru is náluk?
  – még szakboltokban is gyászos a választék. Volt, hogy kifejezetten csavarokkal és szereléstechnikával foglalkozó szakboltba mentem. Az általam keresett fajta csavarok felénél valami hasonló helyettesítő terméket kellett választanom. Volt amiből egyáltalán nem volt még hasonló sem. Sőt, volt, hogy azt sem tudják mit akarok, pedig iparági standard. A csavarokat pedig darabra adták, fél órán át számolgatta a 20 féle csavart, pedig amiből lehetett már elve előre kiporciózott zacskókat választottam. Gyerekkoromban nem szórakoztak, hanem súlyra adták az ilyesmit.
 • Névtelen
  A magyar boltok problémái kapcsán vannak kifejezetten szakosodott boltok, amelyek különböző termékcsoportokból összeszedik azokat, amelyeket amúgy sima vasboltban is meg lehetne elvileg kapni, ha tartanának készletet. De ha például “3d nyomtatós” boltból veszem őket, akkor nagyon sokszoros áron van darabja. Egy görgő csapágy 2 ezer forint itt, kintről 10 darab kevesebb, mint 3e.
  Nozzle – hűdemárkás 1 db 8ezer. Kinn 20db 500 forint.

  Szóval vagy csak valami drága márkás cucc van, vagy a kínai fillrést adják százszoros áron.

  A magyar boltok többsége életképtelenek. De meg sem próbálnak jobbak lenni az ilyenek.

  De nem csak kínával vagyunk ám így. Van hogy a németektől jobban megéri továbbküldős szolgáltatóval rendelni onnan valamit ide. Vagy mert itt drága, vagy mert itt nem megvehető.

 • Elpresidente
  Nillkin márkájú tokot keress, első osztályú gyártmány. Frosted shield típusút használok, jobb minőség, mint amit a telefonhoz adnak. Gyártanak kijelzővédő üveget is, szintén a legjobb amit kapni lehet.

  Gyártanak a kínaiak is minőséget, csak meg kell találni.

 • Ákos
  Jó a felvetés, hogy rendeljünk most, csak hát olyan gyorsan változik a technika, hogy “holnap” majd olyan termékeket szeretnék rendelni “ma” még nem is létezik, ergo nem tudok betárazni belőle. Főleg egészségügyi vonalon vannak kitűnő és elérhető fejlesztések.

  Másrészt itthon termékstop-ot hirdettünk családon belül, mert a home office alatt rájöttünk, hogy tele vagyunk nem használt cuccokkal. Nem feleslegesen vettük, hanem egyszerűen eljárt felettük az idő, már nem használjuk és előbb meg kell szabadulnunk tőlük. 🙂

 • Szabolcs
  Elpresidente
  2020-09-03 at 00:13
  konkrétan erre a cégre gondoltam én is 🙂
  És ráadásul a márka saját boltja is fent van az Alin, ha jól értelmeztem. Bár ezt sosem derítem ki itthonról.
 • Balu_Kapitany
  Mi kinaiban vesszuk a “sebeszi” maszkot. 990/10db. van 50es pakk is, ugy 80Ft/db-ra jon ki. Meg egy se szakadt el.
 • Lölő
  De most minden csomagot vámkezelésnek vetnek alá vagy csak szúrópróbaszerűen?
  Ha mindent, akkor hogy lesz erre kapacitása bárkinek is? Hogy találják meg a vevőt?
  Ha nem mindent és nem fizetem meg a 3027 ft-os vámot a 100 Ft-os telefontok után, akkor mi lesz a csomaggal?
 • Kiszamolo
  Lölő, most csak szúrópróba van (bár már sokkal nagyobb arányban találnak meg drágább dolgokat, mint néhány éve.)

  Július egytől minden egyes csomag vámkezelve lesz. Amikor ezt bevezették talán Svédországban, a csomagok zömét át sem vették, küldték vissza mindet Kínába. Aztán hirtelen senki nem akart Kínából rendelni egydolláros vackokat.

  Szóval lesz rá kapacitás, mert tizedannyi csomag sem fog jönni a második hónap után.

 • Spieler
  Sokan írják, hogy mennyire jó/fura az ingeynes szállítás. Valójában nemigazán van free shipping, a legtöbbször simán beépítik az árba. Rengeteg esetben pont ugyanazt a terméket lehet megtalálni több eladónál, hol free shipping, hol fizetős, ha összeadod sokszor centre ugyannyi, vagy pár cent a különbség.
 • Kiszamolo
  Spieler, ja, csak fele annyi a posta Kínából, mint itt egy sima levél a szomszéd utcába.
 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2020-09-04 at 08:00
  Spieler, ja, csak fele annyi a posta Kínából, mint itt egy sima levél a szomszéd utcába.

  De ennek oka van. Az, hogy mi, azt többen említették, de miért nem azt kezeljük?

 • Cydark
  Segítsetek feloldani a problémát: a maszk attól véd hogy másokat megfertőz. Az ffp2 maszkon a szelep a bejövő levegőt elzárja viszont a kikégzésnek szabad utat ad ilyen módon kényelmesebb de pont fertőzőbb nem?
 • Szabolcs
  Cydark
  2020-09-04 at 11:48

  Igen, így van. És mi a probléma?

 • jami
  Helyi boltok vs kínai szemét.

  Nincs nagyon kacifántos ízlésem, de már jó ideje nem kapok normális cipőt. Kicsi a lábam, nem vagyok hajlandó se papírtalpú cipőt, se női lábat nyomorító tűsarkút viselni. Legyen bőr. Nem fekete. Webshopozok, most várom a 3. cipőt (kettőt visszaküldtem).

  No most ruhák esetében még nagyobb szívás. Stabil a méretem 10+ éve. És a legtöbb ruhám legalább 5 éves.

  A gyerekek durván növik ki a ruháikat: választhatok, hogy boltban veszem meg, többszörös áron, a kínai cuccokat vagy én rendelek egyszerre nagyobb mennyiséget töredék áron… Még a 27%-os ÁFÁval is jobban fog kijönni :/

 • Giorgo
  Az én KN95-ös maszkjaimon nincs szelep. 🙂
 • stingy
  Segítek feloldani a problémát:) vegyél olyan ffp 2-es maszkot, amin nincs szelep. Akkor magadat és másokat is védesz. Amúgy jól tudod, a kilégzőszelepes maszkok kifelé nem szűrnek (a szelep miatt)
 • BPéter

  “Segítsetek feloldani a problémát: a maszk attól véd hogy másokat megfertőz. Az ffp2 maszkon a szelep a bejövő levegőt elzárja viszont a kikégzésnek szabad utat ad ilyen módon kényelmesebb de pont fertőzőbb nem?”

  Igen!
  A szelepes maszkokon le kell ragasztani a szelepet, hogy kifelé is szűrjön!