Kisvállalkozások pénzügyei újra

Már többször írtam a kisvállalkozások pénzügyeiről. Sajnos mindig aktuális a téma, nagyon sok kisvállalkozásnál komoly gondok vannak a pénzügyek alapjaival. Elszánt és odaszánt kisvállalkozók üresbe rakott váltó mellett nyomják tövig a gázpedált és nem értik, miért nem jutnak évek, sőt évtizedek óta egyről a kettőre.

Ha érint a téma és még nem olvastad, legalább ezt az összefoglaló cikket olvasd el:

A kisvállalkozások pénzügyi alapjai

Ezt a cikket néhány dologgal szeretném kiegészíteni, olyan dolgokkal, amiről az elmúlt napokban volt szó tanácsadásokon.

Hol van a pénz?

Sokan meg vannak győződve, hogy a vállalkozásuk nagyon nyereséges, hiszen számon tartja a bevételeket és a kiadásokat is és a kettő között szép különbség van.

Azonban amikor rákérdezek, hogy rendben van, de akkor hol van ez a pénz, nem tud mit mondani rá.

Pedig ez egy nagyon egyszerű kérdés. Ha valóban annyit hoz a céged, amennyit gondolsz, akkor annak a pénznek meg kellene lennie valahol a bankszámlán vagy a zsebedben.

Ha ez a pénz nincs meg, akkor valamit elszámoltál. Többet költesz a cégre, mint azt gondolod. Itt egy kis beruházás, ott egy kis eszközvásárlás, egy kis plusz útiköltség és hasonló kiadások.

Ezért aztán azt gondolod, hogy jól megy a cég, de ha nincs meg az a pénz, aminek a papírjaid alapján meg kellene lennie, akkor valahol hiba van a rendszerben.

Mennyit termel egy-egy alkalmazottad?

20-30 fővel működő cégek működnek borzasztó alacsony profitrátával. Ilyenkor felmerül a kérdés, mi az értelme az ekkora cégnek.

Érdemes elosztanod a céged éves adózott eredményét az alkalmazottak számával és a tizenkét hónappal, hogy megtudd, mennyit hoz havonta egy-egy alkalmazott.

Gyakran az derül ki, hogy egy alkalmazott a havi bekerülési költségének a negyedét termeli ki pluszban, ami elfogadhatatlan.

Véleményem szerint egy alkalmazottnak legalább annyi profitot kell termelnie, amennyibe kerül a cégnek tokkal-vonóval. (Vagyis a teljes munkabér-költségét kell kétszer kitermelnie: az első fele a saját fizetése, a másik fele a tulajdonos haszna.)

Nehogy félreértsd: nem az alkalmazott hibája, ha alacsony a termelékenysége, hanem a cég tulajdonosáé.

Valószínűleg túl olcsón dolgozol és túl sok emberrel. Másik hiba, hogy rengeteg olyan munkát elvállalsz, amit nem volna szabad, mert vagy ráfizetéses, vagy szinte semmi profitot nem hoz.

Két lehetőséged van: emeld az áraidat és nézd meg, melyek azok a munkák, amik csak lekötik az erőforrásaidat, de semmi profitot nem termelnek. Nem kell neked minden hülyeséget elvállalnod, csak azért, hogy elfáradj nap végére.

Válogasd ki a profitot termelő munkákat, a többit mondd fel, vagy csak annyiért vállald el, hogy meg is érje azokat megcsinálni. Ha kell, küldd el az emberek kétharmadát.

Inkább termeljen 5 ember havi kétmilliós profitot, mint 30 ember havi egymilliót.

A cégednek csak egy célja van

A vállalkozás célja a profittermés és nem más. Vannak vállalkozók, akik gyerekükként szeretik a vállalkozásukat. Ápolják, táplálgatják, babusgatják, miközben az semmi profitot nem hoz.

Most beszéltem valakivel. A cégbe minden profitot visszaforgatnak már közel két évtizede és évente fejlesztik, mindig vesznek új gépeket és egyéb eszközöket. A kis édes cég szépen fejlődik is, már három telephelyet kell bérelni, hogy elférjen a sok eszköz. Egy dologra nem képes csak: szabad szemmel is látható profitot nem termel gyakorlatilag születése óta.

Egymilliárdos forgalom mellett combos évi 15 millió forint az adózott eredmény. Az kemény 1,5%-os profitráta. Ami egy rossz vicc. Ennyit egy ügyesebb vízvezetékszerelő megkeres egymaga. Ezért kár egymilliárd forintot megmozgatni évente, három telephelyet fenntartani meg 25 embernek munkát adni.

A cég nem a gyereked, nem az életed értelme. Ha nem hoz számodra profitot, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Az nem kifogás, hogy de fejlődik a cég. Ja, egyre nagyobb tohonya mamut, ami se kiskorában, se nagykorában nem képes termőre fordulni, csak a mesebeli kisgömböc módjára mindent benyel, ami az útjába kerül. Ha a fejlesztések miatt egy-két évig nem tudsz kivenni pénzt a cégből, az rendben van. De ha már 5-10-20 éve minden pénzt csak visszaforgatsz a cég fejlesztésébe és a cégméretnek megfelelő profitot nem tudsz soha kivenni, akkor ott valami komoly probléma van.

Emelj árat

Ha rájössz, hogy az éves forgalom/adózott eredményed mondjuk csak 5%, akkor egy nagyon egyszerű dolgot csinálhatsz: emelj árat legalább 10%-kal.

Ekkor egycsapásra megháromszoroztad a profitodat. (Illetve csak majdnem az adó miatt.)

Ha pedig a munkáid kétharmadától elesel a 10%-os emelés miatt, akkor is pont ugyanannyit keresel, mint eddig, csak harmadannyi munkával és kockázattal.

Ha azért választanak téged, mert te vagy a legolcsóbb, akkor az annak a jele, hogy pocsék a marketinged. Azért kellene, hogy téged válasszanak, mert bár a legdrágább vagy, de a legjobb szakember, vagy a legmegbízhatóbb vállalkozó.

Erről itt írtam már bővebben:

Kérj többet! Milyen a sikeres kisvállalkozás?

Zárszóként: törődj a vállalkozásod pénzügyeivel és ha valami nem stimmel, ne nyugodj meg addig, amíg nem találod meg a megoldást. Annyi pénzért, amennyit alkalmazottként is megkeresel, nem vállalkozunk és csak akkor nőjön a vállalkozásod, ha az a profit növekedését is magával hozza. Ellenkező esetben inkább maradj kicsi, de jól kereső vállalkozás, mint fordítva.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

95 hozzászólás

 • realestate
  Nekem egy hasonló sztorim van, csak fordítva: Amikor a hivatalosan beszerzett árut feketén eladják és örülnek a befolyó fekete pénznek a tulajdonosok, csak a könyvelésben egy idő után lesz egy óriási készlet ami a valóságban nincs meg…. 😛
 • antenna
  Kortefa: A nav vizsgálaton az bukik meg, akit a nav meg akar buktatni. Több ismerős mesélte, hogy azzal nyitnak: “lehet csinálni gyorsan és fajdalommentesen vmennyi ft büntetésért vagy lehet akadékoskodni sokkal tobbert. Válasszon.”
 • jurta

  “Több ismerős mesélte, hogy azzal nyitnak”

  Milyen érdekes, hogy ahhoz a kisvállalkozáshoz, ahol én dolgoztam, nem ők jöttek.
  Öt napig akartak ellenőrizni minket, de akkora rend volt, hogy másfél nap után már csak lógatták a lábukat, búcsúzóul megdicsérték a könyvelőt (kapott is az igazgatótól jutalmat, mikor megérkezett a határozat).

 • attila
  ez persze a valóságban nem így van. Azt amit szla nélkül adnak el, azt valójában kiszámlázzák az eu-ba áfa nélkül, általában szlovák cégeknek, majd kezdődik a láncolat 🙂
 • Családfő
  Szerintem is érdemes megemlíteni, amiről _Attila_ beszélt, hasznos lehet sok kisvállalkozónak.

  Attól, h van X eredmény (profit), még lehet, h “nem találja” a tulaj a pénzt, hisz a cash flow (pénzáram) egy másik aspektus.

  Nagyon leegyszerűsítve a tippek:

  – Készletcsökkentés! Természetesen termelő vagy kereskedő cégeknél hangsúlyos elsősorban. Minél alacsonyabban tartod a készleteket, de még ott, ahol nem megy az üzletmenet rovására, máris kevesebb pénzed áll benne.

  – Követelések mielőbbi realizálása. Komoly pénzáram gyilkos lehet a magas követelésállomány. Próbálj rövidebb fizetési határidőket megszabni, akár engedményt adva gyors/ azonnali fizetés esetén (ha ez ésszerű)

  – Kötelezettségek “megnyújtása”. Minél később fizetsz a szállítóidnak, annál tovább dolgozik nálad a majdan kifizetendő összeg.

  Utóbbi kettő ellentmondásosnak tűnhet, mégis annál lesz jó cash flow, aki ezt megoldja.

 • Családfő
  antenna, jurta-hoz csatlakozva: ami NAV vizsgálatról személyesen tudomásom van (ez bizony apró minta), ott egyrészt nem nyitottak semmi ilyennel, másrészt alapvetően korrekten nyomták végig a vizsgálatot és normálisan álltak a vállalkozóhoz. Egyszer sem találtak érdemi problémát, valami piszlicsáré formai hibáért kiszabtak 20-30ezer Ft büntetést, és ennyi.

  Elhiszem, hogy létezik az általad vázolt módszer is, de nem biztos, hogy az az általános.

 • Maxi
  bolti dolgozó családja Elon Musk vagyona jelenleg olyan 20 milliárd dollár körülre van értékelve, ami lényegesen több, mint a 2002-es vagyona + infláció* Ez azért egy elég komoly vagyonhalmozásnak tűnik, bármi legyen is a PR…

  * = persze azon lehet filózni, kinek mi ér többet : másfél milliárd cashben, vagy pillanatnyilag 20 milliárdra értékelt tulajdonrész olyan cégekben, amik fényes jövőjében akar hinni az elemzők és véleményvezérek (és az emberek) zöme, de a zord valóság a jelenben a masszívan veszteséges működés. Az ilyen amazon, tesla, uber de akár facebook, alphabet stb cégek aktuális részvényárfolyamainál érdemes megnézni a P/E-t, aztán összevetni mondjuk a microsoft, apple, oracle stb részvényével hogy csak a tech cégeknél maradjak… ebből azért jól lejön, hogy melyik cég erős üzletileg és melyiknél van túltolva a hype (és mennyire… a Teslaban iszonyatosan).

 • Jóska Pista
  @☼a bolti dolgozó családja at 19:47
  >>>Elon Musk cégét…

  Édes jó istenem, ne hasonlítsuk már Elon Muskot a hazai kisvállalkozásokhoz, akik nem a világot váltják meg, hanem gyakorlatilag favágó munkát végeznek, amiből 12 egy tucat.

  Ezekre az emberekre már a dédunokáik sem fognak emlékezni, nemhogy mások. Egymilliárdos eszköz meg 10 év múlva pont 100 milliót ér a piacon, feltéve, hogy nem ingatlanról van szó.

 • combo
  OFF
  Lemásolták a bankkártyámat, vagy mi… Pedig a hitelkártya óta csak készpénzfelvételre használom. Leemeltek róla cirka 50.000 ft-ot. 🙁 Hogy tudnak vele úgy készpénzt felvenni a világ másik végén, hogy a kártya nálam van?
  Majd meglátjuk, hogy mi lesz a történet vége, de a telefonos bejelentésnél biztató dolgokat mondtak… (Ha visszatérítik, akkor azt hiszem, sokáig hűséges maradok az OTP-hez…)
  ON
 • vőlegény
  @nyman:
  Köszönöm a tippet!

  @házastárs:
  Köszönöm az aggódásod, de biztos vagyok benne, hogy nem hagyna éhen halni miközben ő kaviárt eszik és persze ez fordítva is igaz.

 • Proktológus
  A hozzászólásokból is látszik, hogy a cégvezetés kicsit bonyolultabb, mint hogy legyen profit. De ez az alap.
  A két felé hozzáálláshoz:
  Asszisztensem rendszeresen arról mesél nekem, hogy milyen rendes más, hogy szociálisan érzékenyebb, sokaktól szinte nem is kér pénzt. Ez számomra eléggé frusztráló.
  De amikor munkarend változásnál félreértésből adódóan azt hitte, hogy kicsivel kevesebbet fog kapni, majdnem elharapta a torkomat.
  Ha legközelebb megkérdem tőle, hogy oké, ha 500 forinttal kevesebbet kap akkor, ha valakitől 5000-rel kevesebbet kérek, akkor erre mi lesz a válasza? Könnyű más dárdájával íratni a bozótot.
  Ezekre való a múltkor olvasott virtuális “szociális kiadás” rublika.
 • Kiszamolo
  Maxi, azért ennek a vagyonnak nagy része virtuális vagyon, a csillagokba értékelt Tesla és egyéb részvények ára. Egyre többet hallani, hogy nem biztos, hogy megéli a Tesla a 2018-as év végét, olyan nagy gondban van tőke és profitügyileg, már autókat sem tud gyártani, a Model 3 gyártása sem kezdődött el, alig párszáz darab van kész.

  https://kiszamolo.hu/tesla-lufi-vagy-az-uj-ford/

 • ekr
  Azért a közös kassza patriarchális viszonyok között általában azt jelenti, hogy a férfié minden, a feleségnek ad némi zsebpénzt vagy szakaszosan feltöltött kártyát, és sokszor még el is kell számolnia a költéseivel.
  Az olvasók mondjuk harmada házasságban élő férfi, mégis elvétve látok többes számú megfogalmazást pénzügyekben: “minden az enyém” alapvetésnek számít. Ha jobb esetben a bankszámla közös is, az értékpapírszámla, ingatlanok, egyéb vagyon a “családfő” nevére kerül, hiszen ez “magától értetődő”. És hiába van jogilag házastársi vagyonközösség, az életen át tartó kiszolgáltatottság, függés megalázó a nő számára, amiből csak magas keresettel tud kitörni. Ehelyett apuka max. a trükköző családi bt. beltagjának teszi meg a feleségét, ugye, legyen kit keresni baj esetén.
  Tisztelet a kivételnek, de még értelmiségi körökben is ez a jellemző felállás.
 • nyman
  OFF

  Pont arrol beszelt, hogy kozos kassza. Erre a legjobb egy olyan kozos szamla, amirol csak a kozos kiadasok mennek. Azert is, mert nyomon lehet kovetni, latni lehet a nagysagrendeket, lehet elemezni, ha valami gyanus tulkoltes van.

  Az egyennek meg a koltseges hobbija, vagy nagyobb kiadasai az menjenek masbol.

  Az, hogy ki mennyit tesz bele az megegyezes kerdese. Lehet fele fele. Vagy ha a jovedelem arany mas, akkor lehet torzitani. Nalunk most 40-60%, de volt fele fele, 1/3-2/3, es 0-100% is. Ha nem eleg a ho elejen bedobott zsebpenz, mert volt valami extra kiadas, akkor meg menetkozben utalunk ra, megint megegyezes alapon.

  Evek ota jol mukodik. Soha nem nezem, hogy mik voltak a blokkon a kajavasarlasnal a 20-30-40 ezres koltesnel. Meg egyszer sem kellett magyarazkodnom, hogy mit fizettem a kozosbol. A bizalom meg van, nem el vele vissza senki.

  (folyt)

 • nyman
  (folyt)

  Abban az esetben ha vkinek meg nagyobb kiadasa van, ami valahol kozos hasznalatra is megy, akkor „kisegitjuk” egymast. Pl. a kocsim felet anno fizette a parom, de a szerviz, egyeb koltsegek nalam vannak fullba. De volt, hogy egy nagyobb javitasba beleszalt.

  Megfelelo IQ-val ez kezelheto. Szerintem.

  Mondjuk volt olyan csajom, aki ugy kepzelte, hogy mindenki bedobja amit keres, es majd „beosztjuk”. Csak idonkent koltott f.szsagokra en meg nem voltam hajlando finanszirozni. Volt is belole balhe. Osztan le lett pattintva, mer mar azt akarta, hogy a f.szsagbol felvett lakashitelet is en fizessem. Persze biztos van akivel meg lehet csinalni.

 • nemtom

  Hát nemtom, én itt max azért fogalmazok E/1-ben, mert én mondom. De ha megkérdeznéd a feleségemet a család befektetéseiről, egyéb jószágairól, ő is E/1-ben beszélne róluk. Közös a kassza, közös az öröm, közös a bánat. Időnként összenézzük az elképzeléseinket és egymáshoz igazítjuk a lépéseinket.
  Szóval attól még mert vannak részvényeiM, attól még nincs elnyomva senki, csak sokkal egyszerűbb így fogalmazni, mint elmagyarázni a családi kassza működését. A rezsiköltséget az fizeti be például, aki hamarabb olvassa az emailt róla.
  Az is totál mindegy, hogy ki hozza a több pénzt haza, mert számunkra a végösszeg a lényeg.
 • nyman
  OFF
  .
  Nalunk a kozos ingatlan mindket neven van, raadasul a parome a 2/3, mert anno o tobb penz tett bele. A felujitas mar 50-50%-al ment, de jogilag ez nincs kezelve, igy ha valnank, akkor 1/3 az enyem.

  Ami a penzugyeket es a bizalmat illeti jelenleg nyolcszamjegyu olyan osszeg van az en szamlaimon, ami nem az enyem, Irtam is egy kezzel irt papirt, ha elutne a villamos.

  Az eletbiztositasok egyik kedvezmenyezetje o, mert ugye hiaba lennenek a gyerekek, de a nagykorusagukig egyebkent sem jutna a penzhez, addig meg nevelni kell oket.

  Persze latok olyat is, amit te irsz. Van olyan no, aki tenyleg szinte csak kegyelembol kap zsebpenzt a ferjetol. Pedig a gyerekekkel jellemzoen o van.

 • ekr
  , nemtom
  Igen, szerintem is törekedni kell az egyenlőségre, és nem kényszeredett felezésről beszélek. Nálunk is van mindkét félnek privát szla, és egy közös, amire beutalunk, onnan megy a rezsi, kártyás költés, megtakarítások. Mondjuk a közös bankszla agyrém, hogy hiába 50 – 50 % a th, a bank (Erste) nem hajlandó megadni a névnél mindkét felet, van egy főtulajdonos, annak nevén futtatja. Így a címzett nem tudja beazonosítani, közleménybe kell írni a nevet is. Ha vki tud olyan nagybankot, aki erre képes, írja meg lsz. E módszerrel a közös szla-ra menő pénz duplikálódik, több a bankktsg. A megtakarításoknál is kábé felezünk, pl. ltp-k felesben. Másnál egyik a te neveden, másik az enyémen, de csak ezért nem nyitunk valamiből kettőt. Ingatlan alapból felezés.
  Egyébként olyan családoknál, ahol nagy a jövedelmi szakadék, egy közös bankszla a legjobb, és mindkét fél kártyát kap.
 • Tibor
  @ekr: nem tudom, en tobb olyan csaladot ismerek ahol a no kezeli a penzt mint olyat ahol a ferfi.
 • antenna
  jurta: nem állítottam, hogy mindig ezzel nyitnak és mindenkit megszívatnak. De az 5 napos vizsgálattal tényleg pici lehet a cég, ha hozzánk kijön a nav, 3 hónapig vannak itt. Szóval az, hogy te láttad a világ egyetlen szeletét, nem azt jelenti, hogy nincs másik. Én olyanoktól hallom ezeket a történeteket, akiket évtizedek óta ismerek. Nekem ez olyan, mint a rendőr: ha akar, úgyis talál valamit.
 • combo
  @Kiszámoló: Köszönöm.

  Arra jutottam, hogy vagy a pénztárcámból lopták el valahogy (és juttatták vissza), vagy megbuherálták az ATM-et, ahonnan pénzt vettem fel, vagy egy banki alkalmazott van benne. Mindenesetre az 50.000 ft olyan magyarosan kerek. (Na jó, 49ezer-valamennyi volt, de akkor is.)

  Ezt a kártyát nem használtam semmi másra, még neten sem fizettem vele egyszer sem.

  Mindegy, mostantól csak bankfiókos ATM-ből veszek fel pénzt, az biztos.

 • Kiszamolo
  combo, az alapbeállítási limit gyakran 50 ezer forint. Ezért emeltek le róla 49.500 Ft-ot.
 • Családfő
  ekr, ez itt nagyon off, a közös kassza témáról már volt cikk. Ott a hozzászólásokban láthatod, hogy nincs “elnyomósdi” minden családban.

  (Nálunk pl. a te saját példáddal ellentétben 100% közös minden, semmit nem választunk szét. Az ingatlan is mindkettőnk nevén van, az egyik értékpapír számlánk meg pl. a feleségemén. Simán lehet, h most papíron több pénze van, mint nekem. Nem tudom fejből, de ennek az égvilágon semmi jelentősége nincs is.)

 • Carrie
  @vőlegény En Auchan kártyaval (oney.hu/auchan-kartya/auchan-kartya) inteztem. Elvileg ezt lehet mashol is hasznalni, de nekunk sajnos olyat adtak amit csak ott. Azert kajara es benzinre tudtauk, ugyhogy mukodott a dolog.
 • @Jóska Pista
  Akkor vedd úgy, hogy világmegváltás+heti 100 óra munka+20 milliárd dollár vagyon+picinyke felelősség (az is főleg részvényekben ) kontra carpe diem és másfél milliárd dollár.
  Pont ma hallottam, hogy egy komoly befektető a Tesla részvények értékének hússzorozódását várja 2025-re,ha addig megél a cég mert 2019 lehet a vízválasztó ;menny vagy pokol.
  Henry Fordtól megvették volna a cégét 1.2 milliárdért ,(egy képzetlen munkásnak napi 5 dollárt adott,míg a konkurencia másfelet), aki nem adta el és azt mondta: “Akkor csak pénzem lenne,de munkám nem.”
 • dmry
  bolti dolgozó családja
  és ha nem is közvetlenül T részvényei mennek az egekbe (pl.:elektromosságért:)), mégis rágyorsított (1.9mp/100km/h) egy, már megállíthatatlan folyamatra…

  Ford nyitottsága, komplexitása szerintem is remek példa.

  és igen, ezért ér most ennyit ez a cég is 😉

 • dmry
  @Én is akarok kommentelni
  értem szavad:)
  volt olyan főnököm, ki fejben hatványozott, szerintem derivált is:), azonban az empátiát, emberi tényezőt sehogyan sem tudta “leképletezni”, így érteni, kezelni sem volt képes azt.
  meg olyan is, kit a jó szándéka tett a sírba:(

  nem véletlen oktatják századok óta, hogyan kell/ene, lehetne csinálni.
  pl. P. imre: Szolgálj, hogy vezethess

 • tgwh
  ,,Véleményem szerint egy alkalmazottnak legalább annyi profitot kell termelnie, amennyibe kerül a cégnek tokkal-vonóval. ”

  A mi szakmánkban sajnos nagyon sok helyen ez úgy működik, hogy a tulaj zsebreteszi, melósnak jut egy kevés, karbantartásra meg fejlesztésre meg semmi, mert minek…
  Én nagyon örülnék, ha a kitermelt profit felét, azaz negyedét megkapnám fizetésnek…

 • ügyvéd
  Elektromos autót, szinte mindegyik nagy hagyományos gyártó tud (majd) gyártani, ezért én sem látom akkora durranásnak a Teslát. Viszont a SpaceX gyak egyedül van a “piacon”.
 • házastárs
  /még mindig off, sorry

  @ekr: amit felvázoltál, az pont a barátságos külön számla. Nem megoldható házastársaknál, hogy minden külön legyen- hisz a gyereket sem tudod megfelezni (max ha páros van, de az milyen már…).

  A közös számla azért közös, mert minden közös (függetlenül attól, hogy kinek a nevén van). Ha valakinek költségesebb a hobbija, akkor ő többet költ (vagy megbeszélitek, hogy mennyi fér bele).

  Mondjuk az egész a tervezéssel kezdődik, ahol a közös hosszútávú megtakarítást szabjátok meg először. Aztán a kaja, a háztartás, majd a luxus dolgok, utazás, hobbik, akármi.

  De amikor az embernek van saját pénze, az nem közös kassza, max önbecsapás.

 • Körtefa

  Melyik szakma?
 • Jóska Pista
  @házastárs at 07:23

  off
  Nem értem minek a közös számla. Az hogy mindenkinek legyen sajátja alap, mint ahogy email fiókot sem közöset használunk.
  Több mint 25 éve működik nálunk. Amikor a feleségemnek volt magasabb a jövedelme, főleg ő fizette a számlákat, amikor nekem, akkor én. Nekem fura az a kapcsolat (házasság), ahol közös számla kell azért, hogy ne verjék át egymást.
  Nem kommunikálnak egymással, hogy ne tudnák összehangolni a számlafizetéseket? Hogy ne lépjék túl a rendelkezésre álló keretet?

  Értem, hogy kis pénzből nehezebb, de akkor is megoldottuk, amikor olyan szegények voltunk, hogy az se volt mindegy, krumplit vagy rizst eszünk. (rizst, mert olcsóbbra jött ki egységnyi kalória) akkor is megoldottuk.

 • Családfő
  Jóska Pista, belepofázok: ez az a tipikus helyzet, amikor mindenkinek igaza lehet, ha az aktuálisan alkalmazott módszer jön be neki. Lásd nektek 25 éve. Miközben én meg azt nem értem, h mi szükség külön számlára. Ugyanakkor elfogadom, ha másnak ez vált be. Azt viszont rosszul látod, h azért kellene a közös számla, hogy ne verjék át egymást a felek. Ellenkezőleg, lehet egy kapcsolat olyan szinten “mindenközösség”, ahol olyan szinten transzparens és magától értetődő kommunikáció illetve a közös pénzügyi tervezés, hogy egész egyszerűen nincs értelme külön számláknak, és azokon összehangolni bármit is (pl. amiket említettél). Ez nem függ a pénz mennyiségétől. Mi is voltunk pályakezdő csórók, ma már nem az a helyzet – de mindig működött.

  @Miklós, írhatnál egy új cikket erre, és átteheted ezeket oda, mert itt nagyon off – de mégis van rá igény. Ha már a korábbi cikkhez nem lehet hozzászólni.

 • ügyvéd
  On.:

  “Reklamálják” itt páran, hogy az a csúnya tulajdonos mind elteszi a profitot, és aztán azt úri kedve szerint magára költi.

  Már elnézést kérek a tisztes dolgozóktól, de mesélje el már valaki, ha mondjuk én (feltéve de meg nem engedve) “csinálok” mondjuk 50 milla “eredményt” (Mondom: FELTÉVE!!! 😀 ) akkor abból ugyan miért kéne még juttatnom az alkalmazottnak az amúgy tisztes fizetésén felül????????????????????????
  Örülnék ha valaki elmesélné…

 • Jóska Pista
  @Családfő at 14:50
  Kétségtelen, hogy a közös számlának lehetnek előnyei.

  A feleségem és én sajna gyarló emberek vagyunk, neki is beesik néha valami hülyeség vásárlása (pl divatcipő), nekem is (értelmetlen kütyü), jobb ha a másik nem látja mibe került. Nem tudom, nem fáj. 🙂
  És nekem a pénzügyi szabadsághoz hozzátartozik a saját bankszámla is. A kassza közös, a bankszámla nem.

 • ekr
  @házastárs 11.24. 07:23
  Jaaa, értem már! Komolyan nem tudtam, hogy ez mit jelent, annyi mindenki írt itt közös számláról. Én meg a közös szla 50 – 50 % th-on (meg névben is jelenjen meg) rugózok.
  De amit írtál, rögtön leesett a “közös számla” fogalma: a férfi nevén van (ahogy vélhetően minden más is), csak kijelentjük, hogy közös! Ez tetszik nekem!
  A gyakorlatban talán hébe-hóba működhet is, de ehhez inkább a túlpart van közelebb, hogy “oké, mennyi kell, de aztán hozd a nyugtát róla!”. Ez vicces, azt hiszem, továbbra is érvényes “ekr 11.23. 9:44”.
  A végére két megjegyzés: egyik, hogy férfiként írom mindezt, zavar a nők másodvonalba helyezése. A másik, hogy többen jelezték, ez nagyon off. Nem bolondultam meg, Vőlegény írt ehhez a cikkhez, hogyan is kéne megosztani, erre reagáltam, mert érdekesebbnek tűnt, mint a kkv pénzügyek kommentjei. Uff, én beszéltem! Bocsi: Off, én beszéltem!
 • Családfő
  OFF: Jóska Pista, haha, tényleg, emlékszem pl. az LV cuccra. 😀 Még szerencse, hogy a feleségem és én nem vagyunk gyarló emberek… (De.)

  ON: Valóban nem ésszerű elvárás egy alkalmazottól, hogy a munkaadója – a vállalkozó – majd a megállapodott javadalmazást jótékonyságból megtoldja egy jobban sikerült év után (kivéve, ha épp ahhoz van kedve). Mint ahogy egy elbaltázott évre hivatkozva sem adhat önkényesen kevesebb pénzt. Ez egy piac, ahol a két, javadalmazást tekintve ellenérdekelt fél megállapodik, hogy aztán kéz a kézben hozzanak létre értéket. Idővel újratárgyalható a megállapodás, ami ha bármelyik fél részéről nem elfogadható, elválnak az útjaik.

 • házastárs
  /még mindig off

  @Jóska Pista,

  Akinek nem világos, a közös számla nem azt jelenti, hogy 1 bankszámlátok van (bár a mostani ingyenes számla-mentes világban ez hatékonyabb lehet, de ez más tészta), hanem hogy minden pénz közös és transzparens. Sajnálom, hogy sokaknak nem esett le. Nekünk közös (azaz mindkét fél teljes jogú meghatalmazott) számlánk van két bankkártyával, de az excel sokkal pontosabb képet ad az anyagi helyzetünkről. Onnan nincs eltitkolva semmi. Bár olyan élethelyzetben vagyunk (tartjuk magunkat), hogy olyan nem lehet, hogy valaki “hülyeséget csinál”, de ha kell valami, akkor megbeszéljük, hogy kell-e, céltartalékot képzünk, majd feloldjunk. KÖZÖSEN megbeszélve.

  Szerintem, ha valakinek van külön pénze, akkor az nem házasság, mert két külön háztartás van. Ez az én véleményem, ha ti ebben szerettek élni, ez válik be, akkor hajrá, csak szurkolni tudok. 😉

 • Ez vagyok
  Számviteli törvény 3. § (2):
  Vállalkozó: minden olyan gazdálkodó, amely a saját nevében és kockázatára nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerűen, ellenérték fejében termelő- vagy szolgáltató tevékenységet végez.
  Miért kérdőjelezi meg sok hozzászóló Kiszámoló állítását erről?
 • tgwh
  @Körtefa
  Cnc forgácsoló. A szomorú az, hogy aki tényleg ért hozzá, még ő is szrért-hgyért elvállalja, vagy dolgozik 30 éve ugyan ott, minimális fizetésemelésekkel. És akkor jönnek az álláshírdetések, hogy ,,kiemelkedő” meg ,,versenyképes” fizetés, azaz nettó 140 ezer, 3 műszakban nettó 190 ezer…
  Nekem nincs pofám béremelést kérni, unalmas, visszatérő munkák vannak, bár kényelmes és laza a munkahely. Jövőre valamikor váltani kell, majd megírom hogy sikerült, ha Miklós olyan cikket ír.
 • Suhi71
  Dörnyi József leírta a tutit!

  Másik (nagy) különbség, hogy egyszemélyes-e, vagy nagyobb létszámú a cég (saját tapasztalat)
  Mikor egyedül dolgoztam, biztos sokkal költséghatékonyabb voltam, magasabb profitrátával, azonban:
  -sosem voltam itthon
  -lótottam, futottam
  – télen fáztam, nyáron melegem volt (kültéri munka)
  – 2-3 hónapokig külföldön voltam, a kisgyerekem sírt mikor hazajöttem, mert nem ismerte meg az apját ! (apját?)
  Mióta többen vagyunk a munkaköröm megváltozott: pro: irányító lettem, akár itthonról is dolgozhatok, vagy elmehetnék digitális nomádnak , kontra: többet idegeskedek, meg rosszul alszom.
  Van előnye is, meg ára is(hátránya)

 • házastárs

  Én ezért nem szeretnék vállalkozni, mert az napi 24 órás munka. Mármint nagyon okosan kell csinálni, hogy ne legyen az.

  Azt viszont soha nem értettem, hogy ilyen cégeknél, ahol rengeteg a vezető munkája, nincs olyan, akire az életét rábízná, hogy helyettesítse?

  Illetve nem lehet beleszokni? Mármint a nemalvás miatt aggódom, annyit nem ér a pénz, hogy 60 évesen meghaljon az ember…

 • Ez vagyok
  Igen, napi 24 órás munka. Csak akkor lehetsz biztos, vagy talán még akkor sem, hogy nem nyúlnak le a cégen belül, ha családtagok a tulajdonosok és az alkalmazottak. Megmég ahogy írtam is, te/családtag könyveled a céget. Ekkor, ha jól megy, nyugodtan alhatsz egy idő múlva a bejáratott céged miatt.
  Ha csalárd dolgokat művelsz, akkor kizárt, hogy bármikor is jól alhatsz.
 • Andru
  @Jóska Pista @Én is akarok kommentelni
  Persze, értem én, hogy a “végén” kevesebbe kerül. De akkor is ott helyben ki kell csengetni a teljes árat! Eltelik adott esetben negyed év, mire visszakapod az áfát. Addig meg az a pénz hiányzik a kasszából.