Cég, alapítvány, társasház, egyesület, vállalkozás számlanyitása az Államkincstárnál

Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi kamatot nem kaptak a kft-s, alapítványi vagy társasházi számlákon tárolt pénz után.

Most, amikor a hivatalos maginfláció is 12% feletti, már komoly érvágás még egy nem is olyan nagy összeg számlán való tartása akár néhány hónapon keresztül is. (Amíg kifizeted osztalékba, amíg gyűlik a pénz a társasház felújítására, egy magániskola jövő tanévre félretett támogatása és így tovább.)

Szerencsére bármikor vehetsz állampapírt az így félretett pénzből, akár csak néhány hónapra, de több évre is. A jelenlegi infláció ellen az sem véd meg teljesen, de mégsem 0,01%-os kamatot kapsz csak.

Itt a lista, mi kell hozzá. Gyakorlatilag bárki nyithat számlát, iskolák, óvodák, társulatok, vallási közösségek, ügyvédi irodák, egyéni vállalkozók, szakszervezetek, tényleg szinte bárki.

Ezen az oldalon pedig lemész az oldal közepére a “Kincstári árfolyamjegyzés” fülre.

Amit nem vehetsz cégként, alapítványként és így tovább, azok a lakossági papírok, mint a prémium állampapír vagy az Állampapír Plusz.

Amit vehetsz, az a diszkontkincstárjegy és az államkötvény.

Ha megnézed, mind az államkötvénynél, mind a diszkontkincstárjegynél rengeteg lejáratot látsz. A diszkontkincstárjegy mindig maximum egy éves futamidejű, az államkötvény ennél több. De mivel ma is megvehetsz olyan állampapírt, amit öt éve bocsátottak ki és még fél éve van hátra, így az államkötvénynél is találhatsz egy évnél rövidebb lejáratú papírt.

Nézzünk egy példát diszkontkincstárjegyből:

(A kép kattintásra nagyobb lesz.)

Itt a példa kedvéért mondjuk megtetszik a D230419-es papír, ami milyen meglepő a neve alapján, 2023 április 19-én jár le. S igen, a D a diszkontkincstárjegy rövidítése.

Ebben a cikkben már jól elmagyaráztam, mi az a nettó árfolyam, meg bruttó, vételi, meg eladási árfolyam:

Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

Szóval most csak a lényegre koncentrálunk. Téged az eladási hozam oszlop érdekel, a többivel nem kell foglalkoznod.

A kiválasztott papír kamata, pontosabban hozama a te szempontodból 6,5%. Azonban ez éves kamat/hozam, de már nincs hátra egy egész év áprilisig, így ennek az arányos részét kapod meg. Egy évnél hosszabb futamidő esetén pedig ez az egy évre vetített hozam, tehát ha két és fél év van még hátra, akkor ennek a két és félszeresét plusz a kamatos kamatot kapod meg, ha a kamatokat is újra befekteted.

(A lakosság számára a 2019 utáni állampapírok kamatadómentesek és igazából a cégek számára is. Azonban ez utóbbinál a kapott kamat egyéb pénzügyi műveletek eredményének számít és ugyanolyan profit, mint bármi más. Ahogy a fizetett kamat is ugyanolyan költség. Tehát adózni fogsz utána, de nem kamatadót fizetsz.)

S mi van, ha el akarnád adni idő előtt a vásárolt állampapírt?

A kincstár a saját szemszögéből nézi az eladás és vételt, ezért eddig az eladási hozamot néztük. (Ami a te olvasatodban vásárlást jelentett.)

Ha most megnézed a vételi hozamot, akkor azt látod, hogy jellemzően 0,6-0,7% különbség van az eladási és vételi hozam között. Ennyiért váltja vissza a Kincstár a papírt idő előtt. Az addigi kamatokat viszont megkapod.

Ami a buktató lehet, hogy az Államkincstárnál nincs annyi értékben az adott papírból, amennyiért te venni akarsz, hiszen ezek jellemzően régebben kibocsátott papírok. Olyankor másik sorozatot kell nézned.

Röviden összefoglalva ne hidd el, hogy egy óvoda, alapítvány, társasház, akármi nem nyithat államkincstári számlát és nem vehet állampapírt. Amint látod, nem egy agysebészet, le van írva, milyen papírok kellenek hozzá, beballagsz egy kirendeltségbe és nyitsz egy számlát. Ideális esetben otthon előre kiválasztottad, melyik állampapírt akarod megvenni, ha nem, a kezitcsókolom az ügyintéző is fog segíteni az Államkincstárban.

(Nyithatsz értékpapírszámlát a bankodnál is és ott is vehetsz többféle állampapírt, de jellemzően elég magas a számlavezetési díj és legtöbbször sokkal rosszabb is az idő előtti visszaváltás díja. De ha gondolod, egy kérdést ott is megérhet a dolog.)

Remélem segítettem. 🙂

Share

25 hozzászólás

 • Pampalini
  Köszi szépen, hiánypótló!
 • HDénes
  Köszi a cikket! Amit az allampapirkalkulator.hu oldalon kiszámolok Diszkont Kincstárjegyre, akkor az annyi alapítványként, magánszemélyként is? És akkor ott ne nézzem a PMÁP-ot és társait, mert az alapítványoknak nem vásárolható.

  A lakosság vehet bármit, de ha diszkontkincstárjegyet vesz, az ugyanaz lesz, amit te veszel meg cégként/alapítványként. PMÁP, MÁP+-t te nem vehetsz.

  Idézem: “A Prémium Magyar Állampapírt belföldi és külföldi magánszemélyek (devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek) vásárolhatják meg.”

 • Euro
  Külföldi állampapírt hogy vehetek külföldön magánszemélyként?
 • Szabó Gábor
  Ez miért lett forró téma? Egyre kevésbé (még kevésbé, mint tavaly, vagy azelőtt) éri meg ilyen trágyát vásárolni. Vagy az intézményeknek elő van írva, hogy csakis bukhatnak a pénzükkel?
 • medmaci
  Köszönöm, hiánypótló. Anno az Erste-nél hallgattak róla mint sz… a fűben, pedig rákérdeztem, mindenáron az ingatlanalapjukat akarták eladni. Gránit banknál van a folyószámlához kapcsolt megtakarítási számlám, havi ezer Ft-ért mikrovállakozásnak is szép pénzt fial a mostani környezetben lekötés nélkül.
 • DKJvsPMÁP
  OFF
  Ha rövid időre akarok befektetni pl. 1 milliót akkor vegyek pl. 3 hónap múlva lejáró DKJ-t vagy inkább PMÁP és kb. 2 hónap után már kidolgozza a visszavaltás árát de ha mégis tovább tartanám bent mint fél év akkor csak nyerek rajta, nem?
 • tmberna
  Ez biztos hogy tarsahazak is vehetnek allampapirt? Tegnap voltam kozgyulesen, ott azt hangoztattak hogy csak a lakastakarekban takarithatnak meg.

  Akkor miért nyithatnak számlát az államkincstárnál? A társasházi törvény semmit nem mond a megtakarítás mikéntjéről, sőt elő sem írja, hogy takarítson meg a társasház.

  Mivel már nincs állami támogatás a lakástakarékon, ki az az agyhalott, aki oda akarja tenni a társasház pénzét? Minek?

 • Bb
  Pont a múlt héten nézegettem az OTP-s számlánkon milyen lehetőségek vannak diszkont kincstárjegyre. 🙂 Ez – is – most nagyon jól jött, köszönöm.
 • Főherceg

  Ott az allampapirkalkulátor.hu

 • Egyik Tamás
  Köszönöm Miklós az infót! Az a kérdésem, hogy a cégeknek van-e kamatadó? Mert ugye a lakosságnak már nincs.

  Olvassuk el a cikket… 🙂

 • kozoskepviselo
  Sajnos itt van egy tévedés, ÉVEK óta sok-sok kört futottunk és a Társasházak NEM vehetnek semmiféle lakosságnak szánt államkötvényt. Személyesen voltam a Kincstár irodjában, bankokban, mindenhol visszautasították.

  Pontosan, erről szól a cikk. De vehetnek NEM lakosságnak szánt állampapírokat. Erről is szól a cikk.

 • bobo (real)
  Pont idén nyitottunk kincstári számlát és tettük diszkont kincstárjegybe a ház felújítási alapját. Sajnos a régi számlát nem szüntettük meg, azon így még élősködik az otp. Applikációval is használható volt, sőt, ha csak bezártam, meg is jegyezte az adatokat, amíg ki nem léptem.

  Azt viszont nem tudtam, hogy egyesület is nyithat számlát, de a linkelt listában ott van egyértelműen. A honlapon ez az infó nincs feltűntetve, én legalábbis nem találtam meg.

 • cég
  Már pár hónapja én is fontolgatom a cégemnek, de a lustaság, ill. kérdés, mennyi plusz melóval szívatom a könyvelőt majd. Ránézésre nem sokkal, főleg ha forintot használok és nem túl sok tranzakció…
  Ami még jó ebben, hogy ha jól tudom, kártyával is lehet pénzt tenni oda, amin nincs tranzakciós illeték, így csak a kiutalásnál fizetem ki az illetéket.
 • KommentElek
  Szuper.
  Euro: 410,597 Ft
  USD: 401,283 Ft

  Trógerek pedig lapulnak, mint a nyúl a fűben. Nincs itt semmi látnivaló.

 • Guest
  Kérdés: az járható út hogy a cég évközi felesleges pénzét havonta kölcsön kérem és lakossági állampapírt vásárolok belőle mint magánszemély? Az osztalék fizetésnél rendezem a tartozást. Vagy legyen osztalék előleg? Nem szívesen gyűjtögetem a céges számlán a pénzt, mert elrohad. Eddig elég volt évente egyszer kipucolni, de új idők járnak. Köszi!
 • Társasházi ember
  Biztos, hogy lehet társasháznak MÁK számlája, mert nekünk van. A NAV viszont nem tudta megmondani, hogy kell-e adózni utána. Most járt le 0629-én az első kör DKJ.
 • Luckyboy
  Azért az éven túli államkötvényeknél kicsit félrevezető a megadott hozam, mert az EHM jogszabályi számítási módja azon alapul, hogy az évente kapott kamatot újra és újra befekteted olyan kamatra, ami a megadott EHM értéke. De a valóságban hova fektetem be és milyen kamattal? Ugyanazt az államkötvényt veszem, aminek az árfolyama a kamatkörnyezethez igazodva folyamatosan változik?
 • KommentElek
  Virág elvtárs beböfögte, hogy holnap jelentőset emelnek az egyhetes betéti kamaton. (Magyarul a NER már poziban lehet.)
  Milyen jó, hogy múlt héten még az volt, hogy egységesítik az alapkamattal, így a rothadó nyugaton lévő befektetők se fognak összezavarodni emiatt.

  Ha lenne gerinc a Fideszben és Orbánban, már lemondtak volna. De ha nem, hát remélem, hogy belebuknak abba, amit kifőztek az elmúlt 12 évben.
  Moslék ellenzék meg össze szedhetné magát, amíg a vállalhatalan, bukott embereket nem rúgják ki, esélyük sincs.

 • Nincs itt semmi latnivalo
  9,75%
  Upsza
 • KZ
  Kérdezd meg a könyvelődet, de nekem annyi rémlik, hogy az alapkamat kétszeresének megfelelő kamatot célszerű visszafizetéskor hozzácsapni a kölcsönhöz, mert így hihető, hogy valóban kölcsön volt, nem csak a tulaj trükközött a cég pénzével.
  Az osztalékelőleg fizetés lehetőségének viszont szerepelnie kell a cég alapító okiratában.
 • barna
  @Kiszámoló @Miklós

  Az egyházi jogi személyek is nyithatnak ilyet?

 • barna
  ja, látom, hogy igen 🙂
 • MG
  Egyrészt szuper, másrészt a magyar állampapírok mégiscsak két irányból is szívatják a magyarokat. Az egyik irány, hogy a kamatok infláció alatt vannak, a kormány el akarja inflálni az államadósságot. A másik irány, hogy a kormány eszement programjait finanszírozzuk vele. A választások után jöttem rá, hogy a Fidesz kampányába én jóval többet fizettem, mint az átlagember. A lánc nem bonyolult: a Fidesz közpénzből kampányol, közpénz pedig egyrészt adókból van, másrészt hitelekből. Az állampapírok ezek a hitelek. Vagyis amíg én örültem, hogy 6.6%-ot kaptam a PMÁPjaimra, addig a kormány kifizette a megtakarításaimból a kampányát (beleértve a rezsicsökkentést, a benzinárstopot, stb., de az óriásplakát-kampányokat is), és szépen felpörgette az inflációt, hogy jóval kevesebbet kelljen majd visszaadnia. Ideje lenne WIN-WIN megtakarításokat találni, amikkel sem a pénzünk, sem a jövőnk nem vész el.
 • Guest
  @kz: köszi, nem kell hogy hihető legyen elég ha törvényes. Marad az osztalék előleg, talán az kisebb macera.
 • Fauszt
  Sziasztok!

  Diszkont Kincstárjegy kapcsán lenne kérdésem. A cikk hatására (ezúton is köszönjük!) elkezdtünk venni a webkincstár felületén, viszont:

  1.) A lejárathoz közelebbieknél rendszeresen kiírja, hogy nincs elég eladó (1M-re, 100e-re, de még 10e-re is). A gond az, hogy ezt csak az utolsó pillanat után, amikor már az aláíró sms-t is bepötyögtem. Ezzel így rengeteg idő megy el feleslegesen, amíg próbálkozom hogy melyik hamarosan lejáró sorozatból mennyit tudok venni. Van erre valami hatékonyabb megoldásotok, mint a próbálkozás? Meg lehet ezt előre valahol nézni?

  2.) Eladásnál is lehet ilyen probléma? Tehát előfordulhat, hogy el akarom adni a meglévő sorozatom, de nem lesz rá vevő, ezért muszáj megtartanom?

  Köszi!