Kiszámoló életbiztosítás: kérdések és válaszok

Amint már tudjátok, elindult a csoportos életbiztosításunk.

Sok kérdés felmerült ezzel kapcsolatban, ezekre szeretnék válaszolni.

Honnan tudom, hogy nem átverés-e?

Ennek a kérdésnek egyrészt örülök, mert csak tanultatok valamit. 🙂

Másrészt kicsit szomorú vagyok, mert azt is mutatja, hogy nem olvastok figyelmesen. Le van írva, milyen e-mail címen tudod lekérni a biztosítótól, hogy van-e érvényes biztosításod. (Nagyon fontos! Mivel púp a hátukra ez az információközlés (másnak tudtommal nem is teszik meg) és összesen három ember kezel talán több ezer csoportos szerződést, évente csak egy-két alkalommal élj vele maximum. Azt a címet semmi másra ne használd! Ha kérdésed van, kérdezz engem, vagy telefonálj a biztosító ügyfélszolgálatára.)

Szintén be van linkelve az ajánlat, illetve a jövő hónaptól (amikor már lesznek belépők is) majd a kötvény is. Ja, és a biztosító sem hagyná, hogy ekkora nyilvánosság mellett visszaéljenek a nevével.

Továbbá annyi eszem lenne, hogy nem a biztosítóhoz küldetném be veletek az egészségügyi nyilatkozatot, hanem azt mondanám, hogy nem kell, ahogy a legtöbb csoportos életbiztosításnál nem is kérnek. (Nálunk is csak azért, mert nyitott a csoport, amihez bárki csatlakozhat.)

Ki a szerződő és miért nem én vagyok az?

A szerződő az egyesület és azért nem te, mert akkor egyszemélyes biztosítást kötnél hatszor ennyiért. Ez ezért kerül ennyibe, mert sok százan vagyunk egy szerződésben.

Felmondhatja-e a biztosító a szerződést?

A szerződés határozatlan idejű, de évente évforduló előtt mindkét fél felmondhatja, vagy új feltételekkel vállalhatja a folytatást. (Ez a biztosító részéről logikusan áremelést jelent.)

Erre sor kerülhet, de hacsak nem lesz kiugró a kárhányad, nem valószínű. De a lehetősége megvan. De drága biztosítást ráérsz majd akkor is kötni, ha bekövetkezik.

Mennyi pénzt kapok vissza a futamidő végén?

Semennyit. Ez nem pénzgyűjtögetős biztosítás, hanem védelmet vásárolsz. A végén nem fizet ki semmit. De erről majd írok bővebben.

Hogy lehet kedvezményezettet állítani?

Mint kiderült, azt a papírt nekem is alá kell írnom, nem tekint el tőle a biztosító. Ezért ne a biztosítónak küldd, hanem az egyesületnek a címére, kitöltve és majd én aláírom és továbbküldöm, neked pedig elküldöm a fotóját. Ha már elküldted, írj nekem a kiszamoloegyesulet kukac gmail.com címre, bemegyek és aláírom az eddigieket.

Mi van a GYES-en, GYED-en lévő anyákkal?

Semmi, ők is biztosítottak. A feltételekben a leírás arra vonatkozik, ha a munkáltató köti a szerződést. A cég nyugdíjasa, GYES-en lévő dolgozója nem aktív állományú, ezért rá nem vonatkozik a biztosítás (és a cég nem is fizet utánuk). Itt azonban nem munkáltató-munkavállaló viszony van, ezért ennek nincs értelme. A biztosító megerősítette, hogy azzal nem kell törődni.

Katonák, rendőrök jöhetnek-e?

Jó hírem van, igen jöhetnek, de az 52-es pont kizárja a fegyveres szolgálat közbeni, azzal összefüggő sérüléseket. Tehát a katonáknak, rendőröknek a biztosító csak akkor fizet, ha a káreset nem a fegyveres szolgálattal összefüggésben keletkezett.

Külföldön dolgozó magyarok?

Csak magyar állampolgár léphet be, de a külföldi munka nem akadály, viszont a kórházi térítés nem él külföldön és a műtéti térítés sem.

Csak itthon történt káresetre fizet?

Nem, a “biztosítás a világ összes országában érvényes.” Ez alól kivétel a kórházi ápolás.

Miért vannak kizárva a 60 év felettiek és a túlsúlyosok, meg azok, akik megisznak egy fél láda sört egy ültő helyükben?

Az alacsony díjnak ez az ára. A túlsúlyról: egy 190 centis embernél több, mint 35 kiló túlsúly megengedett, szerintem ha nem férsz bele, akkor mindentől függetlenül érdemes lenne lefogyni a saját egészséged miatt is.

Gondolj bele: ha közlekedési balesetben halsz meg, a biztosító kifizeti a havi díj 10,5 ezerszeresét, vagyis 877 évnyi befizetést. Persze, hogy nem akar mindenkit biztosítani ennyi pénzért.

A feltételekben 65 év a kilépési idő, itt pedig 55 év van írva felső belépési korlátnak és 60 év kilépési korlátnak. Miért?

A Biztosítási Feltételek egy általános leírás, ennél szigorúbbat vállaltunk, hogy maradhasson az alacsony díj. Ezért van eltérés.

Ha fizet a biztosítás kritikus balesetre (például rák miatt), akkor utána megszűnik?

Nem, tovább él, vagyis ha utána meghal a biztosított, arra is fizet a biztosító. Egy esetben szűnik meg, ha 50% feletti maradandó rokkantságot állapítanak meg, de ez benne van  a feltételekben is (21. pont).

Miben más a pártoló tag a rendes tagtól az egyesületben?

A pártoló tagot nem kell elhívni a közgyűlésekre, amit egyébként minden apró változtatás miatt össze kell hívni. Vagyis csak technikai különbség van, a számodra nem fontos.

Munkanélküli jöhet-e?

Igen.

Van máshol is biztosításom, az számít-e?

Nem, annyit kötsz, amennyit akarsz.

Ha még felmerülnek kérdések, azokat is ide fogom írni.

Share

88 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Gömb, így van. Csoportos életbiztosítás adatait nem szokták kiadni csak a szerződőnek.

  Ez egy olyan gesztus, amit csak nekünk csinálnak meg.

 • Gábor
  Colombo
  A biztosítás csak 60 éves korodig szól. Az egyesület tagjainak 99%-a túl fogja ezt élni, azaz ők csak fizetnek, és az kapja meg (a többiek pénzét is, Ill. csak egy részét), aki “olyan szerencsés”, hogy meghal 60 éves kora előtt.
  Ha a rettegett betegségekre akarsz jó kockázati biztosítást, akkor neked a CIB Családfő biztosítása való, abban ez a rész máshogy van súlyozva. Nyilván az drágább, mint ez, de sokkal olcsóbb mint egy mezei életbiztosítás. És az pl. 65 éves korog szól.
 • Panasonic
  A rengeteg konstruktív illetve részben kifogás kereső hozzászólást valamint a halogatást látva kezdem érteni, hogy a biztosítók miért alkalmaznak ügynököket a toborzásra és egy idő után azok miért lesznek rámenősek és gátlástalanok. 🙁
 • ZoliBA
  Kicsi feleségemnek tutti kötünk, így +1 fő már biztos. Engem is érdekelne, bár ahhoz kicsit alacsony az összeg, de mondjuk egy régebben általad ajánlott csoportos mellett egy ilyen már határozottan jó lenne HA…

  Most váltok munkát, kamiont fogok vezetni, külföldön. Nem igazán szokták szeretni a biztosítók. Nem találtam ezzel kapcsolatban kizárást, de lehet csak az én figyelmemet kerülte el, gondoltam inkább rákérdezek 🙂

  Köszönöm előre is a válaszod!

 • Zorkooo
  > Mi van a GYES-en, GYED-en lévő anyákkal?
  >
  > Semmi, ők is biztosítottak. A feltételekben a leírás arra vonatkozik, ha a munkáltató köti a
  > szerződést. A cég nyugdíjasa, GYES-en lévő dolgozója nem aktív állományú, ezért rá nem
  > vonatkozik a biztosítás (és a cég nem is fizet utánuk). Itt azonban nem munkáltató-
  > munkavállaló viszony van, ezért ennek nincs értelme. A biztosító megerősítette, hogy azzal
  > nem kell törődni.

  És az nem fura, hogy egy olyan leírás alapján kötünk biztosítást, ami nem is ránk vonatkozik, hanem “nem kell vele törődni”?
  Nem piszkálódni akarok, komolyan fontolgatom a megkötését: de szerintem probléma esetén simán tud ezekre hivatkozni a biztosító…

 • mriegler
  Üdv!

  A papírok folyamatban, viszont engem is érdekelne, hogy mit írok alá amikor az áll a nyilatkozatban:
  “Az Egyesület tevékenységét és céljait ismerem és elfogadom. Tudomásul veszem, hogy az Egyesület tagjaként az Alapszabályban leírtaknak, valamint az Egyesület vezető szervei által hozott határozatoknak megfelelően a tagokra vonatkozó jogok illetnek meg, és kötelezettségek terhelnek.”
  Gondolom, ennek benne kell lennie, de azért mégis.

 • Kiszamolo
  zorkoo, írt e-mailt a biztosító, hogy itt ez nem szempont. Ennél többet mit lehet csinálni?
 • Viktória
  Üdv.! Megkérdezhetem mi az egyesület pontos neve?
 • Kiszamolo
  Kiszámoló Egyesület
 • barna
  a terrorcselekmény mint kizáró ok csak azért gáz, mert már mindenre ezt húzzák rá…mert ez jobb a politikának, itt szerintem az lenne érdekes, hogy ki határozza meg, hogy egy adott halálesetnél terrorcselekmény történt e vagy “csak” gyilkosság például…
 • barna
  10milliós kártérítési összegre nem lehet kötni? ilyen opció nincs?
 • Handalamandala

  1. Azért elég egyértelmű, hogy melyik a kettő közül.
  2. Utald vissza a biztosítónak a 10 millió feletti összeget majd, és meg van oldva a problémád.

 • Hoppy
  Azonnal, tehát lassan három hete elküldtem a biztosítónak az egészségügyi nyilatkozatot, nem érkezett még válasz.
 • Kiszamolo
  Hoppy, de, tegnap kaptam egy rakást, amint lesz időm, kiküldöm az eredményt.

  Egyébként mindössze hárman akadtak fel a rostán, a többieket elfogadták.

 • szocske
  . Columbo, a biztosítás 60 éves korodban megszűnik, ha addig élsz, a biztosító megnyerte az 1,2M befizetésed.
  Ha viszonylag kevesen halnak meg a csoportból 60 éves koruk előtt, akkor a biztosító keresett, Erre van is elég jó esélyük, ezért a sok megkötés (veszélyes munka és hobbi kizárva). Akkor viszont jó nagy bajban lesznek, ha egy kiszámoló olvasótalálkozóra valaki bevisz valami pestist. (bocs a morbid viccért).
 • szocske
  na ez már jó régi volt, amire válaszoltam, már megint megtréfált, hogy az új hozzászólások box linkje nem az utolsó oldalra vitt :S
 • sild
  Sziasztok!
  Hol van felsorolva, hogy mennyi térítés jár a feltételekben írt biztosítási eseményekre?
  A feltételek doksiban nem találom, vagy csak bénázok :-/
 • sild
  nincs kérdés, közben meglett 😉
 • Bernát
  Magyar állampolgár, de magyar lakcímmel nem rendelkező (értsd: erdélyi vagyok, itteni tartózkodással) csatlakozhat a csoporthoz? Milyen egyéb hátrányai lehetnek a kórházi ápolás kiesésén kívül? Köszönöm
 • Gábor
  Így egy hónap után a később jövőknek:
  Kb. mennyi idő míg a biztosító elbírálja a kérelmet?
 • Tamás
  Szeretném megkérdezni, hitelfedezeti biztosításnak köthető? Azaz lehet a bank a kedvezményezett?

  Köszi,

 • Kiszamolo
  Tamás, szerintem igen, kérdés, hogy a bank elfogadja-e?
 • Ilus
  Csak egy rövid kérdés: egyből elutasításra kerül az a jelentkező is, aki átesett ugyan a rettegett betegség egyikén (rák), de a diagnózis és a kezelés óta eltelt 9 év?
 • Kiszamolo
  Ilus, igen.
 • Munkamorál
  Kedves Kiszámoló,

  Érdeklődnék, hogy fizet e bármit ez a biztosítás, ha valamilyen extrém sport következtében történik baleset?

  Köszönöm!

 • Kiszamolo
  Munkamorál, nem. Benne van a feltételekben.
 • VaPe
  Kedves Kiszámoló!

  Ha mindkét szülő biztosítva lenne (egymást megjelölve kedvezményezettnek) és esetlegesen mindkét szülő életét vesztené, akkor a törvényes örökösök örökölnek? A Gyámügy ilyenkor felügyeli a pénzt a gyerekek érdekében? (a Babakötvény témájú írásod alapján kérdezem)

 • Kiszamolo
  VaPe, természetesen igen.
 • Zsuzsa
  Kedves Kiszámoló,

  én ugyan már beküldtem a papírokat, de itteni hozzászólást olvasva csak nem hagy nyugodni:

  Ha jól olvastam, a bőrrákok semmilyen fajtája – 1 kivételével – nem tartozik a biztosítási események közé, ezért az egészségügyi lapon nem tüntettem fel, hogy 5 éven belül – nem rosszindulatú – basaliomát szedtek le ambulánsan tőlem.

  Ha – remélem nem fog – de valami miatt intézkednem kellene a biztosító felé és ez kiderülne valahogy, ez nem kizáró ok?

 • Kiszamolo
  Zsuzsa, nem tudom. A biztosítót kellene megkérdezni.
 • Zsuzsa
  Kedves Kiszámoló,

  a tegnapi kérdést folytatva (nem rosszindulatú basalioma), ki kérdezheti meg , kizáró ok-e: az egyesület képviselője, vagy én? Ha én, milyen elérhetőségen, formában (e-mail, telefon)?

  Kell-e jelezni, hogy már korábban – október végén – megküldtem az egészségügyi nyilatkozatot, amiben ez nincs benne, mert ahogy értelmeztem, nem tartozik a biztosítási események közé? (a nyilatkozatról még nem tudom, elfogadták-e)

  Köszönöm

 • Majer Nándor
  Szia!

  Egy kis cég vagyunk, 3 alkalmazottal.
  Szeretnénk belépni a kiszámoló életbiztosításba, kérdezném hogy fizetheti-e a cég az alkalmazottjai biztosítását (gyakorlatilag utalhatom-e céges számláról a havidíjakat)?

  Van-e jelenleg ennek adó vonzata céges szempontból, vagy ez adómentes cafeteria elem?
  Pozitív válasz esetén rögtön 3 személlyel indítanánk a folyamatot.

  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv,
  Majer Nándor

 • Kiszamolo
  Sajnos nem a ti cégetek a szerződő, így nem mehet cafeteriából.
 • Jakab Tamás
  Baleseti halálnál csak az erre a jogcímre meghatározott biztosítási összeget fizetik ki vagy ahhoz hozzáadják a bármely okú haláleset jogcímnél megjelölt biztosítási összeget is?
 • Axus
  Tamás

  Mindegyiket kifizetik.

 • Nándor
  Üdv!

  Feladtam az imént két személy kiszámolós csoportos biztosítási kérelmét postán.
  A második lépés ugye a kiszámolóba való tagfelvétel lenne.

  De az nem világos, hogy ezzel várjam-e meg a biztosító válaszát, vagy nem?
  Ha elutasítanak, akkor tag sem akarok lenni.

 • Kiszamolo
  Ha elutasítanak, nem is veszlek fel tagnak.
 • Majer Nándor
  Oké, tehát akkor megvárjuk a biztosító válaszát a jelentkezésig.