Lehúzás felsőfokon

Ha most (is) felmész például a Facebookra, a reklámmezőben láthatsz egy reklámot, ami arra buzdít, hogy próbáld ki az intelligenciádat, mondd meg például, hány háromszög található a képen és nyersz egy Ipad-et.

Ekkor a quizshuttle.com oldalon találod magad, ahol meg kell fejtened, hogy 13 háromszög van a képen. Beírod a helyes megfejtést, de nyeremény persze semmi, hanem továbbdob a calivary.com oldalra, ahol négy különbséget kell megtalálnod egy képen, itt állítólag Iphone-t lehet nyerni.

Miután ezt a nem túl komplikált kérdést megoldottad, nyeremény továbbra sincs, mert ahhoz add meg a telefonszámod.

És ebben a pillanatban feliratkoztál egy heti hat alkalmas fizetős sms-re, alkalmanként 508 Ft-ért, amire csak majd akkor jössz rá, amikor kijön a telefonszámlád egy hónap múlva, rajta a 12-14 ezer forintnyi fogadott fizetett sms szolgáltatás.

Ez az információ egyébként a weboldalon is fenn van, már ha legörgetsz az oldal aljára és észreveszed a világoskék alapon világosszürke színnel és hatos betűmérettel írt tájékoztatást.

A leggusztustalanabb átverések egyike ez a fajta, sajnos tele van velük a net.

Védekezni úgy tudsz ellene, hogy most azonnal lemondod a telefonodon a fizetős sms-ek fogadását és küldését, a méregdrága “ingyen net” és egyéb lehúzós szolgáltatásokkal együtt.

Mától amerre látom az ilyen cégek hirdetését, játszom velük, hadd fizessenek a hirdetésükre az én kattintásomért is. Arra figyelek csak, hogy naponta egyszer játsszam egy-egy oldalon, mert ha túl sokszor játszanék, akkor nem számítana bele a költségükbe, azt gondolván, robot generálja a forgalmat.

Mondjuk azt nem értem, hogy a Facebook és a hasonló oldalak hogy adhatják a nevüket egy ilyen átveréshez, ha valaki tudja a választ, ossza meg velünk. (Mondjuk a távközlési cégek szerepvállalása is érdekes kérdés, a fizetős sms-ek fogadása 95%-ban nagyjából hasonló átverésről szól.)

Egy szó, mint száz: ti ne üljetek fel ezeknek az átveréseknek.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

19 hozzászólás

 • Zabalint
  Az a hülye, aki hagyja magát, telefonszámot neten csak kivételes esetekben adunk meg.

  Ellenben tényleg úgy van, hogy csak megadod a telefonszámodat, és akkor már mennek is a fizetős sms-ek? Nem kell előtte küldeni egy sms-t? Mert ha így van akkor a főkolomposok a szolgáltatók, hatalmas pert kellene a nyakukba akasztani emiatt. Ugyanis ha ez igaz, akkor az összes titkosítatlan telefonszámra rá lehet küldeni ezeket a fizetős sms-eket, plusz neten az ellenségem számát is megadhatom.

 • Kiszmol
  Eddig nem kellett, most visszaküldöd az “igen” szót arra a kérdésre, hogy akarsz-e iphone-t nyerni.
 • homeropata
  Nem hinném, hogy a fecobook, vagy egyébként a google is jobban vizsgálná az esetet annál, hogy “fizetsz? Akkor hirdethetsz.”
  Minden országban rengeteg hirdetőjük van, szerintem esélytelen egyessével átvizsgálni, hogy kik rendes hirdetők, és kik csalók.
 • homeropata
  Egyébként én is láttam már ezt, talán én is rákattintottam erre, de ha valahol személyes adatot kell megadni, azonnal távozok is.
 • Vakmacska
  http://nmhh.hu/cikk/2719/Fogadott_emeltdijas_SMS

  A hivatalos tájékoztató. A nagy mobilszolgáltatóknak ez üzlet (nem is rossz), minden országban a hatóság eredt a nyomába a disznóságoknak, ott a Jamba és társai olyan büntiket kaptak hogy arról kódultak, főleg ha kiskorúakat paliztak be, részben asszem Németországból, UK-ból sikerült is kiűzni a dolgot, vagy legalábbis átláthatóvá tenni.

  Ha békiben hagyod az alapbeállítást, ergo by default tiltva van az emeltdíjas, akkor nem kaphatsz ilyet és más sem szórakozhat veled, hogy egy netes oldalra regisztrálja a számodat a nevedben.

 • KopaszMercis
  Millió ilyen lehúzós oldal van az interneten, mondok egy másikat.
  Történt, hogy megbíztak egy ingatlan kiadásával, és mit is tesz ilyenkor az ember: beüti a keresőbe, hogy ingatlankiadás, albérlet, meg hasonló szavakat, és elnyomja ugyanazt a hirdetést vagy tíz helyre. Szerintem tíz emberből kilenc így tesz, de vigyázat, vannak nagy turpisságok az ilyen ingyenes(nek tűnő) oldalak között. A legnagyobb átverés az ingatlanbazar.com oldal. Ez úgy hirdeti magát, hogy egy hónapig a regisztrált felhasználó ingyen tudja az ingatlanát hirdetni. Ez bennem úgy csapódott le (mint utóbb kiderült hibásan), hogy egy hónap elmúltával leveszik a hirdetésemet, mint például az expressz.hu-n és egyéb oldalakon, és kész. Sajnos nem áll itt meg a dolog náluk. Mivel regisztráció során ki kell pipálni azt, hogy elfogadja a felhasználó a szabályzatot, rá is vonatkozik ezek után a szerződés, amit a honlapon közzé is tesznek. Mivel azonban 100 felhasználó közül szerintem 99 soha nem olvassa el ezt, máris beleugorhattunk egy olyan kelepcébe, amiből igen nehezen tudunk kijönni. Tudniillik a szerződés tartalmaz egy olyan kitételt, hogy ha a szerződő nem törli 30 nap után a hirdetését, az tovább ketyeg immár fizetősként, azaz 4.500 forintba kerül minden újabb 30 nap. Ráadásul ez olyan kis furmányosan van elhelyezve, hogy aki olvassa, az is csak jó esetben jön rá, mert el van dugva a feltöltési feltételek között.
  Miután lejárt a max. hirdetési idő (6 hónap), utána jönnek e-mailben a fizetési felszólítások. Úgy harmincezer szép magyar forintról szólnak eleinte az összegek, majd miután késedelmi meg miegymás kamatot is felszámítanak, gyakran megugrik úgy 100 ezer forint fölé is a követelt végösszeg. Nálam már jött 143 ezerről is, amit már egy behajtó cég fémjelez, sőt időnként felajánlja, hogy ha öt napon belül fizetek, akkor csak a felét kell.
  És miért éri meg a honlap üzemeltetőjének ez a felhajtás? Az egész játék a nagy számok törvényére épül: mindig van egy-két palimadár. Nem egyszer olvastam fórumokon, hogy inkább kifizette a súlyos 30-40-50 ezer forintot a balek, csak hagyják őt békén. Amúgy ez sem garancia semmire, mert gyakran ezek után is tovább követelőznek. Ráadásul időről időre más bankszámlaszámot adnak meg, most ha jól tudom a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezetnél nyomulnak.
  Egyszóval, a http://www.ingatlanbazar.com oldalt nagyon határozottan kerülje el mindenki, vagy kamu névvel, kamu címmel, egynapos e-mail címmel használja. Én szóltam előre!
 • Riaria
  Csodálkozom, hogy még léteznek emberek, akiknek újdonság a az Ingatlanbazár témája. Ez már régi lerágott csont, mindenhol lehetett róla olvasni.
 • KopaszMercis
  Tudod, nekem 4 éve senki sem szólt jó előre, és én annak az egy embernek írtam le, aki még nem hallott róla… Elnézést, hogy ez az egy pont nem Te vagy.
  Amúgy az oldal él és virul, mai napig szedi áldozatait, ezért bátorkodtam megosztani ezt az átverés szagú szolgáltatást, aminek mutáns oldalai is vannak (pl.: http://www.ingatlandepo.com).

 • Zabalint
  Mint ha Homáron lett volna anno erről cikk, és ha jól emlékszem a jogban jártasabb kommentelők azt hozták ki, hogy nem kell nekik fizetni, mert ahogy mondod, palimadarakat kerestek, tehát nem tudják behajtani, ha nem enged az “adós”.
 • Kiszmol
  Én meg azon csodálkozom, hogy a magyarok 36%-a nem tudja kiszámolni, ha 5% kamatot kap 100 forintra, mennyi pénze lesz egy év múlva…..

  Kamatos kamatot meg még megtippelni sem tudja helyesen az emberek 58%-a.

 • Vakmacska
  Ez elég érdekes, mivel a GVH keményen elmeszelte őket, talán nem is egyszer: http://www.gvh.hu/gvh/alpha?null&m5_doc=7453&pg=72, perelni ritkán szokott a Versenyhivatal közérdekű keresettel, de most megtette azt is.
 • Stiel
  Az, hogy nem tudják, hogy kell számolni a kamatos kamatot, tényleg gáz, de helyesen megtippelni miért kéne tudni? Ez nem kétjegyű számok összeadása szintű skill. Ott a számológép, ha azzal ki tudja számolni, az szerintem tök elég.
 • Kiszmol
  A kérdés úgy szólt, ha 100 forintot elteszel évi 2% kamatra 5 évre, mennyi pénzed lesz? Több, kevesebb, pontosan 110 forint.

  Ezt kellett volna megválaszolni. Tehát pont nem kellett tudni kiszámolni, csak tudni, hogy több, mint 110.

  Bár ennél sokkal nagyobb gáz a 100 forint 5%-os kamatra nem tudja kiszámolni, hogy 105 forint a megoldás.

 • KopaszMercis
  Ez nem ér semmit, mert szerintem a versenyhivatal tipikus sóhivatal jelleggel bíró műintézmény. Mindenki tudja, hogy az oldal magyarországi szerverről megy, miért nincs joga letiltani? Az ingatlandepos átverés tényleg a balekokra épít, mert a Seychelle szigetekre van bejegyezve a cég, csak egy postafiókja van Sopronban, és onnan küldözget leveleket, most már behajtókon keresztül.
  További remek átveréseket a munkakereső portálokon lehet lelni, az otthon végezhetőknek a fele ilyen. Van ez a „gépelési munkát ajánlok” jellegű is, ahol kemény hatszáz forintot kell elküldeni rózsaszín(!) csekken jelentkezési díj gyanánt, aztán az a válasz rá, hogy te is benne vagy a rendszerben, te is adj fel hirdetést, és keress balekokat. Ez szintén balekképző a javából, 600 forint miatt senki nem fog feljelenteni, és ez már megy több éve.
  Ám ne csodálkozzon senki semmin, abban az országban, ahol az Il Ferro „sikeres” tudott lenni, több ezer palimadár beszervezésével, minden előfordulhat.

 • Vakmacska
  Én dolgoztam marha nagy multinál is, a GVH-nak, a PSZÁF-nak és valamennyire a hírközlési hatóságnak még van némi riszpektje az érintettek közt, plusz NAV, a többit kb. körberöhögik vagy megpróbálják megvenni kilóra, lehet ezeket is megpróbálják, de azért őket nem olyan könnyű. A baj a reakcióidejükkel van, olyan mind, mint a dinó, megharapják a farkát és egy hónap múlva észreveszi, más esetben meg mintha szólnának valahonnét, hogy engedjék kifutni, és csak akkor lépnek, mikor már benne a fél ország, lásd Il Ferro vagy Baumax. Viszont aki tud olvasni ilyen híreket, az láthatja mire megy ki a buli, ergo nem kell megvárni a bírósági ítéletet a nem-bedőléshez.
 • Zabalint
  Ja, hogy te írtad ezt:
  http://penzkerdes.blog.hu/2012/06/26/mennyire_ertunk_a_penzugyekhez

  Egyébként nekem az jön le ebből az egészből, hogy hiába lenne így kötelező pénzügyi alapismeretek óra az iskolákban, nem érne önmagában semmit, mert előbb a matematikai alapokat kellene megtanítani.

  Egyébként pont a százalékszámítás az, aminél rossz a matematika oktatás módszertana. Ugyanis nem egy embert láttam, aki ha százalékot kell számolni számológéppel, 100-al szorozgat és osztogat, ahelyett hogy megértené, hogy 0.01 = 1%, és így pötyögné be a számológépbe, illetve olvasná le. Ez egyértelműen az oktatás hibája, mert nem azzal kellene kezdeni, hogy felírnak a táblára ilyen képleteket, hogy százalékérték = alap * (százalékláb / 100). Mert egyrészt ez így nem egyszerű egy általános iskolás gyereknek, másrészt a gyakorlatban ezzel számolni nem hatékony (mármint akár felírni, akár fejben végiggondolni a 100-al osztást), harmadrészt a képleteket úgyis elfelejti szinte mindenki előbb-utóbb. Ha helyette a tizedestörtből vezetnék le, máris sokkal több gyerek tanulna meg százalékot számolni.

  Egyébként hasonló eset az osztás-bennfoglalás, ami egyébként azért is vicces, mert a kettő közötti felfogásbeli különbséget a legtöbb tanítónő nem is érti, tehát úgysem tudja elmagyarázni a gyerekeknek, innentől kezdve értelmetlen első osztályos gyerekek számára ezzel bonyolítani a dolgokat.

 • KopaszMercis
  Csak a pontosítás miatt: az nem Baumax volt, hanem Baumag.
 • Vakmacska
  Francba, elírtam, valóban, pedig elvileg tudom, csak így jár aki közben mást csinál, nem is egyet.