Lottómilliárdok: áldás vagy átok?

Ki nem ábrándozott még a milliárdos lottónyereményeket hallva, hogy milyen jó lenne, ha ő nyerné meg a pénzt. Gondolatban elköltötte, vett egy szép házat és egy drága autót, beutazta a világot és a maradékból élt boldogan élete végéig.

A valóság azonban nem ilyen rózsaszín. Rengeteg kutatás és felmérés készült a lottónyertesekről és bizony elég nagy részüknél semmit nem oldott meg a hirtelen jött pénz, sőt sokan átkozzák a napot, amikor megnyerték a főnyereményt.

Az Egyesült Államokban a nyertesek egyharmada bankcsődöt jelent a nyeremény utáni öt éven belül. Egy másik, kanadai felmérés szerint a hirtelen nagy összeghez jutó személyek 70%-a hét éven belül elveszíti az így szerzett vagyont.

Első pillanatra ez elég hihetetlennek tűnik, pedig így van. Nézzük meg, milyen okok állnak a háttérben.

– Az átlagos lottózó alacsony iskolai végzettségű, általában rosszul fizetett munkás, aki egész életében keményen dolgozott, mégsem vitte semmire. (Orvosok és ügyvédek maximum sokmilliárdos főnyeremény esetén vesznek egy-egy szelvényt.) Ennek megfelelően általában a legkisebb pénzügyi bölcsességgel sem rendelkezik, viszont ha nyer, elkapja a gépszíj, hogy gyorsan kárpótolja magát mindazért, amiről azt gondolja, hogy eddig kimaradt az életéből. Ezért aztán általában elképesztő iramú költekezésbe kezd a nyeremény átvétele után.

A legtöbben túlbecsülik a nyereményüket, messze a nyeremény határai felett kezdenek el költekezni, azt gondolják magukról, hogy ők most már milliomosok és úgy is akarnak élni, miközben pár százmillió forintot villámgyorsan felemészt a milliomos életmód. (Illetve az, amit annak gondolnak a nyertesek.) A költekezés közben elfelejtik azt, hogy ez az összeg nem pótlódik soha. Egy ötszázmilliós házat és egy 30 milliós autót (vagy mindjárt többet) nem elég megvenni, azt fenn is kell tudni tartani éveken-évtizedeken át.

– A pénz, szemben az általános vélekedéssel egyáltalán nem megoldja a problémákat, hanem gyakran súlyosbítja azokat. Ugyanis a legtöbb probléma az ember életében nem anyagi természetű. A nyeremény miatt érzett kezdeti eufória után aki előtte depressziós volt, utána is az lesz, aki előtte életvidám volt, utána is az marad. A házasságban lévő gondokat is előhozza és felnagyítja a hirtelen jött nyeremény. Aki szerencsejáték, alkohol, pornó, vagy drogfüggő, az a nyeremény hatására még inkább rabja lesz az eddigi függőségének. Rengeteg lottómilliárdos bukta el a pénzét szerencsejátékokon, vagy került börtönbe drog miatt.

Egyébként a szegénység a legtöbb ember életében nem maga a probléma, hanem csak az eredménye egy életmódnak, mentális és lelki beállítottságnak. Ezért sem segít ezen semmit a pénz.

– Megjelennek a pénzszagra érkező keselyűk és hiénák, először a rokonságból, majd a csalók is megérkeznek hamarosan. A nyertes pedig nem tud nemet mondani nekik, ezért nagyon gyorsan elolvad a nyeremény nagy része.

– A nyertes vállalkozásba kezd, megvalósítja régi álmát és boltot nyit vagy éttermet. Mindössze annyi a probléma, hogy attól még, hogy tőkéd lett egy vállalkozáshoz, továbbra sem értesz hozzá semmit. Nem tudod, hol kellene beszerezni az árut, hirdetni a tevékenységedet, hogyan kell embereket felvenni és alkalmazni őket és a többi és a többi. Éppen ezért a legtöbb ilyen vállalkozás gyászos kudarcba fullad, de addig is újabb milliókat-tízmilliókat rabol el a nyereményből.

Egy lottónyertes életét itt olvashatod el angolul. Van benne minden, luxus életmód, válás, teljes anyagi csőd. Mondhatni a teljesen tipikus nyertes sors.

Mit kell tenned, ha nyertél és nem szeretnéd gyarapítani a tönkrement lottómilliomosok széles táborát?

– Higgadj le és 4-5 hónapig ne csinálj semmit. A legtöbb rossz döntést a nyertesek az első pár hónapban hozzák. Fűnek-fának adakoznak és ész nélkül költekeznek. Ezért ne hozz semmi nagy horderejű döntést az első hónapokban. Ne vegyél ingatlant és ne fektesd be a pénzt nem pénzügyi termékekbe, mint például a sógorod autómosója. Ne adj a pénzből senkinek, se ajándékba, se kölcsön.

A legjobb volna, ha az első hónapokban eltitkolnád a nyereményt a rokonok előtt is. Sokat könnyítene az életeden. (Egy jó cikk a rokonokkal való pénzügyi kapcsolatokról a lottónyereményektől függetlenül is itt található)

– Kérj pénzügyi tanácsot egy hozzáértőtől vagy mindjárt többtől. Nem csak arról, hogy hová fektesd be a pénzed, hanem arról is, hogyan csinálj költségvetést, hogyan oszd be a pénzed. Bizony, meg kell tervezned a pénzügyeidet akkor is, ha nyertél egy talicska pénzt.

Ki kell számolni, mennyit kell eltenned és milyen ütemben kell a félretett pénzt felhasználni. Le kell ülni, meg kell tervezni, milyen házat vehetsz meg, azt mennyibe kerül fenntartani, milyen autót vásárolj és mennyit költhetsz el havonta, mennyit adakozhatsz el és mennyivel támogathatod a rokonságot, hogy nyugdíjas korodra is maradjon a pénzből.

Az így elkészített költségvetéshez ragaszkodnod kell. Vehetsz jachtot, lovastanyát, vagy akármit, de csak abban az esetben, ha a terv szerint belefér a költségvetésedbe. Adakozni is például csak ezen terv alapján lehet. A tanácsadóval együtt kiszámoltok egy összeget, amit ilyen célra fordíthatsz évente és annál többet nem adhatsz. Oszd be bölcsen az éves keretet, akárhányan is találnak meg, hogy adjál nekik pénzt.

Ez a költségvetés fog attól megőrizni, hogy két-három év alatt elégesd a teljes nyereményedet, ahogy az átlagos lottónyertesek szokták csinálni.

– Kerüld a kockázatos befektetéseket. Tudok neked rémtörténeteket mesélni a praxisomból, hogyan lett az évszázad ingatlanbefektetése egy nem várt fordulat miatt 300 milliós bukó, plusz a bank vinné még az ügyfél rózsadombi házát és nyaralóját is. Ez veled is megtörténhet.

Ugyanígy a pénzügyi portfóliód egy meghatározó része legyen konzervatív, kiszámítható hozamú, amivel számolhatsz hosszú éveken át.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

90 hozzászólás

 • Catinator
  Sokat gondolkoztam ezen a témán én is – bár nagyon-nagyon ritkán lottózom. Valamikor a Kossuth Rádióban volt egy műsor pont ebben a témakörber, felkutattak és megszólaltattak több egykori “szerencsést”.
  Volt, aki 1 év alatt elbulizta az akkor 20 családi ház árát, volt aki motormúzeumot nyitott, volt pénze végre a ritkaságokra, de mivel nem értett hozzá, elvesztette az egészet…

  Amúgy nagyon jó hogy tudom, mit kéne csinálni – de nem vagyok biztos benne hogyha oda jutok, tényleg azt fogom-e csinálni.

  Szűk családi körben el merném mondani, de döntő hányadát befektetném – lehetőleg úgy hogy véletlenül se férjek hozzá adott ideig.
  Életvitelemen nem változtatnék, munka nélkül nem birom sokáig. De biztos, hogy plusz biztonságérzetet adna – mégha sok eshetőségre már rendelkezem tartalékokkal.

  Félek tőle, de azért megpróbálnám. De többre értékelem azt a pénzt amiért megdolgoztam.

 • EnGé
  OFFFFFF

  portfolio.hu/vallalatok/penzugy/hozzanyul_az_eu_a_betetekhez_megallapodtak_a_bankszanalasarol.3.185863.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

 • Jordán
  Tönkrement 🙂

  magyar, kifejező és tényleg azt jelenti…

 • Csibola
  Mondjuk a végrendeletet én alapból javaslom mindenkinek(, akinek van családja). 20 perc megírni, és sok bosszúságtól megkímélheti a családot adott esetben.
 • Andras
  “Mit kell tenned, ha nyertél és nem szeretnéd gyarapítani a tönkrement lottómilliomosok széles táborát?”

  Na most annak, hogy valaki nyerjen jelentős összeget, annak elég kicsi a valsége. Na most, hogy nyerjen is és még ezt a blogot is olvassa, annak meg még kisebb. Vagyis gyakorlati szempontból nem érzem túl hasznosnak a bejegyzést, érdekesnek érdekes.

  Amúgy engem annyira megijesztett, hogy ha én nyernék egy nagyobb összeget (aminek ugye nincs sok esélye, pláne szelvény nélkül 🙂 ), szóval akkor gyorsan eljótékonykodnám az egészet, mielőtt jön a rokonság és kifoszt :).

 • Stanlee
  Igen, azt mondja, vegyél ETF-et, ne pedig alapba fektess, ami lehúz éves szinten kezelési költségekkel és az elején a belépési költségekkel. Nekem az ETF mint eszköz teljesen új, nem hallottam róla előtte – szerintem az ide betérők nagyobbik része sem. De őszintén, láttál már bankot aki ETF-et akart a reklámjaiban rádsózni, vagy bármelyik közvetítő iroda alkalmazottja neked eladni? Én nem, és nem is fogsz.
 • na4
  Nem lehetne valami aktuálisabb témát boncolgatni? Ez mindössze talán egy-két embert érint. Sokaknak a napi megélhetés a gond.
 • Kiszamolo
  Mivel szerintem ez lesz a következő téma, nem kell sokáig várnod… 🙂
 • Krisztián
  Vannak régebbi “olyan” témájú bejegyzések, amit írsz. Vagy mire gondoltál?
 • mesterséges unintelligencia
  Akkor jöhet a 150 euró 🙂 Ha ez tényleg ilyen könnyű, akkor elmegyek tanácsadónak 🙂

  A viccet félretéve, egy befektetésekkel, részvényekkel, befektetési alapokkal foglalkozó internetes fórummal többre mész, mint a reklámokkal, a legtöbb tanácsadóval és közvetítővel.

 • attila
  Én ha nyernék egy nagyobb összeget először lapítanék és és megvárnám míg lesz egy lényegesen kisebb nyeremény pl: nyerek 500 millát erről csak én tudok és később ha lesz egy kisebb nyeremény mondjuk 50 milla bejelenteném hogy nyertem így nem feltűnő,hogy veszek ezt azt de a rokonokat is le lehet rázni egy kisebb összeggel
 • bösztl attila
  t. moderator! csak teszteltem az oldalt, tetszik ez a gyors bejutas a forumba
 • kontar
  Bocs, nem ide tartozik, de el tudja valaki magyarázni hogy a takarékszövezkezetekkel mit művel a kormány? Megköszönném.
 • Kiszamolo
  Szia,

  Előzetes moderáció van, ezért van, amikor azonnal kikerül, ha gép előtt vagyok, van, hogy pár óra múlva, ha éppen nem érek rá.

  A felesleges vitákat gerjesztő, a témához nagyon nem tartozó, másokat sértő, vagy troll bejegyzések nem kerülnek ki, ahogy a reklámok sem.

  100 hozzászólásból kb. 99 kerül ki, a többi kuka.

 • Cantus
  1. Még a feleségemnek se szólnék a nyereményről
  2. Végrendelet megírása
  3. TBSZ számlára pakolás, tehát legalább 5 évig hozzá se férjek

  és élném tovább a mindennapjaim, mint eddig…

  Azért annyira nem bonyolult szerintem.

  5 év múlva megírom, hogyan tovább.

 • cabala
  Egy nagyon jó előadás ebben a témában:
  pszeudo.hu/view.php?cid=419_lottokomedia
 • V.A.Laki
  Azt mashol olvastam, (de a linkelt cikkbol is ez jott le), hogy a lottonyeres komoly lelki megrazkodtatas, es a kisember (pl. en) egyszeruen az eszet veszti.

  Az “itt olvashatod el angolul” cikkben egyetemet vegzett, stabil elettel rendelkezo parrol van szo, akik nem honaprol honapra eltek, volt szakmajuk, munkajuk (karrier?), amibol aprankent mindent fel lehet epiteni. Nem voltak ostobak, csak a kepessegeik becsultek tul. A jellemhibaik felerosodtek, a rossz donteseik akkumulalodtak, vegul a valsag elvitte mindenuk.

  Lehet, hogy testepitesz es jarsz harcmuveszetet tanulni, de meg tudod-e vedeni magad, ha harom huligan korbevesz? Az csak terepen derul ki.

  En is azt gondolom, hogy aki tartosan gazdag, az ert a penzhez, bar ugye gazdagnak lenni nem az, mint gazdagnak latszani. A Fejedelem c. konyv XXIII. fejezetenek utolso bekezdese szepen leirja, miert kell ennek igy lennie.

 • Wnprt
  Tisztelt Kiszamolo!
  Egy korábbi témára szeretnék visszautalni, tehát a magas hozamú vállalati kötvényekre. Az én álláspontom az, hogy még hiteles is lehet egy ilyen vállalat, amennyiben nem a jegybanki alapkamat többszörösét ígéri éves hozamként, mivel mostanában már alig találni 6%-nál sokkal magasabb befektetési ajánlatot. A másik dolog pedig az, h érdemes lenne foglalkozni egy aktuális témával, a Richter részvény felaprózásával, továbbá tőzsdei befektetésekkel, elsősorban a magyar 4 legígéretesebb részvénnyel, az OTP-vel, MOL-lal, Richterrel és az Egissel.
 • Attila
  Nos, ha én is hirtelen nagyobb vagyonhoz jutnék, bakancslistával kezdeném, aztán vennék egy szép, de egyáltalán nem drága házat. Vennék egy max 10-20milliós autót, de nem drágábbat. Összességében utazásra, házra, kocsira és egyéb ingóságra legfeljebb ötven-milliót kötelék. Van már egy kisebb vállalkozásom azt fejleszteném tovább, de ésszel. Lealkudva, jó áron telkeket, ingatlanokat vennék értékes helyeken, pl. Budapesten és környékén, mert úgy gondolom, hogy az biztos és jól kamatozó befektetés, legalábbis a banki kamatokhoz képest mindenképpen. Erre több-százmilliót is leköltenék, a többi megmaradt pénzt bankban hagynám és élnék vígan amíg meg nem halnék.
  Kíváncsi vagyok a véleményekre! Hol a buktató a gondolatmenetemben?
 • Lomnici Tamara
  Úgy érzem, hogy Te is úgy gondolkodsz, mit az átlag: a hamis biztonságérzet vezérel. Én nem tudok „kontroll csoportot” létrehozni(mert ugye előrefelé élünk, és csak a múltat tudjuk értékelni), így csak elméletben teszek fel kérdéseket. Miért veszel 10-20 millás autót úgy nekifutás nélkül, hogy feltűnj mások előtt? Miért pont Budapest és környékében gondolkodsz ingatlan terén több száz millióért(!?), miért nem Hévíz és környéke, teszem azt. Miért nem gondolkodsz állampapírban, részvényekben, miért nem spekulálsz például valami ritka földfém árának emelkedésére, miért nem veszel meg jó szimattal régi festményeket, pénzérméket, régiségeket, és adod el ezt pár év múlva többszöröséért.
  Nem akarom elvenni Pityu végcsattanós adu ászát, de miért nem mész el mindenekelőtt egy hat alkalmas Kiszámoló Akadémiára 25 szép magyar ezresért?
 • N.
  Fegyelem kérdése, hogy mi lesz. Velem nem hiszem, hogy túl sok minden különleges történne. Amikor először duplázódott meg a fizetésem, akkor azt gondoltam, hogy ezzel egyenes arányban fognak nőni a kiadásaim is, de aztán pár hónap alatt kiderült, hogy csak a megtakarításaim nőttek (és a stressz szint csökkent).

  Olvasgatom most a Millionaire next doort, és abban találtam egy ide vágó részt:

  A férj adott 8 millió dollárnyi részvénypakkot a feleségnek. Erre a feleség annyit mondott, hogy “értékelem, de tényleg”, és folytatta a 25-50 centes kedvezményre jogosító kuponok kivagdosását az újságból.

  (Vajon ilyen nőt hol lehet találni? :))

 • jurta
  Például értesz-e eléggé a budapesti és környéki ingatlanokhoz?

  (Ha nem, akkor lehet, hogy felhagyott bányákkal, szeméttelepekkel fognak lehúzni nagyon-nagyon ígéretes befektetési telek címén. :-))

 • Attila
  Az autó esetében odaírtam, hogy max tízmilliós autót. Több-milliárd nyereménynél szerintem mindenki venne ennél drágább verdát is. Az ingatlan, illetve a telekvásárlás a legkevésbé lutrisabb, főleg frekventált környéken. Tudom… nincs atombiztos befektetés, egy időre éppen ez miatt maradnék távol egyéb befektetésektől. Gyerekként kegyetlen szegény körülmények között éltem, aztán közel tíz éve beindult, fellendült a vállalkozásom, de ugyanúgy megmaradtam az ésszel-költekezésnél, no de ha hirtelen milliárdos lennék akkor egy tízmilliós autó nem lenne buta pazarlás.
 • jurta
  “Vajon ilyen nőt hol lehet találni? :)”

  A Kiszámoló blogon megeshet.
  (volt már próbálkozás, //kiszamolo.hu/elteszek-havi-szazezret-ugyes-vagyok/#comment-8406
  sőt:
  //kiszamolo.hu/elteszek-havi-szazezret-ugyes-vagyok/#comment-8412 :-))

 • Janos
  Azert ott is megvan a lutri…

  Az ingatlan ugyanis viszi a penzt… amortizacio, rezsi… es nehany “jo” befektetes az kesobb csak a penzt viszi.

  Persze lehet jol is csinalni, de konnyebb mondani mint tenyleg megtenni.

  Amig nincs 20-30 milliod sajat erobol felreteve ( a hazad amiben laksz nem szamit, es az autod sem ) addig valoszinubb, hogy buknal vele.
  Bar ezt szerintem itt kar bizonygatni:)

 • F_Feri
  Ne haragudj, de csak úgy példának okáért, tisztában vagy vele, hogy egy-egy ingatlan vásárlása esetén mennyi illetéket kell fizetni? És akkor ez csak az állam, az egyre bújtatott önkormányzati ingatlanadókról már nem is beszélek.
 • Agi
  Ezt most találtam. Beszédes: borsonline.hu/20130709_evi_350_milliot_herdalt_el_a_lottonyertes?utm_source=delmagyar.hu&utm_medium=rssfeed&utm_campaign=contentbox
 • szofter
  Van egy régi városi legenda egy 98 éves fazonról, aki megnyerte a lottót, majd rögtön másnap – a lottónyereménytől függetlenül – meghalt. A történet mondanivalója elméletileg az lenne, hogy akármilyen balszerencséd van, ennyire balszerencsés soha nem lehetsz. De szerintem, ha valaha élt ez az ember, akkor a legszerencsésebb lottónyertesek egyike volt.

  Hanem aztán az örökösei… 😀

 • jurta
  Mi ez, felkapta a világsajtó a témát? Az Origo is összefoglalót közölt, épp most… 🙂

  origo.hu/nagyvilag/20130725-csodbe-ment-lottonyertesek.html

 • Kiszamolo
  Sajna nem miattam. Megint milliárdokat lehet nyerni, most a hatos és ötös lottón is egyszerre.
 • N.
  Ma este 23:20-tól az RTL Klubon Házon kívül, vagy holnaptól visszanézhető a rtlklub.hu/most/musorok/hazon_kivul oldalon.

  Az előzetes alapján vidám hangvételű riport lesz egy arcát vállaló magyar lottómilliomosról (“csak” 630 millióról van szó). 4 hónap alatt sikerült részben teljesen felesleges dolgokra elverni a nyeremény felét, és az élethelyzet (új barátok, építkezések, fogadott ügyvéd, sofőr) előrevetíti, hogy még az év vége előtt sikerülni fog kinulláznia a nyereményt.

 • smartdrive
  “a szegénység a legtöbb ember életében nem maga a probléma, hanem csak az eredménye egy életmódnak, mentális és lelki beállítottságnak”

  ez Manhattanből nézve biztos így van, a valóság ezzel szemben az, hogy a világon a szegénység a legtöbb ember életében származásilag determinált

 • Janos82
  :

  Sajnos a szarmazas az a viselkedesmintakat determinalja ( kb 70-80%ban), vagyis jelen esetben az altalad cafolt kijelentes is igaz, es a te kijelentesed is.

  Ha nem igy lenne, akkor kb 1-2 generacio alatt jelennenek meg a csaladokban a milliomosok veletlenszeruen.

  Ha nem hiszed, akkor keres statisztikakat a szegenyebb emberek szokasairol ( cigi, alkohol, TV, de meg hosszasan lehetne sorolni ), es lathatova valik a kulonbseg

 • Lomnici Tamara
  “Mindent megkapunk. aminek elfogadására felkészülünk” – nekem ez a régi mondás jutott eszembe eről a posztról.
 • László
  Ha nem élsz nagylábon a lottó nyereményt akkor elveri más. PL:Buda Cash, Questor stb…… Mind-mind lop és csal!
  Hiába fekteted be mindegyik pancser elveszti vagy ellopja a pénzed!
  Legalább te éled fel akkor. Igaz okosan kell csinálni, nem egyszerre az egészet.
 • Janos82
  :

  igazad van, igy lehet garantalni azt, hogy az ember hamar(nehany ev) ujra szegeny lehessen:)

  Amugy ha lasan eled fel, akkor is “tarolni” kell valahol, es ha senkiben se bizol, akkor a tarolas is problemas… Azt talan nem kell reszletezni, hogy ha otthon tarolod, az miert nem tokeletes megoldas nehanyszaz millional:)

 • László

  Ha már van pár száz millióm,akkor veszek egy széfet itthonra.
  De nem bíznám a pénzem ezekle a kóklerekre. Azok csak csődbe tesznek.
 • Családfő

  Nem jó ötlet. Ha el akarják tőled venni a zsét, akkor vagy önként kinyittatják veled, vagy addig kínoznak, amíg megteszed… Ilyen a világ, sajnos.
 • QTT
  Diverzifikálni kell a megnyert milliókat és akkor elkerülöd, hogy lelépnek a pénzeddel. Az semmiképp nem lenne megoldás, hogy széfbe rakod az egészet. Ráadásul van párszáz milliója az embernek és ne “dolgozzon” a pénz, hanem csak tárolódjon?
 • Thomas a szeszmozdony
  Sziasztok!

  Hogy mihez kezdenék ekkora összeggel? (Tegyük fel hogy én nyertem az évekkel ezelőtti lottóötös 5 milliárdot)

  A nyeremény átvétele után keresnék egy alacsony kockázatú befektetést pl ktj 1 éves .(nem tudom lehetséges e ekkora összeget állampapírba helyezni)
  Jelenleg 2% kamat /év van. A kamatadó 15%.
  Gondoljatok bele 5.000.000.000*2=10.000.000.000
  10.000.000.000/100=100.000.000
  100.000.000*0,85=85.000.000 Ft
  Kb ekkora összeghez jutnék évente de ha csak 80 milliót kapnék 1 év múlva kézhez akkor is, ha a kamatot amit kapok rátenném egy külön számlára és becsületesen osztanám el 12 felé akkor havi 6.666.666 Ft-ot költhetnék.
  Ez kérem szépen nagyon sok pénz 215 ezer ft/nap egy 31 napos hónapban.
  És ha pl 1-2 évtized múlva az infláció miatt ez a tőke+kamat csak a felét érné akkor is nagyon nagyon szép összeg.

  De ha csak a 10%-át nyerném abból is egész jól el lennék 🙂