Magas eurókamatok ingyenes számlavezetéssel

Az euróban megtakarítani szándékozók azzal szembesülnek, hogy a legtöbb banknál az eurókamatok igen szerények. Néhány bank kamatajánlata új és meglévő forrásra:

Amint látjuk, nem túl vonzó ajánlatokkal várnak minket a bankok.

De ez a kisebbik probléma. A nagyobb az, hogy egyszer szeretnénk felvenni majd a pénzünket, vagy elutalni másik számlára és ekkor azt tapasztaljuk, hogy a pénzfelvétel, vagy az utalás költsége el is vitte a féléves kamatunkat, a maradékból pedig még ki kell fizetnünk a havi díjakat is.

Néhány bank devizás díjszabása:

Például egy egy évre lekötött 4.000 eurós betét teljes egy éves haszna a költségek (befizetés, készpénzben felvétel, számlavezetés) és a kamatadó levonása után az Erste Bankban 1,05%, az OTP Bankban 0,92%, a Raiffeisen Bankban 1,49%, az Unicreditnél -0,17%.

Szeretne ennél magasabb kamatot és nem akar fizetni a számlavezetésért?

Csak egy kis kirándulásra van szükség a szomszédos Szlovákiába. Ott ugyanis a lekötött betétekhez (“Termínovaný vklad”) különálló, ingyenes számla tartozik.

Ezen túl kérhet havi megtakarítási számlát is, ahol akár 5% kamatot is kaphat a pénzére, amennyiben havonta egy meghatározott összeggel növeli az elkülönített számlán lévő megtakarítását.

De amennyiben szüksége van eurós bankszámlára is, akkor is jobban jár, ha odaát nyitja meg a számlát. A legtöbb bank ingyenes, vagy nem drága számlavezetéssel várja, ahol a havi díj már minden költséget tartalmaz általában, néha még magyarországi készpénz-felvételt is.

A határ mentén mindenki beszél magyarul és magyar iratokkal gond nélkül lehet számlát nyitni.

Először a lekötött betétek kamatai:

(Ennél magasabb kamatokat az Unióban Bulgáriában és Romániában találsz, az ottani kamatokról itt írtam.)

 A havi megtakarítási számla ennél is nagyobb kamatokat kínál, de ahhoz már folyószámla megléte szükséges.

A Prima Banka egyenesen 5% kamatot ad, de itt nem lehet kezdőbefizetésünk és a havi befizetés sem lehet számlánként 100 eurónál több, igaz, egyből három ilyen számlát is nyithatunk. Ha egyszer nem teszünk hozzá havonta legalább 10 eurót, megszűnik a számla.

A szlovákiai Erste Banknál, a Slovenska Sporitelna Banknál akár havi 1000 euróval is növelhetjük a megtakarításunkat és mindjárt 10 ezer euróval is kezdhetünk, de itt csak 2,6% a kamat. Itt egy hónap kihagyást tolerál a rendszer.

A VUB Banknál is akár 5.000 euróval is kezdhetjük a megtakarítást és havi 300 euróig tehetünk a számlánkra pénzt. Ha nem veszünk ki pénzt, kamatprémiummal együtt 3,3-3,7% kamatot is kaphatunk a pénzünkre.

Végezetül a bankszámlák:

Az összes bank 3,9-4,9 euróért kínál bankszámlát és ezt az összeget is visszaadja, amennyiben 10 ezer euró megtakarításunk van a bankban.

Az összeg tartalmazza a bankkártyát, internetbankot, ingyenes eurós utalásokat egész Európába, gyakran ingyenes készpénzfelvételt a magyarországi testvérbanknál (CSOB-K&H, VUB Bank-CIB, Slovenska Sporitelna-Erste, Unicredit). De ahol fizetni kell a magyarországi ATM használatért, ott sem több 1,3-1,5 eurónál egy pénzfelvétel.

Sőt, kártyás vásárlásoknál még 0,5% visszatérítést is ad a Prima Banka és a Slovenska Sporitelna. Ez majdnem fedezi az euró-forint váltás miatti veszteségünket, ha az ottani kártyát használjuk magyarországi vásárlásokra.

Úgyhogy ha van 10 ezer eurónk és Szlovákiában kötnénk le, kérjünk egy bankszámlát is, mert a legtöbb helyen teljesen ingyen lesz.

Az egyik táblázatban megadott webcímeken megtaláljuk a határmenti városokban lévő fiókokat, bátran telefonáljunk, beszélnek magyarul.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

54 hozzászólás

 • Bubiv
  Helló Kiszamolo,

  Havi ca. 8000 Euro/hó (Svájban adózott) jövedelmet, amit Euróban kapok, hova érdemes tenni? Elkölteném egy év múlva..

  Üdv: Bubiv

 • Aldobrandini
  Kedves Kiszámoló, kedves olvasók!

  Tanácsaid alapján elmentem Szlovákiába számlát nyitni a vállalkozásomnak. Hosszas összehasonlitgatás után a CSOBt választottam, ahol kiderült, hogy fél éve csak akkor nyitnak számlát vállalkozóknak, ha a pozonyi kockázatkezelő központ azt előtte jóváhagyja. Az elbírálás 15 perc, fél óra – én el lettem utasítva, ami eléggé felháborított, mert nem készültem arra, hogy egy ilyen teszt is lesz. Utána még volt időm átmenni a VUB-hoz, ahol kiderült, hogy ugyanez a rendszer, és az ügyintéző meg is mondta, hogy ha nincs szlovákiai üzleti partnerem, akkor a pozsonyi központ nem fogja engedni.
  Szóval nem olyan egyszerű az ügy, mint gondoltam volna. Még meg kell kérdeznem az OTP-t, meg talán másokat, hogy náluk mi az eljárás, de úgy tűnik, hogy egy sor bankban nem kérnek a bankszámla-turistákból.
  üdv
  A

 • Kiszamolo
  Aldo,

  Nagyon sok offshore cég és adóelkerülő nyitott számlát, azért keményített be a CSOB. Ha a tulajdonos nincs jelen (offshore) vagy nagy készpénzbefizetés várható (Adóelkerülés), akkor szokták elutasítani.

  Az Erstével is beszéltem, ők azt mondták, náluk nincs változás az elbírálásban, igaz ők eddig se fogadtak be offshoret vagy táskában készpénzt hozót.

 • Gulya Pál
  Üdvözletem!
  Ön szerint mennyire biztonságos a szlovák bankrendszer?
  Ha azon gondolkodom, hogy hosszútávon (20 év) biztonságban szeretném tudni kis jövedelmem, ami euróban érkezik, akkor nyugodtan választhatok egy szlovák bankot, vagy menjek a jól bevált Ausztriába, ahol ráadásul a banktitok is titok?
  Köszönöm segítségét!