Medence költségei 2021

Írtam egy cikket néhány éve a felállítható medencékről, akkori árakkal és egyéb tudnivalókkal, hogyan, hová állítsd fel a medencét és hogyan kezeld a vizét, mire jó a szolártakaró és így tovább:

Kerti medence: hogy kell kezelni és mennyibe kerül?

Tivadar idén állított fel egy medencét és megosztotta a költségeit, hátha valakinek segítség, aki hasonlóban gondolkodik idén vagy jövőre. Következzen az ő levele:

Az idén mi is beruháztunk egy kerti medencébe, főleg azért, hogy 9 éves lányunk és barátnői, akik, ha tehetnék vízben élnék le az életüket, jól érezzék magukat nálunk.

Az alapok, mivel legalább 10 köbméteres medencében gondolkodtunk, amit szakszerűen vízszintes talajra kell elhelyezni, ezért készítettünk egy 36 négyzetméteres térkövezett részt. Szakemberünk nem bízta a szélre a dolgot, betonalapot is csinált a kő alá. Azt mondta, hogy a 10 tonna víz, az már komoly terhelés! Igazat is adtunk neki! Saját kezünk munkáját is nem számolva, 305 000 Ft-ba került ez a fázis. (Alap 10×20 szürke térkő).

Négy lábú házi kedvencünk kizárása érdekében kellett egy kerítést is csinálni, elemekből volt a legszebb és legolcsóbb, 373 000 Ft lett a vége. 15 méter, két kis kapuval, színre festve.

Mit tegyünk alá?

Sokféle megoldás közül a műfűre esett a választásunk. Nem akartuk online megrendelni anélkül, hogy tapintanánk, így elmentünk a Diegoba, jól tettük! A legolcsóbb verzió nagyon gagyi, ami már jól néz ki és elég vastag is, az a Malaga 35-ös műfű volt. Igaz, hogy az ára is vastag, 5000 Ft/nm.

Mi vettünk 30 négyzetmétert, de nem bántuk meg, mert jól néz ki, kellemes rajta járni, valamint nem hordják be a gyerekek a koszt a lábukkal a medencébe, persze szigetel is, alulról. Gyakorlatilag egy nagy szőnyeg!

A medence

A választásnál fő szempont az volt, hogy legalább 1 méter magas vizet tudjunk bele engedni, abba már lehet merülni, ugrálni. A helyünk korlátai miatt 366×122 cm-es fémvázas medencét vettünk, készletben, kiszállítva 146 990 Ft volt.

Fűtés, szigetelés

Azzal számoltunk, hogy a gyerekek szeretik a 30 fokos vizet, emiatt beszereztünk egy Steinbach 3,5 kW-os hőszivattyút. Vannak, akik szerint sok ez a 30 fok, de mi azt tapasztaljuk, hogy nálunk képesek 3 órát egyben fürödni, míg a hűvösebb vízben fél órát sem maradnak.

A berendezés ára szállítással együtt, 170 000 Ft volt. Teszi a dolgát, 3 óránként 1 fokot emel a 10 köbméteres medence vízhőmérsékletén.

Szerencsére az idei nyáron nem sokat ment, mivel sokat süt a nap, ezért a szolár takaróval (12540 Ft, 457 cm) is tudjuk tartani a 31-32 fokon a vizet.

Itt jön a filléres tipp: Nem csak a tetejét tartjuk lefedve, hanem az oldalát is szigeteltük, szintén légpárnás fóliával öt rétegben körbe van tekerve, így még a múlt heti hűvösebb napokon sem ment le 28 fok alá a hőmérséklet. (Megjegyzés: 1m x 100 méteres tekercs 7500 Ft volt.)

A gyakorlat azt mutatja, hogy ha napos helyre tudod tenni a medencét, mint, ahogy nálunk van, akkor nyári szezonban a fűtésre nincs szükség, persze, ha jön egy két hetes esős idő, akkor várni kell, hogy újra használatba tudd venni!

Vegyszerek költségei

Tapasztalati adatok alapján, ami nálunk megy bele hetente:

gyors klór: 50 g/hét, (2000 Ft/kg) 100 Ft/hét,
klór tabletta: 4 db/hét (2000 Ft/50db), 160 Ft/hét
pelyhesítő: 60 ml/hét (1900 Ft/l) 120 Ft/hét
PH- :        150 g/hét (3500 Ft/1,5 kg) 345 Ft/hét
algaölő:     40 ml/hét (2000 Ft/l) 80 Ft/hét
Összesen:  805 Ft/hét

Összegzés

A medencére és a berendezésekre elköltöttünk 500 000 Ft-ot, a térkövezést megcsináltuk volna akkor is, ha nem állítjuk fel a medencét, de így legalább előbb elkészült ez is! (Homokszűrőnk volt az előző kisebb medencéhez vettünk egyet, 4,5 m3/órás kapacitású, ebben az összegben ez nincs benne, de feltétlenül szükséges!)
Kialakítottunk egy pihenésre, összejövetelekre alkalmas kellemes helyet, egyáltalán nem bántuk meg!

2019 júliusi bejegyzésed adta az ihletet, hogy leírjam a magunk történetét! Ha úgy gondolod, hogy másoknak is lehet hasznos információ a levelemben, akkor nyugodtan megoszthatod.

Share

63 hozzászólás

 • Láma vagyok, bocs
  ne gondolkodj rajta, vegyél egyet, nem fogod megbanni. Egy lay-z-spa baja, melegítős felfujhatos jacuzzi-t vettem 99ert tavaly az Auchan-ban. 4 szemelyes, 175cm atmeros, 90cm “mély”
  Pontaqua – aquamax aktiv oxigénnel fertotlenitem, hetente lottyintek bele 105ml-t. Az 5 literes kiszereles (sosem fogy el) volt kb. 10-15e ft
  Mast nem rakok bele, nincs szemeges, borirritacio, klorszag, stb. Pici gyerekkel is oké így (amugy meg a legnagyobb moka a pancsi) . Havi 1x leengedem es új vizet rakok bele. Kb 0,7 köbméter. Tegnap töltöttem föl, 22 fokos csapviz 32 fokosra melegitve egy ejszaka alatt bőven megvolt es ezalatt 10 kW-ot evett. Frutti költsége van es cserében hatalmas élmény.
 • BPéter

  “lay-z-spa”

  Nekünk is ez a tipus van, bár van több változata (altipusa) is. Idén már 170ezer volt.
  Nagyon bevált nekünk is.

 • lvjtn
  MaSzi, Láma, BPéter:

  köszi a visszajelzéseket!

  a “gondolkodom rajta” fázisban néztem még fűthető dézsafürdőket, de azok fél milliónál kezdődnek, és a masszázsfunkció beleszerelése sem triviális, az annyira nem győzött meg, bár kétségkívül pofásak

 • Tivadar
  blc79

  1. szerintem felesleges térkövet tenni a medence alá. Ha sajnálod, hogy a medence tönkreteszi a füvet, lehet alá simán műfüvet, vagy a játszótereken is használt (nálunk zöld szinű) 1x1m-es gumilapokat letenni — olcsóbb, mint a térkő + műfűszőnyeg kombó.

  Nem szükséges a térkő alá, de mi egyébként is megcsináltuk volna ezt a részt, valamint olyan szintkülönbségek vannak a telken, hogy így lehetett fixen megoldani. (Így is volt a 7 méteren majd 50 cm szintkülönbség.

  2. több 10e Ft-os szolártakaró helyett jó szívvel ajánlom az LPE-csövekből, házilag készített vízmelegítő spirált: sokkal több vizet tudsz vele felmelegíteni, sokkal olcsóbban.

  Igen, ismerősömnek is van hasonló, amihez külön működtet egy keringtetőszivattyút, nem rossz megoldás, de a szolártakaró egyszerűbb és olcsóbb a maga 12500 Ft-os árával, plusz takarni egyébként is kell.

 • Tivadar

  Mi volt a medencében a készletben? Csak mert így torz.
  Egy 3,66×1,22-es fémvázas alap medence, amihez nincs se szűrő, se takaró, se létra, az 90-100 ezer forint az árukereső, vagy a google shopping találatai szerint. Ha van szűrő, medence takaró, akkor az dob hozzá, de ha mindkettő, akkor sincs ennyi.

  Minden benne volt a készletben, létra, medence, alap szűrő, takaró. Bestway márkájú. 20 eFt volt a szállítás.

 • Tivadar
  Nem vészes, ahogy kinéz, halvány zöld színű fóliát kaptunk, feszesen körbe van tekerve a medence testén. Viszont hatékony, tegnap este 20 fok körüli éjszakai hőmérsékletnél, reggel 30 fokos volt még a víz.
 • Tivadar
  “Azért egy kisebb medencével számolva barátibbak az árak. 305×75, 366×75 vagy ugyenez 95 magasságban már teljesen jó akár felnőtteknek is üldögélni benne, gyerekekkel játszani.”

  Így igaz, de mindenkinek a gyermekek igényeit is figyelembe kell venni, valamint azt, hogy a 75 cm magas medencéket kb 60-cm-re tudod feltölteni, amibe még nem tudnak ugrálni, merülni.

 • feri
  Én is vettem idén egy 3,66×76 centist, mert még van kisgyerek a családban, és nem akartam hogy belefulladjon. Ha kinöjük majd lecserélem. Térkövel meg egyéb úri huncutsággal nem foglalkoztam, simán rá a füre, jó lesz az. A Balaton légvonalban párszáz méterre van (igényes, frissen felújitott szabadstranddal) de a nyáron 3x jutottunk le, simán elég a medence. Föleg hétköznapokon munka után nem hiányzik az egy óra összepakolás, leautózás, parkolóhelykeresés, kipakolás a tömegnyomorban, öltözökabin/nyilvános wc használat, majd a rövid fürdést követöen mindez visszafelé. A viz egy hónap után is kristálytiszta, pedig mint is irta csak egy bólya úszik benne kombinált klórtabival, semmi elitkedés meg PH-méregetés. Jövöre veszek egy homokszüröt, meg jobban megcsinálom az alját, de biztos hogy sok évig kiszolgál még. Én nagyon nem bántam meg.
 • izolda
  Az 1 méter magas víz az csak 0,1 bar nyomás.
  (általános iskola: ~10 méter magas vízoszlop >> 1 bar nyomás)

  Aki emiatt alábetonoz és térkövez azt vastagon átverte a szaki és/vagy sajátmagát.
  Fölösleges költség.

  Hőszigetelésnek 5 cm XPS (lábazati hab) a feneke alá, a talajszintig.
  Amire mehet rá a műfű terítés… teherelosztónak és további hőszigetelésnek.

  Megj: az XPS hab 0,30 N/mm2 >> 3 bar nyomásra is jó 🙂
  ursa.hu/assets/uploads/files/ursa-1490968059.pdf

  XPS ~ 12 m2 kell 5 cm vastagból.
  Cirka 2800 Ft/m2 >> 34 eFt

  Kiásni, tömöríteni, síkbahúzni, xps-ezni cirka 1 melósnap
  Vállalkozói áron legyen 60-100 eFt + kiszállás

  Mindösszesen ~100-150 eFt .. a százezrek helyett.

  Saját melóval meg csak 30-40 eFt

 • LSV
  Feltételezem, hogy nem a medence oldalfalára ható víznyomás, hanem a 10t víztömeg miatt betonoznak.
 • Pápaszem
  Épített medencéről is tudnátok írni véleményt?

  Szerintem itthon nagyon rövid a szezon egy épített medencéhez. 500 ezernél többet nem nagyon tudsz elkölteni egy nem épített medencére, 7-8 millió alatt viszont nem úszol meg egy épített medencét. Plusz fedés plusz hőszivattyú plusz ez meg az, 10 millió lesz a vége.

  Ezért cserébe két és fél hónapig tudod használni mínusz a rossz idő.

  Ha veszel egy házat és van benne, örülj neki, de én nem építettnék ilyet a magyar klímában.

 • Jociba
  Épített medence: nagyon megéri, ha vannak gyerekek, de csak akkor, ha nem gond kifizetni (nyugodtan számolj inkább 10+ millióval, van környezete is a medencének, meg most minden drágább). Nem gond kifizetni= van azon kívül 50 millió a számlán / nem okoz gondod a robot megvétele, ha megunod a porszívózást. Luxuscikk. Értékszemlélet kérdése, hogy tengerentúlra viszed a családot, kabriót, motorcsónakot veszel, nyaralót tartasz fenn, vagy medencét építesz. 200 milliós ház udvarára lehetőleg ne lufit rakj, de ha van még 10 millió hiteled, először fizesd ki és jó lesz Auchanos, sőt a következő 50-et is illik félrerakni. Excelben nem jön ki, de ha van rá pénzed nagyon jó.

  Használat: fűtött, fedett és ha mellette a szauna, április végétől októberig használhatod, talán még szauna nélkül is

 • Melinda
  Ezek Tivadar költségei. A mi költségünk háromévente egy új medence (kb 1 évre lebontva 10e Ft, olcsó felfújható peremes megfelel nekünk), a vegyszerek pótlása, és az elhasznált víz mennyisége. Nem kell új kerítés, meg mittoménmivoltmégfelsorolva.

  És a medencétől függetlenül lemegyünk a balatoni nyaralónkba, de azért a priceless, hogy meló után azonnal csobbanhatok a kellemes meleg vízben, amibe más nem pisilt bele 😛