Megjelent a 3 milliós ajándék-felújításról szóló rendelet

Megjelent a rendelet az 50%-os felújítási támogatásról, amit mindenki igényelhet, akinek legalább egy 25 év alatti gyereke van.

Azon már meg sem lepődünk, hogy a szegényeket megint kizárták belőle, mert például közmunkások nem kérhetik, kell az egyéves TB jogviszony, illetve utólagos elszámolású, vagyis vagy zsebben kell lennie 6 milliónak vagy hitelképesnek kell lenni legalább hárommillió forint értékben.

Az igénylőnek legalább 50% vagy annál nagyobb tulajdonrésszel kell rendelkeznie az adott ingatlanban, ahol a gyereknek is legalább egy éve ott kell laknia és nem lehet köztartozása az igénylőnek. (Egyéves kor alatti gyereknél megengedik, hogy ne lakjon ott egy éve. 🙂 ) Kivéve, ha újonnan vetted a lakást, akkor nem él az egy év: “ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.”

(Szerintem az egész nyakatekert dolognak egy lényege lehet: ne jelentsék át a gyereket gyorsan a másik lakásba.)

A támogatás a felújítási költség fele, de maximum 3 millió forint, aminek a fele lehet munkadíj és a fele anyagköltség. (Vagyis kénytelen vagy mesterembert megbízni legalább másfél millió értékben, akkor is, ha te is meg tudnád csinálni.) A törvény szerint lehetséges 4,5 millió anyagköltség és 1,5 millió munkadíj a teljes munkára vetítve, mert ezt írja: “A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

Olyan számla nem fogadható el, ami 5%-os áfás vagy már elszámolták egyéb CSOK-os művelethez, például bővítésnél.

Csak 2021 január elseje után megkötött vállalkozási szerződéssel kapcsolatos számla számolható el, amit csatolni is kell! Szóval írass ilyen szerződést.

A számlák leadási határideje 2022 december 31, de legkésőbb a számlák kifizetése utáni 60 nap. (Vagyis csak a választás utánig fog élni a lehetőség, hasonlóan mondjuk a falusi CSOK-hoz. Viszont akkor a következő két évben alig fogsz szakit találni, ha mégis, borítékolhatóan aranyáron.)

Fél éven belül elvileg jogosult a Kincstár ellenőrizni a felújítás megtörténtét.

Mire lehet felhasználni? Egyszerűen szinte bármire, még beépített konyhai gépek cseréjére, klíma beépítésére, garázsépítésre és napelemre is. Ennél egzaktabb felsorolás a fenti linken.

Elvált szülők gyerekével kapcsolatos és a lebonyolításról szóló részletek a rendeletben.

Sikerült megint olyanra megírni a jogszabályt, hogy mindenki azon vitatkozik, hogyan kell értelmezni az 50-50% szabályt az anyagköltség-szakmunka arányra. Itt egy értelmezés az államkincstártól, köszönjük Skylinernek a találatot.

Javítva a korábbi beírást, tehát akkor a legkisebb rész 50%-a a maximum. Ha nulla forint a szerelés, akkor nulla forint a támogatás is. Ha 5 millió az anyag és 500 ezer a szerelés, akkor 250-250 ezer a támogatás.

Share

138 hozzászólás

 • érintett
  Mintha lenne egy olyan megkötés is, hogy legalább egy éve az ingatlanban kell laknia az igénylőnek. Ezzel egész sokakat kizártak, akik pl mostanában költöztek vagy költöznének, a beköltözés utáni felújításra pont nem tudják használni.
  Vagy rosszul látom?
 • Kiszamolo
  idézet a cikkből: ahol a gyereknek is legalább egy éve ott kell laknia.

  Igen, még a gyereknek is ott kell laknia, aki után igénylik.

 • Szaky
  Medence építése vajon támogatott? :)))
  (Lásd :LTP beszüntetési indok)
 • MrJones
  2022 dec 31ig jár a támogatás, ha most vásároltál szépen megtervezi az ember gyűjti a pénzét, aztán lefixálod a szakembert akkor jól is lehet kijönni belőle.
 • Trumpy
  Ez már diszkrimináció a szinglik számára!
  Nem ezért fizetek adót hogy ne kapjak vissza belőle semmit és csak nézzem hogy az ingatlanok 3x-ra emelkedjenek.
 • Adócsaló Vállalkozó
  Imádom… Sokáig a hatóságok töketlenkedése miatt nem sikerült bejelentkeznünk (el volt írva a lakcím a tulajdoni lapon), majd karanténba vágtak minket, ki tudja meddig. Szóval az ajándék három milla ugrott…
 • érintett
  Az első számla dátuma, az utolsó számla dátuma, az igénylés dátuma vagy az elbírálás dátuma számít az 1 éves ottlakás szabálynál?
 • Kiszamolo
  Érintett, 60 napon belül kell beküldeni a számlákat s akkor már élnie kell az egy évnek. Ha most vetted az ingatlant, nem kell várni egy évet.

  A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül,

 • V.Tamás
  Nemcsak a szegények vannak kizárva, hanem az egyedülállók és az elvált szülők jelentős része is. Meg mindenki, akinek már kirepült a gyereke. Én valahogy mindig kimaradok ezekből a csodás támogatásokból. Egyedül az LTP és a pénztári hiteltörlesztés, amit el tudtam/tudok érni. Hát ez van.
 • meregzsakk
  Oké, nem általános probléma, de egy otthoni lift építésére felhasználható a támogatás? A feltételeknek egyébként megfelelünk. Egy (home) lift 6 mFt kb. Ha tudtok kedvezőbb árat, jöhetne ajánlás 😉
 • Whitney
  Annyi pontosítás, hogy a legalább egy éves lakhatási feltételnek nem kell megfelelni, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor. Tehát frissen vásárolt lakásokra is igénybe lehet venni.
 • V.Tamás
  @Adócsaló Vállalkozó, akkor béna volt az ügyvéd, vagy nem tudom.
  Én is úgy vettem 1,5 éve ingatlant, hogy a tulajdoni lapon valami egészen más volt a címe, mint a valóságban.
  Az eladó kért az önkormányzattól címigazolást, a földhivatalnál javítást és az egészet, mint tényállást belefoglaltuk az adásvételi szerződésbe. Sem a földhivatal, sem a hitelező bank, sem bejelentkezéskor a kormányhivatal nem kötött bele, simán átment mindenkin.
  De ha ez miatt bukta van, az tényleg szívás 🙁
 • Géza
  Vajon több kisebb munkára (pl szúnyogháló és autóbeálló építés együtt) is jár a támogatás vagy csak egyre?
 • Jako0211
  A teljes idézet:

  “A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.”

  Szerintem a számla leadását megelőzően kell az egy évet számolni. Ezen kívül az anyag- és munkadíjnak nem kell az én értelmezésem szerint fele-fele arányban lenni. Pl festetsz 100.000 munkáért és 25 ezer anyagért, vagy a vízszerelésnél csak a munkát számolod el, máshol az anyagot.

  Én nem találtam ilyen kikötést. Mi egyébként szeptemberben vettük a házat, pár januári számlát akartam erre kérni, de ezek szerint majd leadom őket decemberben…

 • TT
  Mivel az ellenőrzés csak utólag történik, ezért csak az “utána” állapotot fogják látni. Így ha egy idén elkészült munkát utólag lepapírozol, akkor is fel tudsz rá venni pénzt.
 • Dömdödöm
  Én már le is foglaltam a mestert, aki generálkivitelezést is vállal. Fürdőszoba felújítás, gipszkartonozás, a szobákban burkolatcsere, ajtócsere, konyhabútor-készítés (beépített sütővel). Úgy fogom kérni a számlát, hogy nagyjából 3 millió legyen a munkadíj. Az anyagköltség is lesz legalább 3 millió. Így teljesen ki tudom használni a támogatást.
 • Migri
  Arveresen vettem nemreg egy lepukkant lakast, most kerultem pont birtokba. Bejelentem oda magunkat, aztan egy ev mulva felujitjuk ingyen penzbul, oszt elpattintom. Azt nem olvastam, hogy a felujitas utan kotelezo lenne tovabbra is ott lakni.
  Kulfoldi TB is jo nekik, majd par honapra atjelentkezem egy otthoni cegbe amikor aktualis a visszaigenyles.

  Lassan egy evtizede elek kulfoldon, de hat hajt a magyar verem.
  Ennyit igazan elvehetek a kozosbol, ha mar Viktor ezer milliardokat iratott a shrek arcu gazmuves stromanra meg a haverokra.

 • lacsi
  Szigetelésre felhasználható.
  Vajon akkor is, ha atársasházi épületről van szó?
 • matetoth

  az adót nem azért fizeted, hogy kapj belőle valamit… Azt azért veszik el, mert “nem a tied”. 😀 De egyébként ez a kivételek közé tartozik, amit támogatok, hogy családosok kapják a támogatásokat – még ha ez irgalmatlan baromság is megint.


  Ez az rendszeres szegényezés, hogy ők kimaradnak… Kb mintha a 150 IQ felettiekre szabályoznál 161 ezres minimálbért. Beleírod, mert úgy szoktad, de a hatása 0 – ne feledjük, ehhez kell 3M önerő.

 • László
  Miért vagy köteles mestert fogadni, ha meg tudod csinálni magadnak? Az anyagra attól még jár a támogatás.
 • Nagycsaládos
  Tehát megint az építőipart tömik ki pénzzel “családtámogatás” címen. Nyilván ezért kell hitelképesnek lenni hozzá, hogy aki a kedvezményt igényli pörgesse a GDP-t.

  Így aki értene hozzá és rászánja az időt, hogy megcsinálja az hivatalosan ki van zárva ugyanis a szöveg szerint “50-50% szerepelhet”. Ez nem azt jelenti, hogy 1.5 milliót megkaphatok de a többit egy mekkmesternek kell odaadni, hanem azt, hogy minden egyes 100 forintnyi támogatásból 50Ft-ot a mekkmesternek kötelezően oda kell adni. Így viszont 100 zsebből elköltött Forintra már csak 50 Forint támogatás az ami tényleg “beépülhet” az ingatlanba.

  B opció a számlagyártás ugye, de olyat soha senki nem csinál ebben az országban…

 • usespanner
  Csak hogy nem hazabeszélek: 35évesen egy gyerekem sincs.

  De teljes mértékben támogatom, hogy a gyerekeseket támogassuk.
  Ha nincs gyereked, akkor eleve magasabb az életszínvonalod, így neked többet kell adnod a közösbe.

  Azzal is egyetértek, hogy évi 6 hónap közmunkázás és 6 hónap feketézés+segély után senki ne kaphasson CSOK-ot és társait.

  A kár az, hogy ilyen pályázatokat egyáltalán kiírnak, hízlalva a bürokráciát. Miért jobb 3 milliót feltételekhez kötve adni, mint 1,5 milliót zsebbe?

 • Valamirandom

  Mert villanyt például nem kéne szerelgetni otthon, szaktudás nélkül.
  De nem kötelező mestert hívni, max nem veszed igénybe a támogatást.
  Ha meg kell a támogatás, akkor csak meg kell felelni a feltételeknek. Ennyi.
 • Zsolt
  Hello,

  Ha jól értem:
  1.) konyhai gép nem kell beépítette legyen “beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje”
  2.) mesterember sem kell csak akkor max 1.5M amit el lehet számolni ( a legfeljebb 50%-50% gondolom lehet 0%-50%)
  3.) a számlákat akár évekig lehet gyűjteni és 2022 végén mikor fizetek egy utolsót leadni egyszerre (mivel ugye 1x lehet kérni, amit nem értek)

 • Nagy Ferenc
  Amikor N. Katalin előjön optimista vigyorával, hogy azt mondja: “Nagy pukkanásra készülünk! A zévszázad’ bejelentése következik! Kihozzuk a családokat a zalbérletekből’!” Na olyankor a következő dolgok nyilalnak belém: Először sejtelmesen nagy lőzungok mézesmadzaggal, utána a nagy nesze semmi, majd a végén a tizedik utánszabályozás után marad a rétegtámogatás! N. Katalin te a talajon állsz, realista vagy, szakértő is vagy! ÁLMODBAN!
 • NAR
  “Az igénylőnek legalább 50% vagy annál nagyobb tulajdonrésszel kell rendelkeznie az adott ingatlanban,”

  Ezen szépen el is bukok – vajon mi értelme van ennek a kikötésnek?

 • Béla
  Most vettem Bpn lakást novemberben, patika állapotú, viszont vettem egy lepukkant nyaralót is, amit teljesen fel kéne újítani. Hogy tudom a nyaralóra felhasznalni a támogatást? Gyereknek kell a Bp bejelentett cim az iskola miatt. Lehet olyat, hogy nyaraló lesz az állandó, Bp-i pedig a tartózkodási, vagy fordítva?
 • TT

  “Ha nincs gyereked, akkor eleve magasabb az életszínvonalod, így neked többet kell adnod a közösbe.”

  Mondd ezt azoknak az ápolóknak és tanároknak, akik nem tudnak gyereket vállalni, mert olyan magas az életszinvonaluk. Ők valóban kevesebbet érnek. Csak nem értem, akkor miért mondja mindenki, hogy nélkülük leállna az élet.

 • emberes
  Szépen meg tudod ideologizálni a tervedet. Ha már a közösről beszélsz: te mennyit raksz bele?
 • Syntax error

  Én is úgy értettem, hogy ha 1.5 évig gyűjtöd a 100-200 ezres számlákat, majd egyszer csak leadod, az úgy működik.
  Annyi, hogy az előtte állapotról kell csinálni fényképeket, azt szokták kérni.
  De ha máshogy van, jó lenne tudni.
 • Én is akarok kommentelni...
  Ezzel a fajta pénzszórással nagyon nem értek egyet, mert azok fogják leginkább kihasználni, akik nem szorulnak rá.
  A szomszédom emiatt eltolta pár hónappal a napelem telepítését és a házának az újrafestését. Ki is maxolja a 3 milliós támogatást.
  Nekünk is van pár dolog amit meg szerettünk volna csinálni: kerítés csere, térkő csere, belső burkolások és tisztító festés, garázs teljesen újraburkolása. Mindenre igénybe vehető, gyakorlatilag puszira hozzánk vágnak 2 millió forintot.
  Ezt nem így kellene.
  Minden esetre köszönjük az ingyen pénzt, egy részét majd elköltjük szerintem a COVID őrület lecsengése után egy külföldi nyaraláson, ergó az államtól kapott pénzből megtoljuk másik ország GDP-jét, adóbevételét, valamint teremtünk/megőrzünk majd munkahelyeket, a maradékból meg lesz AMD részvény. Szép munka!
 • kiábrándult
  Öröm olvasni a kommenteket hogy hogyan lehetne kijátszani a támagatásokat nyaralóra, második házra, medencére, liftre… főleg úgy hogy én meg köszönhetően a támogatások által felvert áraknak sose fogok tudni megfizetni egy saját otthont.
 • Pampalini
  Hello,

  Egyedül nevelő szülőként kérdezném, hogy a közlönyben megjelent hirdetmény számomra nem egyértelmű, hogy milyen feltételek mellett lehet (lehet-e egyáltalán) igénybe venni a támogatást.

  Katalin bejelentése ugyan kitér erre pár mondatban facebook.com/csaladesifjusag/videos/383337536252286/ 3:30 körül, de pontos feltételeket nem tartalmaz. Szerintetek a közlönyben hol és hogy van leírva az egyedül nevelő szülők támogatási formája?

 • Kiszamolo
  Pampalini, le van írva, mi a feltétele, ki neveli a gyereket, hová van bejelentve, a két szülő megosztva is igényelheti a támogatást (1,5-1,5 millió).
 • headset

  “Szigetelésre felhasználható.
  Vajon akkor is, ha a társasházi épületről van szó?”

  Csak a saját tulajdonban végzett munkára tudod felhasználni. Pl. ha kisebb hőveszteséget akarsz, akkor ablakcserére. Léteznek belső hőszigetelések, de az többnyire szélhámosság. A falak belsejébe kerül a párahatár és tönkreteszi a falat.

  A falak és a tető a társasház tulajdonába tartoznak. A külső hőszigetelést ebben a programban nem fogják támogatni. 🙁

 • Bony25
  “Az egyéves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni magzat és az egy évnél nem régebben született gyermek esetén”

  Ez azt jelenti, hogy a fenti eseteknél egyáltalán nem kell előtte 1 évig bejelentettnek lennie senkinek a felújítani kívánt ingatlanba?

  Mert nálunk konkrétan az a helyzet, hogy vettünk korábban egy felújításra szoruló nagyobb ingatlant, de csak akkor költöznénk át oda, ha bővül a család. És értelemszerűen költözés előtt újítanánk fel, nem egy év bentlakás után.

 • Sberecz
  Sziasztok!
  “ A számlák leadási határideje 2022 december 31, de legkésőbb a számlák kifizetése utáni 60 nap. ”

  Ez azt jelenti, hogy az első és az utolsó szàmla között maximum 60 nap telhet el? Két hónap alatt kell mindent egyszerre kivitelezni?

 • handyman

  “Mert villanyt például nem kéne szerelgetni otthon, szaktudás nélkül.”
  Miután megvettük a házunkat, az egész villamos hálózatot újra kellett építeni. Megcsináltam én magam (nem vagyok villanyszerelő). A ház korábban villanyszerelőé volt. Csuda dolgok voltak benne, csodálom, hogy nem gyulladt ki. Az asszony kérdezte többször is, hogy miért nem jó úgy, ahogy volt. Mutattam pár elfeketedett kötést, na akkor megértette.
  De rájöttem, hogy a festést és a burkolást is meg tudom csinálni szebben, mint a szakik. A konyhaszekrény is saját, kézműves. A terasztetőt is magam csináltam, vízvezetékszereléseket is, stb.
  Jövőre a tetőt raknám rendbe, nem terveztem hozzá szakit hívni. Még ki kell matekolnom, a támogatással lehet, hogy megéri mégis. Bár kötve hiszem. Aranyárban dolgoznak…
 • jozenbazsen
  Még egy fontos részlet (legalábbis szerintem) : EGYSZER lehet igényelni.

  Tehát az, hogy most majd év elején felújítasz egy millióért, nyáron csináltatsz napelemet kettőért, ősszel meg veszel fél milláért pár új beépíthető konyhai gépet, ha jól értem a feltételeket, akkor nem működik.

 • SzaboZ
  Napelemre mehet?
 • Kiszamolo
  SzaboZ, igen, de akkor ugrott a szaldós elszámolás, mert támogatást vettél igénybe.
 • AntiKatyi
  egy olyan szagértőtöl ne várj szociális érzékenységet, főleg az albérletben élők megsegítését, akinek a havi, ingatlanokból származó jövedelme több millió forint. Elképzelése sincs, hogy van olyan is, hogy nem saját, csak beszél róla…… Mrs. Bábu Kati
 • LTP
  Ha jól számolol, akkor az LTP- t is érdemes idő előtt felmondani, hiszen ez 50% az LTP meg 30% maximum.
 • zsoltv
  Nekem ez volt az utolsó érv, hogy gyorsan kezdjek bele egy villanyszerelő OKJ-be még idén.

  Elégedett vagyok azzal, amit most keresek projektmanagerként, de amikor egy kb. 50e forintos munkadíjú, pár órás munkára nem találok villanyszerelőt, mert “nem ér rá, és vannak jobban fizető munkái is”, akkor azt hiszem, hogy villanyszerelőként kereshetek ennél többet is.

 • zsoltv
  Nekem ez volt az utolsó érv, hogy még idén belekezdjek egy villanyszerelő OKJ-ba.

  Elégedett vagyok a mostani keresetemmel projektmanagerként, de amikor nem találok villanyszerelőt egy pár órás, kb 50e forintos munkára, mert “nem ér rá, mert van jobban fizető munkája” akkor azt gondolom, hogy lehet itt még jobban keresni 🙂

 • XYZ
  A rendelet írja, hogy az igénylés feltételeinek a kérelem benyújtásakor kell megfelelni. Ez igaz az 1 éves ottlakásra is. Tehát most gyorsan bejelentkezni, januártól lehet gyűjteni a számlát és amint a bejelentkezéstől számított egy év eltelt, be lehet adni a kérelmet. Nyilván vigyázni kell arra, hogy a végére is kell tartogatni valami kis számlát, mert az utolsó számla kifizetésétől számított 60 napon belül lehet beadni a számlát. Vagy egy jó hosszú fizetési határidőt ráíratni az utolsó számlára 🙂

  Bocs, ha már valaki írta ezt fent.

 • Guest
  Be vannak jelentve a házba a gyerekek és a feleségem, de az ingatlan nem az ő néven van. Ha ajándékozással a feleségem nevére kerül az ingatlan akkor attól kezdve várni kell 1 évet vagy vásárláshoz hasonlóan működik a tulajdon szerzés és azonnal mehet a felújítás?
 • XYZ
  Az egyszer igényelhetőség azt jelenti, hogy csak egy kérelmet lehet beadni. A különböző felújítási munkálatok között lehet akár 1 év is. A lényeg az, hogy az utolsó számla kifizetésétől számított 60 napon belül be kell adni minden számlát.
 • XYZ
  “A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.” A rendeletnek ebből a mondatából viszont szerintem az következik, hogy ha pl. veszek egy 550 ezres zuhanykabint és beszereltetem 50 ezer forintért (és más anyagra, munkára nem kérek támogatást), akkor összesen csak 100 ezer forint támogatás jár. Első korlát az, hogy a teljes felújítási költség (anyag, vállalkozói díj) 50%-a a maximális támogatás. A másik meg az idézett mondat, amely szerint a támogatás összegében fifti-fifti az anyagköltség és a vállalkozói díj. Csodás.
 • Grand
  Sberecz,
  érdemes elolvasni a közlönyt:
  “A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.”
  Tehát szép lassan megcsinálsz mindent akár hónapos kihagyásokkal, gyűjtöd a számlákat, és a végén beadod az utolsó számlához képest 60 napon belül.
  És azért is a végén, mert csak egyszer igényelheted.