Megszűnik az adócsaló számla

Varga Mihály mai bejelentése szerint megszűnik az adócsaló számla, vagy SMSZ számla. (Cikk itt) Ennek oka az indoklás szerint nem meglepő módon az Unió neheztelése, lévén ez a számla nekifutásból köpte szembe mindazt, amit az Unióban az adóelkerülésről, pénzmosásról és hasonló témákról gondolnak. A csoda az, hogy eddig életben tudott maradni.

Persze nem fogunk amnesztia nélkül maradni, a törvénytervezet lehetőséget kíván adni arra, hogy egyszeri 10% befizetése esetén az adóelkerülők örökre letudják az adócsalásból származó pénz tisztára mosását.

Bár az eddigi hasonló amnesztiák is inkább voltak teljes kudarcok, a külföldön lévő vagyonok alig 1-2%-át sikerült hazacsalogatni, most az adhat némi esélyt az újabb amnesztiának, hogy a kölcsönös adatcsere-egyezmény életbelépésével nagyon nehéz lett a jövedelem eltitkolása.

Hamarosan, még a héten megtudjuk, hogyan és mit fogadtak el. Ha érint a dolog, figyeld a híreket.

(Egy másik durva kitétel a tervezetben, miszerint fél évig költségmentesen lehet külföldi cégeket ajándékozni, ha ezt bejelentik az adóhivatalnak. Erre az igen szokatlan és furcsa szabályozásra semmi indoklás nincs.)

Share

18 hozzászólás

 • Rezső
  Kíváncsi lennék, hányan fizetik be előre a 10%-ot. Később azokra úgyis jobban ránéz majd a NAV, mert tudják, hogy vaj volt a fülük mögött.

  vg.hu/gazdasag/adozas/kulfoldi-bankszamlak-jovore-mar-nem-lehet-elbujni-a-nav-szemei-elol-479031

  Csodálkoztam, hogy 70 országot ír a cikk, de az OECD-ben csak kb fele ennyi van. Hogy van ez?:)

 • Kiszamolo
  Rezső: //kiszamolo.hu/automatikus-adatcsere-egyezmeny-kozel-a-hatarido/
 • Handalamandala
  @Rezső
  Dehogy néznek rájuk jobban. A NAV-os kisember nem fog megpiszkálni olyan dolgokat, aminek a végén jó eséllyel ő fogja elveszteni az állását, mert kellemetlenséget okozott valamelyik káder ismerősének. Ez ilyen ország, jó reggelt.
 • taxifaxni

  Az ügynöklisták sem véletlenül nem derülnek ki (nem mintha ma nem működne ugyanilyen hálózat bárhol a világon), hiszen mindenki benne van :-))

 • fudosin
  Ez a számla kiváló zsarolási potenciál az ott pénzt elhelyezőkkel szemben. Ha valami hatalomnak nem tetszőt csinál, akkor mondhatják, hogy oké haver, nem nézzük, hogy honnan van ez a pénzed, hiszen megígértük – de ha hozzá akarsz férni, akkor az összes többidet alaposan megvizsgáljuk.
 • csapos közbeszól
  Ha jól értelmeztem, akkor itt a banknak/számlavezetőnek van bejelentési kötelezettsége, hogy ŐSSZESEN /mintha ezt olvastam volna vhol…/ mennyi ilyen jellegű pénze van…
  Kérdés, hogy kiknek, milyen kérésre adják ki az ügyfél adatait?
  Nekem anno egy nav-os osztályvezető azt mondta, hogy nem vizsgálják végig az összes bankot egy adott személy miatt, hanem csak 1 bankot kérdeznek meg, hogy vezet-e ott szla-t… Mondjuk már akkor is átverésnek tűnt a dolog, de utánakérdezve ezt más is megerősítette. Ettől még lehet, hogy kamu.

  Szerintem a számlanyitás feltételeinél/részleteiben van a lényeg, az meg csak a konkrét esetben derül ki.

  A cikk kapcsán elolvastam a régebbihez írt kommenteket is… Háát, sokaknak bejött a számítása, hogy mit tippelt ezzel kapcsolatban… Szép. Ez az igazi tudatos pü kezelés! Le a kalappal!

 • Penge
  Az a baj, hogy egy olyan országban, ahol 6 éve visszamenőleges hatállyal hoznak törvényeket, az alkotmányt pedig úgy módosítgatják, mintha valami 0.1-es alfa verziójú szoftver lenne, meg volt a magánnyugdíjas móka is, ott a birkák se nagyon bíznak már az államban, nemhogy a született farkasok, akik mindig egy lépéssel a többiek előtt járva összeügyeskedtek olyan vagyont, amit ne tudnának tisztára mosni másképp.

  Mert itt nem 5-10 milliókról van szó, mert annyit még egy munkanélküli is összekuporgathatott pár év alatt (legalábbis papíron). De felteszem. még 50-100 milliót se lenne annyira nehéz tisztára mosni 1-2, maximum 3 év alatt, ha csak az illető nincs annyira halállistán minden állami szervnél, hogy minden lépését figyelik, esetleg még a hozzátartozóinak, üzlettársainak is.

  Max még a rablógyilkosságot tudom elképzelni, de ott egy SMSZ számlával is gyanússá válik.

 • ügyvéd

  50-100 milliót nem 3 év, hanem 3 perc alatt szoktak tisztára mosni! 😀

  A kicsit nagyobb macera az egy nagyságrenddel nagyobb összegekkel van

 • joska87
  @ügyvéd A 3 perc alatti tisztaramosas 50-100 millios osszegnel erre nagyon kivancsi lennek hogy hogy, nyilvan csak nagy vonalakban. Mert valoszinu nem etterem es nem kaszino ezek szerint, ahol azert 3 percnel picit tobb ido mire korbemegy a penz. Meg ha csak “papiron” is.
 • ügyvéd

  Óóóó én sem értek hozzá mivel ez sajnálatos módon BŰNCSELEKMÉNY (amit meg mindenféle törvények + az etikai szabályok miatt sem űzhetünk/segíthetünk :-D), csak hallottam olyan emberről, aki látott olyan embert, aki ismert olyan embert aki azt állította hogy jó pénzért megoldja…:-D

  Szóval nincs nagy vonalakban sem ingyen 😀 Mint ahogy semmilyen valóban értékes információ/tudás/hozzáértés sincs soha ingyen, még “nagy vonalakban” sem.

  Félreértettél tehát, mert én sem értek hozzá, hiszen ha azt állítanám hogy értek az azt jelentené, hogy megszegtem, vagy segítettem megszegni a törvényeket.

 • ügyvéd

  A 3 perc persze költői túlzás volt:
  De például én is a neten olvastam arról, hogy milyen jó “módszer” : ha az ember vesz a fekete pénzéből egy drága ingatlant a súlyos beteg (amúgy egész életében vércsóró) nagymamája nevére (pl. balatoni villa 😀 ), aztán néhány hónap múlva (esetleg a nővérével 😀 ) megörökli, akkor azért ez sem tart 3 évig…

  hihihihihi

 • kritizator
  “aztán néhány hónap múlva (esetleg a nővérével ) megörökli, ”

  illeték nincs???

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @kritizator: “az örökhagyó és az ajándékozó egyenes ági rokona (leszármazottai, felmenői) által megszerzett örökrész, illetve ajándék mentes – annak értékétől függetlenül – az illeték alól”
 • BTM
  És ilyenkor a csóringer nagyit nem fogja vizsgálni a hatóság, hogy miből lett hirtelen pénze luxusnyaralóra?
 • ügyvéd

  “…aztán néhány hónap múlva (esetleg a nővérével ) megörökli,…”

  Látom neked el kell magyarázni: :-DDDDDDDD

  Lehet számodra újdonság. de HA valakitől ÖRÖKLÜNK, akkor az sajnálatos módon azt is jelenti egyben hogy az illető MÁR MEGHALT.
  Ilyenkor a “csóringer nagyit” már csak maximum a tisztiorvosi “hatóság” vizsgálja, ha esetleg váratlanul húnyt el egy bensőséges boncolás keretében, illetve az önkormányzati adóhatóság csinál hagyatéki vagyonleltárt ha van valamilye 😀 Aztán jön a közjegyző aki a hagyatéki eljárást intézi, ha úgy tetszik Ő is hatóság.

  Minden más “hatóság” illetékességét sajnálatos módon a halál megszünteti.

 • attila
  @ügyvéd az ilyen trükk nem csak erre jó, lásd hermina invest és a társai 🙁
  a rendőrség meg is szüntette a nyomozást….
 • ügyvéd

  Hogy jön ide a társasházépítősdi? Valahogy nem látom az összefüggést. Hacsak nem arra gondolsz, hogy az építőiparban is termelődik rendesen fekete pénz, amit már évtizedek óta ugyanúgy lopnak ki a bizniszből…. Persze miért is innoválnának bármit, mikor ez működik…:-D “Ugyanazt” variálják mióta világ a világ. A kevésbé kényes gyomrúak a projektcéget tüntetik el benne a lével, az elegánsabbak, akik hosszabb távra terveznek a pojektcégükkel, azok a (saját) fővállalkozóba lapátolják át a lét és az tűnik el..

 • attila
  @ügyvéd az én kisvárosomban hallani olyat hogy a nagyobb építőipari cégek lenyelnek minden építőanyag számlát 10 százalékért, tehát veszik ki a cégből a lét rendesen 🙂

  belegondolni sem merek hogy mekkorát nyerne az állam azon ha hirtelen levinné az áfát 10 százalékra mi lenne itt. Akkor ezek a cégek vagy osztalékban tudnák csak kivenni a pénzt vagy bérben aminek a költségei azért magasabbak tehát az állam összeségében nem járna rosszabbul mert a másik zsebbe visszajönne ami kiment az egyikből. Viszont a gazdaság fehéredne….