Menj egy év szabadságra

Az egyik ismerősömet kerestem ma e-mailben, aki egy nagy cégnél felsővezető. A levél visszapattant, hogy ilyen nevű egyén nem dolgozik a cégnél. Ezen eléggé meglepődtem, mert nemrég még beszéltünk. Felhívtam őket és tényleg más vette át a helyét.

Nem akartam kíváncsiskodni, hogy kirúgták-e, vagy jobb helyet talált, inkább rákerestem a LinkedIn-en. Meglepve tapasztaltam, hogy a státusza “Sabbatical”, vagyis a szombatévét tölti.

A Bibliában Isten parancsot adott az embereknek, hogy ne mérgezett egér módjára loholjanak mindig a munka és a megélhetés után. Elrendelte, hogy heti egy napot kötelező volt pihenni, sőt minden hetedik évben egy egész éven át tilos volt a munka. A napot hívták sábbátnak, vagy szombatnak, az évet pedig, amikor pihentetni kellett a földet és tilos volt bármilyen mezőgazdasági munkát végezni, szombatévnek. Az egy év pihenő jót tett az embereknek és jót tett a termőföldnek is.

“De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van…..Hat napon munkálkodjanak, a hetedik nap pedig a nyugodalomnak szombatja az Úrnak szentelt nap: valaki szombatnapon munkálkodik, megölettessék.”

“A hetedik esztendőben pedig szombati nyugodalma legyen a földnek, az Úrnak szombatja: szántóföldedet ne vesd be, és szőlődet meg ne metszd. És amit a föld az ő szombatján terem, legyen az eledelül néktek.”

Innen származik a Sabbatical kifejezés, ami a munkától való teljes visszavonulást jelent. Egy évig az ember nem a mókuskerékben pörög, hanem úgymond értelmes dolgokkal tölti az életét: könyvet ír, utazgat, nyelvet tanul, feltöltődik, hogy aztán újra teljes energiával tudja folytatni a munkát.

A magyar munkavállaló számára ez science-fictionnak tűnik, de Angliában állítólag a cégek ötödének van “carreer break policy”-je vagyis teljesen bevett gyakorlat, hogy a munkavállalók (főnökök és beosztottak) hétévente egy évig fizetetlen szabadságra mennek, illetve mehetnek, ha akarnak. Jobb nekik nélkülözni egy-egy embert egy évig, mint csupa kiégett és frusztrált menedzserrel és beosztottal dolgozni évtizedeken át.

Ahogy a gyesre menő anyukák helyettesítését is megoldják a cégek, a szombatévet tartó menedzserek helyettesítése is megoldható.

(Fontos, hogy nem arról szól a Sabbatical, hogy felmondasz és egy év múlva új munkát keresel – bár ez is lehetőség – hanem hogy a meglévő helyeden kapsz egy év pihenőt, hogy feltöltődve folytathasd.)

Most azt gondolod, hogy komoly hit kell ahhoz, hogy egy évig munka nélkül megélj és félbeszakítsd a karrieredet? Igen, ez igaz, nem volt ez másként az ókori Izraelben sem. Tilos volt vetni és földet művelni és hinni kellett, hogy terem a föld magától annyit, ami elég egy egész évre. Úgy gondolom neked könnyebb dolgod van.

Ráadásul semmi nem tiltja, hogy már most elkezdj gyűjteni arra az évre, amit ázsiai utazgatással, vagy pecázással egybekötött könyvírással akarsz tölteni.

Szerintem fantasztikus és izgalmas lehetőség, gondolkodj rajta, hátha neked is erre van szükséged. Ha rákeresel a Sabbatical kifejezésre, sok érdekes és elgondolkodtató cikket és véleményt találsz a témában.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

101 hozzászólás

 • hungaroborg
  Ja igen. Fizetés nélküli szabadságra tényleg el lehet menni bármikor. Azért 2 hét pluszt még a keményen dolgozó kisemberek többsége is megengedhet magának és ebbe még a cégek is többé-kevésbé meg tudják engedni. Az azért mégis csak fél havi fizetés kiesés. Nyilván ne luxus hajóútra gondoljon, ami az éves fizetését viszi el, de egy kis extra pihenésnek megteszi, ha éppen arra vágyik és értelmesen tudja tölteni az idejét.
 • Janos82
  Ez azert elgondolkodtato….

  Ha 7 evente 1 evre fizetes nelkuli szabira szeretne menni valaki, akkor ahoz, hogy az eletszinvonalon ne kelljen valtoztatnia, a jovedelmenek a 14%at kene erre a celra felretennie, 0% realhozamon, ha van nemi realhozam, akkor nyilvan kevesebb.

  Ez azert nem tunik irrealisnak egy kozepes jovedelembol se ( kiveve persze, ha mindent hitelre veszunk kezdettol fogva, es joesetben pont cserelnenk a 7. ev vegen az adott targyat… ), raadasul 7 evente amugyis megerheti valtani.

  Szerintem ezert erdemes lehet valtani( ha a munkaltato nem egyezik bele), foleg, ha olyan helyen el az ember, ahol van eleg ceg es jo szakmaval rendelkezik, amibe par honapon belul felveszik valahol. Foleg ha az ember kompromisszumkepes, es hajlando belemenni abba, hogy 6-9 honap legyen csak az evbol:)

 • Zsoca
  Én is gondoltam arra hogy a szombat év olyan mint a szombati nap, hogy mindenkinek egyszerre van, de látod, Miklós is azt írta hogy ki lehet hagyni csak aztán egyszer be lesz hajtva. Szóval ha fáziskésésekkel indulunk neki akkor megoldható hogy ne egyszerre ne dolgozzon senki hanem minden évben legyen aki dolgozik és eltartja a többieket. De ez tényleg csak közösségben működik, ha egyedül vagy mint a kisujjad akkor cseszheted.

  De ami fontosabb, nehogy azt higgyétek hogy komolytalankodok, szerintem ma is úgy lenne ezt a legkönnyebb megcsinálni ha több ember (teszem azt egy család tagjai) közösséget vállalva biztosítják hogy mindenkinek meg legyen a maga szombati éve. Persze ez ma esélytelen, így marad az hogy gyűjts hat évig hogy egyet végigpihenhess. Már ha tudsz annyit gyűjteni…

 • Stanlee
  Amikor Mo-n dolgoztam és éltem, akkor a magyar átlagfizetés dupláját kerestem, amivel mondjuk úgy elég jó helyzetben voltam. Ennek ellenére nem tudtam félretenni semmit se (igaz ennek inkább családi okai voltak), így ha az akkori munkahelyem el is engedett volna 3-6 hónapra fizetésnélküli szabadságra, akkor sem tudtam volna megélni. A következő munkahelyem 6 órás lesz, kötetlen munkaidővel, szóval reggel 6-kor kezdek, délben leteszem a lantot, hazamegyek, a délután az enyém. Hosszú ideje valami programozással kapcsolatos dolgot szerettem volna elsajátítani, lesz rá időm szerencsére.
 • pampalini
  Kedves Miklós, kedves hozzászólók!

  Ez a cikk érdekes módon nagyon betalált nálam, pont a jövő héttől kezdem meg 3 hónapos fizetetlen szabimat, a már emlegetett okok miatt: kiégés, kimerültség, stb. Már úgy éreztem, nem bírom tovább, a felmondásomat is megírtam már, és lám: a főnököm maga ajánlotta fel a pihenést. És ez egy kis-közepes cég kb. 25-30 fővel! Már bánom, hogy nem kértem mindjárt 6 hónapot! 🙂 Én is szeretnék közben tanulni, túrázni, meg talán önkénteskedni is kicsit.

  Kedves Miklós, köszönöm a sok hasznos írást, amit az oldaladon olvastam az elmúlt években! Bár amúgy sem voltam nagy költekezős (egyszer volt hitelkártyám, amikor még emberi 20-25%-os kamat volt, és egész jól szálltam ki belőle), de a cikkeidből sokat tanultam, talán ennek is köszönhető, hogy most megtehetem azt, hogy kiszállok egy időre a pörgésből.

  További sok sikert és sok jó cikket!

 • Oscee
  nekem ott kezdodik a kotetlen szabadido, hogy nem kell 10 elott bejonni es napkozben is intezhezzem ugyes-bajos dolgaimat 🙂

  Ez is megerne egy miset amugy – a kotetlen es laza munkakor nekem tobbet meger, minthogy elengednek-e fel-egy evre fizetes nelkul. Plusz a belvarosi munkavegzes, amivel rengeteg idot sporolok meg. Utasitottam vissza allast, ahol hajlandok lettek volna barkire ralicitalni, de ezek nem voltak meg.

  Persze en szerencses helyzetben vagyok, elismerem – de nekem se az olembe hullott, sot.

  egyetertek, 7 ev utan siman megeri valtani. En muszaki teruleten dolgozom, 3-5 evet tartok egeszsegesnek, ha nem menedzser pozicioban van az ember. Meg akkor is, ha 5-8-10 ev utan jonnek a bonuszok. Nagyon-nagyon bele lehet fasulni az ilyen munkaba es azonos munkakorben a tudas is lassabban fejlodik – marpedig a mai vilagban ezen a teruleten nem szabad belassulni

 • olyan feri
  Fura, hogy ezzel ennyi embernek ujat mondott Kiszamolo.
  En is gondolkodom mar hasonlon regota, penzem es lehetösegem is lenne ra. Viszont halalnyugis körülmenyek között dolgozva es evi 45+ szabadnap birtokaban ugy igazan nincs ra szüksegem, akkor meg minek.
  Majd ha lesz gyerekem, egy par honapot biztosan otthon maradok velük.
 • NAR
  “csak fel tudnak kelni a karosszékből/ágyból (amikor már nem tudsz, az meg nem szokott az életnek túl hosszú része lenni)”

  Nem is tudom, én a rokonságban/ismerősi körben elég sok 5-10 éves vegetálást láttam, ebben volt fekvőbeteg is (igen, 10 évig a szó szoros értelmében nem tudott felkelni az ágyból), meg csak simán önállóan életképtelen (pl. nem tudja egyedül kinyitni a lépcsőház ajtaját). Ahhoz elég fejlett az egészségügyi rendszerünk, hogy életben tartson, ahhoz nem, hogy egészségesen. Én kicsit bizonytalan vagyok, hogy érdemes-e egy ilyen nyugdíjas életre tartalékolni, amikor nem az a kérdés, hogy el tudok-e utazni Burmára, hanem az, hogy ki tudok-e menni éjjel a vécére?

 • jurta

  ““csak fel tudnak kelni a karosszékből/ágyból (amikor már nem tudsz, az meg nem szokott az életnek túl hosszú része lenni)”

  Nem is tudom, én a rokonságban/ismerősi körben elég sok 5-10 éves vegetálást láttam, ebben volt fekvőbeteg is (igen, 10 évig a szó szoros értelmében nem tudott felkelni az ágyból), meg csak simán önállóan életképtelen (pl. nem tudja egyedül kinyitni a lépcsőház ajtaját).”

  És ezek olyan emberek voltak, akik aktív korukban 4 éven keresztül évente 10 ezer km-t fekvőbicikliztek (nem ritkán olyan magas hegyeken, ahol már ritkul a levegő), és lényegében minden nap szabad levegőn töltöttek időt?

 • Desmond
  T.SZ?
 • Herr Riporter
  Én azt gondolom, hogy ha olyan a munkája az embernek, amitől frusztrált és ideges, akkor az egy éves szabi utáni első havi munkavégzés után alatt megint ugyanolyan frusztrált és ideges lesz.

  Ha szabadon választhatnék, hogyan osztom be a munkaidőmet, akkor se vennék ki 2-3 hétnél hosszabb szabadságokat soha, a heti 40 órát pedig úgy osztanám be, hogy hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken dolgoznék napi 10 órát, minden nap 7-től 17:00-ig.

 • Kiszamolo
  Ő.
 • Desmond
  Hát ez jó 🙂

  Mennyi az esély arra, hogy elolvasom ezt a cikket. Utána 5 perccel később jön egy e-mail a linkedin-ről, hogy születésnapja van, megnyitom az oldalát és ott van hogy Sabbatical?

  1:1 billió? 🙂

 • Siljan
  Én most megyek 1/4 sabbatical-ra június 1-től augusztus 31-ig…..jó 8 éve nem volt ilyen, már alig várom. És hálás vagyok érte, hogy a főnök belegyezett, és még csak megjegyzést sem tett.
 • Slumbery
  Nálunk egy munkatársam felvetett valami hasonlót a nagyfőnöknek. Azt a választ kapta, hogy akit a cég több mint 1 hónapig tud nélkülözni, az fölösleges ember.
 • Kálmánka
  5 éve kirúgtak egy kis magyar cégtől, miután nem dolgoztam elég keményen. 4 főnököm volt, 3 ember munkáját kellett volna végeznem (raktáros, szervizmérnök és alkatrész értékesítő) és akkor épp 2 havi fizetéssel tartoztak.
  Sosem felejtem el a kirúgásom utáni első szürke, ködös, novemberi napot. Feküdtem a kanapéban, és órákon át csak néztem ahogy a szél mozgatja a faágakat a szürke égbolt előtt. Azóta sem éreztem akkora megkönnyebbülést, szabadságot és nyugalmat.
  100 napig nem dolgoztam, utána találtam egy jó munkahelyet (amerikai hátterű multi), azóta is ott vagyok, és várom, hogy mikor hozza úgy az élet, hogy ismét pihenhetek. Most már jelentős tartalékot is képeztünk erre, és így dolgozni is sokkal könnyebb.
  Úgy szeretném élni az életem, hogy 10 havi munkára jusson 1 havi pihenés, és ezt két munkahely között venném ki. Így nem kell felmondani.
 • steckler
  A Sabbatical, gondolom elterjedt Hit gyülekezetes körökben. A zsidó katonák(ffi, nőkˇ) is amikor leszerelnek elmennek joint-ozni Dél-Amerikába, vagy Indiába. Mostanában a Peru-Ecuador-Bolivia a felkapott náluk.
  Az utazás csak modern európai fejjel drága, mert nem csak 5*létezik, és All Inclusive.
  A 10 €/fő/nap sok országban király módon lehet megélni. pl. Banglades (én ajánlottam Árpiéknak is 360fok), Laosz, AJK (Szabad Kasmir, szakadár állam), Irán, Venezuela, Türkmenisztán, Örményország. A karrierről való lemondás nehéz sok embernek.
  Én mindig fel tudok állni, pedig vállalkozó lettem, utazóból. Azonban most is évente elmegyünk 1 hónapra minimum. Nem fogok itthon megpusztulni, ha úgy látom, a stressz felemészt. Akkor elhúzunk pl. St. Maritra, vagy Mianmarba. Lakóbárkázni is lehet éveket, Cox bazarban már mindennel felszereltet veszel 10 millió Ft-ért. Évekig lehet élni csak halon is.
 • jurta

  A nagyfőnök csodás logikája szerint akkor a munkatársadnak is fölösleges a munkahely, hiszen több mint 1 hónapig nélkülözni tudja…
 • Styler
  Én majdnem ezt tettem. Majdnem, mert a nemzetközi banknál, ahol 21 évet lehúztam (utolsó 5-öt vezetőként), nem volt erre lehetőség. Amikor eldöntöttem, hogy én innen megyek, és próbáltam ezt megbeszélni a főnökömmel, gyakorlatilag nem is vette komolyan. Többször próbálkoztam, de hasztalan. Pár hónap múlva beadtam a felmondásom. Elegem lett, kiégtem, se fizikailag se szellemileg nem bírtam tovább a napi 10-12 óra munkát és stresszt, az állandó kattogást.
  10 hónapot töltöttem az elveszett kapcsolataim felélesztésével, utazással, olvasással, és azzal, h szakember segítségével újra megtanuljak kikapcsolni és képes legyek aludni. Igazából maradtam volna még itthon, de hiányzott az agymunka, és pont jött egy remek lehetőség: sima alkalmazottként napi 8 órába mentem el dolgozni. Megérte. Persze, mindehhez elengedhetetlen volt, h az anyagi háttér rendben legyen.
 • Geszti Dániel
  Árpit és Zitát ismerem. (360fokbringa.hu) velük tekertem Isztambulig. Olcsóbb volt, mintha itthon maradtam volna.:) Megérte. Tavaly nyáron 2,5 hónapig a horvát tengerparton dolgoztam este 6-10 között. Napközben csak napoztam, fürödtem, lazultam. És pénzt hoztam haza most jöttem meg Indonéziából ahol 2 hónapig voltam..a különbség az utazásom ès az itthoni megélhetésem között pedig 200 000 ft volt. Nekem megért ennyit bejárni 10 szigetet, megkóstolni 50 féle új gyümölcsöt ès azoknak kb 250 féle változatàt, megnèzni 2 müködö vulkánt, megtanulni kézenàllni és óriàsteknősökkel úszni…Idén a nyarat pedig Görögországban töltöm esténként fogok dolgozni..A lényeg, hogy az utazàshoz nem pénz szükséges, hanem vàgy és elszàntsàg.ismerek olyat, aki felmondott a munkahelyén, elment Indiába, hogy körbefussa fél év alatt, de az első héten ellopták a pénzét. Onnantól pénz nélkül élt..Megoldás mindíg van
 • Laci
  olyat hany evente erdemes csinalni h mar van eleg megtakaritasod (mondjuk par lakas ara) es a kovetkezo evben minden honapban az osszes fizudat elkoltod? 🙂
  elmesz a bl dontore, sielni, szorfozni a francia rivierara, veszel egy motort, es nem vallalsz hetvegi melot stb

  szal nem atlagos evnek megfeleloen elni, de kozben dolgozol.

 • szocske
  ezt a kérdést magadnak tedd fel. Ha téged az tesz boldogga akkor, hogy a szokásostól többet koltesz, és megengedheted magadnak, akkor nyilván érdemes. Ha meg az, hogy 1 évig nem dolgozol, cserébe esetleg a költekezést visszafogod, hogy ne elj fel minden tartalékot, akkor ezt tedd.
 • Laci bácsi
  Itt magyar honban ezt táppénzes állománynak hívják. Ki az a hülye, aki fizetés nélküli szabadságra megy, amikor ott a beteg szabadság. Csak “okosban” kell csinálni. Nálunk a cégnél évente 2-szer, 3-szor 2 hét táppénzre elmennek a dolgozók. Ha összeszorzod, hét év alatt ki is jön majdnem az egy év.
  Nem hülye a magyar, csak a törvényhozók kicsit alá becsülnek bennünket. Itt az új Munkatörvénykönyv bevezetése óta megnövekedett táppénzes állományra gondolok./ többek között/. El lehet gondolkodni, vajon miért.
 • Banna
  Csak nem Tibi futotarsamra gondolsz? Vagy ha nem, akkor a mi Battai Tibinkkel is hajszalra ez tortent. Kiment Indiaba, elloptak mindenet, korbejarta a videket, penz nelkul elt.
 • Banna
  Amugy ami meg eszembe jutott, meg erettsegi utan volt egy baromi jo onkentes nyari munkam, ahol kaptunk szallast, kajat, programokat, cserebe pedig turistajeleket kellett festenunk a kektura bizonyos szakaszan. Az EVS szervezte ha jol emlekszem es minden orszagbol jott csapattag a programra. Pihenes, munka, nyaralas, nyelvtanfolyam volt egyben.
  0 forintba kerult
 • Zsoca
  Olvasva a hozzászólásokat, én eddig azt hittem hogy a vállalkozói létforma jelenti a modern rabszolgaságot, de rá kellett jönnöm hogy a “melós” élethez képest vállalkozónak lenni már-már pihenés és kikapcsolódás. 😉
 • Tamás
  bácsi

  Szerintem te teljes tévedésben vagy: a táppénz már nem olyan mint a régi szép időkben, hogy 60-70%-a a korábbi bérnek – mialatt azt csinálsz amit akarsz), hanem be van limitálva valami napi kb 5e Ft-ba…
  (most ezt vesd össze egy brutto 3-400e-s keresettel)
  Ennél sokkal tisztább, ha odamény és hamuka helyett aszondod, hogy ki szeretnél venni 1-2 (3-4) hónap fizetetlent, lehet, hogy nagyobb megértésre találnál, mintha visszajönnél napbarnítottan a 3 hónapos táppénzedről..
  Nemrég volt egy cikk, hogy a magyar a 2008 v 2010-s szinthez képest valami 30 (?)-kal kevesebbet van táppénzen, na vajon ennek mi lehet az oka?

 • btm
  Most ez nagyon naív kérdés lesz: a fizetés nélküli szabadság beleszámít a munkaviszonyba a nyugdíjba vonuláskor?
 • Kiszamolo
  Ha fizeted a nyugdíjjárulékot, akkor igen, de nyilván nem fizeted.
 • L70
  A szombat igazából a lazításról szól. Lazítani szerintem igenis kell.

  Volt egy időszak az életemben, amikor egymás után 5 éven keresztül az összes szabadnapomat kivettem, és évente szumma bő egy hónapot utaztam, síeltem, stb. Emellett a hétvégék egy jelentős része is aktívan telt, ahogy szerettem volna.

  Utólag nézve ez akkor, abban az élethetlyzetben (volt már egy kifizetett lakásom, család, gyerek még nem) az egy igen jó döntés volt, olyan helyeken jártam, amit pl. kisgyerekkel nem igazán érdemes végigjárni.

  Nem mondom, hogy elszórtam a pénzem, de nyilván sokba is került a dolog, nem a luxus miatt, hanem a jellege miatt, ha már egyszer valahol ott voltam, alaposan megnéztem mindent, megkóstoltam a helyi ételeket, italokat, stb. Jóval kevesebbet tettem félre akkor, mint mostanában, de nem zavart.

  Arra is jó volt, hogy tudom, mit mutatok majd meg a gyerekemnek pár éven belül.

 • Tibor
  Sziasztok,

  Miklós, amikor voltunk nálad pénzügyi tanácsadáson, és mondtuk, hogy voltunk egy évet a feleségemmel utazni, akkor a szokásos magyar “ühüm” volt rá a válaszod. Örülök, hogy azóta te is bátorítod ezt a lépést.

  Akinek bátorítás kell, csak azt tudom mondani, hogy nagyon jó. arkonbokron.blogspot.com on vezettünk, egy naplót, ha érdekel. Az elengednek vs nem engednek kérdéskörre: feleségemet (bank) és engem (tanácsadás) is elengedtek egyszerre, és mindkettőnket visszavettek. Persze nem biztos, hogy mindekivel ez lesz, de megpróbálni meg lehet. Sok sikert!

 • Geszti Dániel
  Ő az.:)
 • jurta
  Ó, most jut eszembe, ide passzol kicsit a kérdésem. Ha elmegyek külföldre, EU-n kívülre x( > 3) hónapra, biztosan tudom, hogy tervezetten nem, csak nagyon rendkívül helyzetben jövök haza, ezt bejelentem a lakcímnyilvántartásnak is, és odakint egyébként biztosított vagyok (egyénileg kötök, vagy akár ott munkaviszonyom lesz, de ha nem vagyok, az is az én dolgom), akkor a magyar TB-t le lehet mondani arra az időre?

  Persze lehet csak nem fizetni 🙂 , de úgy tudom, azt a NAV köztartozásként számon tartja.

  Örülnék, ha valami hivatalos forrást is kapnék hozzá.

 • Banna
  Ja, hat o nagyon meno arc 🙂 Minden nap mezitlab fut el es onnan haza a 12kmre levo munkahelyerol. A Vivicittat is letolta mezitlab 😀
  Birom az ilyen arcokat.
 • szárnyas freivadász
  “Örülök, hogy azóta te is bátorítod ezt a lépést.”

  Lehet, hogy Kiszámoló is kezd kiégni? 🙂

 • 230e
  A mostani munkahelyemen az elmúlt egy évben a 2X fős főosztály létszáma 8-ra csökkent.
  Egyszemélyes osztály vagyok, a feladataimat a főnököm tudja jelenleg megcsinálni, akinek viszont egyéb feladatai vannak. A napi 8-9 órás keretbe beleférünk, de mindig jön valami újabb határidős feladat, így 1-1 napot tudunk kivenni szabadságnak.

  Nem panaszkodom, mert normális a légkör, se terror, se hangos szó nincsen, és a fizu is rendbe van, de idénre nem egy évet/hónapot, csak 1-2 hetet szeretnék szeretnék egybefüggően kivenni.

 • Balazs
  A pihenés, más néven downshifting könnyebb mint gondolnátok (pl.: workaway.info), és valódi élményt ad. 3 hónap latin Amerika nekem többet adott mint 1,5 év itthon. Persze anyagi helyzet sokat számít.

  Ha szegényebb országban akarsz pihenni, nyaralni az is nagyon nagy élmény. Minden esetre havi 400- 800 Euro / fővel számoljál.

  Ehhez már csak az kell, hogy ne legyen lakás hiteled, a gyerek ne suliba járjon, egészséges legyél és ne keljen semelyik családtagodat ápolni.
  Ha még benne vagy az adott körben, akkor viszont ne hagyd ki a szombatéved / downshiftingelést.

  Üdv.
  B

 • tgwh
  Magyar verzió: felmondasz, és keresel egy másik helyet egy hónapon belül 😀
  Kevesek kiváltsága, az biztos, a legtöbben egyszerűen nem tudnak annyit félretenni.
  Arra nincs idő, hogy a szabadságom kivegyem, szerintem még a tavalyiból is van… más helyen el is veszne.
  3 év munka után mondjuk volt több mint fél év, munkaügyi által támogatott tanfolyam, na az nem volt rossz 😀
 • Eltévelyedés
  Végig azon gondolkoztam, hogy jó-jó, de én inkább arra gyúrok, hogy 45 évesen abbahagyjam a munkát. Nemis, abbahagyni az rossz szó. Hogy utána olyasmivel üssem el az időmet, ami igazán igazán érdekel, és nem érdekel mennyire fizetik meg. Az még bő 10 év. Jó lenne egy kis utazgatás, vagy bármi, ezt egyenlőre úgy oldom meg, hogy új országba költözöm. Kollegám, aki szintén Angliából jött “utánam”, családostul. Ő azt mondja, ezt working holidayként élik meg. Másfél év múlva szavaznak, mennyire tetszik Kalifornia, aztán vagy hazamennek, vagy nem. Addig meg.. ugyanaz a munka, csak apa nem a central line-on szop minden reggel, hanem beautókázik a napfényben. Hétvégente meg mindig mennek valahová, hiszen ők itt csak turisták.Kölkök suliba járnak, Anya munkát keres, lesz neki.
  Folytatás a következő hozzászólásban.
 • Eltévelyedés
  Amúgy megdöbbentő mennyivel jobb szikrázó napsütésben kényelmesen bekocsikázni az irodába lehajtott tetővel, mint amit az elmúlt 4 évben tettem: Metró, vagy motoros dzsungelharc a túlélésért, mikor melyik. Jobbára kurvahidegben.

  Szóval, azóta én is working holidayként fogom fel, és ugyan nem terveztem, hogy kihagyok egy évet, de már keresem a következő célpontot. Ismét országváltás, olyan, mint egy jó kis utazás, csak többet vagyok egy helyen, jobban megismerem a helyi kultúrát. Hova menjek?

 • Kiszamolo
  Eltév szerintem Szingapúrba.
 • Kiaz
  En 10 evet huztam le kulfoldon. Egy honapja jottem haza, min. 6 honap pihenesre. Pecazgatok, utazgatok, felkeresem a regi haverokat. Aztan irany vissza dolgozni. Csak ajanlani tudom mindenkinek, foleg igy tavasszal 🙂
 • Gyorgyi

  workaway.info/
  Nem feltétlenül illegális minden, ami nem fér bele a szokásos munkaviszony kereteibe. Itt például a világ minden táján találhatsz szállást és ellátást napi pár óra munkáért cserébe.
 • Gyorgyi
  Egyébként én is azt tervezem, hogy hamarosan külföldön fogok dolgozni, méghozzá évente más országban. Az adott országot akkor hétvégente fel tudom fedezni. Két munka között pedig mindig hagyok pár hónapot, amikor utazgatok, vagy egyszerűen csak élvezem az életet.
 • gcs85

  Ez nagyon jól hangzik, én is tervezgettem (és még mindig tervezgetem is). Bár talán nem évente váltva, az túl kevés idő egy országból. És családdal egy kicsit már nehezebben kivitelezhető, talán addig lehet amíg a gyerek nem megy oviba/suliba, de onnan már azért évente elhurcolni…
  Mi most Ausztriában lakunk, még 2 évig biztos, és úton van a második gyerek így a feleségemnek nem kell munkahelyet kereseni. De ha kéne, például az is tovább nehezítené ezt az életmódot.
 • Laertes
  Ha már pénzügyi blogról van szó, és ha még senki nem említette, akkor ne felejtsük el, hogy a Biblia szerint nem csak a földnek és az embernek kell hétévente nyugodnia, hanem hétévente az adósságokat is el kell engedni (Mózes V. 15:1), sőt a hétszer hetedik évet követő (azaz ötvenedik évben) az (adós)rabszolgákat is fel kell szabadítani és a földjeiket visszaadni (Mózes III. 25:10). Egy biztos: Mózes nem bankár volt 🙂
 • L70

  Mózes nem írt róla, de van egy sanda gyanúm, hogy akinek elengedték az adósságát, annak utána a kutya sem adott hitelt. És lehet az is, hogy volt valamiféle magáncsőd eljárás akkoriban is, miszerint az adós a tőle elvárható gondossággal köteles volt azon lenni, hogy visszafizesse a kölcsönét, és nem próbált elevickélni 7 évet a tabula raza-ig.

  Mert azt a biblia sem írja, hogy rossz adósnak is adjatok hitelt.

 • Zsoca
  Mondjuk én úgy tudom a Bibliában konkrétan benne van hogy tartozást nem kell visszafizetni, persze ha akarod lehet, meg ugye a becsület is úgy kívánja, de kelleni nem kell. De majd Miklós kijavít ha tévednék.
 • Kiszamolo
  Igen, el kellett engedni és nem lehetett követelni.

  5 Mózes 15

  A hetedik esztendő végén elengedést mívelj. Ez pedig az elengedésnek módja: Minden kölcsönadó ember engedje el, amit kölcsönadott az ő felebarátjának; ne hajtsa be az ő felebarátján és atyjafián; mert elengedés hirdettetett az Úrért.

  Az idegenen hajtsd be; de amid a te atyádfiánál lesz, engedje el néki a te kezed.
  De nem is lesz közötted szegény, mert igen megáld téged az Úr azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ád néked örökségül, hogy bírjad azt.

  De csak úgy lesz ez, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, megtartván és teljesítvén mind azt a parancsolatot, amelyet én ma parancsolok néked.

  Mert az Úr, a te Istened megáld téged, amiképpen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.

  Ha mégis szegénynyé lesz valaki a te atyádfiai közül valamelyikben a te kapuid közül a te földeden, amelyet az Úr, a te Istened ád néked: ne keményítsd meg a te szívedet, be se zárjad kezedet a te szegény atyádfia előtt;

  Hanem örömest nyisd meg a te kezedet néki, és örömest adj kölcsön néki, amennyi elég az ő szükségére, ami nélkül szűkölködik.

  Vigyázz magadra, hogy ne legyen a te szívedben valami istentelenség, mondván: Közelget a hetedik esztendő, az elengedésnek esztendeje; és elfordítsd szemedet a te szegény atyádfiától, hogy ne adj néki; mert ő ellened kiált az Úrhoz, és bűn lesz benned.

  Bizonyára adj néki, és meg ne háborodjék azon a te szíved, mikor adsz néki; mert az ilyen dologért áld meg téged az Úr, a te Istened minden munkádban, és mindenben, amire kezedet veted.

  Mert a szegény nem fogy ki a földről, azért én parancsolom néked, mondván: Örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden.

  Hogyha eladja magát néked a te atyádfia, a zsidó férfi és zsidó asszony, és szolgál téged hat esztendeig: a hetedik esztendőben bocsássad őt szabadon mellőled.

  És mikor szabadon bocsátod őt mellőled, ne bocsásd el őt üresen;

 • Zedder

  ” ahol egy év kiesés a karriered végét is jelentheti ”

  Jól kell választani, jó poziba kell kerülni, és főleg erős, nem lexikai tudással is rendelkezni kell (azt hiszem transferable skillsnek nevezi az angol), és akkor nem számítanak az így elrepülő évek.

  Én pl. IT-ban kb. 3-4 évet kihagytam (hosszú, és privacy miatt részletezni sem akarom), mégis simán vissza tudtam kapaszkodni. Mit kapaszkodni, kb. erőfeszítés nélkül új (szintén IT) területen folytatni a munkát. Persze, tanulni kellett és kell is, de hát mikor és mit nem?:)