Mennyi lett a tavalyi államháztartási hiány?

A kormány 2011-re 687,9 milliárdos hiányt tervezett, ezt sikerült egy kicsit felülmúlni: a végső hiány szerény 1734,4 milliárd lett év végére.

Mi okozta ezt a pici csúszást? Ebben az összegben benne van a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása (196 milliárd forint), a Fejlesztési Bank feltőkésítése (120 milliárd forint), MÁV adósságának átvállalása (50 milliárd forint), vett a kormány pár MOL részvényt (500 milliárd forint), az EU által elmeszelt ÁFA visszatartás megváltozása (200-220 milliárd forint).

Ja igen, meg egy kissé hibás volt a 2011-es évre tervezett 3%-os gazdasági növekedés és 3,5%-os inflációs cél.

De aggodalomra semmi ok: a nyugdíjmegtakarítások megmentéséből sikerült kicsinosítani az egyébként majdnem 7%-os államháztartási hiányt, így legalább papíron sikerült 3% alatt tartani azt.

Csak az a kérdés, lesz-e hasonló mankó 2012-re, ha idén sem jönnek be a kormány tervei?

Share

One comment

  • Benke
    A Kérdésre a válasz: attól függ. :o) Nem mindegy mekkora adósságot sikerül összekaparnia azoknak akiktől most nagylelkűen átvállaltak. Illetve az eddig át nem vállalt BKV adósság mennyire fog duzzadni. A BKV figyelőt elolvasva el lehet képzelni mekkora pénzpazarlás megy ott is. Kíváncsi leszek mi lesz a vége.

    A tavalyi adagban az önkormányzatok és a MÁV adósság átvállalása sem volt szép mutatvány. Értem én hogy sok meg tönkrementek volna, de az átvállalásért kérni kellett volna ezt azt ahogy az IMF is próbál most az országtól kérni a hitelért cserében…