Mennyibe fog kerülni az államadósság finanszírozása?

A 10% feletti alapkamat jó hír a befektetésre vágyóknak (még ha az infláció ennél is sokkal több), azonban nem annyira jó hír az adófizetőknek.

Az elmúlt években is az államadósság ütemesen nőtt, minden évben a kormány többet költött, mint keresett. Ahhoz, hogy valóban tudjon csökkenni az államadósság, az kellene, hogy a költségvetés pluszban zárjon az év végén. Ilyen egyszer sem volt még Magyarországon a rendszerváltás óta.

(Miközben sok európai országnak ez sikerült többször is az elmúlt években, a példa kedvéért az utolsó békeévben, 2019-ben csak tíz ország volt az Unióban, amelyik mínuszos költségvetéssel zárta az évet, “természetesen” az egyik Magyarország volt. Mivel kétezer milliárd forinttal több lett az adóbevétel 2019-ben is, ezt mind soron kívül el kellett verni, hogy tudjon teljesülni a mínusz 1,2 ezer milliárdos hiánycél.  Nem lehetett könnyű ennyi pénzt decemberben kihajítani az ablakon, de ahogy addig is minden évben, 2019-ben is sikerült. Senki nem mondhatja, hogy nem került komoly erőfeszítésbe a mínuszos költségvetés fenntartása. Bővebben.)

(Érdemes kicsit tanulmányozni az ábrát, mennyivel és mennyi ideig nőtt az államadósság a 2008-as világválság alatt és mennyivel nőtt 2020 eleje óta, amikor messze nem volt akkora gazdasági válság, mint 2008-ban. Szintén érdekes például a 2017 utáni erőteljes eladósodás, nem sok indoka van annak sem, csak az erőltetett gazdasági növekedés finanszírozása. De ezt csak zárójelben.)

Mára az ország államadóssága meghaladta a 44 ezer milliárd forintot. Minden négytagú magyar család kicsit több, mint 18 millió forint államadósság “boldog” tulajdonosa.

S el is érkeztünk a témánkhoz. Ezt az adóssághegyet finanszírozni is kell, s a finanszírozás költségét az adófizetők állják.

2020-ban az államadósság kamataira még “csak” ezer milliárd forint ment el, hála az alacsony kamatoknak, 2021-re ez már közel 30%-kal nőtt, főleg a sok felvett új államadósságnak köszönhetően.

2020-ban 0,01% kamatot fizetett az állam a háromhónapos diszkontkincstárjegyre, 2021 elején 0,34%-ot, most 8,18%-ot.

Öt évre most 9,47%-ra kap kölcsön az állam, két éve még 1,25%-ot kellett adni a befektetőknek ugyanezért a kötvényért.

(A rossz hír az, hogy ezek a kamatok várhatóan tovább emelkednek, ha nő az infláció és az alapkamat is.)

Nem kell mély közgazdasági ismeret, hogy ráérezzünk, hogy 8 százalékponttal magasabb kamat érdemben növeli a költségvetés kiadását.

Kérdés az, hogy mennyivel?

Fontos megérteni, hogy a már kibocsátott állampapírok kamata nem változik attól, hogy az újabbakat már csak drágábban tudjuk eladni.

Viszont a lejáró állampapírokat plusz az éves költségvetési hiányokat már csak a magasabb kamat mellett tudjuk újrafinanszírozni.

A következő években ennyi állampapír jár le:

Évi 3-5 ezer milliárd forintnyi forintos állampapírt és 160-600 milliárd forintnyi devizás állampapírt kell újra eladni. Ehhez jön még hozzá az idénre tervezett, de nem biztos, hogy tartható 3125 milliárd forintnyi költségvetési hiány.

Az év elején még ezt tervezte az Államadósságkezelő központ új kibocsátásként és csereként erre az évre:

7.421 milliárd forintnyi állampapírt kell megújítani vagy kibocsátani idén, a tavalyi kamatoknál durván 7,5 százalékponttal magasabb kamatok mellett.

Mivel tavaly a nettó kamatkiadás 1.247 milliárd forint volt (ennyibe került az államadósság finanszírozása az adófizetőknek), ez idén 570 milliárd forinttal fog nőni, ha a mostani értékeket kivetítjük egész évre. (Nőhet és csökkenhet is még a kamat az év végéig, de szerintem átlagnak jó lesz az év közepén kialakult érték.)

S jövőre és utána is szintén hasonló mennyiségű lejáró állampapírt kell majd megújítani magasabb kamatok mellett, ami folyamatosan növelni fogja az államadósság finanszírozásának költségét évről-évre.

Bár nem tudjuk, milyen kamatokkal tudjuk eladni az állampapírokat két-három év múlva, de az látható, hogy akár egy-másfél éven belül is a duplájára nő az államadósság finanszírozásának költsége.

Hogy tudjuk hová tenni ezt a 2-2,5 ezer milliárd forintnyi éves finanszírozási költséget, 2021-ben az szja-ból 2.888 milliárd forint jött be, a társasági adóból 558 milliárd, a világbajnok áfából 5.397 milliárd forint folyt be.

Vagyis ha nem kellene államadósság kamataira költeni az adófizetők pénzét, el is lehetne törölni az szja-t vagy le lehetne felezni az áfát akár.

(Az MNB veszteségei is dinamikusan nőnek a tízezer milliárd forintnyi kihelyezett nulla százalékos hitelek miatt, idén már elérheti az évi 400-600 milliárd forintot is, amit szintén majd a költségvetésnek kell majd állnia, de az már egy másik történet.)

Ez az emelkedő kamatkiadás rosszul érinti a költségvetést, hiszen ennyivel több adót kell beszednie vagy ennyivel kevesebbet költhet fontosabb dolgokra.

Így egyrészt örömteli, hogy az alapkamat és az állampapír hozamok nőnek, másrészt azonban adófizetőként ez több adófizetést fog jelenteni a következő években.

Share

173 hozzászólás

 • Darkosia
  Egyébként kicsit skizofrén módon csinálom én ezt a megtakarítósdit. Mert bennem az alakult ki, hogy követi az ember a híreket és lesz valami véleménye, az arra van kalibrálva, hogy pont rossz döntést hozzon. Nyilván ismerősi körben is volt, aki 420-on rohant váltani, előtte évekig eszébe se jutott az árfolyamot figyelgetni, csak akkor hallott róla… Szóval pl. most én hiába látok reális esélyt eu-val nem-megegyezésre és újabb forintbeszakadásra, szembe megyek magammal és tartom az 1/3-os tervet és kész. Hisz másrészt meg visszatekintve az sincs kőbe vésve a forint a jövőben is félévente-évente 15%-ot fog gyengülni az eur-hoz képest, mit értek én hozzá.
  Előre a kunszt megmondani, nem utólag. Az árfolyam meg pont annyi, amennyi, mert azon az árfolyamon gondolja fele így, fele úgy. Én meg nem gondolom magam okosabbnak a piacnál, hogy majd én azt jobban tudom.
 • janicetr
  A magyar tipográfiában az ezres szeparátor nem a pont, hanem az ún. narrow space, magyarul spácium. Pont azért (pun intended), mert kurvára zavaró, ha a vesszők és a pontok vegyesen szerepelnek.
 • D

  Ami azt illeti, kicsit más kontextusban, de volt ilyesmire példa:
  hu.m.wikipedia.org/wiki/Frankhamis%C3%ADtási_botrány

  🙂

 • Ungarische betyár
  Én már semmit nem értek.
  Azt írod Miklós, hogy a válság előszobájában sem vagyunk.
  Közben mindenhonnan ömlik, hogy mekkora a baj.
  Most akkor mi van?
 • 404

  ja. fél éve is azt mondták a hasonlóan okosok, hogy hülyeség átváltani a forintot.
  megnéztem: 340ért vettem dollárt minden szabad forintomon amikor átszott, hogy gáz lesz.
  orbán 265-270es euro árfolyamnál került kormányra. az irány folyamatos, nem csapkodott a görbe.
  nem látszik még a megbánás, bár lehet átteszem euróba ha csillapul a csapkodás, távolodni fog a paritás szerintem.

  most is átváltom amit lehet folyamatosan, hülyézz nyugodtan.

 • lyukely
  Mindenki nyugodjon le a ‘csaba! A Fizess megmondta tusvanyoson, 2030-ra mi fogjuk eltartani nyugat-europat, osszeomlik az egesz. Ezt mi ABSZOLUT, TEVEDHETETLENUL elore latjuk, igaz, azt mondjuk nem lattuk, hogy a hosszu evekig mestersegesen alacsonyan tartott ar, meg a KATA masfel ora alatti kivezetese milyen problemakat okoz, vagy egy evtizedes MEGFELEZESE a valutank ertekenek, de nyilvanvaloan mi leszunk ropke 8 even belul a nalunk sokszor nagyobb orszagok eltartoi, mert “ott keverednek a fajok”, vagy mi az isten. LOL. Eleg ciki manapsag magyarnak lenni.
 • 404
  found
  “Ennyire nem programoztál még soha életedben, hogy azt hiszed a világon mindenhol ez a felosztás?”

  Ennyire nem gondolkoztál még soha életedben, hogy azt hiszed a egy adott szövegen belül változik ez a felosztás?

  felőlem csillaggal is jelölheted meg dollárjellel, ha konzekvensen használod megértem. ellentétben az itteni értetlenekkel.

 • Bal
  az elmúlt 12 év alapján a kormány évi 3-5% gyengülést tartott kívánatosnak, a hosszú távú trendje ennek kb. 400-nál van 2026-ban. (Ez a gyengülés nagyjából ki is adja a forintos államkötvény prémiumát az euróshoz képest. Nem véletlenül, a kamatokat nyilván direkt így lőtték be.)

  Tehát erősebb akkor sem lesz a forint a következő választásokra, ha a kormány *mindent* tökéletes kontroll alatt tart. De erre értelmes ember jelenleg nem fogad.

  Én 380-nál kiszámoltam, hogy akkor is egálban leszek, ha Orbánnak minden bejön, és átváltottam mindent. Most már rizikósabb.

  Adalék: a cseh jegybank 1 hét alatt 9 milliárd eurót égetett el:

  portfolio.hu/deviza/20220713/kirobbano-formaban-a-forint-egyik-nagy-vetelytarsa-de-hatalmas-arat-fizet-ezert-az-orszag-556033

  Az MNB tartaléka 38 milliárd euró. Vész esetén pont annyit ér majd, mint hógolyó a pokolban

 • Pistu
  11 éve már, hogy államadósság-mérő oldalt indított a kormány. Aztán megszüntették, mert már nem volt hasznos propagandaeszköz. Emlékeztek? cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1103/20110321allamados.jpg

  Legnagyobb jóindulattal kérdem (dehogy), minek kell tizedespontot használni egyáltalán? Nem tudtok 3 számjegynél többet egyben elolvasni? Bizonyos felbontásnál a monitoron/kijelzőn valóban összetéveszthető a pont és a vessző.

 • csizkek
  “Ami még kimondottan az agyamra megy, ha átlaghülyemagyar elmagyarázza, hogy csökkent az államadósságunk. Merthogy GDP arányosan. Amely GDPnek viszonylag kis részére van közvetlen hatással a magyar kormány (ca. 70%ban a gazdaságunk az EUhoz van bekötve),”

  Azert nem teljesen.MErt az altaluk felpumpalt epitoipar/ingatlanpiac rendesen meghuzta a GDP-t. VAgy a kulfoldi multik itt lecsapodo termelese..
  Majd ha a magas kamat megrogyantja az epitoipart es az ingatlanpiacot, akkor lehet pislogni. Majd jonnek vmi uj propagandaval, hogy tulkepp forditva nezed az abrat:) Atlag ner vallasu ugyis hattal all a valosagnak, nekik a jobb a bal, bal a jobb. Hat majd a elmagyarazzak nekik hogy a novekmeny az csokkenes es forditva..
  Magyar narancs alias magyar citrom (Tanu c. film) – orokzold:)

 • Meister
  Igazából a szokásos ellenzéki demagógokon kívül senki nem nézi az adósság ft-beli értékét, hiszen csak a GDP-arányos hiány érdekes. Amíg az állam bevételei többel nőnek, mint a hitelei, addig nincs gond. A Fidesz-kormányok alatt a covid-évtől eltekintve ez így is volt. Ellenzéki kormányok alatt meg nem.
 • csizkek
  “Pl hogy tudná lenyomni most az MNB a forintot 350-es euró szintre?”
  Inflacio feletti alapkamattal, azaz szemmel lathato positiv realnyereseggel. Az allam pedig tiszta es atlathato kommunikacioval, hogy nem trukkoznek, nem lopnak es vhogy elerik az EUs penzek megkapasat. (Nem fogjak, mert tolvajoknak nem ad mar senki penzt. EU sem es befektetok sem. Ahhoz, hogy bebizonyitsak, hogy mar nem tolvajok, ahhoz be kene lepni az EU ügyeszsegbe. Nem fognak, mert ha polt nem vedi oket akkor sokan mennek majd böribe. Azt meg nem akarnak majd)

  Roviden, 20% koruli kamat mar hasznalna:) De az meg allamcsod:)
  Abban lehet meg remenykedni hogy a fed hamarabb le tud allni a kamatemelesekkel es akkor csokkenne a nyomas a huf-on. De akkor se lesz 300 az euro ujra.

 • csizkek
  panikolj “Ne panikoljatok, vissza fog menni a forint, mert fundamentalisan jol allunk. Csak epp a nagytoke kest szorit Orbanek nyakahoz mert rakoncatlankodnak.”

  Ner vallasuaknak mindig kell vmi entitas amivel megmagyarazzak az elet dolgait. A megszemelyesitett nagytoke, mint szemely, egyenesen a kiraly es csapatat akarja sarokba szoritani. Mintha ez vmi szemelyes kerdes lenne.

  Penzugyi oldalrol kit erdekel, hogy a pufi vagy a ferko van ott. K. egyszeru, elloptak a penzt. Tolvaj banda, orszagkockazat, van egy kamatfelar amiert a befekteto, nem a nagytoke, hanem en is, meg barki mas is akinek van megtakaritasa hajlando huf-ba fektetni. Ez a kamatfelar k. magas. Na most ha a kapott kamat meg az elhazudott infla szamoknal is alacsonyabb, akkor hulye leszek huf-ba fektetni. Sot inkabb menekulok, mert a pufi ellopja. Ennyi a matek. PErsze lehet itt belemagyarazni hogy tamadjak a magyart

 • csizkek
  “Orbánék félnek az IMF-től (és a Világbanktól), mint a tűztől. ”

  Ez nem felelm. Klasszikus tolvajreakcio. IMF csak ugy penzt ha csereben elvar bizonyos lepeseket. Ergo ertelmesen kene elkolteni a zs-t es nem a haveroknak.

  CSaladtag elcseszi a penzet luxusra, becsodol csaladostul. MEgsajnalod adsz neki penzt. Erre elmegy belole nyaralni es elkolti (ellopja). De a problema ott van. Legkozelebb ha adsz neki, megmondod hogy mire koltheti? Nyilvan..

 • Zozi
  panikoljatok 2 Gondolom ezt a bullshitet elsütöd majd a 450-es árfolyamnál is.
 • axt
  Kiszámoló, szerintem a pontokat felejtsd el, látható hogy csak bekavarja az embereket. A magyar helyesírás szabályai szerint nálunk szóköz használatos az ezres tagolásra, ahogy az Excel is csinálja, ha magyarra van állítva.
 • valaki I.
  Ivan Olsen
  2022-07-28 at 14:35

  “De akkor miért van a jelenlegi kormánynak egy olyan célja, hogy az embereket a készpénz-megtakarítás helyett az állampapírok megvásárlása felé igyekszik terelni?”

  Anno miért tereltek mindenkit a magánnyugdíj felé… (csak egy ötlet)

 • porthosz
  “Ne panikoljatok, vissza fog menni a forint, mert fundamentalisan jol allunk”

  Ejha, azt hiszem ez is egy rosszul öregedő komment lesz 🙂

  De lehet még a híres utolsó mondások közé is bekerül

 • xavv
  “….nemhogy munkanélküliség nincs, de munkaerőhiány….”

  Ettől évek óta feláll a szőr a hátamon. Ha a szentgotthárdi opel nem talál folyamatmérnököt, akkor írja bele az álláshirdetésbe, hogy bruttó 2 millió a juttatás. 10 perc alatt jelentkezni fog az ország másik széléből is 2 tucat mérnök, aki közül legalább az egyik nem is rossz.
  Kisebb lesz a profit? Igen. De találna mérnököt, aki egyébként még így is kitermelné a fizetését. Tehát nem a munkaerő hiányzik, hanem a lóvé!!
  Ennyit a nagy munkaerőhiányról ami évek óta folyik a csapból, közben egyébként 5 körös interjúkkal lehet nagy nehezen munkát találni.

 • kincstarjegy vasarlas
  Off: Próbált/tudott azóta valaki kicstárjegyet vásárolni? Írták többen kommentben, hogy elfogyott a mennyiség. Én úgy értelmeztem az ÁKK honlapján, hogy volt rábocsátás a D230628 sorozatra, de nekem továbbra is azt írja, hogy nincs elegendő névérték.
 • Daniel
  @Miklós

  Én megnéztem most a diszkontkincstárjegyeket, mert túl hihetetlennek tűnt amit írsz, hogy 3 hónapra adnak 8%-ot. De nem is adnak annyit. 2023.06.28 lejáratú hoz csak 8-9% körüli kamatot, de akkor kb egy évre le is van kötve a pénzed.

  Rosszul fogalmaztál, vagy én nem értek valamit?

  Én tőzsdézek, szóval én simán hozzá vagyok szokva 3 hónap alatt +/- 8-10%-os hozamokhoz, pláne a mostani környezetben.

 • Szendergő

  Én kifejezetten várnám ha nem is éhező, de legalább a 8 diplomásoknál kevesebbet kereső gyári munkások és villanyszerelők korszakát. Ugyanakkor sajnos azt látom, hogy az állam, mivel nincs lótyija, majd szépen meghúzza a nadrágszíjat a sok kis közalkalmazotton, akik már eddig sem tudtak bérben versenyezni a magánszektorral. Ők sajnos arra fogadtak hogy ha szarul is keresnek, legalább válságálló a munkahelyük. Szóval nekik itt a válság előszobája a befagyasztott bérükkel szemben a magas inflációval és a magánszektor emelkedő béreivel, hogy is mondjam szo@ás.

 • Csinolina
  panikoljatok

  a lényeg, hogy legalább te optimista vagy.. eközben a nagyok már azt sem tartják lehetetlennek, hogy török vagy argentín útra keveredünk.. 2 dolog biztos, az egyik a forint gyengülése, másik a halál 🙂 ez a jelenlegi kormányzati politika alapja, biztos pont most fognak irányt váltani, amikor a jegybanki fegyverek is hatástalannak tűnnek:D

 • gaborr
  Itt az ideje menni megtankolni az autót, és átszippantani egy marmon kannába biztos ami biztos alapon 🙂 Holnap bejelentés.
 • Kezdő MÁKos

  Az éves kamata 8% feletti, a három hónapost ehhez mérten kell kalkulálni (2% körül)

 • jami
  nem röhögni, de pont tegnap tankoltam tele, pedig nem szokásom.

  Mondjuk most szerintem a favonal lesz erősítve, gondolom minden 4 gyerekes, akikből legalább 3 katona, kap majd egy m3 fát és hasonló megosztásra teljesen alkalmas, ámde élő embert minimálisan érintő könnyítéseket tesznek pántlikakánt a magas rezsiszámlákra.

 • Blend Ahmed
  helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12#F11_0_0_1

  274. A számok írásában a tizedes törtek kezdetét vesszővel jelöljük, például: 38,6 (= harmincnyolc egész hat tized); 1,23 (= egy egész huszonhárom század). [Vö. 293.] Az öt- vagy többjegyű számokat általában közzel (esetleg ponttal) tagoljuk a hátulról számolt hármas csoportok szerint, például: 23 816 (vagy 23.816) [vö. 291. b)].

  291.b. Ha a számokat számjeggyel írjuk, az öt vagy ennél több számjegyű számok írásában a számjegyeket a hátulról számított szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, s az egyes csoportokat közzel (esetleg ponttal) választjuk el egymástól, például: 20 611 vagy 20.611, 357 864 vagy 357.864, 5 602 164 vagy 5.602.164.”

 • Attecte
  mert a fidesz alatt világgazdasági konjunktúra volt. Ellenzéki kormányok alatt meg recesszió, de még az előtt se konjunktúra.
 • Ez nem ilyen eccerű...

  “Ennyit a nagy munkaerőhiányról ami évek óta folyik a csapból”

  Van egy rossz hírem, csak ez valszeg Magyarországról még nem látszik: kínálhatsz akármennyit, AKKOR SINCS ember.

  Nyilván itt nem az utcaseprő / kocsmáros / stb. szintű melókról van szó, hanem intellektuális állásokról. A nagyobb cégek egymástól lopkodják oda-vissza a munkaerőt, néhány év alatt dupla fizukat tud kiharcolni, aki ebbe a job-hopperkedésbe belemegy, mert tényleg nagyon nagyon nagyon gáz a helyzet a “hanyatló” nyugaton.

  És van ez tovább is: nem nagyon vannak jelek rá, hogy ez jobb legyen. Hirtelen nem tudsz szülni több milliónyi, 25-30 éves, több év tapasztalattal rendelkező munkaerőt. Kemény évek várnak ránk.

 • jami
  De, látszik. Ide vezetett (itthon) a szakmunkások istenítése. És az a vicc, hogy már az sincs elég, mert okos, azok közül is elmegy mert vagy lesz cége, amit megszorongat a NER vagy csak jópár “kedves” ügyfele.

  A diploma pedig sok év, minek öljék bele, ha kimondva értéktelen, ráadásul küzdelmes.
  Ami nálunk van annak a hatásait majd 5 év múlva érezzük igazán, amikor teljesen bezuhannak a születésszámok, a felnövő fiatalok és még a szüleik is menekülnek, ha tudnak.

 • axt
  nem ilyen eccerű… Én meg azt nem értem, amikor az emberek attól pánikolnak, hogy nincs elég munkaerő egy céghez. Akkor az azt jelenti, hogy abból a fajta cégből túl sok van, nem kell annyi. Néhány cég csődbe megy, és minden oké. Eleve ha csak azt nézed, hogy mennyi mindent gyárt az emberiség: tényleg szükség van erre a milliónyi vacakra? Tényleg annyi gyár, bank, tech cég, meg mit tudom én mi kell az emberiségnek? Tech céggel pl. Dunát lehet rekeszteni. Lassan már a WC lehúzásához is írnak egy appot a telódra, mert most ez a trendi. Szóval részemről jópár cég, főleg a fölösleges tech cégek mehetnének a levesbe, mert senkinek sem fognak hiányozni. Legalább az ott foglalkoztatott munkaerő értelmesebb munkát talál magának.
 • Moltiszanti
  Szoval hajra rohanjatok olcso hitelt felvenni fix kamattal amig lehet, a penzeso meg nem ert veget.

  Legyen igazad!
  Július elejére ígértek a Széchenyi go hitelek folytatását max néven.
  Eltelt egy hónap és nem jön. Szerintem már nem is fog mert már nem fér bele a helyzetbe a kamat állami támogatása. Ennyit a penzesorol!
  Nem penzeso lesz itt hanem a Dakota lónak a himbilimbije!
  Ma reggel mondta a torzsfonok, hogy az agrár kárenyhítési alap is kiszáradt, de majd lesz erre is egy munkacsoport.
  Szerintem is tankoljatok ma, ha van kanna akkor abba is szivjatok le!
  A shell kutak berosalasa és Hernádi zsolesz aktuális mai sirama miatt nem esélytelen a holnapi benzinarsapka eltávolítás valamilyen formája!

 • LSV
  A szombati qrmányinfón vajon mi várható? Benzinárnemstop? Vagy mit ígértek ezek tavasszal amit most konzekvensen még fel lehet rúgni?
 • Greed
  ”kincstárjegyet vennék, de nincs elegendő névérték”

  Nem a DKJ-zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy! 🙂

 • xavv
  “A nagyobb cégek egymástól lopkodják oda-vissza a munkaerőt, néhány év alatt dupla fizukat tud kiharcolni, aki ebbe a job-hopperkedésbe belemegy,”

  Ha-ha-ha.Létezik ilyen, nem állítom hogy nem, de bemutatom a vadkapitalizmust amit ezek szerint nem ismersz, de az esetek többségében ez a módi tör utat magának:
  -az álláshely betöltetlen marad
  -a pozícióban elérhető munkabér sáv nincs feltüntetve a kiírásban, sokszor még annak is örülhetsz ha az 1. interjún ráterelődik a szó
  -a pozíció(k) betöltetlensége miatt a többiek 1 emberként 3-4 ember munkáját végzik
  -ha van is jelentkező az állásra, 3-5 körös interjún végigszívatják, miközben a hiány azt jelenti hogy NINCS jelentkező, nem pedig azt hogy rosszak a jelentkezők és komolyan szelektálni kell
  -igen is van az a pénz – pontosabban csak lenne – hogy Einstein eltitkolt unokája átköltözne dolgozni 300 km-re. Lóvé kérdése!!

 • JG
  Többen írják, hogy a megtakarításaikat, likvid pénzüket euróban, dollárban tartják…
  Tőlük kérdezném, hogy hol tároljátok?
  Kp, magyarországi devizaszámla, külföldi bankszámla, Wise/Revolut/stb., PEMÁP, egyéb?
 • Pupuka
  A GDP arányos hiány abszolút nem érdekes. Ugyanis a GDP nem az állam bevétele. Ezért ha nő is a GDP, azt az állam nem költheti adósságtörlesztésre. A GDP kalkulációba ugyanis olyan dolgok is beleszámítanak,
  mint például az itt legyártott Audi, amelyet külföldön értékesítenek és ebből az államnak semmi bevétele nincs. Továbbá az állami pénzből felpumpált építőipar és még egy rakás dolog. Sokkal inkább lenne érdekes egy olya statisztika, amely az állam valós bevételei és a hitelei közötti relációt mutatja. A GDP arányos hiány csak parasztvakítás. A GDP ugyanis jelentősen tud csökkeni is. Nemsokára tapasztalni is fogjuk. De az adósságot akkor is vissza kell fizetni. Vagy legalább megújítani. Mégpedig a forintban számoltat.
 • BalageHKK
  Nekifutnék még egyszer a kérdésnek, Kiszámoló felé leginkább:
  Van-e olyan magyar államkötvény kamat szint, ahol már komolyan kell tartani az államcsődtől, és ha igen, mennyi lehet az, hogy függ az inflációtól és milyen távon kell tartani ekkor az államcsődtől? (tegyük fel, hogy lelkesen veszik az államkötvényt) Elég fontos lenne, köszönöm előre is.
 • Pistabá'
  Először: EU és NATO tagok vagyunk, a világon kb. a felső 1 milliárdban élünk, a másik 7 milliárd csak vágyik erre. Félig teli az a pohár.

  Másodszor:
  Ugye azokon a dolgokon felesleges aggódni, amelyek felett nincs kontroll.
  (pl. Putyin felett sincs az EUnak, ezért is felesleges az egész szankciózás – nem b@zmeg, nem vagyok putyinista…)

  Az áremelkedés, infláció, államadósság, és hasonló dolgok felett sincs kontrollja a hétköznapi embernek (max egy kevés ráhatás 4 évente egyszer).
  Befolyásolja az életünket? Nagyon is. Van felette irányításod? Nincs. Vedd úgy hogy ez is csak egy nehézség a sok közül amit le kell küzdeni az életben, nagyobb bajod meg sose legyen (pl. rákod).

  Inkább arra koncentráljunk hogy hogyan tudjuk ezeket a nehézséget leküzdeni.
  Többlet bevételt termelve? azt hogyan?
  Felesleges kiadásokat lefaragva? azt hogyan?
  Megtakarításaink értékét valahogy megőrizve? hogyan?

 • naa
  @Pistabá
  Szerintem meg van értelme a szankcióknak és ezzel lehet nyomást gyakorolni. Felelősen máshogy úgyse. Lehet, hogy közép-hosszabb távon, de lehet.

  Az infláció, államadósság, stb. felett nincs kontrollunk nekünk, akik ezt olvassuk, vagy hozzászólunk, de ettől még nagyon is van értelme kinyilvánítani, hogy ezt bizony baromira elkefélte Orbán gazdaságilag (ugye a mítosz, hogy ők legalább tudnak kormányozni, muhaha), rossz oldalra áll és szégyen, amit csinál. Erre lehet hatásom, hogy 1 véleményt szembeállítsak mondjuk a Te véleményeddel.

  Én is úgy gondolom, hogy szerencsések vagyunk, mint EU- és NATO-tag ország, és magamat is szerencsésnek tartom. De ettől még felháborít a nyilvánvaló hazugság és hülyítés (“háborús infláció” mintha nem jóval a háború előtt vezették volna be az árstopokat) és pl. az olyan ál-békepárti propaganda, hogy “hagyják már abba az ukránok a háborút”

 • Agbar admirális

  Pontosan magadnak mondasz ellent. A 2 millióért Szentgotthárdra költöző folyamatmérnök idáig a seggét vakarta otthon, vagy egy másik cégnél dolgozott, ahonnan a magasabb bér miatt mond fel és űrt hagyva maga után munkaerőhianyt generál? Pontosan az mutatja meg a hiány jelenséget, hogy magasabb áron kapod meg a mérnököt, mástól elszipkázva.

 • Gary
  balageHKK
  Ne számíts válaszra senkitől.
  Konkrétumot mondani rémhírterjesztés lenne + van egy önbeteljesítő jóslat jellege, amitől szintén nagyon nem szerencsés. Továbbá eléggé soktényezős történet, ezért nem lehet megmondani, hogy x%. Pl. mi van, ha gyorsabban mennek fel az állam bevételei (ÁFA az árnövekedések miatt, SZJA a bérnövekedések miatt; mostanság egyik se statikus), mint elérnénk az x%-ot? Máris ott vagy, hogy hülyeség a korábban jónak tűnő jóslatod.
 • Blend Ahmed
  “Én megnéztem most a diszkontkincstárjegyeket, mert túl hihetetlennek tűnt amit írsz, hogy 3 hónapra adnak 8%-ot. De nem is adnak annyit. 2023.06.28 lejáratú hoz csak 8-9% körüli kamatot, de akkor kb egy évre le is van kötve a pénzed.”

  A hozamokat mindig évesítve adják meg, hogy könnyebb legyen összehasonlítani. 3 hónapra természetesen nem 8% jár, hanem annak az időarányos része.

  “Én tőzsdézek, szóval én simán hozzá vagyok szokva 3 hónap alatt +/- 8-10%-os hozamokhoz, pláne a mostani környezetben.”
  Tartósan el tudsz érni évente 30-40%-os hozamot?

 • KommentElek
  Az EU-s szankciók működnek. Ja, nem.
  Európa tökön rúgta magát többszörösen, oroszok köszönik szépen, eladják másnak.
  hold.hu/holdblog/alternativ-felvevopiac-oroszorszag-kina-export-import-gaz-olaj-felvezeto/
 • Panic

  Én pl VWCE-t tartok tbsz -en.

 • Attila
  Kiszamolo: Szerintem magyarul az ezres szeparátor karakter a szóköz és nem a pont.
 • Pista
  “nem aggódom az államadósság miatt. Elég nagy már, tud magára vigyázni”
 • tumpara
  “Ugye azokon a dolgokon felesleges aggódni, amelyek felett nincs kontroll. (pl. Putyin felett sincs az EUnak, ezért is felesleges az egész szankciózás – nem b@zmeg, nem vagyok putyinista…)” – Pistabá’

  Kontrollja valóban nincs, de hatása annál inkább, lásd: mandiner.hu/cikk/20220719_racz_andras_oroszorszag_szakerto_mar_latszik_az_orosz_gazdasagon_a_szankciok_hatasa

  A szankciók már viszonylag rövid távon is hatnak, de sajnos hosszú távon fejtik ki igazán a hatásukat. Pl. nem kapnak nyugati chipeket, elektronikát, sőt képzeld, kínait se (hisz a kínai termékek felvásárlója a nyugat, fű alatt bizony Kína is beáll a sorba). Vagy mondhatnám, hogy a világ legnagyobb kiterjedésű országa 1-2 éven belül kifogy a repülőalkatrészekből. Egy sor ilyen van, gyakorlatilag visszalőjük őket 20 évvel a múltba. Ez egy türelemjáték. Vagy ez, vagy a háború. Szerintem inkább legyen ez.

 • Oregon
  Nyugodt vagyok az állampapírjaimmal és a magas kamatokkal. Nem érdekel, ha az infláció nagyobb, mint a kamat.
  Ugyanis a magas infláció miatt megy most a mindennek is a megvásárlása. Az egyének likvidálják a likviditásukat. 🙂 Ez azzal jár, hogy szépen lassan elszivárog a pénz a körforgásból. A magas kamatok miatt kevesebb az új hitelkihelyezés, vagyis a kint lévő hitelek tőkerésze csökken. Eközben a pénzem bár nem úgy nő, mint a paradicsom vagy akármelyik étel ára, de a “versenytársaimhoz” képest jelentősen szaporodik, mert ők eközben csökkentik azt. Innentől a javakért folytatott versenyben, jóval előrébb leszek náluk. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezzel a stratégiával hosszú távon veszítek, még ha sokak most azt gondolják, hogy az infláció megeszi a pénzem. Nem fogja. Az állam hamarabb vesz el a lakosságtól, mint a hitelezőjétől. A másodlagos piacra pedig nincs ráhatása.
 • Cartman
  Most már lehet euróban vagy dollárban is adózniuk a cégeknek. Itt az ideje megszabadulni a forinttól, ha már a kormány sem ezt preferálja?