Mennyit spórolsz a karanténon?

Az emberek komoly része otthon maradt az elmúlt hetekben a járvány miatt. A rossz hír, hogy sokaknak ez a bevételeit is negatívan érintette, a jó hír viszont az, hogy a kiadásaik is jelentősen csökkentek.

Te mennyit spórolsz azzal, hogy otthonról dolgozol, illetve azzal, ha szeretnéd is, nem tudod elkölteni a pénzed szórakozásra, edzőteremre, étteremre, nem jársz plázázni, nem kell venni új ruhákat, a tavaszt valószínűleg a régi ruhatáraddal fogod átvészelni, elhalasztod az új telefon vagy ülőgarnitúra vásárlást, nem veszel buszbérletet és nem tankolsz az autóba sem, de nem fogy az alapozó, a hajlakk és a parfüm se? Se fodrász, se kozmetikus, hetente egyszer maximum kétszer mész bevásárolni, ezért kevesebb az impulzív vásárlás összege is.

Szoktam javasolni embereknek, akiknek gondjuk van azzal, hogy a bevételeikhez képest túl sokat költenek, hogy csináljanak egy minimalista hónapot, amikor csak a legszükségesebbekre költenek és nézzék meg, mennyi az az összeg, ami tényleg kell a megélhetéshez.

Ennél jobb alkalom, mint a mostani nem lesz arra, hogy megnézd, mennyit költesz, ha tényleg csak a szükségeseket veszed meg, ha otthon edzed a tested és mozi helyett a nappaliban nézed a filmeket.

Szóval visszatérve a címbeli kérdésre: te mennyit spórolsz ezekben a hetekben?

Ja és valakitől hallottam a bölcsességet: képzeld el, ha 2001-ben jött volna ugyanez a karantén, amikor se Netflix és jó eséllyel otthoni internet sem volt, a telefonod egy 3210-es Nokia a megunhatatlan kígyós játékkal és 40-50 forintos percdíjakért telefonálhattál volna otthonról a home officeból. Futárszolgálat, netes vásárlás még a mesében sem létezett. Ugye milyen jó, hogy most érkezett és nem korábban? 🙂

Share

168 hozzászólás

 • Bolondjóska
  Amúgy nagyon keveset költök, kb. 2000 Ft-ból kijön a napi kajám. De most többet költök, mert délben és este is rendelek 1-1 pizzát.
 • Ildikó70
  Mi nem spóroltunk semmit, sőt többet fogyasztunk, mert nem ketten, hanem hárman vagyunk otthon – az egyik srácot kirakták a kollégiumból. Emiatt a másik is többet kap. Ők viszont spóroltak. 😀
 • Aranytojás Blog
  61%-kal csökkentek a kiadásaim, holott azt hittem, nem élek nagy lábon… Ami még fontosabb, hogy a boldogságom szintjét egyáltalán nem rontotta le a kevesebb költés.
 • Ostra
  Tippre én kb. 100 ezer per hónapot spórolok ezzel including lemondott nyaralások, mozizások, éttermezések, házibulik. Ezen még tudnék valamennyit pluszban fogni, de vannak “luxushobbik” amiket továbbra is fenntartok, pl. online személyi edzés vagy online angolóra.

  Illetve valószínűleg nem most fogunk (első) autót venni, bár a pénz megvan rá, de jó lesz ez vésztartaléknak pluszban. Nyárig jó eséllyel úgyse mennénk vele sehova.

  Nem vígasztal a tény, hogy hiába a spórolás, ha ez a jelenlegi helyzet gazdasági bizonytalansággal jár a legtöbb dolgozó ember számára. De én is szeretnék már végre egy minimál hónapot tartani, hogy kiderüljön mennyi az annyi egyébként 🙂

 • Wee Bay
  BKK bérletek, carsharing: – ~35e
  Magánbölcsi: – ~70e
  Fodrász, körmös: – ~15e
  Itthon főzés miatt, nuku étterem, kevés kajarendelés: – ~40e
  Edzőterem bérletek: – ~25e
  Összesen spórolás: kb. 185e +- 10-15e

  Viszont, ami ugye később derül majd ki, hogy mennyivel lesz több a vízre, villanyra, wc papírra, tisztálkodószerekre a költés a folyamatos itthonlét miatt. (Pont most vettünk két új telefont összesen 120e-ért, mert már teli a hócipőnk a régiekkel, annyira lassúak és használhatatlanok :D)

 • Anton von P
  Nincs lényeges változás. Nagyrészt eddig is online rendeltem, amit kellett és csak akkor mozdultam ki, ha muszáj volt. A rezsiszámláim viszont magasabbak (több víz, villany ès gàz fogy)
 • Imre
  100e-t simán, ebből 50e a benzin.
 • Kulcs
  Legalább 150.000 HUF, ötfős család!
 • Treil
  Számolok:
  Kaja + rezsi nem változott jelentősen (Eur még nem csapódott le az árakon). Üzemanyag olcsó, de már kerékpárral járok így is úgy is. Étterem kéthavonta 1 alkalom: 6000Ft/hó. Balatoni nyaralás valószínűleg elmarad (150 ezer): 12.500Ft/hó. Mozi, színház 3-4 alkalom évente: 2000Ft/hó. 2-3 kirándulás elmarad (egyik húsvét): 5000Ft/hó. Fodrászhoz járok még, ruha a kevés így is kell. Asszony körmöse kiesett hálistennek: 8000Ft/hó. S Így a spórolás ha karantén lenne egész évben: 33.500Ft/hó.
  Nem szorosan cikkhez tartozik de úton a baba, asszony táppénzen otthon a vírus miatt, kiesés: 96.000Ft/hó. Erre jön a nőgyógyász + vizsgálatok és majd minden más kiadás.
 • kustela
  Szerintem amit megspórolok egyiken, elköltöm a másikon…. Most online rendelek, sokszor plusz postaköltség. Edzőterembe nem tudok menni, de a kiegészítőket, ami ennek a drága oldala igazából, ugyanúgy igyekszem megvenni. Többen és többet vagyunk itthon, többet kajálunk, ez több vásárlást jelent – csak nem napi vásárlással, hanem mondjuk heti. De ugyanazt a pénzt, vagy még többet hagyok ott.
  Elkezdenek az emberek otthon edzeni, rendezkedni, festeni, átrendezni – nagyon sokan most vesznek edzős cuccokat, meg új/használt bútort, mert ráérnek vele foglalkozni.
  Szóval igen, vannak dolgok, amikre most nem költök – de vannak dolgok, amikre meg máskor nem költök (2*4 eldobható maszk egy havi körmösöm ára volt pl). Így én egyelőre nem nagyon látom a dolog anyagi hasznát, csak azt, hogy kevesebb lett a bevétel és a kiadási oldal kb csak a benzinnel csökkent.
 • Ex-Csibész
  Érdekes megközelítés, és elég baljós is egyben. Ha senki sem vesz semmit tudjuk mi lesz.. Egészségen, étkezésen eddig sem spóroltunk, remélem ezután sem fogunk. Vitaminra, kézfertőtlenítőre, maszkra és kesztyűre elég szépen ment, Összeségében mi tehát többet költünk erre mint eddig. Dolgozni még ugyanúgy járok, de az olcsó benzin miatt egy 5 ös szerintem megmarad hó végén. Májustól lesz érezhető a változás, ha ez a tendencia – a spórlások következménye hogy a vállalkozásomat szüneteltetni kell – az adóban (kata) 50/hó plusz, bevételi szinten hoppá….
 • DontPanic
  Igazából semmi extra. Még akár negatívba is fordulhat, mert elkezdtem játszani a gondolattal, hogy vegyek egy játékkonzolt, esetleg laptopot.

  A kaja kb. ugyan annyi. Drágábbra jövünk ki, mintha én a céges kantinban ennék.
  Kimaradnak ugyan hétvégi éttermezések, de a legtöbb hely elkezdett házhoz is szállítani.

  Szórakozás most egyébként is korlátolt, mert ritkán tudjuk leadni a gyereket, akkora meg még nincs, hogy idegenre merjük bízni.

  Autónk csak egy van, az meg céges benefit. Eddig is “ingyen” volt.

  Belföldön mentünk volna költeni vmelyik NER hotelbe, ez most csak tolódik (szép kártya FTW…)

 • Lina
  Amit megspóroltam:
  ~fodrász, kozmetikus 10eft
  ~színház 8eft

  Nem rendeltem feleslegesen kozmetikumokat
  ,viszont sokk többet költöttünk élelmiszerre. Emelkednek az árak is…
  Költöttünk viszont sokat még a barkács dolgokra. A kertben tettünk-vettünk-szépítgettünk.

 • Norbi
  Alsó hangon 100.000Ft-ot megspórolok
 • Just me
  Én nem sokat spórolok, összesen az iskolába beutazásra fordított időmet, meg havi 3500 forintot a bérleten. Minden másra meg amúgy sem költök.
 • Panna
  Heti bevásárlás jóval nagyobb összegű lett, mint általában.
  Neten rendeltem ruhát, mondjuk nekem ideiglenesen költöznöm kellett a járvány miatt…s egy bőrönddel hagytam el az albérletem csak.
  Italra semmit sem költöttem, mármint nincs haveri összejövetel. Meg 3 hete semmit tömegközlekedésre.
  Múlt hónapban többet költöttem élelmiszerre, kis spájzolás volt. De most a hónap második felében tényleg nem akarok semmire sem költeni. Így várom, hogy nőjön a megtakarítás.
 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBéla
  Svajc.

  Nalunk kicsit megugrott a kajaszamla, mert lett ideje a paromnak mindenfele egzotikusabb kajakat beprobalni es boldogan kiserletezget mindenfelevel, kulonben valtozatlan lenne.
  A fizuja egy resze kiesett, mivel nincs munka, de a biztosito a 80%-at fizeti, mert kurzarbeitra lett bejeletve.. Leginkabb az alkalmi etteremszamlak tuntek el, ami olyan 200 chf, de az alberlet, bolcsode es a kocsi allando koltsegei megmaradtak.
  Mivel amugy sem elunk nagy labon, igy annyira nem dolt ossze nalunk a vilag. Ha akarnank, akkor lemondhatnank a bolcsodet es eladhatnank a kocsit, ami egyutt a kiadasaink 30-35%-at adja (eleg draga itt a bolcsi), de egyelore nincs ra szukseg, mert nekem megvan a munkam, neki megvan a fizuja 80%-a es erintetlen a 6 havi tartalek, szoval amit megsporolunk az megy a tozsdere. 6-8-10 ev mulva nagyon fogunk orulni neki.

 • Klodvig
  Nem kell autót használnom – 20 ezer (Egy 25 éves Swiftről beszélünk, ez előtt ért kb 150 ezret így nincs jelentős értékvesztés)
  Nem eszek munkahelyi gyors kajáldában – kb 20 ezer
  nem veszek random édességet, meg “amit megkívánunk” – 15 ezer
  Nincs beülés sehova – 10 ezer körül
  Kváncsi vagyok, hogy a rezsi fog-e majd számottevően növekedni.
 • tiborpista
  Akkor mi valamit vagy rosszul csinálunk, vagy még annál is rosszabbul, gyakorlatilag a kocsiba tankolunk kevesebbet, de én minden másnap el kell járjak dolgozni, az asszony itthon van egy 13 hónapossal, szóval őt nem annyira érinti. A tévé, a laptop többet megy, víz villany többet fogy így, kaja ugyanannyi mert eddig is itthonról hordtam. És nem keresek rosszul, bár lefelé lógok ki az átlag blogolvasók közül, de nagyon csodálom azokat, akik feleennyiből kihozzák a hónapot, és jut évente új telefonra, új 50 ezres kabátra, meg hasonlók.
 • Meepwn
  Biztosan én csinálok valamit rosszul, de kifejezetten drága mindenkinek itthon lenni.
  A “spórolás”, hogy nem voltam fodrásznál(5eFt), cserébe bő 70eFt-tal több megy el kajára, mert mind a két gyerek itthon van.
  Igaz a benzinen is marad kb 15eFt, ó, hogy ez akkor is megmarad ebben az időben, ha nincsen bezártság.
 • Szabolcs
  Nekem inkább drágább lett, de főleg a két gyerek “beiskolázása” (érts gépvásárlás) dobta meg a havi költséget, és persze a manzakaja is olcsóbb, mint az otthoni. Dolgozni meg ugyanúgy járok, kicsit többször hozok otthonit én is (maradékot 🙂 )
  Majd pár hónap múlva kiderül. Sok megtakarítást nem várok.
  Amúgy ezt nem napi kiadás írásából, hanem banki egyenleg alakulásából látom. De a nyaralás várhatóan sajnos olcsóbb lesz.
 • Atom Ant
  Bevetel jelenleg: 0
  Havi kiadas 1.600.000 amit sikerult letornazni most 1.200.000-re

  Baromi jo a balansz, verem magam a foldhoz.

 • Strucc
  Gyerekkel otthon home office, így több megy kajára, rezsire is biztos (fűtés, villany). Benzinen semmit nem spórolunk, mert nekem céges autó van. Feleségem bejár még dolgozni, jelenleg saját kocsival BKV helyett (kb egál a tankolás-bérlet). Ruhára talán kevesebbet kell majd költeni, de eddig is akkor cseréltünk ha már kinőtte a gyerek vagy már kuka volt elhasználódás miatt. Mobil számla több -> több trécselés unalomból, persze akivel tudunk neten, de nem mindenkivel lehet.
  Különórákon, mozin, kikapcsolódáson, nyaraláson valóban spórolunk, bár az nem nagy öröm, de hát ez van 🙂 Szerencsére kertes ház, tehát azért a nyaralás meg lesz tartva az udvaron grillezés mellett családiasan.
  Valószínű a kozmetika és fodrász dolgok tényleg kimaradnak, de a elmaradt bútor/ruha vásárlások később fognak lecsapódni minden háztartásban, max ahol munkahely elvesztés történik ott átíródik minden ilyen terv.
 • nyman
  Már több, mint fél milliót elköltöttem az elmúlt hónapban a “karantén” miatt. 🙂

  Sóder, betonvas: 55 e
  Növénytámfal kő: 200 e
  Termőföld 75 e
  Faápoló 30 e
  Cement 30 e
  Festékek, szerszámok, mindenféle 50 e
  Munkadíjak: 55 e
  Üzemanyag pluszban 25 e
  stb. stb.

  De még vannak ötleteim kb. 4-5 millió elköltésére. Rengeteg ház körüli meló van, amit lehet megcsinálok most magam. Ha most a válság azt hozza, hogy egy segédmunkás nem 20-25-ért jön majd dolgozni egy napra, hanem csak 15-ért, akkor fogok spórolni. 🙂

  Sok időm felszabadult, rugalmasabbá vált a mostani helyzettel.

  Több dologra szívesen hívnék embert, de az, hogy reggel elmegyek és este látom, hogy mit b.sznak el, az nem volt túl hatékony. 🙂 Most napközben is többször rájuk tudok nézni.

 • eferix
  Van az a mém, amelyik arról szól, hogy éppen rádöbben egy ember, hogy ami neki a normál életvitel, az másnak a karantén 🙂 Na, ennyire nem vagyunk antiszociálisak, de
  – kisgyerekek miatt alapból nem járunk extra programokra
  – eddig is itthonról dolgoztunk
  – korábban is mindent online vásároltam, mindent online fizettem
  – étterembe nem megyünk, de helyette most házhoz rendelünk
  – az edzőtermi pénzen most itthonra vettünk eszközöket
  Talán egy kis benzinpénzt spórolunk, meg egy-két állatkerti, játszóházi belépőt, marginális.
 • Leninist
  Az otthon ülés általában növeli a kiadási szintet, hiszen akkor jelentősen több víz, villany és gáz fogy otthon. Láttam már olyan albérleti hirdetést, ahol fix rezsidíj volt megállapítva, de a leírásban kikötésként szerepelt, hogy csak munkába járó típusnak érvényes, otthon ülőnek (belértve a home office-t is) nem.
 • Brummhilde
  A mi kiadásunk most több lett. Sem fodrász, sem étterem, sem utazás nem volt a mindennapjaink része, igazából szeretünk itthon lenni, amikor lehet. A rezsi az ugye nem csökkent. Eddig munka előtt/után vásároltunk, hol egyik, hol másik üzletben, azt, ami az adott helyen jobban megéri. Most, ha ritkán boltba megyünk, akkor egy helyen, nem biztos, hogy a legolcsóbban vásárolunk meg mindent. Illetve egyes termék sportokat házhoz szállítással, de mivel rendelési minimum van, olyat is veszünk, ami onnan nagyon nem éri meg,és olyat is, amit nem is kéne annyira, például nasit. De ez most belefér, nagyobb baj ne legyen!
 • usespanner
  Én a fizum 80%-át megspóroltam eddig is, szüleim maximum 5%-ot.
  Viszont a fizetésem harmadával csökkent.

  Szüleim (64év) ugyanannyit költenek autóra, élelmiszerre, gyógyszerre és rezsire is és neten összevissza vásárolják a maszkokat, kesztyűket, fetőtlenítőket, vitaminokat.

  Testvérem és felesége viszont havi 80-100.000-t elszóratak programokra-étteremre, most ez megy a lakás törlesztőjükbe.

 • RoyalCashflow
  Összehasonlítottam az egyes hónapok adott hó 6. napjáig történő költéseim.
  4 fős család:
  – január első hat napján 60e-t költöttem,
  – február első hat napján 99e-t,
  – március első hat napján 93e-t,
  – április első hat napján 8e-t.

  Ezen még én is meglepődtem.

  Mondjuk ma mentem volna nagyobb bevásárlásra, de az is tolódik, mert a sok állás után nem indult be az autó. 🙂

 • vendég
  – Nem veszek bérletet: 9 ezer valamennyi.
  – Nem utazok haza szülőket látogatni vidékre (mert inkább tartósan ott maradtam, mint hogy 35 négyzetméteren aszalódjak): 33 ezer.
  – Kiesik a havi 1-2 mozi, meg heti 1-2 sörözés a haverokkal, ez mondjuk havi szinten 20 ezer.
  – Nem tudom meddig fog tartani még ez a helyzet, de erősen gondolkodok a fővárosi albérletem felmondásán is, már úgyse jártam ott egy hónapja. Az még rezsivel együtt 125 ezer körüli megtakarítást jelentene.

  És itt jön a sok milliós kérdés mindenkinek: szerintetek meddig lesz még mindenhol előtérbe helyezve a home office? 1-2 hónapért őszintén szólva nem szívesen mondanék fel az albimban és költöztetném át magamat, de ha még fél évig ez lesz, akkor nem látom értelmét hogy fizessek érte. Beleférne az egómba az, hogy mamahotelezzek fél évet, ha nyerek ezen kb. 700 ezret. 😀

 • Garbo
  Ahogy látom, ha kényszerből is, és csak kis időre, de az emberek átállnak arra, hogy a szükségesre költsenek, ne arra, amit szeretnének, és jééééé … Így is lehet élni.

  Mi két fodrászt spórolunk meg és a havi egy kozmetikai kezelésemet, illetve pár színházjegyet. Home office-ban dolgoztunk eddig is, a ruhatárunk kapszula ruhatár tudatosan, eddig is mi főztünk, eddig is mi sütöttük a kenyereinket, eddig is volt konyhakertünk, stb.
  A mi életünk olyan óriásit nem fordult vásárlások tekintetében.

 • Abate
  Szerintem aki szeret eljárni (egy kicsit mozi meg étterem) néha az nem tud többet költeni otthon mint az említett kikapcsolódási lehetőségek. Jönnek a megmentőcsomagok,de ha nem engedik ,hogy szállodába menj akkor aztán lehet a recepciós fizetését állni a hotel előbb utóbb csődbe megy. Közben meg felpattant a Dow Jones akkor most mégse lesz válság vagy mi van??A média mindennél jobban befolyásolja az emberek gondolkodását.Az amerikaik is pont olyan hülyég mint a globális átlag.
 • Adam
  Mi egy 3 napos belföldi nyaralást mondtunk le, annak az árát a tengerimalacok új ketrecére költöttük inkább (valaki örüljön a karanténnak). A spórolás inkább a programok elmaradása + kevesebb utazás/éttermezés/sportolás miatt van, de egy része inkább elhalasztott fogyasztás, karantén után be lesz pótolva.
 • Expendable C S
  Fodrász mindenkinek, manikűr, gyógytorna kiesett. Tavaly nem vettem tavaszi cipőt és ruhákat, most kellett volna ruhatárat újítani (alig van már vmi), hát így jártam -). Észnél vagyok hentesnél, boltban, nem tudom meddig van állásom…ez azért havi szinten legalább mínusz 30-40.000 Ft alsó hangon.
 • Ex-Csibész
  @kiszámoló bocsánat az off-ért: Te hogyan értékeled a nemrég bejelentett mentőcsomagot? Írhatnál egy cikket erről, akár kikapcsolt komment szekcióval is. Tényleg érdekel hogy látod Te ezt. Politika mentesen én eléggé úgy érzem hogy leírtak sok-sok vállalkozó ismerősömmel, bajtársammal együtt. Előre is köszi Miklós!
 • Kis hangya
  – Most lettünk 3 gyerekes család, az ingyenes ovis étkezés helyett főzhetek / rendelhetek (avagy újszülött + 2 ovis mellett nincs túl sok időm főzőcskézni).
  – Párom megy bevásárolni helyettem, nem hittem volna, de megnőtt a fölös kiadásunk (tud venni magának junkfood-ot), a gyerekeknek is meg tudja venni azt a játékot, ami tetszik.
  – Internetes vásárlással amit el tudok intézni, azt megteszem (ezzel is könnyítve páromon) = szállítási költséget is fizethetek.
  – Arról nem is beszélve, hogy ha már rendelek… hozzáállással én is hajlamosabb vagyok költeni
  – a boltok kifosztásának hála csak a drágább termékek maradnak/ drágább helyekről tudunk venni/ rendelni terméket
  – moziba/ kondiba/ fodrászhoz úgysem mennénk.

  Szóval éljen a karantén!

 • Garbo
  Nem igazán értem, hogyan költhettek többet ételre, mint eddig? Enni eddig is evett mindenki, mi változott?
 • Okoska2
  Közlekedés: üzemanyag+diákbérlet 20e
  Fodrász, körmös: 12e
  Kajarendelés+menza helyett itthoni főzés: kb.10e mínusz
  Gyerek különórái: 20e
  Takarítás: 16e
  Napi ezaz, kávé, gyereknek zsebpénz büfére stb: 30e
  Házon kívüli programok: a havi átlag 20-30 ezer
  Nyaralásra: havi kb. 40 e leosztva az éves

  Az edzés maradt, az eddig is online volt, havi 4000ért, szinte ajándék!
  gyerunkanyukam.hu
  Remélem maradhat a reklám, mert fantasztikus csapat:)

  A ruhát nem számolom, mindig akkor veszünk, ha kell. Most is rendeltünk online mikor szükséges volt.

  Ez kb. 170-180e.

 • kispumak
  Amin spórolunk: fodrász, kozmetikus, egyik szülő home office-a miatt benzin. Cserébe 1 hét után lemerült az akksi a kocsiban (közel 10 éves volt), így vettünk újat 34ezerért.
  A gyerekek tandíjára kaptunk kemény 10% kedvezményt, ami gyakorlatilag az ebéd ára. A gyerekek nem kapnak büfépénzt (napi 1000-1500 ft), viszont mivel egész nap itthon vannak, azért a normál kajára és üdítőre sokkal többet kell költeni.
  Sporteszközök: vettünk egy pingpong asztalt, hogy ezzel is bővítsük a sportolási lehetőségeket. A bicikliket kinőtték a gyerekek, jó darabig még nem vettünk volna újakat, de így eladtuk a régieket és (használtan) vettünk újakat, hogy azzal is ki tudjuk mozgatni őket.
  Normál időben sport a gyerekeknek havi 45ezer + konditerem a szülőknek. AYCM első hónapot felajánlottam.
  Egy külföldi utazás meghiúsult márciusban, a repjegy árát visszakaptuk, 2-300ezret biztosan költöttünk volna
 • Fiatal házas csok nélkül
  Én nem spórolok. Fodrász családon belül van (most épp lezárt határon túl), moziba nem járunk, de mivel feleségem aggódik a BKV-n, ezért ő most kisajátította az autót, vagyis a benya most olyan 20 ezer lesz pluszban (korábban munkába járásra egyáltalán nem használtuk). Kaja olcsóbb itthon ugyan, de fűteni is többet kell.
 • gggggggggg
  Munkanaponként 1200 forintot a kifőzdén. Kéthetente 3000 forintot kocsmán.
  Ennyi. Másra amúgy se nagyon költöttem.
  Viszont van hely a héven. Deal.
 • mitel hentes
  Nézzük:
  – A gyerekek nem mennek iskolába és oviba, így ugrott az ingyen kajájuk. Cserébe nem kell annyit kocsikázni. Az üzemanyagon megspórolt pénz kb. fedezi a plusz kaja költségét.
  – A különórák 100%-ban meg vannak tartva online (nyelv, zene, torna), azon sem spórolunk.
  – Ruhát neten rendelünk, mert a gyerekek kinőtték a tavaszi cuccokat tavaly óta. Tervezett vásárlás, nem spórolunk ezen sem.
  – Kaját ritkán rendelünk, amikor már unjuk a mindennapos főzést. Ekkor bukjuk azon napok megtakarítását, amikor itthon kajáltam a munkahelyi étterem helyett.
  – A munkahelyi kávézás ingyenes, az sokba fájna itthon, de mivel nem kell minden nap 6-kor kelni az iskola miatt, ezért kávé sem kell. Nincs plusz költség.
  – Fodrásznál a kijárási korlátozás előtt voltunk, két hónapig nem kell menni.

  Azt hiszem mi éppen nullára jövünk ki, nem spórolunk, de nem is költünk többet.

 • Kisanyam
  Nalunk a benzin kb -50 legalabb, nem kell munkaba es husveti csaladlatogatasokra menni. 2 gyerekkel otthon a kaja elszallt, a marciusi budzset 80 ezerrel leptuk tul, amit nem kompenzal az ovi menza kiesese, ami 20/ho. Felnott ruhara kevesebbet koltunk, azt is beruhazas jelleggel (pl. Tenyleg akcios jo minisegu dolgok) + kellett home office ruhatar. Gyerekek viszont karantenban is ugyanugy nonek. Arckremek, on-line edzes ugyanannyi, csak a kozmetikus maradt el. Szajmaszk, premium kezkrem 30e. Nyaralas elmaradasa a kert szepitesebe lesz befektetve (350 kb.), de marad is belole. Kisvonat, vasuttorteneti park, hetvegi programok elmaradasa kb 15 ezer/het. Etterem ktg eddig az etel soron volt, de annak ellenere, hogy most nem jarunk, az itthoni fozocske nagyon draga (zoldseg, gyumolcs, hal, husok, levesekhez tartalmas alapanyagok, nasi helyett suti sutes….) ovis kulonorak elmaradasa kb 25/ho
 • VLaci
  Kimaradtak az utazások, kávézás, mozi, étterem, ruha sem kell, a gyerek edzése. Négy emberre, heti egy vásárlással 40.000 a kaja/tisztítószer némi felhalmozással. Annyival olcsóbb és megbízhatóbb alapanyagokból elkészíteni, hogy semmi készételt nem rendeltünk. Szerintem 60-100 körül spórolunk, de eddig is elég takarékosak voltunk. Viszont így tervezünk maradni ha már ki lehet menni, folyamatosan vagdostuk le eddig is a költségeket. Idén a nagy lemondás a síelés volt – környezetvédelmi okból, még a városlátogatásos repkedések lettek volna környezetvédelmi javulások jövőre, de azt így idén végleg kilőttük.

  Egyedül a szeretőkkel való frei-kávézó jön majd vissza, mert haza csak nem hoz az ember szeretőt :))

  Időből lett sokkal több, de tényleg sokkal.

 • Syntax error
  Többet költünk.
  A két gyerek ovis étkeztetése olcsóbb, mint ahogy mi ki tudjuk hozni ( az 10k / fő, 0% adó cafeteria mellett ).
  Több áram fogy, több víz, a gyerekek kreatív cuccai, amiket veszünk, színező, papír, kirakós, stb hogy ne a TV előtt üljenek, mérhető költség, ahelyett, hogy ezt az ovi adná.
  Műkörmös eddig se volt, fodrász 3 havonta, de most étrend átalakítása, ami drágább kaját jelent cserébe fogyásnak indultunk, ami cél így, itthon, hogy saját magunk tudjuk 100% befolyásolni mikor és mit eszünk.
  A gyerekek nőnek tovább és eddig a szokásos kinőtt ruhát tovabbpasszolom és kapom kilőve.
  Saját wc papír, kézmosó, maszk, sokkal nagyobb telefon számla, hogy naponta beszéljenek a nagyszülőkkel / dédszülővel.
  Eddig sem éltünk nagy lábon, most látszik is, cserébe nem hiányzik a mozi, csak a Halász Judit koncertért kár.
 • Csongor
  Mi márciusban kb. 30%-kal költöttünk kevesebbet a kétszemélyes háztartásban. Nem megyünk semerre, csak élelmiszert vásárolni, és nem rendelünk semmit. Egy bizonyos összeget adakoztunk a helyi kórház számára is.

  Kíváncsi vagyok az áprilisi hónapra is. Szerintem a februári hónaphoz képest akár 50%-kal is fog csökkenni a kiadás. Persze ez nagyban fog függni attól is, hogy mennyire fognak változni az árak.

 • Szabó Gábor
  Eddig is itthon voltam 0-24-ben ezután is itthon leszek 🙂
  Vettem egy szép házat, minek mászkáljak? Mászkáljon az, akinek nincsen szép háza 🙂

  Semmit sem spóroltam.

 • Patrick
  En eddig is eleg impulziv-mentesen eltem es irom a kiadasokat, ugyhogy nagyjabol a havi varosi berlet araval koltok kevesebbet, viszont valoszinuleg az aram/viz szamla valamennyivel magasabb lesz ugyhogy az kb kompenzalja egymast.

  Ennivalora ugyanannyit koltok mint eddig csak egy kicsit nagyobb mennyiseget veszek egyszerre, hogy egy heten csak egyszer kelljen elmenni. Az Auchan tolem 2 perc seta, ugyhogy gyalog konnyen megjarhato.

  Ellenben idot sporolok a Home Office miatt, napi tobb mint 1 orat, ami a munkaba villamos/buszozassal jart, ami eleg sok ido (heti 5-6 ora), tobb jut pihenesre meg olvasasra.

 • ZAkkant
  Nem nagyon spórolok, ha arról az oldalról nézem, hogy kocsival járok melóba (1000 km/hó = 50000 Ft), és csak 15000-et térít a cég.
  Sokat rendelek a netről kiszállítással, aminek a díját korábban nem fizettem ki. Kaja sok rendeléssel, mert nincs erőnk még főzni is , mivel délelőtt tanár, nap közben ügyeket intéző lótifuti ember, délutántól késő estig pedig dolgozó vagyok.

  Másfelől a szabadidős programok, gyereknek a különórák és feltehetően a teljes nyár (nyaralás, táborok) idén kimaradnak, így ezekre nem lesz kiadás.

  Azonban, – előre is elnézést kérve – az EUR árfolyam nemigen fog visszamenni teljesen, így nagyon be fog b@szni nekünk az, hogy a jegybank a nyereséget elb@szta, amikor gennyesre kereste magát, most meg hagyták elszállni az egész árfolyamot a koronavírus előtt is, most meg csak néznek, mint egy ostoba f@sz, de már késő, bármit is tesznek.

  Mindent összevetve ráfizetünk!

 • jami
  Nálunk az márc nem volt spórolás, mivel vettünk bérleteket, amiket alig használtunk, kifizettük a menzáakát, amit nem ettek meg, itthon maradtunk home office-ban 3 távtanuló gyerekkel – esélytelen volt főzni, kajarendelés.

  Most már kezd látni, hogy jobb lesz. A kaja ugyan több, de nincs közlekedés (ok, most már bicikliznénk amúgy is), kevesebb új ruha kell. Nem lesznek osztálykirándulások, táborok. Normál ügymenetben holnap vinném a gyerekeket többszáz km-re a nagyszülőkhőz. Ez benzinen spórolás, de élményben nagy minusz.

  Ellenben valahogy mosni többet mosok. Az áramszámla tuti több lenne, de sokat süt a nap, éljenek a napelemek.
  Ami egyértelmű spórolás még, az a halasztott beruházások.