Mi az a középosztály, ki a szegény és hol kezdődik a gazdag?

Az előző cikk sokaknál kiverte a biztosítékot, bár azért annyira nem lepett meg a dolog.

Középosztály: mennyi jövedelem kell hozzá?

Mivel már régen írni akartam róla, mit is jelent gazdagnak lenni, vagy szegénynek, itt a legjobb alkalom, hogy megtegyem.

Leginkább négy osztályba lehet sorolni a társadalmat, bár hogy hol vannak a pontos határok, az egyáltalán nem egzakt, főleg, hogy mindenki a saját életszínvonalához méri, hogy mi számít gazdagnak vagy szegénynek.

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

A legelső réteg a mélyszegény. Ennek a legegyszerűbb a definíciója, az a háztartás tartozik ide, ahol a havi bevétel még a szükséges minimum kiadásokat sem fedezi: nincs egészséges lakókörnyezet, nem telik egészséges ételre vagy orvosra szükség esetén. Ide tartozik a lakosság negyede a 2017-es felmérések szerint.

(Ha akarsz arról olvasni, hogyan élnek a mélyszegénységben élők, ajánlom figyelmedbe a Nyomorszéle blogot. Ha úgy érzed, szegény vagy, esetleg nyomorult, olvasd azt a blogot, egyből rájössz, milyen jó sorod is van neked.)

A következő réteg a szegény. Ő az, aki azért dolgozik, hogy tudjon enni és azért eszik, hogy tudjon dolgozni. Itt már egy elég széles a spektrum, az egyik végén az, aki bár tud enni eleget és meg van oldva a lakhatása is egy egészséges lakóhelyen, de semmi olyan dolgot nem tud megvenni magának, ami ma már társadalmi minimumnak számít. Ők azok, akik az úgynevezett társadalmi minimum alatt élnek. A magyar háztartások 53%-a él a társadalmi minimum alatt.

Jó ezt néha felidézni, hogy az ember elgondolkodjon, hogyan is él a magyar társadalom nagyobbik fele. Ez Budapestről gyakran nem látszik, de attól még ez a magyar átlag. Akinek már egy mobiltelefon fenntartása is azzal jár, hogy akkor más fontosabb dolgokról kell lemondania.

A szegénység másik vége, ahol már telik dolgokra, tudnak fizetni egy olcsóbb lakást, egy idősebb autót fenntartanak, havonta néhány 10 ezer forintot el is tudnak tenni, ha beosztják a pénzt. A gyerek egyetemét ki tudják izzadni, de ez már lemondással jár a szülők részéről. Eljutnak nyaralni is, de azért meg kell nézni, hová mennek és mennyit költenek rá. Egy hirtelen jött nagyobb orvosi kiadásra telik, de egy elhúzódó betegség már komoly anyagi problémát jelent a családnak.

Következő lépcső a középosztály, ami az eddigiekből kiderül, igen vékony réteg Magyarországon. Akkor is így van, ha rossz ezt hallani. Ezt a középosztályt hívták régen polgári rétegnek. Ők voltak azok, akik jól éltek, el tudtak utazni, cselédet tartottak, nem kellett félniük, hogy nem lesz elég a pénz a hónap végéig. Régen ez a réteg sokkal szélesebb volt, mint manapság. Ide tartoztak a tanárok, ügyvédek, középhivatalnokok, kisvállalkozók.

A fejlett világon mindenhol komoly gond, hogy ez a réteg eltűnőben van, nagyon nyílik a társadalmi olló. (A fejlődő országokban ezzel szemben éppen most alakul ki ez a réteg, de ez már egy másik történet.) A gazdagok nagyon gazdagok, a szegények száma nagyon megnőtt és a köztük lévő középosztály elolvadt az elmúlt évtizedekben. Nem csak itthon, de nagyon sok jóléti társadalomban is. Persze nem mindegy, hogy 30%-ról csökkent 20%-ra, vagy 5%-ról 2-3%-ra.

Régies szóval ezt a középosztályt hívták bővölködő életvitelnek. Amikor nem a pénz léte vagy hiánya alapján döntöm el, hogy elmegyünk-e nyaralni és hová, ha jön egy hirtelen jött orvosi számla, gond nélkül kifizetem, nem kell azzal sakkozni, melyik hónapba fér bele a gyökérkezelés 80 ezres költsége. Nem azért nem veszek meg egy futógépet 800 ezer forintért, mert nem vagyok képes megvenni, hanem mert sajnálom rá a pénzt. Mert ennyi pénzért évekig lejárok egy konditerembe.

S sokan ezt is félreértették az előző cikkben. Nem az a kérdés, hogy te akarsz-e két autót fenntartani, vagy akár egyet is, a kérdés, megtehetnéd-e. Nem akkor vagy közép-középosztálybeli, ha medencés házad van, hanem akkor, ha lehetne, ha akarnád. Nem kell magániskolába járatni a gyerekeidet, de ha akarnád, meg tudnád tenni.

S nem, továbbra is azt mondom, nem attól leszel boldog, ha lépést tartasz a szomszédokkal a pénzszórás területén. De te is képes lennél kifizetni azt az életszínvonalat, amit ők. Csak te nem vágysz rá, vagy felesleges pazarlásnak érzed. Na, akkor tartozol abba a társadalmi osztályba. (S igen, sokan erejükön felül, hitelből vesznek olyan dolgokat, aminek a meglétével akarják bizonyítani, hogy ők is egy adott társadalmi osztályba tartoznak. De ez a cikk még csak nem is róluk szól.)

Ennek az osztálynak az alja valahol ott van, ahol egy jól kereső alkalmazott, mondjuk programozó az egy fizetéséből el tudja/tudná tartani a családját. (Ha van neki.) De legalábbis ketten megkeresik azt, ami már több, mint a hónapról-hónapra élés. Nem tudnak mindent megengedni maguknak, de azért ami fontos, arra költenek, eljutnak nyaralni, fenn tudnak tartani egy autót gond nélkül és nincs napi anyagi problémájuk. Van tartalékuk, egy-két évet munka nélkül is kihúznának szükség esetén.

Ez talán 600, de sokkal inkább 7-800 ezer forint/hó idehaza a fővárosban, vidéken kicsit kevesebb. Tetszik vagy nem tetszik, attól ez még szerintem így van.

A közepe az, amiről az előző cikk szólt. Egy-két fiatalabb autó, normális ház, vagy drágább lakás, nem egy túl drága, de nem is olcsó környéken, nyaralás kétszer, stb.

A teteje meg nagyon messze van ennek a rétegnek.

Ugyanis a következő réteg a gazdag. A gazdag az, akinek nem kell dolgoznia a megélhetésért, ennek ellenére olyan életszínvonalat tud fenntartani, ami az átlagos középosztálybelinek nem elérhető. Ehhez szerintem alsó hangon másfél-két milliárdos vagyon kell. (Persze a gazdag is dolgozhat, de a lényeg, hogy már nem a megélhetésért teszi. S van, aki inkább megél havi 150 ezerből, csak hogy ne kelljen dolgoznia, de attól még nehéz lenne őt gazdagnak hívni.) Ha most nem kapsz levegőt, elárulom neked, hogy 2 milliárdnak a fenekére lehet csapni 30 év alatt, ha havi 5 milliót költesz belőle és csak az inflációval megegyező hozamot kapsz közben utána.

Ebből következik, hogy az a cégtulajdonos, aki az Amerikai Iskolába járatja mindhárom gyerekét, évi 5-5 millióért és a havi költésük ezen kívül is minimum 3-4 millió forint, az nem gazdag akkor, ha ezt csak úgy tudja finanszírozni, ha folyamatosan dolgozik. Ha ugyanezt munka nélkül, a befektetéseiből meg tudná tenni, akkor tartozna a gazdagok közé.

S nem, a gazdagok nem legalapabb felszereltségű Skoda Superbet vesznek 9 millió forintért, de még a középosztály közepe sem, mint ahogy azt sok hozzászóló váltig állítja.

Továbbra is azt mondom, nem a pénztől és még kevésbé a pénzszórástól leszel boldog, de nem is ez most a lényeg. Sőt, az sem lényeg, hogy a szegények, a középosztály, vagy a gazdagok közé tartozol-e. Inkább lennék szegény egy normális, szerető családban, olyan munkával, amit szeretek, mint gazdag egy szétesett, nihilista és hedonista közegben. Mert a pénz nem boldogít, sőt gyakran nagyobb csapás a túlzott léte, mint a hiánya.

De attól még ne mondjuk már azt, hogy aki havi 400 ezerből akar fenntartani egy négytagú családot, sakkozva minden fillérrel, az a középosztály közepén él, mert ez egyszerűen butaság.

Na, ennyit akartam még hozzátenni az előző cikkhez.

Update: a társadalmi osztályokat rengeteg, akár önkényes módon is lehet definiálni. Például társadalmi státusz alapján: középosztály az, aki befolyással bír a társadalomra. Vagy az értelmiséget hívom annak, középosztály az, aki diplomás.

Vagyon alapján, aki a kilencedik decilisbe tartozik a vagyona alapján. Vagy a társadalom 70 és 90% közötti rétege. Vagy amit csak ki akarok találni. Én anyagi értelemben definiáltam, középosztály az, aki anyagilag több a szegénynél, de kevesebb a gazdagnál.

Szerintem nevetséges az a “hivatalos” definíció, hogy a felső középosztály a társadalom 80%-ánál kezdődik. Ne hívjunk már egy családot, aki két keresővel, rengeteg vérrel és verejtékkel összehoz havi 420-440 ezer forintot, minden fillér elköltését kétszer meggondolja és húsz év múlva talán tud venni egy 45 éves panellakást. Aki ezt kitalálta és aki ehhez ragaszkodik foggal-körömmel, az szerintem nem ebben a világban él. Abraham Lincoln szavait idézve, attól, hogy a bárány farkát is lábnak hívjuk, még nem lesz ötlábú a bárány, bármennyire is szeretnénk. Hiába akarjuk, hogy a magyar társadalom felső 20%-a felső-középosztálybeli életet éljen, konkrétan ennek a rétegnek az alja még vastagon a napi pénzügyi gondokkal küzd.

Az sem véletlen, hogy végig jövedelemről és nem fizetésről beszéltem. Jövedelem a kiadott ingatlan is, a kötvények kamata, de a családi pótlék is. A cégautó is az, csak természetben kapod.

S igen, lehetne cifrázni, hogy az egyedülállónak vagy a gyerektelen párt mikor hívhatjuk akármelyik osztályba tartozónak, meg figyelembe lehetne venni a kapott örökséget, meg minden mást. De ezt már meghagyom másnak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

235 hozzászólás

 • AndrewLion
  Miért érzik azt páran, hogy nem igaz amiket ma írtál?
  Talán mert sokan, sokkal többnek látszanak mint amik. Sokan meg el is hiszik azt a képet, amit azok mutatnak, akik hitelből veszik a nyaralást és hó végén 2000-ért tankolnak a mercibe. Ez viszont nem látszik a Facebookra kitett képeken, vagy ha elmegy mellettünk egy 10 millás autó az úton, így ezen részletek nélkül alkotnak a világról egy képet. Csakhogy ez nem mai keletű. Mikszáth Kálmán 1897-ben írta a Gavallérok c. könyvet. Nekem már abból is az az egyik tanulság, hogy sokan más képet akarnak mutatni magukról, mint a valóság.
  Ha az lenne a definíció, hogy az tartozik a középosztályhoz, aki oda valónak látszik, akkor jóval többen oda kerülnének, szélesebb lenne az a réteg. Viszont biztosan lenne olyan, aki “lefelé” lépne. Milyen meglepetések lennének, ha ez mind láthatóvá válna…
 • Matetoth

  Lehet, h jobban jarnal, ha nem valaszolnal. Nem hiszem, hogy sokan azt hinnek, hogy azt irod, amit kommebtekben olvasnak. Sok olvaso, sokfele, de ez nem akkora baj.

  Amit viszont tobb helyen olvasok, s erdekelne a forrása, hogy rêgen szélesebb volt a középréteg. Ez nekem nagyon csodálatosnak tűnne, illetve semmiképpen nem feledném el, hogy ma a magyar szegények szinte biztosan magasabb életszínvonalon élnek, mint pl. a gazdagok 100-150 éve (biztos aramellatas, internet, telefon, autok, etel, melegellatas, etc.). A cseledi rendszert pedig a gepek, minimalber es a nok szamara szeleskoruen elerheto munkalehetosegek tettek szerintem tobkre, nem a kozeposztaly sullyedese.

 • Bell
  Komolyan azért pörög valaki ezen, hogy szerinte ez nem a középosztály meg ez túlzás, mert akkor ezek szerint ő nem tartozik oda? Elárulom, hogy attól, mert valaki azt mondja rád, hogy középosztálybeli vagy, semmi nem változik az életedben. Nem tök mindegy minek nevezzük? Ja tudom, hiúság.
 • Kiszamolo
  Alone, akkor gazdag a korai nyugdíjas is, aki úgy ment el nyugdíjba, hogy végtelenül szerény életet él, mert erre elég a megtakarításának hozama?

  Szerintem a gazdag definíciója, hogy nem kell dolgoznia a megélhetésért és olyan életszínvonalon tud élni, ami a középosztálynak nem elérhető.

  Persze gazdag az, akinek többje van, mint neki elég, de az most egy másik történet.

 • Tycoon
  Azon kétségkívül lehet vitatkozni (kell is), hogy hol kezdődik a középosztály, az viszont tényleg szomorú, hogy a hozzászolók jó része keveri a jövedelmi középpel.

  Amennyiben a jövedelmek alapján vesszük a középosztályt, akkor például értelmét veszti a középosztály bővülése/szűkülése. Hiszen mindig lesz egy réteg középen, maximum ők is koldusok lesznek.

  Egyenként talán könnyebb lett volna egy kicsit elvonatkoztatni Mo-tól. Egy olyan fejlődő országban, ahol hatalmas tömegek élnek mélyszegénységben, és mellettük egy szűk kisebbség akar világszinten is értékelhető jómódban, egyszerűen nem létezik középosztály (értsd szinte láthatatlanul kicsi), pedig a medián jövedelem alapján simán ki lehet jelölni, hogy kik vannak középen.

 • realestate

  A legtöbb ember összekeveri az életszínvonalat a gazdagsággal! Azt hiszi az a gazdag aki Mercedesszel jár meg nagy háza van pedig lehet a kocsit lízingeli a házat meg bérli vagy 80% hitelre vette. Persze ehhez is magas fizetés kell de ilyenkor a fizetésedből nem vagyont építesz hanem elégeted a magas életszínvonalad fenntartásához.Ettől nem leszel “gazdag” csak annak akarsz látszani!!! Nagyon nem mindegy! Hogy hol élsz az országon belül mindegy. Nem igaz hogy vidéken könnyebb gazdagnal lenni, legfeljebb csak könnyebb annak látszani!

  A fizetések alapján jövedelmi decilisekben el tudja mindenki helyezni magát,de nem ettől számít gazdagnak valaki!

  Ismétlem, a MÁR MEGLÉVŐ VAGYON dönti el gazdag vagy vagy sem,nem a fizetésed nagysága! Lehet örökölni, befektetésből pénzt keresni,mutyizni,feketén keresni,stb. A pénzbeli szintjét már szubjektív belőni…

  100M+ már nem szegény :DDD

 • Blend Ahmed
  Jó látni, hogy az évek során Kiszámoló ügyfélköre hogyan tolódik egyre feljebb és feljebb.
 • Okoska2
  Elgondolkodtam a szegénység definícióján. Mintha az is inflálódna, nem kicsit.
  Nagymamám mesélt a v.háborúk utáni szegénységről. Konkrétan 0 Ft nélkül léteztek, víz a kútból, áram nem volt, fűtés is csak a szobában (szoba+konyha), ették ami volt a kertben, ha csak krumpli termett, akkor azt. Ruha ami rajtuk, azt is maguk varrták zsákokból. Cipő nem is volt, csak télen csizma. Akinek az sem, az nem ment ki a házból.
  Ma a mélyszegénység néz ki így, persze az sem kis baj. De az átlag “szegény”-nek mondott réteg összkomfortban, wifivel, pepcos ruhákban, mobillal a kezében azért megvan. Nem tud félretenni, hitelei vannak, sakkozik a fizuval, de megvan.
  Amúgy meg dehogynen tart a középosztály cselédet… takarítónő, kertész, babysitter.
  Sőt, hozzám hordanak olyan gyereket fejlesztésre, akit mindig az alkalmazott hoz-visz. Ő van arra, hogy a gyerekeket logisztikázza meg felügyelje ha betegek.
 • Ildikó70
  , A világ legigazságtalanabb adója az egykulcsos adó, nem véletlenül nincs egyetlen jóléti társadalomban sem. Ugyanis ez nyitja mégjobban azt a bizonyos ollót, amit mindenki szűkíteni szeretne. Főleg amitt is igazságtalan, mert a gazdagok nem itt költik el a jövedelmüket, nem is igazán munkajövedelmük van, a vagyonokat nem adóztatunk. Érdekes, hogy mindenhol a világon a gazdagok segítenek a rászorulókon kivétel nálunk. Itt azt mondják, annyit érsz, amennyid van.
 • almastaska
  Miklós csodállak, hogy időről időre veszed a fáradtságot és olyanokról írsz amiről pontosan tudod, hogy a többségnél ki fogja verni a biztit akkor is, ha igaz, és akkor is, ha ez az igazság nagyon fájó. Mert igen, fájó azt olvasni hogy az ember magát a közép rétegnek hitte és kiderül hogy valójában szegény. Attól még ezek tények sajnos. Persze jöhet a kormány meg a KSH a sok hazugsággal mint oly sok más témában, attól még ez a bekategorizálás sajnos igaz. Volt valahol valami cikk hogy hány generáció kell ahhoz az egyes országokban hogy az ember egyik rétegből a másikba tudjon kerülni. Belinkelhetnéd azt is, mert sztem jól kapcsolódik ide. Az is jelzi, hogy valójában hányan is tartoznak melyik rétegbe.
 • Zylver
  Miklos, lehet hogy elöször ezt a cikket kellett volna kitenni, hogy mindenki tisztaban legyen elöször a definiciokkal – mert igen, sajnos Magyarorszagon nagyon sokan vannak akik egyszerü alapfogalmakkal nincsenek tisztaban.
  Utana pedig jöhetett volna az “es akkor most lassuk a magyar valosagot!” hidegzuhany… mert akkor is az lett volna szerintem 😀 Mert az elözö cikk kommentjeinel nagyon ugy nez ki hogy sokaknak ez olyan elmeny volt mint amikor Neo felebred a Matrixbol es megtapasztalja a valosagot. Hat ez van, kerem szepen!

  Ami meg idevago: tegnap hunyt el Lee Iacocca legendas amerikai menedzser. Csak egy rövid gondolat töle:
  “Mindegy mennyi penzed van, sosem eleg.”

 • Zozo___
  Ööö, esküszöm tegnap délután olvastam a kommenteket, és most azt látom, hogy tegnap estétől kezdődnek. Időutaztam,. vagy mi?
 • Zozo___
  Áh, leesett 😀
 • Cafatolo
  Miklós, te a középosztályon belül hova tartozol? Közép, alul vagy felső részére? Én kb a közepére.
 • Grza
  hermsgervørdenbrøtbørda
  És még mindig nem érted te sem.Nincs 2 milliós középosztály itthon.De honnan jött,hogy van?Miért kéne lennie?Miért pont 2 milliónak?Nem a számítás hibádzik,hanem az elmélet,hogy van 2 milliós középosztály…
  Talán ha 6-800 ezres van,de ebben már a középosztálybeli szülők gyerekei is benne vannak(meg azok a házastársak,akik “önerőből” szegények lennének,de párjuk fizetésével a CSALÁD már középosztály)!


  Ez nagyon igaz.Sőt, attól mert (erőn felül) van egy Mercid (2000-ért tankolva),meg Providentből elmész nyaralni,de csak ennyi van meg az előző cikkben említett “követelményekből” attól még bőszen csóró vagy.

  És értsétek meg,persze van olyan hogy országfüggő középosztály,de a szint akkor is kb. globális.Akinek nincs pénze felújítani a házát,meg rakosgatni kell a csekkeket,azért nem jár étterembe mert nem futja, az NEM középosztály.Alsó se!

 • Grza
  Sőt,még gondolkoztam ezen az országfüggő szinten is.
  Pl.Ázsiában nyilván olcsóbb enni,meg a bébiszitter is egy marék rizsért jön,de az autó már nem biztos hogy olcsóbb,a ház sokszor drágább mint itthon(!!),a műszaki cikkek ára se szór túlságosan,szerintem a világban kb. bárhol hasonló bevétellel kell rendelkezni,max 20-30% kilengés lehet benne (egyes extrém helyek kivételével).
  Csak épp itthon alacsonyak a bérek,Vietnamban meg Kongóban még alacsonyabbak,Svájcban meg Luxemburgban jóval magasabbak,ezért mindenhol más a középosztály ARÁNYA.Ami véletlenül se fix.
  Nem az van hogy mindenhol 30% középosztály,csak máshogy élnek!
  Hanem mindenhol kb. egyformán élnek,pont az arányuk más!

  Az tényleg durva,hogy itthon korrupcióval se biztos hogy sikerül feltörni az alsó-középbe se…

 • realestate

  “Szerintem a gazdag definíciója, hogy nem kell dolgoznia a megélhetésért és olyan életszínvonalon tud élni, ami a középosztálynak nem elérhető.”

  Számoljunk! Egy párnál ez havi 1M bevétel körül van mivel nem csak megélni kell hanem nyaralni, autót cserélni, stb. azaz éves 12M. Konzervatív nettó 5% kamattal ez 240M forint vagyon befektetéséből hozható ki és akkor még a saját lakhatást is meg kell oldani, ami kerüljön az egyszerűség kedvéért 60M-ba ha már nem középosztály! TTL: 300M vagyonnal kell rendelkeznie a kétfős háztartásnak a te általad “elvárt” gazdag definíciójához. Gyerek nuku akkor még…

  Figyelembe véve a KSH 2017-es vagyonfelmérés számait ez a háztartásonkénti 300M oltári magas összeg!!! 2017-ben 70M-val már a felső 5%-ba tartoztál!!!!! Szerintem a 300M-val még ma is a felső 2%-ban vagy.

  Ennél azért szerintem alacsonyabban van a “gazdag” kategória szintje.

 • Horváth Árpád
  Sokan az anyagi javaktól várják a boldogulást, pedig tényleg igaz Jim Carrey mondása arról, hogyha mindenki “gazdag” lenne, akkor látná be, hogy ez nem egyenlő a boldogsággal.

  A saját szintemen jól élek, azt csinálok a szabadidõmben, amihez kedvem van. Gyùjtöm a megtakarítást, kis passzív jövedelem is van már. Sok év elmenne már munka nélkűl ezen az életszínvonalon.

  Ugyanakkor egy mérgezô munkahelyen szerzem meg a pénzt, és sok olyan dolog van, amit nem tudok megvenni, pedig mindent megadnék érte. Nem az Audi, meg a jacuzzi számít, de ezt csak akkor veszed észre, amikor odaértél és meglátod, mennyi minden nem kötõdik az anyagi világhoz.

 • Thistimeitsdifferent
  Elhiszem, hogy rengeteg a szegény ebben az országban, de még mindig irdatlan összegek mennek nem hivatalos úton, ami sehol nem jelenik meg a jövedelmi statisztikákban. A lerobbant utcaképet pedig sokszor (természetesen nem mindig) csak a puszta igénytelenség eredményezi (különösen igaz ez egyes nyaralóövezetek utcaképére, vagy BP hegyvidékén jópár utcára, ahol némely esetben hihetetlen szép helyen undorító állapotú házak vannak). Egyébként is valahonnan csak előkerült most 1,000 mrdFt állampapírra.
 • nocibambi
  Nem mai tanulmányok, de van mögöttük kutatás, nem (csak) vélemény 😉 :

  – old.tarki.hu/hu/publications/SR/2016/05kolosi.pdf
  – hitelintezetiszemle.mnb.hu/letoltes/boldizsar-anna-kekesi-zsuzsa-koczian-balazs-sisak-balazs.pdf
  – tarki.hu/sites/default/files/trip2018/025-046_Toth-Szelenyi_felso_kozeposztaly.pdf

 • Tibor52
  Tudom, hogy ez pénzügyi blog. De engem baromira nem érdekel, hogy ki mennyit keres, milyen autóból száll ki, milyen házban lakik. A középosztályról csak annyit: a pénzügyi stabilitás szükséges, de messze nem elegendő feltétel. A középosztálytól azért fél, retteg minden hatalom az egész világon, mert önálló, döntésképes, stabil értékrendje van. Tehát nem csak pénzügyileg, hanem szellemileg is „független”. Önálló véleménye van. Nem manipulálható könnyedén. Nem nagyon “terelhető”. Ezért veszélyes.
  A legtöbb, amit megkaphatok az életben, az a lelki béke. Ennyi. Ha ez megvan, kit érdekel a többi?
 • pnacho
  : a második esetben, amikor a jövedelem/vagyon nagysága (értsd pl aránya a mediánhoz/átlaghoz) fix akkor a középosztály mérete változhat. Ahogy nyílik az olló úgy csökken.

  A cikkben használt definícióval nekem az a bajom, hogy nem egyértelmű. Annyiból áll, hogy a középosztály, ami jópár dolgot megengedhet magának anyagi probléma nélkül, de azért kell dolgoznia, meg mindent nem tud megvenni. Ez szerintem nem elég jó definíció ahhoz, hogy egyértelműen azonosítani lehessen, főleg különböző korok és helyek között összehasonlítani.
  Persze lehet szubjektíven is vitatkozni arról mi a középosztály, de akkor a tiédtől eltérő véleményeknek is abszolút helye van.

 • Maxim
  Az értelmezési probléma szerintem maga a középosztály elnevezésből fakad. Közép, mint akik középen vannak, mint egy medián körüli érték.
  Az előző cikkben említett “bővelkedő osztály” sokkal jobban kifejezi azt, amire Miklós ki akar lyukadni
 • L70

  Az utolsót megnéztem, és a 32. oldal környékén nagyon szépen leírja a rétegződést, 2018-as adatokkal. És ez már úgy néz ki, mintha kutatás eredménye lenne, például próbálja megfogni a láthatatlanokat is.

  Miklós, bevallom nem értem, mi volt a célod ezzel a cikkel, de nagyon úgy néz ki, hogy a saját kialakult “gondtalan” élet képedet írtad le, vitaindítóként. Ezzel csak az a baj, hogy itt minden olvasóban van egy olyan szint, ami “gondtalan” életet jelentene, és bizony ez igen kis valószínűséggel fog megegyezni a te világképeddel. Az is hatalmas tévhit nálad, hogy 100 évvel ezelőtt a szerinted szélesebb középosztály minden tagja valóban odatartozott, és nem csak úgy látszott, mintha odatartozna. Jó néhányan csődbe mentek akkor is a középosztálybeli költekezésükkel, mert nem volt mögötte valós tartalom. Ugyanúgy, mintha ma csak kimennél az utcára, körülnéznél.

 • Axt
  a témában már sok pro és kontra hangzott el, nem is kezdeném újra. Én csak azt szeretném tudni tőled, hogy miért veszed alapvető törvényszerűségnek azt, hogy a gazdagabbnak segítenie KELL a szegényeket? A szegénység feljogosít arra, hogy mások által termelt jövedelmeket élj fel? Akkor is, ha soha semmit nem voltál hajlandó csinálni, nem hajlottál a kompromisszumokra, csak lógattad a lábad egész életedben? Ha valaki szegény, rohanunk megmenteni érdemei vizsgálata nélkül? Valahogy te is úgy tekintesz a szegényekre, mint akik keményen próbálkoznak, csak szegényeknek nem sikerül. eszedbe se jut, hogy van olyan szegény, aki azért az, mert semmit sem csinál, semmi se jó neki, amit adnak? Itt a Kiszámolón írta egyszer valaki, hogy munkát ajánlott csöveseknek. Egyiket se érdekelte. Tényleg az a megoldás, hogy pénzzel tömjük ezt a réteget?
 • Janos82
  :

  Tetszik vagy nem, de a gazdag tenyleg nem azert dolgozik, mert kell neki a penz, hanem azert, mert kedve van. Ehez sajnos tenyleg nem eleg 10-20 milla, de talan meg 300 se feltetlenul.

  Mondjuk az egy jo kerdes, hogy minek kell belefernie. Ha van 50 millias vagyonom, 4% hozamom, es evi 2 millabol megvagyok( ez eleg szereny, de lehetseges), akkor gazdagnak szamitok? A hazam mondjuk legyen vilagvege alson, 5 millio ftert, vagy varosszeli minigarzon, max 10ert:)

 • Blend Ahmed
  Rájöttem, hogy mivel lehetne nagy pénzt kaszálni 🙂 Létre kellene hozni egy vállalkozást vagy intézményt, amely jó pénzért igazolást adna ki arról, hogy az igénylő a középosztályhoz tartozik. Aztán a tanúsítványt pedig otthon ki lehetne szegezni a falra, és olyan szerepet töltene be, mint régen a nemeseknél a kutyabőr. Szerintem bőven lenne rá igény.
 • Zabalint
  A problémám a definícióval, hogy ez a 19. század végén és 20. század elején létrejött definícióra épül. Amit leírtál anyagi helyzetet az előző cikkben, az alatt, de a tényleg szegények fölött van egy réteg, amit a 20. század második felének jóléti társadalma hozott létre, nevezzük alsó középosztálynak, az olvasók jó része is valószínűleg ebbe tartozik.

  Az évi két nyaralást meg szerintem nagyon sokan vagyunk, akiknek lenne rá pénzünk rá, de időnk nincs. Nyilván aki tehetős, az egy idő után eljut oda, hogy időt vesz a pénzéből.

 • Zabalint

  “C) Ehhez képest Magyarország jelenleg talán ilyen cég lenne:
  1 fő a tulaj és felsővezető (gazdagok)
  4 fő magasan képzett szakember (középosztály)
  95 fő melós (szegények)”

  Nem, mert amikor a deciliseket nézzük, abban benne vannak az inaktívak is. Ha egy családban nincs sok gyerek, a két szülőnek pedig van munkája, akkor már a felső 4-5 decilisben vannak. Bár a decilisekkel háztartásokat mérnek, ezért nem annyira egyszerű, de lényegében kb.:
  1 fő tulaj és felsővezetők
  4 fő magasan képzett szakember
  40 fő munkás – beleértve a szellemi munkások jó részét is, de a közmunkásokat is
  55 fő nyugdíjas, gyerek, tartós munkanélküli, eltartott

 • Nacionalista
  @realestate: attól, hogy valaki Mo-n a felső 5%-ba tartozik még baromira nem gazdag…
  Az, hogy szerinted valaki havi 500 nettó/főnél (1 millió/pár) gazdagnak számít azért az megmosolyogtató 😀
 • TG
  Sokan akik átlag vagy valamivel átlag fölötti jövedelemből élnek középosztálybelinek gondolják magukat pedig az onnan még nagyon messze van, a Miklós álltal leírt középosztály olyan szűk réteg, hogy azt már gazdagnak tartják Magyarországon pedig a valódi gazdagoktól ők még nagyon messze vannak. De sokan hitelből tudják csak finanszírozn
  i az életszinvonalukat ami valójában alacsonyabb mint aminek látszik.
 • Dani2
  @endre bá

  Nem túl elegáns egy 10 évvel ezelőtti rendszert (ami előtte évekig fejlődött) összehasonlítani a jelenlegi helyzettel, ami egyébként a keveset keresőknek évekig hátrányosabb volt. Lehetne 2 kulcs nyugodtan, 2010-ben 15 milliós felső kulcshatárt terveztek, ami összehasonlítható a jelenlegi helyzettel. De a feltételezhető párthovatartozásotokat tekintve nem is furcsa, hogy ennyire nem vagytok képben, ez nem elvárható tőletek.

 • gaborr
  bizony.

  “*MÁP Plusz szőkítés:
  Annak üzemszerű kihasználása (MÁP Plusz fedezetű hitelből MÁP Plusz vásárlás akár többször egymás után) jellemzően pont nem a támogatni kívánt csoportok, hanem egy kivételezett kör által, hogy az állam jelentősen eltéríti fölfelé a kizárólag a „lakosság” által megvásárolható állampapírok kamatlábát a piaci kamatlábaktól, hasonló módon ahhoz, ahogy annak idején a HTO-t (háztartási tüzelőolaj) használó lakosságot azzal támogatta az állam, hogy nem tette rá erre a termékre a nagy mértékű adót úgy, mint a tankoláskor használható gázolajra, noha gyakorlatilag ugyanarról az anyagról volt szó, és egy „törvények felet álló” kivételezett kör a „szőkítés” módszerét használva a HTO-t a sokkal drágább gázolajra változtatta és azt eladva ezen brutálisan megszedte magát.”

 • Bálint


  , akik szerint ez a középosztály

  Értem, amit mondtok. DE
  A középosztály nem ezt jelenti valójában, hanem az adott ország median jövedelmének/vagyonának 80-140% közötti részét. Ez a definíciója. Ez a tény.
  Nem az, hogy valaki kurva jól él, s futja magántanárra, meg medencére.
  Amit leírtál, azt nevezhetjük álomközéposztálynak, polgári középosztálynak, de ez minden társadalomban csak egy szűk réteg volt és lesz akkor.
  Amit leírtál, az a te szubjektív véleményed, hogy mennyi pénz kell egy nagyon kényelmes élethez. De semi köze a középosztály definíciójához, mert az mindig az adott társadalom mediánjához kapcsolódik.
  Ha elérjük ezt, hogy ez legyen a középosztály, az baromi jó lenne. Ezért lehet küzdeni és tenni.

  Maris arra utalt, hogy előfordul, hogy ragaszkodsz az igazadhoz, amikor az tényszerűen nem igaz.
  Értitek a mi álláspontunkat?

 • Kiszamolo
  Bálint, s te is érted a miénket? A te számaid abból indulnak ki, hogy kell lennie középosztálynak. s legalább egy adott méretűnek kell lennie. .

  Ezzel a logikával akkor is középosztály valaki, ha nem tud zsebből kifizetni egy nem várt fogászati kezelést. Csak mert a medián fizetés x%-át keresi. Ez szegény ember, akármit mondasz rá.

  Ha tényleg 140 ezer nettó az ország medián jövedelme, akkor szerinted középosztály mindenki, aki 120-250 ezer forintot visz haza????? Felette meg kezdődik a gazdag réteg?

  Gondolom csak viccnek szántad. Attól, hogy a bárány farkát is lábnak hívom, még nem lesz neki öt lába. Persze mondogathatom, hogy ötlábú a bárány, de értelme nincs sok.

  Én azt mondom, középosztály az, aki nem máról holnapra él és bizonyos alapdolgokat meg tud magának engedni.

  Mondhatnánk azt is, hogy középosztály a kékszeműek halmaza, akik diplomások.

 • Blend Ahmed
  “In February 2009, The Economist (…) characterized the middle class as having a reasonable amount of discretionary income, so that they do not live from hand to mouth as the poor do, and defined it as beginning at the point where people have roughly a third of their income left for discretionary spending after paying for basic food and shelter. This allows people to buy consumer goods, improve their health care, and provide for their children’s education.”

  “Middle class is defined here for the US as those adults with a net wealth of between USD 50,000 and USD 500,000 in mid 2015.”
  en.wikipedia.org/wiki/Middle_class

 • Zabalint

  A közép az nem úgy közép. Ahhoz, hogy megértsd, képzelj el egy piramist, aminek a tetején vannak a gazdagok, az alján a nincstelenek, a piramis mérete az emberek számával arányos, a jövedelem/vagyon/életszínvonal pedig a magasság. A középosztály ennek a piramisnak a közepén van, gazdagabbak és jóval kevesebben vannak a szegényeknél, és szegényebbek, de jóval többen vannak a gazdagoknál. Történelmileg meg mikor az elnevezés létrejött, a lakosság nagy része mélyszegénységben élő munkás vagy paraszt volt, nyilván nem nevezhették középrétegnek a mediánt, mert ők hasonlóan éltek, mint a lakosság 90%-a, az ugrás felettük volt igazán.
 • OFFliner

  2019-07-04 at 11:25
  Mi az a “MÁP Plusz fedezetű hitel”?

 • L70

  Nagyon egydimenziósra sikeredett az írás. Eleve 35-55 éves családos emberre írtad, és kizárólag a jövedelmet fogtad meg, mivel egyszerűen a kiadásokhoz igazítottad a bevételi oldalt.

  Pedig ez minimum az életkor / családi állapot / jövedelem / vagyon kombinációja. Igen nagy valószínűséggel ott vannak a szülők is (öröklött vagyon, iskolázottság, értékrend).

  Az életkor előre haladtával már működő, jövedelmet termelő vagyon is kell. Túl fiatalon, 25 alatt pedig szinte csak a jó helyre születés tehet valakit ebbe a rétegbe. Nagyon nem mindegy, hogy 3 gyerekre kell ezt a színvonalat biztosítani, vagy csak egyre, esetleg gyerek nélküli élet (feltéve, hogy az is cél, hogy az utódok is eséllyel maradjanak majd ebben a rétegben).

  És nem, nem alap Magyarországon, hogy apa/anya finanszírozza a tanulmányokat Oxfordig vagy az Ivy Leage-ig bezárólag.

 • Peet
  @Endre bá
  Nagy vitákat lehet folytatni az adózás igazságosságáról vagy méltányosságáról. Pl. az egykulcsos adó is magába foglalja az egyéni teherviselő-képességhez való igazodást, hiszen százalékos, aki többet keres, nominálisan többet adózik. Ha az igazságosság csak matematikai igazságosságot jelent, akkor az egykulcsos sem teljesen igazságos (miért nem fix 50 ezer Ft az adó például?). Ha pedig az az igazságosság alapja, hogy mindenkinek egyenlő mértékben “fájjon”, akkor bejön ám a határhasznosság, Maslow-piramis stb (aki tízszer annyit keres, nem vesz tízszer annyi alapvető élelmiszert, mert nincs rá szüksége).
 • Peet
  Folyt.
  Szvsz Magyarországon nem az a probléma, hogy egykulcsos vagy progresszív, hanem hogy összességében így is baromi nagy az állami újraelosztás mértéke, míg a közszolgáltatások minősége sokszor kritikán aluli. Én azt tartanám ideálisnak, ha az összes elvonás kisebb lenne, de progresszív (tehát még a magasabb sávba esők is összességében kevesebbet adóznának, mint most, de azért megjelenne a méltányosság a rendszerben).

  Kiegészítésként: a kapitalizmus őshazájában, a világ talán legkevésbé szocialista országában, a szabadság és lehetőségek földjén (ahol ha nincs magánbiztosításod megpusztulhatsz, állami nyugdíjat nem kapsz, minőségi oktatás igazán csak a méregdrága iskolákban van), tehát az USA-ban is progresszív a Federal Income Tax.

 • Kiszamolo
  L70, kétségtelen, írhattam volna cikk helyett doktori disszertációt is a témában, kitérve minden kivételre, öröklött vagyonra, várható jövedelemre és a világgazdaság várható változásai hogyan fogják befolyásolni a középosztály helyzetét a térségünkben.

  Cifrázhattam volna azzal, ki mennyit fog örökölni, vagy kapott mindjárt indulásnak egy 200 milliós házat.

  De tudod mit? Írd meg te. Ha tényleg jó lesz, érthető, olvasható és hasznos, ígérem, hogy ki fogom tenni.

 • Kiszamolo
  Blend, egy átlagos ház egy lepukkant környéken 100 ezer dollártól indul. Akkor mindenki minimum középosztály, aki nem a gettóban él.
 • L70

  Ott van a cikk, belinkelték, a hozzáértők meg is írták már, én nem vagyok kutató. Szépen végigvezeti a magyar helyzetet és utal az amerikaira is.

  tarki.hu/sites/default/files/trip2018/025-046_Toth-Szelenyi_felso_kozeposztaly.pdf

 • Blend Ahmed
  “egy átlagos ház egy lepukkant környéken 100 ezer dollártól indul”
  Net wealth-ot írnak, azaz a lakáshitelen felüli vagyon, nem?
 • Kiszamolo
  L70, a tanulmány egyszerűen azt mondja, ki tartozik a felső 10 vagy 20%-ba. Vagyis az alapvetés, hogy 10 részre osztjuk a társadalmat és ezt és ezt a réteget így és így nevezzük el. Nála a felső 20% a felső középosztály és a gazdag, ráadásul amerikai felosztást vesz át. Tehát szerinted is pont annyi a gazdag és felső-középosztálybeli idehaza, mint az USÁ-ban vagy Németországban. (Csak akkor nem értem, miért megy el mindenki külföldre.)

  Ha tényleg a 80% a felső középosztály alja, akkor mindenki oda tartozik itthon, ahol ketten megkeresnek 400-450 ezer forintot? A FELSŐ középosztály aljába???

  Meg azt mondja, melyik kutató hol húzta meg a vagyonosság határát. Mi alapján? Hasra ütött? Az volt a felső 10%?

  Ezen kívül statisztikai adatokat közöl, hogy úgy sejtik, hány embernek van X milliárdnál nagyobb vagyona, meg milyen nehéz vagy könnyű átkerülni másik decilisbe.

  Nem is értem, miért linkelitek már be vagy ötödjére ezt a tanulmányt.

 • Kiszamolo
  Net Worth
  The difference between total assets and liabilities; the sum total of the assets of an individual or business minus the total amount owed to creditors. A lakóház nettó vagyon, ha nincs rajta hitel.
 • gaborr

  hu.wikipedia.org/wiki/Lombardhitel
 • Bumbi
  Az egykulcsos adó igenis igazságos!
  Sőt, szvsz még az sem lenne igazságtalan, ha egyenlő mértékű fix összegű adó és járulék kerülne levonásra mindenkitől (pl. havi 60E). Ezt hívnák egyenlő mértékű közteher viselésnek.
 • Kiszamolo
  Hagyjuk már ezt az egykulcsos adót.

  https://kiszamolo.hu/milyen-a-jo-adorendszer/