Transferwise mostantól Wise

A Transferwise nevet vált, nemsokára már Wise néven fog futni. Hogy miért? Mert szerintük már nem csak nemzetközi utalásokban (transferekben) erősek, hanem helyi szolgáltatásokban is, ezért mostantól (március másodikától, hogy pontos legyek) Wise-nak fogják hívni őket.

A weboldaluk címe is wise.com-má változik. Csak azért szólok, hogy ne lepődj meg. 🙂

Hogy mennyit spórolhatsz meg a magyar számlaszámukkal akár cégként, akár magánemberként, arról itt írtam:

Transferwise céges számla: spórolj tízezreket belföldön is

Share

37 hozzászólás

 • Belavoltam
  Ha meg bankkartyas fizetessel is lehetne az EUR/USD szamlamra penzt kapni, gyakorlatilag tokeletes lenne.
 • naa
  Ha már a TW/Wise céges számla is előjött, jó lenne egy friss összehasonlítás Revolut Business-szel (kiszamolo.hu/ingyenes-revolut-vallalkozoi-szamla/)
  Bár ahogy nézem, a Revolut nem rúg labdába: az ingyenes csomagban a nem “hazai” (gondolom nem angol) tranzakciókra 0.4% díj van, annál a TW fix átutalás díja nekem jobbnak tűnik.
  A 25 GBP Revolut “Grow” havi díj nekem nem érné meg, azzal is jobban járnék, mint a magyar bankkal a tranzakciós illeték/díjak miatt, de nem olyan nagy a különbség, hogy megérje a macera megszüntetni a magyar bankszámlát.

  De a TW businessre lehet, hogy rászánom magam végre. Pá-pá tranzakciós illeték.
  Ha valaki meg tudja erősíteni, NAV-nak lehet -e adókat utalni TW-ről, ez a múltkori cikk alatt nem volt teljesen kivesézve, az segítene elszánni magam. Olcsó “hogy legyen” párszáz forintos belföldi forintszámlát megtartanék azért, de NAV-nak utalgatásra az se olcsó.

 • Aranybanya
  Van egy másik startup ami érdekes lehet.
  Vivid
  Ezzel van tapasztalata valakinek?
  Wise-ra van betét biztosítás?
  Mennyire ajánlott nagy összeget tartani rajta?
 • dnet
  naa: Nem tudom, ez megválaszolja-e a kérdésed, de január eleje óta céges TransferWise-ról utalok a NAV-nak adókat, és most az eBEV portálon lekérve az adószámlát rendben látszanak az onnan érkező befizetések is.
 • Gábor
  Meg tudom erősíteni, mindenféle adót tudok utalni transferwise számláról.
  Én a szokásos átutalásaimat figyelembe véve 6-700ezer forintot spórolok. Ez nagyrészt a tranzakciós illeték.
  És ebben nincs benne a devizás utalás, csak a forint…
 • Péter
  naa: Annak idején úgy utalgattuk a NAV-nak a sok ilyen-olyan tételt, hogy a nagyon pitiáner kis tételekből meg inkább elutaltam előre fél évre valót, mert többet spóroltunk az utalási díjon. Aztán a könyvelőnk még egyszerűbbé tette a dolgot: havonta mindent az SZJA-számlára utaltunk egyben, ő meg online átvezette a ‘túlfizetést’ a megfelelő helyekre.
 • Sleepy McGee

  Azt nem tudom TW-ről lehet-e utalni a NAV-nak, de EFER-en bankkártyával lehet fizetni, régen még visszatérítés is járt utána a hitelkártyánál.
 • Cluster
  Simán be lehet utalni, megneztem a nav folyoszamlan bekerult. De előtte navnal be kell jelenteni
 • Peter Nagy
  NAV-nak mindegy honnan jön a pénz, csak a megjegyzés rovatban legyen ott minden ami eddig is.
 • Kriszta
  TW céges bankszámlát tervezek nyitni (Kft.) pont a múltkori cikked alapján.
  Szeretnék kérdezni attól, akinek már van vagy jobban otthon van a céges számlanyitás terén:

  1. A kiállított számlákon feltüntethetem csak a TW számlaszámot -ahova nyilvánvalóan szeretném hogy ezentúl utalják a számla összegét- vagy az elsődleges számlaszámnak IS szerepelnie kell a számlán?

  2. Csak HUF fogadásra illetve HUF átutalásra használnám. Ha jól értelmezem ennek nincs akadálya.

  3. Az átutalás fix díja szinte ingyen van, főleg hogy alkalmanként 500e-1m Ft körüli összeget utalok havi szinten kb.10-15 alkalommal, de vajon a vevőmnek nem lesz magasabb a banki költsége ha TW számlára utal?

 • János
  siman lehet a navnak utalni, a nav csak a kozlemenyt nezi a beazonositashoz, a forras szamlaszamot nem.
 • Szorgos Programozó
  pont ezen gondolkodom én is, és a NAV-nak utalás az egyetlen kérdés bennem is, szóval beállok a sorba
 • burnout
  ez egy bölcs döntés volt
 • attila
  Lehet ! Én már 5 éve onnan utalom….
 • Szaky
  naa
  2021-02-22 at 20:39

  Én is hasonlóan gondolkozom, de nagyon jó lenne egy hivatalos NAV állásfoglalás a TW vállalkozói számláról.

 • Cz.-S. Pál

  Szintén érdekes új játékos a lengyel ZEN: zen.com/de/personal/pricing
 • Bence
  Kedves Miklós!
  Ennek apropóján nem tervezel írni a domain név befektetésről? Rákerestem, és nem találtam még a domain név befektetésről cikket, nem is emlékszem rá hogy lett volna ilyen cikk.

  Gondolj bele, hogy vajon milyen összegért vehették meg a wise.com domain nevet? Ezt valaki egyszer az internet rövid történelme során kézzel regisztrálta, amíg még szabad volt. Aztán lehet, hogy tartotta vagy 25 évig, végül eladta jó nagy hozammal. Ez is egy befektetés, még ha eléggé illikvid és kockázatos is, de az tény hogy óriási összegekért adnak-vesznek minőségi domain neveket. Elsősorban a .com domain nevekre gondolok, nemzetközi piacra.

  Szerintem ez megérne egy cikket!

 • tothmesz
  Vivid működik, mondjuk kb. csak a Superdeals visszatérítések miatt éri meg használni forintos költésekhez, amik mindig változó üzletekben működnek és 10-18% visszatérítéseket adnak (nálunk jelenleg Lidl, Aldi, Dm, Auchan, Shell, stb. megy). Superdealst akkor kapsz, ha meghívóval regisztrálsz (1 hónap), ami úgy hosszabbodik, hogy te is meghívsz másokat(+2 hónap). Fizikai metal kártya ingyenes most még, de van virtuális is. Pénzt tenni rá még csak utalással lehet, a legtöbben ezt Revolutról teszik ingyen, viszont eur-ban, így a váltáson van egy minimális árfolyam miatti bukta. Ref linket inkább nem teszek be, max ha Miklós engedi 🙂
 • Gergő
  nem biztos hogy van miről beszélni

  igen, 20-22-24 éve nagy biznisz volt mindenféle domaineket parkoltatni, manapság teljesen telített a piac, én nem erőlködnék vele, vannak százszor értelmesebb befektetési módok, de legalábbis olyanok, amik nem 20 éve elavultak 🙂
  olyan cégekkel akarnál versenyezni, mint pl a godaddy – nem annyira esélyes

 • naa
  Köszönöm a megerősítéseket a NAV-nak utalással kapcsolatban. Én is rengeteget spórolhattam volna már eddig is, de majd mostantól. Azt hiszem a Wise kap most pár ügyfelet tőled… 🙂
  Mint észrevettem, már én is be voltam regisztrálva rég, csak nem léptem tovább…

  Érdekes amúgy, hogy a Wise és a Revolut felülete tök hasonló, de biztos csak azért, mert ez a mostani responsive stb. dizájn… 🙂

  , meg lehet tartani egy párszáz Ft havidíjú olcsó bankszámlát bejövő forintnak, de gondolom nincs költsége a vevőnek.

  Én is ezt csináltam, de adónemek közötti átvezetés nélkül ez nem sokat ér, tranzakciós adóalap plafonja 2 millió

  ez céges adókra nem érvényes, talán a másik TW cikk alatt ezt kiveséztük, hogy csak a gyakorlatban nem használt számlaszámokat engedélyezi a NAV kártyával, érthető módon, hiszen az átutalás illetéke nem jönne a kártyás fizetések után…

 • naa
  Még annyit, hogy a Wise Business nem készpénzfelvételre való, havi 200 GBP ATM van ingyen kápében, azon felül 1.75%, ami azért nagyon fájdalmas (17.500 Ft 1 millió felvétele után) – de nyilván erre lehet használni az “olcsó” magyar bankszámlát, a kápéfelvétel ennél azért olcsóbb a magyar bankból, ha mindenképp kell a kápé valami miatt.
 • Gábor

  1. A kiállított számlákon feltüntethetem csak a TW számlaszámot -ahova nyilvánvalóan szeretném hogy ezentúl utalják a számla összegét- vagy az elsődleges számlaszámnak IS szerepelnie kell?
  Nem kell szerepelnie. Elég a TW-s számla, akkor legalább nem keverik az ügyfelek.

  2. Csak HUF fogadásra illetve HUF átutalásra használnám. Ha jól értelmezem ennek nincs akadálya.
  Semmi akadálya.

  3. Az átutalás fix díja szinte ingyen van, főleg hogy alkalmanként 500e-1m Ft körüli összeget utalok havi szinten kb.10-15 alkalommal, de vajon a vevőmnek nem lesz magasabb a banki költsége ha TW számlára utal?
  Nem lesz magasabb, ő a magyar giro-n belül utal, a saját banki költsége fog megjelenni (a tranzakciós illetékkel együtt), ami ugyanúgy megjelenne ha más magyar bankszámlára utalna. Ilyen bankolási szokással csak tranzakciós illetékbe megspórolsz 3-400ezret évente.

 • Szaky
  Gábor
  2021-02-23 at 15:01

  Na ez remek!

 • Tenkes kapitány
  Ez a Vivid egymás után 4szer nem fogadta el a személyimet, töröltem gyorsan. Ha az ügyfél szolgálat hasonlóan működik, jobb nem küzdeni velük.
 • Sajt
  Mi is most állítottuk át családi vállalkozást (Transfer)Wise-re, mi évi 2,5-300 000ft-t fogunk vele spórolni előreláthatólag.

  Egyedül a készpénz befizetes miatt vagyunj kénytelenek megtartani a jelenlegi bankszamlat.
  Erre a problémára nem talált már valaki egy jó megoldást?

 • Körtefa
  Jól értem, hogy akkor társasházi számlát is lehetne a (T)W-nél vezetni, és nem a drága lehúzós bankoknál? Itt is fenn kell tartani magyar banknál számlát?
 • Ősgyík
  Annyira wise, hogy a magyar revolut-os számlára nem hajlandóak forintot utalni. Az ügyfélszolgálatuk összevissza hazudozik az okáról. Onnan tudom, hogy hazudik, hogy mivel nem hagytam annyiban ezért 2-3 egymásnak ellentmondó indokot is meghallgattam, hogy miért nem hajlandóak HUF-HUF utalásra arra egy bizonyos számlaszámra.
 • usespanner
  Ez a Zen nagyon tetszik, havi költségtől függetlenül azonban nekem a T.Wise átláthatóbbnak tűnik.

  GOLD ACCOUNT: ingyenes kártya, ingyen van havi 100.000.-Ft KP felvét havonta, 1,8 millió Ft-ig ingyen vált, 24 órás ügyfélszolgálat, azonban csak havi 1 nemzetközi utalás van ingyen (kivéve az eurós utalások).

  Az egyetlen hiányosság, hogy kissé korlátoz a szabadságomban a díjakkal.

  De ettől még simán lehet olcsóbb a Revolut-T.Wise párosnál.

 • naa
  Na ez a Zen ahogy nézem az eladókat célozza, akik csökkenteni szeretnék a kártyaelfogadás költségét, webshop etc. Itt is volt panaszkodás, hogy sok webshopnak drága a banok 2-3%-os tranzakciós díja, ezért csak kápé és utánvét meg egyéb őskori megoldások. Ugye ment itt is, hogy a zöldséges miért nem fogadja el a kártyát stb.
  Régóta gondoltam, hogy ez az extraprofit a kártyaelfogadásra itten piaci rés –
  Na akkor itt van a Zen, csomagtól függően x összegig 0 tranzakciós díj, utána is csak 0.5% + 0.3 EUR a legolcsóbb, havi 10 eurós csomagban is a kereskedőknek, amiben 3000 EUR-ig ingyen vannak a tranzakciók haconta (az elég sok 1000 Ft-os vásárlás, de a 25 EUR csomagban már 15.000 EUR tranzakció van benne)
  Szóval nincs mentség most már, aki nem fogad el kártyát vagy sokat fizet érte, azt át fogja lépni a konkurencia, a bankok meg azokból fognak élni lassan, akik hagyják magukat lehúzni.
 • Belavoltam
  A domainnev, mint befektetes kb. annyira lutri, mint a bitcoin. Raadasul nem eleg, ha a tied az ubermajer.com nev, kell belole az ubermajer.org, ubermajer.net, tovabba az elirt valtozatai is melegen ajanlottak, pl. ubremajer.com, stb.

  Ha pedig sikerul egeszen veletlenul egy tm-mel vedett nevre szert tenned, akkor azt ugy elperli toled a jogos tulajdonosa, hogy egy fillert nem latsz belole. Szoval ha ram hallgatsz, inkabb masba, valami atlathatobba fektess penzt.

 • BlaZember
  Wise-on nincs betétbiztosítás, de kicsi a valószínűsége, hogy bármi baj történjen. Szóval egyéni mérlegelés kérdése 🙂 Idén viszont elvileg ki fognak jönni a befektetési szolgáltatásukkal, ahol már tudsz majd biztosított termékekbe fektetni. Az majd érdekes lehet azoknak, akik nem szívesn tartanának milliókat egy TW számlán a biztosítás híján.
 • Kriszta
  Gábor
  2021-02-23 at 15:01

  Bizony én is azt számoltam, hogy minimum 400e Ft ment éves szinten tranzakciós illetékként a kukába.
  El is indítottam a regisztrációt. Köszönöm a válaszodat!

 • Tót Ottó
  Hány milliárd betűt megtakarítanak nekünk, maguknak, és az egész bolygónak! Jó döntés volt. Köszönjük Wise!
 • herczeg
  TW ceges szamlarol: amikor utoljara kutakodtam, az jott le, hogy TW szamla nem felel meg a magyar torvenyek szerinti “penzforgalmi szamlanak”, igy ha kotelezo ilyent nyitnod, kell egy hazai banknal tartanod ilyent. Valaki tudna ezt cafolni/megerositeni?

  HErczeg, igen, ezt többször le is írtam. Mert bár magyar számlaként viselkedik, de igazából nem az, csak határon átnyúló szolgáltatás. Pont ezért nem fizet tranzakciós adót sem.

  Nyitsz a Gránitbankban egy nulla forintos vállalkozói számlát, hogy örüljön a NAV, de azon semmi forgalom nincs, mert az már nem előírás, csak az, hogy lenni kell egynek.

  Lejelented a Gránitbankos számlát is meg a TW számlát is a NAV-nál és boldogan használod a TW számlát, adót is tudsz onnan fizetni.

 • herczeg
  “Nyitsz a Gránitbankban egy nulla forintos vállalkozói számlát, hogy örüljön a NAV, de azon semmi forgalom nincs, mert az már nem előírás, csak az, hogy lenni kell egynek.”

  Bizti? Idezet ART-bol:

  “Az adózó az adó és a költségvetési támogatás megállapítása, megfizetése (kiutalása) érdekében köteles a jogszabályban előírt:

  i) pénzforgalmi számlanyitásra és adóköteles tevékenységével összefüggő kifizetéseinek e számlán való teljesítésére”

  “(2) A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó – törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani, és ennek érdekében pénzforgalmi számlaszerződést kötni.”

 • Kiszamolo
  Herczeg, ennek a jogszabálynak a lényege, hogy a NAV tudjon pénzt lefoglalni, ha nem fizetsz áfát.

  Viszont külföldi bankszámlája is lehet a cégnek, annál sem teljesül, hogy minden forgalom a magyar számlán megy keresztül. Pedig még nyomtatvány is van rá, hogy bejelentsd.

  Rengetegen fizetnek adót nem a fő pénzforgalmi számláról is, azzal sincs baja a NAV-nak.

  Gebasz akkor van, ha inkasszózni akar a NAV, de nem tud. Akkor biztos előveszik az általad idézett paragrafust.

 • naa
  Hat az a megoldas, hogy az olcso magyar bankszamlan is kell tartani penzt, pl. kartyaval onnan is lehet fizetni ingyen, es megis betetvedelem alatt van az ott tartott penz.
  Kapefelvetelre is marad a magyar bank, mert havi 200GBP felett a wise draga.
  A Wise-ra ha kartyaval teszel penzt, az eleg draga azert, 0.4x%, ez tobb, mint a txn illetek, ha utalsz, akkor is van txn illetek, szoval a legjobb oda fogadni a penzt.
  De bevalthatsz egy olcsobb csomagba magyar banknal es a devizaval nem huznak le tobbet.