Mi lett az áramárral?

Tegnap írtam cikket a rezsicsökkentés csökkentéséről, és ott írtam, hogy a villanyszámla nem csak magából a villamosenergia költségéből áll, hanem elosztási és egyéb díjakból is. Tehát ha fel is megy maga az áram díja a hétszeresére, az nem hétszeres díjat jelent, ha a többi költség nem változik.

Be is linkeltem az aktuális számlázást:

Eszerint az áram (lásd még villamosenergia) díja a végszámlában nettó 6,13 forint.

De nem ennyire emlékeztem, valami 13 forintra. Úgyhogy megnéztem a tavalyi árát a villamosenergiának:

S láss csodát. Július elsejétől olcsóbb lett az áram (kevesebb, mint a fele) és drágább az elosztási díj az egyébként nem változó villanyszámlában.

Ezzel ügyesen kitoltak mindenkivel, akinek napeleme van, mert mostantól ennyiért adja majd el az áramot és teljes áron veszi majd. Így a mostani árak alapján sokkal lassabb lesz a megtérülés, ha már nem lesz nullszaldó. (Persze az “eddigi árak” már tegnap megdőltek, az újakat még nem tudjuk. De tartok tőle, hogy az első X kWh visszatermelésnél a rezsicsökkentett áramárral fognak számolni.)

Eddig értem.

De ezen kívül miért kavarnak ezzel, miért tologatják az áramdíj-elosztási díj között a csúszkát?

Készültek a rezsidémon győzelmére? Tudták előre, hogy elengedik a lakossági áram árát, így emelték a hálózatüzemeltetés bevételét?

Ha valaki tudja, árulja el nekünk a hozzászólásokban.

Share

118 hozzászólás

 • Egyszerű honpolgár
  @manager szépen összefoglalták.
  Olvassátok össze a három ember kommentjét és nagyjából minden kérdésre megvan a válasz (hogy mennyit fizetsz, ha a sapka fölé mész, azt nyilván nem, de most nem is ez volt a kérdés.)
 • Pampalini
  “Paks jelenleg 11,5 HUF/kWh áron termel”

  Ez legalább akkora kamu, mint a rezsicsökkentés. Ez az ár nem tartalmazza a veszélyes hulladék kezelésének költségét, tárolását, átrakását, újracsomagolását, kárelhárítást a következő 500-1000-15000 évben. Egyrészt azért nem, mert nem ismertek ezek a költségek. Másrészt azért nem, mert ha megpróbálnák megsaccolni őket és félretenni rá a pénzt, egyből kiderülne, hogy 1kWh nem 11, hanem 110, de az is lehet, hogy 1000 Ft-ba kerülne. Más kérdés, hogy hiába raknák félre a pénzt, nincs az a stabil épület és stabil társadalmi rendszer, amiből ne tűnne el néhány év, vagy évtized alatt. (Valaki hozta itt a dekommisszió példáját: nem ismerem konkrétan, de egyáltalán nem lepne meg. Ez még on top költség, tized-század időtávon a fentiekhez képest).

  Az atomenergia a jövő generációira tolt költség és probléma a jelen kényelméért.

 • Hát-ez-van
  @Mitszeretnétekmilegyen?
  Ott a pont Nálad, szerintem igazad van, ez jó alap a számoláshoz…A1 tarifa 90 Ft körül, a B tarifa és H tarifa pedig 59 Ft körül várható/kWh. Előbbi kb. duplája, utóbbiak kb. 2,5-szerese a jelenlegi tarifáknak.
 • kétgyerekesanyuka

  Én is pont így értelmeztem, egyből megnéztem tegnap délután az MVM hirdetményét. Nem igazán értem a 200 Ft feletti kWh árakat, nem értem hogy jön ki a havi 50,000 Ft-ra a rezsicsökkentés nélküli átlag áramfogyasztás. Jó lenne tudni, hogy mi mennyi lesz, huszon-harminc vagy negyvenezerrel kell-e többet fizetni augusztustól. (azaz szeptembertől, azaz iskolakezdéstől, megemelkedett közétkeztetési díjak mellett…)

  Akkor ide is a válasz mitszeretnéteknek:

  Rossz hír. Amit te nézel, az kizárólag az egyetemes szolgáltatás alá bejelentkezett cégek kedvezményes díja. Az először úgy volt, hogy csak az év végéig marad. Ezek után nyilván addig se.

  A nem egyetemes szolgáltatás árát nézd. Jelenleg cirka 0,3 euró egy kWh. Csodálatos forintunkkal ez erős 120-130 forint.

  Nettóban, nagykeráron.

  27% Áfa az plusz 40 forint.

  Hálózati díj további 23 forint plusz áfa

  Nagykerár-kisker ár különbség nem tudom mennyi.

  Nem annyira irreális a 250 forint.

 • Puffogok
  off – valami kalkulátor van erre az esetre vagy kezdjek excel függvényekkel molyolni
  – van pár millióm állampapírban (80% pmáp, 15% mák, 5% máp)
  – nagy részét ki akarom venni (amennyit csak lehet)
  – átváltom dollárra
  – veszek sp500 etf-et ((VUAA.L ?)
  Vésztartalékot ott hagyom, de a közeljövőben
  kérdéseim
  1, hogy számolom ki hogy milyen mozgásoknál hogy jövök ki ebből?
  Gyanítom, hogy a mostani 400-as dollár/euró nem fog a következő évtizedben visszamenni 300-ra.
  Az SP500 ott van mint tavaly februárban, a 2008-as válság után ~3-4 év kellett hogy helyreálljon, de a gödör alját gyorsan elérte és hamar elkezdett felfelé kapaszkodni, úgy okoskodok, hogy 5 év múlva jobb helyzetben lesz mint most.

  2, kettős adóztatás – ezzel kell foglalkoznom bármit vagy csak ha elkezdek részvényt eladni? A terv az TBSZ számlára vásárlás lenne, nem akarok ránézni évekig.

 • Nacionalista
  No, a mandiner-n már megjelent az első cikk arról, hogyan spóroljanak a háztartások a rezsivel 🙂

  Alig pár hónapja még ezek német megfelelőit fikázták, hogy a hanyatló nyugaton már ilyenekre kényszerülnek, most meg tessék…

  Még a végén tényleg jönnek a fogyókúrás tippek a Tekintetes Úrtól 😀

 • Energetikuss
  Szia Miklós!

  Teljesen valid, hogy végre emelnének az RHD-n is, ugyanis ennyiből fenntarthatatlan a rendszer, nem hogy fejleszthető érdemben, ami eléggé szükséges lenne.

  Az, hogy a piaci ár mennyi, csak tippelni lehet. Másnapi, aznapi árakat tudjuk //ezeken a tőzsdéken csak a csúcs és völgy fogyasztást kereskedik// (hupx.hu), de a hosszútávú lekötésekből sok OTC, fogalmunk sincs. Ha mostanában járnak le az éves szerződések, akkor még magasabbak az árak, a másnapi piacinál is. Ez eddig nem így volt, de most nem túl fényes a jövőkép. Plusz ott van Paks, ami olcsón termel ~30Ft/kWh lehet.
  Hogy aztán ebből melyik szolgáltatónak milyen ár jön ki… nem egyszerű 🙂

 • Sygma
  Egyik Tamás: Tipikus setítződség ez az éjszaka is termelő napelem. Igen, termelhet 1-2 wattot a 400 wattos panel, ami arra jó, hogy a nappal működtetett szivattyúkat tápláló napelemekkel este mondjuk zseblámpa szinten világítani lehessen, vagy telefont tölteni.
 • Főherceg
  allampapirkalkulator.hu/rezsikalkulator

  Hasznos lehet

 • umate
  iszonyatos különbségek lehetnek család és család között. Mi a 210 kWh körül mozgunk minden hónapban, az éves átlag mennyiségnek összességében alatta kicsivel. 4-en élünk egy ~100 m2-es családi házban, van klíma, mosogatógép, elektromos a sütő, a tűzhely, van nyilván mosógép, hűtő, tv, telefonok, számítógépek. Én itthonról dolgozom folyamatosan, 2 gép megy napközben, feleségem a kicsivel itthon, a nagyobb gyerek részidős bölcsis. Azért ha nem árammal fűtesz közvetlenül vagy közvetve, nem otthon töltöd a kocsid, motorod, rollered, akkor nincs irtózatos fogyasztás.

  Fűtés, melegvíz gáz fogyasztással lesz, az éves fogyasztásnak a közelében se vagyunk, havi szinten, télen néha elérjük a 160 m3-t.

 • RamPeti
  Kedves Író! Bocsánat, a napelemes rendszer megtérülésével kapcsolatos vélemény nettó ökörség!

  Egyszerű példa

  1 éve telepített rendszert 400.000 Ft os kWp áron telepítették kb. Akkori árakon elvi megtérülése 10 év. Most fizethetsz 3x annyit a villanyszámládra ami szaldós elszámolásig kWh/kWh-ban számol, felette a töblettermelést pedig a vásárolt áram árában számolja rhd nélkül. Mivel 3x annyit ér a megtermelt energia mint eddig, a megtérülési idő is csökkenni fog! Nem mondom, hogy a harmadával, pontosabban ki kell számolni de jelentősen! Mivel ezeket a hmke-ket úgy tervezik, hogy éves szinten ne termeljenek többletet, így azzal nem nagyon kell számolni, mennyit kapok a többlettermelésért. Érthető?

  Félreértetted. A mostani ár az az ár, ami július egytől van. Ezért van ott zárójelben, hogy a mostani ár már lassan a múlté és az újakat nem tudjuk.

  Amikor július elsejével ezt suttyomban megváltoztatták, még nem volt tudható, hogy eltörlik a rezsicsökkentést részben.

 • dzsoni a mocsokban
  azt irja már le valaki kérem hogy mi az optimalis bejelentési mód, (atalany diktalas stb) egyszeruen én nem látom ezt át hogy fogják elszámolni. Most magas az átalányom. nemtudom megvaltoztassam e az atalanyt a tamogatott osszegik és egybe kifizetem a végén. Káosz az egész szokás szerint.
 • Dénes
  “De ezen kívül miért kavarnak ezzel, miért tologatják az áramdíj-elosztási díj között a csúszkát?…Ha valaki tudja, árulja el nekünk a hozzászólásokban.”

  Jajjnemá’, hogy hozzá kellett tenni ezt a mondatot a cikk végére?! Ennyire kell a komment?

  Hát hogy a fenébe ne. Az elmúlt három napban annyi minden történt, hogy több cikket kellett írni, mint máskor két hét alatt.

  Óránként születik így is ötven hozzászólás, amit el kell olvasni.

  Más se kellett nekem, mint még több hozzászólás.

  Az meg se fordult a fejedben, hogy a válaszra vagyok/vagyunk kíváncsiak, igaz?

 • FóKa
  Dénes, nekem az volt a benyomásom, hogy érdekli a miért. Pont ezt jelentette a bizonyos mondat. Nem gondolom hogy a hozzászólások száma boldogítja, különösen hogy munka a moderálásuk.
 • Amg
  Miklósnak sikerült kiszámolnia a megtérülési időt a napelemre. Nekem nem sikerült… pedig foglalkoztam a témával, de végül elvetettem mert nem lehet tudni a jövőben milyen számokkal lehet/kell számolni. A legbizonytalanabb a szaldós elszámolás időtartama és igen, anélkül nem jön ki sehogy a matek, legalábbis nagyon kockázatos a megtérülés.
 • umate
  ne kezdjétek már itt is. Az egész facebook ezzel van tele: mi lesz a jó, hogyan fogják számolni, mennyivel fogunk többet fizetni. Lassan írom, hogy megértsd: ezekre a kérdésekre senki nem tud válaszolni, felesleges is feltenni, meg elkezdeni spekulálni. Ma jd szivárognak a részletek, amik aztán még 10x megváltoznak, aztán kiderül.
 • AngelCow

  Miklós válaszára reagálva, a szomszéd ígyis-úgyis elhasználja, ha ugyanaz a transzformátor mögött van mint a napelem tulaja.

  Az elektromos hálózat olyan mint egy “vízhálózat”, ha a házban kinyitod az elektromos csapot, akkor az energia elkezd folyni. A napelem invertere picivel magasabb feszültségre termel, mint a hálózat, hogy az energia a másik irányba is folyhasson, így ha a szomszéd megnyitja az elektromos csapot, akkor az tőlünk fog felé folyni.

  @Miklós ezt neked írtam, nem kell kitenned.

 • Gábor
  Felettéb kíváncsi vagyok, hogy mi lesz azokkal az újépítésű ingatlanokkal, ahol az előírásoknak megfelelve, a közel nulla energetikai igényt, modernnek mondható és cseppet sem olcsó felülethűtéssel és fűtéssel valamint hőszivattyúval kívánják megvalósítani. Kinek fog kelleni egy ilyen ingatlan? Mi lesz azokkal, akik jeleneg ilyenben laknak, mert azt gondolták hogy előremutató technológiát alkalmazva, a magasabb bekerülési költség ellenére alacsonyabb rezsivel számolhatnak a jövőben?

  Saját példánkból kiindulva: hőszivattyúval hűtve, fűtve a ház + meleg víz előállítással GEO tarifában éves szinten 3500-4000 kWh a fogyasztásunk egy 135 m2-es jól szigetelt, új építésű házra, télen fix 22, nyáron 24 C-ra állított belső hőmérséklettel, iltelligens árnyékolással és fűtés vezérléssel. És ez csak a fűtés + hűtés + melegvíz.

 • spartan
  A szakavatott hozzászólók szakmaiságát meg nem kérdőjelezve, azért a leendő piaci ár meghatározása kapcsán továbbra is szkeptikusan kezelném a 250 forintos kwh árat. Tisztán politikai okokból természetesen hozható ilyen döntés, de a paksi előállítás jelenlegi költségét és a világpiaci beszerzési árakat nézve nem valószínű, hogy a 250 forintos ár a valóságot tükrözné. Vélhetően az elrettentő árak és a mostani ár között lesz félúton a meghatározott ár, de az sem lepne meg, ha 90-100 forint környékén maradna, tekintettel a potenciális következményekre.
 • Ne higgyetek el minden butaságot

  “Egy TV, laptop, világítás, porszívó, egyszerűbb szórakoztató elektronika kulturált használat mellett igaziból nem fogyaszt sok áramot”

  De, igazából de, épp ez lett volna a célja a hozzászólásomnak… De látom nem megy át.

  TV-t hagyjuk, fogalmam sincs mennyit fogyaszt egy mai cucc, mi keveset tévézünk. Hosszú napok telnek el úgy, hogy be sincs kapcsolva.

  A laptop, még ha igazán modern is, azért megeszik 30-50 wattot óránként, és akkor még nem beszéltünk külső monitorról meg egyéb cuccokról. Ez egy munkanap simán lehet 500 watt, egy hónapban 10 kWh.

  Világítás? Abszolút takarékos LED, de az én szememnek kell a fényáram, 20-40 watt simán kell egy szobába, napi több órára. Tudom, este aludj, feküdj a Nappal.. Meg persze lehet gyertyalángnál is olvasni, meg a laptopot és a mobilt a mekiben tölteni, de azért mégiscsak 2022-ben élünk Európa közepén, nem pedig a középkorban Afrikában.

 • Ne higgyetek el minden butaságot
  És akkor még olyan huncutságokkal nem is számoltunk, hogy a routered is megeszik 5-10 wattot óránként, 24/7 = 7kWh per hó.

  A ruhákat nem csak mosni kéne, hanem vasalni is (vagy az is luxus lett így 2022-re?), és hát akár egyedül vagy, akár családdal, azért heti szinten simán összejöhet annyi ruha, hogy egy órán keresztül is csak vasalgatsz. Másfél-két kilowattos egy átlag vasaló, ugye?

  Ekkor még nem főztél, nem sütöttél, nem tévéztél, nem hallgattál rádiót (vagy akármi zenét), nem töltötted a telefon(oka)t, tablet(ek)et, gyakorlatilag a Nappal keltél és feküdtél, nem szárítottál hajat, nincs elektromos borotvád, semmi konyhai robotgéped, de még egy vekker sincs bedugva a konnektorba, mert az is csak eszi az áramot.

  Tényleg ennek kellene lennie az alapnak?

 • Ne higgyetek el minden butaságot
  A 40 forintos kWh árat nyilván el lehet felejteni, Németországban kb. a világon a legdrágább az áram, 40 cent / kWh. Ezt lehet felső limitnek kezelni, szóval olyan 160-180 forint nem lehetetlen.

  Szigetelni kellett volna, energiatakarékos készülékekre költeni, tanulni, jobb és többet fizető munkát keresni és találni amíg ment a szekér.

 • Paprika
  Én azt nem értem hogy miért piaci áron kell fizetnünk a gázért? Nem úgy volt hogy mi nekünk van egy fasza szerződésünk az oroszokkal é ötöd áron kapjuk a gázt…?
 • Áramzabáló
  És mi van akkor ha én mondjuk 22 éves vagyok? Mikor kellett volna nekem saját házat vennem meg leszigetelnem? Még időm se volt hogy érdemben megmásszak valami ranglétrát vagy akármi. Rengeteg hasonló helyzetben lévő fiatal van, idejük nem volt még kihasználni azt hogy pörgött a gazdaság, mert nem tartottak olyan életszakaszban.

  Persze, tudom a választ, beszoptam 😀

 • Családfõ
  Értem én, hogy izgalmas a téma, ám ilyenkor jól jöhet egy kis hidegvér.

  Ahelyett, hogy órákat elsz*r az ember a fórumokon ötletelésekkel, hogy mit és hogyan kell majd számolni – amit ugye valójában senki nem tud pontosan -, egyszerűbb lenne megvárni a részletes szabályozást. Addig kidobott idő ezen pörögni.

  Ui: ma már több ismerősöm hívott engem is emiatt, zizegve, én meg próbáltam őket türelemre inteni.

 • Kempelen Farkas
  Megnéztem a legutóbbi számlámat. Biztos nem tűnt fel senkinek, de a narancs / 🙂 / mezőben benne van: “A rezsidíj csökkentése nélkül Önt ebben az elszámolt időszakban a következő fizetési kötelezettség terhelte volna:”
  A feltüntetett összegből kivontam az egyéb díjakat és így bruttó 36,79 Ft jött ki az egy zónaidős A1 áram díjára (ehhez jön az elosztói alapdíj, stb).

  Azt nem értem, hogy az alábbi dolgot hogyan számolták ki (ha három és ötszörös piaci áremelkedés történt), mert ezzel van tele a sajtó:
  “Egy átlagfogyasztó ma havonta 7 750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint volna.”

  Miklós, Te közgazdász vagy, esetleg tudod a megoldást? Tényleg a matematikai megoldás érdekelne! 😀

  Az valami marhaság, amit jogszabály szábályoz, mennyit kell odaírni. Szerintem semmi köze a valósághoz, nyolc éve találták ki az összeget.

 • Györgyi
  22 évesen saját lakás nélkül egyedül legfeljebb akkor nem férsz bele a limitbe, ha egyedül bérelsz valami hodályt. Én ennyi idősen még három másik diákkal közösen béreltem egy másfél szobás lakást. Életem egyik legszebb időszaka volt.
 • Ne higgyetek el minden butaságot

  “És mi van akkor ha én mondjuk 22 éves vagyok?”

  Nos, barátom, ha te 22 évesen lakástulajdonos vagy, akkor kb. a magyar lakosság felső néhány ezrelékébe tartozol, és irigyelni tudlak a rezsi problémáid miatt. 🙂 Főleg, hogy esélyesen nincsen kisgyerek(ek), hogy naponta többször is menjen a mosógép, fűtés, stb. Ne az áramot zabáld, hanem használj modern készülékeket, tervezz előre, alakítsd át a napirended, öltözz fel melegebben, stb. ami kell a takarékossághoz.

  Egyébként nél a pont. Én abszolút nem izgatom magam ezen kérdések miatt, már csak azért sem, mert szó szerint SEMMI konkrétumot nem lehet tudni. Akkor meg minek izguljak rajta? Amúgy is ki kell fizetni majd a rezsit, van rá lóvé, kész.

 • szaldós
  Lemaradtam valamiről? Én úgy tudtam, a szaldó elszámolás lényege (amit 2023 végéig belépők használnak utána is), hogy egész évben összeadják, mennyit termeltél, mennyit fogyasztottál, a különbséget kell kifizetned vagy eladhatod a szolgáltatónak.
  Ha többet termelek, mint fogyasztok, akkor örülök, hogy ingyen van az áram, és nem érdekel, hogy mennyiért veszik meg a fölös termelésemet.
  Szaldóelszámolásban a nyáron megtermelt áramot szembe tudom állítani a téli fogyasztásommal, pont ez a nagyszerű benne.

  A bruttó elszámolás nem ilyen lesz, de a mostani napelemesek még a szaldóban vannak.

  Javítsatok ki, ha tévedek – de csúnya lenne, mert van napelemem, ezért remélhetőleg jól értem, mit vettem…

  Amúgy akkor is tennék napelemet, ha 20 év alatt térül meg – még mindig sokkal környezetbarátabb, mint bármi, a teljes lábnyommal együtt is, most a háború miatt meg végképp ez a megoldás.

  Két gond van. Sehol nincs kimondva, hogy marad a szaldó. Annyi van kimondva, hogy 2024 január elsejétől senki nem kérhet szaldót. (akkor se, ha megvesz egy házat, amin napelem van és a nevére íratja a villanyórát.)

  De azt nem ígérték, hogy megmarad a szaldó. Ha kellően sok napelemes van már és nagyon kell a pénz, ez egy jó bevételi forrás lesz, ha eltörlik.

  A másik a 4kWp feletti napelemekre fizetendő adó, ami most 0%. De vajon mikor emelik fel, ha szükség lesz a bevételre?

 • Ákos
  @Áramzabáló:

  Ennyi idősen még tanultam, akkor volt a válság mélypontja amikor a karrierem kezdtem, sehol a szakmámban nem volt semmi, vagy csak nehezen protekcióval elérhető. Szinte bármit elvállaltam, lett párom még egyetemről aztán, elkezdtünk gyűjteni lakásra, végül most vettünk a piac egyik csúcspontján. Szerinted mi mennyire jártunk jól, mert konjunktúrában nem vettünk fel kurva sok hitelt?

 • villany fűtés
  Üdv. Remek. Idén likvidáltuk földgázt a házunkból. Gondoltuk szuper modernek leszünk, elektromos fűtő panelek, villany bojler, és elektromos sütő-főző lap. Július 1.-től 900KWh (kb 33000 Ft.) általány fizetésére állitatuk a villany számlánkat. Előzetes kalkuláció alapján évi 11000 KWh lenne szükségünk. Jól értem, hogy akkorát de akkorát szoptunk, mint az állat???? Döntésünket azért mertük meghozni, mert a matek azt mutatta, az egész évi rezsi számlák összege, 12 hó gáz, és villany, kb ugyanezt produkálta előző években is. Most le kell akasztanom valahonnan 5M Ft-t, egy céget, aki villám gyorsan feltesz a házunkra 10 KWp napelem rendszert? ez tudná kb nullára kihozni a villanyt? légyszi segítsetek hogy jól értelmezem e a jelenlegi helyzetet. köszi.
 • mMm
  En egy dolgot nem ertek: az MVM es tarsai miert pillanatnyi tozsdei arfolyamon vasarolnanak? Ekkora tetelben, es eleg jol tervezheto fogyasztassal jo par (de minimum 5) evre elore le lehetett kotni, voltak is cegek, akik eltek a lehetoseggel, ott most gyulik rendesen az extraprofit.

  :
  a megterules-szamolasnal hogyan tudod figyelembe venni egy eroforras jovobeni arfolyamvaltozasat? Ahogy most kinez, az az evi 3% inflacio, amit a 25 eves megterulesnel tippeltek, alatta lesz a valosagnak, es a fel millios ‘aremelkedes kockazata’ meg jelentosen ala is lett becsulve 🙂

  Tudod, a jövőt senki nem látja. Ezért csak súlyozni tudod, hogy mire mennyi esély van és azzal kalkulálsz. Aztán végezhetsz scenario vizsgálatot és sok minden mást is, hogy finomítsd a számítási modelledet. De ha érdekel, olvass el egy könyvet a vállalati pénzügyekről.

 • Rozsass
  A kérdésem nem konkrétan az áramhoz, de a rezsicsökkentéshez kapcsolódik: Vajon hol, melyik cégnél tudok benzint venni kannába (akár teljes áron is)? Fűnyíróba kellene, de autóm nincsen, tankolni nem szoktam. Már egyre több benzinkútra ki van írva, hogy kannába nem adnak benzint. Állítólag hiába mennék autós ismerősöktől kérni (már ha adnának), mert az új típusú autók tankjából nem lehet leszívni a benzint. Én meg lennék magas fűvel is, szebbnek találom a magasabb füvet, mint a kiégett, de szépre nyírt fű, de a közterület-felügyelet büntet, ha az utcán nincs nyírva a fű.
 • Szabolcs
  villany fűtés
  2022-07-15 at 00:58

  Nem csak Neked, de én azt nem értem, hogy miért a fűtés átalakítással kezdtetek, ha spróloni akartatok a fűtésen? Ha pár éve vagytok döntési helyzetben, miért nem brutál hőszigeteléssel indítottatok?
  Most a 11k kWh fogyasztás brutálisan soknak tűnik, ha jól szigetelt a kecó, csak ezért merek okoskodni minden további infó nélkül.
  Ha még nincs szigetelés, akkor azt az 5 misit inkább költsd arra, jobban jársz.
  Persze van amikor adottság, hogy mit lehet és mit nem, de a sokadik ilyen van, kizártnak tartom, hogy mindenhol belekotyog pl. a műemlékvédelem.
  Én is gyűlölöm a gázműveket és a fogyasztóbarát stílusukat, és ha lesz következő házam vmikor, tuti nem lesz benne gáz, de akkor az olyan lesz, amit a meghívott vendégek testhőjével ki tudok fűteni 🙂

 • Vik
  Igazán kíváncsi lennék, hogy aki 100nm-ben lakik, a szokásos háztartási gépeket használja, van klímája, hogy jön ki 210kwh alatt?
  Szeretnék segítséget kérni ebben. Mert mi majdnem lukban 56nm lakunk, a szokásos háztartási gépek, klíma, villanytűzhely 1 laptop..és bőven felette vagyunk olyan 400 körül, úgy hogy egész nap dolgozunk, este vagyunk otthon. Csak nyáron megy a klíma és csak akkor, amikor otthon vagyunk. Hetene 4-5 alkalommal főzünk..
  Nem igazán értem, hogy nekünk miért ennyi egy fele akkorra lakásban ugyan azokat a dolgokat használva.
  Ez már x akta.
 • Vik
  Egyébként mi is gondolkodtunk a napelemen. De a társasház amelyben lakunk, leszavazta. Állítólag nem éri meg. Egyénileg meg nem tudjuk , hogyan lehetne ezt megoldani?
  A tető is közös területnek számít.
 • Nacionalista

  Az elképesztően sok, ott valami gebasz van. Villanybojler van? Azokból a régiek nagyon tudnak enni.

  Vegyetek egy fogyasztásmérőt (10k alatt kapni, guglizz rá), és módszeresen nézd végig minden fogyasztódat. Ha abból se derül ki, akkor meg hívj egy villanyszerelőt. Simán vannak olyan dolgok, hogy utólag kettéválasztott lakásoknál nem sikerült szépen elválasztani az elektromos rendszert, és pld. a ti órátokról megy a szomszéd bojlere.

  De első lépés a fogyasztásmérő, azután lehet többet mondani.

 • ef
  “@Ne higgyetek el minden butaságot
  A ruhákat nem csak mosni kéne, hanem vasalni is ”

  Micsoda úri huncutság ez?
  A fejlett nyugaton már nem mossák a ruhát, hanem szellőztetik.
  “Fűtsenek kevesebbet, járjanak biciklivel és mosás helyett szellőztessék ki inkább a ruhákat”. Ezt javasolta az európaiaknak Frans Timmermans.

 • M
  és ebben az a szép hogy abban a MÁSODPERCBEN megtérül az egész hajcihő hogy az oroszok kivonulnak Ukrajnából.

  Amúgy ha van eszed, eddig is biciklivel jártál és nem laktál az agglomerációban

 • Hazudni nem szép dolog!

  Termeszetesen semmi ilyesmit nem mondott, ha rakeresel csak ruszki propagandaoldalak jonnek fel ezzel a mondassal, es erdekes modon mindegyik egy fideszes EP kepviselore hivatkozik.

  Milyen fura, nemde?

 • GV
  Családi ház, villanytűzhely, villanybojler, mosógép, 3 gyerek. Nincs klíma, nincs szárítógép, nincs medence, de szimplán a villanyszámla 19624, a számlán rajta rezsicsökkentés nélkül 26064 lenne, vagyis sporólsz 6440-et. A neten keringő táblázatok szerint 88 ezer lesz a villanyszámlám. Akkor most melyik szám az igaz?
 • Mindig_van_lejjebb
  Sziasztok!
  Úgy gondolom ilyen részletkérdésekre még nincs válasz – javítsatok ki ha tévednék – de azért leírom, hátha mást is érint, illetve eddig még nem láttam megemlítve:
  Mi történik azokkal akik idén vásároltak ingatlant?
  Hogy kalkulálódik számukra a fogyasztás?
  Mi van ha az előttem lakók bitcoinbányászok voltak?
  Mi van ha ők ‘fázósak’ és télen szerették a 25 fokot?
  Vagy csak a radiátor mellé tették a hűtőt?
  Esetleg hobbiból a zoknikat is vasalták?
  Sok home office miatt sokat ment a légkondi?

  Viccet félretéve azt biztosan tudom, hogy szárítógépük volt.

 • Akos

  Azt hogy ki mennyit spórolt eddig, azt a 10 évvel ezelőtti rezsicsökkentés előtti árhoz számolják.
  Most pedig világpiaci ár lesz.
 • LSV
  @Áramzabáló “Rengeteg hasonló helyzetben lévő fiatal van, idejük nem volt még kihasználni azt hogy pörgött a gazdaság, mert nem tartottak olyan életszakaszban.”

  Szerintem minden korosztálynak megvan az az életszakasza amikor még nincs lehetősége kihasználni a “jót”. Nálunk pl a 70-80as évek hiteleinek végtörlesztését a 90 évek elején, úgy hogy a felét elengedték…
  Meg kell találni minden kornak az előnyét. Most jó ötlettel lehet startupot csinálni, tanulhatsz nyelveket, dolgozhatsz külföldre vagy akár költözhetsz is szabadon, ez nem volt mindig így.
  22 évesen máson kell görcsölni. Én is 26 évesen vettem önerő+CHF hitelből a lakásom, aztán minden bili borulás ellenére haszonnal szálltam ki belőle.

 • mens_agitat_molem
  @mindig_van_lejjebb
  Ha ingatlant vásárolsz, akkor átírják a nevedre az órát, és te dönthetsz, hogy havi szinten diktálsz vagy havi átalányt fizetsz, éves olvasással. A havi átalánynál meg te mondhatod be a havi fogyasztásod, vagy az áramszolgáltató ajánl egy reális értéket.
 • Ggggggggggggggggg
  Sokan mondjátok itt a négyzetmétereket. De ha nem elektromos a fűtés, akkor a lakás alapterülete csak nagyon-nagyon minimális mértékben befolyásolja a villanyfogyasztást. A bent lakók száma már inkább, de az sem lineárisan.

  Ami sokat tud fogyasztani:
  Öreg mosógép, hűtő és fagyasztóláda – de egyébként erre voltak háztartási gép csereprogramok pár éve
  LED fényforrások helyett hagyományos izzók használata – de ez már a rezsicsökkentett árral is hatalmas pazarlás volt
  Villanybojler – na ez tud rengeteget enni, pláne ha sok melegvíz fogy
  Fűtés, főleg ha nem hőszivattyús – de ez eddig is csak kiegészítő vagy kényszermegoldás lehetett, másképp nem adta ki a matek már a rezsicsökkentett áron se

  Minden más vagy keveset fogyaszt (egy notebooktól még nem száll el a fogyasztás HO-ban se), vagy keveset megy (pl. porszívó heti 1 óra), tehát nem tolhatja ki ennyire a fogyasztást

 • jami
  22 évesen még egyetemista voltam és koliban laktam. Mondjuk már reménykedtem, h legalább a diplomám meglesz és hallgatóként dolgoztam 4 órát du 16-20 között
  Végzés után éveken át néztem, hogy exponenciálisan emelkednek a lakásárak, önerő nyilván semmi, amúgy a a hitelkamatok 14% felett.
  Minden nemzedéknek megvan a maga nehézsége, nem gondolom, hogy az enyémnek nehéz/könnyű volt. A család tud segíteni időszaktól függetlenül (az enyém nem tudott), másik (becsületes) lehetőség a baromi sok küzdelem és munka.

  Én pl luxusnak érzem, hogy minden gyerekemnek van külön szobája és ennyiszer tudunk (eddig) húst venni, az meg már tényleg extrán luxus, hogy kocsit tartunk fenn és tudunk nyaralni. Lassan 50 évesen megint nyelveket tanulok (újra), anyám ekkor már csak a nyugdíjra készült. Nekem más lesz és ezzel teljesen ki vagyok békülve.

 • V
  aki tarsashazban csodalkozik hogy miert magas a fogyasztasa vagy gyanakszik hogy a szomszedrol korabban levalasztott lakasa miatt esetleg a szomszed boylere hozza van kotve, az a kovetkezo ket hetes nyaralas elott huzza ki az osszes fogyasztot mint pl router vagy telefon tolto, es irja fel a villanyora allast. Ha ket het alatt szamottevo fogyasztas tapasztalhato az ures lakasban akkor lehet hivni a villanyszerelot hogy kivizsgalja
 • ef
  nem szép dolog!

  Timmermans ugyanúgy mondta, mint ahogy a Bild is hasonló okosságokat javasol a fejlett nyugatiaknak az alábbi cikkben :
  bild.de/bild-plus/ratgeber/2021/ratgeber/dermatologin-erklaert-es-genuegt-diese-vier-koerperstellen-zu-waschen-77430626,view=conversionToLogin.bild.html

  Zuhanyozz kevesebbet, elég csak 4 testrészt lemosni, a kellemetlen testszag 3 hét alatt magától elmúlik.

 • szaldó
  “Sehol nincs kimondva, hogy marad a szaldó” .. “A másik a 4kWp feletti napelemekre fizetendő adó, ami most 0%.”
  Akkor ezek szerint nincs még semmi intézkedés ami bármit változtatna, csak annyi, hogy bármikor megváltoztathatják. Ezt eddig is tudtuk, nem újdonság – és mivel a gáz drága és nincs/nem lesz, szerintem épeszű kormány csak támogathatja a napelemek telepítését és nem ellene menne. Persze az épeszűséget itt lehet, hogy nem lehet feltételezni, bár nekem inkább gonosz számításnak tűnik amit használnak, nem eszetlenségnek, és számításból nem kifizetődő a kb. egyetlen jó megoldást, a napelemeket szívatni. Szóval ha tehetem, a másik ingatlanomra ezután is teszek napelemet majd, akármilyen bizonytalan is, hogy mit rögtönöznek majd a dilettáns nemzeti tolvajok.