Mi újság az ingatlanpiacon?

Sokan érdeklődtök folyamatosan, hogy halad a házvásárlás. Mivel elég sokakat érdekel a téma (nyilván nem konkrétan az én vásárlásom, hanem úgy általában az ingatlanpiac helyzete), gondoltam röviden összefoglalom az elmúlt félév történését a saját szemszögemből. Az én esetem elég kicsi része az ingatlanpiacnak és elég speciális is, mert van hol laknunk, így semmi nem sürgős, de talán hasznos lesz néhány embernek az aktuális információ.

A keresleti piac nem hogy csökkent volna, még inkább felpörgött, mindenki házat akar venni, néha úgy érzem, az emberek pánikszerűen vásárolnak. Budaörsön és környékén érzésre az elmúlt fél évben 10-15%-ot mentek fel az árak, mindezt úgy, hogy a kínálat nem csak drága, de minden más szempontból is tragédia. (Az idei év első negyedévében országosan annyi ingatlant adtak el, amennyit még soha az elmúlt tíz évben.)

Teljesen felújítandó, 20-25 éves, minden szempontból teljesen átlagos házakért kérnek 150-170 millió forintot. (Nappali és három-négy szoba, méretben 140-200 négyzetméteres házak, jó esetben garázs is van. A telek mérete 600-700 négyzetméter.) A szebb, nem tizenkettő-egy tucat házak pedig 200-220 milliónál kezdődnek.

Megnéztünk egy teljesen lepattant, a nyolcvanas években épült házat, amit 120 millióra tartanak. Olyan szinten felújítandó, hogy a falakon és a talán a tetőn kívül minden kuka. A belső felújításra kaptunk egy durván 220-250 ezer forint/négyzetméteres árat, ez 40-45 milliót jelent. (Más szakmabeli azt mondta, ennyiből akkor sem fog kijönni, ha nem esnek ki közben csontvázak a szekrényből.)

De ez csak a házon belüli munka és még ehhez is hozzá kell számolni a kazáncserét és a fűtés-korszerűsítést is, az is néhány millió pluszban. A ház szigetelése és vakolása (kőporos ház minden szigetelés nélkül, ráadásul még a porotherm tégla előtti időkből) másik minimum 6-7 millió, a negyvenéves repedezett beton felverése, térkövezés, a terasz burkolása, a kerítés, kertkapu és a többiek is minimum hasonló tétel.

A példa kedvéért burkolás munkadíja minimum hatezer forint négyzetmétere, de ez csak az alapár ám, mert minden másért is fizetni kell, szilozás(!!!) métere(!!) 400 Ft (igen, amit csak ki kell nyomni a tubusból), hálózás 1500 Ft/nm, vízszigetelés másik 1500 Ft, lyukvágás 3.000 Ft/lyuk és így tovább. A villanyszerelő cirka másfél milliót kér, ennek harmada az anyagköltség. A törmeléket konténerenként 85 ezerért vinnék el.

Ezt a házat gatyába rázni kerítéssel, terasszal, szigeteléssel alsó hangon minimum 60 millió forint, ezt add hozzá a 120 milliós vételárhoz. (Ha a tetőt is cserélni kell, még dobj rá pár milliót.) S akkor lesz egy nyolcvanas években épült, sok szempontból kompromisszumos, idejét múlt, bár felújított házad.

S semmi extra ám, nappali és négy szoba, picike konyha és még garázs sincs. A felhasznált anyagok, ajtók, stb is maximum középkategóriásak, a hőszigetelés alap 10 centiméteres.

S mikor lenne kész? Májusban az összes szaki október-novembert mond, kivéve a kőműves, mert az januárt. Mivel falakat bontatnál, kénytelen vagy megvárni a kőművest, addig maximum a villanyszerelő tud dolgozni meg a gázos. (Fél éve megvettek egy házat mellettünk és semmi mozgás nincs ott azóta se. Eddig nem értettük, most már értjük: várják, hogy ráérjenek a szakik és elkezdjék a felújítást.)

Az alapanyag árai? Csak idén eddig 60%-kal drágult a hőszigetelés, bőven duplájára emelkedett az összes vasáru, a faanyagra nem mernek rendelést felvenni, mert kétnaponta megy fel az ára. Nem engedik előre kifizetni a rendelést (ilyen se volt még!), mert mire meghozza a kamion a következő héten, már tuti, hogy drágább lesz. Márciusban még 90 ezer forint volt köbmétere a faanyagnak, most 150 ezer, nyárra 200 ezer forintra számítanak.

Tegnap beszéltem egy generálossal, a mai árakon 550 ezerért vállalná egy új ház építését. Errefelé a telkek most 60-65 millió forint (elképesztő ez is), egy bruttó 200 (cca nettó 150) négyzetméteres ház lenne telekkel együtt 170 millió, plusz az egyéb kiadás: kert, kerítés, tervezés, egyebek.

Ez is rengeteg, de még mindig olcsóbb, mint a negyvenéves, 120 milliós ház felújítása. S ez egyszerűen nevetséges. Ha egy negyvenéves, elavult ház felújítás után 20-30 millióval többe fog kerülni, mint egy új építésű, személyesen neked tervezett modern ház, az egyértelmű jele, hogy mánia van a piacon és az emberek nem gondolkodnak, hanem csak vásárolnak, nehogy lemaradjanak valamiről.

(Egy új ház kulcsrakész árának 40-45%-a a szerkezetkész ár. A maradék költség a további munka, burkolás, festés, stb. Ha veszel egy felújítandó házat, ahol nem tartasz meg se ajtót, se burkolatot és az öreg villamoshálózatot is felújítod, akkor ennyivel érdemes számolni. Persze a felverés, bontás, sittszállítás még drágábbá teszi a felújítást. Gyorsan oda lyukadsz ki, hogy sokkal olcsóbb építtetni egy újat a mai árak mellett.)

Akárhány házat megnéztünk, mindenhol majdnem sírva fakadtunk. A legtöbb eladásra kínált házra egy fillért nem költöttek az elmúlt két évtizedben. Állítólag 2008-ban épült ház olyan állapotban volt, hogy azt gondoltuk, 15 évvel idősebb. De még a 160-170 millióért kínált házakat is teljesen fel kell újítani, mert minden legalább húszéves benne. Ennek költségét lásd feljebb és azt add hozzá ezekhez az árakhoz. Teljesen mindegy, hogy negyvenéves burkolatot versz fel vagy “csak” huszonöt éveset, negyvenéves vezetékeket cserélsz, vagy “csak” elöregedett húszéveset.

De ha nem 20 éves ház, akkor újépítésű, csak éppen vizesedik a fal. De semmi baj, mondta a tulaj, mert a kivitelező ígérte, hogy hamarosan kiküldi a festőket(!!!!), hiszen még garanciális a hiba. Köszi, ha a festő lefesti a falat, hogy két hónapig ne látszódjon a vizesedés, akkor minden rendben lesz.

Ilyen árak mellett inkább bérelni kellene? Budaörs, Törökbálint, Diósd, XXII. kerületben összesen van 11 olyan ház kiadó, ami 700 ezer forintnál olcsóbb havonta, 120 négyzetméternél nagyobb és erős kompromisszummal be is költöznénk.

A gond az, hogy tudjuk, hogy ebből a 11 házból minimum kilencet közben eladásra is hirdetnek, vagyis lehet, hogy két hónap múlva mehetsz, amerre látsz.

S akkor még mindig egy lelakott házad van ennyi pénzért is, ahol nem fogod felújítani a fürdőt a saját pénzedből, de a tulaj se lesz erre hajlandó. Aztán a gyerekek, kutya a kertben, mindjárt kizáró ok a 11 ház legalább felénél.

Itt tartunk most, gyakorlatilag ugyanott, mint fél éve, csak közben mindennek feljebb ment az ára. Nem tudom, hogy lesz, de szerencsére van hol laknunk.

Ez a helyzet errefelé.

(Persze, el lehetne költözni bárhová máshová, de nem opció, itt vannak az idős szülők (az egyik majdnem 90 éves), akik nem hajlandóak költözni és a gyerekek is ide járnak iskolába. Igen, tudom, Nagytarcsán palotát vennénk medencével ennél kevesebb pénzből, Dunaújvárosban meg aztán pláne, de nem tudunk költözni.

S mivel van hol lakni, csak kicsit szűkös, nem fogok elköltözni a világ végére, hogy ott másként legyen rossz lakni, mert mondjuk naponta ülhetnék a dugóban kétszer és még fizessek is érte százmilliót. Ha menni kellene és mindenképp venni kellene valamit, akkor természetesen elfelejteném Budaörsöt, sőt a környékét is és valószínűleg a házat is és egy vidéki lakásban gondolkodnék, de szerencsére nem ez a helyzet. Tudom, speciális helyzetben vagyunk, de nem is rólam szól a bejegyzés, ez csak egy szűk piaci helyzetjelentés belülről nézve.)

Mivel ez egy szűk szegmense a piacnak, megköszönjük, ha te is leírod a te tapasztalataidat a hozzászólásokban, akár veszel, akár eladsz, akár építesz. Előre is köszönjük.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

470 hozzászólás

 • Hollós

  A 120 m2 85-90 mFt áron szerkezetkészen, több mint 700 ezer Ft/m2. Szerintem szerkezetkészen telek nélkül irreális.
  Több szerződés is volt a kezemben a héten, ami most kezd épülni itt a környéken (Győr) és a telek nélküli fűtéskész bruttó ár
  450-500 Ft/m2. Kulcsrakészen építenek 700 eFt/m2 áron és az már azért nem alapszint.
  Szóval, szerintem tájékozódj! Vagy, lehet magasak az igényeid.
 • BPéter
  “Vagy a felesegem csaladjatol elszedtek mai erteken mrd-os erteku ingatlanokat. ”

  Az én dédszüleim gazdálkodtak. Föld földjük, voltak állataik, felfogadtak napszámosokat, de ők is dolgoztak; a dédanyám főzött a napszámosoknak, a dédapám velük együtt kaszált. A nyereséget visszaforgatták, földet vettek rajta.

  ’52-ben kuláknak nyilvánították őket, és MINDENT elvettek, egy batyu ruhával jöttek fel Pestre, egy hármas társbérletbe.

  Szóval aki a szocializmust síratja, erre is gondoljon. Ez is hozzátartozott. Milyen lenne most, ha elvennék a lakásodat, autódat, megtakarításodat..?

 • Hollós
  Még egy gondolat. A közel 400 hozzászólásból a zöme arról szól, hogy havi 1,5 millió bevételből is nehéz megfelelő ingatlanhoz jutni és ez tragédia. Ez havi kb. 4.300 EUR bevétel.
  Iskolai osztálytársam a héten meglátogatott, 3 éve Németországban él, kb. ennyit keres havonta. Elmondása szerint tökéletesen érzi odakint magát, bármit megvehet a helyi lidlben (bár a szolgáltatások ára horror), de tetszik neki a jólét.
  60 m2-es lakást bérel maguknak (3 fő) és maximálisan elégedett vele.
  Idehaza ő is azon szörnyülködött, hogy még a német fizetésből is nehéz lenne itthon lakáshoz jutni.
  Mi ebből a tanulság? Ott elégedett a bérléssel és szuper az élet, eszébe sem jut lakást venni, mert a 60 m2-es lakás német kisvárosban is 200.000 EUR. Idehaza szörnyű az élet, mert sokba kerül a lakás és mi az hogy bérelni kellene.
  Szerintem csak annyi történik, hogy közelítünk a nyugati viszonyok felé.
 • Csizkek
  “ A banktól bérlem, 10 évre fix áron. Ennyi történt.“ meg annyi hogy betoltal egy combos onreszt es nyakadba vettel egyeb rizikokat. Es nagyjabol buktad a mobilitast. Ez mindig kimarad a kepletbol. Persze ilyen utemben emelkedo piacon ez nem szamit, egyelore. De ott van a risk oldalon
 • Gergő
  én írországban éltem, és amiket leírtál, tapasztaltam ott is, DE, és ez egy hatalmas DE: annyival élhetőbb egy nyugaterópai ország, az emberek boldogabbak, nem a politikán rugóznak egész nap (merthogy nincs ledugva a torkukon, meg ha ott lopnak is, nem ennyit meg nem így), szebbek / fejledtebbek a városok, az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás
  ilyen körülmények között nem tűnik tényleg akkora problémának az albérlés, itthon jobban érzem én is, hogy ha már körülöttem csak a szar ömlik, legalább lehessen már egy saját házam, ahova “elbújhatok” az ország szarjai elől, persze képletesen, de érted

  igen, közelítünk a nyugathoz sokmindenben, és ez tökjó is, csak így tovább – de az emberek közhangulatában (és ennek okaiban, már hogy mitől ilyen sz*r) még mindig nagyon nagyon nagyon le vagyunk maradva a nyugattól
  ezen segíthetne, ha legalább a lakhatás nem lenne ennyire… nehéz

 • gab
  Hát ez az, csak Mo-n a szabályozatlan piacra, az alapvető létbizonytalanságra eresztik rá a lassan nyugati ingatlanárakat a keleti bérekkel (és a keleti minőségű ingatlanállományért), ez okozza a feszültséget.
 • D

  1. urbanizacio. A lakossag a varosok, ill. nagyobb varosok agglomeracioja fele mozog.
  2. piacgazdasag. A szocializmus alatt a legtobb munkat az allam arazta be, igy kisebbek voltak a jovedelmi kulonbsegek. Mindenki szegeny(ebb) volt.
  3. Az allami lakasepitesi programok leepulese.
  4. Az allam ezerrel futi a keresletet az ingatlanpiacon, de nem probalja meg kozvetve/kozvetlenul a kinalatot is megtamogatni.
  5. Nemzetkozi turizmus kiszorito hatasa.

  Ergo (elsosorban Budapesten) a kereslet es a kinalat viszonya felborult (vagy uj egyensulyi helyzetbe allt).
  Megoldas:
  1. lakasberlet kereteinek tisztesseges szabalyozasa
  2. allami/piaci berlakasprogramok
  3. tomegkozlekedes fejlesztese (lakossag jobban eloszlik)
  4. egyeb varosok vonzobba tetele (nemzeti terkovezes helyett beruhazasok/szolgaltatasok tamogatasa).

 • V
  nem lett dragabb a lakhatas, mindossze az ingatlan tulajdonlas lett dragabb. Kovetem a berleti piacot, Budapest belvarosi hozamok kozelitenek a netto 3%-hoz igy birtoklas helyett jobban megeri betenni a fel lakas arat allampapirba es berelni. Cserebe megmarad a flexibilitas is. Regen azert volt elerhetobb birtokolni mert mas volt a kamatszint, ketszamjegyu hozamok voltak kiadassal. Amugy aki jol keres most is kap 3%-on fix 5-10 evre hitelt ha annyira venni szeretne, a 90-es evekben ugye a hitelt is eves 15-20%-ra adtak.
 • BlaZember
  A másfél milliósok problémáját azért a helyén kell kezelni. Ebből a bevételből igen takaros otthonok elérhetőek, ha az ember nem a legdrágább környékeken akar venni. Az a környék, ahol Miklós kell keressen betegesen drága (ezt ő is leírta), de Budapesten és az agglomeráció több semmivel sem rosszabb helyén is találni jelentősen olcsóbb ingatlanokat. 150m-ért már nagyon komoly házakat árulnak nem rossz helyeken.

  Havi másfél millióból 2-3 év alatt szép önerőt össze lehet hozni, ami mellé ésszerű hitelt és akár megfelelő kockázati biztosítást is be lehet vállalni. Ahol ekkora bevétel van, ott azért jár mellé jó szaktudás és jó munkaerőpiaci pozíció is. Ez a szint nem a top, ezért a top helyen, vagy top ingatlanok nem férnek bele, csak a szimplán jók. De ennyi. Igazi gondja az átlagkeresetűeknek van, mert nekik egy hitel egész más kockázatot jelent, a biztosítás mellé meg luxus.

 • Miklós
  de kitől vették a földet a dédszüleid: kik azok, akik gazdasági fellendülés és népességnövekedés időszakában eladták és miért? Honnan volt a dédszüleidnek többletük befektetni? Ezek ma is időszerú kérdések, amelyek megválaszolásán nem árt elgondolkodni.
 • én megmondtam

  >az hogy a francban van, hogy olyan lakások, olyan környékeken, amelyeket eredetileg gyártósori munkásoknak építettek, és ma már nyilván sok évvel öregebbek, lepusztultak, mint akkor voltak, ma mérnökök is csak hitelből vagy két évtized megtakarításából tudják megvenni.

  Kereslet-kínálat.

  Hiába csökkenő a demográfia, ha mindenki a főfaluba/megyeszékhelyekre költözne, sőt, az egy főre jutó nm igény is kilőtt. 50nm-en 5 főt nyomorogni már csak a legleszakadottabb családoknál látsz, egyre több az egyedül élő, vagy akár szeméttárolónak használt üres lakás. Emellett cuculizmusban eleve jóval szűkebb volt a kereslet, a befektetői vonal, külföldi vásárlók lényegében hiányoztak.

  A másik oldal, a kínálat pedig rettentően döcögve bővül.

  Egyébként attól nagyon messze vagyunk még h rendes mérnök panelra 2 évtizedet kelljen spóroljon, azért ne túlozz.

 • gaborr
  Na de, hogy legyen jó hír is, végre Matolcsy lehet keresztbe tenne ennek az őrültetnek. Az NHP-t kivezette (zombi cégeknek kampec), és elkezd kamatot is emelni (drága lakáshitel?).
  Végül is ezt vártuk.

  Mivel drága lesz a forrás (NHP nélkül) a forint erősödése nem tudja megállítani az alapanyagárak drágulását, kedvezményes áfa, már csak 1,5 évig lesz, szerintem még nagyobb ingatalnár robbanás jöhet. (picit drágább lakáshitel fékezheti, de nem hinném, hogy érdekli az embereket, fontosabb, hogy meglegyen a lakás)

  Igen valóban most inkább 500eFt/bruttó m2 köröl építnek házakat, de amit írt (700e) lehet, hogy az a kivitelező sem vállalja már be, hogy bukjon rajta, és már beárazta a drágulást.

 • csizkek
  Te mirol beszelsz most komolyan? Aldozathibaztatas? vagy mire akarsz kilyukadni. Jottek a komeszek, kaptal 2 pofont (jo esetben” es vittek ami a tied. A ner-ben nagyjabol most is ez van, csak nem 2 pofont kapsz, hanem szofisztikaltabbak a modszerek. Ez a magyar modszer.

  Amugy szerintem ez a mostani lakaspiaci futes is egy taktika. Nyilvan az epitoipar egy ner kifizetohely. Atlapatoljak a nagy penzeket az alapitvanyokba pluszban most. Rovid idore elhuznak a valasztasok utan, amig az egesz ingatlanpiac es hozadeka a kovetkezo politikai rezsim nyakaba omlik. (Ez mar egyszer megtortent:) )

 • jami
  Kitől veszel házat? Bármit? Igen, mindig van mozgás az ingatlanoknál. Föld, erdő, szőlő. Bolt, gyár, bánya. Elszegényedő nemesek, öröklés után eladó föld, betegség, öreg tulajdonosok stb. Nem volt eü rendszer, nem volt nyugdíjrendszer sem…

  Igen kegyetlen világ volt, egy percig nem sírom vissza.
  De igen, sokaktól elvettek. Földet, patikát, gyárat. AZ életüket, a gyerekeik lehetséges továbbtanulását. Másoknak pedig adtak. Bérlakásokat, nyugdíjakat, egyetemi felvételt.
  A szocializmus szakaszai nem egyformán voltak rosszak, csak jó részükről keveset tudunk még.

  A mostani időszakait viszont sokan átéltük.

  Ha valaki kimegy, ott a fizetést, életszínvonalat rögtön érzi. A politikai fékek-ellensúlyok jobban működnek. Mert egy beállt rendszerbe megy, pl. Anglia, Franciaország esetében egy-egy volt gyarmatbirodalom anyaországába… Naná, hogy totál más, erősebb a rendszer

 • jami
  mint egy olyan országban, aminek valóban saját uralkodója utoljára több, mint 500 éve volt, kb. csoda, hogy még létezik.
  Nincsenek nagy mennyiségben nyersanyagaink sem, másoknak igazán érdekes természeti kincseink és egy olyan nyelvet beszélünk, amit csak azok, akik a Kárpát-medencében laknak, összességében elég kevesen…
 • jami
  Akkor csábítani kellett a népeket a gyárakba/városokba és egy összkomfortos lakás akkor, amikor átlag falusi házban egy szobában lakott a család és meggondolták eleve, mit fűtenek – elég vonzó volt.
  Jelenleg 15 háznyi körzetben nálunk több kakas van, mint a szüleimnél falun… Akik faluban laknak, azok nagy része is teljese más életmódot követ, mint a nagyszülei. Na most ha a fő cél a központi fűtés, jó fizetésű munkahely, gyerekeknek jó suli, jó eü ellátás – akkor ahhoz a nagyobb városok kellenek. És akkor már nem kell vonzani a fiatalokat könnyű lakhatással – mert mennek maguktól. Lassan szó szerint bármi áron.
 • Miklós
  arra, hogy az akkori ingatlanpiaci (a leírtak alapján) és a mai folyamatok, úgy látom, nagy hasonlóságot mutatnak. Nem volna jó egy hasonló végkifejlet.
 • „a svájci“
  Egy mai cikk. Azoknak, akik nem ertik az osszefuggeseket…

  aargauerzeitung.ch/wirtschaft/der-immobilienboom-erreicht-eine-historische-dimension-ld.2146610

  es mondom: TURELEM 😉

 • Zabalint

  Erősen csökkenő lakosságú vidéki városokban is durván megugrottak az elmúlt években az ingatlanárak, elsősorban a monetáris politika (olcsó hitelek), és a támogatások miatt.

  Nem túlzok, nem önerőről beszéltem, hanem a teljes összegről. Bár nem tudom mi neked a rendes mérnök, mert nekem pl. vegyészmérnök, építészmérnök, földmérő mérnök is rendes mérnök, és hát elég sokuk nem keres olyan jól, mint az itteni kommentelők többsége.

 • Zabalint

  Miről beszélsz? Olyasmivel vádolod őket, hogy biztosan zsidók elvett tulajdonát vették meg, vagy mi? Mert egyébként miért lenne releváns, hogy kitől vették meg? Piacgazdaságban majdnem mindig tudsz venni tulajdont, ha van rá pénzed, ha fellendülés van, nyilván drágábban, miért érdekes, hogy miért adja el, aki eladja? Azért adja el, mert úgy döntött. És nehogy már azt hibáztasd, akitől ellopja az állam a tulajdonát, függetlenül attól, hogy azt kommunista, nyilas vagy nersevista ideológia mentén teszik.
 • Lord Simpleton
  Azért azt ne felejtsük el, hogy te “komolyan” azt mondtad, az öngyilkosságba hajszol a jelenlegi ingatlanhelyzet. Amikor mások bíztatni próbáltak, akkor neked állt feljebb.
  Hívj fel egy lelkisegélyszolgálatot (pl 116-123), vagy ha csak nagyot akart mondani, nőj fel.
 • Szabolcs
  csizkek
  2021-06-05 at 12:00

  Egyet értünk, távoz6ásra készülnerk. De hogy ne lehessen mondani semmi rosszat, így már most “szigorít” az mnb, hogy mondhassa, nem a politika miatt lett 8-10% az alapkamat, mikor jött a másik banda.
  Az EU is lenyugszik, hogy van demokrácia, pénz pályázat leszerződve, alapítványok majd adnak zsetont 8 évig is aká pl. tanulmányokra, és az egyéni vagyonok is elég testesek már. Most pár évig lehet megint ellenzékből keresztbe tenni mindenkinek, és összeugrasztani azokat, akik tényleg nem egy táborba valók.
  Remélem a mostaniak majd annyira túlnyerik magukat, és vannak annyira tökösek, hogy új választási törvény után feloszlatják a parlamentet és új elvek alapján új választás. Tartok tőle, hogy ez sem megy majd 🙂 Marad az, hogy egyénileg, családilag mindenki úgy él túl, ahogy tud. Szép társadalom…:(

 • Szabolcs
  “Remélem a mostaniak”
  mármint a mostani ellenzékiek…
 • én megmondtam

  >Erősen csökkenő lakosságú vidéki városokban is durván megugrottak az elmúlt években az ingatlanárak, elsősorban a monetáris politika (olcsó hitelek), és a támogatások miatt.
  Meg a növekvő jövedelmek miatt. De azért nem annyira, mint BP-n. Mit is szerettél volna mondani ezzel?

  >Nem túlzok, nem önerőről beszéltem, hanem a teljes összegről.
  Ok, nem túl felkapott mérnök, 500 nettó/hó. Párja átlagfizu alatti 250 nettó/hó. Az 750 nettó/hó. Teszem azt 150 albi+rezsi, 250e egyéb megélhetési költségek mellett marad 350 nettó hó végén. Egyszerűség kedvéért a bérük, megtakarításaik pont az infláció mértékével nőnek.

  10 év alatt ott van 42m a zsebükben és különösebben nem nélkülöztek, csak nem éltek nagy lábon. Ebből támogatások nélkül is igen korrekt, gyerekvállalásra alkalmas panellakás kijön már BP-n (70+ nm). Alig 10 év alatt.

  Kérlek te is írd le, a 20 év hogy jött ki.

 • Zabalint

  “Meg a növekvő jövedelmek miatt. De azért nem annyira, mint BP-n. Mit is szerettél volna mondani ezzel?”
  Hogy a belső demográfiás érved nem magyarázza az áremelkedés nagyobb részét, hiszen elvandorlással és munkanélküliséggel súlytott varosokban is jelentősen nőttek az ingatlanárak, és ott a fizetések sem olyan arányban emelkedtek, mint Budapesten.

  A számítasodban ott a hiba, hogy jelenbeli, nem túl felkapott mérnöknek erősen felülbecsült bérekkel, jelenbeli, de erősen alulbecsült lakásárral, és alulbecsült bérleti díjjal számolsz. Pedig a jelenbeli lakásárat nem most, hanem az elmúlt 10 évben kellett kitermelniük, 10 év múlva viszont nem a jelenbeli lakásárak lesznek. Hiába diszkontálsz az inflációval, ha a lakásárak jobban emelkedtek, mint az infláció.

 • csizkek
  “10 év alatt ott van 42m a zsebükben és különösebben nem nélkülöztek, csak nem éltek nagy lábon.”
  Zabalint leirta hol hibazol. De konkretan ha most akar vanni a peldadban levo csalad elmult 10 ev megtakaritassal, annak nem 42mio van a zsebeben, hanem max 20, de inkabb 10, mert kozben ott van mar 1-2 gyerek is. A 70nm panel az meg inkabb 50mio. Persze csok, babavaro, egyeb akarmi, hitelek, talan van a csaladban egy kis tamogatas es mar eleg is egy 20mios hitel csak.. egy panelra. Bp.-en.
 • csizkek
  “arra, hogy az akkori ingatlanpiaci (a leírtak alapján) és a mai folyamatok, úgy látom, nagy hasonlóságot mutatnak. Nem volna jó egy hasonló végkifejlet.”
  Bocs ugy tunt, mintha “aldozathibaztatnal”. De latom nem csak en ertettem felre.
  De ha belegondolsz mi zajlik pl. a Varban levo ingatlanok korul, meg az onkormanyzati ingatlanok korul, pont ez zajlik. Csak szofisztikaltabban es a “kozossegtol” veszik el.
 • BPéter

  “de kitől vették a földet a dédszüleid: kik azok, akik gazdasági fellendülés és népességnövekedés időszakában eladták és miért? Honnan volt a dédszüleidnek többletük befektetni? Ezek ma is időszerú kérdések, amelyek megválaszolásán nem árt elgondolkodni.”

  Örököltek is földet, illetve amit termeltek, eladták, és a megtakarításból is földet vettek.
  Ahogy most én a munkám után kapott bérből tudok vásárolni.
  De nem értem a kérdésedet; nem lopták, vagy uzsorázták.

 • csizkek
  “Egyébként attól nagyon messze vagyunk még h rendes mérnök panelra 2 évtizedet kelljen spóroljon, azért ne túlozz.”
  Asszem en rendes”mernok” vagyok, 2003-ban vettem egy panelt, 55nm es 9evembe kerult kifizetni +2-3ev sporolas az onreszre. 0 csaladi tamogatassal es mar kulfoldi keresettel elotorlesztve. A vegre mar Mo.-on is 1m+ fizuval. De nem ennyivel kezdtem nyilvan.
  Ez most kb a duplaja lenne idoben vagy inbkabb tobb. (MAgyar berbol). Persze lehet csaladot alapitani, ket mernok keresettel szamolni, meg csok, babavaro, tok tudja meg mivel.. Akkor is inkabb 20ev egy olyan lakasra, ami semmi premium.
  Nem tudom hol ennek a vege, lehet magyarazni a haztartasok nm es darabszam novekvo igenyevel, meg akarmivel. De ennek az arazasnak nincsenek fundamentumai.
 • csizkek
  “Mivel drága lesz a forrás (NHP nélkül) a forint erősödése nem tudja megállítani az alapanyagárak drágulását, kedvezményes áfa, már csak 1,5 évig lesz, szerintem még nagyobb ingatalnár robbanás jöhet. (picit drágább lakáshitel fékezheti, de nem hinném, hogy érdekli az embereket, fontosabb, hogy meglegyen a lakás)”

  Vagy beborulas. Az emelkedo epitoanyagarak egy ponton tul nem az ingatlanok arat noveli, hanem kis epitoipüari cegek csodjeinek szamat. Meg a kisbefektetok eltuneset, mert eselytelen barmit is vennie, nem fogja tudni felujitani ill. kiraz a piacrol meg tobb embert. Emelkedo kamat meg elhozza a magasabb banki kamatokat befektetoi oldalon is. Ez igy egyutt elhozhat egy rendes asset arazas atrendezodest..
  Tegyuk hozza a viz alatt levo hitelmoratorium altal vedett, piacra meg nem kerult kecokat is. airbnb, hogy all most? Valasztasok utan johet barmi..

 • én megmondtam

  >nem túl felkapott mérnöknek erősen felülbecsült bérekkel
  Ne már, hogy BP-n 500e/hó nettó erősen felülbecsült legyen nektek mérnök bérnek, mert sírva fakadok.
  Ingatlanpiaci helyett lehet munkaerőpiaci helyzeteteken kéne agyalnotok…

  >erősen alulbecsült lakásárral
  500e+ nm ár panelért külsőbb (de még vállalható) kerületben azért nem erősen alábecsült.

  >alulbecsült bérleti díjjal
  jelenbeli
  Ja bocs, nem az volt a téma, hogy a jelenlegi ingatlanárak fenntarthatók-e? Mert ehhez a jelenlegi jövedelem viszonyok számítanak, nem az, hogy a nagyapám mennyit keresett…

  Egyébként meg ingatlanárak egyik legfőbb mozgatórugója a bevethető hitel mennyisége, azt pedig leginkább a havi törlesztő korlátozza. Ha más nem, ezen keresztül mindenképp számít a jövedelem.

 • Gábor
  Van valahol elérhető statisztika a hitelezésekről? Elsősorban a lakossági jelzáloghitelezés érdekelne, úgymint annak mennyisége, késedelmek és ezek változása az elmúlt időszakban.
 • Ingatag ingatlanos
  És arról van valakinek határozott elképzelése, hogy a budapesti lakás típusú ingatlanpiac arái hogyan fognak változni az év végéig? Én hosszútávon az emlitett epitoanyag aremelkedes es a hamarosan ismet 27% os afa tivabba a novekedo muszaki elvarasok miatt hatarozott emelkedest varok. De mi a helyzet rovidtavon?
 • Mindegy

  “Ne már, hogy BP-n 500e/hó nettó erősen felülbecsült legyen nektek mérnök bérnek, mert sírva fakadok.”

  Kezdheted a sírva fakadást, mert sajnos ez a szomorú valóság. A legtöbb mérnök nem visz haza ennyit. Van, aki kb csak felét.

 • D

  A par honapos trendeket megismerheted az mnb kiadvanyaibol/sajtokozlemenyeibol:
  mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/hitelezesi-folyamatok
  mnb.hu/letoltes/hitelintprudencialis-hu.pdf
  Szerintem a kozlemenyek kozott meg talalsz adatokat.


  6 honapos ingatlanar elorejelzes? Ingatlan tipusatol fuggoen -5% tol + 15%-ig valami. Hitel van, moratorium (meg) van, es allami/valasztasi koltekezes van.

 • Zabalint

  “Ne már, hogy BP-n 500e/hó nettó erősen felülbecsült legyen nektek mérnök bérnek, mert sírva fakadok.”

  Relatív rosszul fizetett mérnöki területről írtál eredetileg. Annak felülbecsült.

  “500e+ nm ár panelért külsőbb (de még vállalható) kerületben azért nem erősen alábecsült.”

  Pl. hol? Milyen állapotú, mert ha rossz, a felújítást is számold bele.

  “Ja bocs, nem az volt a téma, hogy a jelenlegi ingatlanárak fenntarthatók-e? Mert ehhez a jelenlegi jövedelem viszonyok számítanak, nem az, hogy a nagyapám mennyit keresett…”

  Eredetileg arról volt szó, hogy hitel nélkül. Akkor vagy a jelenbeli ingatlanárakkal, és az elmúlt 10 év jövedelmével számolunk, vagy megbecsüljük mennyi lesz 10 év múlva az ingatlanár. A te kombinációd csúsztatás.

  “Egyébként meg ingatlanárak egyik legfőbb mozgatórugója a bevethető hitel mennyisége”

  Így van, csak nem erről volt szó, hanem hitel nélkül.

 • Zabalint

  Na meg az első 10 évet célszerű számolni, ha lakásról van szó, friss diplomásként meg rosszabbul keres még az átlagos mérnök, mint az összesnek az átlaga. 2011-ben frissdiplomásként meg kevesebbet keresett.

  A félreértés amúgy minden szakma esetében abból fakad itt a blogon, hogy ide főleg a relatív jól keresők járnak, akik szakmailag és karrierben a sikeresebbek közé tartoznak, sok esetben az illető formálisan vagy nem formálisan vezetői pozícióban van, ami a legtöbb szakemberből soha nem lesz, nem is lehet a hierarchia miatt mindenki, hiszen majdnem minden vállalati hierarchia fában a levelekből van a legtöbb.

 • The Great Reset (by corona and the top 0,001%)
  Ha tudni akarod, mi vár az ingatlanárakra (meg úgy általában a magántulajdonban lévő ingatlanokra), akkor nézd végig ezt:
  youtube.com/watch?v=D2t4u_tEefM
 • én megmondtam

  Havi 250 nettó az Aldi pénztáros szint BP-n, ennél túlzásokat félretéve pizzafutárkodással többet lehet keresni. Minden reggel felkelni és beingázni diplomás lábtörlőnek ennyi pénzért el nem tudom képzelni, kinek éri meg. Ez egész konkrétan ázsiai fizu mérnöki munkáért.

  Ordas nagy balekok nyilván mindig vannak, de azt erősen kétlem, hogy a nagy többség azért annyival 500 alatt keresne. Ha a fele összeg saját példád volt, akkor kérlek erősen gondolkozz el az életeden és ezt a lehető legjobb szándékkal írom.

 • én megmondtam

  “nem túl felkapott mérnök”-öt írtam eredetileg, csak hogy a szoftvermérnökök és társaik torzító hatása kiessen. Hogy ne 800+ nettóval kelljen számolni, mert abba könnyű belekötni, annyit tényleg nem keres mindenki.

  >Pl. hol? Milyen állapotú, mert ha rossz, a felújítást is számold bele.
  ingatlan.com/iv-ker/elado+lakas/panel-lakas/32221247
  Tessék, random hirdetés ingatlan.com “IV. kerület, 70nm” kínálat nagyjából közepéről. Ebben 1-2 gyerek elfér (főleg amíg kicsik). Ránézésre tűrhető állapotú, de a 42m-ból marad átalakításra is bőven.

  >Akkor vagy a jelenbeli ingatlanárakkal, és…
  Variálhatjuk a keretfeltételeket, hogy kevésbé legyen nagyotmondás amit írtál, csak semmi értelme. Az ingatlanpiac előre tekint, hasonlóan a tőzsdéhez, ezért is tudott pl. a CSOK előbb beépülni az árakba, mint igényelni lehetett volna.
  Nem a 10 évvel ezelőtti jövedelmek mozgatják a piacot.

 • Mindegy

  Nem saját példa volt. Lehetett volna az is, de én még idejében váltottam szakmát. Ismerősi körben viszont sokan nem váltottak, és most nettó 300 körül keresnek, mérnök diplomásként.

 • Zabalint

  Egy ismerősöm, igaz nem Budapesten, de országosan keresett amúgy, és 200 km-t költözött, épp most helyezkedett el bruttó 500 ezerért vegyészmérnökként, olyan pozícióba, amibe eleve sok év tapasztalat kellett, méghozzá célzottan olyasmi területről, amiben ő is dolgozott korábban. Ez csak egy példa, de sok mást is tudok, és nem balekok, hanem bizonyos szakterületeken ez a helyzet, hacsak nem kerülsz vezető pozícióba. A szoftverfejlesztőknél sem átlagos bér a 800 nettó, sőt…

  “Variálhatjuk a keretfeltételeket, hogy kevésbé legyen nagyotmondás amit írtál, csak semmi értelme.”

  Bocs, de te variáltad a keretfeltételeket azzal, hogy jelenbeli bérekkel számoltál és jelenbeli ingatlanárakkal, miközben arról volt szó eredetileg, hogy hitel nélkül hány év összegyűjteni egy lakásra a pénzt. A nagyotmondás az a te 10 éved, csak az ellenkező irányba.

 • Zabalint

  Ami az általad linkelt lakást illeti, eléggé beszédes, hogy a fürdőszobáról nincs kép, amit meg látunk, az alapján sejthető, hogy a legtöbb dolog még a régi, eredeti lehet, csak lefestették. Nem látunk bele, de sejthető, hogy a vezetékek is a régiek, az ablakok nem látszódnak, de az igen, hogy az ajtók az eredetiek (ami nem lenne önmagában gond), illetve egyik szobában valami ősrégi padlószőnyeg van. A környéket sajnos nem ismerem, arról így nem tudok véleményt mondani.
 • Zabalint

  “Nem a 10 évvel ezelőtti jövedelmek mozgatják a piacot.”

  Csakhogy én nem is állítottam ilyet. Viszont a hitel (+ támogatások) miatt mozgatják a jelenlegi bérek a piacot. Ha viszont valaki nem hitelből akar lakást venni, akkor a jelen árakat nem a jelenbeli fizetéséből fizeti ki, hanem az elmúlt 10 (vagy több) évből. Pontosan ezért még ha el is fogadom a számaidat, ezen erős csúsztatásod mellett nem tudok elmenni, hogy simán felszorzol 10 évvel egy jelenbeli jövedelmedet, és ezzel véled cáfolni az általam állított 20 év gyűjtögetést.

 • jami
  A jelenlegi bérek miatt tud valaki nagyobb hitelt felvenni, mivel nagyobb önerő akkor van, ha örökölt/volt másik ingatlan/eddig is nagyobb bére volt.
  Tegnap ránéztem az árakra, 3 év alatt az új építésűeké lazán 100%-ot nőtt (az év eddigi részében még 60-80% volt) és most ugrik meg az építőanyagok ára igazán – szóval év végéig még mindig fog. No most, ha valakinek ennyit nőtt a fizetése, akkor sem tudta összegyűjteni 3 év alatt, még házastárssal együtt sem – egyszerűen csak hitelképesebb. Viszont a többségnek, pláne nem párban, nem nőtt ennyivel. Ha fiatal, épp gyerekvállalás előtt/közben van.
  (Nagyobb gyerekekkel épp átutalgattam 1 havi fizum a táborokra, nyaralásra…)
 • Second Wave
  A Mester szabin van?
  Olyan hírek vannak, amilyenek mellett nem szokott szó nélkül elmenni. 🙂

  A mester ki sem látszik a munkából, egy nap 3 tanácsadás és még több ügyintézés. Talán a jövő héten jobban ráér.

 • csizkek
  “Olyan hírek vannak, amilyenek mellett nem szokott szó nélkül elmenni”
  Jaja locsolja a zs-t a ner a valasztasokra. Ez is ott fog kikotni az ingatlanpiacon. Kivancsi vagyok mi lesz a valasztasok utan
 • Sovereign

  Keress annyit és élj úgy, hogy ne érdekeljen, mennyi szja-t oszt vissza neked az állam.

 • swinger

  “A legtöbb mérnök nem visz haza ennyit. Van, aki kb csak felét.”

  Mert a legtöbbjük nem is igazi mérnöki munkakörben dolgozik, hanem
  legfeljebb technikusiban. Ahogy a felsőfokú végzettségűek többségére általánosan igaz ez. A tömegesített felsőoktatás hozta létre ezt a helyzetet. És a fizetések szépen mutatják, hogy mi van: aki csak az átlagbér környékén keres diplomásként, annak régen elég lett volna egy érettségi is a munkaköre betöltéséhez. S teljesen feleslegesen szopott a deriválással az egyetemen.

 • 2021
  “A mester ki sem látszik a munkából, ”

  Ez nem kifogás!!!
  Olyan nincs, hogy itt függővé tesszük a népeket, oszt eltűnünk 10 napra!!
  Hát micsoda dolog ez?!?!?
  Napok óta nyomkodom a CTRL-F5-öt, de hiába. Felháborító.

  Jóvanna, jóvanna, ma délután nekiállok írni, ok?